Cafeïne - Dr. Jetske Ultee
  • Cafeïne

Cafeïne

Een heerlijke cappuccino, café au lait of gewoon een lekker kopje koffie. Het is voor mij de reden om na tien keer tot 100 tellen dan toch eindelijk maar op te staan! En sinds ik gelezen heb dat cafeïne een heleboel positieve eigenschappen bezit, smaakt het kopje koffie me nog beter…

Cafeïne zit in veel producten zoals koffie, thee, cola en chocolade. Hoewel cafeïne niet zo’n goede pers heeft, is het als we de onderzoekers mogen geloven juist ook een hele nuttige stof. Volgens ene Jorge Rafael Leoín-Carmona en Annia Galano (Journal of Physical Chemistry) kan cafeïne de kans op het krijgen van hart en vaatziekten, Alzheimer (dementie) en huidkanker verminderen. Doe mij er nog maar eentje!

Cafeïne in cosmetica

Steeds vaker zie je cafeïne ook op de ingrediëntenlijst van cosmetische producten terug. Als je de reclames mag geloven (wat we natuurlijk niet doen…) verdwijnen rimpels als sneeuw voor de zon na een paar keer smeren met een cafeïne-crème. Het is zelfs zo dat er voor een bepaalde cafeïne-crème (waarvan ik het merk niet zal noemen) duizenden mensen op een wachtlijst stonden….Helaas bleek uit een korte check van de ingrediëntenlijst van dit product, dat de concentratie cafeïne zeer laag was, sterker nog bijna verwaarloosbaar! In het betreffende product zat wel mica, dit doet niets de huid, maar bevat licht reflecterende deeltjes en geeft dus een optisch beter effect… De hype dus geheel ten onrechte, maar complimenten voor de marketingafdeling!

Cafeïne werkt en niet alleen in de koffie

Uit onderzoek is echt wel bekend dat cafeïne op de huid een aantal goede dingen kan doen. Jammer genoeg hoort rimpels weghalen daar niet bij. Wel heeft cafeïne een antioxidant werking en kan het daarmee in ieder geval in theorie het ontstaan van rimpels wat beperken. Bovendien kan cafeïne, net als ijs als je je hoofd gestoten hebt, een ophoping van vocht beperken. Dat verklaart ook de toepassing in oog crèmes. Overigens is dit effect alleen tijdelijk. Cafeïne werkt daarbij ook nog kalmerend en volgens heel recent onderzoek kan het als je het op de huid aanbrengt de kans op huidkanker verkleinen. Jammer genoeg droogt cafeïne droogt ook de huid wat uit, het moet dus altijd gecombineerd worden met hydraterende stoffen.

Zoeken naar een speld in de hooiberg

Cafeïne heeft dus net als veel cosmetische ingrediënten(denk aan groene thee, vitamine C, niacinamide, vitamine A zuur) een aantal goede eigenschappen. Nu nog een product vinden met een concentratie cafeïne die werkelijk hoog genoeg om iets te doen. Vrees dat het weer zoeken wordt naar een speld in de hooiberg…. (zie ook de blog “angel dusting“).

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs “Argan olie; het nieuwe wondermiddel?“,
Alcohol in huidverzorgingsproducten; liever niet!“,
Werken antioxidanten ook in huidverzorgingsproducten?“,
De ideale oogcrème” en
Is er een oplossing voor wallen?

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!