Tijdens mijn vakantie heb ik een interview gegeven over groene cosmetica. Het resultaat verscheen afgelopen weekend op nu.nl. Echt hartstikke leuk!

Hieronder is het stuk te lezen.

Als je meer wilt weten over dit onderwerp, lees dan mijn blogs “groene cosmetica“, “welke natuurlijke ingrediënten?" en “natuurlijke cosmetica, veilig of niet?

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

“Groen gezicht cosmetica bedrijven vaak cosmetisch” nu

ROTTERDAM – De cosmetica-industrie mag zich dan net als veel andere sectoren ook storten op de biologische trend, verantwoord zijn de crèmes met natuurlijke ingrediënten allerminst. Dat stelt promovenda Jetske Ultee, hoofd huidtherapie bij de Velthuis Kliniek in Rotterdam.
Zij doet samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoek naar cosmetische producten en cosmetisch gedrag bij vrouwen. Yves Rocher opende kort geleden de vernieuwde brandstore in Rotterdam. Het bedrijf, dat vijftig jaar bestaat, produceert al jaren cosmetica op basis van enkel natuurlijke ingrediënten, maar gebruikte dat minimaal in de marketing. Nu steeds meer concurrenten wel op die groene trend inhaken, wil Yves Rocher niet achterblijven. Het Franse bedrijf heeft in die vijftig jaar veel ervaring opgedaan met de verwerking van natuurlijke stoffen in cosmetica. Yves Rocher teelt en oogst al vanaf het ontstaan zelf de ingrediënten voor de producten.


Imago
Grote concerns als LVMH en The L’Oréal Group willen nu ook meedoen en werken daarom ook aan een groen imago. Vooral L’Oréal is nu aan het stunten met producten op basis van natuurlijke ingrediënten. Zo bracht het al eerder een eco-deodorant op de markt en krikt het met de aankoop van de biologische merken Sanoflore en Khiel’s het biologische gehalte van het bedrijf nog verder op. Ultee is kritisch over de groene aspiraties van cosmeticabedrijven. Ze doen het volgens haar vooral vanuit commercieel oogpunt; gewoon omdat het de trend is.
‘Van een heel klein deel van de natuurlijke ingrediënten in cosmetica is maar bewezen dat het werkt. Dat is nog geen 20 procent.” Ze vindt het gevaarlijk dat de natuurlijke ingrediënten nu worden aangeprezen alsof dat bescherming zou bieden.


Misvatting
”Dat is een grote misvatting. Er zijn goede en heel slechte ingrediënten die uit de natuur worden gehaald. Lavendel is leuk voor de tuin, maar verwerkt in cosmetica kan het voor sommige huidtypen heel irriterend zijn.” Ze is ook kritisch over stoffen als rozemarijn, pepermunt, mint, eucalyptus en citrusachtige stoffen. Van de honderd natuurlijke stoffen die worden gebruikt, is volgens Ultee grofweg een kwart goed getest. ”Er worden ook heel veel extracten gebruikt, maar het maakt heel veel uit hoe die zijn verwerkt: zijn ze gedroogd, gedestilleerd of gekookt?”


Werking
Directeur Wouter Pfeifer van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) bevestigt dat niet alle partijen het eens zijn over werking van allerlei stoffen in de potjes. ”Maar als meerdere experts stoffen als ongewenst bestempelen, dan stopt de fabrikant er mee om die erin te stoppen”, aldus Pfeifer. Hij vindt het niet meer dan logisch dat cosmeticabedrijven inspelen op de groentrend. ”Daar kun je maatschappelijke gezien ook niet omheen, maar dat betekent niet dat alle natuurlijke producten ook automatisch goed zijn. Dat is een groot misverstand. Soms zijn synthetische stoffen beter dan bestanddelen direct uit de natuur.”
© ANP

8 Reacties

 1. zegt :

  Beste Jetske,

  Wat een fantastische site met heldere en eerlijke informatie over huidverzorging! Ik werk aan een artikel (voor het blad Sauna & Spa) over de 'groentrend' in de wellnessbranche. Zou ik je enkele vragen mogen stellen (per email) met betrekking tot huidverzorging?

  Met vriendelijke groeten; Bonny Thomassen Redactie Sauna & Spa

  reageren

 2. Beste Mieke, wat een vervelende gebeurtenis moet dit zijn geweest voor je. Vitamine A zuur kan inderdaad veel effect hebben op je huid. Het is niet voor niets geclassificeerd als een geneesmiddel! Rustig opbouwen (en beginnen met de laagste concentratie) is essentieel. Wanneer je ziet dat je huid reageert, dan altijd een stapje terug doen, inderdaad om te vermijden wat jou is overkomen. In mijn blog 'het gebruik van vitamine A zuur' ga ik hier uitgebreid op in. Ik ben blij te lezen dat je wel goed reageert op retinol, en bedankt voor je verhaal op mijn blog! Groeten Jetske.

  8 januari 2010 om 15:34

 3. Wat leuk om te horen! Ik wacht je email met de vragen af ; geen probleem natuurlijk.

  groeten Jetske

  (je kunt me bereiken via jetske@jetskeultee.nl <jetske@jetskeultee.nl>)

  8 januari 2010 om 15:35
 4. zegt :

  Hoi Jetske,

  Ik heb 2 vragen:

  1. Is Aloe Vera goed voor je huid? Ik gebruik een aloe vera gezichtscreme van De Tuinen. Wat is jouw mening hierover.

  2. Ik ben nog redelijk jong (26 jaar) maar heb al wel kleine rimpeltjes onder mijn ogen omdat mn huid daar dun is (ook donkere kringen). Wele oogcreme raadt je me aan? Heb al van alles geprobeerd, zowel merk als geen merk maar tot dusver merk ik weinig. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat ik een oogcreme gebruik met SPF? Die zijn er nauwelijks namelijk. Hoop dat je me iets kunt adviseren. Bedankt!

  reageren

 5. Hallo Rachella,

  Aloe vera is een prima ingredient, helemaal voor de wat gevoeligere huid. Een aparte oogcreme is niet nodig. Je kunt rondom je ogen prima een milde 'gewone' creme gebruiken. Dit werkt net zo goed.

  In de volgende blogs kun je meer lezen over de huid rondom je ogen en wat wel en niet werkt: 'de ideale oogcreme' 'is er een oplossing voor wallen? <http://jetskeultee.nl/2009/07/20/is-er-een-oplossing-voor-wallen/ >' 'is er een oplossing voor een donkere verkleuring onder de ogen? <http://jetskeultee.nl/2009/07/24/is-er-een-oplossing-voor-een-donkere-verkleuring-onder-de-ogen/ >'

  Groeten Jetske

  9 februari 2011 om 18:30
 6. zegt :

  Hallo Jetske,

  Ik heb een extreem vette huid en wil daar graag vanaf. 8 weken geleden ben ik gestart met een kuur van 6 behandelingen bij een schoonheidsspecialist. Elke week kreeg ik een milde peeling en ik heb een set aan producten gekocht speciaal voor een vette huid van MD Formulations om de behandeling te ondersteunen. Na 6 behandelingen en het gebruik van de producten is mijn huid wel schoner geworden, maar nog steeds net zo vet als daarvoor. In de cleanser zit o.a. glycolzuur. Om mijn vette huid te reguleren moest ik ook de glycare lotion gebruiken. Daarnaast gebruik in de ochtend een moisturizer en een sunprotector (SPF 30). In de avond gebruik ik na de reiniging een Vitamine A lotion en de moisturizer. De behandeling heeft me een hoop geld gekost, maar heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd.

  Wat kan ik doen om mijn vette huid te reguleren? Ik hoop dat je me kan adviseren, want ik heb al zoveel dingen geprobeerd. Niets blijkt te werken. Bedankt.

  Groeten Kim

  reageren

 7. Beste Kim,

  Wat ontzettend vervelend dat je zo'n last van een vette huid hebt. Ik ga hier binnenkort een blog over schrijven, want je bent vast niet de enige! Alvast een korte opmerking: bij een hele vette huid adviseer ik geen moisturizer/creme te gebruiken omdat dit wat teveel van het goede kan zijn. Gebruik dan wel een toner met goede actieve stoffen. Zelf adviseer ik salicylzuur bij een vettere huid omdat dit vet-oplosbaar is, maar ook een product op basis van glycolzuur zal het bovenste laagje dode huidcellen verwijderen waardoor je porien minder snel zullen verstoppen.

  Een blog over 'zo'n vette huid' volgt zeker, maar nog even geduld... Wat voor behandeling heb je gehad?

  Groeten Jetske.

  8 juli 2011 om 10:56
 8. zegt :

  Ik jouw nicht,dochter van Tante Jo.ik zou je graag eens willen ontmoeten.ik woon nu in lemmer.

  reageren

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Laat hier je reactie achter