Mijn moederdagcadeautjes - Dr. Jetske Ultee

Mijn moederdagcadeautjes

De laatste dagen is ons huis gevuld met heel veel geheimzinnigheid. Er zijn ineens kasten die ik niet meer mag openen, briefjes op de deuren met ‘verboden voor moeders’ en overal liggen papiersnippers, lijmresten en vieze verfkwasten. Op school is het al niet veel anders. Als mijn viertal dan zondag met een zelfgemaakt ontbijtje, al die pakjes en verwachtingsvolle gezichtjes aan mijn bed staat, dan ben ik zo trots!

Toen ik veertien jaar geleden moeder werd, kon ik me eigenlijk niet voorstellen hoe me dat zou veranderen en wat me dat zou geven. Overigens wist ik toen natuurlijk (gelukkig) ook nog niet wat je zelf als moeder moet geven; moeder is niet voor niets de overtreffende trap van moe en daar mag best af en toe een ontbijtje op bed tegenover staan.

 

‘Beestjes van mama’

Ook op huidgebied wisselen we heel wat uit met onze kinderen. En dan heb ik het niet over de donkere kringen onder je ogen, rimpels en grijze haren die ze je kunnen bezorgen. Maar wist jij dat je als moeder bepalend bent voor het huidmicrobioom van jouw kinderen? Ofwel voor de bacteriesamenstelling op hun huid? Dat klinkt ingewikkeld, maar de vaste bewoners van de huid van jouw kinderen worden tijdens de eerste dagen na de geboorte geselecteerd en die zijn voor een heel groot deel van jouw lichaam afkomstig.

 

Uit onderzoek wordt steeds duidelijker hoe belangrijk die bacteriën zijn om je huid te beschermen tegen schade van buitenaf, zoals tegen uv-straling en slechte bacteriën. Maar ook hoe deze unieke set microbewoners die je vanaf de geboorte meekrijgt je huid kunnen helpen met wondgenezing en haar mooi en gezond houden.

 

Huid-op-huidcontact

Soms heb je geen keuze, maar helaas kunnen een keizersnede en antibiotica gedurende de eerste dagen het huidmicrobioom van je kind negatief beïnvloeden. In dat geval is het (extra) belangrijk dat je je pasgeboren kindje niet al te snel, te vaak en zeker niet met schuimende babyproducten wast, zodat alle goede bacteriën kans krijgen te groeien en van de huid van jouw kind een vast plekje te maken.

 

Er is trouwens nog een fantastisch voorbeeld van hoe een moeder op huidgebied kan ‘geven’. Vroeger werden te vroeg geboren baby’s zorgvuldig ‘vastgehouden en afgeschermd’ in couveuses, maar tegenwoordig weten we uit onderzoek dat huidcontact met de moeder een gunstige invloed heeft op de gezondheid. Op de groei en lichaamstemperatuur van de baby bijvoorbeeld. Verder zorgt deze aanraking, ook wel de kangoeroemethode genoemd,  bij de prematuren dat de kans op infecties verlaagt, evenals het uiteindelijke risico op overlijden. Hoe mooi is dat?!

 

Stralende huid

Alle bacteriën zitten inmiddels lang en breed op hun plaats. En voor de kangoeroemethode worden mijn vier kinderen inmiddels wat groot. Maar zien stralen doet stralen, zullen we maar zeggen. Dus ik kan niet wachten tot het zondag is. En was knuffelen en heel veel liefde niet ook gunstig voor de huid?

Happy Mother’s Day!

 

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

 

Gerelateerde Berichten

11 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Brigitta mei 11, 2017 (18:20)

  Zo Jetske, ik wist niet eens dat je 4 kinderen hebt, en zo te zien allemaal even mooi 😉 ook je man ja haha
  Jullie zien er op de foto uit als een gelukkig gezin dus moederdag zal vast gezellig worden bij jullie. Fijne moederdag zondag! 🙂

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (12:32)

   Dankjewel voor je lieve berichtje Brigitta 🙂

 • Akkelien mei 12, 2017 (11:38)

  Wat een prachtig gezin!! Fijne Moederdag!!!

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (12:32)

   Wat lief! Dankjewel 🙂

 • Margaretha mei 14, 2017 (09:58)

  Hi Jetske, fijne moederdag! Ik heb een vraagje over baby huidverzorging.. We verwachten deze week zoon nummer 3 en ik vraag me af wat ik zal kopen om hem mee te wassen. We zijn als gezin volledig overgestapt op Dr. Jetske en Neutral producten sinds ik jouw site heb ontdekt, geweldige tips! Neutral baby wash werkt goed voor onze peuters (ondanks dat het ook nog super schuimt!), maar voor de nieuwe baby zou ik liever de badolie gebruiken. Helaas is die uit de handel. Weet je nog een goede baby badolie, of kan ik beter gewoon de wash gebruiken, ook voor een newborn? En wat zou jij aanraden om baby mee in te smeren na zijn badje, vaseline-lannettezalf van de apotheek of een creme uit jouw productadvies babyverzorging? Dankjewel! Gr. Margaretha

 • comment-avatar
  Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (12:39)

  Hoi Margaretha,

  Ooh spannend! Het zou zomaar kunnen zijn dat nr 3 er inmiddels al is dus..!
  Wat jammer dat de Neutral Badolie uit de handel is. Misschien is de badolie van Urtkram of dokter Leenarts iets? Ken je trouwens deze blog al: http://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-babyhuidverzorging/? Hier staan ook een hoop adviezen op (moet nog wel geüpdatet worden zie ik, de Neutral badolie staat er nog in). De crème van Neutral kan bijvoorbeeld prima gebruikt worden na het wassen. Maar een vaseline lanette crème is ook fijn!

 • Iris mei 21, 2017 (11:46)

  Hoi Jetske!

  Ten eerste wil ik je bedanken voor jouw geweldige site, mijn huid heeft er dankzij al jouw tips en informatie nog nooit zo goed uitgezien! Ik heb een vraag over siliconen, ik hoop dat jij me hierbij kan helpen. Ik gebruik momenteel een BHA exfoliant van paula’s choice, hier zitten siliconen in. Ik heb zojuist een nieuw vitamine serum aangeschaft waar geen siliconen inzitten, waarna ik me bedacht dat deze ook niet in mijn creme van decubal zitten. Als ik jouw eerdere artikelen over siliconen goed heb begrepen, leggen siliconen een beschermend laagje over de huid, waardoor stoffen van buiten minder goed de huid kunnen bereiken. Ik vraag me hierbij af of de siliconen in de exfoliant dan ook tot gevolg kunnen hebben dat de werkzame ingredienten van mijn serum en creme niet goed door de huid opgenomen kunnen worden? Ik ben benieuwd of je me hiermee kan helpen 🙂

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 22, 2017 (08:00)

   Hoi Iris,
   Bedankt voor je lieve woorden 🙂 En wat fijn om te lezen dat je huid zo is opgeknapt!
   Siliconen zorgen inderdaad voor een beschermend en verzachtend laagje op de huid, maar dit betekent niet dat de andere stoffen er vervolgens niet meer doorheen kunnen hoor. Gelukkig maar 🙂
   Een dikke laag vaseline aanbrengen voor je je exfoliant/serum/crème aanbrengt, is alleen niet een heel goed idee. Dat zal wel de stoffen tegenhouden om erdoorheen te komen.

   • Iris mei 22, 2017 (15:01)

    Bedankt voor je antwoord Jetske, dat is een opluchting! Vaseline gebruik ik gelukkig alleen op het eind van mijn routine als mijn huid droog aanvoelt, een super tip van jou! 🙂

 • marrie mei 24, 2017 (13:56)

  Ik lees de laatste tijd veel over kokosolie om je make up te verwijderen en als moisturizer. Is dit aan te raden?

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 24, 2017 (15:43)

   Hoi Marrie,
   Dat zal prima werken ja! Zorg er wel voor dat je daarna altijd nog gewoon reinigt met water en je reiniger. Helemaal als je snel last van puistje hebt, kokosolie kan wel voor verstoppingen zorgen namelijk…