Voordat ik een huidverzorgingsproduct koop, scan ik altijd de ingrediëntenlijst van het product. En als alcohol hoog in het lijstje voorkomt zet ik het over het algemeen heel snel weer terug op de plank. Alcohol kan je huid namelijk flink uitdrogen en irriteren...

En hoewel alcohol veel wordt toegepast in anti-acne producten, triggert het de talgproductie en verergert het acne.

Ik heb inmiddels gemerkt dat mensen, na het lezen van mijn blogs, producten rigoureus in de prullenbak gooien als ze ook maar iets van alcohol in de ingrediëntenlijst zien staan! Daarom toch nog maar even een kleine toelichting….

Goede en slechte soorten

Niet alle soorten alcohol zijn slecht. De alcohol die je beter kunt vermijden is de alcohol die ook in je wijntje en biertje zit. Om te voorkomen dat mensen cosmetische producten op gaan drinken (ja, echt waar...) moet er aan de alcohol die in cosmetica toegevoegd wordt een stofje gekoppeld worden dat maakt dat het product vies smaakt. Deze "vieze" alcohol heet alcohol denat (denatured alcohol) of SD alcohol. Andere namen die je terug kunt vinden in de ingrediëntenlijst zijn ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Staat een van deze soorten alcohol hoog op de ingredientenlijst van je product, dan liever even verder zoeken!

In sommige gevallen is er alcohol gebruikt om een enkel ingrediënt in het product op te lossen. Aangezien veel werkzame ingrediënten in cosmetica in zeer lage concentraties toegevoegd zijn, zal de concentratie alcohol die gebruikt is om deze stof op te lossen ook vrijwel verwaarloosbaar zijn. In dat geval is alcohol in het onderste een derde deel van je ingrediënten lijst terug te vinden en hoef je je er niet al te veel zorgen over maken.

Er bestaan ook alcohol soorten die niet of nauwelijks de huid irriteren. Dit zijn cetyl alcohol, ceteary alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Deze "vettige" alcoholen houden juist vocht in de huid en hoef je dus niet te vermijden.

Fijn voor de producent

Alcohol wordt in je product gebruikt om stoffen in op te lossen. Zeker bij veel zonnebrandfilters (en met name de hoge factors) wordt alcohol als oplosmiddel toegepast. Alcohol werkt bacteriedodend en zal dus de ook houdbaarheid van product verlengen. Verder voorkomt alcohol schuimvorming, verdunt het het product en heeft het een ontvettende werking. In toners geeft het het frisse en “schone” gevoel op de huid.

Het effect op je huid

Doordat alcohol zo snel verdampt, kan het je huid uitdrogen. Kijk maar eens wat er gebeurt als je een ruit schoonmaakt met alcohol en water. Die is zo droog! Alcohol lost verder de natuurlijke vetten op in het oppervlakkige gedeelte van je huid. En die heb je nu juist heel erg hard nodig om te voorkomen dat er vocht verdampt en irriterende stoffen je huid kunnen beschadigen. Dat maakt alcohol ook een "penetration enhancer". Doordat de barrièrefunctie kapot gaat kunnen stoffen dieper de huid in dringen. “Fijn”, zal je misschien denken, maar dat geldt ook voor stoffen die je liever niet diep in je huid wilt. Denk maar aan bepaalde bewaarstoffen. Als laatste is er nog een hele belangrijke reden om de slechte soort alcohol in je verzorgingsproducten te mijden. Alcohol zorgt ervoor dat de voorlopers van vitamine A (denk aan beta carotene en retinol) niet verder omgezet kunnen worden tot vitamine A zuur. Je huid krijgt dan een tekort aan deze "huidverjonger". Dit fenomeen verklaart ook deels de versnelde veroudering die je ziet bij alcoholisten. Niet echt logisch dus om alcohol toe te voegen aan producten met deze ingrediënten!

Proost

Gelukkig kan af en toe een wijntje voor je huid beslist geen kwaad. Dankzij antioxidanten als resveratrol worden we daar juist weer mooier van! Ik schenk er vast een in….

fijn weekend allemaal,

Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs: ‘de zon en cosmetica; niet altijd een goede combinatie‘,
argan olie: het nieuwe wondermiddel?‘,
oxybenzone‘,
zo’n droge huid…
de zoektocht naar cosmetica; de ingrediëntenlijst‘ en
parfum in (heel veel) babyproducten‘.

70 Reacties

 1. zegt :

  Ik heb na lang zoeken een goede zelfbruiner gevonden (Clarins) die ik om de dag of eens in de 3 dagen gebruik. Alcohol is echter het 3e ingredient op de lijst. Is alcohol bij zelfbruiners net zo schadelijk als bij huidverzorginsproducten? Zo ja, weet je een goed alternatief?

  reageren
 2. zegt :

  Beste Jetske, Voor het lichaam heb ik een zonnebrandgel (tegen zonneallergie) van Louis Wildmer zonder parfum. Tot mijn schrik zie ik dat er alcohol denat. in zit en wel reeds op de tweede plaats in de ingredientenlijst. Ik heb een vraag: kan alcohol denat. ook pigmentvlekken op de huid veroorzaken? Als dat zo is, stop ik er meteen mee, want ik heb aanleg voor pigmentvlekken op de huid en ik wil met een zonnebrandprodukt juist pigmentvlekken voorkomen. Ik dacht dat alleen alcohol verwerkt in parfum pigmentvlekken kon veroorzaken. Maar nu ik lees dat er niet zo veel verschil is tussen alcohol en alcohol denat. word ik een beetje bang dat alcohol denat. en dus het produkt dat ik gebruik pigmentvlekken kan veroorzaken. Bij voorbaat hartelijk dank voor je antwoord. Carin

  reageren
 3. zegt :

  Hoi Jetske,

  Ik heb zojuist een e-mail bericht ontvangen op mijn vraag; "alcohol en parfum in zonnebrandproducten" (huidveroudering en pigmentvlekken). Mijn dank voor je uitgebreide en verhelderende reactie!!! ;-)

  Staat dit soort alcohol (Phenoxyethanol), ook in de verboden lijst of is dit een "vettige alcohol"?

  Groetjes, Tamara

  reageren
 4. zegt :

  Hoi Jetske,

  Allereerst, wat een geweldige blog.

  In 2008 heeft mijn dermatoloog aangegeven dat ik allergisch ben voor Lanoline en parfum. Na wat speurwerk op internet had ik op een forum gelezen dat ik alle producten moet mijden die eindigen op "alcohol", waaronder ook Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol en Cetearyl Alcohol. Sinds die tijd gebruik ik ook geen producten die bovenstaande alcoholen bevatten, maar is dat terecht? Zijn dat ingredienten die ik ook echt moet mijden of kunnen deze geen kwaad? En wat is het verschil?

  Naast mijn allergieen heb ik ook een droge huid. Al 2 jaar gebruik ik de Confort Extreme van Sisley (de meest vette die er is), maar zelfs dit is niet voldoende. Bij de parfumerie worden producten van Sisley aangeraden om onder de gewone dag- en nachtcremes te smeren om de droogheid tegen te gaan. Helaas laat mijn portemonnee dit niet toe en zou ik graag wat goedkopere spullen willen gaan gebruiken. Heb je evt. tips om de droogheid te verminderen of zelfs verhelpen? Of ken je merken waar ik naar zou kunnen omkijken?

  Alvast bedankt! Groetjes, Chantal

  reageren

 5. Hi Daphne,

  Als je een fijne zelfbruiner hebt gevonden waar alcohol inzit, gebruik dan aanvullend producten met hydraterende en kalmerende stoffen. Op deze manier kun je het effect dat alcohol op je huid heeft weer wat verminderen.

  Heb je de blogs 'een zelfbruinende creme of zonnestralen' en 'een zelfbruiner; met mate' al gelezen? Hier kun je lezen dat het ook belangrijk is om na het gebruik antioxidanten aan te brengen op je huid en je goed te beschermen tegen de zon.

  Groeten Jetske

  27 juni 2011 om 09:13

 6. Hallo Carin,

  Beide stoffen zijn minder goed, maar een goede zonnebrandcreme vinden is een hele opgave omdat niet alleen de creme goed moet zijn, maar ook nog eens geschikte filters gebruikt moeten worden. En het liefst ook nog in de vorm van een fijne, smeerbare creme! Ik las op mijn blog 'hulp bij de keuze van je zonnebrandcreme' dat je de suncare van Uncover Skincare had geprobeerd en deze goed bevalt. Hartstikke fijn. Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan als je je helemaal niet beschermt. Juist als je er gevoelig voor bent. Ik heb een voorkeur voor liever wel beschermen met iets minder ideale creme dan helemaal niet beschermen.

  Groeten Jetske

  27 juni 2011 om 09:17

 7. Hi Tamara,

  Geen dank. Phenoxyethanol is een bewaarstof, waarbij contact allergie kan optreden. Hoe lager het percentage, hoe kleiner de kans op een reactie. In de blog 'hoe zit het nu precies met parabenen' leg ik ook uit dat het beter is wel bewaarstoffen te gebruiken in een product, dan helemaal niets; in dit geval bederft een product en is helemaal niet meer goed om te gebruiken! Ook de keuze van de verpakking is belangrijk; bij een product in een pot zul je meer bewaarstoffen moeten gebruiken omdat het veel in contact komt met licht en lucht, maar vooral ook doordat je vaak met je vingers in de pot zit.

  Groeten Jetske

  27 juni 2011 om 11:03

 8. Hi Chantal, bedankt voor je compliment over mijn blog!

  De soorten alcohol die je noemt zijn juist de soorten die je niet hoeft te mijden... Zo maakt bijvoorbeeld cetyl alcohol de huid juist ook zacht en is het een emulgator. Parfum en Lanoline zijn inderdaad stoffen waarvan bekend is dat je erop kunt reageren. Staan deze stoffen genoemd op de INCI lijst, dan liever een ander product uitzoeken!

  Belangrijk voor je droge huid is om je barrierefunctie gezond te maken en houden. Hierdoor is je huid minder vatbaar voor irritaties en zorgt dat je huid minder snel droog wordt omdat het vocht beter vast kan houden. Je zou een creme kunnen zoeken met stoffen als niacinamide en panthenol. Aanvullend kun je een echte basiscreme bijsmeren, zoals lanette creme of zelfs een dun laagje vaseline. Zo kun je een goede creme aanschaffen er ernaast een echte basiscreme gebruiken. Graag wil ik je verwijzen naar de blogs 'zo'n droge huid' of 'een must', waar je meer over het verzorgen van een droge huid kunt lezen.

  Groeten Jetske

  4 juli 2011 om 14:00
 9. zegt :

  Hai Jetske, Bedankt voor je antwoord. Wat een geluk dat ik die alcoholen niet hoef te vermijden. Het zoeken naar een goed product zal nu veel makkelijker worden. Groetjes, Chantal

  reageren
 10. zegt :

  Beste Jetske,

  Ik gebruik sinds een jaar de Amandel creme van Weleda, die heel erg goed werkt tegen mijn Acne (Rosacea), maar wat minder fijn is voor het seborroisch eczeem. Ik vind hem perfect intrekken en de ingredientenlijst is lekker kort (zonder parfum), maar ik maak me een beetje zorgen om de alcohol die er in zit, zou deze de oorzaak kunnen zijn van de verslechtering van mijn eczeem? Ingredients (INCI): Water (Aqua), Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Glycerin, Hydrolyzed Beeswax, Prunus Domestica Seed Oil, Xanthan Gum, Lactic Acid.

  Groetjes, Saskia

  reageren
 11. zegt :

  Hi Jetske,

  Ik heb weer een vraagje voor je en het gaat om het volgende; ik heb vitamine A-zuur aangeschaft (Retin-A gel 0,025% "Tretinoin"). Daar zit "undenatured ethanol" in en mijn vraag is of dit schadelijk is voor de huid?

  Ik gebruik het nu dagelijks ('s avonds) over mijn moisterizer van Uncover heen en mijn huid voelt wel een beetje trekkerig aan (maar geen schilfers)! Kan ik hier eventueel nog vaseline of lanette creme overheen doen, of verminderd hierdoor de werking van het vitamine A-zuur? Of is het beter om een vitamine A-creme te gebruiken i.p.v. gel?

  Ik hoop dat je mij weer advies kunt geven? In ieder geval alvast mijn hartelijke dank!

  Groetjes, Tamara

  reageren

 12. Beste Saskia,

  De alcohol is inderdaad niet de beste keuze en het kan goed zijn dat je huid, die gevoelig is voor eczeem, hierop reageert. Het staat ook als derde genoemd dus waarschijnlijk zit er een wat hoger percentage van in. Ik zou liever kiezen voor stoffen als niacinamide (zoals ik in mijn vorige reactie ook schreef) of bijvoorbeeld panthenol. Ook kalmerende stoffen zullen je huid goed doen. De moisturizers van Uncover Skincare bevatten veel actieve stoffen trekken heel snel in. Het product voor de normale tot vette huid is heel licht. Ook kan de creme van oil of olazeen optie zijn voor je. Deze is niet zo vet en heel licht.

  Groeten Jetske

  4 augustus 2011 om 09:37
  1. zegt :

   Enigzins late reactie misschien, maar de alcohol die weleda gebruikt is verkregen uit granen. Dit is een vette alcohol. Heb dit ooit nagevraagd, omdat ik zelf een hele gevoelige huid heb die neigt naar exceem.

   reageren

   1. Beste Suus, In principe is elke alcohol (denat. of andere slechte soort) hetzelfde ongeacht waar deze vandaag komt. Mocht het een vettige alcohol betreffen dan zal het gaan om cetyl of cetaeryl alcohol (op deze manier wordt het ook weergegeven op de ingrediëntenlijst).

    Groetjes Jetske

    23 juni 2014 om 11:32
   2. zegt :

    Beste jetske,

    Eerst even een complimentje over je website, duidelijk en bijzonder informatief. Klein vraagje: ben al geruime tijd op zoek naar een haarstyling produkt voor licht krullend,geverfd haar zonder alcohol of parfum, dus een haarstyling product met de juiste ingredienten Omdat ik van mening ben dat ook in haarprodukten verkeerde ingredienten zitten, en dus ook op je gezicht kan komen, en kan gaan irriteren ben ik gaan zoeken en nog eens zoeken. Je begrijpt het al, ik kan het niet vinden. Natuurlijk ben je gespecialiseerd in gezichtsprodukten, maar kan je me misschien toch helpen? Dit geldt eigenlijk ook voor shampoos en conditioners. Van Paula begoun heb je ook een shampoo en conditioner maar dat vindt mijn portemonnee niet leuk! Please help,

    Groetjes Talitha

    reageren

   3. Beste Talitha,

    Dank voor je complimenten en je hebt zeker gelijk dat je kritisch moet zijn met betrekking tot de producten die je gebruikt voor je haar! Ook deze stoffen (en mogelijk schadelijke ingredienten) komen in aanraking met je hoofdhuid en kunnen dus opgenomen worden door het lichaam.Je zou eens kunnen kijken op de site van de EWG. Hier bekijken ze amerikaanse producten, maar wellicht zit er toch wat tussen dat je kunt bestellen op internet.

    Succes! Groeten Jetske

    4 november 2011 om 17:39
   4. zegt :

    hallo jetske, zojuist tretonoinecreme 0,02% gehaald bij de apotheek,geen ingredientenlijst erbij maar de tube is van apotheek 'de magistrale bereider" en is geconserveerd met alcohol ketonatus. deze kan ik niet terug vinden in de lijst van "slechte alcohol" maar ook niet in de lijst van de "goede vettige alcohol". IK wil graag beginnen met de vit a zuur creme,maar durf niet zo goed vanwege deze alcohol.is dit een probleem? en zo ja welk merk tretinoinecreme moet ik dan gaan vragen bij de apotheek/huisarts. Graag zou ik een reactie krijgen want ik kan bijna niet wachten om het uit te proberen.b.v.d. groetjes Angela

    reageren

   5. Hi Angela,

    Goede vraag. Alcohol ketonatus is inderdaad een vorm van alcohol en wordt gebruikt als oplosmiddel en bindmiddel. Als het alleen is gebruikt om te conserveren zit er wellicht wat minder in. Staat het onderaan de ingredientenlijst en droogt het je huid niet uit, dan kun je het product gebruiken.

    Groeten Jetske

    28 maart 2012 om 11:02
   6. zegt :

    Beste Jetske,

    Ik heb een aantal toners in het verleden gebruikt, waar ik nu merk alcohol in zit (vrij hoog in de lijst). Nu net de Kiehls Acai variant aangeschaft (voordat ik je blog heb ontdekt) en daarin is het zelfs nummer twee op de lijst. Maar het product is wel ECOCERT gecertificeerd. En 100% natuurlijk en deels biologisch. Dit is ook het geval bij het Merk Madare. En Weleda ook deels. Is het niet vreemd dat deze producten, die vrij goed bekend staan en ook veelvuldig in de OKO test in Duitsland als goed naar voren komen (Weleda) dan ineens producten zouden hebben die slecht voor de huid zouden zijn?

    reageren
   7. zegt :

    Ik lees ook:

    Alcohol Denat. Let op: wanneer dit ingredientvoorkomt in natuurlijke cosmetica met BDIH keurmerk,gaat hetom graanalcohol die gedenatureerd is met natuurlijke stoffen zoals etherische olien. Fabrikanten van regulierecosmetica denatureren alcohol echter door het toevoegen van giftige oplosmiddelen,in datgeval gaat het dus niet meer om een natuurlijkingredient! (zie voor meer informatie de lijst metsynthetische ingredienten) Alcohol Denat. Let op: wanneer dit ingredientvoorkomt in natuurlijke cosmetica met BDIH keurmerk,gaat hetom graanalcohol die gedenatureerd is met natuurlijke stoffen zoals etherische olien. Fabrikanten van regulierecosmetica denatureren alcohol echter door het toevoegen van giftige oplosmiddelen,in datgeval gaat het dus niet meer om een natuurlijkingredient! (zie voor meer informatie de lijst metsynthetische ingredienten)

    En dat graanalcohol, dat staat aangeduid als alcohol debat bij kiehls schijnt een zachte onschadelijke alcohol te zijn.

    reageren
   8. zegt :

    Ik heb van eucerin een nieuw produkt voor pigment vlekken. Eucerin even brigther. Een stick voor plaatselijk gebruik.( Heb hem bij de nachtcreme gekregen. ) Maar nu lees ik op de ingredientenlijst bovenaan: alcholol denat ?!? Dit gaat toch tegen alle regels in? Omdat acholol naar mijn weet ook pigmentvlekken kan veroorzaken? zeker in combinatie met zonlicht.

    alcohol denat, agua,glycerin,4-butylresorcinol, glycyrrhetinic acid, caprylic/capric triglycerine, ammonium acryloyldimethyltaurate/vp copolymer, diethylhexyl syringylidenemalonate, bth

    Zit hier nog wel iets in wat op pimentvlekken moet helpen.

    groetjes cindy

    reageren
   9. zegt :

    Beste Jetske,

    Ik heb een vraagje; Ik ben bezig om mijn eigen shampoo en cremespoeling te maken. Is Phenoxyethanol een veilig conserveringsmiddel? Volgens mijn informatie is het erg veilig mits niet te veel toegevoegd ongeveer 1% toch? En kan ik dit alleen icm Vit E gebruiken? Is dit zo voldoende geconserveerd of moet ik er ook nog Potassium Sorbate aan toevoegen? Hopelijk heeft u een goed advies voor mij. Alvast bedankt !

    Groetjes Kim

    reageren
   10. zegt :

    Hallo. mijn dochter gebruikt antebus.... een middel om het alcohol gebruik onder controle te houden. Het probleem hirbij is dat je g een enkele alcohol op de huid kunt verdragen een lijn waar absoluut geen alcohol inzit is moeilijk te vinden. Door het gebruik van Antebus, wat weer op de lever werkt, heeft ze weer last van vetbultjes in het gezicht. Heeft u enig idee hoe dit onoplosbare probleem op te lossen. Als u weet zou u mijn dochter en mij heel erg gelukkig maken.

    reageren
   11. zegt :

    Hoi Jetske,

    Ik ben al een hele poos op zoek naar een betaalbare gezichtscreme zonder parfum en zonder alcohol. Ik heb een overgevoelige huid en daarnaast ook last van eczeem in mijn gezicht. Hierdoor irriteert/prikt eigenlijk elke soort creme die ik op mijn gezicht smeer. Ik heb al diverse soorten cremes geprobeerd. Ook cremes waar alleen de 'vettige' soorten alcohol in zitten, zoals Dermolin waar alleen cetearyl alcohol in zit. Tot nu toe heb ik nog niets kunnen vinden wat mijn huid niet irriteert. Heb jij suggesties voor cremes zonder alcohol en zonder parfum? Of misschien een creme waar wel alcohol in zit, maar waarvan je denkt dat dit toch zou kunnen helpen? Alvast bedankt voor de moeite.

    Groeten, Folkje

    reageren
   12. zegt :

    Beste Jetske

    Ik heb 1 week lang met brandende wangen gelopen. Aan het begin waren ze duidelijk rood, later zag ik lange/ovale vlekken die iets boven de huid waren verheven. Na het branderig gevoel begonnen die vlekken te vervellen en jeukte erg. Nu 2 weken later blijft me huid licht branden als ik bij warmte kom. ook zijn er rare rode bult achtige nieuwe plekjes erbij gekomen en voelt de huid raar aan.

    Ik vraag me af waar door dit komt. Ik heb niks nieuws gebruikt in die periode. Wel was het erg koud die periode zo n -10/-15 graden. Verder kan ik me herinneren dat ik na het douchen een vochtig reinigings doekje heb gebruikt. Misschien doordat de porien open stonden? het brande wel even.

    Ik heb geen idee ik word er alleen ongerust over omdat mijn huisarts mij niets vertelde. het kon van alles zijn kreeg ik als antwoord. verder heb ik vaseline meegekregen.

    hopelijk weet u raad

    liefs elina

    reageren
   13. zegt :

    Hoi Jetske

    gisteren erg geschrokken van het programma RADAR over de vele slechte cremes met alcohol en parfum. wat is eigenlijk een betaalbare goede creme voor een 50 plusser met een normale huid?? Ik hoop dat U mijn hiermee kan helpen want ik weet het niet meer hoor.

    liefs Gea

    reageren
   14. zegt :

    Ik las zie bij veel van mijn parfums alcohol staan op de 1e plek bij de ingredienten. Ik gebruik parfums van the body shop en yves rocher en ook hier staat alcohol op de 1e plaats. Is het beter om parfum te zoeken zonder alcohol? Verder is je site echt duidelijk en handig;)

    reageren
   15. zegt :

    @Cindy

    Je kunt parfum ook beter niet op je huid doen, liever een plekje op je kleding.

    reageren

   16. @Cindy

    Beste Cindy, Parfum is inderdaad een ingrediënt wat ik niet adviseer in huidverzorgingsproducten. Mocht je parfum als geur (en dus niet in huidverzorgingsproducten) willen gebruiken is dit geen groot probleem mits je het niet in je gezicht sprayt of plekken op de huid die veel blootstaan aan de zon. Je zou het bijvoorbeeld ook op je kleding kunnen gebruiken in plaats op direct op de huid.

    Groetjes Jetske

    29 augustus 2013 om 09:53
   17. zegt :

    @ Cindy

    Wat ik zelf doe met parfum of eau de toilette is één of twee pompjes op een half wattenschijfje sprayen. Dit heel even laten drogen en dan in mijn bh 'verstoppen'. Voordeel daarvan is dat je niet het risico loopt dat de parfum of eau de toilette niet te verwijderen vlekken op je kleding geeft. Bovendien tast deze manier de invloed van de huid op de geur van het geurtje veel minder aan. Misschien heb je ook iets aan deze tip! Succes!

    reageren
   18. zegt :

    Hoihoi Jetske,

    Nooit geweten dat de eerst beschreven stoffen van de ingredientenlijst ook in grotere hoeveelheden in het product voor kwamen! Heel leerzaam dus. Ik gebruik Vichy normaderm tegen acne en het viel me al op dat de dagcreme (waar alcohol denat bovenaan staat na aqua) irriterend is voor mijn huid. Maar de nachtcreme is wel heerlijk, iets vetter en bevat geen alcohol, maar wel glycolzuur en salicylzuur dus ik ga deze nu ook overdag proberen te gebruiken. Laatst heb ik van de huisarts een anti-biotica lotion gekregen en heb een aantal dagen helemaal onder de irritatie gestaan.... alcohol dus! De tonic laat voortaan ook staan en gebruik nu de zeepvrije wasemulsie van biodermal. Bedankt voor al je nuttige informatie en succes met je blog!

    reageren

   19. @ Danielle

    Beste Danielle,

    Fijn om te lezen dat je mijn blog zo leerzaam vindt. Alcohol is inderdaad een ingrediënt dat ik liever niet op mijn huid zou willen, al zijn hier wel verschillende soorten van zoals je kan lezen. Op mijn blog vind je ook meer informatie over de behandeling van acne: http://jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491.

    Groetjes Jetske

    18 september 2013 om 14:55
   20. zegt :

    Beste Jetske,

    Mijn zoontje van 6 maanden oud heeft erge last van eczeem in zijn gezicht. Al verschillende cremes en zalfjes geprobeerd, waarbij we zijn blijven hangen bij Cardiflor van VSM. De Cardiflor leek prima te onderdrukken bij 3 x daags smeren (hij had altijd al een klein plekje waarvoor we smeerden), maar nu is het door het gure weer en vermoedelijk stress ontzettend aangewakkerd (flink uitgebreid in één dag). Al lezend zie ik dat Cardiflor wel degelijk alcohol bevat, dus die is per heden geschrapt. Echter een Cetomacrogol creme of Lanette lijkt ook niets uit te halen; zijn wangen blijven vuurrood en schilfertjes zichtbaar. Lanette lijkt bij hem eerder te verergeren dus ik blijf hopen dat de cetomacrogol zijn werk gaat doen na een aantal weken smeren wellicht. Misschien heb jij een goede tip waar op te letten (type(s) creme, werkzame stoffen en hoe vaak / dik smeren) voor een eczeem huid bij baby's? Lees op internet veel over dit thema, met veel huis, tuin en keuken-tips dat hopelijk meer mensen met een antwoord zijn geholpen!

    Groetjes, Astrid

    reageren

    1. Beste Astrid,

     De huid van een baby is maar liefst 5 keer zo dun als dat van een volwassene. Het beschermende laagje is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de huid snel haar vocht verliest en gevoeliger is voor irritatie en ontstekingen. Fabrikanten doen er alles aan om je te laten geloven dat je kinderen moet schoonboenen en zelfs parfumeren. Met alle gevolgen van dien: meer dan 67% van de kinderen tot 1 jaar krijgt huidproblemen. Kinderen hoef je niet elke dag in bad te doen, en in het eerste jaar kan je de haren prima wassen met water. Bij eczeem is het belangrijk om na de te gaan waar de irritatie vandaan komt. Vermijd in ieder geval het gebruik van schuim en andere cosmetica voor je baby. Houd de huid goed vet, zoals Peter en Daphne al aangeven, met bijvoorbeeld lanettecrème. Ook waspoeder en met name wasverzachter kunnen de boosdoener zijn. Gebruik geen wasverzachter en alleen ongeparfumeerd wasmiddel. Wanneer het eczeem niet verbetert is het verstandig langs te gaan bij een dermatoloog.

     Groetjes Jetske

     3 oktober 2013 om 11:32
    2. zegt :

     @ Astrid

     Heb je dit artikel van Jetske al gelezen, zie http://jetskeultee.nl/de-babyhuid-en-babyverzorging/obj7777518. Er staat veel informatie in over de babyhuid.

     Veel succes!

     reageren
    3. zegt :

     @ Astrid

     PS Over de Lanettecreme: Let er wel op dat de lanettewas geen sodium lauryl sulfate (SLS) bevat; er zijn versies met sls en propylene glycol, maar ook versies zonder en die versies zonder moet jij hebben!

     reageren
    4. zegt :

     @Astrid

     Let er op dat zijn huid niet uitdroogt met wassen, dus geen zeep gebruiken. Je zou in plaats van cetomacrogol of lanette ook vaseline kunnen gebruiken, hier zit alleen petrolatum in. Parfum en producten met veel alcohol moet je zeker laten staan. Het is denk ik wel verstandig langs de huisarts te gaan, hij kan corticosteroiden voorschrijven en jeukstillende middelen. Eventueel zou je nu al een hooikoortstablet kunnen proberen tegen de jeuk. De huisarts kan beter bepalen welke factoren van invloed zijn, voeding kan meespelen.

     reageren
    5. zegt :

     Bedankt Daphne en Peter voor het meedenken! Heb idd wat verder gespuurd op deze site en zie dat er veel over besproken is met veel nuttige tips. Mbt de Lanettecreme, deze hebben we op advies van de huisarts dus ik vermoed dat dit wel de juiste is, maar ik kijk het morgenvroeg gelijk na. Voor het badderen (2 x p wk) gebruiken we lauw water met Balneum en voor de rest van z'n lichaam Neutral olie. Dat zijn volgens mij prima producten, het is dus echt alleen z'n gezicht. Moet wel zeggen na één dag smeren zonder Cardiflor (VSM) de irritatie al wat is gekalmeerd. Blijf voorlopig nog even bij heel vaak en niet te dik Cetomacrogol smeren om te zien of dat aanslaat. Vaseline lijkt me ook een fijn en vet basis product, maar sluit dat de huid niet teveel af?

     Groetjes, Astrid

     reageren
    6. zegt :

     @Astrid

     Het voordeel van vaseline is dat het dus alleen petrolatum is en dat je daardoor niet snel huidreacties zult krijgen, in cetomacrogol en lanette zitten toch weer wat meer hulpstoffen. Bovendien hydrateert het de huid ontzettend goed, dus dat hoef je niet zo vaak te smeren als cetomacrogol. Het is inderdaad bij het aanbrengen vettig, maar goed, als daardoor de huid beter kan herstellen zou dat niet een punt moeten zijn. Wanneer de huid minder droog is kun je dan stoppen met de vaseline en weer cetomacrogol proberen, wordt het weer droger dan kun je weer wat vaseline gebruiken. Lees anders ook het artikel van Jetske eens door, ze beschrijft goed de voor en nadelen: http://jetskeultee.nl/minerale-olie-in-je-cosmetica-wat-je-echt-moet-weten/obj7777535.

     reageren
    7. zegt :

     Wederom bedankt voor de reply! Hier kan ik (en hoop ook anderen) veel mee!

     reageren
    8. zegt :

     @Daphne, ook jij heel erg bedankt! Lees net dat de twee tubes cetomacrogol die we hebben ook verschillen qua samenstelling (beiden gekocht bij de apotheek en beiden gelabeld als FNA. In één van de tubes zit nl. propylene glycol. Dus ook daar ben ik van 'genezen' idem als de alcohol in Cardiflor van VSM. Inmiddels ook het stukje van Jetske gelezen dat propylene glycol zelfs irritatie kan opwekken op de kinderhuid. Werkelijk waar, ik denk dat we meer tegen-gesmeerd hebben dan dat het heilzaam was. Gelukkig kan dat per direct worden veranderd mede door jullie hulp! Lang leve het internet en mensen die bereid zijn om hun kennis te delen!

     reageren
    9. zegt :

     @ Astrid

     Graag gedaan, hoor! Fijn om te lezen dat je er iets aan hebt gehad -ook al herhaal ik vooral wat Jetske en Peter schrijven ;-) Ik kom al wat langer op deze blog en weet daardoor wat sneller dat er al eens ergens iets over geschreven is.

     Ik hoop dat het snel beter gaat met je zoontje! Succes!

     reageren
    10. zegt :

     @ Astrid

     Graag gedaan, hoor! Fijn om te lezen dat je er iets aan hebt gehad -ook al herhaal ik vooral wat Jetske en Peter schrijven ;-) Ik kom al wat langer op deze blog en weet daardoor wat sneller dat er al eens ergens iets over geschreven is.

     Ik hoop dat het snel beter gaat met je zoontje! Succes!

     reageren
    11. zegt :

     Goedenavond

     ik zie een paar keer de vraag voorbij komen; welke dagcreme heeft een filter en GEEN ALCOHOL EN PARFUM . evt ook een goede nachtcreme . wat vind je van louis widmer de dagcreme anti aiging (zonnelijn ) met filter30 en voor de nacht de remederm zilvercreme?

     graag je reactie gr

     reageren
     1. zegt :

      Dag Ellen,

      Bedoel je van de dagcreme Emulsion Hydro Active UV 30 (http://www.louis-widmer.nl/nl_NL/producten/gezichtsverzorging/dagverzorging/nieuw-emulsion-hydro-active-uv-30/)? De parfumvrije variant (!) heeft de volgende ingrediënten:

      Aqua, Dibutyl Adipate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Octocrylene, Butylene Glycol, Polysilicone-15, Isopropyl Lauroyl Sarcosinate, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Arginine, Polymethyl Methacrylate, Dimethicone, Panthenol, Cetyl Dimethicone, Squalane, Tocopheryl Acetate, Phenoxyethanol, Trimethylsiloxysilicate, Cetearyl Olivate, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Creatine, Potassium Cetyl Phosphate, Propylene Glycol, Glycerin, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sorbitan Olivate, Sorbitol, Hydroxyethylcellulose, Polyacrylate-13, Ethylhexylglycerin, Disodium EDTA, Xanthan Gum, Polyisobutene, Collagen Amino Acids, Tocopherol, Sodium Hyaluronate, Pantolactone, Polysorbate 20. (FVN100226.0006)

      Dan de remederm zilvercreme. INCI: Aqua, Isopropyl Isostearate, Dicaprylyl Ether, Ethylhexyl Stearate, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Urea, Panthenol, Polyglyceryl-3 Ricinoleate, Sorbitan Isostearate, Cera Microcristallina, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed oil, Sorbitol, Borago Officinalis Seed Oil, Candelilla Cera, Tocopheryl Acetate, Magnesium Stearate, Mica, Phenoxyethanol, Propylene Glycol, Titanium Dioxide, Magnesium Sulfate, Retinyl Palmitate, Tocopherol, Silver, Collagen Amino Acids, Sodium Chloride, Diethylhexyl Sodium Sulfosuccinate, Lactic Acid, Ethylhexylglycerin, Silver Chloride, Silver Oxide.

      Er zit in de zilvercreme betrekkelijk veel urea in. Dat kan in hoge concentraties irritaties geven maar ik kan hier niet zien hoe hoog de concentratie urea is.

      Wellicht dat iemand anders (Jetske/ Peter?) hier iets zinnigs op kan zeggen?

      reageren
      1. zegt :

       @Ellen & Daphne

       Er zit 3% Urea in, dat valt mee. Voor een gevoelige huid is het verstandig onder de 5% te blijven. Boven de 10% werkt urea ook keratolytisch. Er zitten veel hydraterende / vettende stofjes in en 1% vitamine E.

       reageren
       1. zegt :

        @ Peter

        Dank je wel voor je reactie. Beide producten zijn derhalve 'Jetske-proof'?

        reageren

        1. Beste Ellen,

         Zoals Peter en Daphne aangeven bevatten de producten veel hydraterende stoffen. Het zijn qua ingrediënten prima producten. Ik mis nog wel ingrediënten zoals vitamine C en niacinamide.

         Groetjes Jetske

         7 november 2013 om 10:20
        2. zegt :

         Ook ik zit me suf te zoeken en stuit op dit blog, heb weer een hoop gsleerd tlch zag ik geen antwoord op de vraag waar ook ik al sjogrenpatient mee worstel, geen parfum, geen nikkel, geen wolvetten en geen alcohol! Wat b,ijft er nog over? Heb nu een hardnekkig eczeem rondom mijn mond opgelopen vorige winter als allergische reactie op fleece en acryl sjaals. Ook mijn gezicht is erg droog en trekkerig. De lijn van Eucerin is vernieuwd vertelde men in de apotheek. Ik heb nu maar Dermalin gezichtscreme gekocht. Wat raadt u mij aan?! Bij voorbaat hartelijk dank!

         reageren
         1. zegt :

          @Amanda

          Dermolin gezichtscreme is prima. Je kunt beter een creme kiezen zonder actieve stofjes die niet irriteert, dan een met veel actieve stofjes die wel irriteert. Bij product advies staan al een aantal goede moisturizers, maar je kunt ook natuurlijk zelf op zoek gaan aan de hand van het lijstje met te vermijden ingredienten. Dat lijstje is redelijk beknopt, maar kan als je niet zoveel van cosmetica weet wel als basishulpmiddel goed van pas komen. Succes!

          http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/obj7777444 http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

          reageren

          1. Beste Amanda,

           Peter heeft je al van een goed antwoord voorzien, maar wellicht heb je ook nog wat aan de volgende site. Hier worden producten genoemd zonder wolvet: http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/allergie/wolvet-wolalcoholen-lanoline-allergie.htm.

           Groetjes Jetske

           5 december 2013 om 14:20
          2. zegt :

           hoi,hoi,ben 59 jaar oud,en heb n gemende huid,met beginnende rimpels,wat adviseer je mij te gebruiken voor dag-en nachtcreme,wat niet al te duur is?gr.tiny

           reageren
           1. zegt :

            @ tiny van der hulst

            De beste anti-rimpelcrème is volgens Jetske een goede anti-zonnebrandcrème omdat de zon 80-90 procent van de huidveroudering veroorzaakt. Tips voor een goede zonnebrandcrème vind je hier http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/obj7777433

            In de reacties kun je lezen dat vooral de non-profit zonnebrandcreme van Jetske en haar Uncover zonnebrandcreme goed zijn en goed bevallen. Persoonlijk vind ik de Uncover echter te duur. Ook over de Derma Sonnenlotion zijn positieve reacties omdat het prettig spul schijnt te zijn en goede ingrediënten heeft. Helaas is het in Nederland uitsluitend via internet (in Duitsland) verkrijgbaar.

            Wat moisturiser betreft kun je kijken bij deze tips van Jetske. http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/obj7777444 Persoonlijk vind ik de Uncover van Jetske ook van de moisturiser heel prettig maar te duur. Ik gebruik meestal de Total Effects parfumvrij van Oil of Olaz. Die is regelmatig in de aanbieding en daardoor goed betaalbaar. Het genoemde serum van The Body Shop vind ik ook prettig maar ik vraag me af of die emulsie wel voldoende werkzame stoffen bevat om de best hoge prijs (20 euro voor 30 ml) te rechtvaardigen.

            Hopelijk heb je iets aan mijn opmerkingen en de links.

            reageren

            1. Beste Tiny,

             Bekijk ook eens de volgende blogs: http://jetskeultee.nl/het-recept-voor-een-mooie-huid/obj7777471 http://jetskeultee.nl/het-recept-voor-een-mooie-huid-deel-ii/obj7777474 www.jetskeultee.nl/productadvies

             Groetjes Jetske

             5 december 2013 om 14:30
            2. zegt :

             Hallo, graag zou ik jou produkten proberen. Kun je mij wat proefjes toesturen? Ik ben 50+ , droge hui met rosacea, en heb veel jjeuk Gr Bvd

             reageren
            3. zegt :

             Hallo Jetske,

             Wat is jou mening over Estee Lauder Daywear SPF 15? Qua goed en slechte soorten alcohol?

             reageren

             1. Beste Evelien,

              Zonder ingrediëntenlijst kan ik niets zeggen over een product. De ingrediëntenlijst kan je bekijken met behulp van mijn volgende blogs: http://jetskeultee.nl/de-6-stappen-naar-jouw-perfecte-gezichtscreme/obj10450398 http://jetskeultee.nl/de-zoektocht-naar-cosmetica-de-ingredientenlijst/obj7777416 http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

              Groetjes Jetske

              2 mei 2014 om 15:45
             2. zegt :

              Dag Jetske, Mijn complimenten voor het delen van alle kennis die je hebt op deze site! Wat ik me afvroeg is het volgende; ik begrijp dat je, als je een puistje hebt en die wilt verwijderen, het goed is om hiervoor en hierna de huid te desinfecteren. Uiteraard zou je hier natuurlijk zoveel mogelijk van af moeten blijven, maar ja.. Dat lukt niet altijd. Een schoonheidsspecialist vertelde mij dat dit het best met alcohol kan worden gedaan (70%). Maar na het lezen van de info op jouw site, vraag ik me af of dit niet juist de huid irriteert en daardoor klachten zoals het ontstaan van puistjes etc, verergert? Wat is jouw advies over het behandelen van de huid wanneer je een puistje wilt verwijderen? Groetjes, Cynthia

              reageren

              1. Beste Cynthia,

               Ik zou je graag willen adviseren de volgende blogs te lezen: http://jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491 http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

               Groetjes Jetske

               2 mei 2014 om 15:44
              2. zegt :

               Helaas veroorzaken deze zgn vettige alcoholen bij mij allemaal acne. Er zijn bijna geen goede producten te vinden met anti-oxidanten die deze alcoholen niet bevatten. Wie er wel een weet, ik hou me aanbevolen!

               reageren
              3. zegt :

               Hi Jetske,

               Ik heb hier twee artikelen van dove staan, de een is om te reinigen en de ander hydrateren. (Met tonic) Nu keek ik op de ingredientenlijst en daar staat dat r veel alcohol inzit. Volgens mij las ik hier ergens boven dat alcohol niet mega erg is zolang je er iets hydraterends bij gebruikt? Kan dit dus ook? En is alleen water ook handig om te reinigen?

               lfs

               reageren

               1. Beste Elise,

                Zonder ingrediëntenlijst kan ik helaas niets zeggen over een product. Je kunt de ingrediëntenlijst doorsturen zodat ik de producten kan bekijken.

                Groetjes Jetske

                6 maart 2015 om 14:45
               2. zegt :

                ik heb laatst op arabianscent.nl shampoo's besteld waarop staat dat ze alcoholvrij zijn, maar tussen de ingredienten staat: cetearyl alcohol. Is dit nou echt alcohol of is dit iets anders dan bijvoorbeeld alcohol in drank?

                reageren

                1. Beste Una,

                 Dit is een alcoholsoort maar een vettige. Het zorgt ervoor dat het vocht beter vast gehouden kan worden. De alcohol die ervoor zorgt dat mensen cosmetica niet gaan opdrinken heet alcohol denat.

                 Groetjes Jetske       

                 23 april 2015 om 15:00
                2. zegt :

                 Ik heb een "brandende"vraag :) ! Make up removers ( ala melk/creme vorm ) branden bij mij vaak voornamelijk op de ooghuid en ook lichtjes op de rest van mijn huid. Nou heb ik ook wel een gevoelige huid maar bijvoorbeeld olaz brand niet ( maar dan niet de versie voor oudere huid die brand ook weer ) en de kruitvat vitamine E remover in zo'n bruin glazen potje met pompje. Die tweede was heilig voor mij totdat ik zag dat er Alcohol Denat aardig bovenaan de lijst ingrediënten staat...ik heb een gevoelige maar ook droge huid...ik draag iedere dag oogmake up en een poedertje dus wil toch mijn gezicht kunnen reinigen. Vandaag zelfs Dr van de Hoog Hypo Sensitive reinigingsmelk geprobeerd en ow wat brand hij ondanks dat "de"boosdoeners" erin ontbreken..

                 Heb jij enig idee door welk stofje dit kan komen ? Heb je tips ?

                 Ik heb er ook een van de hema gekocht omdat de Hema nooit zo heel veel troep is hun basische producten heeft en een nieuwe van de Kruitvat 0% zonder parfum, alcohol en parabenen...dus ben benieuwd...anders ben ik bang dat ik toch weer naar mijn product met alcohol terug moet...30 euro voor een flesje remover is voor mij echt teveel geld gezien het dagelijkse gebruik.

                 Help !

                 reageren

                 1. Beste Loes,

                  Helaas weet ik niet op welk ingrediënt je reageert. Dit kan voor iedereen weer verschillend zijn. Zonder ingrediëntenlijst kan ik helaas ook niets zeggen over een product. Je kunt de ingrediëntenlijst altijd even doorsturen zodat ik het kan bekijken.

                  Groetjes Jetske

                  22 mei 2015 om 14:00
                 2. zegt :

                  Ik heb de Dr. van der Hoog sensitive reinigingsmelk in het verleden ook gehad. En bij mij brandde hij ook heel erg op de huid. Hetzelfde gold voor de toner ervan trouwens.

                  reageren
                 3. zegt :

                  Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Het hoeft niet per definitie te betekenen dat een creme met alcohol erin echt slecht is voor de huid. Ik heb een hele gevoelige huid die in de winter na het reinigen er niet uit zit. Mijn gezicht zit altijd onder de vuurrode plekken er na die schilferig zijn en ontzettend jeuken. Ik heb heel wat cremes geprobeerd, maar de enige creme die mij echt hiervan af helpt is de Witte Malva gezichtscreme van Weleda. En hier zit echt bio alcohol in. Hetzelfde geld voor de body lotion hiervan. Maar er is geen enkele bodylotion die mij bespaard laat van rode vlekken onder de douche behalve deze. En ik heb goedkope en hele dure merken hiervoor geprobeerd. Ik reinig mijn gezicht ook alleen nog maar met een micellair water. Anders moet ik steeds vettere cremes gaan smeren omdat de rode vlekken anders maar niet verdwijnen. Ik denk dat het belangrijker is om te kijken wat voor effect de creme op je huid heeft als je volledig blind te staren op de ingredienten. Ik heb al zo vaak producten gekocht waar goede ingredienten in zaten waarbij ik toch een allergische reactie kreeg.

                  reageren
                 4. zegt :

                  Hallo is benzyl alcohol schadelik, ik heb producten gekocht ze zeggen dat ze geen schadelijke stoffen in zitten nu lees ik ineens benzyl alcohol.

                  reageren

                  1. Beste Yeliz,

                   Benzyl alcohol is een geurstof: http://jetskeultee.nl/26-geurstoffen/obj7777447 Dergelijke ingrediënten zie ik liever niet terug in een product.

                   Groetjes Jetske

                   8 januari 2016 om 13:30

    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

    Laat hier je reactie achter