Robijn, diamant, goud. Er wordt steeds vaker geadverteerd met dit soort luxe ingrediënten in cosmeticaproducten. En dan wordt er rustig een paar honderd euro voor gevraagd. Sterker nog la prairie verkoopt een potje waar je 1000 euro voor mag afrekenen.

Maar dan ziet er ook wel platinum in. Gelukkig kost het serum met goud maar 510 euro (30 ml)..... Het wordt regelmatig aan me gevraagd; doen dit soort stoffen nou eigenlijk wat? Ik zal de komende tijd aandacht geven aan een aantal van deze "kostbare" ingrediënten. Om te beginnen met goud.

Goud: een allergeen

Een grondige zoektocht in de medische literatuur leverde het volgende op: er is geen enkel bewijs dat goud goed is voor je huid. Sterker nog, goud is een ingrediënt waarvan behoorlijk wat bewijs is dat het juist niet goed voor je huid is. Goud is een bekend allergeen (abstract) (abstract) en hoe vaker je huid in contact komt met goud hoe groter de kans wordt dat er uiteindelijk problemen ontstaan. Verder is er een relatie tussen goud (met name in alcoholische drankjes) en de huidaandoening Lichen Planus. Ik zal jullie de plaatjes besparen maar ik verzeker je, die aandoening heb je liever niet.

Toxisch

Goud in nanovorm lijkt toxisch te zijn voor huidcellen, maar hier is nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Al met al reden genoeg om die crème met goud te laten staan. Ben je toch gek op goud; voor 500 euro heb je hele mooie ringen. En dan krijg je de robijn of de diamant er gewoon bij...

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs
angel dusting‘ over valse beloften…
werken antioxidanten ook echt in een crème?
is er een oplossing voor wallen?
afslankcrèmes
celebs onder de loep

4 Reacties

 1. zegt :

  Bizar eigenlijk, hoe vaak schadelijke stoffen worden gebruikt in verschillende producten (of zelf 'geneesmiddelen').

  Zijn daar overigens geen wettelijke normen en / of beperkingen voor?

  reageren

 2. Hallo Bas, er wordt inderdaad van alles en nog wat in producten gestopt...

  Op de site van de Environmental working group is terug te vinden dat Amerika 89% van de 10500 ingredienten zijn nog niet beoordeeld op veiligheid!

  “Nearly 90 percent of the 10,500 ingredients FDA has determined are used in personal care products have not been evaluated for safety by the CIR, the FDA, or any other publicly accountable institution” (zie hier de link).

  Gelukkig wonen we in Europa, maar ook hier lopen we wel eens achter de feiten aan. Er komen continue nieuwe ingredienten op de markt, waarvan niet bekend is wat ze op de lange termijn doen. Ook weten we weinig over de interacties tussen ingredienten en de werking van ingredienten bij een aangedane huid (denk aan eczeem) of bij de kinderhuid Daarnaast bestaan er 'gemaskerde' ingredienten. Dit zijn ingredienten die niet op de ingredientenlijst vermeld staan, doordat ze bv aanwezig zijn in een parfummix. Voorbeelden hiervan zijn muskverbindingen en phtalaten. In Europa is voor 26 van dergelijke stoffen gelukkig bepaald dat ze in de ingredientenlijst moeten staan onder hun eigen naam.

  Het blijft dus zelf goed opletten!

  Groeten Jetske

  4 oktober 2010 om 16:31
 3. zegt :

  hallo Jetske

  Na het lezen van je site, voor mij als visagist erg belangrijk omdat ik een voorbeeld ben voor advies, trek ik mij terug uit orogold cosmetics,ik ben benaderd om dit product te gaan promoten.

  Ik ben sinds 2 weken in contact gekomen met dit product en had mijn twijfels,na veel gesproken te hebben met mensen uit vak, ook met Lianne Tio ( annick Goutal) en nu jouw oordeel is het mij 100 % duidelijk!

  Dank je! Roberto Dresia face artist

  reageren

 4. Hi Roberto,

  Wat fijn te lezen dat je wat aan de informatie hebt! Als visagist heb je natuurlijk heel veel mensen die op jouw advies vertrouwen. Echt super belangrijk om dan kritisch te kijken naar de producten die je aanbeveelt! En uiteindelijk help je er mensen echt mee verder, vind dat zelf een heel fijn gevoel :-) Succes!

  Groeten Jetske.

  9 september 2011 om 12:35

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Laat hier je reactie achter