twins sundamageDe Amerikaanse plastisch chirurg Dr. Antell fotografeerde honderden tweelingen om het effect van externe factoren (zon, stress, roken) op de huid te bekijken.

Deze foto’s van beide zussen laten perfect zien wat de zon met de huid doet. Terwijl de ene zus in Baltimore bleef (rechts), verhuisde de andere naar Californië waar ze een ‘long-term sun worshipper’ werd. Vervolgens bracht ze nog enkele zomers in de brandende zon van China en Thailand door en woont ze nu op Hawaii.

Huidveroudering

Het verouderingsproces verloopt bij beide zussen hetzelfde: de rimpels zitten op dezelfde plekken, alleen zijn deze bij de zus die veel aan de zon is blootgesteld veel meer aanwezig. Een operatie kan de rimpels weghalen. Helaas is dit niet mogelijk voor de verouderde structuur van de huid (een grovere huidstructuur en verminderde elastisiteit) als gevolg van de zon.

Deze foto’s zijn een goed bewijs van wat overmatige blootstelling aan de zon met de huid doet. Vandaar dat ik vaak roep dat een zonnebrandcrème de beste anti-rimpel crème is! Vooral lekker blijven smeren dus (SPF 15).

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook ‘de invloed van roken; een tweeling’,
‘bescherm jezelf tegen de zon’,
‘dr. Peter Velthuis over de zon’,
De strijd tegen rimpels, no time to waste‘,
Ouder achter glas‘ en
Wat roken doet met de huid; acné‘.

8 Reacties

 1. zegt :

  Hoi Jetske

  Kun je een paar goede merken zonnebrandcreme noemen? Ben al heel lang op zoek naar een goede zonnebrandcreme maar in de meeste zitten allerlei belastende stoffen als parabenen en parfum.

  Nog een vraagje, ik wil ook graag vitamine a zuur gaan gebruiken, maar ik begrijp dat ik hier eerst voor naar de dokter moet.. Ik ben 29 en heb nog bijna geen rimpels en zeker geen acne ben een beetje bang dat mijn (ouderwetse) dokter niet begrijpt wat ik met anti rimpel creme moet.. Hoe kan ik hem dit t beste uitleggen?

  Bedankt! Groetjes Rian Appeldoorn

  reageren

 2. Beste Rian, Het is een enorme zoektocht om een zonnebrandcreme te vinden. Mijn advies voor zonnebrandcremes is in elk geval te zoeken naar een zonneproduct met een organische filter. Dit zijn titanium dioxide, zinkoxide of tinosorb; deze zijn de meest veilige en geven de minste kans op een reactie. Wat betreft veiligheid kun je Oxybenzone beter vermijden. Ik zal je via de mail alvast enkele zonnebrand producten mailen. Je vraag over het gebruik van vitamine A zuur zal ik volgende week beantwoorden, aangezien ik even een weekje aan het genieten ben met 'the family'. Groeten Jetske

  10 mei 2010 om 10:30

 3. Hallo Rian, Het is inderdaad niet zo dat elke arts even gemakkelijk vitamine A zuur voorschrijft. Mijn tip? Ik zou het gewoon proberen. Niet geschoten, altijd mis. Als het niet lukt kun je het altijd nog via een cosmetische kliniek proberen. In de Velthuis kliniek ben je ook van harte welkom. Als je een afspraak maakt voor een uitgebreide huid analyse dan kun je dit met de behandelaar bespreken. Laat het dan van te voren even aan me weten, dan zorg ik dat je een recept kunt krijgen. Groeten Jetske

  18 mei 2010 om 15:16
 4. zegt :

  Hey Rian, ik krijg altijd Salicylzuur van de huisarts, ik heb veel last van wratjes, maar het is iets sterker(30%) met vaseline dan dat wat ze bij schoonheids behandelingen gebruiken.

  Ik verdun het een beetje. Groetjes Rita

  reageren
 5. zegt :

  Hallo Jetske,

  Zou je mij een paar goede merken willen geven voor zonbescherming? Ook speciaal voor t gezicht die de porien niet verstopt?

  bvd gr Marloes

  reageren
 6. zegt :

  Hallo Jetske,

  Ik zou ook heel graag willen weten welk merk van de zonbescherming ik het beste kan gebruiken voor mijn gezicht.

  Gr Anja.

  reageren

 7. Beste Marloes,

  Je kunt hiervoor kijken op mijn blog 'hulp bij de keuze van je zonnebrandcreme'.

  Succes! Groeten Jetske

  8 februari 2012 om 14:02

 8. Beste Anja,

  Over dit onderwerp heb ik eerder wat geschreven op mijn blog 'hulp bij de keuze van je zonnebrandcreme < http://jetskeultee.nl/2010/07/16/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/>' en 'een goede zonnebrandcreme'.

  Mocht je al een zonnebrandcreme hebben, bekijk de ingredientenlijst of er geen irriterende ingredienten inzitten (zoals parfum of alcohol). Deze link verwijst naar een blog die ik eerder schreef over de te mijden ingredienten in cosmetica.

  Groeten Jetske

  24 februari 2012 om 13:25

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Laat hier je reactie achter