Mensen vinden het fijn om er goed uit te zien, onder andere door het hebben van een 'gezond' kleurtje. Dit kan door in de zon te gaan zitten, maar een veel veiligere optie is een zelf-bruinende crème.

Slecht voor je huid?

Het ingrediënt in de zelfbruinende crème die voor de verkleuring van de huid zorgt heet dihydroxyacetone (DHA). DHA reageert met de dode huidcellen in de bovenste huidlaag, waardoor een tintje ontstaat. Doordat de huidcellen langzaam maar zeker van de huid afvallen, verdwijnt deze kleur na enkele dagen. Het richt geen schade aan de onderliggende huid aan, wat wel het geval is bij UV-stralen.

Geen bescherming tegen de zon!

Let wel goed op. Na het aanbrengen beschermt een zelfbruinende crème tot enkele uren na het aanbrengen slechts met een SPF 3 tot 4. Eigenlijk nauwelijks dus. Het advies is om naast de zelfbruiner je altijd in te smeren met een zonnefactor met een SPF 15.

Vrije-radicalen

Heel terecht kreeg ik op mijn blog al de opmerking dat er extra vrije radicalen vrijkomen bij het gebruik van een zelfbruinende crème. Hierdoor veroudert de huid juist! Dat klopt. De eerste paar uur na het opbrengen produceert de huid meer vrije-radicalen (artikel). Dit is te ondervangen door een crème met anti-oxidanten te gebruiken.

Wel of niet gebruiken?

DHA is een ingrediënt wat al lange tijd wordt gebruikt. Onderzoeken hebben geen nadelige gevolgen aangetoond van dit ingrediënt en het is een prima alternatief voor de zon-gebruinde huid. Waar nog niet veel onderzoek naar is gedaan is de sprayvorm, een vorm waarbij je het product vaak ook inademt. Om het zekere voor het onzekere te nemen raad ik aan om te kiezen voor de smeerbare variant. Zoek verder naar een product zonder irriterende stoffen en blijf je goed beschermen tegen UV stralen.

Een prima alternatief dus voor een tintje.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Een aanvullende blog over dit onder werp lees je hier: ‘een zelfbruiner; met mate’.
Lees ook Peter Velthuis over zon,
mijn blog over de zonnebank,
De zon en cosmetica; niet altijd een goede combinatie‘,
Met een stralende huid het nieuwe jaar in!‘ en

Puur goud‘.

13 Reacties

 1. zegt :

  Is microdermabrasie een zinvolle behandeling en zo ja hoe vaak zou je deze moeten herhalen.

  reageren

 2. Hallo Tineke,

  Ik heb de vraag over micordermabrasie vaker gekregen. Wellicht een goed onderwerp om er een keer een blog aan te besteden! Hieronder zie je mijn antwoord op je vraag:

  “Microdermabrasie kan een goede manier zijn om de dode huidschilfers weg te halen. Ik geef zelf de voorkeur aan een glycolzuurpeeling of (lichte) TCApeeling en als er meer nodig is een (gefractioneerde)laserbehandeling. Peeling heeft nog een aantal extra pluspunten zoals hydratatie van de huid en volgens onderzoek kan het beschermen tegen het ontstaan van huidkanker. Daarbij is het ook mogelijk om met microdermabrasie de huid behoorlijk te irriteren. Het succes is erg afhankelijk van het apparaat en de manier waarop het uitgevoerd wordt."

  Groeten Jetske

  11 juli 2011 om 13:58
 3. zegt :

  Ha Jetske, Mijn belangstelling is gewekt door een artikel over NuDerm Obagi. Nu begreep ik er al uit dat het mede gebaseerd is op het gebruik van vitamine A zuur. Het gaat tevens overpigmentatie tegen, dus zal er ook vitamine C aan te pas komen. Verder pas je een stappenplan toe, wat me enigszins aan jouw producten doet denken. Wanneer ik de Uncover producten gebruik, aangevuld met een vitamine A zuur creme, kom ik dan al niet heel dicht in de buurt van het Nu Derm systeem? gr.Margo

  reageren

 4. Beste Margo, veel cosmeceuticals (cremes met hogere concentraties werkzame stoffen en vaak ontwikkeld door dermatologen) bevatten vitamine C, omdat de werking van dit ingredient uitgebreid wetenschappelijk aangetoond is. Aangezien inmiddels ook vast staat dat vitamine A huidverjongend werkt, wordt dit ook door heel veel dermatologen geadviseerd. Het zit vaak als afgeleide of derivaat (retinol) in een product, maar de werkzaamheid hiervan is gering. Beter kan je dus een recept voor een vitamine A zuur aan je dermatoloog of huisarts vragen en deze voor circa 15 euro bij de apotheek halen. Ik ken het Obagi programma niet goed, dus ik kan niet beoordelen wat de overeenkomsten en de verschillen zijn, maar dat we beide vitamine C en A zuur adviseren staat vast!.

  groeten Jetske

  16 augustus 2011 om 17:27
 5. zegt :

  Hoi,

  Dien ik dan dagelijks een creme met anti oxidanten te gebruiken of alleen op de dag dat ik de zelfbruiner (laverna) gebruik?

  Is de weleda granaatappel werkelijk een creme met veel anti oxidanten??

  reageren

 6. Beste Francis,

  Antioxdianten zijn heel belangrijk in de strijd tegen de verouderende werking van vrije radicalen in je huid. Prima dus om ze elke dag te gebruiken! Ze worden inactief als ze in contact met lucht komen dus zitten ze in een product dat in een potje zitten dan zullen ze snel niet meer werkzaam zijn. Bevat een product een hoge concentratie van een antioxidant, dan moet het bovenaan, of in ieder geval in het bovenste 2/3e deel van de ingredientenlijst staan.

  Groeten Jetske

  3 februari 2012 om 14:04
 7. zegt :

  Hoi Jetske,

  Als bij het opbrengen van een zelfbruinende creme vrije radicalen vrijkomen is dan een bruiningspil een beter alternatief?

  http://www.detuinen.nl/zonproducten/bruin-van-binnenuit/de-tuinen-bruining.html

  reageren

 8. Beste Bram,

  Dat is maar heel kort hoor en je kan het goed ondervangen door je huid met een creme met antioxidanten in te smeren. Ik betwijfel als ik naar de ingredienten kijk of deze pil echt werkt...

  groeten Jetske

  18 mei 2012 om 11:46
 9. zegt :

  Hoi Jetske, Je vertelt in dit artikel dat dihydroxyacetone (DHA) reageert met dode huidcellen in de bovenste huidlaag, waardoor een tintje ontstaat. Maar ik lees juist overal dat je eerst moet scrubben voor je een zelfbruiner opdoet en ik neem aan dat de meeste dode huidcellen na het scrubben weg zijn. Zou de zelfbruiner beter werken als je niet scrubt van te voren en werkt zelfbruiner uberhaupt wel als je scrubt? Alvast bedankt!

  reageren

 10. Hallo Alice,

  Over zelfbruiners wordt inderdaad altijd gezegd dat je eerst moet scrubben. Dit is vooral om ophopingen van dode huidcellen en eeltplekjes goed weg te halen. Deze absorberen namelijk veel meer van de bruinende stof, en dan krijg je lelijke donkere vlekken. DHA reageert met de dode huidcellen in het stratum corneum, de hoornlaag van je huid. Deze krijg je niet weg met scrubben; dat zou ook niet goed zijn want ze horen gewoon bij de opbouw van je huid. Wat bedoeld wordt is dus dat je de dode huidcellen moet verwijderen die los op je huid liggen (schilfers) en opgehoopte dode huidcellen (ruwe plekjes en eelt). Overigens adviseer ik altijd om dit, zeker voor je gezicht, niet te doen met een scrub, maar met een exfoliant als glycolzuur of salicylzuur.

  Groeten Jetske

  13 september 2012 om 10:03
 11. zegt :

  Beste Jetske,

  De zelfbruiningsdoekjes van kruitvatmerk (ik geloof solait) zijn onwijs goed en geven mijn huid een ideale teint! maar, ik vraag me af in hoeverre deze doekjes slecht zijn voor de huid? Ik wil ze namelijk anders gaan vervangen voor mijn foundation oid, zodat ik dan ongeveer 1 of 2x per week zo'n doekje gebruik. Maar, ik wil dan wel zeker weten dat mijn huid hier geen beschadiging of slechte stoffen mee oploopt? Misschien dat jij mij hier wat meer over zou kunnen vertellen :) Bedankt alvast!!

  reageren
 12. zegt :

  helpt die zelfbruiner dihydroxyacetone op vitiligo vlekken .

  reageren
 13. zegt :

  @Josette

  Zeker, dihydroxyacetone kun je goed proberen bij vitiligo. Daar zijn ook een aantal studies over verschenen.

  reageren

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Laat hier je reactie achter