Van een kop groene thee kan ik erg genieten. Naast dat het lekker is om te drinken, heeft dit ingrediënt ook absoluut een bewezen track-record in de wetenschappelijke literatuur! Over het feit dat groene thee goed voor je huid kan zijn bestaat dan ook geen enkele twijfel...

Werking groene thee

Het ECGC (polyphenol) in groene thee is verantwoordelijk voor het positieve effect op de huid. ECGC heeft twee belangrijke eigenschappen:

 •  Het werkt anti-inflammatoire (ontstekingsremmend)
 •  Het voorkomt huidbeschadiging na blootstelling aan de zon

En bij rimpels?

Groene thee extract (2-3%) werkt preventief op het ontstaan van rimpels. De reden hierachter is dat groene thee huidbeschadiging na blootstelling aan zonlicht kan voorkomen (photoprotective effect). Ik heb al eerder op mijn blog vermeld dat 90% van de huidveroudering ontstaat ten gevolge van blootstelling aan de zon!
Er is geen bewijs dat groene thee bestaande rimpels kan verminderen. Wat wel is gezien in wetenschappelijk onderzoek is dat de verhouding elastine bij oraal en topicaal gebruik van (hoge concentratie) groene thee toeneemt. Theoretisch kan door een toename van elastine wel de elasticiteit en veerkracht van de huid verbeteren.

Meerdere adders onder het gras

Het klinkt allemaal geweldig, maar er zijn enkele kanttekeningen. Wanneer op de ingrediëntenlijst wordt gesproken over groene thee extract, kan het werkzame ingrediënt in dit extract variëren van 0 tot circa 98%. Je weet dus niet of je vooral water (0%), of toch de actieve component in je product heb zitten. Als je een product koopt wordt dit normaal gesproken niet vermeld. Je begrijpt wel dat een extract met een hoge concentratie ECGC duurder is dan een soorgelijk extract met een lage concentratie ECGC!

De geweldige werking van groene thee, zoals hierboven beschreven, geldt ook alleen als het groene thee extract zelf in voldoende hoge concentratie in je product zit. Helaas is er vaak genoeg sprake van “angel dusting”.

Zeer instabiel; het reageert op water en zuurstof

In de onderzoeken over de positieve werking van ECGC op de conditie van de huid is gebruik gemaakt van het "verse" en actieve component ECGC. ECGC is zeer instabiel, dat betekent dat het oxideert als het in contact komt met water en/of zuurstof. Dan werkt het dus nier meer. Heb je een dagcrème met groene thee in een potje? Zodra je deze opent komt er lucht bij...

Mosterd kleur

De kleur van groene thee extract is bruin. Voeg je de geadviseerde concentratie groene thee extract toe aan je product (minstens 2%) dan zal dit betekenen dat je product er mosterdkleurig gaat uitzien. En mensen smeren nou eenmaal niet graag “mosterd” op hun gezicht! Er bestaat wel een wit groene thee extract, maar ook dit krijgt toegevoegd aan je product binnen no time een bruine kleur.

Hoewel in theorie groene thee dus een absoluut top ingrediënt is, zitten er in de praktijk nogal wat haken en ogen aan. Gelukkig heeft groene thee zoveel potentie dat men zal blijven zoeken naar manieren om deze stof beter te kunnen verwerken in cosmetische producten.

Wil je meer weten over de werking van groene thee lees dan nog even dit review artikel.

Fijn weekend en groeten Jetske.

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook over de werkzaamheid van antioxidanten in een crème,
vitamine C
,
niacinamide
en groene cosmetica.

13 Reacties

 1. zegt :

  Dag Jetske,

  Zou het goed zijn om een wattenschijfje in vers gezette groene thee onder te dompelen en over mijn gezicht te strijken (acne/littekentjes)?

  Vriendelijke groet, Claire

  reageren

 2. Beste Claire, het EGCG in groene thee heeft een heleboel positieve eigenschappen. De belangrijkste zijn dat het beschermend werkt tegen de schade van de zon, dat het ontstekingsremmend werkt en dat het de huid kan kalmeren. Aangezien acne een ontstekingsproces is, is groene thee heel nuttig. Aan de littekentjes zal het niet veel doen. Wat lastig is dat groene thee heel snel oxideert. Bovendien kleurt een creme met 1 a 2 % groene thee het product bruin. Je hebt dus eigenlijk twee opties: je kunt dus inderdaad zelf een extract maken van groene thee en dat vers als "toner" op je huid aanbrengen of de werkzame stof kopen (zie ook http://www.bulkactives.com/teapolyphenols.htm) en het zelf "vers" toevoegen aan een creme.

  Groeten Jetske

  20 april 2011 om 22:29
 3. zegt :

  Is witte thee even goed of zelfs beter dan groene thee? Is het drinken van groene thee net zo goed als het smeren op je huid?

  Groeten Sarina

  reageren

 4. Beste Sarina,

  Naar de werking van witte thee is minder onderzoek gedaan naar de werking van groene thee, maar de antioxidantw erking schijnt zlefs nog sterker te zijn. Toch is helaas ook witte thee heel moeilijk toe te passen in cosmetische producten.

  groetjes Jetske

  9 april 2012 om 09:29
 5. zegt :

  Hoe maak je zelf een extract? Doe je dat door gewoon groene thee te maken met een zakje. Zelf heb ik groene thee poeder (matcha), is dat ook te gebruiken? Is het extract van de opgegeven site ook ergens anders (in NL) te verkrijgen? groeten Michelle

  reageren
 6. zegt :

  Hoi Jetske!

  Hoe zit het met het drinken van groene thee? Als ik het goed begrijp gaat dit artikel vooral over het aanbrengen van groene thee op de huid door middel van cremes e.d., maar heeft groene thee ook een effect op je huid als je gewoon een kopje thee drinkt?

  Groetjes!

  reageren
 7. zegt :

  Alles wat je eet en drinkt heeft invloed op je huid. Als je veelal water drinkt, zal je huid er stukken mooier uitzien dan wanneer je dagelijks 2 liter cola achterover werkt. Ook groene thee drinken is goed voor je huid, maar niet in die mate als wanneer je het op je huid smeert.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Groetjes Fimke

  reageren

 8. Hallo Feline,

  Groene thee is goed om te smeren en om te drinken. Antioxidanten zijn ook onmisbaar in je voeding. Maar omdat ze niet altijd in voldoende mate de huid bereiken, adviseer ik om op ze ook op de huid te smeren. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat ze ook daar vrije radicalen neutraliseren.

  Groeten, Jetske

  13 september 2012 om 10:49
 9. zegt :

  Hallo,

  hoeveel van dat extract moet je toevoegen aan je crème?

  reageren
 10. zegt :

  Goedemiddag Jetske,

  Ik gebruik nu al een aantal maanden je producten en ben er erg tevreden over!

  Ik ben van mening dat het altijd goed is om zo af en toe wat anders op je gezicht te smeren, vandaar ook dit emailtje:)

  Mijn vraag aan jou is hoe ik de crème of masker van groene thee zelf maak en wat de verhoudingen moeten zijn.

  Daarnaast heb ik een vraag over de groene thee, van welk merk drink jij de thee?

  Ik hoor graag van je!

  Groeten, Isa

  reageren

  1. Beste Isa,

   Het is belangrijk om te weten dat er een aantal factoren zijn waar je rekening mee moet houden. Als je antioxidanten gebruikt, zoals groene thee, maak de crème dan altijd vers klaar en gebruik je het direct als het wat afgekoeld is. De antioxidanten verliezen razendsnel hun werking! Het is vaak zinniger en werkzamer om het werkzame stofje uit groene thee te gebruiken en dat te verdunnen met water. Je moet dan op zoek naar ECGC met een hoge zuiverhuid. Dit is wateroplosbaar, om er een crème (of masker) van te maken heb je stoffen nodig die water en olie binden (emulgatoren). Ook dan moet je het product snel gebruiken, zeker als je geen bewaarstoffen aan het product toe voegt. Ik adviseer een concentratie van 3-5%.

   Groetjes Jetske

   11 augustus 2014 om 09:56
  2. zegt :

   Hoi Jetske, wat fijn dat jij zo helder kan uitleggen wat belangrijk is in onze huidverzorging. Dank daarvoor! Ik zou graag dit product van Caudelie willen gebruiken met o.a. polyphenol als ingrediënt maar zie nu dat er ook parfum in zit... Wat is jouw mening over de overige ingrediënten? Ingrediënten: Vitamine C Ester, Hyaluronzuur & Geconcentreerde Polyfenolen AQUA (WATER), butyleenglycol, glycerine *, Squalaan *, ASCORBYL TETRAISOPALMITATE, TOCOPHEROL *, CETEARETH-20, PALMITOYL druivenpitten extract *, PARFUM (GEUR), glycerylstearaat SE *, kaliumsorbaat, Acrylates/C10-30 alkylacrylaat Crosspolymer, CAPRYLYL glycol, XANTHAANGO, hyaluronzuur, carbomeer, natriumfytaat *, natriumhydroxide. (139/086) * Origine vegetale - plantaardige oorsprong. Alvast bedankt voor je advies!

   reageren

   1. Beste Linda,

    Bedankt voor je compliment! Er zit inderdaad parfum in. Parfum is allergeen nummer één en adviseer ik te vermijden. Positief is dat het product ook vitamine E (tocopherol) bevat. Om de werkzaamheid van de antioxidanten te behouden dient het product luchtdicht verpakt te zijn.

    Groetjes Jetske               

    2 december 2015 om 16:00

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Laat hier je reactie achter