Eén van de cosmetische ingrediënten met een bewezen werking is glycolzuur.

Er bestaan vele onafhankelijke en wetenschappelijke studies waarin de effectiviteit van glycolzuur wordt beschreven (abstract). Glycolzuur heeft onder andere een positieve invloed op pigment, veroudering en een droge huid en valt onder de groep 'fruitzuren' (ook wel Alpha Hydroxy Acids of AHA's genoemd).

Een mooie huid!

Glycolzuur zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen; het ‘exfolieert’ de huid. Hoewel de natuur hier op jonge leeftijd geen hulp bij nodig heeft, wordt het voor de huid na het 30e levensjaar een stuk lastiger die dode cellen kwijt te raken. Door het opstapelen van dode huidcellen wordt de huid dof en grauw en neemt de kans op het ontstaan van huidonzuiverheden en schilfers toe. Gebruik van een exfoliant is een geweldige manier om je huid weer die gladde en frisse uitstraling terug te geven. Ook kan je huid beter vocht vast houden en worden oppervlakkige pigmentvlekken minder zichtbaar. Alsof dat nog niet genoeg is, kan glycolzuur volgens onderzoek beschermend werken tegen schade door de zon (abstract). Dit betekent dat de kans op het krijgen van ouderdomsverschijnselen en huidkanker af zal nemen. Bij gebruik van hogere concentraties (> 15%) kan glycolzuur collageen en elastinevorming stimuleren.

Glycolzuur als mogelijke antioxidant

Bij een onderzoek van Yale Medical school is aangetoond dat het aanbrengen van glycolzuur gedurende 7 dagen voor blootstelling aan de zon, roodheid en inflammatie met 16% verminderd (abstract). Het vermoeden is dat glycolzuur dus de actie van antioxidanten in de huid versterkt.

Enkele voorwaarden

Glycolzuur is dus een erg goed ingrediënt, maar heeft enkele 'voorwaarden'. Het werkt alleen als er voldoende hoge concentraties zijn gebruikt (> 5%). Als dit zo is, dan vindt je het terug in het bovenste 1/3 deel van de ingredientenlijst onder de engelse naam 'glycolic acid'. Hiernaast is het belangrijk dat een product met glycolzuur een lage pH heeft. Helaas is dit vaak een stuk moeilijker dit te controleren. Glycolzuur kan irriterend zijn en het is verstandig het gebruik langzaam op te bouwen.

Blijf voorzichtig!

Met het gebruik van glycolzuur wordt je huid gevoeliger voor zonlicht. Dit komt door het verwijderen van dode huidcellen waardoor het stratum corneum (de bovenste huidlaag) dunner wordt. Beschermen tegen zonlicht wordt dus nog belangrijker wanneer je glycolzuur gebruikt. Doe je dit niet, dan kan glycolzuur juist het tegenovergestelde effect hebben. En dat zou zonde zijn!

Peelings

Er zijn ook peelings beschikbaar met hogere concentraties glycolzuur (> 15%). Deze kunnen zeer effectief zijn, maar begeleiding is erg belangrijk. Peelings met concentraties boven de 30% behoren uitgevoerd te worden door een huidtherapeut of arts.

Groeten Jetske.

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer over:
de exfoliant (met glycolzuur) als onderdeel van het stappenplan
glycolzuur versus salicylzuur
verschillende soorten pigment
Andere opties bij pigment: vitamine C of hydroquinone
antioxidanten in creme: werkt het?

63 Reacties

 1. zegt :

  Hallo Jetske,

  Als tretinoine gebruikt wordt na de toner, kan glycolzuur dan weer worden aangebracht na de tretinoine (om vervolgens hierna een moisturizer toe te passen) of wordt er dan te veel van de huid verlangd, omdat het stappenplan in feite met een irriterende stap wordt uitgebreid? Ik ga er met bovenstaande vraag dan wel van uit dat gebruik zorgvuldig is/wordt opgebouwd. Door te vragen waar een eventueel aanvullend serum moet worden geplaatst, wordt het zelfs nog lastiger...

  Hartelijke groeten, Diana

  reageren

 2. Beste Diana,

  Wanneer mensen beginnen met tretinoine adviseer ik altijd met de glycolzuur te stoppen. De combinatie is vaak te heftig. Als mensen helemaal gewend zijn aan de tretinoine en de concentratie opgebouwd hebben kan je eventueel weer met glycolzuur beginnen. Dan adviseer ik overdag het gebruik van glycolzuur en 's-nachts van tretinoine. Hoe je het serum moet gebruiken is erg afhankelijk van de samenstelling. Is het op water (meestal) of op oliebasis, welke actieve stoffen zijn gebruikt en in welke concentraties. Zeker in het begin van het gebruik van tretinoine zou ik kiezen voor een wat vettere creme met voldoende antioxidanten en kalmerende stoffen. En uiteraard: vergeet ook niet de SPF!

  Een fijn weekend! Groeten Jetske.

  29 januari 2010 om 16:19
 3. zegt :

  Beste Jetske,

  Bedankt voor je antwoord. Het is duidelijk dat je de vettere creme aanraadt om de werking van de tretinoine op te vangen. Voor wat betreft het serum denk ik aan gebruik voor een zelfbruiner. Zou een serum op basis van cyclopentasiloxane/dimethicone en vit. C/E/alpha liponzuur in het bovenste 1/3 deel van de INCI-lijst daarvoor geschikt zijn?

  Eveneens een fijn weekend, Diana

  reageren

 4. Hallo Diana. Zowel vitamine C, vitamine E en alpha lipoic acid zijn nuttige stoffen. Vitamine E wordt eigenlijk nooit in meer dan 1% toegepast omdat het anders de huid kan irriteren. Vit C moet dus boven vitamine E op de ingredientlijst vermeld staan, anders is de concentratie te laag. Veel succes! Groeten Jetske

  5 februari 2010 om 15:54
 5. zegt :

  Beste Jetske,

  Is het verstandig om de IPL en Accent behandelingen te combineren met de glycolzuurpeeling?

  Bij voorbaat dank voor je antwoord.

  Met vriendelijke groet, Natalia

  reageren

 6. Beste Natalia, Mits het met beleid uitgevoerd wordt (huid voorbereiden op de peeling, langzaam opbouwen) is het inderdaad verstandig dit te combineren. Met de Ipl/Accent behandeling exfolieer je niet dus je huid zal er veel stralender van uit gaan zien. Groeten Jetske

  26 juli 2010 om 14:58
 7. zegt :

  Beste Jetske,

  Ik wordt sinds bijna drie maanden behandelt met glycolzuur bij een huidtherapeut en het effect is enorm. Ik had namelijk last van extreme mee-eeters op mijn wangen en die zijn zo goed als weg. Daarnaast had ik last van onderhuidse ontstekingen op de kaaklijn. Bij de behandeling werd de concentratie van de glycolzuur opgebouwd, en sinds ongeveer 2 maanden zit ik op 70%.

  Ik krijg echter, sinds de concentratie is vergoogd, iedere keer een dag na de behandeling een extreme uitspatting van (witte) puistjes op mijn voorhoofd en op mijn kin. Dit blijft dan ongeveer drie dagen waarna mijn huid weer 'rustig' wordt. Mijn huidtherapeut kent deze 'bijwerking' niet.

  Kunt u mij hier meer over vertellen en of dit goed of slecht is? Ik ben nu aan het afbouwen met de behandeling, namelijk om de week een behandeling.

  Alvast veel dank,

  Groetjes

  Eva

  reageren
 8. zegt :

  Beste Jetske,

  3jaar geleden toen ik 19 was heb ik een extreme zonverbranding opgelopen. ik heb nu last van een lichte couperose, pigmentvlekken door de zon en grove porien. Ik wil graag Glycozuur chemische peeling laten doen en voor thuis gebruik een glycozuur peeling. Helpt de glycozuur bij het verminderen van porien? Ik wil ze namelijk echt zicthbaar minimaliseren.

  reageren

 9. Beste Eva,

  Fijn dat de resultaten zo goed zij van de glycolzuurpeeling! Ik ken deze bijwerking niet; soms zie je wel gerstekorrels ontstaan, maar die zijn niet na drie dagen weer weg. Kan je helaas dus niet verder helpen...

  groeten Jetske

  27 april 2011 om 11:36

 10. Beste Sweet,

  Wat vervelend. Je porien kun je niet verkleinen, maar gelukkig kun je er wel voor zorgen dat ze minder opvallen. Hier kun je meer over lezen op de blog 'grote porien blijven grote porien'. Glycolzuur verwijdert de bovenste laag dode huidcellen, waardoor je porien minder snel zullen verstoppen. Als je meer last hebt van mee-eters, dan kun je ook een product op basis van salicylzuur proberen. Voor een peeling ben je altijd welkom bij de Velthuis Kliniek. De huidtherapeuten werken onder supervisie van Dr. Peter Velthuis en mij en kunnen je hierin zeker adviseren!

  Groeten Jetske

  9 mei 2011 om 12:00
 11. zegt :

  Beste Jetske,

  Wat is jouw mening over het gebruik van een exfoliant (BHA of AHA) als je last hebt van couperose of rosacea? Ik lees er verschillende meningen over. En dat vind ik erg verwarrend, er wordt beweerd dat AHA juist goed is bij couperose en aan de andere kant wordt er beweerd dat het juist niet goed is omdat een exfoliant de bloedcirculatie stimuleert in de bovenste huidlaag. En mocht een exfoliant wel werken bij een huid met couperose of rosacea, welke kun je dan het beste gebruiken, een met salicylzuur of met glycolzuur.

  Alvast heel erg bedankt!

  reageren

 12. Leuke vraag! De discussie is inderdaad erg verwarrend, maar ik heb er wel een duidelijke mening over :-). Irritatie van de huid kan rosacea verergeren, dus moet je irritatie vermijden. Als je salicylzuur gebruikt (salicylzuur werkt ook enigszins kalmerend) en dit langzaam opbouwt kan je zonder dat er irritatie optreedt de rosacea verbeteren. Dit lukt zelfs met glycolzuur en vitamine A zuur! Ik kan het weten, want ik heb zelf last van rosacea en gebruik met een heel goed resultaat buiten mijn producten (waaronder de exfoliant) ook vitamine A zuur. Wij behandelen in de kliniek mensen met rosacea ook met glycol- of salicylzuurpeelings in combinatie met laser. We behalen daar goede resultaten mee! Kort samengevat, het werkt prima mits je het heel langzaam opbouwt en combineert met een goede moisturizer.... Er is overigens een theorie dat rosacea grotendeels veroorzaakt wordt door zonschade. Behandeling met een exfoliant is dan ook een logische aanpak!

  groeten Jetske

  25 mei 2011 om 15:15
 13. zegt :

  Hallo Jetske Ik heb huid probleemen en ik wil weten waar ik glycolzuur kan kopen zo dat ik het thuis kan gebruiken. Of is deze prduct niet in de winkels te vinden?

  Groetjes Muna

  reageren

 14. Beste Muna,

  Er zijn niet heel veel goede producten met glycolzuur te krijgen. Zelf heb ik een product ontwikkeld met 8% glycolzuur en een pH van 4 (zie hier). Je zou anders eens kunnen kijken naar Night reform glycolic treatment by Murad (10% glycolzuur en een pH van 3,5), MD Forte Facial Lotion 1 (15% glycolzuur, pH onbekend) of de glycolzuur van het merk paula's choice.

  Succes! Groeten Jetske

  8 juli 2011 om 11:26
 15. zegt :

  Hallo, Ik wil graag weten waar ik in den haag een goede glycolzuurbehandeling kan krijgen.

  reageren

 16. Beste Malti,

  Je kunt eens langsgaan bij een dermatoloog of een huidtherapeut die werkt onder supervisie van een dermatoloog. Je bent altijd van harte welkom bij de Velthuis Kliniek, maar dan zou de dichtstbijzijnde vestiging Rotterdam zijn...

  Succes, groeten Jetske

  15 september 2011 om 09:33
 17. zegt :

  Ik ben in de tweede helft van mijn zwangerschap. In mijn pubertijd heb ik veel last gehad van acne. Toen ben ik gestart met de Diane-35 pil, waardoor de huid er uiteindelijk goed uitzag. Toen ik stopte met de pil en direct zwanger werd, kwamen de puistjes en onregelmatige huid weer terug. Het verergerd naarmate de zwangerschap vordert. Is een vierwekelijkse glycolbehandeling schadelijk nu ik zwanger ben? Alvast bedankt!

  reageren

 18. Beste,

  Wat leuk dat je zwanger bent! Jouw huid kan in deze periode wel wat gevoeliger worden. Bij de Velthuis Kliniek worden tijdens een zwangerschap geen peelings gedaan. Je kunt wel een overwegen om een exfoliant met glycolzuur te gaan gebruiken. Glycolzuur verwijdert het bovenste laagje dode huidcellen waardoor je porien minder snel verstopt zullen raken. Bouw het gebruik, zeker in je zwangerschap wel rustig op. Hiernaast is het erg belangrijk je goed te beschermen tegen de zon omdat je huid extra gevoelig is voor melasma, ook wel het zwangerschapsmasker genoemd.

  Groeten Jetske

  11 oktober 2011 om 09:26
 19. zegt :

  Hoi Jetske

  Na een intake gesprek heeft mijn huidtherapeut een glycolzuur MD behandeling aangeraden. Voorheen gebruikte ik proactive solution Sensitive( in nederland niet verkijgbaar) en had hier super resultaten mee, maar omdat dit hier niet te verkrijgen is( alleen de medicatie formule) ben ik vanwege onregelmatigheden( lichte acne meeeters) naar de huidtherapeut gegaan. Mijn vraag is : Is een glycolzuur behandeling van MD formulations ook geschikt voor iemand die bekend is met hyperpigmentatie/ bindweefselaandoening? Kun je hier blaren van krijgen?

  Groeten en super bedankt!

  reageren

 20. Beste Saskia,

  Dan zou ik toch een beetje voorzichtig zijn met een glycolzuurpeeling. Zeker als je last hebt van melasma. Dit zou je aan je huidtherapeut kunnen vragen....

  groeten Jetske

  7 maart 2012 om 18:34
 21. zegt :

  Hey, Ook ik ga een glycolzuur peeling laten doen bij het Velthuiskliniek. En ik vraag me af, of het mogelijk is om in combinatie met ontharing, op mijn nek dat ook word behandeld, en of dit dus kan? Waardoor ik dus geen slechte gevolgen voor heb? En nog een vraag heb ik, is het weer verplicht om na een jaar weer een glycolzuur behandeling te moeten doen omdat je huid dan weer "lelijk" word zeg maar? groetjes

  reageren

 22. Beste Shiloh,

  De glycolzuurbehandelingen moet je inderdaad wel bijhouden of je moet thuis producten met glycolzuur of salicylzuur gaan gebruiken. Als je dat niet doet dan gaan na verloop van tijd de dode huidcellen zich opstapelen en krijg je weer een wat doffere huid. In de kliniek kunnen ze je er alles over vertellen. Of een combinatie mogelijk is met ontharing hangt af van de locatie, ook dat kan je het beste daar even bespreken.

  Groeten en veel succes,

  Jetske

  10 april 2012 om 11:36
 23. zegt :

  Beste Jetske,

  ik heb erge last van bultjes op mijn benen en armen (keratosis pilaris). Ik durf hierdoor geen korte broeken aan zelfs niet in de zomer. Ik heb tot nu toe elke keer geprobeerd te scrubben met allemaal middeltjes maar niks helpt. Ik heb ergens gelezen dat glycolzuur helpt tegen deze bultjes. Maar hoeveel procent is het beste?

  Ik hoop dat u mij verder kunt helpen.

  Groetjes, Aleesha

  reageren
 24. zegt :

  @Aleesha:

  Jetske heeft eerder op deze site een artikel geschreven over keratosis pilaris: "Rode bultjes op je huid: keratosis pilaris". In dit artikel vind je tips, zo schijnt scrubben niet zo goed te zijn en kun je het beste exfolieren met salicylzuur (voor het gezicht kan je 1 of 2% gebruiken, voor het lichaam 3-6%).

  Succes verder!

  reageren
 25. zegt :

  Hallo Jetske,

  Ik gebruik uncover exfoliant 8% 2x per dag en tretinoine in de avond er dus na.Geen reactie!Maar, is het ondanks geen reactie wel verstandig om beiden te gebruiken.Misschien dat het op het langere termijn een neg.uitwerking heeft?Of is het juist goed aangzien beide producten erg werkzaam zijn,en ik ook geen droogte of schilfers etc. krijg.Ik vind het moeilijk om een goede balans te vinden tussen de producten die je aanraadt.Glycolzuur,glycolpeeling en tretinoine. Alvast vriendelijk bedankt,willy

  reageren
 26. zegt :

  hoi Willy, Jetske raadt het af om een exfoliant en vitamine a samen te gebruiken. beter dus 's morgens exfoliant en 's avonds vitamine a zuur. groetjes yvonne

  reageren
 27. zegt :

  Hallo Jetske

  Een paar maanden geleden heb ik deze vraag ook al eens gesteld,maar helaas kan ik het antwoord niet meer terug vinden.

  Mijn vraag was welk product voor mij geschikt is, de glycolzuur of de salicylzuur.Ik heb een droge ,vochtarme huid,die neigt naar couperose. Waarschijnlijk heb ik ook een dunne huid.Ik ben in de overgang,misschien is dat ook goed om te vermelden. En zou Uncover dan geschikt zijn voor mij. Dank je wel.

  Vr.gr.

  Dieneke

  reageren

 28. Hallo Willy,

  Ik zou je niet willen adviseren om glycolzuur en vitamine A zuur na elkaar te gebruiken. Mocht je deze twee producten willen gebruiken, dan zou je 's avonds de vitamine A zuur kunnen gebruiken en 's ochtends de glycolzuur. En bescherm de huid natuurlijk met een zonnebrandcreme!

  Groeten Jetske

  19 december 2012 om 17:51
 29. zegt :

  Graag wil ik een afspraak maken met u. Ik heb twee keer een glycolzuurpeeling bij de Velthuiskliniek gedaan. Sindsdien is mijn huid verslapt en verzakt, heb ik een onregelmatige huid met grote porien en zit ik nu met allemaal pigmentvlekken in mijn gezicht. Ik lijk sinds de peeling zo veel ouder, mijn huid is mijn huid niet meer. Ik had een makkelijke, egale huid. Hier is niks van over. Graag wil ik dat een deskundige hiernaar kijkt en mij adviseert hoe ik mijn eigen mooie huid terugkrijg. Het voelt of ik in een nachtmerrie ben beland.

  Vr. Gr. Barbara

  reageren
  1. zegt :

   Beste Barbara,

   Het is al even geleden,dus ik hoop dat je dit bericht nog leest. Ik heb helaas hetzelfde resultaat na een peeling behandeling met Glycolzuur. Mijn vraag is dan ook of jouw huid weer vanzelf hersteld is. Ik merkte dat vooral de huid rondom mijn ogen en voorhoofd ontzettend slap is geworden. Alvast hartelijk dank voor je antwoord en ik hoop dat alles weer goed gaat met je huid. Mvg

   reageren
  2. zegt :

   Beste Jetske,

   Ik gebruik de producten van Uncover Skincare, waaronder Glycolzuur 8%, naar volle tevredenheid. Nu ik zwanger ben, gebruik ik de exfoliant echter niet, omdat ik bang ben dat dit mogelijk schadelijke gevolgen heeft voor de zwangerschap. Kun je mij vertellen of ik Glycolzuur 8% al dan niet veilig kan gebruiken tijdens de zwangerschap?

   Hartelijke groet,

   Anne

   reageren
  3. zegt :

   Ik heb nogal last spider naevus ( van kinds af aan al) Welke peeling kan ik daar dan voor gebruiken ? De ergste laat ik steeds coaguleren maar mijn decollete zit ook onder en dat gaat me iets te ver. ( pijnlijk en duur) dus als ik het minder 'fel' zou kunnen maken.... Graag!!!!! ( zonder steeds makeup erop te smeren)

   reageren
  4. zegt :

   Door gebrekkige voorlichting van mijn therapeut heb ik met glycolzuur in de zon gezeten (met bescherming, maar wel direct zonlicht). Daardoor heb ik extra pigmentvlekken gekregen, duidelijk UV schade. Wat is de kans dat deze vlekken verdwijnen als ik door blijf smeren met glycolzuur? Groet Roos

   reageren
  5. zegt :

   hoe is het product van elisabeth grant, Biocollasis Complex Total Regeneration Night Wonder Concentrate, ik had er nog nooit van gehoord , weet u er iets van ?

   reageren
  6. zegt :

   @Betsie Smits

   Je moet eerst even weten hoeveel procent glycolic acid er in zit (te hoog kan irriteren, te laag (<5%) doet niet zoveel), en welke pH het product heeft. De ingredienten zijn redelijk, alhoewel de concentratie sodium hydroxide wel erg hoog lijkt en Glyoxal is ook een conserveringsmiddel wat kan irriteren.

   Aqua, Glycolic Acid, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Glycerin, Sodium Hydroxide, Propanediol, Allantoin, Algae Polysaccharide, Sodium Hyaluronate, Hydroxyethylcellulose, Cellulose, Chamomilla Recutita Extract, Citric Acid, Isopropyl Alcohol, Propylene Glycol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Panthenol, Sodium Acetate, Phenoxyethanol, Glyoxal.

   reageren
  7. zegt :

   Beste Jetske,

   Is het aan te raden om na de exfoliant met salicylzuur van uncover skincare over te stappen op de exfoliant met glycolzuur? Vanaf het begin ging het gelijk goed met het salicylzuur. Het geeft ook een goed resultaat, maar ik heb het idee dat het glycolzuur nog beter werkt.

   groet van Lisette

   reageren
   1. zegt :

    @Lisette

    Dat hoeft niet perse. Voor een huid met acne is salicylzuur juist erg geschikt, omdat het dieper in de porien komt en een ontstekingsremmende werking heeft. Bij een wat drogere zonbeschadigde huid werkt glycolzuur juist wat beter. Is je huid niet erg gevoelig dan kun je het eens proberen.

    reageren
   2. zegt :

    Beste Jetske,

    Ik lees in bovenstaand artikel dat exfoliëren niet nodig is voor een jonge huid maar toch ben ik het aan het overwegen, en ik ben 22 jaar. Ik heb in de winterperiode altijd erg last van een extreem droge huid en ik zit dan helemaal onder de schilfers. Ik gebruik eigenlijk altijd body butters, soms vaseline of kokosvet. Ik zit er echter aan te denken om de 8% AHA gel exfoliant van Paula's Choice aan te schaffen voor mijn gezicht en de Resist skin revealing body lotion with 10% AHA voor mijn lichaam. Is dit een goed idee of bent u van mening dat ik dit beter niet kan doen? Ik word echt gek van die schilfers en wil daar heel graag van af!

    Groet,

    Stephanie

    reageren
    1. zegt :

     @Stephanie

     Je zou het eens kunnen proberen. Bij een erg gevoelige gezichtshuid kan 8% glycolzuur wel wat irriterend zijn, meer dan salicylzuur, dus wel rustig opbouwen. Eventueel kun je ook eens kijken naar een creme/bodylotion met Urea (5-10%, voor een gevoelige gezichtsheid kun je beter onder de 5% blijven). Dit werkt ook goed tegen een schilferende droge huid. Tegen de droogheid zijn de vettende cremes een verstandige keuze. En natuurlijk oppassen met te lang douchen met heet water, en het gebruik van sterk ontvettende reinigers.

     Zie ook: http://jetskeultee.nl/zon-droge-huid/obj7777445, en http://jetskeultee.nl/een-vochtarme-huid-en-hydraterende-stoffen/obj7777482.

     reageren

     1. Beste Stephanie,

      Voor welke producten heb je gekozen?

      Groetjes Jetske

      5 december 2013 om 14:26
     2. zegt :

      Beste jetske,

      Sins een half jaar gebruik ik uw producten en het werkt erg goed. Ook gebruik ik de exfoilant voor de droge huid met 8 % glycolzuur. Nu vertrek ik voor een aantal maanden naar australie en kan ik daar de exfoilant blijven gebruiken? Ivm met sterkte van de zon en het dunner worden van de huid?

      Groetjes, Esmee

      reageren

      1. Beste Esmee,

       Fijn om te lezen dat je vindt dat de producten goed werken &#61514;. De huid wordt inderdaad dunner, maar dit heeft te maken met de laag dode huidcellen die dunner wordt. De exfoliant zorgt er namelijk voor dat de dode huidcellen makkelijker los kunnen komen van de huid. Je kunt de exfoliant blijven gebruiken, als je je huid maar goed beschermt met een zonnebrandcrème. Zorg er ook voor dat je de huid om de twee uur opnieuw insmeert: na twee uur neemt de werkzaamheid van de zonnefilters af.

       Groetjes Jetske

       30 december 2013 om 11:19
      2. zegt :

       Beste Jetske

       Ik heb een paar reacties gelezen meer er wordt zoveel uitleg gegeven dat ik er niet meer aan uit kan. Ik ben 34 jaar en heb last van mee-eters, enkel op mijn neus en van pigmentvlekken op mijn voorhoofd en bovenlip. Welke producten kan ik het best gebruiken hiervoor?

       Met vriendelijke groetjes Vanessa

       reageren

       1. Beste Vanessa,

        Ik kan me voorstellen dat het lastig is een antwoord te vinden tussen al deze informatie. Ik zou je willen adviseren de volgende blogs te lezen: http://jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491 en http://jetskeultee.nl/ingredientkeuze-bij-pigmentvlekken/obj7777468.

        Groetjes Jetske

        19 februari 2014 om 15:44
       2. zegt :

        Beste Jetske

        Ik wou nog even zeggen dat ik in Australie een product heb gekocht, skinstitut even blend serum en skinstitut vitamine C 100% (een poeder dat ik samen met de serum moet opsmeren). Het helpt heel goed, maar het is geen dagcreme.

        Groetjes Vanessa

        reageren
       3. zegt :

        Beste Mw. Ultee,

        In het kader van mijn afstudeer scriptie van de opleiding Huidtherapie onderzoek ik de effectiviteit van verschillende concentraties glycol zuur. U geeft aan dat een concentratie boven de 30% glycol zuur uitgevoerd behoord te worden door een huidtherapeut of arts. Echter wil ik deze uitspraak graag onderbouwen en kan geen richtlijn hiervoor vinden. Mijn vraag is dan ook op basis waarvan u gesteld heeft dat dit het geval is?

        reageren

        1. Beste Milou,

         In principe mag iedereen een peeling uitvoeren, deze behandeling (net als een laserbehandeling) is niet ‘beschermd’. Omdat de behandeling toch met beleid uitgevoerd dient te worden gaat mijn voorkeur uit naar een arts of huidtherapeut onder supervisie van een arts. Je zou voor de zekerheid eens contact op kunnen nemen met de Nederlandse cosmetica vereniging want ik weet dat ze deze regels aan het aanscherpen zijn.

         Groetjes Jetske

         22 mei 2014 om 15:03
        2. zegt :

         Rond mijn enkels, onderbenen, onderarmen en handen heb wat mijn dermatoloog 'platte wratten' noemt. Door het grote aantal is bevriezen geen optie. Wat wel helpt is salicylzuur. Dat krijg ik voorgeschreven in dosering van 5% (was 2%, maar dat deed niet veel; 10% lijkt me nog beter) met resorcinol 5%'en lanettecrème in een tube van 30 gram. Helaas ben ik daar snel en wordt die niet vergoed: ik betaal meer zo'n 40 euro per tube? Is er een financieel-vriendelijker alternatief? Ik heb salicylzuur 10% nog niet als OTC-product gezien. Heb ik slecht gekeken? Dank alvast voor je antwoord!

         reageren

         1. Beste Rob,

          Voor producten met een hogere concentratie salicylzuur heb je een recept nodig van je huisarts. Je kunt aan je huisarts vragen of hij/zij een recept voor je uitschrijft. Je zou wel op internet kunnen zoeken; in het buitenland verkopen ze producten met een hogere concentratie salicylzuur.

          Groetjes Jetske

          11 augustus 2014 om 09:39
         2. zegt :

          Beste Jetske,

          Sinds een aantal maanden ben ik nu onder behandeling van een ht. Mijn ontstekingen zijn al een stuk rustigere geworden en het is langzaam aan het opknappen. Over het algemeen heb ik een gevoelige vette huid. Behalve de t zone. Deze zit vol met schilfers. Ik wil een exfolieren ivm mijn meeeters op de vette huid maar ik wil ook af van die schilfers. Welke exfoliant kan ik dan het beste gebruiken?

          reageren

          1. Beste Daisy,

           je kunt het beste kiezen voor een exfoliant met salicylzuur. Het is milder en werkt ook ontstekingsremmend. De producten die ik adviseer vind je op de volgende blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.

           Groetjes Jetske

           11 september 2014 om 16:06
          2. zegt :

           Beste Jetske,

           Is het normaal dat je na de 2e en 3e glycolzuur behandeling een heftige acne reactie krijgt? Ik hoop dat dit een bijwerking is en mijn huid hierna gaat herstellen..

           reageren

           1. Beste Floor,

            Wat vervelend dat je acne is verergerd. Dit kan gebeuren na een peeling met hogere concentraties glycol- of salicylzuur. Neem in ieder geval even contact met de behandeld arts!

            Groetjes Jetske

            19 november 2014 om 15:45
           2. zegt :

            Hallo' ik had een vraag over een glycolzuurpeeling. Ik geef ondertussen 14 maanden borstvoeding maar wil mijn huid laten verzorgen. Is deze peeling veilig tijdens borstvoeding? Alvast bedankt !

            reageren

            1. Beste Meggie,

             Het advies is tijdens de borstvoeding geen peeling te laten uitvoeren. Als je geen borstvoeding meer geeft zou je uiteraard wel eens contact op kunnen nemen met een huidkliniek!

             Groetjes Jetske

             29 januari 2015 om 16:15
            2. zegt :

             Beste dokter Jetske,

             Waar in belgie kan ik produkten kopen met glucolzuur aub? Bedankt Inge

             reageren

             1. Beste Inge,

              Graag verwijs ik je naar mijn productadvies: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.

              Groetjes Jetske

              3 april 2015 om 11:30
             2. zegt :

              Beste Jetske,

              Ik ben eindelijk zelf eens naar een dermatoloog gegaan om mijn huid te laten inspecteren wat er nu precies aan de hand is. Jij gaf eerder al de indicatie rosacea als reactie op een vraag van mij op jouw site. Ik dacht toen zelf van niet, maar de dermatoloog heeft dit dit wel bevestigd! Klasse diagnose van jou dus!! :) Nu vroeg ik me zelf af: de schoonheidsspecialiste van me wil nu een kuurtje doen: week 1: microdermabrasie, week 2: schoonmaken reinigen enz. week 3: PCA peeling (glycolzuur), week 4: geen behandeling en week 5: weer de reviderm microdermabrasie behandeling. ik heb dit met mijn dermatoloog overlegd en hij gaf aan dat hij zich nog niet zo had verdiept in literatuur over peeling in combinatie met rosacea. Ik ben inmiddels begonnen met doxycycline antibiotica en vitamina A zuur voor op het gezicht. Hij vermelde me wel dat als je de huid van je rechterarm zou irriteren/licht beschadigen, een jaar later je linker en rechterarm, dat dan de rechterarm (die eerder beschadigd is geweest) meteen zou reageren op deze tweede irritatie en de linkerarm niet. Hij bedoelde daarmee: dat er iets in de structuur van de huid verandert en de irritatie er iets blijvends achter zou laten. Alsof de huid het zich 'herinnert' dat er eerder irritatie is geweest. Daarom wist hij niet zo goed m.b.t. peeling.... hij zei: eenmaal beschadigd, kun je het niet meer terugdraaien. wat adviseer jij?

              Alvast heel erg bedankt!!

              groetjes,

              reageren

              1. Beste,

               Dit vind ik nogal een heftige set aan behandelingen. Rosacea kan zeker behandeld worden, maar microdermabrasie zou ik niet adviseren. Een peeling in combinatie met licht of lasertherapie kan wel veel doen. Verder adviseer ik dergelijke behandelingen altijd uit te laten voeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf.

               Groetjes Jetske

               22 mei 2015 om 14:15
              2. zegt :

               Beste Jetske,

               Graag zou ik willen weten wat u van de aha gel van Meditopics vindt: Ingrediënten AHA Gel 5 % en 10 % Aqua, glycolic acid, sodium hydroxide, hydroxyethylcellulose, DMDM hydantoin

               reageren

               1. Beste Marjolein,

                Dit product bevat een formaldehyde releaser (DMDM Hydantoin). Dit is een bewaarstof die de kans op een allergische reactie vergroot. De exfolianten die ik adviseer vind je in de volgende blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.

                Groetjes Jetske

                2 september 2015 om 14:42
               2. zegt :

                Beste Jetske, Zou jij een peeling met glycolzuur of juist met azelainezuur (zoals cosmelan) adviseren bij een hyperpigmentatie probleem adviseren? Hartelijk dank bij voorbaat! Marloes

                reageren

                1. Beste Marloes,

                 De cosmelan peeling met azelaïnezuur ken ik helaas niet.
                 Een peeling met glycolzuur kan ervoor zorgen dat oppervlakkig pigment lichter wordt. In onderstaande blogs vertel ik er meer over:
                 http://www.dr-jetskeultee.nl/het-geheim-van-exfolieren-glycolzuur-of-salicylzuur/obj7777411 http://www.dr-jetskeultee.nl/glycolzuur/obj7777394

                 Groetjes Jetske               

                 5 november 2015 om 16:45

  Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

  Laat hier je reactie achter