Even geleden heb ik voor www.beautyscene.nl een stukje geschreven over Keratosis Pilaris. Heb je last van deze huidaandoening dan zie je heel veel kleine rode bultjes op bovenarmen, gezicht, benen of rug. Hoewel het een onschuldige huidaandoening is, kan het echt vervelend zijn. Die avondjurk staat toch een stuk minder mooi als er armen onder uit komen die er uit zien alsof je kippenvel hebt en aanvoelen als schuurpapier! Gelukkig is er ook wel wat aan te doen….

Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris komt vaker voor dan je denkt. Ruim 40% van de mensen heeft er last van. Onder jong volwassen zie je het zelfs bij 60-80%. Gek genoeg is de naam keratosis pilaris niet erg bekend. Maar als je het ziet dan herken je het meteen! Als je last hebt van keratosis pilaris, dan heb je een heleboel kleine vaak wat rode bultjes en de huid voelt ruw, bijna schuurpapierachtig aan aan. De bultjes worden wel "goose bumps" genoemd en daar lijken ze eigenlijk ook wel op. De meest voorkomende plek is op de bovenarmen, maar je ziet het ook wel op de bovenbenen, rug en de wangen.

Hoe kom je er eigenlijk aan en nog belangrijker hoe kom je er van af?

De bultjes bij keratosis pilaris zijn kleine verstoppingen van de haarfollikels door keratine. Deze keratine is een normaal "bestanddeel" van de huid, maar bij mensen die deze huidaandoening hebben wordt het in overmaat geproduceerd. Eigenlijk verloopt het rijpingsproces van de huidcellen (keratinocyten) niet goed. De kans is groot dat als jij er last van hebt, er in je familie meer mensen zijn die het hebben. Keratosis Pilaris heeft dus een genetische component. Bovendien zie je het vaker bij mensen die last hebben van allergie en eczeem.

Hoewel keratosis pilaris niet echt kan "genezen" krijg je er in de loop van het leven meestal wel minder last van. Je kunt zelf ook een aantal dingen doen om het te verbeteren.

 • De kleine verstoppingen kan je voorkomen door een exfoliant te gebruiken. De beste optie is salicylzuur. Voor het gezicht kan je 1 of 2% gebruiken, voor het lichaam 3-6%.
 • Ga bij voorkeur niet scrubben, hierdoor kan je huid uitdrogen en heb je kans dat het juist erger wordt.
 • Hoe droger de huid is, hoe meer je er over het algemeen last van hebt. Om deze reden zie je dat de klachten in de winter meestal erger zijn dan in de zomer. Hou je huid dus goed vet. Gebruik zo veel mogelijk ongeparfumeerde producten en smeer je direct na het wassen in met een wat vettere crème. Een erg geschikt ingrediënt is niacinamide omdat dit de huidbarrière herstelt en ook licht exfolierend werkt.
 • Kalmerende stoffen als zoethoutwortel of groene thee kunnen de rode bultjes tot rust brengen.
 • Ook een crème met vitamine A zuur kan helpen. Hiervoor heb je een recept van een dokter nodig.

Zijn bovengenoemde maatregelen niet zinvol, maak dan een keer een afspraak met een dermatoloog. Hij kan bekijken of behandelingen als een chemische peeling, laser of photodynamische therapie zinvol zijn. Het artikel is ook te lezen op beautyscene: ‘Keratosis Pilaris, wat is dat?

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
'verschillende soorten pigment',
‘heb jij misschien rosacea?‘,
het verwijderen van dode huidcellen. Een exfoliant of scrub?‘,
het geheim van exfoliëren: glycolzuur of salicylzuur?‘,
puistjes. moet ik wel of niet naar de dokter? en
grote poriën blijven grote poriën‘.

37 Reacties

 1. zegt :

  Hoi Jetske,

  ik heb ook de laatste twee jaar last van KP, alleen op mijn bovenarmen. Ik heb gemerkt dat BHA producten oftewel salicylzuur heel goed helpen. Ik ben op dit moment zwanger en dus gestopt met deze producten want het zou schadelijk zijn. Ook niacinamide en vitamine A. Klopt dit? Ook als je het alleen op je bovenarmen smeert? Zo ja, zijn er dan nog andere producten die ik wel mag gebruiken behalve moisturizers? Alvast bedankt!

  reageren
 2. zegt :

  Hoi Jetske,

  Wil je heel graag een compliment maken over je producten! Ik gebruik het nu ongeveer 2 maanden en mijn huid is mooi geworden. (Laatst zei mijn moeder dat mijn huid zo'n gezonde gloed heeft, yeah)! Ik heb altijd last van puistjes gecombineerd met hele droge, schilferige plekjes, maar de puistjes zijn nu zo goed als verdwenen en ik zie ook geen droge plekjes meer. Wel heb ik nog wat donkere vlekjes en ik gebruik 1% salicylzuur, kan ik beter glycolzuur daarvoor gebruiken of is dat niet verstandig?

  reageren
 3. zegt :

  Hoi Rachel,

  ik ben benieuwd wat je gebruikt?

  reageren
 4. zegt :

  Beste Jetske,

  Allereerst mijn complimenten voor deze mooie blog en goede adviezen! Ik heb de laatste tijd ook erg last van KP en wil graag salicylzuur hiervoor gaan gebruiken, maar waar kan ik dit kopen? Ik heb gekeken naar jouw uncover skincare producten, maar daar staat alleen de 1% voor het gezicht. Weet jij waar ik 3-6% salicylzuur producten kan kopen?

  Groetjes Linda

  reageren
 5. zegt :

  Linda, ik heb de BHA 8% lotion van Paula's choice gebruikt, die werkt perfect. (BHA=salicylzuur)

  Groetjes, Suzanne

  reageren
 6. zegt :

  Klopt het dat die bultjes ook om de zoveel tijd ineens op komen zetten? Of moet het er constant zijn? Ik heb altijd het idee dat het iets met alcohol-inname te maken heeft, maar bij mij ziet het er wel precies hetzelfde uit als op het plaatje.

  reageren
 7. zegt :

  Hoi Jetske,

  Ik heb een vraag over een behandeling. Ik ben een ontzettende tandenknarsen en heb hierdoor vreselijk pijn in mijn kaken. Ik had op internet gelezen dat botox tijdelijk verlichting kan geven. Weet jij misschien bij welke klinieken in Nederland ze dat doen? Het liefst een beetje in de buurt van Groningen...

  Alvast bedankt! Groet Tessa

  reageren
 8. zegt :

  Fred, ik ben er sinds kort achter dat het best te maken kan hebben met een allergie voor een bepaalde stof, dus in jouw geval kan dat alcohol zijn. Via een alternatieve arts ben ik erachter dat ik allergisch ben voor pinda's, koffie en champignons, en als ik deze etenswaren achterwege laat verdwijnt de KP bijna helemaal. Helaas niet compleet..

  reageren
 9. zegt :

  Suzanne, bedankt voor je reactie. Ik heb gekeken op de site van Paula's Choice en kon de 8% BHA niet vinden, wel de 8% AHA, dus misschien bedoelde je die? Ik heb nu de 2% voor het lichaam besteld, misschien ook beter om eerst een lager percentage te gebruiken aangezien mijn huid nogal gevoelig is.

  reageren
 10. zegt :

  Linda, ik had een foutje gemaakt; Ik bedoelde wel de BHA, maar dan 2%. Ik denk dat jij de lotion voor je gezicht hebt gekocht, maar AHA werkt helaas niet op KP, maar je krijgt er wel een hele mooie gezichtshuid van. Dus niet voor niets gekocht! Je moet even onder het kopje lichaamsverzorging kijken, NIET bij gezichtsverzorging. Onder lichaamsverzorging staat een groen tube "Weightless Body Treatment with 2% Beta Hydroxy Acid" en die moet je hebben. Succes!

  reageren
 11. zegt :

  Oh Linda, volgens mij heb je wel de goeie besteld, maar dat is dus wel BHA, geen AHA! Werkt het al?

  reageren

 12. Een wat verlaat antwoord van mij, maar wat leuk om te lezen dat jullie elkaar ook een stuk verder kunnen helpen! Hieronder nog wat antwoorden van mij.

  @ Suzanne, gefeliciteerd met je zwangerschap! Als je zwanger bent wordt er geadviseerd vitamine A zuur te vermijden; overigens geldt voornamelijk voor het slikken van vitamine A zuur dat dit gevaarlijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Verder kan je huid wat gevoeliger worden. Om deze reden is het belangrijk goed te kijken hoe je huid reageert op een exfoliant. Erg belangrijk is om je huid goed te beschermen tegen de zon en zo het ontstaan van een 'zwangerschapsmasker' te vertragen/voorkomen. Niacinamide kun je gewoon gebruiken.

  @ Rachel, wat een geweldig compliment zeg, dat je huid zo'n mooie gezonde gloed heeft! Salicylzuur is vooral geschikt voor een gevoelige huid en/of een huid met acne of mee-eters omdat het vet oplosbaar is en in de porien door kan dringen. Zowel salicylzuur als glycolzuur verwijderen het bovenste laagje dode huidcellen waardoor je huid een stralender en frisser aspect krijgt. Glycolzuur kan helpen bij oppervlakkige pigmentatie en de donkere vlekjes wat verminderen. Het is wel wat heftiger voor een gevoelige huid. Je kunt het dus prima proberen als je salicylzuur goed verdraagt maar bouw het dan rustig op. @ Tanja, een overzicht van de producten van Uncover Skincare waar rachel het over heeft vind je hier LINK. Als je wilt weten welke producten geschikt zijn voor jouw huid en hoe je deze gebruikt dan kun je de huidanalyse doen via http://www.uncover-skincare.nl/huidanalyse. Bij de uitkomst vind je ook een uitgebreid advies wat wel en niet werkt voor je huid en waarom. @ Linda, je kunt bij de apotheek eens vragen welke percentages salicylzuur ze hebben. Glycolzuur is inderdaad een AHA, salicyzluur is een BHA, zoals Suzanne later ook al schreef. Over exfolierende stoffen vind je meer op de blog 'het geheim van exfolieren; salicylzuur of glycolzuur'. Als je een gevoelige huid hebt is het zeker goed om met een lager percentage te beginnen. Als je huid hier goed op reageert kun je altijd overstappen op een wat hoger percentage. Of je een product voor je gezicht of lichaam gebruikt maakt niet zo heel veel uit. Vaak is je gezichtshuid wel wat gevoeliger. Producten voor je lichaam zou ik minder snel adviseren voor het gezicht, andersom kan niet zoveel kwaad. Vooral het percentage is belangrijk, samen met de pH waarde van het product; is deze te laag dan irriteert het, bij een te hoge pH neutraliseert het en doet het niet zoveel meer. Het resultaat ga je waarschijnlijk na enkele weken zien. @ Fred en Suzanne, je kunt altijd een dagboekje bijhouden om erachter te komen of bepaalde voeding KP triggert. Ook schurende kleding kan het verergeren of de conditie van je huid en is je huid in de winter vaak droger dan in de zomer waardoor je er (wellicht samen met meer 'zomerse en losse' kleding) in deze periode wat minder last van kan hebben. Door het een periode in de gaten te houden kun je voor jezelf uitvinden waardoor het erger wordt en wanneer het juist vermindert. @ tessa, botox is een stof die de mimische spieren verslapt. Er doen inderdaad meerdere verhalen hierover de ronde op internet, dus ik ben eens even op pubmed gaan kijken. Hier vond ik een artikel van 1 jongen waarbij het hielp tegen “bruxism” (abstract) en nog een artikel waarin vermeld staat dat dit bij 2 van de 3 mensen helpt (abstract). Je zou eens rond kunnen bellen naar wat klinieken of tandartsen bij je in de buurt. Botox is overigens tijdelijk en na een maand of 6 uitgewerkt.

  Hopelijk weer een stukje verder op weg naar een mooie huid!

  Groeten Jetske

  4 augustus 2011 om 10:34
 13. zegt :

  Hoi Jetske,

  Ik las laatst over het CLARO RX IPL Skin Clarifying System, wat d.m.v. straling acne zou laten verdwijnen. Denkt u dat dit product werkt?

  reageren

 14. Beste Jet,

  IPL kan de bacterie doden die verantwoordelijk is voor het puistje en dus ook tijdelijk acne verminderen. Toch gebruiken we in de kliniek liever laser om acne te behandelen, omdat je daarmee niet alleen de bacterie aanpakt maar ook de werking van de talgkliertjes beinvloed. Overigens zien wij de beste resultaten als we de behandeling combineren met salicyl- en glycolzuur peelings (om de dode huidschilfers weg te halen).

  groeten jetske

  26 september 2011 om 17:49
 15. zegt :

  Mensen,

  Ik heb ook erg last gehad van acne. Wat bij mij enorm heeft geholpen ( nog steeds) is Vitamine B5. Vitamine B5 zorgde er ook voor dat ik niet meer zo een vette huid had

  sterkte met de acne iedereen Rachel

  reageren

 16. Hi Rachel, heel fijn dat je een product hebt gevonden dat je erg heeft geholpen bij acne. Aangezien je vier keer exact hetzelfde stuk hebt geplaatst bij mijn blogs over acne, lijkt dit een beetje op reclame en heb ik je link dan ook maar even weggehaald ;-) Groeten Jetske

  31 oktober 2011 om 17:54
 17. zegt :

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds mijn puberteit een vrij onzuivere huid gekregen (ben nu 21). Ik heb last van een erg vette huid, met ontstekingen. Daarnaast heb ik ook veel last van comedonen, zowel open, maar voornamelijk gesloten opeenhopingen van comedonen op mijn wangen. Ik ben al meer dan een jaar onder behandeling bij een huidtherapeut. Hier doen ze een dieptereiniging en daarna de onzuiverheden verwijderen. Alsnog moet ik zeker om de twee weken terug omdat het alsmaar terug blijft komen en voornamelijk beginnen dan de gesloten comedonen op mijn wangen weer op te hopen, die dan later kunnen leiden tot ontstekingen. Ik heb ook 8 behandelingen microdermabrasie gehad, maar heb het idee dat mijn porien nog groffer zijn geworden en mijn huid over het algemeen gevoeliger en roder.

  Maar waar ik meer last van heb dan de acne, is van rode vlekken op mijn gezicht. Meestal blijven deze over na een ontsteking, en mijn huidtherapeut zegt dat deze binnen drie weken dienen te verdwijnen. Maar dit gebeurt niet, ik blijf rode vlekken voornamelijk op mijn wangen houden. Zij weet zelf ook niet wat hieraan te doen en/of waar het aan ligt. Het is geen couperose, omdat er geen sprake is van gesprongen bloedvaatjes. Het is ook geen algehele roodheid, zoals een blos, maar echt meer vlek-achtig, met geen duidelijke structuur. Ik weet niet of het een overblijfsel kan zijn van de lange tijd dat er zoveel gesloten comedonen hebben gezeten, maar het is al bijna anderhalf jaar dat ik last heb van deze roodheid. Ik heb echt geen flauw idee meer wat ik er mee aanmoet, zeker nu dat mijn huidtherapeut niet eens weet waar het aan ligt of wat er aan te doen is. Als kanttekening; ik gebruik de producten van Louis Widmer op aanraden van de huidtherapeut.

  Heeft u hier enig advies over?

  (ik heb dit bericht ook bij een ander artikel geplaatst, maar ik denk dat dat de verkeerde plaats was, en mijn vraag bij de huidproblemen moet staan, excuses).

  Groetjes Margot

  reageren
 18. zegt :

  ik heb het zelf ook en het doet helemaal geen pijn maar het is wel heel erg ierietant maar je kan er niks aan doen als je het hebt dat was mijn vraag groetjes lisa ik ben 10 jaar

  reageren
 19. zegt :

  Hoi, Mijn 4jarige dochter herft het vooral op achterzijde armen en benen okk soms aan haar kin . Het nadeel is dat ze die op haar gezichtje openkrapt. Nu gebruik ik een gewone gezichtscreme van galenco baby. Welke creme raad je me aan ?

  reageren
 20. zegt :

  Kp is bij mij volkomen weg, net als astmatische klachten maar u weet ik niet waardoor! In ieder geval niet door een cosmetisch product. Ik heb weleens ge scrubd, ( het zatop mijn bovenarmen) maar dat mag geen naam hebben. Kan het komen door mijn voeding? Ik eet vrijwel zuivel en glutenvrij. Ben er iig erg blij mee, ik schaamde me vroeger rot voor mijn pukkelarmen!

  reageren
 21. zegt :

  Hoi Jetske,

  Ik heb duidelijk (last van) keratosis pilaris op mijn armen, benen en licht op mijn wangen. Ik ben daarvoor naar de huisarts gegaan en heb de creme 'Calurid Creme' gekregen. Nu zit daar volgens mij geen salicylzuur in en vraag mij af of het wel gaat werken (ik gebruik het nu een kleine week en zie nog geen verschil). Op de verpakking staat: Het werkzame bestanddeel is ureum. Elke gram crème bevat 100 mg ureum. - De andere bestanddelen zijn: melkzuur (E270), glycerolmonostearaat (E471), betaïnemonohydraat, diethanolamine-cetylfosfaat, hard vet, cholesterol, natriumchloride en gezuiverd water.

  Moet ik een andere creme gaan gebruiken of zal dit ook helpen?

  Alvast bedankt!

  Gonda

  reageren
 22. zegt :

  @Gonda

  Een creme met ureum is een van de manieren om keratosis pilaris aan te pakken, naast salicylzuur, glycolzuur of lactic acid. Ook retoinoiden zoals vitamine a zuur werkt. Keratosis pilaris ontstaat door een verharding van de hoornlaag, omdat je lichaam te veel keratine aan maakt, hierdoor krijg je ingegroeide haartjes. Uream maakt dit keratine zacht en breekt het teveel aan verhoornde cellen af. De creme die je hebt bevat 10% urea en lactic acid, dus jouw creme kan wel degelijk helpen.

  Zorg er goed voor dat je huid niet uitdroogt, door ontvettende zepen of lang douchen! Dat is erg belangrijk (let ook op met parfum en schurende kleding). Wanneer deze creme echt niet werkt voor jou zou je eventueel een andere behandel methode kunnen kiezen.

  reageren
 23. zegt :

  Bedankt Peter voor je reactie! Ik zal mijn huid goed vet houden, en mijn creme blijven smeren! Groeten Gonda

  reageren
 24. zegt :

  Beste Jetske,

  Ook ik heb last van KP. In mijn eigen zoektocht ben ik wel eens tegen gekomen dat mensen die chemische peelings hebben gehad of hun haar definitief middels een laserbehandeling hebben laten verwijderen, ook van hun KP af zijn. Of dat zo is zal bij iedereen denk ik verschillen afhankelijk van hoe je huid reageert.

  Omdat ik in jouw stuk over KP nu lees dat je langs de dermatoloog kan gaan voor het bekijken van de opties van chemische peeling, laser of photodynamische therapie.

  Ik ben voornamelijk nieuwsgierig naar wat een laserbehandeling bij KP inhoudt en doet en welke laser er gebruikt wordt? Ook ben ik benieuwd wat photodynamische therapie is en doet voor KP.

  Alvast dank voor je antwoord en complimenten voor deze informatieve en nuttige blog.

  Groet Gokhan.

  reageren

  1. Beste Gokhan,

   Een goede keuze is de 1064 YAG lezer, je kunt hier meer over lezen op http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22268726 en http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21909198. Photodynmische therapie is heel kostbaar en zou ook ook mede het wat geringe bewijs pas in laatste instantie proberen.

   Groetjes Jetske

   14 april 2014 om 14:35
  2. zegt :

   hallo ik ben een meisje van 12 en heb sins kort kleine rode pultjes die een beetje op piustjes lijke, een vriendinnetje van mij heeft ze ook sinds kort en 3 dagen voor dat ik ze kreeg en 2dagen voor zei ze kreeg heben we samen gezwommen weet u wat het is? groetjes

   reageren

   1. Beste,

    Het is lastig om advies te geven zonder je huid gezien te hebben. Zijn de bultjes nog steeds aanwezig of al weggetrokken? Heb je ook last van een jeukende of brandende huid? Waar zitten de puistjes? Heel soms kan het ook komen door besmetting van zwemwater, dat is niet ernstig maar je krijgt er wel vervelende puistjes van….

    Groetjes Jetske

    2 mei 2014 om 15:41
   2. zegt :

    Hallo Jetske,

    Op mijn bovenbenen en bovenarmen heb ik keratosis pilaris, dat heeft mijn dermatoloog vast gestelt. Ik gebruik nu een bodylotion van eucerin, maar helpt niet. Zou jij een concreet middel kunnen noemen die ik kan bestellen of kopen in de winkel die mogelijk wel effectief is? Ik kom er zelf niet uit als ik op internet ga zoeken...

    Groetjes, Janine

    reageren

    1. Beste Janine,

     Je kunt een exfoliant op basis van salicylzuur gebruiken (3-6%). Je kunt aan je huisarts vragen of hij of zij een recept voor je uitschrijft.

     Groetjes Jetske

     22 mei 2014 om 15:05
    2. zegt :

     Hoi!

     Bedankt voor dit arikel! Ik heb denk ik de ergste versie van kp. Op mijn benen zijn het niet eens bultjes maar gewoon stipjes. Knalrood. Op mn armen zijn het deels stipjes maar ook bultjes. Ik vind bultjea helemaal niet erg maar de stipjes zijn erg zichtbaar en ik draag nooit korte broeken. Ik heb er zo erg last van. Heb je iets tegen die roodheid i.p.v tegen de bultjes zelf? Ik hoop echt dat ik een reactie krijg! Alvast bedankt!

     reageren

     1. Beste Lynn,

      Niacinamide is een ingrediënt wat roodheid kan verminderen. Het is wat lastiger om een product voor het lichaam met een hoge concentratie niacinamide te vinden. Je zou uiteraard ook een product kunnen gebruiken dat voor het gezicht bedoeld is, maar dit is wellicht te kostbaar.

      Groetjes Jetske

      4 juni 2014 om 14:20
     2. zegt :

      Ik ben er sinds kort achter dat die vervelende bultjes een naam hebben, eindelijk een term om op te zoeken en dus kwam ik hier uit. Ik las bij een artikel van jou over glycolzuur vs. salicylzuur dat je veel mensen een overzicht met producten toestuurde. Welke producten kan ik proberen om de kp te verminderen? (Ik las goede verhalen over Paula's choice bodylotion en Niveau pure & natural bodylotion?) Ik heb het over mijn hele armen en benen en daarbij een droge huid. Gelukkig zeg jij: niet scrubben. Anderen zeggen steeds 'gewoon' scrubben en insmeren met bodylotion, maar scrubben doet echt pijn en het helpt ook nog eens niets. Insmeren met een bodylotion voor de droge huid werkt wel een beetje (de witte schilfertjes verdwijnen grotendeels) maar de rode bultjes blijven overduidelijk zichtbaar.

      reageren

      1. Beste Amy,

       Je kunt een exfoliant met salicylzuur gebruiken. Voor het lichaam kan je een hogere concentratie (3-6%) gebruiken. Je kunt aan je huisarts vragen of hij of zij een recept voor je uitschrijft. Succes!

       Groetjes Jetske

       4 juni 2014 om 14:29
      2. zegt :

       Hallo Jetske,

       Mijn zoontje van bijna 3 heeft kp wat kan ik voor hem gebruiken voor zijn gezicht, bovenarmen en benen? Ik zie van allerlei cremes en zalven voorbij komen maar ik weet niet goed wat mag en niet mag bij een kind.

       groetjes Femke

       reageren

       1. Beste Femke,

        Het is belangrijk de huid goed in te smeren met een basiscrème, ook is het verstandig om wat neutrale olie in het badwater doen. Je hebt kans dat de bultjes bij een goed gehydrateerde huid wat zullen verminderen. Ze zullen dan ook wat minder opvallen. Verder zou ik er voorlopig niet heel veel aan doen! Je zou ook even langs kunnen gaan bij een dermatoloog met hem.

        Groetjes Jetske

        29 januari 2015 om 16:15
       2. zegt :

        Hoi ik heb daar erg last van scrubben moet je zeker juist wel doen de scrub helpt de bultjes te verminderen en je hebt minder last van jeuk ik heb het ook heel lang ik heb een creme al 2keer gebruikt maar die werkt niet ik weet niet echt wat ik moet doen maar eerst had ik het op mijn bovenarmen en nu begint het ook op mijn gezicht en mijn boven benen maar zou iemand mij willen helpen maar mijn tip is krab ze niet kapot

        reageren

        1. Beste Anna,

         Ik adviseer je om de blog te lezen over scrubben. Het nadeel van scrubben is dat het de huid juist kan beschadigen en daarmee irriteren! Dus liever niet scrubben: http://www.dr-jetskeultee.nl/het-verwijderen-van-dode-huidcellen-een-exfoliant-of-scrub/obj7777427 Hydrateer je huid goed met een milde crème: hierdoor kan keratosis pilaris al afnemen. Mocht het niet verminderen zou je eventueel een recept vitamine A zuur crème vragen bij de huisarts.

         Groetjes Jetske

         4 januari 2016 om 15:00

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Laat hier je reactie achter