Darm(bacteriën) en de huid - Dr. Jetske Ultee

Darm(bacteriën) en de huid

Heel vaak krijg ik de vraag of er nog spannende ontdekkingen zijn op huidgebied. En hoewel bladen ons laten geloven dat de nieuwste ingrediënten en apparatuur je zomaar tien jaar jonger kunnen maken, is er weinig nieuws onder de zon. Toch is er een ontwikkeling die ik op de voet volg en die ik zelf tamelijk revolutionair vind. En dat is het onderzoek naar de rol die de darmen spelen bij de huid. Het is eigenlijk oude kennis in een nieuw jasje, veel artsen passen het nog niet toe en er is meer onderzoek nodig om alle puzzelstukjes in elkaar te laten vallen. Maar graag deel ik vast wat van deze inzichten, omdat ik weet dat je huid (en je gezondheid) er flink van kan opknappen.

Vroeger (en binnen de Oosterse geneeswijzen) werd er heel goed naar de huid gekeken om te zien wat iemand onder de leden had. Maar tegenwoordig is dat een beetje anders. Heb je eczeem? Dan gaan we een vette crème en corticosteroïden smeren. Zit je huid onder de puistjes? Dan geven we antibiotica om de bacteriën te doden. Nog afgezien van het feit dat een antibioticum geen onderscheid maakt tussen ‘slechte’ en ‘goede’ bacteriën, en daardoor de balans in het gehele lichaam wordt verstoord, is er het gevaar van resistentie. Ik ben het dan ook steeds meer oneens met deze benadering. Ik vind dat we daarom heel voorzichtig en terughoudend moeten zijn met het voorschrijven van antibiotica.

Onderliggende oorzaak

Maar belangrijker: het is naar mijn idee een denkfout om bij huidaandoeningen slechts naar de buitenkant te kijken. Want als je huid nu je gezondheid weerspiegelt, dan is alleen het voorschrijven van  een crèmepje dweilen met de kraan open. En dat is nu precies wat er de laatste jaren ook uit de literatuur naar voren komt; hoewel huidverzorgingsproducten en medicinale crèmes de huid kunnen helpen weer gezond te worden, is er vaak ook een onderliggende oorzaak voor de huidproblemen.

Een heel goed voorbeeld is acne. Uit onderzoek blijkt dat er bij acne sprake is van een ontstekingsproces van de huid en een versterkte immuunrespons. Even in jip-en-janneketaal; je reageert als het ware ‘allergisch’ en heel heftig op dingen waar een ander mens gewoon goed tegen kan. Zo doden we bij acne bacteriën waar iemand zonder acne gewoon zonder klachten mee kan leven. Hetzelfde fenomeen zie je eigenlijk bij rosacea. Hoewel rosacea gerelateerd is aan de aanwezigheid van demodexmijten, komen die bij vrijwel iedereen voor. Maar bij mensen met rosacea veroorzaken ze echt problemen; hun huid reageert er overdreven heftig op!

Hoewel het soms nuttig is om deze ‘triggers’ uit te schakelen, is het misschien wel veel nuttiger ervoor te zorgen dat je lijf wat minder heftig gaat reageren. Je kunt je huid bijvoorbeeld helpen weer sterk en stevig te worden zodat zij zichzelf kan verdedigen. Dit kan je doen door het natuurlijk evenwicht te herstellen, bijvoorbeeld door te hydrateren en gebruik te maken van ontstekingsremmende en barrièreherstellende ingrediënten. Maar dat is in veel gevallen niet genoeg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat die overdreven heftige afweerreactie niet alleen in de huid plaatsvindt, maar in het gehele lichaam. En uit ditzelfde onderzoek blijkt dat er in veel gevallen sprake is van een chronische ontsteking en een versterkte immuunrespons in het lichaam.

Waar komt die chronische ontsteking vandaan?

Er kunnen veel redenen zijn voor een verstoring van het evenwicht in je immuunsysteem en het ontstaan van een chronische staat van ontsteking, en daarmee ook van problemen van je huid. Een verkeerde voeding, antibioticakuren, overgewicht, roken, te weinig slaap en veel stress kunnen allemaal bijdragen aan dit verhaal. Maar op één oorzaak wil ik wat dieper ingaan. En die oorzaak ligt bij de darm; een disbalans van de goede en slechte bacteriën in de darm (dysbiose of SIBO) en de zogenaamde ‘leaky gut’ kunnen voor een hoop problemen zorgen. Keer op keer wordt aangetoond dat deze darmproblemen vaak voorkomen bij mensen met acne en rosacea.

Het is een ingewikkeld verhaal, maar als het rommelt in jouw darm kan een hele cascade aan gebeurtenissen ervoor zorgen dat jouw lijf (en huid) heel heftig reageert op van alles en nog wat. Bovendien kan dat ook weer invloed hebben op je hormoonfunctie, met alle gevolgen van dien.

Het is echt de moeite waard om hier goed bij stil te staan, zeker omdat uit onderzoek is gebleken dat na behandeling van de darm ook de huid opknapt. Hoewel er nog weinig artsen zijn die hier expliciet naar kijken, heb ik wel advies voor je. Als je last hebt van acne of rosacea, behandel dan niet alleen je buitenkant, maar probeer ook je binnenkant weer op orde te krijgen…

Dit zijn mijn tips

Check de darmen
Heb je huidklachten én veel darmproblemen, laat dan een keer uitzoeken of er een onderliggende reden is voor jouw darmklachten.

Voeding en leefstijl
Ook zonder darmklachten kan het zijn dat jouw lijf zich in een chronische staat van ontsteking bevindt; wel of niet veroorzaakt door de conditie van je darm.  Probeer eens uit of je je lichaam weer tot rust kan brengen. Bijvoorbeeld zo:

 • Eet een dieet met zo min mogelijk slechte koolhydraten, en laat alcohol even achterwege
 • Voor sommige mensen kunnen gluten en melkproducten een probleem zijn. Probeer ze een tijdje te minderen om te zien wat het bij jou doet
 • Zorg voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en ontspanning
 • Kies voor goede vetten en vermijd slechte vetten (verzadigde vetzuren en transvetten). Je kunt eventueel omega 3-vetzuren slikken
 • Voeg voldoende groente en vezels toe aan je dieet
 • Als je denkt dat je met je huidige dieet en levensstijl te weinig vitamines en nuttige stoffen binnenkrijgt, kunnen extra vitamine D, probiotica, en bijvoorbeeld astaxanthine een hoop voor je lijf en je huid doen en anti-inflammatoir (ontstekingsremmend) werken. Probeer het eens uit! Uit onderzoek weten we dat het kan helpen

Neem de tijd
Als je een poging wilt wagen om de boel weer op de rit te krijgen, probeer dit dan tenminste vier weken, maar liever nog wat langer en kijk ondertussen goed wat je plan van aanpak met je huid (en je lijf) doet. Als je hier serieus mee aan de slag gaat en het combineert met een barrièreherstellend en ontstekingsremmend huidverzorgingsplan, denk ik dat je heel erg blij bent dat je een poging heb gewaagd. Niet alleen voor je huid, maar ook voor je gezondheid!

 

Wishing you great skin!

 

Gerelateerde Berichten

25 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Valee Hilde december 4, 2017 (21:53)

  Hallo ,
  Ik zou wel eens willen weten welke probiotica er dan best genomen kan worden?
  Ik heb al veel rond gesurft en weet echt niet welke te kiezen als je hier niks van kent .
  Graag u raad aub
  mvg
  Hilde V

  • Bianca december 5, 2017 (09:31)

   Goede morgen
   de probioticum, Symbion Forte van Vital direct, te bestellen bij gezondheidswebschop.nl, je kan ze bellen voor meer informatie, maar na diverse andere gebruikt te hebben is deze veruit de beste voor mij. Ik slik ze soms ook samen met candida strong.

  • Femke december 6, 2017 (14:58)

   Jetske had zelf in een eerdere reactie aangegeven dat zij Advanced Multi-Billion Dophilus afwisselt met Probi® 20 Billion, beide van Solgar.

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee december 7, 2017 (10:28)

   Klopt 🙂

  • Herma december 11, 2017 (16:26)

   Hallo Valee,
   Ik had mijn hele leven al last van een opgeblazen buik en darmgassen. Niets hielp, totdat ik de probiotica van Lamberts begon in te nemen. Als ik niet teveel zoetigheden neem, ben ik klachtenvrij.

 • nadine december 5, 2017 (07:51)

  Hoi Jetske,

  Dank weer voor een interessante blog! Welke hoeveelheid van vitamine D van Dluxe slik jij?

  Groetjes, Nadine

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee december 7, 2017 (10:30)

   Hoi Nadine,

   Ik gebruik de spray van Dlux 3000 🙂

 • Alice december 5, 2017 (09:27)

  Hallo Jeske, Ik volg al jaren je blog en haal veel nuttige info eruit. Wat een erkenning. Ik ben 58 en heb vanaf mijn pubertijd fibromyalgie, veel allergieën, vroeger acne, daarna rosacea, eczeem en darmklachten. ik roep al 30 jaar dat ik niet tegen melkproducten, suiker, chocola en varkensvlees kan ( intolerantie, zit niet in het bloed). de laatste jaren gaan gluten ook niet meer zo goed.
  20 jaar geleden riepen dermatologen, het komt niet van voeding! Jij verwoordt het goed. Het is mijn gestel, die dit niet goed verdraagt, met alle gevolgen van dien.
  Bedankt voor je onderzoeken en heldere uitleg. Ga zo door!

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee december 7, 2017 (10:30)

   Bedankt Alice voor je leuke reactie!

 • Willy december 5, 2017 (09:42)

  Ik had nooit last van mijn huid maar rond mijn 50ste kreeg ik een heftige reactie van een antibioticakuur. Heb vanaf dat moment ook last van rosacea. Sinds drie weken gebruik ik nu omega 3 vetzuren en maak zelf melkkefir. Deze melkkefir is een hele goede natuurlijke probiotica. Ik zie nu al een aanmerkelijke verbetering van mijn huid.

 • Mirjam december 5, 2017 (10:16)

  Hallo Jetske,

  Ik ben op zoek naar een goede probiotica en astaxanthine. Ik gebruik nu Nutramin NTM-Probio Forte Capsules. Welke raad jij aan?
  Alvast bedankt!

  Groetjes, Mirjam

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee december 7, 2017 (09:58)

   Hoi Mirjam,

   Ik gebruik van Solgar de Advanced Multi-Billion Dophilus en Probi® 20 Billion. Dit wissel ik met elkaar af. Ook de astaxanthine gebruik ik van het merk Solgar.

 • Emma december 5, 2017 (11:23)

  Wat mij betreft een van de beste blogs van de laatste jaren Jetske.
  Ik ben al langer verbaasd dat er bij de dermatoloog zelden tot nooit (in mijn ervaring) aandacht is voor bijvoorbeeld tekorten of ‘ruimer’ onderzoek.
  Dank je!

  Groetjes,
  Emma

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee december 7, 2017 (09:58)

   Wat leuk om te lezen Emma dat je zo blij bent met deze blog 🙂

 • Inge december 5, 2017 (13:25)

  Hallo Jetske,

  Welke probiotica raad jij aan en welke astaxanthine capsules zijn goed en hoeveel mg per dag moet je slikken als je het voor je huid (rosacea) wil gaan gebruiken? Ik gebruik al vitamine D extra ivm mijn leeftijd (50 jaar). Mijn rosacea is de afgelopen weken enorm opgevlamd en kan geen oorzaak bedenken (ben wel 11 kg afgevallen met gezonder eten, meer sporten en zit in de overgang).

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee december 7, 2017 (10:04)

   Beste Inge,
   Wat vervelend om te lezen dat de rosacea is opgevlamd, mogelijk heeft dit met het koude weer te maken. Ik gebruik van Solgar de Advanced Multi-Billion Dophilus en Probi® 20 Billion. Dit wissel ik met elkaar af. Van het merk Solgar gebruik ik ook de astaxanthine, 5 mg per dag.

 • Katrien december 5, 2017 (16:12)

  Hey Jetske,

  Als je het over slechte koolhydraten hebt, valt vers fruit hier dan ook onder?
  Ik weet dat fruit ook suikers bevat, maar meestal wordt het toch als gezond gezien dacht ik?
  Met de feestdagen liggen de winkels vol heerlijk fruit (verse ananas, lychees, mandarijntjes en allerlei bosvruchten), is het het beste dit ook te vermijden als je slechte koolhydraten wilt laten?

  Groetjes,
  Katrien

 • Lorenzo december 5, 2017 (17:46)

  Interessant!

 • Femke december 6, 2017 (12:14)

  Dag Jetske,

  De vitamines die jij zelf neemt, geef je die ook aan de kinderen of raad je andere vitamines aan om aan kinderen te geven? Als mama ben ik soms wel bezorgd over eventuele tekorten maar je wil nu eenmaal ook niet zomaar iets geven…

  Bedankt!

 • Inge december 8, 2017 (10:30)

  Hallo Jetske,
  Bedankt voor de goede info en voorlichting. Zelf wil ik graag de astaxanthine gaan gebruiken maar die van Solgar is voor mijn portemonnaie nogal prijzig. Nu vond ik van een ander merk ook astaxanthine in een iets lagere dosering (4 mg) maar veel goedkoper. De ingredienten zijn:
  Per dagdosering (1 softgel):
  Vitamine E (d-alfa-tocoferol) 10 mg a-TE 83%
  Vitamine C (ascorbinezuur) 60 mg 75%
  Algen extract (Heamatococcus pluvialis) 84 mg
  waarin:
  Astaxanthine 4 mg

  Volledige samenstelling: Vulstoffen (zonnebloemolie, varkensgelatine, glycerine, water (softgel)), AstaREAL® Algenextract (Haematococcus pluvialis)(bevat sojalecithine), vitamine C (ascorbinezuur), vitamine E (d-alfatocoferol), emulgatoren (mono-en diglyceriden), antiklontermiddel (siliciumdioxide), kleurstof (ijzeroxide).

  Is dit ook een goed product? Heeft dit meerwaarde om te gaan proberen naast de probiotica en vitamine D?

  Groeten, Inge

 • Artlover december 12, 2017 (02:51)

  probiotica van de tuinen( Holland & Barrett) helpen om de balans van je darmflora te herstellen,maar er zijn hierin ook weer zoveel aanbieders!

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee december 12, 2017 (15:56)

   Inderdaad 🙂 Zelf gebruik ik die van Solgar, maar is zeker niet de enige goede hoor.

 • tessa december 14, 2017 (15:49)

  Hi Jetske,

  Ik heb een vraag voor jou die hopelijk nog niet eerder gesteld is.

  Momenteel gebruik ik een poeder van Clinique met SPF 15 over mijn zonnebrandcrème van Biodermal heen (genoemd tussen jouw product advies).

  Ik vraag me af het slecht is om een poeder make up met sfp over een zonnenbrandcreme met misschien wel andere filters heen te gebruiken?

  Hieronder vindt je de ingrediëntenlijst van de poeder van clinique die ik gebruik, maar ook de ingrediënten van een poeder van la roche en Mac. Die van Mac is volgens mij zonder SFP.

  Ik hoor heel graag wat jij van de ingrediënten van deze producten vindt en wat jouw advies hierin is.

  Heel erg bedankt alvast!! 🙂

  Groetjes,

  Tessa

  Clinique:ACTIVE INGREDIENTS: titanium dioxide 13.00% [] octinoxate 2.00% INACTIVE INGREDIENTS: talc [] dimethicone [] nylon-12 [] silica [] squalane [] boron nitride [] vinyl dimethicone/methicone silsesquioxane crosspolymer [] cetyl caprylate [] diisostearyl malate [] phytosteryl/isostearyl/cetyl/stearyl/behenyl dimer dilinoleate [] methicone [] aluminum hydroxide [] glycerin [] sodium hyaluronate [] magnesium palmitoyl glutamate [] sodium palmitoyl sarcosinate [] palmitoyl proline [] alumina [] tocopherol [] palmitic acid [] 1,2-hexanediol [] ascorbyl tetraisopalmitate [] tin oxide [] sodium dehydroacetate [] [ /- iron oxides (ci 77499, ci 77492, ci 77491) [] mica [] titanium dioxide (ci 77891)]

  MAC:
  Mica, talc, dimetichone, isopropyl palmitate, polisorbate 20, magnesium aluminum silicate, tocopheryl acetate, simmondsia chinesis(jojoba) seeds oil, yeast extract/feax/extrait de levure, lauroyl lysine, ethylhexyl methoxycinnamate, sodium dehydroacetate, phenoxyethanol (+/- titanium dioxide (CI 77891), Iron oxides (CI 77491), iron oxides (CI 77492), iron oxides(CI 77499), bismuth oxychloride (CI 77163), blue I Lake( CI 42090), carmine (CI 75470), chromium hydroxide green( CI 77289) chromium oxide greens(CI 77288), ferric amonium ferrocyanide( CI 77510) manganese violet (CI 7742) ultramarines (CI 77007),RED 6( CI 15850), RED 7 Lake (CI 15850) yellow 5 lake (CI 19140) yellow 6 lake(CI 15985) ILN40666

  La Roche posay:
  Talc
  Nylon-12
  Dimethicone
  Titanium Dioxide
  Magnesium Stearate
  Triisocetyl Citrate
  Stearic Acid
  Trimethylsiloxysilicate
  Caprylyl Glycol
  Paraffinum Liquidum / Mineral Oil
  Cetyl Dimethicone
  Methyl
  Methacrylate/ Glycol
  Dimethacrylate
  Crosspolymer
  Aluminium Hydroxide
  Lauroyl Lysine
  CI 77891 / Titanium Dioxide
  CI77163 / Bismuth Oxychloride
  CI 77492, CI 77499 / Iron Oxides
  CI 77491, CI 77492,
  CI 77499 / Iron Oxides
  CI 77491 Mica

 • Veerle december 14, 2017 (16:52)

  Hoi Jetske,

  Ik ben al enige tijd op zoek naar een goede concealer (mijn huidtint is lichter dan gemiddeld en daarom is het moeilijk een passend product te vinden dat dan ook nog eens niet vol parfum enzo zit). Bij Everyday Minerals zag ik deze twee concealers, zou je kunnen zeggen of één van de twee (of alletwee) geschikt zijn?

  Concealer 1:
  zea mays (corn) strach, ribes nigrum (black current) fruit extract, citric acid, iron oxides (CI 77492 CI 77491 CI 77499)

  Concealer 2:
  mica, jojoba esters, may contain: titanium dioxide (CI 77891) iron oxides (CI 77491 CI 77492 CI 77499)

  Ik hoop dat er iets bruikbaars tussen zit 🙂
  Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Veerle