Huidverbetering met behulp van laser - Dr. Jetske Ultee
 • Laserbehandelingen

Huidverbetering met behulp van laser

Goede crèmes en een passend huidverzorgingsregime maken je huid stralend, egaal, sterk en gezond. Je kunt er zelfs huidveroudering mee voorkomen. Dat is heel wat, maar mijn ervaring is toch dat de meeste vrouwen en mannen het niet voldoende vinden!

Wat als crèmes niet meer helpen…

Kan je die rimpels, huidverslapping, ontsierende vaatjes, littekentjes of pigmentvlekjes echt niet meer zien dan zal je met zwaarder geschut moeten komen. Veel mensen denken dat er direct hele dure en zware behandelingen nodig zijn, maar dat is gelukkig vaak niet het geval. Een van mijn favoriete behandelingen is de laserbehandeling tegen couperose. Met behulp van een goede laser gum je de vaatjes zo uit en het mooie is dat je na de behandeling prima toonbaar bent. Omdat ik veel vragen krijg over laserbehandelingen heb ik Annelijn van Ierland (even tussen ons; een van de beste huidtherapeuten van Nederland….:-)!) gevraagd om een stukje over dit onderwerp voor mij te schrijven. Is je interesse gewekt, kijk dan ook eens op haar eigen blog.

Groetjes, Jetske.

 

Het woord aan Annelijn:

Huidverbetering met behulp van laser

Een eer vond ik het toen Jetske mij vroeg om wat te schrijven op haar blog over huidverbetering en de mogelijkheden met lasers.

In de afgelopen jaren is er veel ontwikkeling geweest op het gebied van medisch-cosmetische behandelingen, met name de behandelingen waar geen mes aan te pas komt. Als huidtherapeut richt ik mij op huidverbeterende behandelingen, liefst zonder hersteltijd. Dit zijn behandelingen met laser, licht, radiofrequentie en peeling.

Verschillende lasers

Lasers gebruiken licht op een specifieke golflengte en richten zich op een bepaald doel in de huid. Zo zijn er lasers die zich richten op pigment waarmee haargroei kan worden verminderd of pigmentvlekken verwijderd kunnen worden. Er zijn ook lasers die zich richten op hemoglobine, op water of de aanmaak van collageen in de huid.

Huidverbetering

Om de conditie van de huid te verbeteren is de Nd:YAG laser (1064 nm) een goede mogelijkheid. Deze laser dringt diep door in de huid en kan op een veilige en gecontroleerde manier de aanmaak van collageen in de huid stimuleren, wat zorgt voor meer veerkracht van de huid. Dit proces vindt plaats in de tweede huidlaag (dermis) van de huid. De bovenste huidlaag (epidermis) blijft bij behandeling met deze laser intact en alle huidtypen kunnen behandeld worden.

Het effect van deze behandeling is vooral zichtbaar bij mensen met beginnende huidveroudering, maar is ook geschikt om de huid in goede conditie te houden en veroudering tegen te gaan. De Nd:YAG laser kan de huidstructuur en de tonus van de huid verbeteren, maar geen diepe rimpels of groeven verminderen (abstract).

Intensievere lasers zijn de Erbium:YAG en de CO2 laser welke geabsorbeerd worden door water in de huid. Deze lasers worden ingezet voor onder andere rimpels en acne littekens. Tegenwoordig worden deze typen lasers gefractioneerd gebruikt. De laserstraal is opgedeeld in hele kleine laserstralen waar tussen de huid intact blijft. De hersteltijd is hierdoor korter en de kans op bijwerkingen is met deze techniek vele malen kleiner geworden.

Vaatjes en haar

Oppervlakkige vaatjes in het gezicht is een van de meest voorkomende indicatie voor behandeling met laser. Lasers met een golflengte van 532 nm (KTP laser) of 1064 nm (Nd YAG laser) hebben een hoog absorptievermogen gericht op hemoglobine. Het laserlicht wat geabsorbeerd wordt door het bloed in het vaatje wordt omgezet in warmte waardoor het vaatje beschadigd en het lichaam het verder afbreekt en opruimt.

Er is veel apparatuur op de markt waarmee ongewenste haargroei verminderd kan worden; de Alexandrite laser met golflenge 755nm, de diode laser (800nm), de Nd:YAG laser (1064 nm) en lichtapparatuur met een golflengte van 590-1200 nm. Haarverwijdering door middel van laser of licht is gebaseerd op selectieve fotothermolyse. Door het pigment, wat in voldoende mate aanwezig moet zijn in de haarfollikel, wordt warmte geabsorbeerd waarna de haarfollikel wordt uitgeschakeld.

IPL

Naast deze lasers is er ook licht ofwel IPL-apparatuur wat gebruikt wordt voor verschillende indicaties. In tegenstelling tot lasers werken IPL-systemen met flitslampen die licht variërend van zichtbaar tot infrarood (500-1300 nanometer) uitstralen. Het licht dat uit de flitslamp komt kan door middel van speciale filters gebruikt worden voor doeleinden als ontharen, behandeling van pigmentvlekken en verminderen van vaatjes / algemene roodheid in de huid. In tegenstelling tot laser kan IPL niet zo gefocust zijn als het specifieke van laserlicht.

Lees ook de blogs:
Couperose
De behandeling van rosacea
De (cosmetische) behandeling bij acne

 

64 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Jan Willem september 19, 2013 (22:08)

  Beste Jetske/Annelijn,

  Interessant artikel over laserbehandelingen! Naar aanleiding daarvan heb ik de volgende vraag.

  Ruim aan maand geleden zijn bij mij door een dermatoloog, bij wijze van een proefbehandeling, enkele rode vaatjes behandeld d.m.v. elektrocoagulatie. De aangepakte vaatjes zijn inmiddels grotendeels verdwenen. Wel waren de behandelde plekken de eerste weken erg rood (zonder duidelijke korstjes). In het artikel is aangegeven dat bij gebruik van Nd YAG laser de bovenste huidlaag intact blijft en dat je na afloop prima toonbaar bent. Is de huid dan beter toonbaar dan bij elektrocoagulatie? Mijn dermatoloog gaf aan dat elektrocoagulatie een mildere methode is dan laseren.

  Groeten, Jan Willem

 • Sanne september 22, 2013 (20:36)

  Dag Jetske,

  Naar aanleiding van de blog over lasertherapie vroeg ik me af of dit ook een geschikte behandeling is voor een wratje in het gezicht. Op de brug van mijn neus, aan de binnenkant richting oog, heb ik al geruime tijd een wratje. Het is enkele jaren geleden weggehaald in het ziekenhuis maar toch weer teruggekomen. Het is een storend plekje, waar ik steeds aan blijf krabben en wat vervolgens weer aangroeit. De huisarts wil het weglepelen en dan dichtschroeien, maar ik twijfel of ik niet beter naar een kliniek moet gaan voor een mooier resultaat. Wat zou je adviseren? Bij voorbaat hartelijk dank. Vriendelijke groet Sanne

  • comment-avatar
   Jetske oktober 3, 2013 (11:28)

   Beste Sanne,

   Het zou inderdaad kunnen dat dit plekje beter te behandeling is met een laser, maar ik kan daar helaas op afstand geen advies over geven. Je zou een afspraak kunnen maken met dr. Peter Velthuis, hij is van beide technieken op de hoogte. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Annelijn september 25, 2013 (14:49)

  Beste Jan Willem,

  Bedankt voor je reactie! Na een behandeling met de Nd:YAG laser zal de huid wel wat rood zijn, maar dat duurt vaak maar enkele uren tot een dag. Omdat de huid bij behandeling met deze laser intact blijft en het herstel veel sneller is, gaat mijn voorkeur uit naar laser en niet naar elektrocoagulatie.

  Groeten Annelijn

  • Jan Willem oktober 2, 2013 (22:03)

   Beste Annelijn,

   Bedankt voor je reactie. Als het herstel zo snel optreedt, ga ik zeker behandeling met de Nd:YAG laser overwegen.

   Groeten, Jan Willem

 • Em oktober 7, 2013 (09:03)

  Goedemorgen,

  Ik heb toevallig over twee weken een afspraak met een huidtherapeute, in verband van informatie over laserbehandelingen naar aanleiding van de (lichte) rosacea die ik heb. Ik neem de informatie uit dit artikel zeker nog even goed door voor ik me ga laten voorlichten, erg bedankt! Ik was van plan om me alleen te laten voorlichten (advies van de dermatoloog) maar wilde er eigenlijk (nog) niet toe overgaan.

  Is er een vorm van laser die jullie specifiek zouden aanraden voor rosacea en waarbij echt goede resultaten behaald worden? Ik heb geen echte ontstekingen, vooral duidelijke rode vaatjes, maar daar kan foundation ook nog veel doen.

  Hartelijke groeten,

  Em

 • PW oktober 26, 2013 (12:04)

  Ik heb 3 weken geleden een CO2 fractional laser behandeling ondergaan voor acne littekens. Ik heb een gemiddelde vorm van acnelittekens, niet heel erg diep of onzichtelijk, maar het is er wel.

  De verhalen van de CO2 laser waren allemaal mooi. Alleen hebben ze me niet verteld dat postinflammatory hyperpigimentatie een risico was voor mijn huid. Ik ben licht getint, licht bruin zeg maar. Volgens de kliniek zou het met mijn huidskleur niet voorkomen, maar het is wel gebeurd!

  Dus ik wil iedereen hiervoor waarschuwen. Het is een risico, hou er rekening mee en neem het mee in je beslissing. Na het laseren heb ik na 5 dagen een soort irritatie opgelopen, mijn huid werd erg rood en warm en opeens was de gelaserde huid donkerder gekleurd dan de niet gelaserde huid. De dermatoloog heeft cutivate voorgeschreven om de irritatie eruit te halen. Ik heb het een week gebruikt en het heeft gewerkt met de irritatie en roodheid. De verkleuring was er nog steeds. Erna ben ik begonnen met de Uncover moisturizer 2x daags te smeren en ik zie elke dag een kleine verbetering in de verkleuring. De dermatoloog wilde hydroquinon voorschrijven, maar ik heb vriendelijk bedankt. De bijwerkingen vind ik eng ook al zeggen dermatologen dat het wel meevalt als je het met beleid gebruikt. Het is wel mijn gezicht en als ik door hydroquinon een verergering krijg dan loop ik er wel mee rond. Ben blij met de uncover moisturizer, heb hoop dat binnen enkele weken mijn verkleuring sterk verminderd is.

  Mijn acne littekens: ze zijn een klein beetje verbeterd, maar ook niet zo spectaculair. Maar ik ben niet van plan om die nog te laten behandelend. Zo erg was het ook weer niet, een verkleurd gezicht is vele malen erger.

  Over 2-3 weken zal ik ook dagelijks de 8% glycolic acid gebruiken, hopelijk versneld dat herstel van de verkleuring. Voor nu doe ik het nog even niet, omdat ik mijn huid niet wil irriteren.

  • comment-avatar
   Jetske november 7, 2013 (10:45)

   Beste PW,

   Ik vind het heel erg rot voor je, maar ik ben ook ben blij met je bericht want het is heel belangrijk dat andere mensen te horen krijgen dat van een laserbehandeling niet zomaar iets is. Laserbehandelingen kunnen mooie effecten, maar ook vervelende bijverschijnselen hebben. Het effect is niet altijd helemaal goed te voorspellen. Postinflammatoire hyperpigmentatie is daar zoals je helaas ervaren hebt een voorbeeld van. Gelukkig trekt deze vorm van pigmentatie bijna altijd weer voor het grootste gedeelte weg, maar dat kan wel een hele tijd duren. Ik denk dat de moisturizer een goede keuze is omdat deze ook ontstekingsremmend werkt. Ook kun je gerust het glycolzuur gaan gebruiken indien je het gebruik langzaam opbouwt. Ik wens je veel succes en mail gerust als je nog vragen hebt.

   Groetjes Jetske

   • PW november 11, 2013 (11:50)

    Dag Jetske,

    Bedankt voor je reactie! Ja het is best rot en heb een verdrietige tijd achter de rug hierdoor. Je voelt je toch heel onzeker.

    Ik heb via de Amerikaanse website van Paula Choice de 15% vitamine c besteld en doe nu sinds 2 weken dagelijks hiervan 2-3 druppels bij de uncover moisturizer. Binnen een week tijd was er echt bijzonder resultaat! Maar nu is er weer een week voorbij en lijkt de dagelijkse verbetering veel minder dan voorheen.

    Ik schat in dat ong. 50% van de verkleuring al verminderd is. En dat in 4 weken tijd van smeren met vitamine C en E.

    Is het normaal dat er in korte tijd een grote verbetering zichtbaar is en dat het daarna wat minder snel gaat? Is dit het natuurlijke proces van de huid?

    Zou het helpen om bijvoorbeeld een kuur te doen van fruitzuurpeelings 20% en 30%? Ik ben nu een beetje huiverig voor gezichtsbehandelingen om eerlijk te zijn, dus behandelingen met risico s voor verergering wil ik niet aan. Hoe schat jij fruizuurpeelings in als risico?

    .

 • Whit mei 13, 2014 (14:44)

  Goedemiddag , ben me eigen gaan verdiepen in soort gelijke apparaten voor thuisgebruik en ben de 3 lite tegengekomen ze vertellen dit erover” Quick overview

  Altijd al af willen komen van fijne lijntjes, pigmentvlekken en acné?

  3-Lite is een revolutionair LED-apparaat voor huidverjonging en is dé oplossing bij huidproblemen.

  1 apparaat met 3 makkelijk, verwisselbare koppen voor verschillende doeleinden.

  Zou dit echt werken voor thuis? Groetjes whit

  • comment-avatar
   Jetske mei 22, 2014 (15:32)

   Beste Whit,

   Met infrarood licht zou ik voorzichtig zijn om dat dit huidveroudering ook kan versnellen. O.i.v infrarood licht kunnen er vrije radicalen worden geproduceerd. Blauw licht kan de bacterie p.Acnes doden. Lichttherapie wordt bijvoorbeeld ook in de kliniek gebruikt in de behandeling van acne. Of dit apparaat werkt weet ik niet. Het heeft bijvoorbeeld te maken met de sterkte van het licht en uiteraard welk licht er gebruikt wordt. Ik heb geen ervaring met dit product en werk liever met lasers.

   Groetjes Jetske

 • lieke juni 5, 2014 (13:05)

  Beste Jetske,

  Hoe denkt u over het thuisgebruik van lichtlampen, blauw, rood of geel licht, tegen acné. Is dit veilig?

  Met vriendelijke groet,

  Lieke.

  • comment-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (15:54)

   Beste Lieke,

   Met infrarood licht zou ik voorzichtig zijn om dat dit huidveroudering ook kan versnellen. O.i.v infrarood licht kunnen er vrije radicalen worden geproduceerd. Blauw licht kan de bacterie p.Acnes doden. Lichttherapie wordt bijvoorbeeld ook in de kliniek gebruikt in de behandeling van acne. Of een apparaat voor thuisgebruik werkt hangt af van de sterkte van het licht en welke golflengte er gebruikt wordt. Er zijn apparaten die bijna niets doen, maar ik weet dat de TRIA blue light tegen acne wel een goed apparaat is.

   Groetjes Jetske

 • Deborah juni 12, 2014 (18:12)

  Hoi,

  Ik wil u ook graag een vraag stellen over CO2 laser.

  Ik heb nu bijna 2 maanden geleden een fractionele CO2 laser behandeling ondergaan.

  Nu heb ik ook pigment vlekken gekregen(ik ben blank).

  En ook is het raster patroon nog steeds zichtbaar als het ware in de huid gedrukt.

  Weet u of dit nog verdwijnt?? Voor de pigment vlekken heb ik wel de mix van hydra en tretenoine crème op de hoop zo t proces te versnellen.

  Wat zou u mij adviseren te doen. Of is geduld genoeg?? En komt t nog goed??

  Groetjes deborah

  • comment-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:05)

   Beste Deborah,

   Na de behandeling is de huid eerst even wat verkleurd (bruin/rood), na ongeveer vier tot zeven dagen zal dit verdwijnen. Het is niet de bedoeling dat je het rasterpatroon na twee maanden nog ziet. Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met de behandelend arts.

   Groetjes Jetske

 • Ammi juni 16, 2014 (14:46)

  Beste Jetske,

  Graag uw advies over het volgende:

  Ik ben een getinte vrouw van eind 50.Ik heb lichte rosacea. en op verschillende plekken in mijn gezicht heb ik last van pigmentatie. Op zich is het mooi weg te werken met make-up. maar zonder make up zie ik er niet uit. Ik zou in de eerst plaats graag iets aan de pigmentatie willen doen. Kunt u mij een behandeling aanraden?

  Grt. en bedankt alvast.

  • comment-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:20)

   Beste Ammi,

   Allereerst is het belangrijk de huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème. Door de zon verergeren pigmentvlekken.

   Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken en ook verschillende behandelingen. Voor meer informatie hierover verwijs ik je graag naar mijn volgende blog: http://jetskeultee.nl/ingredientkeuze-bij-pigmentvlekken/obj7777468.

   Groetjes Jetske

 • Bettina defilipiis september 11, 2014 (22:00)

  Hallo jetske,

  Om de dag doe ik sinds een week mijn gezicht met de dermaroller en maak dan zelf een mengsel van solgar vitamine c poeder een capsule vitamine e olie en rozenolie dit smeer ik na het rollen op mijn gezicht, is dit goed of doe ik nu iets heel erg fout.

  M.v.g.

  Bettina defilippis

  • Jetske oktober 2, 2014 (13:35)

   Beste Bettina,

   Een dermaroller maakt kleine gaatjes in de huid. De bedoeling is dat effectieve ingrediënten dan dieper in de huid komen. Eigenlijk ontstaat er een ontstekingsreactie in de huid waardoor de huid wat opzwelt. Hierdoor vallen rimpels minder op. Op de lange termijn kan dit juist huidveroudering in de hand werken. Dergelijke behandelingen dienen ook eigenlijk altijd door een huidtherapeut onder supervisie van een arts (of een arts zelf) te worden uitgevoerd, het zelf thuis uitvoeren zou ik dan ook niet adviseren.

   Groetjes Jetske

 • Dominique november 17, 2014 (20:40)

  Hallo Dr. Jetske,

  Inmiddels heb ik al flink wat jaar last van (heftige) pigmentvlekken. Het bedekt bijna mijn gehele t-zone. Na flink wat peelings en dermarollers verder is het alleen maar erger geworden. Vanmiddag ben ik bij een laserspecialist(in het ziekenhuis) geweest en hij heeft mij de Fractional Erbium-Glass laser behandeling aangeraden. Waarschijnlijk een behandeling of 5 á € 270,- (!!!). Dit zal niet vergoed worden door de verzekering. Heb jij nog tips voor mij? Ik weet niet wat ik hier mee moet want het bedrag is voor mij niet haalbaar/! 🙁

  Groetjes,

  Dominique

  • Dominique december 20, 2014 (12:01)

   wordt deze blog nog wel bijgehouden?

 • Lydia december 15, 2014 (21:18)

  Dag Jetske, je geeft hierboven aan dat infra rood licht ook averechts kan werken. Ik twijfel al een tijdje over de aanschaf van zo n apparaat van Pascaud. Ik overweeg het te kopen vanwege de voor- en na foto s van, naar mijn idee, een onafhankelijk iemand.

  Zou je er eens naar willen kijken via de link?

  http://www.beautyjournaal.nl/2011/06/17/dorine-test-de-pascaud-unolite-rood-led-apparaat/

  • comment-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (16:45)

   Beste Lydia,

   Ik ben inderdaad niet zo n van infrarood licht en zou zo n apparaat om die reden dus ook niet aanschaffen. Als je geld wilt investeren in een “thuis” apparaat zou ik eerder kiezen voor de age defying laser van Tria.      

   Groetjes Jetske

 • Lydia december 24, 2014 (21:00)

  waar zit hem dat dan in dat infrarood licht bij dit soort apparaten ervoor kan zorgen dat er vrije radicalen vrijkomen?

  • comment-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:15)

   Beste Lydia,

   Onderzoek laat zien dat infrarood licht vrije radicalen in de huid kan veroorzaken (eigenlijk net als de zon, stress, roken e.d.): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25676694.

   Groetjes Jetske

 • Lydia december 25, 2014 (15:30)

  Hallo jetske, voor de volledigheid: bij het apparaat van pascaud staat dat dit de sterkte is : ROOD + INFRAROOD (660 + 880 NM). Is dit ok?

  • comment-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:15)

   Beste Lydia,

   Omdat door infrarood straling vrije radicalen ontstaan zou ik dit apparaat niet direct adviseren.

   Groetjes Jetske

 • Ilona januari 22, 2015 (01:56)

  Graag wil ik weten of jullie bekend zijn met het merk Talika en het apparaat Light Duo, 590 Collagen Booster & 525 Skin Brightener. Heeft iemand hier ervaringen mee en kan iemand dit aanbevelen ? Ik ben benieuwd want het is best een duur apparaat en ik ben niet bekend met dit soor lichtapparaten . Is zoiets een goede aanvulling op je huidverzorgingsroutine ?

 • Rachel januari 29, 2015 (20:09)

  je leest op het internet allerlei horrorverhalen dat een IPL behandeling er voor zorgt dat mensen vet-verlies hebben in hun gezicht en sterke huidveroudering opmerkingen, soms zelfs weken tot maanden na de behandeling. Is dit waar? Gaat IPL diep genoeg om onderliggend vet af te breken?

  Ik hoor het graag. Ik heb zelf 2 IPL behandelingen gehad en maak me eigenlijk best wel druk nu!! bedankt!

  • comment-avatar
   Jetske april 3, 2015 (11:15)

   Beste Rachel,

   Helaas zijn dergelijke behandelingen niet beschermd en mogen door iedereen uitgevoerd worden, met soms vreselijke gevolgen. Als een dergelijke behandeling niet goed wordt uitgevoerd dan zou je inderdaad huidveroudering in de hand kunnen werken. Bij bepaalde radiofrequentiebehandeling kan ook vet-verlies optreden. Dit alles is de reden dat ik adviseer een behandeling altijd uit te laten voeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of een arts zelf.

   Groetjes Jetske

  • rachel augustus 10, 2015 (23:11)

   Beste Jetske, ik heb mijn behandeling laten uitvoeren door een lasertherapeut onder leiding van een arts bij de kliniek voor esthetische geneeskunde in Amsterdam. Het is nu 9 maanden verder en heb geen negatieve effecten. Mag ik er dan vanuit gaan dat de behandeling goed is uitgevoerd en geen huidveroudering heeft aangericht?

   • comment-avatar
    Jetske september 3, 2015 (13:15)

    Beste Rachel,

    Wat fijn dat je geen negatieve effecten hebt ervaren. Je mag er dan van uitgaan dat de behandeling goed is uitgevoerd.

    Groetjes Jetske               

 • Marjan Huiberts februari 14, 2015 (13:51)

  Ik heb een maand geleden op kin en boven mijn lip een fractional CO2 laserbehandeling ondergaan. De lijntjes boven mijn lippen zijn iets minder geworden, daarentegen zijn de rimpels naast mijn mond / zijkant kin juist dieper en lelijker geworden. Ook is de kleur van mijn huid nog steeds niet normaal .

  Heb echt spijt van de behandeling. Zou glycolzuur helpen.

 • Marjan Huiberts februari 14, 2015 (13:57)

  Ik heb een maand geleden op kin en boven mijn lip een fractional CO2 laserbehandeling ondergaan. De lijntjes boven mijn lippen zijn iets minder geworden, daarentegen zijn de rimpels naast mijn mond / zijkant kin juist dieper en lelijker geworden. Ook is de kleur van mijn huid nog steeds niet normaal . (donkerder)

  Heb echt spijt van de behandeling. Zou glycolzuur helpen. I

  • Claudia februari 21, 2015 (19:46)

   Wat vervelend te lezen dat u spijt heeft van de behandeling. Ik wilde mijn gezicht met de Fractional Laser laten behandelen, een lichte behandeling. Weet u hoe sterk de laser was?

   Ik hoop dat het bij u nog allemaal in orde komt.

   Vriendelijke groet

   Claudia, Geleen (L)

   • Marjan maart 19, 2015 (11:34)

    Sorry voor late reactie (kapotte laptop)

    De behandeling was sterk en zeer pijnlijk ondanks verdoving. Je ruikt echte een brandlucht Inmiddels is mijn huid wel wat

    verbeterd

  • comment-avatar
   Jetske april 3, 2015 (12:00)

   Beste Marjan,

   Wat vervelend om te lezen. Ik zou je in ieder geval willen adviseren contact op te nemen met de huidtherapeut of arts die de behandeling heeft uitgevoerd. Welke producten gebruik je op dit moment?

   Groetjes Jetske

 • Ellen februari 21, 2015 (12:50)

  ik heb een vraagje over de tria age defying laser ik gebruik dit apparaat sinds kort en altijd savonds mag ik het in combinatie gebruiken met glycolzuur? En hoe zit het met de combinatie bruin zonder zon dit gebruik ik zomers altijd op mijn gezicht ong 2 x per week

  • comment-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:15)

   Beste Ellen,

   In principe zou dit moeten kunnen mits je een goede zonbescherming gebruikt. Ook moet je goed in de gaten houden of je huid niet te veel geïrriteerd raakt.

   Groetjes Jetske

 • Lydia maart 7, 2015 (18:01)

  Hallo Jetske,

  Moet in een zonnebrandcrème dan niet ook protectie tegen Infrarood licht zitten (o.a. Lavidal, Lancaster hebben dit al)

 • Desiréé april 16, 2015 (18:27)

  Ik overweeg een huidverstrakking met Fractional Erbium Laser. Is dat wat anders dan CO2 laser, infrarood-laser, IPL? Al die termen hetzelfde?

  Ik informeerde bij een kliniek, waar een doktersassistente de behandeling uitvoert. Is dat vertrouwd?

  • comment-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:15)

   Beste Desiréé,

   Mijn advies is dergelijke behandeling uit te laten voeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf. Dat geldt zeker voor de laserbehandelingen. Een Erbium Laser is wat minder intensief dan een (gefractioneerde) CO2 laser maar kan zeker ook mooie resultaten geven. Behandeling met IPL en Yag laser zijn weer een stuk milder maar de resultaten zijn vaak ook wat minder zichtbaar. Welke behandeling voor jou het meest geschikt is, is zeer afhankelijk van jouw huidskleur, type en huidproblemen. Ik zou dergelijke behandelingen nooit laten doen door een doktersassistente.

   Groetjes Jetske

 • Lydia april 18, 2015 (19:53)

  Beste Jetske,.

  In je antwoord van 29 januari heb je het over de Tria age defying laser. Heb jij daar goede dingen over gehoord? en over de blauwe lamp van Tria voor acné?

  Ik kijk uit naar je antwoord.

  • comment-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:15)

   Beste Lydia,

   Dat klopt. Eerder op mijn blog heb ik de Tria blue light tegen acne ook geadviseerd.

   Groetjes Jetske

 • Babs april 24, 2015 (18:33)

  Ik denk er over na een Tria gezichtslaser apparaat te kopen. De mevrouw bij Douglas had er een mooie uitleg bij. Is dat waar? Werkt het echt? Of is het een verkoop praatje? Een thuis microdermabrasie apparaat is dat aan te raden?

  Groetjes, Babs

  • comment-avatar
   Jetske september 2, 2015 (11:44)

   Beste Babs,

   Tria heeft goede apparaten, zoals het blauwe licht apparaat voor het verminderen van acne. Welk product verkopen ze bij de Douglas?

   Als je kijkt naar de literatuur is het zeker zo dat microdermabrasie het aspect van de huid kan verbeteren. Het is geen antirimpelbehandeling. Toch moet je er wel voorzichtig mee zijn, er is uit een onderzoek bekend dat microdermabrasie ook negatieve effecten kan hebben en de barrièrefunctie van de huid kan verzwakken. Dat kan uiteindelijk juist tot huidveroudering leiden. Microdermabrasie met beleid toepassen dus. Niet te vaak en niet te diep. Bij een gevoelige huid zou ik het niet toepassen. En het is belangrijk na een microdermabrasie behandeling of peeling antioxidanten weer aan te vullen. Ik zou je niet adviseren microdermabrasie zelf uit te voeren.

   Groetjes Jetske

 • Esther juni 10, 2015 (20:24)

  Hallo Jetske,

  Vorig heb ik me door een gecerticeerde huidtherapeut laten behandelen voor een rode nek (verwijde bloedvaten in nek). Ik had er in het sociale verkeer steeds vaker last van. Mensen raakten gefocust op mijn vuurrode nek, ook meende men mijn kleur te koppelen aan emoties (stress, zenuwen), en dat terwijl daar absoluut geen sprake van was.

  Het is een V vorm plek: in het midden, aan de zijkanten (vuur)rood.

  De eerste behandeling viel mee. Ik wist bij benadering wat er stond te gebeuren. Een tweede keer was het zeer gevoelig, soms pijnlijk te noemen.

  Ik ben helaas nog niet tevreden over het resultaat. Het vuurrode is ervan af, maar de plekken opzij zijn nog steeds duidelijk zichtbaar.

  Volgens de huidtherapeut zou een intensievere, diepgaandere en vooral pijnlijke laserbehandeling een alternatief kunnen zijn. Zij gaf aan dat het hoogste haalbare resultaat is behaald met de wat oppervlakkige laser.

  Ik weet het niet meer.

  Via google ben ik nu gaan experimenteren met de kuur van Alexandre Fabelle om de roodheid middels verbeteren van de huid/haarvaatjes langzaamaan te laten verdwijnen. Ik gebruik de dag- en nachtcreme nog maar een aantal dagen. Mijn huid voelt goed aan. Ten aanzien van de roodheid zie ik nog geen verschil.

  Welke behandeling is er nog mogelijk?

  Ik heb een zeer blanke huid met sproeten. Ik verbrand altijd, vele zonnebrandcremes ten spijt. Door actieve vakanties in zonnige landen is mijn nek al zo vaak verbrand, dat dat mijn huid heeft beschadigd. Daarbij komt dat hormonale veranderingen en dunner wordende huid de roodheid “ineens” veel zichtbaarder heeft gemaakt.

  Ik baal er zo vreselijk van!

  Nogmaals: wat te doen?

  Ik kijk uit naar je reactie,

  met groet,

  Esther

  • comment-avatar
   Jetske september 29, 2015 (13:15)

   Beste Esther,

   Wat je nog zou kunnen proberen is om de roodheid met IPL te laten behandelen. Met name 530 nm is effectief bij roodheid. Dit is belangrijk om te weten, wil je een maximaal resultaat zien. Laat dit ook weer doen bij een arts of een huidtherapeut die onder supervisie werkt van een arts.
   Succes ermee.

   Groetjes Jetske               

 • D juli 14, 2015 (23:17)

  Beste Jetske, ik heb vandaag een proefbehandeling gehad met een L3 laser en zie zelf zeker al verschil. Nu zou ik ik heel graag jouw mening hierover willen voordat ik de kuur van 5 weken twee x wil gaan doen. Het is best duur dus ben eerst nog wat onderzoek aan het doen 😉

  • comment-avatar
   Jetske augustus 24, 2015 (14:45)

   Beste D,

   Ik ken de L3 laser persoonlijk niet. Helaas kan ik je daarom geen advies geven hierover.

   Groetjes Jetske

 • Jim juli 27, 2015 (16:37)

  Beste jetske en andere mensen met ervaring.

  Ik ben een man van 33 en heb vroeger heel veel last gehad van de waterpokken.waar van ik nu best wel wat littekens heb in mijn gezicht

  Voor namelijk op mijn voorhoofd.allemaal kleine putjes.

  Wil graag weten wat ik hier aan kan doen en wat voor behandeling het beste bij me past.en of het dan mogelijk is dat het dan helemaal weg is.

  Gr.Jim

  • comment-avatar
   Jetske september 3, 2015 (09:45)

   Beste Jim,

   Waarschijnlijk kan je dit het beste met een gefractioneerde laser laten behandelen. Soms worden dieper liggende putjes ook behandeld met een plaatselijke filler, zoals Juvederm. Een (cosmetisch) arts die met deze producten en/of laser werkt kan dit het beste beoordelen. Laat een dergelijke behandeling in ieder geval door een arts uitvoeren of door een huidtherapeut die onder supervisie werkt van een arts/dermatoloog.

   Groetjes Jetske

 • Manon september 2, 2015 (01:57)

  Hallo Jetske, Ik heb een vraag ik ben 37, en om de fillers zo lang mogelijk uit te stellen overweeg ik een laser bahandeling met Ematric, bent u hier mee bekend en is dit een goed systeem/apparaat ?

  Hoor het heel graag,

  • comment-avatar
   Jetske oktober 9, 2015 (16:30)

   Beste Manon,

   Helaas ben ik niet bekend met deze behandeling. Wat zou je met deze behandeling willen bereiken? Het is altijd belangrijk een dergelijke behandeling uit te laten voeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf.

   Groetjes Jetske               

 • Mella september 11, 2015 (18:23)

  Beste Jetske

  Ik heb een vraag. Ben een vrouw van 36 en heb nog steeds last van acne. Nou heb ik al meerdere behandelingen gehad. Van fruitzuur tot microdermabrasie zonder blijvend resultaat. Ook heb ik verschillende producten gekocht kortom al heel wat centen kwijtgeraakt en geen stap verder. Overal lees ik nu dat laser goede resultaten geeft voor laser nou wou ik weten of dat echt zo is en is dat resultaat blijvend of moet ik dan me hele leven onder behandeling staan om gelasert te worden dat is me niet duidelijk en welke laser is dan goed. Er zijn er zoveel dat ik door de bomen het bos niet zie. En wil me er nog beter in verdiepen en een goeie huidtherapeut uitzoeken voordat ik weer heel veel geld kwijt ben. Hoop dat je me zou kunnen helpen. Ik zou zo graag is een keer een mooi glad huidje willen hebben.

  Groetjes mella

  • Daphne september 11, 2015 (18:43)

   Beste Mella,

   Ik ben 46 en heb ook tot voor een paar jaar geleden flink last gehad van acné, iets op mijn gezicht, vooral op mijn rug.

   Totdat ik mijn huid ging verzorgen volgens de richtlijnen van Jetske. Dat wil in mijn geval vooral zeggen dat ik geen producten meer gebruik met parfum en andere irriterende ingrediënten. Zo gebruik ik voor onder de douche tegenwoordig Zwitsal Gevoelige Huidje wasgel (helaas is onlangs de samenstelling gewijzigd, zo werd hier gepost en is het spul nu minder geschikt) en crèmes zoals van Neutral of Dermolin.

   Voor mijn gezicht ook nog uitsluitend producten zonder parfum en andere irriterende stoffen. Geen exfoliant. Eigenlijk ook geen crème meer omdat ik dagelijks de Suncover van Jetske gebruik en die is best vettig.

   In het begin werd het rustig, toen kwam er nog een uitbarsting van acné. Die heb ik bestreden met benzoylperoxide. En nu al weer vele maanden acné-vrij.

   In die tijd ben ik ook eczeem-vrij geweest (ik heb dat regelmatig op mijn handen). Helaas is dat eczeem weer wat terug nu ik eiwitrijker moest gaan eten van de diëtiste en ik meer zuivel ben gaan gebruiken (ik eet overigens vegetarisch).

   Misschien heb je iets aan mijn ervaringen, Mella. Succes in elk geval!

  • comment-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (12:15)

   Beste Mella,

   Vervelend dat je last hebt van acne. Milde huidverzorging is essentieel bij een huid met acne. Een huid met acne is per definitie gevoelig en moet ook zo behandeld worden, vermijd dus irriterende ingrediënten zoals parfum en hoge concentraties gedenatureerde alcohol. In onderstaande blog kan je er meer over lezen: http://www.dr-jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491.
   Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar een goede laser bij actieve acne is bijvoorbeeld de Nd Yag 1064 nm laser. Omdat acne meerdere oorzaken heeft is het vaak helaas wel nodig om onderhoudsbehandelingen te ondergaan. Mocht je een laserbehandeling ondergaan laat het wel doen door een huidtherapeute die onder supervisie van een arts werkt of door een arts zelf. Veel succes!

   Groetjes Jetske      

 • Manon september 16, 2015 (14:14)

  Ik had de vraag al eerder op het forum gesteld, maar helaas geen reactie, ik overweeg een laserbehandeling bij een beautysalon, hun werken met het systeem Ematrix, nu ben ik benieuwd of dit een “oke” systeem/ apparaat is, het word gedaan door een huidtherapeute, kan ik hier met een gerust hart gaan liggen ?? iemand advies of ervaring wellicht??

  En ik vroeg me af of Dr. Jetske, zelf ook behandelingen uitvoert, zoals fillers of botox inspuiten? Ben met mijn 38 jaar nieuw in deze wereld, en beetje wantrouwend van wat echt werkt en wie er echt goed is … Hoop op een reactie… Hg, Manon

 • Natasja oktober 21, 2015 (10:41)

  Beste Jetske,

  Ik zit eraan te denken de Trai age aan te schaffen, want een dure investering voor mij is. Daarbij is ook een reiniger en serum te koop wat het nog duurder maakt. Graag jou advies hierover, hoe is resultaat het beste? Met de reiniger en serum van Trai of is een ander product beter? Graag hoor ik het. Mvgr Natasja

  • jules oktober 27, 2015 (12:04)

   Hi Jetske , dat wil ik ook graag weten :)! Alvast dank Mvg Jules

  • comment-avatar
   Jetske februari 5, 2016 (11:45)

   Beste Natasja,

   Ik verwacht niet dat een dergelijke apparaat hetzelfde resultaat zal geven als een behandeling in een cosmetische kliniek.
   Helaas ben ik ook niet bekend met de reiniger en het serum. De producten die ik adviseer vind je in de volgende blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314

   Groetjes Jetske

 • Danielle november 26, 2015 (15:51)

  Beste Jetske,

  Onderstaande reactie heb ik ook vermeld bij jouw blog over vitamine a creme, later bedacht ik me dat dit misschien een betere plek is. Nogmaals heel erg bedankt alvast voor jouw antwoord. Nog even ter informatie op 17 december begin ik met de IPL behandelingen waar ik onderstaand meer informatie over geef.

  Teneerste wil ik je complimenteren met de site. Heel fijn dat je de tijd neemt om vragen te beantwoorden, echt geweldig!

  Mijn vraagje gaat over IPL in combinatie met vitamine a zuur creme. Ik heb ervaring met IPL, mijn huid reageert daar zeer goed op en vooral geen acne te bekennen. Ik heb ook ervaring met vitamine a zuur ook dit kan mijn huid, met rustig opbouwen, heel goed verdragen. Dagelijks gebruik is na opbouwen geen enkel probleem, ik heb een stevige huid die eerder vettig is dan droog.

  Nu wil ik IPL en vitamine a creme combineren aangezien ik heb begrepen dat dit de werking van de IPL verbeterd. Het dringt dieper in de huid. Ik zal de behandelaar daar ook van op de hoogte brengen. Klopt deze informatie, is het raadzaam dit te combineren, ipl en vitamine a zuur creme. Het resultaat wat ik wil behalen is het verminderen van pigmentvlekjes door de acne, kleine acne littekens verminderen en de huid opfrissen, lijntjes verminderen.

  Heel erg bedankt alvast voor je antwoord!!

  Groet,

  Danielle

 • Mariejan de Lange december 17, 2015 (07:48)

  LAAT JE NOOIT BEHANDELEN BIJ SKINWIZARD! Er wordt gesproken over enige roodheid, ik zou willen dat dat het enige was. Ik ben 2 weken geleden behandeld met laser bij Skinwizard. De laser heeft veel te hoog gestaan, waardoor ik volledig ben verbrand. De zwellingen, korsten, koorts en brandblaren hebben ervoor gezorgd dat ik drie dagen na de behandeling van de dermatoloog prednison voorgeschreven heb gekregen en ruim een week uit de roulatie ben geweest! Door Skinwizard worden mijn klachten niet serieus genomen en vinden het heel gewoon dat de behandeling gewoon betaald moet worden.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!