Mijn favoriete zelfbruiners - Dr. Jetske Ultee

Mijn favoriete zelfbruiners

Zoals jullie weten is bruin worden in de zon of onder de zonnebank voor mij een no go. Sinds ik weet wat er gebeurt met je collageen, elastine en DNA, geniet ik alleen nog ingesmeerd van de zon. Toch krijg ik vaak te horen ‘Wat ben je bruin, kom je net terug van vakantie?’ Nu houd ik erg van reizen, dus de kans dat ik net terugkom uit het buitenland is groot. Maar dat kleurtje komt dan niet van de zon, maar van een zelfbruiner. Mensen zijn altijd verbaasd als ik dat vertel. Werd je van zelfbruiners  niet oranje (gestreept)? Dat was lang geleden inderdaad zo. Er is gelukkig veel veranderd in zelfbruinland. Maar enige oefening is vereist voor een mooi kleurtje. En wat handige tips….

 

Eerst even wat meer over de zelfbruiner

Hoe werkt nu een zelfbruiner? De stof die in een zelfbruiner je huid dat bruine kleurtje geeft, is bijna altijd DHA. Dit is een suiker die (je kunt het zelfs eten) kan reageren met de eiwitten in je dode huidcellen. Tijdens die reactie worden er melanoïdines gevormd, en die zijn bruin. Hetzelfde gebeurt trouwens bij het bruinbakken van je biefstukje of het roosteren van je boterham.
De ‘eindkleur’ wordt bepaald door de concentratie DHA; hoe meer er in het product zit, hoe donkerder het resultaat. Je kunt als producent overigens niet kiezen voor DHA met een bepaalde kleurtoon;  onder meer je huidskleur, de verdeling van de dode huidschilfers en de zuurgraad van je huid bepalen de uiteindelijke kleur van de bruining. Tegenwoordig wordt er ook wel erythrulose gebruikt, daarover straks meer.

 

Welk product voor mijn huid en hoe ga je te werk

Mijn belangrijkste tip als je begint met zelfbruinen is exfoliëren. Bijvoorbeeld met een scrubhandschoen met olie. Doe dit niet pas vlak van tevoren, maar begin twee tot drie dagen voordat je zelfbruiner op je huid wilt aanbrengen.  Zo voorkom je strepen en vlekken. Op sommige plekken van het lichaam heb je namelijk  meer dode huidcellen, waardoor je huid daar sterker zou kunnen kleuren. Smeer op plaatsen met een dikkere hoornlaag zoals onder je voeten of op je ellebogen, eerst een vettige crème, een laagje vaseline of olie. Scheren doe je liever niet vlak van tevoren. Op de plekken waar de haartjes hebben gezeten, krijg je dan namelijk allemaal kleine donkere puntjes.

 

Een donkere of lichte huid

Als je huid wat donkerder is, loop je bij zelfbruinen minder risico op vlekken en oranje verkleuring. Maar hoe lichter je huid, hoe zorgvuldiger je moet zijn. Bij een heel bleke huid of bij eerdere slechte ervaringen, adviseer ik je te beginnen met een lage concentratie DHA (1-3%). Kies een zelfbruiner waarop staat dat hij geschikt is voor de lichte huid of voor een product dat geleidelijk  een kleurtje geeft. Voor jouw huid zijn sprays en foams dan minder geschikt; kies liever voor een crème of een gel. Dan heb je langer de tijd voordat het intrekt. Gebruik bij voorkeur een handschoen zodat je handen en nagels niet verkleuren en je het product heel erg gelijkmatig over je huid kan verdelen.

 

Langzaam opbouwen

Om een mooie overgang te hebben naar de handen, voeten en de nek gebruik ik zelf een zelfbruiner die een tintje lichter is, meng ik wat zelfbruiner met mijn moisturizer of gebruik ik er eentje die je langzaam moet opbouwen. Met een dikke kwast kan je het product vervolgens heel gelijkmatig verdelen. Als je nog weinig ervaring hebt met het gebruik van een zelfbruiner, adviseer ik je ook om niet te gaan slapen met het product op en het niet langer dan vijf à zes uur te laten zitten en het vervolgens af te spoelen met water. Heb je echt een heel lichte huid of ben je ondanks mijn tips nog bang oranje door het leven te moeten, koop dan eens een product met alleen erythrulose.

Je hebt dan wel even geduld nodig, want het duurt zo’n twee dagen voordat je een kleurtje gaat zien, maar er is minder kans op vlekken en de kleur is ook wat minder oranje. Om je kleurtje zo lang mogelijk mooi te houden, is het heel belangrijk om je huid goed te hydrateren, ik zet daarom mijn lichaam elke dag goed in het vet. Ik gebruik hiervoor meestal een goede olie en op de wat drogere plekken breng ik daaroverheen een laagje van mijn Repair Cream aan.

 

Met of zonder kleurstoffen

Heb je een wat donkere huid, dan zijn foams en sprays fijn. Deze trekken snel in met als voordeel dat je ook snel je kleren weer kan aantrekken. Heb je een wat donkerdere huid en ben je ervaren, dan kan je ook prima kiezen voor een kleurloze zelfbruiner. Heb je een lichte huid of ben je nog niet zo ervaren, kies dan altijd voor een product waarin kleurstoffen zitten. Dan zie je goed of je het product egaal over je huid verdeeld hebt. Het kleurtje was je er na circa zes tot acht  uur weer af. Vervelend is trouwens wel dat je flink afgeeft op kleding en beddengoed. Maar dit gaat er gelukkig vrij gemakkelijk uit in de was.

 

Als je huid toch niet goed kleurt

Soms werken producten niet zoals je had gehoopt. Zelfbruiners zijn dan ook lastige producten om te maken. De stof die je huid een kleurtje geeft, is heel instabiel en kan slecht tegen warmte en een hoge pH. Aan sommige formuleringen zijn ook stoffen toegevoegd die het DHA snel inactiever maken (zoals carbomeren, proteïnen, collageen en ureum). Bovendien kunnen zelfbruiners eenvoudig bacteriële haarden worden.
Gebruik een zelfbruiner om deze redenen dan ook nooit langer dan zes maanden na opening. Bewaar je product bij voorkeur op een koel plekje en kies een verpakking die geen licht doorlaat. Ruik voor gebruik ook altijd even goed aan het product. Ruikt het zuur, dan kan je het beter niet op je huid smeren.

 

Het ligt overigens niet altijd aan het product wanneer je niet mooi kleurt. Is je huid erg alkalisch, heb je je net gewassen met een ouderwetse zeep of zitten er nog zeepresten op je huid, dan zal een zelfbruiner minder goed werken. Ook als er nog restjes olie of bodylotion op je huid zitten kan een product minder goed zijn werk doen. De combinatie met zuren als glycolzuur of minerale zonfilters is ook niet erg gelukkig. Mijn advies is zoals hierboven al gezegd: de dag(en) voordat je je huid wilt bruinen, exfolieer je met een scrubhandschoen met olie en vet je je huid goed in. Op de dag dat je wilt bruinen, spoel je je huid alleen af met water en laat je je huid eerst heel goed drogen voordat je de zelfbruiner aanbrengt.

 

Welk product kies je?

Het is moeilijk om een goede zelfbruiner te adviseren. Eigenlijk zijn alle producten zwaar geparfumeerd omdat ze ander een onaangename geur geven op de huid. Ook zijn er vaak stoffen toegevoegd die de werkzame stof wat dieper in de huid brengen om de kleur mooier te krijgen, zoals propylene glycol. Maar omdat het alternatief, bruin door de zon nog slechter is en omdat je een zelfbruiner alleen maar af en toe aanbrengt, ben ik dit keer iets minder kritisch.
Ik heb zelf goede ervaringen met de Liquid Gold van Bondi Sands en vind het fijn dat dit product kleurloos is en buiten DHA, ook erythrulose bevat.  Heb jij nog een goede tip voor een mooie, bij voorkeur ongeparfumeerde zelfbruiner met huidvriendelijke ingrediënten, laat het me dan vooral weten. Dan kan ik daarover binnenkort weer een productadvies schrijven…

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

81 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Ann juni 6, 2017 (18:22)

  Ik gebruik Clarins: Addition Concentré Eclat. Druppels die je mengt met je eigen creme, voor het gezicht of lichaam. Ruikt niet sterk en geeft een mooie kleur, niet oranje. Je bepaalt zelf het aantal druppels per keer en dus hoe snel of langzaam je bruint.
  Voor mij (gevoelige huid: vitiligo en rosacea) werkt dit fijn, omdat ik mijn eigen creme kan gebruiken.
  De druppels zijn licht gekleurd maar dat zie je niet na het smeren. Nooit direct op de huid, zonder creme gebruiken!

  Ingrediënten: water – dihydroxacetone – alcohol – glycerin – aloe barbadensis leaf juice – erythrulose – xanthan gum – caramel – citric acid – ethylene brassylate – potassium sorbate – sodium benzoate [s1390a]

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (14:52)

   Hoi Ann,
   Bedankt voor je reactie! Interessant, jij mengt dus eigenlijk gewoon zelf je zelfbruiner. Je gebruikt het dus wel altijd direct? Als in, je mengt niet een hele ‘pot’ die je de hele zomer gebruikt? DHA kan namelijk met heel veel stoffen reageren (zoals bv parfums, hydroxyzuren, ion. emulsifiers, collageen, aminozuren, proteinen, metaal oxides als titanium dioxide). Bovendien is de pH van de meeste crèmes te hoog. Dit alles verandert niet alleen de werkzaamheid van het product maar kan ook de vorming van vervelende stoffen als formaldehyde veroorzaken. Daarom zou ik je in ieder geval adviseren om het product dan ook direct te gebruiken, maar volgens mij doe je dat ook al wel 🙂

  • Emma juni 11, 2017 (20:52)

   Ik gebruikte de voorloper van deze Clarins zelfbruiner (Sun au Lactee) en toen die op was heb ik deze druppels gekocht. Helaas niet voor mij, want echt meteen allergische reactie:-(. Dus weer op zoek naar 1 waar ik wel tegen kan.

  • Keeke juni 14, 2017 (10:36)

   Ik gebruik deze druppels van Clarins al jaren . Nog steeds super blij mee, paar druppels mengen met de uncover moisturizer en je gezicht ziet er heel mooi zomers uit zonder vlekken of strepen. Deze keer heb ik wel de versie gekocht voor het lichaam dubbele inhoud en dezelfde ingredienten en maar 10 euro duurder.

   • Peter juni 14, 2017 (18:08)

    Het is wel jammer dat in de Clarins zoveel alcohol en parfum (ethylene brassylate) zit.

    • Keeke juni 14, 2017 (21:16)

     Klopt Peter, ik vind het ook jammer van de parfum en de alcohol maar die paar druppeltjes die ik in de zomer gebruik! Het geeft een mooi effect. Verder ben ik helemaal parfumvrij. Haha. Als je nog tips hebt…. Groet Keeke

 • Lydia juni 7, 2017 (05:59)

  Hoi Jetske,

  Eigenlijk had ik verwacht dat je ook iets zou zeggen over het feit dat er vrije radicalen vrij komen bij het gebruik van een zelfbruiner, met name in de zon en vooral tijdens de 1e 24 uur na aanbrengen. Daar lees ik tegenwoordig zoveel over dat ik haast geen zelfbruiner meer durf te gebruiken. Men geeft daarbij ook aan dat het beter is om de zelfbruiner minimaal 24 uur van tevoren aan te brengen; voordat je in de zon gaat. In jouw artikel worden wel de mindere ingrediënten zoals parfum, propylene glycol aangehaald maar niet bovenstaande. Heeft dat een reden? Zijn er, in jouw ogen, niet voldoende onderbouwde onderzoeken bijvoorbeeld?

  Bedankt weer!

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (07:13)

   Dag Lydia,

   Bedankt weer voor je reactie op mijn nieuwe blog.
   Tja, mijn stukjes zouden hele boekwerken worden als ik álles zou moeten melden wat er te melden is. Het is soms ondoenlijk om volledig te zijn. Mijn mening over zelfbruiners is bovendien niet veranderd na mijn laatste blog over dit onderwerp in 2009 (http://www.dr-jetskeultee.nl/een-zelfbruiner-met-mate/).

   Met dit stukje heb ik vooral al die mensen willen aanspreken van wie ik dagelijks vragen krijg. Mensen bijvoorbeeld met een licht huidtype die niet snel bruin worden of in de zon willen liggen ‘bakken’, maar wél graag een kleurtje op hun benen zouden willen onder die korte broek of onder dat leuke jurkje. Mensen ook die voor die ene bijzondere ‘grote dag’ een mooie sunny glow willen. Het aanbrengen van een zelfbruiner mag dan voor de aanmaak van wat vrije radicalen zorgen, het is natuurlijk nog altijd stukken beter dan een zonnebankkuur pakken.

   Dus ik houd het graag hierbij. We moeten ook nog een beetje blijven genieten toch?

   Groetjes, Jetske

   Hier vind je trouwens wel een interessante review over verschillende bruiningsmethodes uit 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345932/

 • Nadine juni 7, 2017 (13:12)

  Dag Jetske,

  Weer bedankt voor een mooie review! Je geeft aan eerst te exfoilieren met een scrubhandschoen met olie. Welke scrubhandschoen en olie adviseer je? Ik weet namelijk dat je altijd aangeeft niet van het srubben te zijn?
  En wat vind je van de zelfbruiner Minetan?

  Groetjes, Nadine

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (10:50)

   Geen ervaring trouwens met de zelfbruiner Minetan.

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (12:01)

   Hoi Nadine,

   Inderdaad, je hebt helemaal gelijk. Ik ben geen fan van scrubben van het gezicht. Voor het lichaam daarentegen vind ik het wel oke. Scrubhandschoenen of loofah’s zijn erg populair en overal wel te koop. Je hebt ze van nylon, zijde, sisal, maar ook van luffa’s, een soort sponskomkommer. Kies in ieder geval voor een exemplaar dat niet te ruw/stroef is. Maar hoe zacht je (scrub)handschoen/luffa/washand ook is, als jij er hardhandig mee over de huid gaat, kan dat alsnog voor beschadigingen zorgen. Bedenk verder dat loofah’s snel onhygiënisch kunnen worden in het gebruik. Vervang ze daarom regelmatig. Wat betreft de olie, die van Eucerin uit deze blog (http://www.dr-jetskeultee.nl/olie-schuim-of-zeep-onder-de-douche/) is wellicht iets voor je.

 • Peter juni 7, 2017 (21:04)

  Welke Bondi Sands Liquid Gold bedoel je precies, ik zie alleen een formulering met parfum en kleurstoffen?

  Inderdaad zoals Lydia zegt zou het fijn zijn als je ook in het artikel iets schrijft over wat er in de wetenschap geschreven is over zelfbruiners. In meerdere artikelen wordt beschreven dat zelfbruiners de vorming van vrije radicalen stimuleert. Het is beter dan bruin worden door de zon, maar toch goed om te vermelden. “Therefore, minimization of sun and UV exposure following application of DHA is advised during the first 24 hours after application.”

  Paula’s Choice en Clinique Self Sun zijn wel goede zelfbruiners vind ik. Als je alleen Erythrulose wil zou je kunnen kijken naar Deciem, alleen die zijn wel geparfumeerd. Persoonlijk zou ik voor het gezicht eerder voor een bronzer of foundation kiezen.

  • Peter juni 8, 2017 (19:29)

   Clinique Self Sun Body Lotion:
   Water, Cyclopentasiloxane, PEG-8, Dihydroxyacetone, Diethylhexyl Succinate, Cetearyl Alcohol, PEG-100 Stearate, Coco-Caprylate/Caprate, Glyceryl Stearate, Sucrose, Glucose, Glycerin, Sodium Hyaluronate, Fructose, Cetearyl Glucoside, Chamomile, PPG-12/SMDI Copolymer, Butylene Glycol, Hydroxyethylcellulose, Acetyl Glucosamine, Sodium Phosphate, Phenoxyethanol, Chlorophenesin, Mica, Caramel, Red 33, Titanium Dioxide.

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (07:14)

   Dag Peter,

   Bedankt weer voor je reactie op mijn nieuwe blog.
   Tja, mijn stukjes zouden hele boekwerken worden als ik álles zou moeten melden wat er te melden is. Het is soms ondoenlijk om volledig te zijn. Mijn mening over zelfbruiners is bovendien niet veranderd na mijn laatste blog over dit onderwerp in 2009 (http://www.dr-jetskeultee.nl/een-zelfbruiner-met-mate/).

   Met dit stukje heb ik vooral al die mensen willen aanspreken van wie ik dagelijks vragen krijg. Mensen bijvoorbeeld met een licht huidtype die niet snel bruin worden of in de zon willen liggen ‘bakken’, maar wél graag een kleurtje op hun benen zouden willen onder die korte broek of onder dat leuke jurkje. Mensen ook die voor die ene bijzondere ‘grote dag’ een mooie sunny glow willen. Het aanbrengen van een zelfbruiner mag dan voor de aanmaak van wat vrije radicalen zorgen, het is natuurlijk nog altijd stukken beter dan een zonnebankkuur pakken.

   Dus ik houd het graag hierbij. We moeten ook nog een beetje blijven genieten toch?

   Groetjes, Jetske

   Hier vind je trouwens wel een interessante review over verschillende bruiningsmethodes uit 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345932/

   • Peter juni 10, 2017 (13:23)

    Mensen die op deze blog komen willen graag weten wat waar is en wat niet, dan is het goed te melden dat een zelfbruiner waarschijnlijk beter is dan zonnen, maar ook nadelen heeft. Als stoffen als parfum, eucalyptus, witch hazel en propylene glycol etc bijvoorbeeld beter zijn om te vermijden, terwijl het percentage mensen dat er op reageert in de onderzoeken ontzettend klein is, en de stoffen bovendien goedgekeurd zijn in cosmetische producten, is een kanttekening bij self-tanners zeker op zijn plaats.

    De FDA heeft gesuggereerd dat circa 11% van de aangebrachte dihydroxyacetone tot de dieper liggende huidlagen doordringt, en dat het de vorming van vrije radicalen en AGEs verhoogt. Pubchem geeft een iets hogere penetratie aan. Bovendien heeft in-vitro onderzoek aangetoond dat het dna schade en apoptose van cellen veroorzaakt. Als je perse bruin wilt zijn is het met de huidige kennis een veiligere optie dan zonnen, en het geeft bovendien een (hele) kleine bescherming tegen de zon.

    Het artikel dat je aanhaalt geeft verschillende bruiningsmethoden aan. Waarschijnlijk is een tijdelijke bronzer nog wel de veiligste manier om iets kleur in je gezicht te krijgen. Daarnaast zijn er veel belovende nieuwe alternatieven zoals Ronacare Bronzyl, bij ex-vivo onderzoek is aangetoond dat dit de aanmaak van melanine stimuleert en hiermee ook bescherming tegen zonschade biedt. Wellicht iets voor een nieuw Uncover product.

    • Lydia juni 10, 2017 (15:16)

     Ik begrijp dat veel mensen niet op alle (negatieve) bevindingen vanuit de wetenschap zitten te wachten en dat ze gewoon praktische tips willen wanneer ze niet in de zon mogen of willen.
     Het is ook zo dat het leuk moet blijven en dat we de ‘gevaren’ ook weten te relativeren (uitzonderingen daargelaten, zoals verbranding, zonnebanken).
     Maar toen er gewezen werd op nadelige ingrediënten als parfum en propylene glycol in de zelfbruiners dacht ik meteen: als die stoffen wel! aangehaald worden, dan zijn er belangrijkere nadelen om te vermelden.

     • Peter juni 11, 2017 (08:19)

      Het verbaast mij vooral dat het prima is om 2 of 3x in de week een zelfbruiner met parfum en propylene glycol te smeren, maar als je een antioxidantencreme met propylene glycol wil smeren is dat niet goed. Timeless heeft een goed vitamine C serum, maar het bevat propylene glycol. Van alle cosmetische stoffen is het aantal reacties voor propylene glycol iets hoger, maar nog steeds maar een paar procent. Hetzelfde geldt voor parfum, het merendeel van de mensen reageert daar helemaal niet op. Het is wellicht nummer 1 allergeen, maar niet iedereen is allergisch. De concentraties in cosmetica zijn bovendien meestal zo laag dat irritatie of phototoxische reacties te verwaarlozen zijn.

      Maar goed ik ben ook voor parfumvrij. En low molecular weight glycols, zoals propylene glycol en butylene glycol kunnen iets irriterend zijn. Dus het kan geen kwaad om ze te vermijden zoals Jetske adviseert, maar dan vind ik dat je ook strikter en kritisch moet zijn over zelfbruiners. Vooral omdat recent onderzoek heeft aangetoond dat het doordringt tot diepere huidlagen.

     • comment-avatar
      Dr. Jetske Ultee juni 12, 2017 (10:47)

      Ik adviseer zeker niet om een zelfbruiner twee tot drie keer in de week te gebruiken tenzij de DHA in het product zeer laag gedoseerd is, en de kleur moet opbouwen. Als je een gewone zelfbruiner twee tot drie keer per week gaat gebruiken ga je bovendien een onnatuurlijke bruine kleur en vlekken krijgen. Zelf gebruik ik een zelfbruiner maar enkele keren per jaar en altijd in combinatie met een product met antioxidanten.

      Achter mijn advies om parfum en geurstoffen zoveel mogelijk te vermijden schuilt niet alleen het feit dat dit bekende allergenen zijn. Deze stoffen kunnen de huid chronisch irriteren zonder dat dat zichtbaar is en bovendien is bekend dat dergelijke stofjes in combinatie met zon(licht) vrije radicalen kunnen veroorzaken. Je kunt dus door het gebruik van producten met deze ingrediënten (die voor de functie van het product helemaal niet nodig zijn) huidschade/huidveroudering oplopen. En dat geldt zeker voor producten die je dagelijks gebruikt.

      Een zelfbruiner zonder DHA of erythrulose bestaat niet, want deze stoffen geven je huid nu juist het bruine kleurtje. Bovendien treedt volgens onderzoek vrijeradicaalvorming op bij blootstelling in de zon tijdens de eerste 24 uur na opbrengen, en bij een percentage boven de 5%. Dat is een hoge dosering en zonblootstelling de eerste 24 uur is te vermijden.
      Aangezien veel mensen in de zomermaanden toch gewoon graag een bruin kleurtje op de benen willen en aangezien naar mijn mening de zelfbruiner een goed en veilig alternatief is voor bruining door de zon/zonnebank, heb ik dit stuk met tips geschreven. Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf afwegen wat hij of zij belangrijk vindt. Ik merk alleen dat veel mensen toch voor de zon/zonnebank kiezen omdat ze denken dat een zelfbruiner geen mooi resultaat kan geven, en dat vind ik jammer!

 • Lydia juni 8, 2017 (15:08)

  Heb ook de Clinique Self Sun en gebruik hem af en toe voor het gezicht al is hij daar niet echt voor bedoeld. Is niet te bruin en geeft een natuurlijke kleur.
  Ik vind de face bronzer van Lancaster prachtig. Ik krijg daar altijd complimenten over. Is ook mooi over de Self Sun heen en het is dan nog steeds niet te bruin of onnatuurlijk.

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (07:14)

   Bedankt voor de tips!!

  • Lydia juni 12, 2017 (20:33)

   Fijn om nog eens een reminder te krijgen over het feit dat parfum kan irriteren zonder dat je het merkt/ziet. Dat had ik inderdaad jaren geleden al hier geleerd. Dat van die vrije radicalen door geurstoffen wist ik nog niet. Wat DHA betreft is dus enkel een percentage vanaf 5 procent een issue? DHA staat bij de verschillende sprays die ik in huis heb vooraan; op ongeveer de 3e plaats. Ik neem aan dat je niet kunt aflezen hoeveel erin zit. Dan maar de richtlijn volgen die je hierboven aangeeft. Wanneer je een paar dagen op moet bouwen zal het dus een laag percentage zijn.

 • Niels juni 8, 2017 (17:07)

  Beste Jetske,

  Leuk om je blog over zelfbruiners te lezen. Ik heb zelf vanuit mijn oude werk erg veel ervaring met verschillende professionele zelfbruinproducten. Een tip voor mensen met een écht gevoelige huid: DHA kan je ook los in poedervorm kopen en zelf aan je favoriete bodylotion toevoegen. Op die manier behoud je de voordelen van je eigen bodylotion en krijg je toch een bruin kleurtje.

  Groet,
  Niels

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (07:17)

   Hoi Niels,
   Bedankt voor je leuke reactie! Wat deed je voor werk 🙂 ?
   Weet je wat alleen zo ‘gevaarlijk’ is met het zelf mengen… De pH en de andere ingrediënten zijn wel heel bepalend voor de kwaliteit. Hield je daar ook rekening mee met het zelf mengen? Nooit problemen mee gehad?

   • comment-avatar
    Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (14:37)

    Ter aanvulling. Het is dus inderdaad wel een mogelijkheid om zelf DHA aan een bodylotion toe te voegen, maar eenvoudig is dat niet. DHA kan namelijk met heel veel stoffen reageren (zoals bv parfums, hydroxyzuren, ion. emulsifiers, collageen, aminozuren, proteinen, metaal oxides als titanium dioxide). Bovendien is de pH van de meeste bodylotions te hoog. Dit alles verandert niet alleen de werkzaamheid van het product maar kan ook de vorming van vervelende stoffen als formaldehyde veroorzaken. Als je zelf een zelfbruiner gaat maken zou ik je in ieder geval adviseren om het product dan ook direct te gebruiken 🙂

 • Lidy juni 8, 2017 (17:20)

  Ik gebruik ook de Clarins Addition Concentré Eclat en meng dit met Decubal bodylotion.
  Heb nog wel even een vraag, gebruik je tussen de smeerbeurten door ook de scrubhandschoen? Of kun je beter de exfoliant gebruiken?

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (14:54)

   Hoi Lidy,
   Liever niet de eerste dagen na het aanbrengen… Dan ben je sneller je kleurtje kwijt!

 • Annemiek juni 8, 2017 (18:39)

  Hoi Jetske, ik heb net een foam binnengekregen van Loving Tan (Deluxe bronzing mousse dark). Ik heb veel goede recensies gelezen en wil het dit weekend gaan proberen. Maar natuurlijk ben ik heel benieuwd naar jouw oordeel over dit product! Groetjes Annemiek

  • Peter juni 8, 2017 (19:05)

   water, dihydroxyacetone, propylene glycol, ethoxydiglycol, erythrulose, d-panthenol, decyl glucoside, dimethicone, phenoxyethanol ethyl hexyl glycerin, julans nigra (black walnut extract), aloe barbedensis leave juice (aloe vera), fragrance, hydroxypropyl methylcellulose, sodium disulfite, FD & C Red 40 (CI 16035), Red 33 (CI 14700), Yellow 5 (CI 19140), Caramel, FC & C Blue 1 (CI 42090)

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (07:18)

   Hoi Annemiek,

   Bedankt voor je berichtje 🙂
   Ik ben ook heel benieuwd, laat je het weten hoe die bevalt en of het inderdaad een aanrader is?

 • Els juni 8, 2017 (18:58)

  Ik gebruik St Moriz tanning mousse, opbrengen met een zelf tan applicator glove. Is echt top, geen strepen want er zit een guide color op dus je ziet waar je gebleven bent. Paar uur laten zitten en dan afspoelen onder de douche. Deze mousse heeft geen nare geur ook, gewoon te koop bij het Kruidvat!

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (07:18)

   Bedankt voor de tips!!

 • Maaike juni 8, 2017 (19:00)

  Hoi Jetkse! Ik gebruik St. Morez, dit is een hele betaalbare zelfbruiner en te koop bij de kruidvat! Ik ben heel benieuwd over jouw oordeel! Groetjes Maaike

  • Peter juni 8, 2017 (19:07)

   St Moriz Self Tanning Mousse:
   Aqua (Water), Dihydroxyacetone, Propylene Glycol, Ethoxydiglycol, Polysorbate 20, Cocamidopropyl Betaine, Parfum (Fragrance), Citric Acid, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Coumarin, Citronellol, Alpha-isomethyl Ionone, Butylphenyl Methylpropional, Eugenol, CI 16035 (FD&C Red40), CI19140 (FD&C Yellow 5), CI42090 (FD&C Blue 1).

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (14:49)

   Hoi Maaike,

   Bedankt voor je reactie!
   Het bevat wel ingrediënten die ik normaliter niet zou aanraden om dagelijks te gebruiken, maar zoals ik ook al in blog omschreef: voor een zelfbruiner ben ik wat minder kritisch. Dus ben vooral benieuwd naar jouw ervaring ermee 🙂 De andere lezers denk ik ook!

 • Renee juni 8, 2017 (19:28)

  Ik ben inderdaad benieuwd naar die van paula choice en clarins een zelfbruiner die je toevoegd aan je bodylotion 🙂

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (07:20)

   Hoi Renee,
   Zelf geen ervaring mee, maar twee reacties hieronder beschrijft M. wel haar ervaring hiermee 🙂 Misschien heb je er wat aan!

 • Lizzy juni 8, 2017 (20:23)

  Ik gebruik sowieso al jaren de mineralen make up van Jane Iredale, naast volle tevredenheid. De zelfbruiner daarvan heet Tantasia.
  Ben sowieso benieuwd wat je van de make up van Jane Iredale vind.

  • Lizzy juni 8, 2017 (20:24)

   Naar volle tevredenheid bedoel ik dus 😉

   • comment-avatar
    Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (07:24)

    🙂 hihi, dat dacht ik al.

    Gebruik je de zelfbruiner vaak? En welke make-up producten gebruik je van Jane Iredale?

    • Lizzy juni 14, 2017 (19:02)

     Ik gebruik alle gezichts make-up van Jane Iredale: oogschaduw, mascara, lippenstift, blush, foundation, poeder, bb creme etc.
     De zelfbruiner gebruik ik niet heel vaak, soms een paar dagen voor een lekker bruin kleurtje voor een speciale gelegenheid of zo.

     Overigens gebruik ik voor gezichtsverzorging enkel en alleen uncover sinds een maand of twee, ook naar volle tevredenheid😊

     • comment-avatar
      Dr. Jetske Ultee juni 16, 2017 (07:00)

      Leuk om te lezen Lizzy!

 • m juni 8, 2017 (20:53)

  De zelfbruiner van paula begoun gaf mij een onnatuurlijke oranje kleur. Het zag er werkelijk niet uit. En dan heb ik het over de foam. De druppels die je zelf moest toevoegen van paula was ik ook niet blij mee, want strepen.

  De clinique self sun is de eerste die echt goed is bij mij. En aangezien ik altijd zonnEBrand smeer en de zon mijd ben ik witter dan wit, dus de clinique self sun is echt geschikt voor hele lichte huiden

  En dan nog een boodschap voor jetske:
  U raadde de grahams conditioner aan bij aanbevolen conditioners.
  Helaas hebben ze hier parfum in gestopt. De formulering is veranderd. Dit staat niet op de website (vooralsnog). Hij ruikt naar zoete bubblegums. Heb je hier meer over gehoord? Volgensmij heeft zarqa een goede:
  AQUA, CETEARYL ALCOHOL, DIPALMITOYLETHYL HYDROXYETHYLMONIUM METHOSULFATE, PANTHENOL, CETEARETH-20, CAPRYLYL GLYCOL, PIROCTONE OLAMINE, SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL, CETYL ALCOHOL, ETHYLHEXYLGLYCERIN, CITRIC ACID, P-ANISIC ACID, MARIS SAL

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (07:30)

   Bedankt voor het delen van je ervaring! Daar help je veel lezers mee ook 🙂

   Wat goed dat je het doorgeeft, ik zal deze aanpassen. Vind die van Zarqa een goede vervanger hiervoor. Super bedankt!

 • Tessa juni 9, 2017 (15:14)

  Hey Jetske,

  Zou je deze producten aanbevelen? Het gaat om concealers. Die van Estee Lauder is helaas echt te donker voor mijn huid (heb een heel lichte huid).
  Dit zijn de ingrediënten:
  Mineralogie concealer:
  ricinus communis (castor) seed oil, vitis vinifera (grape) seed oil, titanium dioxide (CI 77891), cera alba (beeswax), lauryl laurate, butyrospermum parkii (shea butter) extract, tocopheryl acetate, simmondsia chinensis (jojoba) seed oil, copernicia cerifera (carnauba) wax, may contain: iron oxides (CI 77491, CI
  77492, CI 77499).
  Unity cosmetics concealer:
  ricinus communis seed oil, hydrogenated vegetable oil, hydrogenated palm kernel glycerides, hydrogenated palm glycerides, isopropyl myristate, dimethicone, dimethicone crosspalymer, caprylic/capric triglycerides, copernicia cerifera cera, cera alba, petrolatum, talc, candelilla cera, CI 77019 (mica), tocopheryl acetate, phenoxyethanol, ethylec ylglyverin, may contain: CI 77891 CI 77491 CI 77499 CI 77492).

  Groetjes,
  Tessa

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 16, 2017 (06:51)

   Hoi Tessa,

   Beide concealers zien er qua ingrediënten prima uit!
   Achter de schermen ben ik druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, wie weet ook wel een concealer…

   • Tessa juni 16, 2017 (13:30)

    Dat is iets om naar uit te kijken!

 • Jolanda juni 9, 2017 (20:27)

  Hoi Jetske, ik heb hele goede ervaringen met Marc Inbane tanning spray. Ik heb geen ingrediënten lijst helaas, maar volgens de website zijn het met name natuurlijke ingrediënten. Het is een Nederlands product en het resultaat is heel natuurlijk. Ik kan er heel weinig negatieve reviews over vinden. Ik ben benieuwd of je het kent en of anderen hier ervaring mee hebben

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 13, 2017 (09:08)

   Ik ken dit product niet Jolanda. Mocht je de ingrediëntenlijst nog kunnen vinden mag je dit altijd e-mailen naar info@dr-jetskeulte.nl

 • Jose juni 10, 2017 (07:00)

  Stiekem had ik gehoopt op een kant en klaar productlijstje, jammer. Wie weet komt die nav de reacties.
  Ik heb ook een vreselijk gevoelige, droge, eczeemhuid. Ik ben erg lang op zoek geweest en sinds twee weken een product voor mijn gezicht gevonden, zonder parfum en alcohol. Met aloe vera en shea butter. Mijn gezicht kleurde na een paar dagen mooi bij en wordt na gebruik niét droog.
  Bondi Sands Gradual Tanning Milk Face
  Ingredienten:
  Water, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Isopropyl Palmitate, Bis-PEG-18 Methyl Ether Dimethyl Silane, Dihydroxyacetone, Cocoglycerides,Theobroma Cacao (Cocao) Seed Butter, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Glyceryl Stearate, Phenoxyethanol, Polyacrylamide, CetylAlcohol, Stearyl Alcohol, Tocopheryl Acetate, Erythrulose, C13-14 Isoparaffin, Laureth -7, Sodium Benzoate, Cetyl Phosphate,Triethanolamine.

  Voor mijn lijf gebruik ik zo’n twee jaar naar volle tevredenheid 1x in de week de kruidvat bruin zonder zon lotion. Wel met parfum, maar vooralsnog geen allergische reactie. Ingredienten:
  Aqua, glycerine, glyceryl staerate, dihydroxyacetone, cetearyl alcohol, paraffinum liquidum, ceteth-20, butyrospermum parkii butter, c12-15 alkyl benzoate, phenoxyethanol, cyclopentsiloxane, juglans regia seed oil, xanthan gum, parfum, panthenol, cyclohexasiloxane, tocopheryl acetate, cetearerh-12, methylparaben, ethylparaben, citric acid, lecithin, tocopherol, ascorbyl palmitate, glyceryl oleate

 • Denise juni 10, 2017 (08:32)

  Hoi Jetske, wat vind je van de Avène Autobronzant Hydratant? Dit zijn de ingredienten:

  Ingrédients : Avene Thermal Spring Water (Avene Aqua), PEG-4, Coco-Caprylate, Dihydroxyacetone, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Erythrulose, Benzoic Acid, Blue 1 (CI 42090), Cparylic/Capric Triglyceride, Caprylyl Glycol, Fragrance (Parfum), Glycerin, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil (Helianthus Annuus Seed Oil), Isohexadecane, Polysorbate 60, Red 4 (CI 14700), Sodium Chloride, Sodium Sulfate, Sorbitan Isostearate, Tocopherol, Tocopoheryl Glucoside, Water (Aqua), Yellow 6 (CI 15985).

  En ik smeer soms in de zomer dagelijks, omdat ik heel wit ben en niet te veel wil zonnen. Kunnen er bij een product als bovenstaande dan veel vrije radicalen ontstaan die pigmentvlekken en vroegtijdige veroudering met zich mee brengen?

 • Ingrid juni 10, 2017 (11:30)

  Hoi jetske,
  Ik gebruikte jaren de bruin zonder zon van Chanel, omdat ik iets nieuws wilde proberen kost ik de gezichtshoeken van het Kruidvat kreeg een mooie kleur.nu ik in de overgang zit krijg ik problemen met mijn huid, kleine witte bultjes en wat rosacera. Nu de producten van jou gekocht, krijg ik schilfers dus kan ook geen bruin zonder zon gebruiken want dan zie je bruine plekjes. Ik ga toch weer de Chanel bruin zonder zon proberen ivm met jou producten kijken hoe het gaat

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 16, 2017 (06:56)

   Hoi Ingrid,

   Vervelend dat je last krijgt van schilfertjes. Heb je hierover al contact opgenomen met de Klantenservice? Onze huiddeskundigen helpen je graag verder met een persoonlijk advies.
   Hoe gaat het nu met je huid?

 • Denise juni 10, 2017 (17:48)

  Ook heb ik echt alle moeite met het vinden van een zonnebrandcreme tegen pigmentvlekken en die een kleurtje heeft. Wil die ter vervanging van mijn foundation, maar is lastig te vinden. Wat vind je van de ingredienten van deze gekleure zonnebrand van Vichy?

  (Het zou helemaal mooi zijn als jij een vergelijkbaar product krijgt. Wil volgende week beginnen met Uncover)

  AQUA / WATER – CI 77891 / TITANIUM DIOXIDE – HOMOSALATE – SILICA – ETHYLHEXYL SALICYLATE – ETHYLHEXYL TRIAZONE – C12-15 ALKYL BENZOATE – BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE – DROMETRIZOLE TRISILOXANE – BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE – GLYCERIN – ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE – OCTOCRYLENE – PENTYLENE GLYCOL – STYRENE/ACRYLATES COPOLYMER – CI 77491, CI 77492, CI 77499 / IRON OXIDES – POTASSIUM CETYL PHOSPHATE – PARFUM / FRAGRANCE – CAPRYLYL METHICONE – ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER – ALUMINUM HYDROXIDE – BUTYLENE GLYCOL – CAPRYLYL GLYCOL – CINNAMOMUM CASSIA BARK EXTRACT – DIMETHICONE – DISODIUM EDTA – INULIN LAURYL CARBAMATE – PEG-8 LAURATE – PHENOXYETHANOL – PHENYLETHYL RESORCINOL – POTERIUM OFFICINALE ROOT EXTRACT – STEARIC ACID – STEARYL ALCOHOL – TEREPHTHALYLIDENE DICAMPHOR SULFONIC ACID – TITANIUM DIOXIDE [NANO] / TITANIUM DIOXIDE – TOCOPHEROL – TRIETHANOLAMINE – XANTHAN GUM – ZINGIBER OFFICINALE ROOT EXTRACT / GINGER ROOT EXTRACT

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 16, 2017 (07:33)

   Hoi Denise,

   Ik heb de ingrediënten bekeken van deze gekleurde zonnebrandcrème van Vichy. Ik zie dat dit product parfum bevat. Dit is allergeen nummer één en in combinatie met de zon kan dit zorgen voor vervelende pigmentvlekken. Verder bevat het twee zonnefilters die ik liever niet terug zie in een huidverzorgingsproduct, namelijk homosalate en butyl methoxydibenzoylmethane.
   Verder zal je met dit product nooit genoeg smeren om de SPF te bereiken, meer hierover kan je lezen in de volgende blog http://www.dr-jetskeultee.nl/waarom-je-misschien-minder-goed-smeert-dan-je-denkt/
   Je zou natuurlijk ook nog een foundation aan kunnen brengen en daaroverheen de zonnebrandcrème http://www.dr-jetskeultee.nl/gaan-zonnebrandcreme-en-make-up-samen/

 • Lydia juni 10, 2017 (19:16)

  Hallo Denise, ik heb die ook. Hij is mooi en natuurlijk op de huid. Om je een idee te geven: nadat ik hem kocht, kochten vriendinnen hem ook. Ik denk niet dat hij pigmentvlekken camoufleert. Jetske zal hem niet goed vinden vanwege de parfum denk ik. Ik gebruik hem sporadisch. Elke dag parfum op mijn huid smeren zou ik persoonlijk niet doen.

 • Lydia juni 10, 2017 (20:30)

  Hallo Jetske, ik heb nog een vraag van een heel andere orde. In een artikel van jaren geleden las ik eens dat jij ’s morgens enkel een ‘plens water’ over je gezicht gooit. Water tast toch de zuurgraad aan? Ik las een keer dat je huid, na een douchebeurt bijv., uren de tijd nodig heeft om weer de normale ph te krijgen. Hoe zit dat precies? Ik gebruik daarom eigenlijk helemaal geen water meer voor mijn gezicht. ’s Avonds reinigingsmelk en toner; ’s morgens alleen maar toner.

  • Peter juni 11, 2017 (07:34)

   Veel cosmeticaproducten hebben ook een pH tussen de 6 en 7.5. Studies zeggen dat als je je huid reinigt met een milde reiniger met een lage pH waarde en water, dit de pH van je huid zo min mogelijk verstoord. Er zijn ook studies die laten zien dat verdere cosmetica, zoals een creme bv, ook beter pH-huidneutraal (ph 4.5-5) kan zijn. Dit zorgt voor de juiste “skin microflora”, voorkomt groei van p. acne, versterkt de huidbarriere etc. Vanwege de stabiliteit van sommige ingredienten moet de pH wat hoger zijn.

   Hoe erg is het Jetske als bv een scheercreme een pH van 8.5 heeft, en een serum en toner bv een pH van 6.5 tot 7.5 hebben? Is het niet beter als alle huidverzorging een pH van 4.5-5 heeft, als je de literatuur leest heeft pH best een grote invloed op de conditie van je huid en welke goede of slechte bacteriën op je huid groeien.

   • Lydia juni 12, 2017 (08:37)

    De produkten die ik gebruin hebben al de optimale ph nav jouw adviezen ;). Blijft mijn vraag. Is reinigingsmelk met toner zonder water beter of toch water?

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 13, 2017 (07:24)

   Hoi Lydia,

   Het klopt inderdaad dat water de zuurgraad van de huid beïnvloed. Ik heb er eerder een blog over geschreven http://www.dr-jetskeultee.nl/hoe-zuur-zepen-en-reinigers-huid/
   Als je een droge huid hebt is het inderdaad goed om één keer per dag je huid te reinigen met water, bijvoorbeeld in de avond met een milde waterafwasbare cleanser. Je kan dan in de ochtend een toner gebruiken.

   • Lydia juni 13, 2017 (10:04)

    Ooow jullie begrijpen me niet :-). Ik gebruik helemaal! geen water, enkel reinigingsmelk met toner. De reinigingsmelk heeft de optimale ph waarde. Dan lijkt het me toch beter om geen water te gebruiken? (even los van het huidtype).
    Of ‘moet’ water om eoa reden?

 • Annelies juni 10, 2017 (20:41)

  Ik ben zeer tevreden over de selftan van Louis Widmer. Durf hem nog niet voor mijn gezicht te gebruiken, maar mijn benen zijn prachtig egaal bruin.

 • Maike juni 12, 2017 (12:31)

  Zelf gebruik ik al een tijdje Fake Bake Flawless Self-Tan Liquid op mijn lichaam maar ben altijd op zoek naar een betere. Ik hoor/lees graag wat jou aanraders zijn betreft zelfbruiners!

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 13, 2017 (07:09)

   Hoi Maike,

   Ik heb zelf goede ervaringen met de Liquid Gold van Bondi Sands!

 • Veerle juni 14, 2017 (11:36)

  Hoi Jetske,

  Ikzelf heb nooit zo’n goede ervaringen gehad met selftans, elke keer weer kreeg ik last van huidirritatie. Maar misschien lukt het me dankzij jou tips nu wel om een geschikte zelfbruiner te vinden. 🙂
  Waar ik verder nog mee zat, de laatste tijd heb ik in tijdschriften al enkele keren stukjes gevonden over blauw licht (van bv. laptops en smartphones,…). Dat blauwe licht zou schadelijker zijn dan gedacht en het huidverouderingsproces versnellen.
  Niet zo goed, want ik breng aardig wat uurtjes door voor mijn laptop. Weet jij of blauw licht inderdaad de huid verouderd, en vooral of en hoe je je huid hiertegen kunt beschermen?

  Groetjes,
  Veerle

 • Sophia juni 14, 2017 (18:04)

  Hoi Jetske,

  Mag je zelfbruiners gebruiken als je zwanger bent? En welke gezichtsbehandelingen mag je wel ondergaan als je zwanger bent? Ik heb altijd al een probleemhuid. De pil, vitamine A crème, peelings en de juiste huidverzorgingsproducten maakten mijn huid stukken beter. Gezien dat de eerste 3 nu tijdelijk afvallen is het weer heftiger. Heb je tips? Gebruik af en toe Benzoylperoxide. Maar omdat ik een zeer gevoelige huid heb reageer ik hier snel op met droogheid/roodheid. Een lelijk huidje weegt natuurlijk niet op tegen het geluk van mijn zwangerschap! Maar als ik de ‘schade’ weer iets kan terug brengen zou dat ook niet verkeerd zijn 😉 Alvast bedankt. Groetjes Sophia

  • Marielle juni 22, 2017 (21:17)

   Hallo Sophia, ik ben Jetske niet maar wou wel even reageren.

   Ik had ook ALTIJD een probleemhuid en een zeer gevoelige huid.
   Wat mij het meest geholpen heeft tegen acne is stoppen met melkproducten en dan echt ALLE melkproducten, tot het kleinste detail! Ik merkte dat ik ook van lactose die in soep blokjes zit acne kreeg, ook kreeg ik acne van caseïne dat bijvoorbeeld in charcuterie zit (sneetjes kip kunnen het hebben).
   Ik merkte dat mijn eczeem en rosacea weg ging toen ik stopte met gluten, ook mijn haaruitval verdween en al de rest van mijn gezondheidsproblemen!
   Ik ben sterk verminderd met vlees eten en in mijn maandelijkse periode eet ik het niet want dan krijg ik puisten op mijn kin wanneer ik vlees eet. Ik eet max 3X per week vlees, soms ook minder en als ik het eet is het biologisch. En varkensvlees eet ik helemaal niet meer want dat heeft het meest invloed op de hormonen.

   Groetjes, Marielle

 • Michelle juni 14, 2017 (19:52)

  Gebruik absoluut geen zelfbruiners met chemische kleuringen ivm extreem gevoelige huid.
  Sinds kort gelukkig zijn er producten van Eco by Sonya via Organic Tan te koop. Gecertificeerd Biologisch & Toxic Free Sunless Tan

  • Peter juni 14, 2017 (20:36)

   Wat bedoel je precies met chemische kleuringen? De stof die de bruine kleur geeft is hetzelfde: Dihydroxyacetone.

   Eco Tan Invisible Tan by Sonya:
   Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice* Dihydroxyacetone, Glyceryl Stearate, Persea Gratissima (Avocado) Oil*,Macadamia Ternifolia Seed Oil*,Glycerin*,Cetyl Alcohol, Stearic Acid, Potassium Cetyl Phosphate ,Xanthan Gum, Lecithin*, Tocopherol, Chamomilla Recutita (Chamomile) Flower Extract* Pelargonium Graveolens (Rose Geranium) Oil* Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate Sambucus Nigra Fruit Extract, Alcohol, Citronellol, Geraniol, Linalool, Citral.

 • Fleur juni 17, 2017 (21:44)

  Dag Jetske,

  Ik wil graag een zelfbruiner aanschaffen, maar ik ben erg allergisch. Mijn gezichtsverzorging gebruik ik van Avene. Is deze zelfbruiner iets?

  AVENE THERMAL SPRING WATER (AVENE AQUA). PEG-4. COCO-CAPRYLATE. DIHYDROXYACETONE. HYDROXYETHYL ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYDIMETHYL TAURATE COPOLYMER. ERYTHRULOSE. BENZOIC ACID. BLUE 1 (CI 42090). CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE. FRAGRANCE (PARFUM). GLYCERIN. HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL (HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL). ISOHEXADECANE. POLYSORBATE 60. RED 4 (CI 14700). SODIUM CHLORIDE. SODIUM SULFATE. SORBITAN ISOSTEARATE. TOCOPHEROL. TOCOPHERYL GLUCOSIDE. WATER (AQUA). YELLOW 6 (CI 15985).

  Ik las ook positieve berichten over de zelfbruiner van Vichy. Hoe denk je daarover?

  Samenstelling AQUA – GLYCERIN – CETEARYL ALCOHOL – PARAFFINUM LIQUIDUM – DIHYDROXYACETONE – DIMETHICONE – ALCOHOL DENAT. – PROPYLENE GLYCOL – BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER – CETEARYL GLUCOSIDE – CAPRYLYL GLYCOL – DISODIUM EDTA – ISOHEXADECANE – PHENOXYETHANOL – POLYSORBATE 80 – SALIX ALBA BARK EXTRACT – SODIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE – SORBITAN OLEATE – TOCOPHEROL – TRI-C14-15 ALKYL CITRATE – XANTHAN GUM – PARFUM

  Groetjes Fleur

  • Marielle juni 19, 2017 (17:51)

   Hallo Fleur,
   Ik ben Jetske niet maar ik wou je even vertellen dat de kans op allergische reacties groot is bij deze 2 zelfbruiners!
   De 1ste heeft kleurstoffen en parfum.
   De 2de alcohol, propylene glycol, phenoxyethanol en parfum.

   Ik ben zelf ook heel allergisch en reageer op parfum, propylene glycol (als deze in de ergens helemaal onderaan zou staan dan kunnen veel mensen het nog gebruiken zonder last van te hebben), phenoxyethanol (hier reageer ik op ook al staat het volledig onderaan maar veel mensen met een gevoelige huid kunnen deze stof wel gebruiken als hij volledig onderaan staat zonder last van te hebben)
   parfum = nr 1 allergeen. Zelf reageer ik ook op chemische zonnefilters en vooral homosalate (kreeg ik een ernstige allergische reactie van).
   Van siliconen en aardolie (paraffine) krijg ik puisten en pijnlijke onderhuidse ontstekingen. Ik kan ook geen cocosolie gebruiken krijg er puisten van.

 • Marielle juni 22, 2017 (21:08)

  Hier is ook een goede https://www.heelnatuurlijk.nl/webwinkel/gezichtsverzorging/speciale-verzorging/natural-tanning-cream.html

  Alleen jammer dat het in een pot zit.

  • Peter juni 23, 2017 (14:58)

   Je weet ook niet zeker of dit wel goed geconserveerd is en of de pH-waarde laag genoeg is.

 • Lydia juni 23, 2017 (15:53)

  Whitetobrown tanning mist gebruik ik als ik snel behoorlijk gekleurd wil zijn, voor de benen bijvoorbeeld. Na 1 x sprayen bruint hij al goed en het is denk ik niet geschikt voor de hele lichte huidjes. De ingrediënten daar kijk ik dan niet eens naar voor die ene keer. Na een paar uur heb je al een mooie bruine kleur. Zal ook wel veel DHA in zitten dan. Heb hem gekocht n.a.v. een review van (toen nog) miss lipgloss

 • Leonie juni 26, 2017 (12:41)

  Ik gebruik ook sinds een paar maanden het zelfbruiner concentraat van Paula’s Choice. Ik heb ook een hele tijd het zelfbruiner concentraat gebruikt van Clarins, zoals sommige andere mensen hier. Beide zelfbruiners bevallen me goed voor het gezicht, alleen ben ik gestopt met de zelfbruiner voor Clarins, omdat er veel alcohol in zit. Ik merk dat de ervaringen met het zelfbruiner concentraat van Paula’s Choice uiteen lopen, maar ik ben er zelf heel positief over. Ik heb van mezelf een hele lichte huidskleur (al verkleur ik wel snel in de zon) en dit geeft me een heel natuurlijk zomers kleurtje. Ik meng het concentraat met het Paula’s Choice Calm Redness Relief Repairing Serum of met Decubal vitaal gezichtscrème en dat werkt prima. Geen nare bijwerkingen. Verder gebruik ik voor speciale gelegenheden een spraytan. Dat bevalt me ook heel goed. Verder zou ik nog een keer de Clinique Body Tinted Lotion willen uitproberen. Deze is in ieder geval parfumvrij en heeft een goede beoordeling op beautypedia.com.

  Verder vind ik inderdaad ook dat huidverzorging wel een beetje leuk moet blijven. Het is zeker goed om op te letten wat je op je huid smeert en hoe je met de zon omgaat, maar er moet een grens zijn. Het is niet het belangrijkste in dit leven. Af en toe een keer zelfbruiner gebruiken is prima, maar accepteer ook gewoon wie je bent. Althans, dat is mijn mening:).

 • Veerle juni 26, 2017 (14:06)

  Hey Jetske,

  Is de formule van de Uncover moisturizer droge huid recent aangepast? Het lijkt of ze nu minder vloeibaar en wat vettiger aanvoelt.
  Niet dat ik er niet meer tevreden van ben ofzo, ik vond het altijd al een fijne creme en dat vind ik nog steeds, maar ik vroeg het mij gewoon af.

  Groetjes,
  Veerle

  • Peter juni 26, 2017 (19:44)

   Ja apart, dat gevoel heb ik ook, het voelt wat dikker en meer dry touch lijkt het. De ingredienten zijn wel hetzelfde. Het is minder glimmend en plakkerig dan die voor de vette huid die ik 6 maanden geleden voor het laatst gekocht heb vind ik.

 • Christel juni 27, 2017 (18:39)

  Hallo Jetske,

  Ik gebruik de zelfbruiner van Vichy. En ik meng deze met mijn dagcreme.
  Dit kan je natuurlijk ook mengen met een bodylotion. Het voordeel vind ik dat het heel subtiel kleurt.

 • Marielle juni 27, 2017 (21:23)

  Hallo allemaal,

  Hoe bewaren jullie je huidverzorgingsproducten met actieve ingrediënten in de zomer? En wat als je op reis bent zoals een lang reiden met de auto tot bestemming?
  Hoe houden jullie je producten vers?

  Groetjes, Marielle

 • Lydia.debie juni 28, 2017 (05:51)

  Bij mij gaat alles, zodra het in huis richting 25 graden gaat, de ijskast in. Daar blijft het dan de hele zomer. Op reis doe ik het over in kleine potjes/flesjes. Tja en als het dan niet goed zou blijven is dat ook niet het einde van de wereld die korte periode.

 • Nora Verschoor juni 28, 2017 (08:41)

  Sinds 2 jaar gebruik ik de Bruiningsactivativator/aftersun van Ringana. Dit product kleurt niet de hoornlaag (met als gevolg dat het effect niet altijd even mooi is) maar aktiveert je eigen pigment.
  Je ontwikkelt je eigen natuurlijke tint en dat ziet er prachtig uit.

  Het bevat geen nare chemische/syntetische stoffen die verdacht worden van de aanmaak van xeno-oestrogenen (en hormoonverstorend kunnen werken).
  Is geschikt voor dagelijks gebruik en zonder conserveringsstoffen, dus je maakt het in een paar maanden op. Is Ecocert en biologiosch -zie de inhoudsstoffen.

  bräunungsaktivator
  tanning activator
  INGREDIENTS: ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE* (ALOE VERA-FRISCHPFLANZENGEL), AQUA (WASSER), COCOS NUCIFERA OIL* (KOKOSNUSSÖL), LIMNANTHES ALBA SEED OIL (WIESEN- SCHAUMKRAUTÖL), SESAMUM INDICUM SEED OIL* (SESAMÖL), CETEARYL OLIVATE (MICROCELL- EMULGATOR AUS OLIVEN), SORBITAN OLIVATE (MICROCELL-EMULGATOR AUS OLIVEN), GLYCERIN (PFLANZLICHER FEUCHTIGKEITSSPENDER), YEAST BETAGLUCAN (ANTIOXIDATIVER HEFEEXTRAKT), ERYTHRULOSE (ZUCKERÄHNLICHER, SANFT BRÄUNENDER WIRKSTOFF), ISOSORBIDE DICAPRYLATE (PFLANZLICHER FEUCHTIGKEITSFAKTOR), CETYL ALCOHOL (FETTALKOHOL AUS PFLANZLICHEN WACHSEN), MACADAMIA TERNIFOLIA SEED OIL* (MACADAMIANUSSÖL), ECTO- IN (HOCHWERTIGER FEUCHTIGKEITSREGULATOR MIT HAUTSCHUTZ-FUNKTION), SACCHARIDE ISOMERATE (KOHLENHYDRATKOMPLEX FÜR VERBESSERTES FEUCHT- HALTEVERMÖGEN), BISABOLOL (ENTZÜNDUNGSHEMMENDER WIRKSTOFF IM KA- MILLENÖL), HYPERICUM PERFORATUM FLOWER/TWIG EXTRACT (JOHANNISKRAUTEXTRAKT), DIPOTASSIUM GLYCYRRHIZATE (ENTZÜNDUNGSHEMMENDER WIRKSTOFF AUS DER SÜSSHOLZWURZEL), UBIQUINONE (COENZYM Q10), DICAPRYLYL ETHER (ÖLKOMPONENTE AUS PALMKERNÖL), HIPPOPHAE RHAMNOIDES FRUIT EXTRACT* (SANDDORNFRUCHTFLEISCHÖL), XYLITOL (BIRKENZUCKER), CAPRYLOYL GLYCINE (NATÜRLICHE VERBINDUNG AUS GLYCIN UND CA- PRYLSÄURE), UNDECYLENOYL GLYCINE (NATÜRLICHE VERBINDUNG AUS GLYCIN UND UNDECYLEN- SÄURE), GALACTARIC ACID (ANTIOXIDATIVER WIRKSTOFF AUS PEKTINEN), ARGININE (FEUCHTIGKEITS- SPENDENDE AMINOSÄURE), TOCOPHERYL ACETATE (NATÜRLICHES VITAMIN E-ACETAT), SODIUM PHYTATE (ANTIOXIDATIVER REISKLEIEEXTRAKT), SCLEROTIUM GUM (NATÜRLICHES GELIERMITTEL), PHENETHYL ALCOHOL (ROSENALKOHOL), ROSMARINUS OFFICINALIS LEAF EXTRACT* (HAUTREGE- NERIERENDER ROSMARINEXTRAKT), POLYDATIN GLUCOSIDE (ANTI-AGING-WIRKSTOFF), ALCOHOL (UNVERGÄLLTER WEINGEIST), CITRIC ACID (ZITRONENSÄURE), SODIUM CITRATE
  * INHALTSSTOFFE AUS KONTROLLIERT BIOLOGISCHEM ANBAU
  100 % DER GESAMTEN INHALTSSTOFFE SIND NATÜRLICHEN URSPRUNGS
  71 % DER GESAMTEN INHALTSSTOFFE SIND AUS KONTROLLIERT BIOLOGISCHEM ANBAU
  95,3 % DER PFLANZLICHEN INHALTSSTOFFE SIND AUS KONTROLLIERT BIOLOGISCHEM ANBAU NATUR- UND BIOKOSMETIK NACH DEM ECOCERT STANDARD DURCH ECOCERT GREENLIFE ZERTIFI- ZIERT, STANDARD VERFÜGBAR UNTER http://COSMETICS.ECOCERT.COM

 • Marielle juni 28, 2017 (17:26)

  Waarom staat mijn andere reactie er niet bij?
  Ik had een vraag gesteld over 2 zonnecreme’s van Avene.
  En ook over de zonnecreme’s van Uncover ivm nanotechnologie.
  Waarom kan ik mijn reactie niet terug vinden?