Iedereen weet dat verbranden niet goed is voor je huid. Er is duidelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen verbranding en het krijgen van melanoom, de meest gevaarlijke vorm van huidkanker.

Wist je dat als je kind zich één keer verbrandt het risico op het krijgen van melanoom met 50% toeneemt! Maar hoe zit het dan met bruin worden, is dat ook zo slecht?

“There is no such thing as a healthy tan!”

De Wereld Gezondheidsorganisatie spreekt klare taal: “There is no such thing as a healthy tan!” Het bruin kleuren van de huid is een manier om het DNA, dat werd beschadigd onder invloed van UV-stralen, te beschermen tegen verdere schade. Hoe mooi dat bruine kleurtje ook mag zijn, voor de natuur is het niet meer dan een teken dat het lichaam zich beschermt in reactie op het aantasten van erfelijk materiaal. Er bestaat een veilig alternatief; smeren met een zelfbruinende crème. De kwaliteit van deze producten is de laatste jaren sterk verbeterd. Je hoeft tegenwoordig echt niet meer met een vlekkerig oranje gezicht rond te lopen. Het mooiste effect krijg je het als je het in combinatie met een exfoliant gebruikt (product op basis van glycolzuur of salicylzuur). En, niet vergeten achteraf je handen te wassen…..

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer over
de beschermingsfactor in make-up producten en
het effect van een te dunne laag zonnebrandcreme.

4 Reacties

 1. zegt :

  Na twee heerlijke weekenden met een strak blauwe lucht ben ik ondanks veel insmeren helaas toch verkleurd. Gelukkig heeft de zonnebrandcreme er in ieder geval voor gezorgd dat ik niet verbrand ben. Geen rode neus en wangen voor mij dus dit keer! Groetjes Agnes

  reageren
 2. zegt :

  Waar moet ik precies op letten bij zelfbruinende cremes? Ik gebruik zelf op dit moment Clinique. Dat geeft een mooi resultaat. Zonder lelijke orange strepen.

  reageren

 3. Beste Chantal, zorg voor het aanbrengen van een zelfbruinende creme dat je huid geexfolieerd is en dat je je dun insmeert. Of de kleur mooi voor je huid is, is erg persoonsgebonden omdat elke huid weer van neigt naar een andere kleurtint. Dit is zeker een interessant onderwerp. Een bruine kleur wordt namelijk nog altijd mooi gevonden en een zelfbruinende creme is een prima alternatief. Binnenkort zal ik op mijn blog ingaan op de in's en out's van zelfbruinende cremes. Groeten Jetske.

  15 juni 2009 om 10:02
 4. zegt :

  Dank je wel voor de tip, Jetske. Leuk dat je hier binnenkort verder op gaat. Ik hou wel van een bruin tintje.

  reageren

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Laat hier je reactie achter