Alles wat je moet weten over mascara - Dr. Jetske Ultee
  • Mascara

Alles wat je moet weten over mascara

De tijd dat we met dunne gestyleerde streepjes boven onze ogen door het leven gingen is voorbij; haar mag weer groeien (hoewel er wat mij betreft wel wat uitzonderingen zijn..)! Ook onze wimpers zien we het liefst zo vol mogelijk…

Geen wonder dat we er heel wat geld voor over hebben om die mascara te vinden die dat met onze wimpers doet. Een kleine zoektocht op internet levert producten op als Sephora outrageous volume dramatic volume mascara, Lancôme hypnose drama instant full body volume mascara, Yves Saint Laurent mascara volume effet faux cils shocking en Estée Lauder sumptuous extreme lash multiplying volume mascara. Prachtige namen maar hoe werkt zo’n mascara nou? En kan gebruik van een mascara kwaad?

Wat zit er in je mascara?

Mascara is razend populair, 65% van de vrouwen gebruikt mascara en van 50% van de vrouwen is mascara het meest favoriete make-up product. Dat vonden ze duizenden jaren geleden ook, Cleopatra kleurde haar wimpers al met een mengsel van dierlijk vet en kool. Huidige mascara’s zijn opgebouwd uit was, polymeren, pigmenten en water. Doordat de wimperhaar vocht opneemt, wordt de wimper zo’n 30% dikker en vaak gaat de wimper dan ook wat meer krullen. De was wordt toegevoegd om een dikke pasta te krijgen die goed op te brengen is en stevig blijft zitten. Er kan bijenwas gebruikt worden, maar ook paraffine, carnauba was of bentonite clay. Polymeren zorgen voor de hechting aan de wimpers. Polymeren zijn ketens van dezelfde moleculen; vergelijk het maar met een ketting van paperclips. Voorbeelden van polymeren zijn cellulose, zetmeel, plastic en nylon. Aan mascara worden vaak cellulose polymeren toegevoegd (ketens van glucose ofwel suiker), acrylaat polymeren (ketens van acrylaat; een soort plastic) of acacia gum (arabisch gom, wordt ook gebruikt in winegums en marshmallows). Aan een waterresistente mascara wordt water en propylene toegevoegd om de boel vloeibaar te krijgen, in een waterproof mascara zijn dit isosodecane, siliconenachtige stoffen of minerale oliën als petrolatum. De toegevoegde pigmenten die de kleur van de mascara bepalen zijn ijzeroxides, mica deeltjes of ultramarines. Om water en olie te mengen worden er vaak nog surfactants als sodium laureth sulphate toegevoegd. Indien het product ook wimperverlenging bevat, bevat het product keratine, nylon of zijde deeltjes. Natuurlijk zijn er ook nog bewaarmiddelen aan toegevoegd om het product te beschermen tegen schimmels en bacteriën.

Gevoelige ogen

Mascara’s geven snel last van overgevoeligheid. Niet zo gek zo dicht bij je ogen en de dunne huid rondom de ogen. Soms heb je het niet direct door, maar als jij al een tijdje last hebt van wallen (met name ’s ochtends en wat prikkende rode ogen) dan kan het goed zijn dat jij ook niet goed tegen je mascara of ander oogproduct kan. Heb je snel last van gevoelige ogen dan is die ouderwetse cake mascara een optie. De kans op allergie is dan een stuk kleiner. Kies als je last hebt van gevoelige ogen ook liever voor zwarte kleuren i.p.v. voor gekleurde opties. Laat rood/bruine varianten zeker staan. Ook de waterproof variant is voor jou minder geschikt, aan een dergelijk product zijn vaker stoffen toegevoegd die de ogen kunnen irriteren en bovendien moet je ze in de regel met een wat agressievere lotion verwijderen. Kun je echt tegen geen enkele mascara, dan kan je je eigen mascara maken. Hiervoor heb je gezichtsklei-poeder nodig (te koop bij de reformzaak), ijzeroxide (te bestellen bij de online zeepwinkel) of eventueel fijngestampte norit tabletjes en xantana (online verkrijgbaar bij kookwebsites). Meng 2 theelepels zwart poeder, met 1 theelepel klei, 3 theelepels water en een mespuntje xantana. Is het nog een beetje te dik voeg dan nog wat water toe. Je kunt deze mascara ongeveer 1 week bewaren in een lenzendoosje (niet langer want er zitten geen bewaarstoffen in deze mascara). Om het op te brengen kun je gebruik maken van een tandenrager, die kun je na gebruik gewoon weer weggooien. Deze mascara is niet waterproof maar is veilig, ziet er echt prima uit en is lekker goedkoop!

Houdbaarheid van mascara

Je moet me beloven dat je nooit een mascara tester in de winkel gebruikt, je mascara niet uitleent en dat je je mascara echt na 3 maanden weggooit. Na een oogontsteking moet je je mascara ook direct afvoeren richting prullenbak. Waarom? Bij een onderzoek onder vrouwelijke studenten, bleek 70.5% een mascara te gebruiken die niet meer goed was. Na drie maanden is in 36.4% van de mascara’s al bacterie/schimmelgroei te zien. Onder de testers in de winkel bleek 67% tot 100% van de producten besmet te zijn met Staphylococcen, Streptococcen en E. Coli (ja, dat is die darmbacterie).

Kan langdurig gebruik van mascara kwaad?

Er zijn een aantal onderzoeken die gekeken hebben naar de relatie tussen oogproblemen en het dragen van mascara. Mensen die mascara droegen bleken inderdaad vaker oogklachten te hebben. Ook werd er door onderzoekers geconstateerd dat mascara dragers kleine pigmentvlekjes op het netvlies kunnen hebben. In de regel levert dat gelukkig geen problemen op. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat mascara dragers wat meer wimperuitval hebben dan niet-mascara dragers. Al met al voor mij toch geen reden om mascara te laten staan, maar wel om goed naar de ingrediëntenlijst te kijken en producten op tijd te vervangen.

Volgende keer zal ik je vertellen welke ingrediënten je beter niet in je mascara kunt hebben en welke producten ik adviseer.

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de volgende blogs:
Hulp bij de keuze van oog make-up remover‘,
Make-up‘, en
Schadelijke stoffen in make-up, pretty scary‘.

34 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!