Hoe is het mogelijk? Mijn dochter houdt niet van fruit. Ik schaam me om dit te moeten zeggen en snap er ook helemaal niets van! Het kan onmogelijk in onze genen zitten, want de rest van ons gezin verstouwt wekelijks kilo's appels, sinaasappels, kersen en aardbeien.

Drie van mijn kinderen eten zelfs hele citroenen (hoewel dat nou niet echt mijn persoonlijke voorkeur heeft). Ik heb alles geprobeerd, maar de bewuste dochter eet nog liever drie borden spruitjes op dan die ene aardbei verstopt in de yoghurt door te slikken. Maar nu ik de studie van een team Spaanse en Italiaanse onderzoekers onder ogen heb gekregen, wil ik geen enkele uitvlucht meer horen! Nog meer bewijs dat fruit gewoon “moet”. We wisten het al van bepaalde bessen, maar uit dit onderzoek kwam naar voren dat ook de gewone Hollandse aardbei ons beschermt tegen schadelijke UVA stralen. Huidcellen waaraan aardbei-extract was toegevoegd liepen minder DNA schade op en leefden langer dan de huidcellen zonder het aardbei-extract. De anthocyanins in de aardbeien (die ook voor de mooie rode kleur zorgen) hebben niet alleen een beschermende werking tegen de zon, maar werken ook nog eens ontstekingsremmend.

Een apart kleurtje

Crèmes met aardbeien-extract; klinkt best aantrekkelijk. Toch zie ik een praktisch probleem. Om een beschermend effect te geven moet er heel wat van die rode kleurstof aan een huidverzorgingsproduct toegevoegd worden. Het resultaat; een rode gezichtscrème. Tegen hetzelfde probleem ben ik aangelopen toen ik mijn eigen huidverzorgingslijn ging maken. Veel stoffen die uit de natuur afkomstig zijn geven als ze in een voldoende hoge concentratie zijn toegevoegd het product een onaantrekkelijke kleur. Denk aan ingrediënten als Quercetin, Leucopene, Silymarin, Grape seed of Caroteen. Dergelijk stoffen kunnen echt mooie dingen voor je huid doen, maar toen ik de eerste mosterdkleurig en roestbruine samples in handen kreeg heb ik toch bedacht dat de huidige generatie `smeerders` daar waarschijnlijk nog niet helemaal klaar voor was. Helemaal verloren moeite was het niet, door deze ervaring weet ik nu dat een witte crème met een van deze stoffen op het etiket zijn geld zeer waarschijnlijk niet waard is....En als jullie toch klaar zijn voor een crème met een merkwaardig kleurtje hoor ik het graag. Zonder tegenbericht eet ik de aardbeien voorlopig gewoon op. Samen met mijn dochter.

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee - onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs

Cafeine
Argan olie; het nieuwe wondermiddel?‘,
Groene thee’,
Werken antioxidanten ook in huidverzorgingsproducten?

Angel dust

 

 


24 Reacties

 1. zegt :

  Interessant artikel! Eigenlijk denk ik dat mensen die echt om hun huid geven een creme met een raar kleurtje niet zo'n groot probleem vinden, zeker niet als de kleur gewoon wegtrekt nadat je hem aangebracht hebt.

  reageren
 2. zegt :

  Beste Jetske,

  Leuk artikel weer!

  Wat mij betreft: geen enkel probleem hoor, als een creme een merkwaardig kleurtje zou hebben. Ik word gewoon helemaal blij van een creme waarvan ik weet dat deze alleen maar goede en heel nuttige ingredienten bevat. De kleur maakt me dan helemaal niet uit.

  Eigenlijk zou ik het wel stoer vinden als je het aan zou durven zo'n creme op de markt te brengen: een soort van statement, dat het werkelijk alleen om de werkzame stoffen gaat. En ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat het zo zou kunnen zijn dat het juist ook extra mensen aantrekt omdat het 'anders dan anders' is. Ja, ik zie het wel zitten dus... :-). En ik zou denken dat er al zoveel mensen vertrouwen in je hebben...! Wat mezelf betreft in ieder geval: ik ga het zeker kopen dan, ook al wordt de creme pimpelpaars. En mosterdgeel of roestbruin mag ook, geen enkel probleem!

  Groeten, Antoinette

  reageren
 3. zegt :

  Ik ben er klaar voor hoor! Laat maar doorkomen die cremes met een kleurtje! En zeg nou zelf, altijd maar wit is ook saai ;-)

  reageren
 4. zegt :

  Beste Jetske

  Beste Jetske

  Mijn kleindochters zijn dol op aardbeien maar dan wel op een eierkoek met slagroom. HEEEEEERLIJK. Moet je maar eens proberen. En wat de creme betreft maakt me niet uit als er maar alle goeds inzit. Dan ga je toch gewoon op de colour blocking tour. mvg catja

  reageren
 5. zegt :

  Een raar kleurtje mag een creme van mij hebben als het maar een "natuurlijke" kleuring is (niet een toegevoegde kleurstof).

  reageren
 6. zegt :

  Hoi Jetske,

  Lijkt me geen enkel probleem als de creme een bizarre kleur heeft. Zeker als het goed werkt! Niet dat ik klachten over je huidige moisturizer heb, hoor. Ik heb het al eens eerder hier gezegd: ben nog steeds hartstikke blij dat ik dankzij jou producten heb die me mijn huid doen stralen en niet meer als een razend Roeltje nieuwe producten hoef te uit te proberen. Dus kom op maar met die gekleurde cremes! :)

  Groetjes, Rachel

  reageren
 7. zegt :

  Hallo Jetske,

  Niets op tegen, een kleurtje, eigenlijk best wel leuk. m.v.g. Inge

  reageren
 8. zegt :

  Hallo Jetske,

  Niets op tegen, een kleurtje, eigenlijk best wel leuk. m.v.g. Inge

  reageren
 9. zegt :

  Poehh, maar wat zijn veel cremes wit... Kom maar op!

  reageren
 10. zegt :

  Ik ben voor! Als het werkt maakt de kleur niks uit!

  reageren
 11. zegt :

  Idd, maakt niet uit wat voor een kleur! Ik denk dat de mensen die al uncover skincare gebruiken echt niet terug schrikken van een kleurige creme. En de mensen die geintepresseerd zijn in jou super cremes zonder poespas zullen heus niet terug schrikken van een kleurig crempje..

  SO GO FOT IT ;)

  reageren
 12. zegt :

  Als ik wat meer geld aan huidverzorging uitgeef, wil ik graag dat het werkt. De creme die ik nu gebruik van Uncover werkt ook echt goed, daar word ik blij van. Dat hij dan niet zo lekker ruikt als een nivea creme, maakt niet uit, want ik weet dat het beter is voor mijn huid om geen parfum in mijn verzorging te hebben.

  Dat kleurtje maakt me echt niet uit (best leuk toch rode creme?) Zo lang niet mijn hele gezicht groen/paars/rood blijft eenmaal opgesmeerd :P

  reageren
 13. zegt :

  Ik raad je aan juist voor een kleurtje te gaan! Maar dan wel eentje met een goede 'boodschap'. Rood schrikt iets te veel af... Geel, fuchsia en turkoois staat juist voor 'jeugdigheid'. Een creme voor een jong huidje. Je verkoop moet dan wel als een speer gaan ;-)

  Succes! Marije (kleuradviseur)

  reageren
 14. zegt :

  Van mij mag een creme ook een kleurtje hebben (ook een vieze kleur) als het maar niet stinkt en ik weet dat het zo hoort. Anders zou ik nog denken dat het bedorven is o.i.d. Ik ben nog steeds zoekende naar de juiste moisturiser en spf, dus kom maar met die werkzame stoffen!

  reageren
 15. zegt :

  Dag Jetkse,

  ik vroeg me af of je nog een goede, niet al te dure, body lotion kan aanraden (waar geen parfum, "slechte" alcohol of irriterende stoffen is zitten).

  Alvast bedankt,

  Anne

  reageren
 16. zegt :

  Als het goed s voor mijn huid maart de kleur mij helemaal niets uit! Ik zeg "doen"! Mvg Snel doen! Ook voor droge huid graag!

  reageren
 17. zegt :

  Een creme met kleur vind ook ik juist heel aantrekkelijk, vooral doordat de kleur veroorzaakt wordt doordat de concentratie van zeer werkzame stoffen zo hoog is. Wel ben ik benieuwd of de kleur effect zal hebben op mijn huidskleur. Maar kopen zal ik je nieuwe Uncover creme zeer zeker, welke kleur dan ook.

  reageren
 18. zegt :

  kom maar af met die kleurtjes!! Heb het er zeker voor over!

  reageren
 19. zegt :

  Ha! De mensen die een kleurtje raar vinden zijn dezelfde mensen die creme liever in een pot willen omdat het er luxer uit vinden zien. Zodra je je verdiept in de werking van ingredienten wil je alleennog maar wat goed is, utierlijkmaakt dan minder uit :-)

  Ik heb nog eenvraag over vitamine a zuur die ik hier maar stel want ik weet niet of de vragen bij die artikelen nog beantwoord worden. (ook prima als de reguliere lezers deze beantwoorden..die weten het misschien ook wel.

  Als ik een recept wil voor vitamine a zuur. Wat moet er dan op het recept staan.. Is dat tretinoine 0.01 %. of tretinoine 0,02 %..en moet daar dan nog iets van creme ofzo bijstaan? Ik hoor graag wat er precies op het recept moet staan om het juiste te krijgen. Thanks, grtjs, lisa

  reageren
 20. zegt :

  Lisa, hier vind je meer informatie http://jetskeultee.nl/2009/12/11/het-gebruik-van-vitamine-a-zuur/ over de opbouw van de tretinoine en de opbouw in sterkte/percentage. Zie ook de reacties van Jetske als je verder naar beneden scrollt, bij haar reactie op een vraag van Gordon 30 mei 2010, 15.24 uur.

  reageren
 21. zegt :

  Hi Marian,

  Bedankt voor je feedback. Ik heb het doorgelezen. Begrijp ik het goed dat er dan op het recept: 0,01% tretinoine moet staan, en dat is dan duidelijk voor de apotheker?

  Grtjs, lisa

  reageren
 22. zegt :

  Ik zou inderdaad niet met een groende of rode hoofd buiten willen lopen haha. Maar zou zo'n creme zeker wel kopen, zeker als het echt iets doet met je huid. Dan zou ik het gewoon snachts opdoen of de dagen dat ik de hele dag binnen zit (student aan het woord!).

  Dus ik zou zeggen; kom maar op met die creme!

  Liefs Nevin

  reageren
 23. zegt :

  Beste Jetske,

  Wat ben ik blij om op je site gekomen te zijn. Hoop info te verwerken, maar het verklaart ook heleboel en ik zal zeker beter opletten bij het maken van de cosmetica keuze. Ga zeker uncover producten uitproberen.

  Voor wat betreft een spannend kleurtje in de creme, geen probleem hoor, zeker als men daarmee meer natuurlijke ingrdienten krijgt die zo weinig mogelijk bewerkt zijn ;) en als het crempje daardoor nog beter voor je huid werkt. Tenzij zo'n crempje natuurlijk je gezicht ook een raar kleurtje geeft ;), dan gebruiken wij het toch alleen als maskertje?

  Ik ga maar snel wat meer aardbeien e.d. aanschaffen voor het inwendige gebruik!

  Dank je wel voor je mooie blog!

  Groetjes, Jana

  reageren
 24. zegt :

  Beste Jetske, Ik ben heel benieuwd of je n.a.v. onderstaande artikelen zou aanraden om een blikje tomatenpuree te eten elke dag. Ik ben een paar weken geleden begonnen hiermee, lijkt het jou een goed idee? dankjewel alvast,

  Nina

  Dietary Tomato Paste Protects against Ultraviolet Light–Induced Erythema in Humans ( http://jn.nutrition.org/content/131/5/1449.long )

  Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo: a randomized controlled trial ( http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2133.2010.10057.x/full )

  reageren

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Laat hier je reactie achter