Retinoiden is de verzamelnaam voor de verschillende varianten van vitamine A. De twee bekendste vormen zijn tretinoïne (vitamine A zuur) en retinol.

Vitamine A: Tretinoïne en Retinol

Dat vitamine A zuur de verouderde huid kan verjongen werd bij toeval ontdekt in de jaren '80 toen de dermatoloog Kligman een onderzoek deed naar de werking van deze stof bij acne. Mensen hadden niet alleen minder last van acne, maar hun huid ging er ook een stuk jonger uit zien. Sindsdien is er veel onderzoek naar de werking van vitamine A zuur gedaan. Vitamine A zuur is eigenlijk het enige ingredient waarvan onomstotelijk vast staat dat het huidverjongend kan werken. Voordat iedereen massaal naar de parfumerie rent; producten met vitamine A zuur zijn alleen te verkrijgen op recept.

Cosmetica met retinol zijn zonder recept te verkrijgen. Dit is een populair ingrediënt in antirimpel crèmes, maar helaas aanzienlijk minder effectief dan tretinoïne (vitamine A zuur). Retinol is erg instabiel (kan slecht tegen licht en zuurstof) en daar komt bij dat het ook irriterend kan werken. Veel commerciële bedrijven zullen er dus voor kiezen een laag percentage te gebruiken om zo te voorkomen dat mensen gaan klagen over irritatie. Dit zal niet of nauwelijks werken. Andere vormen van vitamine A werken niet zo goed als retinol en zeker niet zo goed als tretinoïne.

Tretinoïne (vitamine A-zuur) op recept

In Amerika gaan mensen naar een dermatoloog zoals men hier een bezoekje aan de schoonheidsspecialist brengt. Het gebruik van vitamine A zuur is daar dan ook veel gewoner. Vitamine A zuur moet door een arts voorgeschreven worden omdat het de huidstructuur echt beïnvloed. Hierdoor wordt het gezien als een medicijn. Begeleiding is belangrijk want zeker in het begin kan het irriterend werken. En daar wordt je huid niet mooier op!

Minder rimpels (door celvernieuwing en aanmaak collageen)rimpels

Door het gebruik van vitamine A zuur verbetert de huidstructuur; rimpels als gevolg van zonbeschadiging nemen af in diepte en in aantal (zie de afbeelding; let op, dit is wel een ideaalsituatie!). Dit is mogelijk doordat vitamine A zuur crème (tretinoïne) een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine stimuleert. Daarbij worden MMP’s (enzymen die collageen en elastine afbreken) geremd. Zeer waarschijnlijk verlengt vitamine A zuur ook de levensduur van fibroblasten. Alsof dat nog niet genoeg is kunnen vervelende pigmentvlekken minder zichtbaar worden.

Als je tretinoïne langere tijd gebruikt dan krijgt de huid een gladder en egaler aspect. De verbeterde productie van collageen geeft de huid een stevigere structuur. Bij het gebruik van tretinoïne is voorzichtigheid wel geboden. Op de 'regels' van het gebruik zal ik volgende keer ingaan.

Groeten en fijn weekend, Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

lees ook de blogs: ‘het gebruik van vitamine A zuur’
zo’n droge huid‘,
antioxidanten in een crème‘,
huidveroudering door verjongingsproducten?‘,
antirimpel crèmes‘,
invloed van stress op de huid‘ en
een verouderde huid door pigment’.

301 Reacties

 1. zegt :

  Hoi Jetske,

  Hoe vind jij van retinaldehyde? Het schijnt slechts een stap van vitamine A verwijderd te zijn en minder irriterend van vit. A. Het is veel minder bekend en zit in Avene Eluage en Ystheal.

  Ik heb ooit vit. A geprobeerd maar daar ging mijn huid van schilferen. De cremes van Avene geven geen problemen, maar voelen wel wat vettiger.

  Ik ben benieuwd naar jouw mening!

  Groetjes, Gerti

  reageren

 2. Beste Gerti, Het klopt inderdaad dat Retinaldehyde sneller tot Vitamine A zuur wordt omgezet dan Retinol. Het scheelt een stap in het proces. Een nadeel is wel dat het de huid ook sneller kan irriteren. Het wordt weinig toegepast in cosmetische producten, want naast dat het de huid eerder irriteert is het vrij duur. Bovendien is er niet erg veel onderzoek naar gedaan.

  Vitamine A zuur werkt wel absoluut het beste, maar als je vitamine A zuur niet goed kunt verdragen is Retinaldehyde zeker een geschikt alternatief. Wel moet het er dan in een voldoende hoge concentratie inzitten. Misschien kun je checken bij de producent hoeveel er gebruikt is.

  Overigens zou het ook kunnen dat je bij een goed opbouw schema vitamine A zuur toch goed kunt verdragen. Misschien is dat ook nog een overweging. Het schilferen kan je meestal voorkomen door heel langzaam met de producten te beginnen; als het toch optreedt heb je er eigenlijk alleen de eerste weken last van.

  Succes! Groeten Jetske.

  30 november 2009 om 17:26
 3. zegt :

  Hallo Jetske,

  Dankjewel voor je antwoord!

  In Ystheal en Eluage zit 0,05% retinaldehyde. De prijs valt overigens mee, 23-28 euro voor 30 ml. Het kan erger. Het is alleen niet overal te koop.

  Mijn vit A creme is over datum. Hoe erg is dat? Misschien moest ik beginnen met 2-3 keer per week, en niet elke dag.

  Groeten, Gerti

  reageren

 4. Beste Gerti,

  Met vitamine A zuur zijn erg goede resultaten geboekt, maar aangezien vitamine A zuur de huid erg kan irriteren is het essentieel dit rustig op te bouwen. Gaat je huid teveel schilferen of irriteren dan moet je altijd een stapje terug doen. Ik raad je aan om te beginnen met eens in de 3 dagen vitamine A zuur aan te brengen en altijd alleen 's avonds. Smeer een heel dun laagje. Wacht zeker een week, eventueel langer, totdat je naar om de dag overgaat. Als dit goed gaat dan kan je vitamine A zuur elke avond opbrengen. Om je huid niet in een keer te zwaar te belasten en rustig te laten wennen is het belangrijk om met de laagste concentratie te beginnen (0,02% tretinoin). Ik kan je niet verzekeren dat de creme met vitamine A zuur die je nog hebt liggen nog goed is. Vitamine A zuur kan namelijk niet erg goed tegen zuurstof en licht; zeker als het al een keer open geweest is is de kans groot dat de werkzaamheid verminderd is.

  Succes en groeten Jetske.

  8 december 2009 om 11:35
 5. zegt :

  hey Jetske, ik gebruikte tretonoine een tijdje ,maar mijn huid werd zeer droog en mijn droogte rimpeltjes werden meer zichbaar ik gebruikte daarbij een vochtinbrengende creme maar dat begon allemaal te irriteren ,mijn huid werd vuur rood ,ik ben toen naar de huisarts geweest , mijn huid was verbrand ,,ik had zelfs witte blaren in mijn huid ,ik wil even melden toch voorzichtig te zijn , ik ben overgeschakeld op retinol ,mijn huid lijkt meer vocht vast te houden de droogte rimpeltjes zijn weg,geen irritaties meer , ik ben dus zeer te vreden over retinol ,groetjes sukses

  reageren

 6. Beste Mieke, Wat een vervelende gebeurtenis moet dit zijn geweest voor je. Vitamine A zuur kan inderdaad veel effect hebben op je huid. Het is niet voor niets geclassificeerd als een geneesmiddel! Rustig opbouwen (en beginnen met de laagste concentratie) is essentieel. Wanneer je ziet dat je huid reageert, dan altijd een stapje terug doen, inderdaad om te vermijden wat jou is overkomen. In mijn blog 'het gebruik van vitamine A zuur' ga ik hier uitgebreid op in. Ik ben blij te lezen dat je wel goed reageert op retinol, en bedankt voor je verhaal op mijn blog! Groeten Jetske.

  12 februari 2010 om 14:05
 7. zegt :

  Hoi Jeltske

  Ik heb je geciteerd in een artikel: http://www.beautynieuws.nl/nieuws/1206/Dermatoloog-Obagi-benadert-huidverzorging-totaal-anders-dan-cosmeticamerken#resultaten-tab

  reageren

 8. Hey Inge, ik heb het gezien! Prima natuurlijk, leuk!

  19 mei 2010 om 21:38
 9. zegt :

  Hallo Jetske,

  ik heb last van een harige tong (lingua villosa nigra), bij mij is hij gelukkig nooit zwart geworden.

  Nu vroeg ik mij af of vitamine A zuur (topicaal of systemisch) de afschilfering van mijn tongpapillen zou kunnen bevorderen.

  Ik hoop dat jij mij hier een antwoord op kunt geven en desnoods met een andere oplossing kunt komen.

  Bij voorbaat ontzettend veel dank.

  reageren

 10. Beste Michel, helaas ben ik niet erg thuis in dit onderwerp. Vitamine A zuur 0.05% (tretinoine) is inderdaad beschreven als behandelmethode en kan succesvol te zijn. Ik heb begrepen dat in ernstige gevallen de tongpapillen gelaserd kunnen worden, maar nogmaals ik heb hier totaal geen ervaring mee. Je zou je huisarts kunnen vragen of hij een recept voor tretinoine uit wil schrijven zodat je het zelf uit kunt proberen of het voor jou iets doet. Groeten Jetske

  22 juni 2010 om 15:08
 11. zegt :

  Beste Jetske,

  Ik gebruik sinds een tijdje Differin (adapalene) voor mijn acnegevoelige huid. Is deze retinoid ook geschikt om rimpels te verminderen/helpen voorkomen? En denk je dat het ook kan bijdragen aan het verminderen van rode vlekjes en littekentjes die door acne zijn ontstaan?

  Groetjes, Eva

  reageren
  1. zegt :

   Hoi Eva,

   Heeft Differin bij jou geholpen? Ik ben nu 2 weken bezig met Differin maar het word nog niet echt beter..

   reageren

  2. Beste Eva,

   Hoewel er wat minder onderzoek naar gedaan is kan je ook verwachten dat differin huidverbeterend werkt. Het kan acne littekentjes inderdaad ook wat verbeteren. Wat misschien nog wel veel belangrijker is, het voorkomt nieuwe littekens! Ook zonder differin zullen de rode vlekjes nog wel verminderen. Als je er erg aan stoort kun je ook overwegen ze te behandelen door middel van lasertherapie.

   Groeten Jetske

   4 oktober 2010 om 16:42
  3. zegt :

   Hoi Jetske,

   Ik heb al enkele maanden last van veel comedonen op mijn gezicht. Voorheen had ik alleen last van jeugdpuistjes, nu is dat minder maar ik vind het raar dat ik nu ineens last heb van comedonale acne. Mijn huisarts had me eerst tretinoine creme 0.05% voorgeschreven. Dat heb ik enkele dagen gebruikt maar ik kreeg erg last van bijwerkingen als rode schilferige pijnlijke huid. Bovendien leek ik juist meer gesloten comedonen te krijgen. Uit paniek was ik ermee gestopt en gelukkig is de kleur bijgetrokken. De huisarts heeft me nu tretinoine creme 0,02% voorgeschreven, die ik sinds 5 dagen gebruik. En gelukkig reageert mijn huid niet zo gevoelig op als voorheen. Maar mijn vraag is of ja zijn :p : Werkt tretinoine tegen comedonale acne? Is het waar dat het juist normaal is dat in de eerste paar weken de acne verergert? (dat heb ik vaak op internet gelezen) Is comedonale acne (vooral whiteheads en blackheads) te genezen? Want ik heb dus nu overal kleine bultjes op mijn huid die extra opvallen als je in bepaald licht sta en ik zou gewoon echt een gaaf egaal huidje willen.

   Alvast heel erg bedankt :)

   reageren

  4. Beste Fien,

   Je huisarts is inderdaad wat al te enthousiast begonnen! Gelukkig gaat het nu met 0.02% beter. Als je toch last krijgt van irritatie moet je het langzaam opbouwen, dan gaat het bijna altijd goed. Overigens schrijven wij vaak differin voor bij acne, dat is ook vitamine A zuur maar werkt weer iets anders. Tretinoine is ook goed hoor. Vitamine A zuur werkt inderdaad ook tegen comedonen. Je zou als je huid helemaal gewend is overdag salicylzuur 1 of 2% kunnen gaan gebruiken en 's-nachts vitamine A zuur. Dat is een hele goede combinatie. Wat je me schrijft over de verergering van acne, dat klopt inderdaad. We zien vaak dat de acne even wat actiever wordt voordat het beter gaat. Maar houd moed! Hou er wel rekening mee dat het soms wel enkele weken kan gaan duren voordat je verbetering ziet.

   Heel veel succes,

   groeten Jetske

   8 oktober 2010 om 13:50
  5. zegt :

   Beste Jetske,

   Bedankt voor het antwoord. Sinds ik Differin gebruik heb ik juist het idee dat de puistjes, zelfs de kleintjes, eerder putjes in mn huid achterlaten dan voordat ik Differin gebruikte. Voorheen hield ik er alleen rode vlekken aan over. Ik baal hier behoorlijk van en ben bang dat mijn huid hier niet meer van herstelt. Denk je dat Differin, naarmate ik het langer gebruik, ook deze putjes minder diep kan maken?

   Hoeveel maanden duurt het meestal voordat Differin effect heeft op littekens en rimpels? Ik gebruik het inmiddels 3 maanden.

   Groeten, Eva

   reageren
  6. zegt :

   Wat ik me trouwens nog afvroeg, kan Differin (in de avond) ook in combinatie gebruik worden met azelainezuur (in de ochtend)? Ik heb gelezen dat dit laatste middel goed kan helpen bij rode vlekjes. Of is deze combinatie te heftig voor de huid?

   Groeten, Eva

   reageren

  7. Beste Eva, Dat heb ik nog nooit gehoord. Misschien dat de putjes wat beter zichtbaar zijn doordat er wat minder dode huidcellen op de huid achterblijven en omdat het licht wat beter weerkaatst wordt op de huid. Differin zou juist wat minder littekentjes moeten geven. Wellicht is het een optie te kijken wat er gebeurt als je het op de ene helft van je gezicht wel smeert en het andere niet? Het effect van differin op littekens en kleine rimpeltjes is echt pas na een aantal maanden te beoordelen. Drie maanden is zelfs nog een beetje aan de korte kant. groeten Jetske

   18 oktober 2010 om 17:27

  8. Beste Eva, Azelainezuur (ook wel Azelaic Acid) is een bekend middel tegen acne maar kan ook effectief zijn bij melasma doordat het de melanine-productie blokkeert. Als je zowel differin als azelaic acid gebruikt, kijk dan goed of je huid er goed op reageert. Gaat je huid schilferen of irriteren? Stop er dan mee. Groeten Jetske

   18 oktober 2010 om 17:30
  9. zegt :

   Hartelijk dank voor de antwoorden!

   reageren
  10. zegt :

   Hoi Jetske, :)

   Heel erg bedankt voor je antwoord. Salicylzuur heb ik geprobeerd, maar het irriteerde mijn gezicht heel erg, ik denk doordat mijn huid gevoeliger is geworden door de tretinoine. Ik ben precies een maand bezig met de 0.02% tretinoine creme. En helaas is het momenteel veel erger dan voorheen. Sinds de 3e week is mijn acne verergerd met echte puistjes, terwijl ik voorheen alleen last had van comedonen. Ik snap dat de acne kan verergeren, maar nu ik weer last heb van puistjes schrik ik er toch behoorlijk van. Qua comedonen zie ik niet echt verbetering, wel merk ik dat sommige makkelijk 'uit te drukken' zijn, ofja, ik druk ze niet echt uit, maar er komen dan van die witte/gele harde plugs/bolletjes uit als ik mijn gezicht was. Wat ik me afvraag, zijn deze verschijnselen (meer puistjes en witte/gele harde plugs/bolletjes) normaal? Momenteel word ik er gewoon moedeloos van, ik ben 18 jaar en de enige van mijn vrienden die nog last heeft van acne. Ik ben afgelopen vrijdag naar de dermatoloog gegaan, en ze heeft mij minocycline pilletjes voorgeschreven. Weet je hoe lang het duurt voordat antibiotica effect heeft? Ook moet ik van haar de tretinoine blijven gebruiken. Dit zal ik ook wel doen, maar ik kan niet inzien hoe mijn gezicht nog kan opknappen als het alleen maar erger is geworden. Verder heb ik nog van de huisarts cyproteronacetaat/ethinylestradiol 2/0,035 A gekregen (schijnbaar de merkloze diane-pil). Ik ben hier nog niet aan begonnen. Want ik ben een beetje huiverig voor de bijwerkingen en de gevolgen als ik stop na jarenlange gebruik. Alweer een lang verhaal, Alvast heel erg bedankt, :) Groetjes v. Fien

   reageren
  11. zegt :

   Hoi Jetske!

   Bedankt voor al je reacties en het artikel. Ik ben in feb met de Diane gestopt, omdat ik last kreeg van pigment boven mijn lip. Gelukkig is dit nu niet meer zichtbaar sinds ik ben gestopt. Wel is sinds juni de acne terug. Hier gebruik ik nu Differin en Eryacne voor. Het lijkt te helpen, maar ik had ook het idee dat ik hier putjes aan over houd. Ook na kleine pukkeltjes blijven er putje over. Maar misschien komt dit inderdaad door de schilfering? Baal er wel heel erg van, want dit heb ik nog niet eerder gehad en ik zie er steeds meer putjes bijkomen... Ik weet ook niet ged of ik de Differin hier moet blijven smeren of het juist moet mijden.

   Ik lees ook dat het helpt tegen rimpels, maar krijg je er niet juist meer omdat de huid uitdroogt? Ik smeer het nu enkel op de pukkels (de Differin). Moet ik het juist op mijn hele gezicht smeren of echt enkel op de pukkels? De Eryacne smeer ik overigens enkel op de probleemgebieden.

   Ik hoop dat je me meer duidelijkheid kan geven!

   Groetjes!

   reageren
  12. zegt :

   Ik heb dus exact dezelfde ervaring als Denise. Dat is toch vreemd? Pukkels zijn rottig maar ik vind putjes nog veel erger! Ik durf nu ook niet meer met Differin te stoppen uit angst dat ik nog meer pukkels krijg en dat die pukkels op hun beurt weer putten achterlaten. Ben als de dood dat de putjes die ik nu heb permanent zijn.

   reageren
  13. zegt :

   Ik ben ook wel benieuwd! Rot die putjes he Eva? Is het bij ou ook erer geworden na stoppen van pilgebruik? En hoe kun je die Differin het beste smeren? Over heel je gezicht of enkel op de pukkels?

   Hopen dat alle pukkels snel (blijvend) verdwijnen!

   reageren

  14. Beste Fien,

   Ik denk inderdaad dat je nog even door moet zetten. Ik zie heel vaak dat de acne eerst even verergert. Echt resultaat zie je vaak pas na twee maanden. Het feit dat nu de talg uit je huid komt is eigenlijk een heel goed teken. Dat zijn verstoppingen die er al heel lang zaten (daarom zijn ze nu hard) en die er nu uitkomen doordat de uitgangen niet langer verstopt zijn. Verder zou ik ook niet al te huiverig zijn voor het gebruik van de pil; die zijn tegenwoordig een stuk minder zwaar dan vroeger en kunnen je geweldig helpen. Net als de minocycline. Ook van deze antibiotica zie je pas na enkele weken resultaat. Je moet je realiseren dat een puistje vaak al twee weken bezig is zich te ontwikkelen voordat je het ziet. Hou vol en ik denk echt dat je binnenkort verbetering zult gaan zien. Als de tretinoine je huid te veel irriteert moet je even een wat dunner laagje smeren of het gebruik een dagje overslaan.

   Succes, groeten Jetske

   10 november 2010 om 11:37

  15. Beste Denise,

   Je kunt de differin inderdaad op je hele gezicht aanbrengen. Dat is zelfs beter aangezien je op deze manier het ontstaan van toekomstige pukkels voorkomt. Bovendien kan differin inderdaad ook de huid wat mooier maken. Het gaat juist rimpels tegen. Wat betreft je opmerking over de putjes, daar ga ik nog even naar speuren. Ik heb er nog nooit van gehoord maar een andere lezer vertelde hier ook last van te hebben. Het zou juist de kans op ontstaan van littekentjes en putjes moeten verminderen. De Eryacne zou ik inderdaad alleen op de probleemgebieden smeren. De dianepil kan inderdaad melasma (een bepaald soort pigmentatie) veroorzaken. Het is dan verstandig hiermee te stoppen. Je zou je huisarts kunnen vragen of hij een alternatief voor je heeft.

   Groeten Jetske

   10 november 2010 om 12:32

  16. Hi Eva, ik vind het ook raar. Het zou juist moeten beschermen.... Ik ga op onderzoek uit!!!

   10 november 2010 om 12:52
  17. zegt :

   Dankjewel Jetske voor je antwoord :) Het wordt even flink door de zure appel heen bijten, maar het zal me lukken! :D

   reageren
  18. zegt :

   Ik ben benieuwd!

   reageren
  19. zegt :

   Hoi Jetske, ik vroeg me af of je al wat meer te weten bent gekomen over het verband tussen Differingebruik en het ontstaan van putjes in de huid. Groetjes, Eva

   reageren

  20. Beste Eva,

   Ik heb nog verder gespeurd maar ben eigenlijk vrijwel niets tegengekomen. Op een Amerikaanse internetsite heb ik wel iemand gevonden die hetzelfde probleem had als jij. Er stond hier een reactie bij van (naar ik meen) een arts. Deze was dat het zou kunnen komen doordat de acne soms in de beginperiode tijdelijk wat verergert. Een andere oorzaak kan zijn dat je huid wat gevoeliger is geworden en je huid eerder beschadigd wanneer je aan de puistjes zou komen (uitdrukken bv). Je huid wordt gevoeliger mede doordat de laag dode huidcellen afneemt. Buiten deze ene reactie eigenlijk alleen dat het juist helpt tegen acne littekens. Overigens geloof ik je verhaal direct hoor. Heb je er nog steeds last van? Ik ga begin februari naar het congres van de American society of dermatology en daar lopen heel veel deskundigen rond. Ik ga eens even op onderzoek uit en laat het je weten als ik meer nieuws heb!!!!

   Groeten Jetske

   4 december 2010 om 00:11
  21. zegt :

   Beste Jetske,

   Bedankt voor je antwoord! Ik heb nog steeds last van de putjes helaas, ze zitten er nog steeds en worden ook niet minder diep. De acne was de afgelopen weken minder dus ik heb niet veel nieuwe putjes erbij gekregen maar momenteel heb ik weer een flinke pukkel dus ik zit alweer behoorlijk in angst voor de gevolgen...

   Ik denk erover om 's morgens AHA 8% van Paula's Choice te proberen tegen de rode vlekjes (waar ik er ook enorm veel van heb) en schilfers. Denk je dat dit een goede keuze is?

   Groeten, Eva

   reageren

  22. Beste Eva,

   Ik zou dan kiezen voor een salicylzuurproduct. Dat werkt beter bij puistjes omdat salicylzuur dieper in de porie komt. Bovendien is het wat geschikter voor de gevoelige huid. Zeker in combinatie met vitamine A zuur is salicylzuur te verkiezen.

   Groeten Jetske

   22 december 2010 om 11:41
  23. zegt :

   Beste Jetske,

   Hartstikke bedankt voor je antwoord. Bij mij is de acne echt ontzettend afgenomen. De putjes lijken nu ook niet toe te nemen. Misschien let je er nu ook meer op en is de huid inderdaad gevoeliger.

   Ik ga nu de Differin ook op heel mijn gezicht smeren, maar ik krijg er wel veel schilfers van. Is dit niet erg? Kan ik misschien een ander product gebruiken voor hydratatie. Ik vind het daarom ook zo vreemd dat het rimpels tegen gaat, omdat mijn huid er juist heel erg van uitdroogt. Wel merk ik dat mijn huid nu steeds mooier weer wordt!

   Hoe lang mag je Differin blijven gebruiken?

   reageren

  24. Hi Denise,

   Wat fijn te lezen dat je acne is afgenomen! Als je schilfertjes krijgt kun je beter een stapje terug doen. Gebruik je het elke avond? Ga dan even terug naar om de avond. Gebruik je het om de avond? Ga dan even terug naar eens in de drie dagen. Het is dan waarschijnlijk iets te heftig voor je huid. Als het goed gaat, kun je weer proberen het wat vaker te smeren. Vitamine A zuur is namelijk een van de weinige ingredienten waar je huid wel even aan moet wennen.

   Als je schilfertjes hebt, kan het zeker geen kwaad om meerdere malen per dag een goede creme te gebruiken. Maar doe dit wel in combinatie het verminderen van het gebruik van vitamine A zuur, zodat de schilfertjes ook inderdaad verdwijnen. Gebruik overdag ook een product met een zonnefilter. Je huid wordt namelijk ook iets gevoeliger voor de zon.

   Hoe lang je differin blijft gebruiken is afhankelijk van je mate van acne. Vitamine A zuur kun je wel een langere tijd blijven gebruiken.

   Groeten Jetske

   4 januari 2011 om 20:23
  25. zegt :

   Beste Jetske, Ik gebruik sinds een maandje tretionoine creme oplossing FNA voor mijn acne en littekens en ook nog stiekem voor fijne rimpels ;) (ik ben 34 jaar) Ik heb alleen nog steeds last van schilfers op mijn huid maar acne wordt wel minder. Als ik de bijsluiter van de tretinoine creme lees, staat dat ik de creme niet langer dan 3 maanden mag gebruiken... maar het is toch zo dat je de tretinoine juist langer moet gebruiken voor fijne rimpels? Of is het zo dat ik een ander merk tretinoine moet gebruiken? Als dagcreme gebruik ik laroche posay redermic xl. Groetjes, Frea

   reageren

  26. Beste Frea,

   Je mag tretinoine inderdaad langer gebruiken. Ik gebruik het zelf ook al langere tijd. Welke concentratie gebruik je?

   groeten Jetske

   19 januari 2011 om 12:35
  27. zegt :

   Ik gebruik tretinoine creme met 0.02 percentage sinds een maand. Twee weken geleden heb ik primer van gosh onder mijn make up gebruikt. Al na een paar uurtjes kreeg ik jeuk rond mijn ooghuid. Na het verwijderen van mijn make-up was mijn gezicht knalrood. De dagen erna zwol mijn gezicht en de huid onder mijn ogen op, mijn huid was heel erg droog, het schilferde, was rood en voelde lederachtig aan. Ik kon de tretinoine creme ook niet meer verdragen, dus ik ben er tijdelijk mee gestopt. Wel denk ik erover om weer met deze creme te beginnen en het alleen twee keer per week te gebruiken. Want mijn acne en rode littekens zijn zo goed als verdwenen. Ook had ik een paar fijne lijntjes die nu bijna niet meer te zijn zijn. Maar ik weet niet of die allergische reactie door tretinoine is geweest of door die primer. Verder heb ik tretinoine onder mijn ogen gebruikt. Groetjes, Frea

   reageren
  28. zegt :

   sorry ik bedoelde: ik heb geen tretinoine-creme onder mijn ogen gebruikt.

   reageren

  29. Beste Frea,

   Wat een vervelend verhaal! Het kan goed zijn dat je de vitamine A zuur iets te snel hebt opgebouwd en je huid hierdoor rood en schilferig werd. Ook kan het zo zijn dat je reageerde op (een van de) ingredienten van de primer. Of een combinatie van beide. Als je huid weer rustig is, kun je heel langzaam aan proberen het gebruik van vitamine A zuur weer op te bouwen. Breng het de eerste weken eens in de drie dagen aan. Gaat dit goed? Dan kun je het om de dag gaan gebruiken.

   De huid onder je ogen is een stuk gevoeliger. Ik raad je inderdaad niet aan om vitamine A zuur hier te gebruiken, maar ik lees dat je dat iid ook niet gedaan hebt!

   Groeten Jetske

   2 februari 2011 om 12:11
  30. zegt :

   Beste Jetske,

   Ik gebruik al een paar maanden Acid A Vit 0,05% en ben er best tevreden mee, alleen heb ik het afgelopen weekend onder mijn ogen gesmeerd op mijn blauwe kringen, gemengd met een oogcreme. Ik merk alleen nu dat de huid onder mijn ogen wat slapper en wat rimpeliger is geworden, komt dit door de tretinoine? Ik ben nog maar 25 jaar namelijk! Ik heb het na het weekend niet meer onder mijn ogen gesmeerd trouwens.

   Graag hoor ik van je!

   Groetjes Farah

   reageren
  31. zegt :

   Beste Jetske,

   De oogcreme die ik in combinatie met de Acid A Vit onder mijn ogen gebruikte heeft de volgende ingredienten:

   Aqua, Paraffinum Liquidium, Glycerin, Sodium Polyacrylate, Sodium Ascorbyl Phosphate, Phenoxyethanol, Saccharomyces Lysate Extract, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Polyaminopropyl Biguanide, Ethylhexylglycerin.

   Misschien dat deze creme zelf irriterende stoffen bevat, of juist in combinatie met Acid A Vit voor irritatie zorgt?

   Graag hoor ik het!

   Groetjes Farah

   reageren

  32. Hi Farah,

   De huid onder de ogen is een stuk dunner. Om deze reden zijn een exfoliant, maar zeker ook vitamine A zuur te heftig om rondom je ogen aan te brengen.

   Ik zou je graag willen verwijzen naar enkele blogs die ik heb geschreven over de huid rondom de ogen: 'de ideale oogcreme', 'is er een oplossing voor wallen? <http://jetskeultee.nl/2009/07/20/is-er-een-oplossing-voor-wallen/ >' en 'is er een oplossing voor een donkere verkleuring onder de ogen? <http://jetskeultee.nl/2009/07/24/is-er-een-oplossing-voor-een-donkere-verkleuring-onder-de-ogen/ >'.

   De creme zou je prima kunnen gebruiken op de wat gevoeligere huid. Een aparte oogcreme is niet nodig, je kunt ook gewoon een goede milde creme voor de huid rondom je ogen gebruiken (zie de blog 'de ideale oogcreme').

   Groeten Jetske

   9 februari 2011 om 16:20
  33. zegt :

   Hallo Jetske,

   Ik heb Fox Fordyse op mijn lippen, oksels, tepels en schaamstreek. Nu vind ik het cosmetisch alleen hinderlijk op mijn lippen (mond). Ik las op internet dat retinoiden (vitamine A zuur creme) de enige oplossing kan zijn. Bestaat er ook zoiets wat ik op mijn lippen kan smeren om deze aandoening te bestrijden? Er is helaas geen cosmetische ingreep mogelijk zegt mijn dermatoloog. Ben heel benieuwd of u hier ook iets over weet.

   Groetjes, Linda

   reageren

  34. Beste Linda,

   Wat vervelend. Het is een behoorlijk zeldzame aandoening... Ik zou vitamine A zuur niet op de lippen aanbrengen. Ik vermoed dat dit de huid erg zal gaan irriteren. Ik weet ook geen andere oplossing, maar ik zal voor je gaan speuren!

   groeten Jetske

   14 februari 2011 om 09:59
  35. zegt :

   hoi ,

   kan ik differin ook gebruiken in combinatie met laser ontharings behandeling.. ik gebruik nu differin maar ga om de 4 weken naar de laser. is dit gevaarlijk???

   ik had gehoord dat ik 4dagen van te voren moet stoppen met differin voordat ik naar de laser ga. ik heb en puisten en haren , ik ben zo deprisief geworden.. Ik heb van mijn dermatoloog roacutane gekregen maar dat kan niet in combinatie met de laser, dus heb ik het niet gebruikt.. Ik kan toch niet met haren op mijn gezicht lopen, maar ik wil wel van mijn leijke puistenkop af.....

   Kunt u mij alsjeblieft advies geven?

   aLvast bedankt

   reageren
  36. zegt :

   Hallo!

   Ik ben inmiddels bijna 21 jaar, en heb meerdere malen (4+) Isotretinoine geslikt, mijn Acne is aanzienlijk verbetert na de eerst keer dat Ik het nam; maar kwam steeds toch beetje bij beetje terug. Nu ben Ik voor de zoveelste keer net klaar met een Isotretinoine kuur, en Ik heb het idee dat het toch weer terug komt (de Acne.) Het begint vooral dan naast m'n neusvleugels en rondom m'n bakkebaard/einde wang. En dan in de vorm van rode bultjes met toch wel een geel kopje. Nu zijn die vrij snel weer verdwenen, maar Ik houd die afschuwelijk rode vlekken over. Voor de rest heb Ik dan ook een hele egale huid, etc en zonder die vlekken zou Ik er na genoeg gewoon goed uitzien. Nu is mijn vraag of Ik gewoon weer met Isotretinoine moet gaan beginnen of iets heel anders?

   Sorry voor de muur van text; hopelijk hoor Ik snel van je!

   reageren
  37. zegt :

   Ohja; voor Ik het vergeet. Is er een manier om m'n mee-eters uit m'n neus te verwijderen zonder dat Ik daar mijn vingers voor hoef te gebruiken? Ik weet namelijk dat die dus veranderen in de puistjes waar Ik niet op zit te wachten, dus Ik dacht; Pre-emptive Strike!

   Zijn die neusstrips iets?

   Bij voorbaat dank!

   reageren

  38. Beste Selma,

   Kun je me even laten weten welke laserbehandeling je ondergaat? Dan kan ik je beter adviseren...

   groeten Jetske

   17 februari 2011 om 19:24

  39. Beste Troy,

   Het gebruik van een exfoliant is voor jou een veel betere optie. Het meest geschikt daarvoor is salicylzuur 1 of 2%. Je kunt ook met vitamine A zuur gaan smeren, maar hier heb je een receptje van de huisarts voor nodig. Blijf wel doorsmeren met de producten ook als de mee-eters als weg zijn; dan voorkom je het ontstaan van nieuwe. Hardnekkige meeeters kan je ook door een huidtherapeut of schoonheidspecialiste laten weghalen. Ik ben bang dat tape te veel je huid beschadigt en het probleem uiteindelijk ook niet op zal lossen.

   Succes ermee

   18 februari 2011 om 17:31

  40. Beste Troy,

   Ik zou niet aan de isotretinoine gaan voordat je andere opties hebt uitgeprobeerd. Want zoals je zelf wel weet is het een behoorlijk "paardemiddel". Ik stelde je op je andere vraag al het gebruik van salicylzuur voor. Ook zou je wat benzoylperoxide bij de apotheek kunnen halen. Dit kan je dan in een dun laagje opbrengen en in het begin eventueel wat vermengen met een lichte moisturizer. Mocht dit niet genoeg helpen zou je ook nog lokale antibiotica kunnen proberen en eventueel Differin (lokaal vitamine A zuur). Heb je de stukjes over de behandeling van acne op mijn blog gelezen? Hierin kan je ook nog wat tips vinden...

   groeten en veel succes,

   Jetske

   18 februari 2011 om 17:35
  41. zegt :

   Hallo Jetske,

   een vraagje: mag ik ook een tretinoinecreme (bv. Acid A Vit) gebruiken ook al heb ik wat last van couperose? Ik wil deze creme graag eens proberen omdat ik er zo veel goeds over hoor qua anti-rimpelwerking en soms lees je dat het geen kwaad kan om hem te gebruiken bij couperose en soms wordt het afgeraden. Wat is jouw advies? (leuke en boeiende site trouwens!) Groetjes,

   tamara

   reageren

  42. Beste Tamara,

   Fijn om te horen dat je mijn blog leuk vindt! Of je vitamine A zuur kan gebruiken bij couperose is erg individueel bepaald. Ik heb ook rosacea en gebruik ook vitamine A zuur. Soms kan het juist weer werken tegen rosacea! Ik heb het gebruik zelf wel heel langzaam opgebouwd en smeer het ook niet altijd elke avond. Je moet het in ieder geval combineren met een goede moisturizer. Ik gebruik vitamine A zuur nooit zonder mijn creme, want dan gaat het mijn huid toch wat irriteren en uitdrogen. Als je gaat beginnen zou ik starten met twee keer per week een heel dun laagje over je moisturizer aanbrengen.

   groeten en succes,

   Jetske

   28 februari 2011 om 12:09
  43. zegt :

   Beste Jetske,

   Ik gebruik al een tijdje tretinoine creme maar merk dat mijn huid een beetje droog wordt, ik wil het graag combineren met een moisturizer. Moet ik dan eerste de tretinoine creme aanbrengen en dan de moisturizer of omgekeerd? En hoe lang moet ik wachten voordat ik het na elkaar opbreng?

   Graag hoor ik van je!

   Groetjes Sammie

   reageren
  44. zegt :

   Heb op aanraden van de auteurs van "De houdbare vrouw"vitamine a creme gehaald.Op huisartsrecept,bij de apotheek.Volgens dit boek een uistekende en goedkope anti rimpelcreme.Vroeg bij het ophalen van de creme wat deze kostte maar dat wist de medewerkster op dat moment niet.Ik weet het nu wel;104,-per 30mg!De creme zal absoluut goed zijn,maar om `m goedkoop te noemen.....

   reageren
  45. zegt :

   he, Jetske,

   nog snel even een vraag: wat gebeurt er als je met de retinol-a creme stopt? Herstelt je huid dan gewoon of blijft ze voor altijd dunner? Heeft het gebruik van de creme nadelige efecten op langere termijn?

   Groetjes, tamara

   reageren
  46. zegt :

   Hallo jetske,

   Ik heb nu 2 keer de vitamine A (tretinoine) GEL 0,025% gebruikt voor mijn fijne lijntjes. (gebruik het nu even in het begin maar eens in de 4 a 5 dagen om te wennen) Omdat dit een gel is,en er helaas heel veel alcohol in zit wilde ik vragen of de alcohol dan juist ook niet voor huidveroudering kan zorgen? Maak me hier een beetje zorgen over. Of kan ik toch gewoon met een gerust hart verder smeren? Alvast heel erg bedankt voor het beantwoorden! En ga zo door met ons zeer nuttige info geven,waardeer ik erg!

   reageren

  47. Beste Willeke,

   Zo vervelend; de hogere concentratie vitamine A zuur is kant en klaar en (met recept) gewoon op het internet te koop voor circa 15 euro. De lagere concentratie wordt vaak door de apotheker zelf gemaakt en het staat ze vrij er voor te vragen wat ze willen. Kan me er zo aan ergeren dat ze dan van die idiote bedragen gaan vragen. In onze “dorpsapotheek” kun je het gewoon voor circa 15 euro krijgen. Je kunt ook de hogere concentratie kopen en die zelf verdunnen met een neutrale basiscreme (als bv lanettecreme). Smeer hiervan een dun laagje op.

   groeten Jetske

   25 maart 2011 om 13:48

  48. Beste Wendy,

   Ik heb je inmiddels per mail antwoord gegeven. Hou me maar op de hoogte van hoe het gaat met je huid,

   groeten jetske

   25 maart 2011 om 16:07

  49. Hi Tamara,

   Wanneer je vitamine A zuur gebruikt, zal je pas na zo'n drie maanden resultaat zien. De dermis wordt hierdoor wat dikker, maar het stratum corneum (de bovenste laag huidcellen van het epidermis) wordt juist een stukje dunner. Wanneer je stopt met tretinoine zullen de dode huidcellen weer op je huid blijven en wordt het stratum corneum weer dikker.

   Je kunt dit gerust blijven gebruiken. Erg belangrijk hierbij is wel dat je huid goed reageert op de stof en niet geirriteerd raakt erdoor. Meer hierover kun je lezen op de blog 'huidveroudering door verjongingsproducten'.

   Groeten Jetske

   25 maart 2011 om 18:35
  50. zegt :

   Hallo Jeske,

   Als eerste de complimenten voor je site. Fijn om een keer eerlijke informatie te mogen lezen! Ik zou graag je advies hebben voor het volgende: Ik ben een 33 jarige vrouw die rookt. De fijne lijntjes zijn helaas hun intrede aan het doen en de porieen worden steeds zichtbaarder. Tevens heb ik wat lichte onregelmatigheden in de vorm van puistes en hele lichte pigmentverkleuringen. Ik heb inmiddels Tretinoine 0.05% in huis gehaald en ben begonnen hiermee te smeren. Mijn huid reageerd hier gelukkig vooralsnog goed op. ( 3 keer in de week om op de bouwen) Nu las ik ook op je site over Glycolzuur. Wat adviseer je in deze gezien mijn huid en leeftijd. Glycolzuur of Tretinoine? Of beide misschien? En mijn laatste vraag: ik begrijp dat beide producten op zonlicht reageren. Betekent dit dat je echt niet meer een dagje naar het strand of op vakantie kan tijdens het gebruik van deze producten of volstaat het te smeren met een goede factor om dit te ondervangen? Het is een heel verhaal geworden maar ik hoop dat je mij een beetje op weg wilt helpen in de strijd tegen het verval. Alvast bedankt.

   reageren
  51. zegt :

   Hallo Jetske, dank je voor je reactie op mijn "stukje",over de prijs die ik betaalde voor de creme.(104,00 euro).Ik zal de apotheker zeker aanspreken over dit belachelijke bedrag..Weet je wat eigenlijk nog het meest schandalige is?Dat op deze manier de ziektenkostenverzekeraar - en dus indirect de premiebetaler-ook nog flink benadeeld wordt!Want alhoewel ik aangaf de creme contant te willen betalen kon dat toen niet;ze wisten de prijs niet en zouden de rekening direct naar de verzekering sturen!Veel succes met je geweldig informatieve website en vriendelijke groet,Willeke.

   reageren

  52. Hi Hanny,

   Dankje voor de complimenten! Vitamine A zuur is alleen op recept te verkrijgen. Het zal dus wat meer doen voor de huid, maar ook wat meer kunnen irriteren. Als je huid goed reageert, is een combinatie van vitamine A zuur en glycolzuur prima. Je zou het op kunnen bouwen en uiteindelijk 's ochtends glycolzuur kunnen gebruiken en 's avonds vitamine A zuur. Let wel op! Niet elke huid kan dit verdragen! Als dit wat te heftig is kun je het ook opbouwen tot bijvoorbeeld om de avond glycolzuur en om de avond vitamine A zuur. Je zou vitamine A zuur ook kunnen combineren met een product met een hoog percentage vitamine C. Dit helpt ook onder andere tegen oppervlakkig pigment (zie deze blog). Gebruik overdag zeker een zonnefactor. Ook als je 's avonds vitamine A zuur of glycolzuur gebruikt. Je huid wordt wat gevoeliger voor zon, dus goed beschermen is zeker belangrijk. Als je een zonvakantie gaat doen kun je ook altijd even stoppen met het gebruik van vitamine A zuur, of de frequentie van het gebruik verlagen. Als je terug bent (of in September) kun je het dan weer wat vaker gaan gebruiken. In deze blog kun je meer lezen over porien en wat wel en niet werkt.

   Groeten Jetske

   5 april 2011 om 16:05
  53. zegt :

   Hi Jetske,

   Hartstikke bedankt voor je advies! Ik heb nog een laatste vraag over tretinoine: kan ik dit product ook op de (lach)rimpeltjes rond de ogen smeren of het product hiervoor te agressief? Alvast bedankt voor je reactie.

   Groetjes Hanny

   reageren

  54. Beste Willeke, graag gedaan hoor! We laten ons niet zomaar voor de gek houden!!! Groeten Jetske

   13 april 2011 om 11:46

  55. Beste Hanny,

   Met vitamine A zuur moet je wel een beetje oppassen bij de huid rondom de ogen omdat dit wat dunner en gevoeliger is. Als je gezichtshuid er goed op reageert, dan kun je het heel voorzichtig eens uitproberen.

   Groeten Jetske

   15 april 2011 om 19:00
  56. zegt :

   Beste Jetske,

   Ben net begonnen met de vitamine A zuur, merk dat mijn huid vooral s'ochtends na het douchen wat trekkerig aanvoelt en wat rood is maar dit trekt weg na opbrengen van mijn dagcreme. Ik vroeg mij af welke nachtcreme ik nou het beste kan gebruiken op de nachten dat ik de vitamine A-zuur creme niet gebruik? En wat is goed voor overdag?

   groetjes Angela

   reageren
  57. zegt :

   Beste Jetske,

   Heb nog een klein vraagje. Mag ik tijdens het gebruik van de vitamine A-creme die ik uiteraard s'avonds smeer, overdag een zelfbruinende creme gebruiken of wordt het resultaat teniet gedaan door de vitamine A-creme?

   reageren

  58. Beste Angela,

   Let goed op dat de roodheid niet erger wordt, en liever juist iets minder. Hoe langzamer je het gebruik van vitamine A zuur opbouwt, hoe beter je huid eraan kan wennen en hoe minder onrustig je huid tijdelijk zal zijn. Je kunt altijd tijdelijk een stapje terugdoen en het iets minder vaak gebruiken.

   Het enige verschil tussen een dag- en nachtcreme is de zonnefilter die soms wordt toegevoegd in de creme van overdag... Tsja (zie ook de blog 'een nachtcreme alleen voor 's nachts?'. Je kunt dus overdag en 's nachts gewoon een creme gebruiken die je fijn vindt (zie ook de lijst 'productadvies' op mijn blog). Zorg dat je overdag je huid goed beschermt tegen de zon. Ook kun je een goede creme net zo goed gebruiken als je geen vitamine A zuur gebruikt als wanneer je dit wel doet. Is je huid iets droger, dan kun je hem meerdere malen per dag aanbrengen of 's avonds een wat dikker laagje.

   Groeten Jetske

   29 april 2011 om 09:05

  59. Hi Angela

   Wat een interessante vraag... Ik heb even gekeken, maar niet zo snel iets kunnen vinden over het gebruik van zowel tretinoin als dihydroxyacetone. Ik ga er induiken, maar volgens kan het prima samen. Wordt vervolgd...

   Groeten Jetske

   29 april 2011 om 09:34
  60. zegt :

   Hoi Jetske,

   Ik wilde even aangeven dat het misschien een goed idee is om te vermelden dat retinoiden niet gebruikt mogen worden tijdens zwangerschap, maar ook niet als er een zwangerschapswens is, omdat deze zeer ernstige afwijkingen bij het kind kunnen veroorzaken.

   Groeten,

   Merle

   reageren

  61. Beste Merle,

   Bedankt voor je opmerking. Op de blog 'het gebruik van vitamine A zuur' staat inderdaad vermeld dat je tretinoine het beste niet kunt gebruiken bij een zwangerschap. Dit is alleen op recept verkrijgbaar en moet gebruikt worden onder begeleiding van een arts.

   Overigens zijn de uitkomsten van onderzoek naar de effecten van smeren met een vitamine A zuur creme niet eenduidig. Een heel duidelijk verband tussen aangeboren afwijkingen en smeren met vitamine A zuur heb ik niet kunnen vinden. Wel is een zeer duidelijke relatie met het slikken van vitamine A zuur (Roaccutane)!

   Groeten Jetske

   16 mei 2011 om 17:02
  62. zegt :

   Hallo Jetske,

   Ik gebruik Retin A nu een tijdje voor mijn zwangerschapsmasker en laser schade en merk langzaam dat mijn vlekken lichter worden.

   Dit is tijdelijk denk ik? Ik lees nergens hoe ik de werking van Retin A moet zien, bleekt het gewoon je huid of doordat het collegeen aanmaakt kan iets ook blijvend genezen? Dus dat je vlekken echt na stoppen ook weg blijven.

   Bedankt alvast voor je reactie terug.

   reageren

  63. Beste Saskia,

   Een zwangerschapsmasker vlamt vaak op tijdens een zwangerschap. Na die tijd zal het vaak weer wat afnemen en minder zichtbaar worden. Je kunt het overigens ook krijgen zonder zwangerschap; dan wordt het melasma genoemd. Vitamine A zuur doet erg veel voor de huid; het vermindert fijne lijntjes en rimpeltjes en recente onderzoeken laten zelfs zien dat het helpt huidveroudering te voorkomen! Ook kan het pigmentvlekken inderdaad wat lichter maken. De werking van vitamine A zuur is niet heel simpel uit te leggen. Heel kort gezegd: de retinoiden hebben een effect op de 'melanocytes' (de celletjes diep in de huid die het melanine - oftewel de bruine kleur van de huid - produceren) en op het veranderen van 'melanogenesis' (het vormen van de melanine). Dit zorgt voor de pigmentatie. Hoe dit helemaal precies werkt is een vrij technisch verhaal. Als je hier meer over wilt lezen kan dit in het boek van 'cosmetic dermatology' van Leslie Baumann. Op books.google kun je dit vinden (zie hier). Kijk op pagina 287.

   Of de pigmentatie blijvend weg is blijft helaas afwachten. Melasma keert vaak (na welke behandeling dan ook) weer terug.

   groeten Jetske

   20 juni 2011 om 11:45
  64. zegt :

   Ha Jetske,

   Heb mijn huisarts gevraagd om recept vitamine A zuur creme. Hij vond dat nogal heftig en gaf me een recept voor triamcinolon acetinide (0,1) A. Volgens hem een wat mildere versie. Klopt dit of heeft deze creme minder werking op pigmentvlekken en rimpels? vr.gr.Margo

   reageren
  65. zegt :

   Hoi Jetske, De informatie die je verstrekt is buitengewoon interessant. ik zou je graag mijn specifieke situatie willen voorleggen met verzoek om advies: ik heb een hele lichte en gevoelige huid met flink wat pigmentvlekken die ik al deels geprobeerd heb kwijt te raken via laseren, wat niet volledig is gelukt, ik heb nog heel veel grotere verkleuringen over, deels litteken. verder heb ik op mijn neus en boven mijn bovenlip vele malen plekjes actinische keratose gehad die weggehaald zijn met bevriezing [dermatoloog] maar ook steeds weer terug komen. Ik word er zo moe van maar bedacht mij nu dat die vitamine A zuur creme voor beide problemen een [begin van een] oplossing zou kunnen zijn. deel jij met mij die mening? En: jij schrijft dat deze creme alleen op recept gekregen kan worden , is de creme op internet, bijvoorbeeld acid A vit, gewoon zo te koop, dan iets anders? Raad jij deze creme aan, en in welke potentie [0,01 of 0,025] of is er iets beters? Ik bescherm mijn huid dagelijks met zonnebrandproduct factor 50, ben 52 jaar en heb ook al wat rimpels omdat mijn huid normaal tot droog is. Ik hoor graag van je, vriendelijke groet, Esther

   reageren
  66. zegt :

   Hi Jetske,

   ik ben geinteresseerd in de vitamine A creme, maar wil eigenlijk niet perse eerst naar de huisarts hiervoor. Heb je een adresje waar ik het kan kopen via internet? Hoor graag van je groetjes van paula

   reageren

  67. Beste Margo,

   Deze creme wordt eerder voorgeschreven voor irritaties en allergieen. Voor pigmentatie en rimpels zal dit niets doen; sterker nog de kans is aanzienlijk dat dit juist erger wordt. Je bent ook van harte welkom bij de Velthuis Kliniek. Tijdens een visia consult bekijkt een van de huidtherapeuten je huid met de visia en kan je zeker adviseren. Een hoge concentratie vitamine C helpt ook wat tegen pigmentatie, of anders kun je nog eens kijken op de blog 'ingredientkeuze bij pigmentvlekken'.

   Succes, groeten Jetske

   12 juli 2011 om 10:07

  68. Beste Esther,

   Op internet heb ik een Nederlandse publicatie gevonden waarin genoemd wordt dat vitamine A zuur wat kan helpen bij de 'verdwijning van microscopisch aanwezige subklinische actinische keratosen'. Ik weet dat sommige dermatologen het ook voorschrijven. Het kan dus zeker wat helpen, maar of het ervoor zorgt dat alle andere behandelingen niet meer nodig zijn durf ik niet te zeggen. Overigens kan vitamine A zuur ook helpen bij rimpeltjes. Het is belangrijk het heel rustig op te bouwen en te beginnen met een laag percentage. Hoe je dit het beste kunt gebruiken vind je via de blog 'het gebruik van vitamine A zuur'. Je dermatoloog kan je dit voorschrijven. Anders ben je ook altijd welkom bij de Velthuis Kliniek. Je zou een afspraak kunnen maken met Dr. Peter Velthuis.

   Succes, groeten Jetske

   12 juli 2011 om 10:19
  69. zegt :

   Goedemorgen Jetske, Bedankt voor je antwoord. Ben inmiddels bij de Velthuiskliniek geweest en heb nu een juist recept gekregen en gebruik de creme nu een week. Ik kan er dus nog niets zinnigs over zeggen. Heb nog twee vragen. Klopt het dat de vitamine A zuur creme in de koeling bewaard moet worden? En dan een vraag over jouw eigen pruduct, waar je het overigens nooit over hebt. Mag, of wil je geen reclame maken voor jezelf? Ik ben op zoek gegaan naar informatie over pigmentvlekken en begreep dat vitamine C (5% ascorbic acid) in een juiste verpakking aan te bevelen is. Toen ben ik meteen gaan kijken of dat in jouw product zit en volgens mij zit dit in de moisturizer. Klopt dat? Fijne vakantie, gr.Margo

   reageren
  70. zegt :

   Hallo Jetske,

   Voor een goed huidadvies en ook omdat ik heel graag een recept voor vitamine A zuur creme zou krijgen, heb ik een afspraak gemaakt met een van de huidtherapeutes van de Velthuiskliniek en ben daar onlangs geweest voor een consult. De gevolgen van (door onwetendheid) helaas veel te veel onbeschermd en niet goed beschermd zonnen in het verleden zijn goed te zien aan mijn huid (aan de huidstructuur, pigmentvlekken, wat roodheid en rimpeltjes), en het lijkt me fijn als mijn huid een wat frissere en egalere uitstraling zou kunnen krijgen. Vandaar dat ik graag vitamine A zuur creme zou willen proberen. Helaas echter zei de huidtherapeute dat het niet goed was om vitamine A zuur creme in de zomer te gebruiken. Dit schreef ze daarom nu niet voor maar ze zei het altijd op een later moment nog te kunnen voorschrijven. Eerst zou ik glycolzuurpeelingen tezamen met laserbehandelingen kunnen doen tegen de pigmenvlekken en de roodheid en om mijn huid op te frissen. Ik vond het wel wat jammer dat ik geen recept kreeg. Helaas is mijn budget best beperkt, maar ook los daarvan zou ik eigenlijk liever eerst een vitamine A zuur creme gebruiken en kijken wat dit voor me doet, alvorens eventueel laserbehandelingen te ondergaan. Maar ik ging ervan uit dat het gebruik van vitamine A zuur creme in de zomer dan inderdaad wel niet goed zou zijn. Wel verbaasd was ik dan ook dat ik hier op jouw blog (na het consult) las dat het geen probleem is, mits je oppast met de zon en je goed beschermt (wat ik altijd al doe). En nu weet ik het even niet meer. Liefst was ik dus begonnen met de A zuur creme om later alsnog, indien dit niet echt iets zou doen, laserbehandeling te overwegen. Maar ik heb nu geen recept. Nu kan ik dat zeer waarschijnlijk wel krijgen via de huidtherapeute als ik een afspraak maak voor de voorgestelde behandeling, maar dan kies ik daarmee een volgorde die eigenlijk niet mijn voorkeur heeft. Heb jij misschien hierin een advies voor mij?

   Overigens had ik het leuk en interessant gevonden als mijn huid tijdens het consult met de Visia was bekeken, zoals jij hierboven in een antwoord ook ergens beschrijft. Maar misschien had ik hier tijdens het consult om moeten vragen? Ik heb er toen even niet aan gedacht en bedacht pas na afloop dat dit in de folder en op internet staat. Of wordt dit soms pas voorafgaand aan de eerste echte behandeling gedaan? Of is het gebruik van de Visia misschien niet altijd een toevoeging?

   Alvast heel hartelijk bedankt!

   Groeten, Antoinette

   reageren
  71. zegt :

   Hoi jetske

   Hoelang mag je tretinoine0,025% gebruiken aan eengesloten?

   Gr. Lilly

   reageren

  72. Hallo Paula,

   Van bloglezeressen heb ik begrepen dat je het hieren hier op internet kunt verkrijgen. Graag wil ik je verwijzen naar de blog 'het gebruik van vitamine A zuur'. Het is niet voor niets een medicijn dus het is belangrijk heel rustig te beginnen met het gebruik ervan; zowel qua percentage van de tretinoine als qua frequentie van het gebruik. Heb je een gevoelige huid, gebruik het dan tijdelijk liever eerst over je creme heen in plaats van direct op je huid. De werkzaamheid wordt wat minder maar het irriteert je huid zo ook een stuk minder. Je kunt ook de comments bij de beide blogs over vitamine A lezen, daar vind je ook heel veel informatie en reacties en ervaringen van anderen. En zie je roodheid of schilfertjes, doe dan altijd een stapje terug.

   Succes en als je vragen hebt mail gerust! Groeten Jetske

   19 juli 2011 om 18:10
  73. zegt :

   Hallo Jetske,

   Ik heb een vraagje, ik heb een kinderwens en lees hier en daar over de 'gevaren' bij gebruik van vit a creme. Ik heb zelf sinds een paar maanden opeens last van lichte acne op mijn linkerwang en als de puist weg is blijf ik achter met een lelijke donkere vlek. Waar helpt vit a creme precies voor? De acne zelf of alleen de vlekjes? En hoelang zou ik moeten stoppen om weer 'veilig zwanger te kunnen raken?'

   Superbedankt alvast voor je antwoorden. Ik waardeer het echt enorm.

   Liefs, Rosa

   reageren
  74. zegt :

   Ps. Ik las veel goeds over vit e olie (puur) smeren op littekens en vlekken. Weet je hier iets over?

   Nogmaals superbedankt alvast!

   xxx Rosa

   reageren

  75. Beste Margo,

   Tretinoine creme kun je het beste bewaren in de koelkast (2-8C) in de gesloten, originele verpakking. Na openen is de creme nog 4 maanden houdbaar. Dit kun je controleren in de bijsluiter die je erbij krijgt. Ik heb inderdaad mijn eigen producten sinds een half jaar, waar ik ontzettend trots op ben! Hier heb ik in januari wat over geschreven (zie de blog 'happy new year') en deze zijn te verkrijgen via http://www.uncover-skincare.nl. De moisturizer bevat inderdaad 5% vitamine C en hiernaast ook hoge concentraties andere actieve stoffen zoals niacinamide, zoethoutwortel en glycolzuur. In mijn blog 'ingredientkeuze bij pigmentvlekken' vind je wat deze ingredienten kunnen doen bij pigmentvlekken.

   Groeten Jetske

   25 juli 2011 om 14:23

  76. Beste Antoinette,

   Als je van plan bent om een paar weken op zon-vakantie te gaan dan is het inderdaad verstandig om pas met vitamine A zuur te beginnen als je terug bent of, als je al vitamine A zuur gebruikt, hier tijdelijk even mee te stoppen. Ook is het advies voor een peeling vaak om deze pas in september te doen in plaats van hartje zomer omdat je huid toch even wat gevoeliger wordt voor de zon. Het is erg belangrijk dat je je huid goed beschermt tegen UV straling en dagelijks minimaal een SPF 15 te gebruiken. Bescherm je huid extra als je overdag veel buiten bent.

   UV damage kun je goed behandelen met een laser of een glycolzuurpeeling maar vind je het zelf fijner om te beginnen met vitamine A zuur, dan kan dat natuurlijk altijd. Bij de Velthuis Kliniek kun je inderdaad een afspraak maken voor een visia consult: een huidtherapeut bekijkt je huid met de visia. Dit duurt ongeveer een half uur en kost Euro 50,-. Wat het precies inhoud kun je bekijken via de website van de Velthuis Kliniek (zie het filmpje hier). Je kunt natuurlijk altijd contact opnemen met de huidtherapeute waar je bent geweest of ze je alsnog een recept voor wil schrijven. Ik weet niet precies wat jullie hebben afgesproken. Anders vind je bij de comments ook enkele websites waar je het online kan bestellen. Graag verwijs ik je ook naar de blog 'het gebruik van vitamine A zuur' als je het wilt gaan gebruiken. Belangrijk is om het heel rustig op te bouwen en je huid goed in de gaten te houden.

   Succes en groeten Jetske

   26 juli 2011 om 17:49

  77. Hi Lilly,

   Vitamine A zuur kun je gerust blijven gebruiken. Hier zit niet, zoals bijvoorbeeld hydroquinone, een gebruikslimiet op.

   Groeten Jetske

   4 augustus 2011 om 09:53

  78. Hallo Rosa,

   Vitamine A zuur werkt inderdaad goed bij acne, maar hiernaast doet het nog veel meer! Zo werkt het bijvoorbeeld ook huidverjongend en kan het pigmentvlekken wat lichter maken - en dus ook je vlekjes. Je huid wordt stralender en frisser. Als je zwanger bent wordt er geadviseerd vitamine A zuur te vermijden; overigens geldt voornamelijk voor het slikken van vitamine A zuur dat dit gevaarlijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Je kunt het gebruiken totdat je merkt dat je zwanger bent.

   Groeten Jetske

   5 augustus 2011 om 10:24

  79. Hi Rosa,

   Vitamine E is vooral een goede antioxidant. Graag verwijs ik je naar mijn blog 'geef littekens geen kans'. Hier vind je meer info over wat wel en niet werkt bij littekens. Acne littekentjes kun je overigens ook laten behandelen. Wat we aanbieden bij de Velthuis Kliniek vind je via deze link.

   Succes, groeten Jetske

   5 augustus 2011 om 10:25
  80. zegt :

   Ha Jetske, Wat houdt het New Derm Obagisysteem precies in? Er wordt ook gebruik gemaakt van Tretinoine en ik neem aan vitamine C in een bepaalde concentratie, omdat het pigmentatie tegen gaat en verwijdert. gr.Margo

   reageren
  81. zegt :

   Goedemiddag Jetske, Ik gebruik elke avond vitamine A zuurcreme(0,02 tretinoine). Daarnaast gebruik ik de producten uit jouw lijn. Klopt het dat de exfoliant glycolzuur in combinatie met de vitamine A zuurcreme te heftig is? En zoja, kan de exfoliant dan de vitamine A zuurcreme vervangen? gr.Monica

   reageren
  82. zegt :

   Beste Jetke,

   Ik heb met veel interesse je blog gelezen. Voor mijn acne heb ik twee tubes vitamine a (acid) gekregen van de dokter. Ik heb zelf al last van fijne rimpels (ben 25) en heb bijna geen last meer van acne dus ik hoef de creme daar niet meer voor te gebruiken. Ik vroeg mij echter af, aangezien beide tubes tot 2012 houdbaar zijn, of de creme nog werkt na de houdbaarheidsdatum. Ik wilde namelijk misschien volgend jaar de creme gebruiken, aangezien ik het nu nog te vroeg vind, maar ik ben bang dat de creme niet meer werkt na de houdbaarheidsdatum. Of werkt de creme gewoon minder snel na de houdbaarheidsdatum? Beide tubes zijn nog dicht.

   Bedankt .Lucy

   reageren
  83. zegt :

   beste jetske

   ik ga na lezing van jouw site vitamine a zuur (0.01%) in gelvorm s'avonds proberen. mijn vraag: moet ik er een nachtcreme overheen doen? ik hoop van je te horen

   reageren

  84. Beste Monica,

   Een exfoliant en vitamine A zuur kun je naast elkaar gebruiken maar het kan zijn dat de combinatie of de manier waarop je het nu gebruikt wat te heftig is voor jouw huid. Belangrijk is om de huid rustig te laten wennen aan beide producten. Je kunt met de exfoliant beginnen en als de huid hier goed op reageert vervolgens ook de vitamine A zuur toevoegen. Krijg je wat roodheid of schilfertjes, doe dan altijd een stapje terug. Wat goed werkt verschilt per huidtype. Ik zou willen adviseren om te beginnen met de exfoilant: begin om de dag 's avonds. Kijk goed hoe de huid reageert: is dit wat te heftig, doe dan een stapje terug. Reageert uw huid goed dan kun je het elke avond gaan gebruiken. De vitamine A zuur kun je u vervolgens toevoegen. Wat je bijvoorbeeld kunt proberen is om twee keer in de week vitamine A zuur te gebruiken en de dagen ertussen de exfoliant. Is dit te heftig? Geef je huid dan om de avond even rust (dus vitamine A zuur - avond niets - exfoliant - avond niets - exfoliant - enz enz). Zoals je kunt lezen is het erg belangrijk uit te proberen wat werkt, het rustig op te bouwen en de huid vooral niet te irriteren. In het begin kun je de vitamine A zuur ook tijdelijk over de moisturizer aanbrengen in plaats van eronder. De werking is zo wat minder, maar het is ook minder heftig voor de huid.

   Succes! Groeten Jetske

   24 augustus 2011 om 22:59
  85. zegt :

   hoi jetske

   met ferry hierzo ik heb een vraag ik heb roccutane gebruikt maar moest hier mee stoppen ivm klachten lever zou ik dan wel gewoon vitamine a zuur creme kunnen gebruiken?? het is voor in de liezen ivm acne daarzo

   mvg ferry

   reageren

  86. Beste Lucy,

   Ik ben bang dat de producten na die datum niet meer zo goed zullen werken. Het werkzame ingredient is behoorlijk instabiel en verliest al snel zijn werkzaamheid. Als het ingredient in contact komt met zuurstof, dan verliest het helemaal snel zijn werkzaamheid. Als je het toch wilt gaan gebruiken adviseer ik je de producten in ieder geval in de koelkast te bewaren.

   Groeten jetske

   5 september 2011 om 13:20
  87. zegt :

   Beste Jetske,

   Ik vroeg mij af of Differin (adapelene) een effectief middel is om te smeren voor een verjongend effect, daar het ook gewoon een derde generatie retinoide is.

   En welke vitamine a achtige-verbinding wellicht goed is voor de huid rondom de ogen en op de oogleden? Want hier durf ik niets sterks te smeren, doch ik was aan een lichte concentratie tretinoide te denken. Graag had ik uw advies!

   Met vriendelijke groet,

   Jerome R.

   reageren
  88. zegt :

   Hallo Jetske,

   Wat een geweldige website! Ik wil ook heel graag de Vitamine a zuur creme gaan gebruiken. Dus ben ik naar de huisarst gegaan voor een recept maar hij zegt dat 25 jaar te jong is voor deze creme en wil het niet meegeven. Weet u misschien hoe ik er aan kan komen via iets anders misschien?

   Groetjes Demi

   reageren

  89. Beste Jerome,

   Differin werkt vermoedelijk ook huidverjongend, maar er is helaas nog niet zo veel onderzoek naar gedaan. We weten wel dat Differin bij acne goed werkt en bovendien wat minder bijverschijnselen lijkt te geven dan dat tretinoine doet. Je kunt vitamine A zuur ook rond de ogen gebruiken, maar ik zou gezien de gevoeligheid van de huid op deze plek, wel buiten de rand van de oogkas blijven. Ik zou ook de eerste keer echt een heel dun laagje tretinoine 0,02% gebruiken en dit dan aanbrengen boven een moisturizer. Je kunt als alternatief rondom de ogen een creme smeren met een wat hogere concentratie vitamine C.

   groeten Jetske

   26 september 2011 om 16:38

  90. Beste Ferry,

   Roaccutane is echt een enorm paardenmiddel. Het is waarschijnlijk dat je lokaal vitamine A zuur wel kunt verdragen, maar ik zou dit in jou geval zeker overleggen met je arts omdat ik dat van afstand toch niet zo goed kan beoordelen. Hij moet je toch een recept voorschrijven. Als het niet heel heftig is dan kun je ook salicylzuur en/of benzoylperoxide kunnen proberen. Je zou zeker voor de liezen ook laser behandeling kunnen overwegen. Succes, groeten Jetske

   28 september 2011 om 15:01
  91. zegt :

   Beste Jetske Jetske says:

   25 maart 2011 at 13:48

   Beste Willeke,

   Zo vervelend; de hogere concentratie vitamine A zuur is kant en klaar en (met recept) gewoon op het internet te koop voor circa 15 euro. De lagere concentratie wordt vaak door de apotheker zelf gemaakt en het staat ze vrij er voor te vragen wat ze willen. Kan me er zo aan ergeren dat ze dan van die idiote bedragen gaan vragen. In onze “dorpsapotheek” kun je het gewoon voor circa 15 euro krijgen. Je kunt ook de hogere concentratie kopen en die zelf verdunnen met een neutrale basiscreme (als bv lanettecreme). Smeer hiervan een dun laagje op.

   groeten Jetske

   Waar is die dorps- apotheek waar ik Tretinoine creme kan kopen zonder recept , mijn huisarts staat er niet open voor en op internet moet ik eerst +/- 25 euro voor het recept betalen en dan de creme nog ,ik ben 69 jaar en wil graag mijn huid een opkikker geven weet jij raad? Joke joke.van.loon@zonnet.nl <joke.van.loon@zonnet.nl> 010-4358187

   reageren
  92. zegt :

   Zelf heb ik Differin gebruikt voor mijn huid (acne). Dit is een vitamine-A zuur preparaat. Als er iets agressief is is dit het wel. Mijn huid werd verschrikkelijk droog, de schilfers hingen eraan tot aan mijn neus terwijl ik het alleen op mijn wangen aanbracht en de acne werd er ook niet minder van. Daarna heb ik Roaccutane gebruikt een vitamine A kuur van binnenuit. Ook dat was ontzettend zwaar en je merkt dat je jezelf aan het vergiftigen bent. Je krijgt een overdosis vitamine A binnen, wat ook dodelijk kan zijn. Na een half jaar afzien, depressie en hele waslijst aan bijwerkingen is mijn acne is nu gelukkig wel weg.

   Maar wat rimpels betreft: ik kan me niet voorstellen dat vitamine A zuur goed is voor rimpels omdat het je huid heel erg uitdroogt. Ik heb altijd begrepen dat je daardoor juist rimpels krijgt. Mijn huid ziet er ook raar uit net alsof er allemaal scheurtjes inzitten. Komt dit door de Roaccutane kuur of alle andere middeltjes tegen acne?

   Groetjes Lisette

   reageren

  93. Beste Lisette,

   Bij differin is het erg belangrijk dat je het echt met beleid gebruikt! Wordt je huid er droog van en kreeg je enorme schilfers, dan kan het goed zijn dat het niet rustig genoeg is opgebouwd. Ook bij de reacties onder deze blog lees je wat het effect kan zijn als je dit niet doet en wat jij ook hebt ondervonden. Zonde, want het kan, net zoals vitamine A zuur, veel doen voor de huid en je kunt het blijven gebruiken en je huid hoeft dan zeker niet droog te worden! Juist bij een huid met acne is het belangrijk deze te behandelen als een gevoelige huid en irritatie zoveel mogelijk vermijden... Roaccutane is echt een paardenmiddel en zou ik zelf pas adviseren als niets anders werkt, juist omdat het zo heftig is, maar goed te lezen dat het jou heeft geholpen en je acne weg is gebleven.

   Groeten Jetske

   31 oktober 2011 om 18:23
  94. zegt :

   hoi jetske, ik heb ben heel voorzichtig met vitamine a zuur begonnen hooguit 1x in de week heb nu al last van schilfertjes maar dat is alleen t t begin las ik! nou is mijn vraag heb ik wel de goede gel? want las dat r 2 soorten zijn....ik heb de link waar ik m kon bestellen wel van jouw site. deze gel heet Retin-A gel 0.0% tretinoin. wil t gewoon zeker weten alvast hartelijk bedankt! gr josja

   reageren
  95. zegt :

   Hallo jetske, Ik gebruik nu ong 1 mdn vitamine a zuur crmehet en smeer het dagelijls onder me ogen voor de fijne rimpels. Soms brand het een beetje als ik het erop smeer maar dit is naar 1 min weer weg en verder geen irritatiess. Alleen ik heb het gevoel dat mijn rimpels zijn verergerd ipv verminderd.. Komt dit door de droogte of zijn dit blijvende rimpels? Moet ik doorgaan of stoppen?

   reageren
  96. zegt :

   Hallo,

   Eerst mijn complimenten voor deze informatieve en duidelijke site! Nu mijn vraag, welke moisturizer kan ik het beste gebruiken naast de differin gel? Mijn huid wordt er namelijk een beetje droog van... Ik gebruik een cleanser en bha van paula's choice naast de differin, maar een fijne creme heb ik nog niet gevonden.

   Alvast bedankt!

   reageren

  97. Beste Josja,

   Iedere huid is anders en reageert ook weer anders. Je huid moet zeker wennen aan vitamine A zuur maar het is niet de bedoeling dat je schilfertjes krijgt. Wat je zou kunnen doen is je huid weer even tot rust laten komen en de volgende keer een heel dun laagje vitamine A zuur over je creme aanbrengen. Op deze manier is de vitamine A zuur iets minder werkzaam maar ook minder irriterend voor je huid. Gaat dit een poosje goed, dan kun je het voor je creme gaan gebruiken en rustig gaan opbouwen. Maar, het is niet voor niets een medicijn en zoals je ook bij enkele reacties bij deze blog kunt lezen kan het effect op de huid erg heftig zijn!

   Succes en je kunt me altijd op de hoogte houden over hoe het gaat! Groeten Jetske

   24 november 2011 om 16:27

  98. Hi Lieke,

   Dat zijn inderdaad droogtelijntjes. Als het goed is verdwijnen deze vanzelf weer. Een goede tip voor jou is om onder de vitamine A zuur wat moisturizer te smeren, in een later stadium (als het vitamine a zuur helemaal niet meer brand) kan je boven de vitamine A zuur de moisturizer aanbrengen.

   groeten jetske

   29 november 2011 om 12:02
  99. zegt :

   Dag Jetske,

   Ik heb tretinoine 0,5 % voorgeschreven gekregen

   kan deze sterkte ook gebruikt worden bij mijn ogen?

   vr groet Carolien

   reageren

  100. Hi Carolien,

   Vitamine A zuur adviseer ik doorgaans niet rondom de ogen, omdat de huid hier dunner is en sneller geirriteerd kan raken. Raakt de huid geirriteerd, dan is het effect juist averechts... Je kunt het wel in het gebied van “de kraaienpootjes” smeren.

   Groeten Jetske

   27 december 2011 om 17:32
  101. zegt :

   Hallo via welke site kan ik vitamiene a zuur creme kopen. Met vriendelijke groetjes

   reageren
  102. zegt :

   Beste Jetske, Heb met veel interesse je site gelezen en ben er veel wijzer van geworden. Heb toch nog 1 vraag: Ik ben 52, heb redelijk wat rimpels, maar niet overdreven veel. Heb wel een heel slappe huid. Als ik ook maar iets naar voren buig hangen de vellen onder mn kin. Ik baal daar ontzettend van en heb zelfs gedacht aan een mini facelift. Daar zie ik vreselijk tegen op dus daarom wil ik weten of Vit A zuur ook helpt tegen verslapping van de huid?? Alvast bedankt voor je reactie. Mvg, Marian

   reageren
  103. zegt :

   Beste Jetske,

   Fijn op de goede tips op deze site te lezen! Ik heb de volgende vraag: Ik gebruik Differin voor rosacea (smeer dit normaal alleen op de pukkels). Het gaat over de Differin gel, 1 mg adapaleen per g. Als ik hiermee voortaan 's avonds mijn hele gezicht insmeer, werkt deze dosis dan ook tegen veroudering (net als vit. A zuur) of moet er dan een hoger bestanddeel adapaleen in zitten? Verder vraag ik mij af of het insmeren van de huid met vit A zuur-creme op een huid met rosacea problemen geeft (langzaam opbouwen natuurlijk). Ik ben 40 jaar en merk vooral aan mijn huid dat deze slapper wordt en zich meer droogtelijntjes gaan vormen (echt rimpels zijn nog niet aan de orde). Ik heb dan ook een vochtarme huid. Mijn laatste vraag luidt: door het gebruik van of Rozex of Mynocicline (goed geschreven?!)twee jaar geleden heb ik op mijn wangen pigmentvlekken overgehouden. Ik smeer deze vanaf februari tot november in met factor 50. Om wat voor pigmentvlekken gaat het hier en heb ik kans dat deze ooit nog vanzelf wegtrekken?

   Met vriendelijke groeten, Annemarie

   reageren
  104. zegt :

   Beste Jetske, sinds kort je site ondekt, geweldig informatief en helder, bedankt daarvoor. En ook de tv uitzending gezien gister over de zin en onzin van antirimpelcremes. Heel fijn om daar eens eerlijke antwoorden in te zien. Ik woon zelf in Spanje, ben 47 jaar en wil met Vitamine A zuur (hier Retirides 0,025 %) beginnen (voor fijne lijntjes, vlekjes etc). Ik gebruik doorgaans de repairwear produkten van Clinique (serum, dag en nacht creme) en ben daar tevreden over. Vind je deze Cliniqueprodukten geschikt om te combineren met vitamine A zuur? Ik ben van nature heel voorzichtig en ook al woon ik in Spanje, ga nooit meer met mijn gezicht in de zon en gebruik factor 15 (zit ook in de Clinique dagcreme) en in de zomer hoger. Ik wilde beginnen 2 of 3 x per week (snachts) met Vitamine A zuur. Kan ik de Clinique nachtcreme gelijk over het vitamine A zuur smeren? Ik zag jouw nieuwe produktlijn, bestaan er mogelijkheden om die te bestellen en naar Spanje te sturen? Laatste vraagje, als je ooit wel eens een filler hebt gebruikt (zoals bijv. siliconenolie) en daar zijn een paar hele kleine lijntjes mee behandeld (met weinig resultaat) kan Vitamine A zuur op die plekjes dan een negatief effect hebben, omdat het toch de collageenaanmaak stimuleert. Je hoort zoveel narigheid tegenwoordig over bepaalde permanente fillers, ben benieuwd naar jouw mening. bedankt alvast en ik blijf met plezier je blog volgen, groetjes, Caressa

   reageren
  105. zegt :

   hallo,

   graag zou ik vitamine Azuur willen graag gebruiken. Hoe kan ik er achter komen waar ik dit kan krijgen en hoe ik het gebruik moet gaan opbouwen. Ik ben 48 jaar hou van de zon, smeer me altijd goed in.

   met vr groet Froukje Nobel Ameland

   reageren
  106. zegt :

   Hoi Jetske, ik heb een ook vraagje. Zit er in DIFFERIN Gel 1 mg/g ook de stof tretinoine vitamine A zuur ? vriendelijke groet, San

   reageren
  107. zegt :

   Beste Jetske,

   Ik wil graag weten waar de vitamine A zuur creme kan kopen. Ik heb een paar sites gevonden waar de creme aangeboden wordt, maar ik vertouw het niet helemaal. Zou je me hierbij willen helpen?

   Alvast bedankt, Met vriendelijke groet, Mona

   reageren
  108. zegt :

   Hoi jetske, Ik heb op je blog geschreven om aan de vit a zuur te komen je mailde mij om mijn adres...vervolgens hoor ik niets?Hoe kan dit?Iets fout gegaan? Ik wil zooooo graag beginnen met de vitm.a zuur. Ik hoor graag van je, Groetjes mirjam

   reageren
  109. zegt :

   Hallo Jetske,

   Ook ik heb een vraag over vitamine A zuur, oftewel tretinoinecreme. Helpt het ook om grove porien en acne littekentjes minder zichtbaar te maken? Of maakt deze creme de grove porien en littekentjes alleen maar erger? Ik kan er niet een duidelijk antwoord voor vinden op internet... Ik vraag me af vitamnie A zuur de huidstructuur verbetert en zo nee, wat kan ik dan het beste gebruiken? Ik zie door de bomen het bos niet meer....

   Vriendelijke groeten, Katja

   reageren
  110. zegt :

   Beste Jetske,

   Ook ik wil je allereerst danken voor je heldere ( niet commerciele , althans daar heb ik je nog niet op kunnen betrappen :-) ) informatie!!!

   Daarnaast heb ik de volgende vraag; kan ik retinol A 0,05 ( uiteraard in een lage hoeveelheid ( ter grootte van een erwtje??? Of minder ? ) voor mijn eerste gebruik ( voor de komende maanden) mixen met mijn vochtinbrengende creme embroylisse om zo het percentage wat naar beneden te krijgen ?

   Ik heb nl. 0,05 Retinol A creme via je hierboven aangegeven site besteld, maar vind de dosering nogal hoog ( dit nav je advies om met 0,02 te beginnen) Maar een lagere dosering was niet verkrijgbaar. Wel in gel-vorm maar die wil ik niet.

   Dank alvast voor je antwoord.

   Hartelijke groet,

   Eef

   reageren
  111. zegt :

   Beste Jetske,

   Ik woon in Noorwegen, en hier verkopen ze A-creme. Ik was benieuwd of je daarvan gehoord hebt, en of je me misschien aan de hand van de ingredienten kan vertellen of het een goede creme zou kunnen zijn. Op de website staat het volgende:

   A Creme bevat: 1500IE vitamine A palmitaat, water, 100% gezuiverd arachideolie, glycerine, stearine-en palmitinezuur, metylparaben.

   Ik ben benieuwd naar je antwoord, en alvast bedankt (ook voor je fijne site!)

   Groetjes van Josine

   reageren

  112. Hi Caressa, dankje voor je complimenten! Je huid kan door het gebruik van vitamine A zuur wat gevoeliger worden. Combineer vitamine A zuur met producten die geen irriterende stoffen bevatten. 2 of 3 keer in de week beginnen met vitamine A zuur lijkt me prima. Hou vooral goed in de gaten hoe je huid reageert. Vitamine a zuur wordt heel veel gebruikt in combinatie met fillers dus daar hoef je je echt geen zorgen over te maken. De producten van Clinique kan ik voor je beoordelen als je me de ingredientenlijsten mailt. Ze hebben zo veel proucten in hun assortiment en de verschillen tussen de producten zij groot. Groeten Jetske

   31 januari 2012 om 16:16
  113. zegt :

   Hoi, ik heb via internet Retin A-gel tretinoine gekocht, maar ik vraag me af welk merk het beste voor me huid is. Kunt u mij een paar goede merken aanbevelen?

   En nog een vraag: me kat maakt me 's ochtends altijd wakker met likjes op me gezicht... Tja, je raad het al, ik maak me zorgen want 's avonds smeer ik tretinoine gel op me gezicht! In hoeverre kan het kwaad als je dit binnen krijgt. En ik hoor steeds dat je niet in de zon mag zonder bescherming, wat als dit wel is gebeurd?? Wat gebeurd er als je eens onbeschermd in de zon gaat tijdens gebruik van tretinoine?

   Heel erg bedankt,

   Maya

   reageren
  114. zegt :

   Goedeavond,

   verkoopt u de vitamine a zuur creme ? Graag hoor ik het van u,

   Met vriendelijke groet, Tea Santing

   reageren

  115. Beste Nelly,

   Van andere bloglezers heb ik begrepen dat je het ook op internet kunt bestellen via bijvoorbeeld deze site of deze site. Kijk goed hoe je het het beste kunt gebruiken. Meer informatie hierover vind je op de blog 'het gebruik van vitamine A zuur' Ook vind je bij de comments veel aanvullende info en ervaringen van mensen.

   Groeten Jetske

   15 februari 2012 om 10:59

  116. Beste Katja,

   Vitamine A zuur zal je porien niet verkleinen maar kan ze wel wat minder zichtbaar maken (zie ook de blog 'grote porien blijven grote porien'). Ook littekentjes kunnen zeker wat verbeteren,net zoals de huidstructuur.

   Groeten Jetske

   15 februari 2012 om 12:45
  117. zegt :

   Dag Jetske,

   Ik ben erg benieuwd wat je van de nieuwste 'uitvinding' van Paula Begoun vindt: RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum.

   Over haar andere producten ben ik zeer tevreden, maar is het niet zo dat retinol niet dezelfde effectiviteit heeft als vitamine A zuur?

   De ingredienten zijn als volgt:

   Cyclopentasiloxane, Dimethiconol (silicone slip agents/suspending agents), Neopentyl Glycol Diheptanoate (skin-conditioning agent), Dicaprylyl Carbonate (emollient), Caprylic/Capric Triglyceride (skin-repairing ingredient), Phenyl Trimethicone (silicone slip agent), Squalane (emollient), Bisabolol (anti-irritant), Tetrahexyldecyl Ascorbate (stabilized vitamin C/antioxidant), Retinol (cell-communicating ingredient/antioxidant), Tocotrienols (vitamin E-based antioxidant), Tocopherol (vitamin E/antioxidant), Lecithin (cell-communicating ingredient), Laminaria Ochroleuca (Kelp) Extract (anti-irritant), Avena Sativa (Oat) Kernel Oil (anti-irritant), Elaeis Guineensis (Palm) Oil (skin-repairing ingredient), Stearyl Glycyrrhetinate (licorice-derived anti-irritant), Hexylene Glycol (slip agent), Caprylyl Glycol (emollient), Ethylhexylglycerin (skin-conditioning agent), Phenoxyethanol (preservative).

   Vind je dit een aan te bevelen product voor 's nachts? Met als voorwaarde dat het ook wat doet natuurlijk!

   Groeten, Leonie

   reageren

  118. Beste Tea,

   Zelf verkoop ik geen vitamine A zuur. Vitamine A zuur is op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Bij je huisarts kan je vragen of hij/zij een recept voor je uitschrijft. Mocht dit niet lukken, laat het mij dan even weten.

   Groeten Jetske

   17 februari 2012 om 14:49

  119. Beste Marian,

   Nee, daar zal je bij een echt verslapte huid eigenlijk geen effect mee bereiken. Dan zou ik toch een plastisch chirurgische ingreep willen adviseren.... Vrees dat je dat niet van me wilde horen :-)

   groeten jetske

   17 februari 2012 om 16:15

  120. Beste Annemarie,

   Adapeel heeft waarschijnlijk een vergelijkbare werking als tretinoine, maar er is nog niet zo veel onderzoek naar het effect op huidverbetering gedaan. Je kunt als je last hebt van rosacea prima vitamine A zuur gebruiken, mits je het gebruik inderdaad maar langzaam opbouwt. Bepaalde antibiotica kunnen inderdaad voor lichtovergevoeligheid zorgen. Als de vlekken er na twee jaar nog zitten dan vermoed ik dat ze zichtbaar zullen blijven. Je kunt ze zeer waarschijnlijk weg halen door middel van IPL behandeling.

   groeten Jetske Berends

   17 februari 2012 om 16:48

  121. Beste San,

   Beide stoffen zijn varianten van vitamine A zuur...

   groeten Jetske

   17 februari 2012 om 17:32
  122. zegt :

   Beste Jetske, Mijn huisarts wenst niet mee te werken aan het voorschrijven van tretinoine creme... ik heb nl. geen acne! Maar wil dus wel graag de creme....... kun je me helpen?

   groet, Ydne

   reageren
  123. zegt :

   Nog een vraag, mijn zoon (18) heeft al een paar jaar last van acne in zijn gezicht maar nu ook op zijn rug en schouders, hij heeft altijd dikke vuurrode puisten, hij heeft een hele droge en snel geirriteerde huid wat kan hij het beste gebruiken??? groet, Ydne

   reageren
  124. zegt :

   Beste Jetske,

   Allereerst mijn complimenten voor je geweldige website! Mijn vraag is of je vitamine A ook zou kunnen combineren met salicylzuur? Mijn huid is vochtarm, maar vet op de T-zone. Ik heb vergrootte porien en last van lichte acne. Vanwege modellenwerk wil ik mijn huid graag zo mooi mogelijk houden. Ik ben bang dat de huisarts mij geen vitamine A zuur wil uitschrijven, omdat ik geen ernstige acne heb. Maar voor mijn werk is het wel heel storend. Is vitamine A zuur eigenlijk bedoeld voor ernstige acne, of schrijven huisartsen het ook voor minder ernstige acne uit? Dankje wel!

   reageren
  125. zegt :

   Hallo Jetske,

   Ik ben eigenlijk een beetje ten einde raad. Heb veel last van puistjes en krijg nu ook een soort van pigmentvlekken. Heb al drie vlekken in mijn gezicht en ze zijn zo groot als een dubbeltje. Ik gebruik een oil of olaz total effects en een goede zonnecreme, maar krijg de vlekken ook op b.v. mijn buik, die in de winter toch goed bedekt is. Ik zou graag vitamine a zuur creme willen proberen, maar krijg geen recept van mijn huisarts. Hoe kan ik toch aan deze creme komen. Is het b.v. vrij te koop in Duitsland, daar woon ik niet zo ver vanaf. Heel graag ontvang ik een reactie.

   Met vriendelijke groet, Anneke

   reageren

  126. Beste Eef,

   Dank voor het compliment.Leuk om te horen! Je kunt dan inderdaad de vitamine A zuur creme wat verdunnen met je creme. Je zou hier ook een neutrale creme voor kunnen vgebruiken zoals lanette creme (bij de apotheek verkrijgbaar).

   groeten Jetske

   29 februari 2012 om 10:42
  127. zegt :

   Dag Jetske,

   Allereerst wil ik u bedanken voor de duidelijke informatie en goede adviezen die u altijd verstrekt! Ik bedoel uw website met veel plezier!

   Ik ben 31 jaar en nog steeds heb ik last van lichte acne. Daarnaast wil ik de beginnende lijntjes in mijn voorhoofd en onder mijn ogen in de kiem smoren. Tretinoine lijkt dus de ideale oplossing. En dan wil ik graag beginnen met 0,02 %. Maar nu zou ik graag willen weten in welke vorm dit het best gebruikt kan worden? Ik heb hier veel over creme's gelezen maar wat vindt u van een lotion/oplossing? Werkt dit net zo goed tegen rimpels of adviseert u toch een creme? En wat als ik het wil combineren met een moisturiser?

   Verder zou ik graag nog willen weten of u de Ultrasun SPF 30 face die ik al geruime tijd overdag gebruik aanraadt! Ik zag bij uw zonnebrandadviezen wel de kidsversie staan maar niet deze. Heeft dat een bepaalde reden?

   Alvast bedankt voor uw reactie!

   Groet,

   Justin

   reageren
  128. zegt :

   Hallo,

   Ben van plan de vitamine a zuur creme te gaan gebruiken. Mag ik hierbij eens per maand een fruitzuurpeeling 70% doen? Vaak doet mijn Huidtherapeut ook een microdermabrasie vooraf. Of wordt dit allemaal te heftig?

   Gr. Ellis'

   reageren
  129. zegt :

   Hallo,

   ik gebruik nu 2 x per week een adapalene creme tegen restacne en hyperpigmentatie . De andere dagen smeer ik Exfolderm 12 (glycocylzuur) Is eens in de maand een glycocylpeeling 70% dan to much?

   Gr. Ellis'

   reageren

  130. Beste Josine,

   Wat leuk om mail te krijgen uit Noorwegen! Deze creme is op basis van Retinyl Palmitate. Dit is een voorloper van vitamine A zuur, maar minder werkzaam omdat deze variant eerst omgezet moet worden (in de huid) naar vitamine A zuur. Het is overigens wel een werkzaam ingredient...Over Retinyl Palmitate wordt gezegd dat het o.i.v zonlicht vrije radicalen kan veroorzaken, dus ik zou dit product niet overdag (maar 's avonds) gebruiken.

   groeten Jetske

   16 maart 2012 om 18:09

  131. Beste Maya,

   Ik adviseer altijd liever de tretinoinecreme omdat er in de gel/oplossing nogal wat alcohol zit. Wat betreft je kat denk ik dat het geen kwaad kan hoor. Als het goed is, is het grootste deel van de vitamine A zuur dan al in de huid getrokken en de concentratie is zo verschrikkelijk laag. Bovendien komt vitamine A zuur van nature ook in je lichaam voor....

   groeten Jetske

   16 maart 2012 om 18:30
  132. zegt :

   Hallo Jetske,

   Wat ben ik blij dat ik jouw site ontdekt heb! Wat een schat aan informatie. Dankjewel. Het gebruik van vitamine A-zuur in combinatie met jouw producten is me nog niet helemaal duidelijk. Ik gebruik de producten uit jouw lijn voor de normale tot droge huid met de exfoliant 8% glycolzuur. Bevalt prima en totaal geen last van irritatie. Nu wil ik hier vitamine A-zuur bij gaan gebruiken en ik begrijp dat je dit heel voorzichtig op moet bouwen. Wat is, als de huid eenmaal aan de vitamine A-zuur gewend is, de ideale combinatie qua gebruik/frequentie?

   Alvast bedankt voor je reactie,

   groeten, Jolanda

   reageren
  133. zegt :

   Beste Jetske, ik heb Retin A gel 0,01% besteld maar zie dat er alcohol inzit. De ingredienten zijn:Tretinoine0.01%w/w,Butylated Hydroxy-toluene(E321),Hydroxypropylcellulose(E463),Undenatured Ethanol. Ik wilde Tretinoine creme gaan gebruiken,omdat ik al heel lang last heb van verstopte talgklieren en puistjes.Ik kan de Tretinoine creme niet vinden dus vandaar de gel besteld,maar is creme niet beter en miss hogere concentratie? Ik heb al salicylzuur gebruikt maar helpt niet veel en word echt gek van mijn huid.hoop dat je me kan helpen.met vriendelijke groet Mariska

   reageren
  134. zegt :

   Beste Jetske,

   Wat denk je van de volgende ingredienten van een vitamine A creme ? Zou deze samenstelling kunnen werken bij rimpels en verslapping?

   Vitamine A 5% (Retinol Palmitate), Water, isopropyl palmitate, jojoba oil, caprylic capric triglyceride, squalane, 1,3 propanediol, ceteareth-20, dimethicone, glyceryl stearate, raspberry seed oil, cetearyl alcohol, peg-100 stearate, sodium lauryl lactylate, octyl dodecanol, beeswax, ethylhexylglycerin, caprylyl glycol, tocopheryl acetate, hydroxyethyl cellulose, hexylene glycol, disodium edta, tocopherol, ascorbyl palmitate, ascorbic acid, citric acid, methylisothiazolinone.

   Hartelijke groet,

   Juud

   reageren

  135. Beste Leonie,

   Dit is een prima product zolang je niet verwacht dat het een zelfde werking heeft als een vitamine A zuur creme. Ik ben benieuwd naar de concentratie vitamine C in dit product. Misschien geven ze hier wel antwoord op als je er naar vraagt. Ik hoor het dan graag van je. Ik verwacht dat er niet heel veel van in zit als ik naar de ingredientenlijst kijk....

   groeten Jetske

   21 maart 2012 om 17:48

  136. Beste Ydne,

   Natuurlijk altijd lastig om goed advies op afstand te geven, maar ik zou beginnen met een product op basis van salicylzuur (1 of 2%) in combinatie met benzoylperoxide. Heb je mijn blog (//jetskeultee.nl/2011/09/16/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/) gelezen over acne? Daar staan nog een flink aantal goede tips in....Misschien is het ook verstandig om met hem een keer naar een dermatoloog te gaan.

   vriendelijke groeten,

   Jetske

   28 maart 2012 om 17:18
  137. zegt :

   Beste jetske,

   Ik gebruik sinds een half jaar enthousiast uncover skincare producten. Nav jouw blogs heb ik In aanvulling daarop bij de dermatoloog vitamine a zuur aangevraagd. Ik heb een tube met 1,5g acidicum salicylicum, 3ml glycerolum en 25,5 Cr Lanette ontvangen. Deze creme zou vitamine a zuur bevatten. Ik ben toch echt wel benieuwd of dit de juiste creme is en zo ja hoe vaak moet ik deze creme toepassen in het begin?

   reageren

  138. Hallo Adriana,

   Vitamine A zuur en salicylzuur kun je prima samen gebruiken. Bij lichte acne werkt salicylzuur icm met milde producten wellicht al prima! Een andere mogelijkheid is het gebruik van salicylzuur gecombineerd met benzoylperoxide. Dit kun je krijgen bij de apotheek. Het verschilt echt per arts of ze wel of geen vitamine A zuur voor willen schrijven. Op deze blog bij de comments vind je anders ook enkele adressen waar je het online kunt bestellen. Start altijd met 0.02%.

   Succes! Groeten Jetske

   6 april 2012 om 11:22
  139. zegt :

   Ik zou graag willen weten waar ik deze creme kan kopen. Ben zojuist bij de apotheek, de Tuinen en Etos geweest en hebben geen creme met vitamina A Zuur.

   Groetjes, Christien

   reageren
  140. zegt :

   Hallo Jetske,

   Mijn vraag betreft het volgende, ik heb de ziekte van Graves. Hierdoor is mijn huid in een kort termijn ernstig verouderd, ik lijk 20 jaar ouder. Kan ik dit middel ook gebruiken?

   Met vriendelijke groet, Connie

   reageren
  141. zegt :

   Hallo Jetske,

   Ik ben een beetje aan het zoeken op internet naar het antwoordt op mijn huidprobleem en kwam hier terecht. Als puber had ik aardig last van acne op gezicht en rug, toen aan diane 35 pil gegaan en nooit meer last gehad. Op mijn 24e gestopt met de pil en ook geen klachten gekregen. Op mijn 25e heb ik een kind gekregen en vanaf haar geboorte is mijn huid een ApuinhoopA. Ik wilde liever niet meer aan de pil maar ben er toch weer aan begonnen omdat zelfs de acne op mijn rug weer kwam. Het zijn geen echte puistjes maar allemaal kleine bultjes. Ik heb het op mijn wangen, kind, neus en voorhoofd en het is gemiddeld 2-3 weken in de maand heel aanwezig. Ik wordt door mijn huisarts en dermatoloog totaal niet serieus genomen. Ik heb een erg droge huid en had vroeger een hele mooie huid, dat wil ik graag terug! Ik ben nu bijna 30 en wil liever die pil niet meer slikken, zou vitamine A zuur creme voor mij kunnen werken? Ik heb ook de huidanalyse op jouw site gedaan en wil de producten wel gaan bestellen maar wil dit eerst graag onder controle hebben. Ik hoop dat jij me kan helpen, beetje wanhopig ondertussen!

   Groetjes Jana

   reageren
  142. zegt :

   Hallo Jetske,

   Allereerst mijn complimenten voor deze site, eindelijk eens een keer geen commercieel advies maar gewoon precies zoals het is, ik ben er helemaal blij mee. Maar ik heb dus ook een vraagje voor je. Ik gebruik sinds kort (nu ongeveer 8 weken) het Obagi-C System en daarbij gebruik ik ook het vitamine C serum, 15%. Nu las ik in het boek 'de houdbare vrouw' over de tretinoine 0.025 creme die super schijnt te zijn voor je huid. Ik heb het op recept van mijn huisarts gekregen en ben zeer benieuwd wat het bij mij doet. Ik heb hier wel een vraagje over. Ik gebruik de tretinoine creme 's avonds, maar mag ik van tevoren het vitamine C serum, 15%, gebruiken of moet er een bepaalde tijd tussen zitten? Of is het te heftig voor je huid als je het beide gebruikt? Ik hoor het graag van je.

   Heel veel groetjes, Petra

   reageren
  143. zegt :

   Hi Jetske,

   Mijn huisarts wil helaas niet meewerken :) Heb het inmiddels wel een keer besteld in mexico (0,025%) en de creme is ge-wel-dig. Maar vanwege de kosten en de betrouwbaarheid zou ik het toch graag in NL willen bestellen.

   Zou jij kunnen helpen?

   reageren

  144. Beste Justin,

   Ik geloof dat je zelf al je eigen vraag beantwoord hebt op 29 maart :-). De oplossing zou ik gezien de hoge concentratie alcohol inderdaad zeker niet gebruiken. Ik adviseer altijd om de tretinoine creme te gebruiken in combinatie met een goede moisturizer. Naar de ingredienten van de volwassen versie van ultrasun zou ik nog eens moeten kijken. Heb je die misschien voor me?

   groeten Jetske

   7 april 2012 om 22:33

  145. Beste Ellis,

   Ik zou je eigenlijk salicylzuur aan willen raden in plaats van glycolzuur. Je kunt dit dan eventueel combineren met een maandelijkse peeling. Voor de pigmentatie zou ik je adviseren om een laser of IPL behandeling te doen en/of je arts te vragen om een recept voor hydroquinone. Deze creme kun je een aantal maanden gebruiken en zal zeer waarschijnlijk de vlekjes wat minder zichtbaar maken. Verder is Niacinamide voor jouw huid een heel geschikt ingredient.

   groetjes Jetske

   8 april 2012 om 00:34
  146. zegt :

   Hallo

   Is het mogelijk de vitamine-a.zuur-creme te bestellen?

   reageren

  147. Beste Jolanda,

   Goed om te horen!!! Als alles goed gaat en je het gebruik rustig opgebouwd hebt, dan kan je vitamine A zuur elke avond gebruiken en glycolzuur overdag.

   groeten Jetske

   9 april 2012 om 21:41

  148. Beste Mariska,

   In deze gel zit ook vitamine A zuur, maar inderdaad ook redelijk wat alcohol. Flink bijsmeren met een goede moisturizer dus! Overigens schrijf ik bij acne eigenlijk altijd Differin voor; dat is weer een variant maar goed onderzocht mbt acne. Zeker als je last hebt van acne zou je huisarts je dit gewoon voor kunnen schrijven.

   groeten Jetske

   9 april 2012 om 22:29

  149. Beste Juud,

   Gezien de werking geef ik de voorkeur aan de gewone vitamine a zuur creme (waar je dus een recept voor nodig hebt van een arts). Bovendien is Retinol palmitate eigenlijk niet zo geschikt om overdag te gebruiken. Ik denk dat deze creme niet heel erg veel aan rimpels en verslapping zal gaan doen; zelfs met het echte vitamine A zuur is het namelijk al lastig om met het blote oog een echte verandering te zien.

   groeten Jetske

   9 april 2012 om 22:35
  150. zegt :

   schrijft de arts vitamine a voor als je er om vraagt

   groet joke

   reageren
  151. zegt :

   Hallo Jetske,

   als je zoals ik al 73 jaar ben, heeft het dan nog zin om aan het smeersel te beginnen van Vitamine A zuur? graag antwoord, groeten van Marjo

   reageren
  152. zegt :

   Hallo Jetske, Heeft het zin om als vrouw zoals ik van 73 jaar nog te beginnen met het smeren van Vitamine A zuur ? groeten van Marjo

   reageren

  153. Beste Joke,

   Lastig een antwoord op te geven. Sommige wel, sommige niet. Zou het dus gewoon proberen!

   groeten jetske

   10 april 2012 om 23:14

  154. Hallo Anneke,

   Erg belangrijk is om erachter te komen om wat voor pigmentvlekken het gaat voor dat je een manier kiest om deze te gaan behandelen. Op mijn blog 'verschillende soorten pigment < http://jetskeultee.nl/2009/11/04/verschillende-soorten-pigment/>' lees je hier meer over. Als het ook op je buik voorkomt en je al vele jaren een echte zonaanbidder bent, kan het namelijk ook UV damage zijn. Dan kun je de vlekken goed weglaseren. Herken je je niet in een van de drie meest voorkomende varianten van pigmentatie, ga dan een keer bij een dermatoloog langs! Graag verwijs ik je ook naar de blog die Dr. Peter Velthuis schreef over moedervlekken < http://jetskeultee.nl/2010/08/01/moedervlekken/>. Vitamine A zuur is een medicijn en dus niet vrij te verkrijgen. Ook hiervoor kun je bij een dermatoloog langsgaan. Bij puistjes is het erg belangrijk om je huid als een gevoelige huid te behandelen. Kies dus milde producten, eventueel in combinatie met salicylzuur. Graag verwijs ik je hiervoor naar de online huidanalyse < http://www.uncover-skincare.nl/huidanalyse.aspx> die is ontwikkeld. Hier vind je bij de uitkomst zeker meer informatie over wat wel en niet werkt en waarom.

   Als er nog vragen zijn, mail gerust! Groeten Jetske

   11 april 2012 om 09:33
  155. zegt :

   Allereerst mijn complimenten voor deze site, eindelijk eens een keer geen commercieel advies maar gewoon precies zoals het is, ik ben er helemaal blij mee. Ik heb al eerder deze vraag aan je gesteld maar wellicht heb je hem over het hoofd gezien. Maar ik heb dus ook een vraagje voor je. Ik gebruik sinds kort (nu ongeveer 8 weken) het Obagi-C System en daarbij gebruik ik ook het vitamine C serum, 15%. Nu las ik in het boek 'de houdbare vrouw' over de tretinoine 0.025 creme die super schijnt te zijn voor je huid. Ik heb het op recept van mijn huisarts gekregen en ben zeer benieuwd wat het bij mij doet. Ik heb hier wel een vraagje over. Ik gebruik de tretinoine creme 's avonds, maar mag ik van tevoren het vitamine C serum, 15%, gebruiken of moet er een bepaalde tijd tussen zitten? Of is het te heftig voor je huid als je het beide gebruikt? Ik hoor het graag van je.

   Heel veel groetjes, Petra

   reageren
  156. zegt :

   Hallo Jetske,

   Vanavond ga ik met tretinoinr creme beginnen ( 0,2mg) Eigenlijk naar aanleiding van het programma Pauw en Witteman. Ik ben over een paar weken 31 jaar en wil nu toch gaan beginnen met bestrijden van rimpels ook heb ik vrij moeilijke huid veel onstekingen en een lichtlijke vorm van acne. Ik kreeg het in eerste instantie niet mee van de dokter maar stond erop. Is het handig om het nu al te smeren voor je rimpels? Ik haalde het recept op bij de apotheer en die zei nadrukkelijk tegen mij alleen maar smeren op gedeelte waar je pigment hebt op je gezicht Ik dacht ik km het niet ophalen voor pigment maar durfde ook niet te zeggen voor aankomende rimpels. Kun je het gewoon smeren zoals je dagcreme smeert? Ik ben begin zoals je ik zag 3 keer per week en daarna kijk ik hoe het verloopt maar mijn vraag is het de moeite waard om het nu van deze leeftijd al te smeren ben niet van plan om zwanger te worden heb al twee kindje want ik zag dat als je zwanger wilt worden niet mag gebruiken. aangezien ik een moeilijk huid heb kun je naast de tretinoine ook PCL-crem gebruiken?

   reageren
  157. zegt :

   Ik heb een vraagje. Ik ben 54 jaar en mijn huid verouderd nu snel, graag zou ik ietwat willen vertragen zoals met vitamine a zuur. Dit alles moet geschieden via de huisarts. Helaas wil deze niet meewerken. Wat nu? Kan iemand dit mij verbieden en hoe zou ik dit kunnen omzeilen? Het is eigenlijk te gek voor woorden, toch? Graag een reaktie. Yvon

   reageren

  158. Beste Aleid, wat fijn te lezen dat je een enthousiaste gebruiker bent van de Uncover Skincare producten :-). Het werkzame ingredient in een vitamine A zuur creme is tretinoine. Hiervan is een klein percentage toegevoegd, maximaal 0,1%. Als er tretinoine op de ingredientenlijst staat, of als dit genoemd staat als werkzaam ingredient zal het het goede zijn, maar ik zie het niet terug in de ingredienten die je in je vraag noemt. Volgens mij heb je een product met salicylzuur gekregen; dit heeft een volkomen andere werking.

   Groeten Jetske

   3 mei 2012 om 11:16
  159. zegt :

   Beste Jetske,

   Vandaag toen ik van de apotheek terugkwam zag ik dat ik de tretinoine creme 0,05% in de koelkast moet bewaren tussen de 2-en 8 graden. Ik heb al eerder een tube acid a vid 0,05% versleten en bij die tube hoefde ik het niet in de koelkast te bewaren. Waarom moet ik deze wel in de koelkast bewaren als het actieve bestandsdeel gewoon hetzelfde is?

   De tube die ik nu heb meegekregen is ook van en ander merk, (gemaakt in Oldenzaal apotheek de collegiale bereiding) en er zit ook alcohol ketonatus in... In een blog over alcohol heb ik gelezen dat dit erg slecht is voor je huid en dat de huid er snel geirriteerd door raakt. Denkt u dat dit bij deze creme ook het geval is.. En waarom stoppen ze ergens alcohol in als dat niet nodig is?? In de bijsluiter van de vorige tube acid a vit, stond ook dat je de creme niet in combinatie met alcohol moet gebruiken... dus waarom stoppen ze het bij deze nieuwe tube dan wel erin?

   Mvg Ruben!.

   reageren

  160. Beste Christien,

   Vitamine A zuur is een medicijn en alleen verkrijgbaar per recept. Dit is dus ook de reden dat je het niet gewoon in de winkel kan kopen. Je kan vragen of je huisarts of dermatoloog het recept voor je uitschrijft.

   Groeten Jetske

   10 mei 2012 om 11:22

  161. Hi Joelle,

   Mail eventjes naar info@uncover-skincare.nl <info@uncover-skincare.nl> en dan zorg ik dat je een recept krijgt.

   Groeten Jetske

   10 mei 2012 om 11:23

  162. Beste Connie,

   Ik weet dat als je vitamine A zuur slikt, dit effect kan hebben op je schildklierhormoon en dat is weer relevant mbt morbus Graves. Als je de creme smeert is de kans natuurlijk heel klein dat dit effect kan hebben op je schildklier, maar ik zou het voor de zekerheid nog even navragen bij je behandelend arts.

   groeten Jetske

   15 mei 2012 om 11:08

  163. Beste Jana,

   Wat ellendig. Kan je me een foto sturen, dan kan ik misschien wat beter advies geven.

   groeten Jetske

   15 mei 2012 om 11:12

  164. Beste Petra,

   Over het algemeen is het heel goed om bij het vitamine A zuur een goede moisturizer te gebruiken met kalmerende ingredienten, hydraterende ingredienten en antioxidanten. Als je een heel gevoelige huid hebt of net begint met het gebruik van vitamine A zuur dan kan je het onder je vitamine A zuur creme aanbrengen, gaat het goed en is je huid al een beetje gewend dan kan je het er over heen aanbrengen. Of de combinatie met de creme van Obagi verstandig is, weet ik niet. 15% vitamine C kan je huid irriteren en ik weet niet welke ingredienten er verder toegevoegd zijn. Als je merkt dat de combinatie je huid irriteert moet je in ieder geval stoppen met het gebruik, dit zal je huid namelijk niet mooier maken.

   groeten jetske

   15 mei 2012 om 11:19

  165. Ja hoor Marjo, zeker ook als je 73 bent kan het zin hebben om met vitamine A zuur te gaan smeren, zolang je maar niet verwacht dat je rimpels als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

   groeten jetske

   15 mei 2012 om 16:39
  166. zegt :

   Beste Jetske,

   Ik heb een paar littekens en een pigmentvlek (allebei niet in m'n gezicht): kan ik vitamine A zuur creme (tretinoine) gebruiken om deze te verminderen? Ik ken je item over littekens. Ik gebruik sinds een half jaar siliconengel, maar zie tot nu toe weinig verschil.

   Veel dank en vriendelijke groet,

   Mies

   reageren
  167. zegt :

   Geachte Jetske,

   Sinds kort gebruik ik vitamine A-zuur. Mijn dermatoloog waarschuwde mij voor extra vit. supplementen. Overal zit ook vit. A in. Kan ik dus nooit meer een normaal vit. preparaat innemen, zoals b.v. Davitamon? Of visolie? Wat raadt u aan? Bij voorbaat dank ,

   Erna.

   reageren
  168. zegt :

   Hoi Jetske, Ik heb laatst een recept van je gekregen voor de Tretinoine creme 0.02%. Ik wilde laten weten dat het heel goed gaat en geen brandend gevoel en/of dat mn huid gaat vervellen..dank je wel nogmaals..groetjes Mariska van der Vet

   reageren

  169. Beste mensen, Hoe goed bedoeld ook: we zijn er niet voor dat op deze blog tubes tretinoine worden aangeboden. Het betreft hier een product dat niet vrij verkrijgbaar is en dus ook niet vrij verhandelbaar. Je hebt er een recept voor nodig van een arts. Dat is niet voor niets. Tretinoine kan de huid irriteren en moet met beleid worden gebruikt. Je kunt het ook niet gebruiken als je zwanger bent. Namens Jetske, Het Uncover-team

   3 juli 2012 om 12:05
  170. zegt :

   Hoi Jetske, Ik heb je op 27juni bericht hier op de blog gezet dat ik een recept van je heb gekregen voor Tretinoine creme 0.02% en dat gaat in principe goed. Alleen krijg ik allemaal onderhuids bultjes/bobbeltjes,ik denk zelf dat het opgehoopt talg is ofzo? ook meer last van pukkeltjes op mn Tzone tussen mijn wenkbrauwen.. Dat kon toch gebeuren als je net begint? Moet ik gewoon doorgaan met gebruik,ik smeer het 3 avonden in de week en gebruik elke dag jouw zonnebrandcreme... Ik hoor van je ..Vriendelijke groetjes Mariska van der Vet

   reageren
  171. zegt :

   Hallo,

   Ik gebruik tretinoine maar ik reinig met een cremecleaner dat glycolzuur bevat.Is dat verstandig? Fijne groet

   reageren
  172. zegt :

   Hallo, Help

   Ik ben net 64 jaar maar zie er uit als iemand van 80, ik heb zeer veel rimpels, ook mijn armen beginnen vreselijk te rimpelen. Ik voel mij erg ongelukkig hierover en hoorde over vitaminbe a zuur. Mijn arts wil het niet voorschrijven en ik kan het nergens krijgen. Dr jetske ultee heeft geen email adres. wie o wie kan mij helpen hoe kom ik aan een recept voor vitamine a zuur.

   reageren
  173. zegt :

   Wauw, wat een super site Jetske! En je blijft mensen zo goed adviseren, gerust stellen en verder helpen! In deze commerciele tijd is dat bijna ondenkbaar! Complimenten voor jou!

   reageren
  174. zegt :

   Beste Jetske,

   Ik heb van de dermatoloog(nog in opleiding) tretinoinecreme 0,05 gekregen tegen puistjes en huidverbetering. Nu hoor ik dat die creme niet goed is voor de jonge huid(21 jaar). Het zou de jonge huid sneller verouderen. Is dit waar? Daarnaast vind ik het een beetje eng om de huid te verdunnen, want dat doet tretinonecreme en daardoor de huidbarriere verzwakt, wat eigenlijk bacterien en infecties meer kans geeft. Zou u mij advies kunnen geven?

   Alvast bedankt!

   Adam

   reageren

  175. Beste Ruben,

   Er zijn inderdaad verschillende soorten fabrikanten van vitamine A zuur en hierom verschillende soorten bijsluiters. Ik zou je willen adviseren om de bijsluiter te volgen.

   Helaas bevat vitamine A zuur ook alcohol. Op deze manier worden de ingredienten in de vitamine A zuur opgelost. Het is om deze reden ook erg belangrijk om een moisturizer te gebruiken die kalmerende en barriereherstellende ingredienten bevat.

   Groeten Jetske

   4 september 2012 om 16:07
  176. zegt :

   Beste Jetske, Ik begrijp dat vitamine A zuur alleen op recept verkrijgbaar is, en terecht denk ik. Acid A vit is echter gewoon op internet te bestellen terwijl hier ook gewoon vitamine A zuur in zit. Hoe kan dat? Is er een verschil in werkzaamheid?

   Complimenten voor je website overigens, vind het razend interessant allemaal!

   reageren
  177. zegt :

   Kan het gebruik van differin de grootte van je porie kleiner laten lijken? Dat als je huid uiteindelijk minder talg aanmaakt de porien minder opvallen? Ook zijn de porien op mijn linkerwang veel groter dan op mijn rechterwang. Heeft dit te maken met dat ik een schuine pony naar links draag?

   reageren
  178. zegt :

   Hallo Jetske voor seborroisch eczeem gebruik ik regelmatig Avene vit a Yeal?? in combi met een hoop andere producten. Het aparte is dat ik het eczeem onder controle krijg maar kan helaas niet elke dag vit a gebruiken want dan gaat het erger schilferen. wanneer ik het niet gebruik krijg ik hoornproppen. geen gerste korreltjes lijkt er wel op.. broze huid in de vorm van een balletje of een haartje die boven het huid oppervlak uitkomt hier en daar.. Dit geeft huidschade bij verwijdering. Vit a zuur voorkomt dit.. maar omdat ik het niet elke dag kan gebruiken zoek ik nog een andere oplossing.. Zou benzoic of benzoine zuur helpen?

   dankjewel

   reageren

  179. Hallo Serin,

   Ik heb mijn blog een poos niet kunnen bijhouden, maar ik hoop dat je intussen hebt gelezen dat je het gebruik van vitamine A zuur langzaam moet opbouwen en dat je het niet als dagcreme kunt gebruiken. Tretinoine reageert niet goed op licht, dus 's avonds een dun laagje smeren is het beste. Je kunt tretinoine het beste combineren met een milde moisturizer die antioxidanten bevat. Kijk even onder het desbetreffende hoofdstukje op mijn blog: de keuze van je moisturizer. Overdag moet je echt een goede zonnefilter gebruiken, want tretinoine maakt je huid gevoeliger voor de zon.

   Groeten Jetske

   13 september 2012 om 10:23
  180. zegt :

   Hallo Jetske,

   Ik heb een inhoudelijke vraag over het combineren van vitaminen:

   In een russische medische bron heb ik gelezen dat retinol (vit A) en cosmetische zuren (o.a. vit. C) elkaar tegenwerken. Dat heeft te maken met de ph waarde. Vitamine c is het beste werkzaam bij de ph 6. Daarom adviseren ze deze stoffen niet met elkaar te combineren, vooral niet in 1 creme of op 1 moment.

   Klopt deze bewering over vitaminen A en C? En is hyaluronzuur ook een cosmetische zuur? En is hyaluronzuur en retinol dan nog steeds een goede combinatie?

   Ik dacht nml. eindelijk een goed huidverzorgingsplannetje te hebben gemaakt, maar nu ben ik erg aan het twijfelen. :((

   Ochtend - vitamine C serum van Medik8 + Hyal-Urea creme van Eucerin Avond - retinol creme van Avene, evt. in combi met hydraterende Hyal-Urea creme van Eucerin.

   Dank alvast voor reactie!

   Groet, Elena

   reageren
  181. zegt :

   hallo jetske. ben 74 jaar en al 3maal behandeld voor actinische keratosen, met fotodynamische therapie, met goed gevolg. mijn vraag is of het beter is om een zelfbruinende creme te gebruiken, om een kleurtje te krijgen, i.p.v te zonnen met een faktor 50 creme? graag je reactie. met vriendelijke groet cees

   reageren
  182. zegt :

   Hallo,

   Ik ben 18 jaar, ik heb last van acne en vlekken, dus was naar de schoonheidsbehandeling geweest 6/7 keer en daar hadden ze me puistjes uitgeknepen. 2 weken geleden ben ik gestopt om naar de schoonheidssalon te gaan, want puistjes komen steeds weer terug. Nu heb ik een paar puistjes en nog vlekjes, vorige week ben ik naar de dermatoloog geweest en daar gaven ze me een trettione creme 0,02. Over 2 maanden is mijn volgende afspraak. Maar wanneer zie ik verbetering? En heb nog actieve acne op mijn gezicht, gaan die door deze creme ook weg. kan ik na 2 maanden gewoon stoppen met het gebruik? Want heb echt geen zin om elke avond zo'n creme in te smeren, wat kan ik nog verder doen? kunt u mij helpen. Wat voor resultaten ga ik zien.

   reageren
  183. zegt :

   Volgens mij heeft Jetske het heel erg druk en geen tijd meer om op deze blog te reageren...

   reageren
  184. zegt :

   Beste Jetske,

   Wat ben ik blij dat ik jouw site ontdekt heb, ik heb al zoveel van je geleerd! Ik gebruik nu alweer een aantal maanden jouw producten en dat bevalt me heel erg goed. Fantastisch dat je op deze manier je kennis deelt met iedereen! Nu had ik afgelopen weekend een hele nare ervaring en daar wilde ik toch graag jouw mening over horen. Ik heb nu een paar keer tussendoor Redermic-R gebruikt van La Roche, omdat ik daar een goed stuk over gelezen had (en ja, je blijft altijd hoop houden). Echter ik werd zaterdagochtend wakker met een enorme droge huid rondom mijn ogen, mijn oogleden hingen bijna over mijn ogen en daaronder zaten diepe groeven. Het was wat dikkig en het jeukte, maar vooral echt extreem droog!!! Vreselijk natuurlijk, ik leek wel ineens 65+ en dat ben ik nog lang niet...! Ik durfde jouw creme er niet meer op te smeren en wist niet goed wat ik er mee moest. Heb Lenette creme gehaald bij de apotheek en die erop gedaan en ook Toleriane Ultra van La Roche heb ik erop gesmeerd. Mijn vraag is of dit kan komen door Redermic-R? Dit bevat de volgende ingredienten: AQUA / WATER ISOSTEARYL NEOPENTANOATE GLYCERIN OCTYLDODECANOL PROPYLENE GLYCOL PENTYLENE GLYCOL ACRYLAMIDE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE COPOLYMER CETEARYL ALCOHOL GLYCINE SOJA OIL / SOYBEAN OIL TRIETHANOLAMINE ISOHEXADECANE SODIUM HYALURONATE RETINOL RETINYL LINOLEATE ADENOSINE CAPRYLOYL SALICYLIC ACID CAPRYLYL GLYCOL POLYSORBATE 80 PHENOXYETHANOL PARFUM / FRAGRANCE

   Voor de duidelijkheid, ik heb dit niet rond mijn ogen gesmeerd, maar alleen op mijn gezicht en verder heb ik nog nooit enige reacties gehad met cremes. Doet Redermic wel wat voor de huid, of is het schadelijk en kan ik hem maar beter niet meer gebruiken? Momenteel zijn mijn ogen iets bijgetrokken, maar het is nog niet optimaal. Graag zou ik jouw advies hierover willen horen! Ik weet dat je het super druk hebt, maar ik hoop stiekem toch op een antwoord..:-) Vriendelijke groeten Dieuwke

   reageren
  185. zegt :

   heel vreemd mijn vraag is verwijdert,vroeg mij alleen af welke dagcreme je naast je vitamine azuuur moet gebruiken ,weet iemand hier dan een antw op als Jetske geen tijd meer heeft,zie die vraag niet ergens terug lijkt mij wel zo belangrijk! Alvast bedankt aan iedereen die hier een goed antw.voor heeft .Groetjes Esmerlda

   reageren
  186. zegt :

   Esmeralda, ik zelf ben sinds vandaag gestopt met mijn vitamene a zuur creme :) omdat ik niet echt acne meer heb op me huid, het is heel erg verbeterd. Ook ben ik al een maand gestopt met dag creme, want vondt het zo irritant, zonder vindt ik veel frisser want die andere blijft maar plakken:). Ik kreeg een dagcreme van de dermatoloog dat ik samen met vitamine a zuur moest gebruiken, maar dat doe ik dus niet meer. De dagcreme was Cetaphil dagcreme die kan je gewoon zo bij de apotheek halen.

   reageren
  187. zegt :

   hallo jetske ik ben bergonnen met vitamine a zuur 0,05% ik ben 65 jaar nou is mij vraag ik heb licht waaiend over mijn wangen couperose kan dat gaan irriteren lieve groetjes lenny

   reageren
  188. zegt :

   Hoi Esmeralda,

   Jetske raadt bij het gebruik van vitamine A zuur een milde gezichtscreme aan, dus zonder parfum en andere irriterende stoffen plus niacinamide en vitamine C.

   Zelfs gebruik ik ook vitamine A zuur en ik gebruik daarbij de Oil of Olaz Total Effects 7 in 1 Dagcreme Parfumvrij. Die bevat vrij veel niacinamide en is mild. Hij staat trouwens bij het product-advies van Jetske dus hij is "Jetske-proof" ;) Daarbij kun je nog een serum die vitamine C bevat gebruiken. Persoonlijk vind ik die van Paula's Choice wel lekker.

   Hoop dat je er wat aan hebt!

   Groetjes Jasmijn.

   reageren
  189. zegt :

   Wanneer kom je eigenlijk in aanmerking voor een recept vit A zuur? Wat zijn de richtlijnen daarvoor?

   Alvast bedankt!

   reageren
  190. zegt :

   Beste Jetske,

   Hoe lang en hoe vaak mag je tretinoine creme gebruiken, 0,02 of 0,05. Ik ben 39 en heb hem gekregen tegen acne. Ik gebruik hem volgens aangegeven dosering 1 maal per dag, afwisselend 0,02 en 0.05 omdat ik irritatie wil voorkomen, maar denk dat alleen 0.02 toch te licht is. Het is natuurlijk nog maar de vraag of het werkt, maar ik hoop de creme ook de kunnen houden om rimpels zoveel mogelijk tegen te gaan. Nu vraag ik me af hoe lang, in welke frequentie of hoe vaak kun je deze creme blijven gebruiken? Gaat dat per kuur of 2 of 3 keer per week een leven lang? Alvast hartelijk dank voor je antwoord, vriendelijke groet, Gaby

   reageren
  191. zegt :

   Beste Jetske,

   Ik zou graag vitamine A zuur proberen om de rimpels in mijn gezicht te verminderen, ben 51, heb type 2/3 huid. Ergens op een van je blogs las ik dat als je er met je huisarts niet uit kwam over het voorschrijven van dit product je even contact met jou kon opnemen. Mijn huisarts wil niet meewerken in deze. Heb jij een oplossing?

   reageren
  192. zegt :

   Dag Jetske,

   Ben aantal jaren geleden paar keer behandeld door Peter Velthuis (geen laser). Nu denk ik, vwb de verslapping in de hals, aan Laser Resurfacing. Vitamine A zuur doet hier te weinig voor maar voor een halslift is het niet erg genoeg. Nu meen ik me te herinneren dat jij eens aangaf dat de behandeling niet bij iedereen goed resultaat laat zien. Hoe zit dit precies? Is het effect van zo'n behandeling minimaal bijvoorbeeld? vr. groet, L.

   reageren
  193. zegt :

   ...of is Laser Rejuvenation hiervoor meer geschikt? dit is toch de zgn. 'Fractional laser'? vr. groet L.

   reageren
  194. zegt :

   Beste Jetske, ik gebruik nu sinds twee weken tretinoine 0,05 voor mijn acne rond mijn bakkebaard. Krijg een rode huid met schilfertjes maar dit neem ik voor lief en ga ermee door. Gister ben ik alleen vergeten de tretinoine weer terug in de koelkast te leggen is dit erg een dagje, maakt het wat uit voor de houdbaarheid. Ik wil graag van mijn acne af en ga in augustus trouwen in het buitenland in een land waar er felle zonlicht is veertig graden. Hoe lang van te voren moet ik stoppen met het gebruik. Wat voor zonnebrand creme kan ik gebruiken voor een acnehuid. Alvast bedankt voor je moeite, groetjes selma

   reageren
  195. zegt :

   Hoi Jetske, ik had last van paarsachtig vlekken op mijn gezicht. Van de dermatoloog kreeg ik isotretinoine 1 maand 10mg en nog een maand 20mg daarna waren mijn vlekken weg en heeft hij tretinoine creme 0.02% voorgeschreven. Ik ben nog niet met de creme begonnen maar ik zal rustig beginnen met 1x per week s'avonds aan te brengen. Mijn vraag is of ik onder de zonnebank mag gaan wanneer ik deze creme gebruik? Alvast bedankt.

   reageren
  196. zegt :

   Hoi Jetske, Ik ben begonnen met Acid A vit maar heb een erg trekkerige en rode huis. Op de bijsluiter staat dat dit in het begin erbij hoort? Ik vroeg mij of hoe je deze creme kan gebruiken nu het voorjaar voor de deur staat en er dus veel zonlicht zal zijn?

   Groet Nikki

   reageren
  197. zegt :

   hallo Jetske,

   ik heb last van een beetje couperose, kan ik daarvoor ook vit a voor gebruiken.

   groetjes Didi

   reageren
  198. zegt :

   Hoi Jetske,

   Ik ben een aantal maanden geleden begonnen met het smeren van vitamine A-crème, de dokter schreef mij de 0,05 % voor. Ik heb het rustig opgebouwd, en dacht dat mijn huid er wel tegen kon, na een tijdje smeerde ik het iedere dag. Maar... het leek alsof mijn huid verkleurde (rood) en ook alsof ik vlekken op mijn gezicht heb gekregen die er eerst niet waren (vooral bij mijn ogen zie ik dat, mijn neus is behoorlijk rood, maar rondom mijn ogen is de huid nog wit) (alsof ik op wintersport ben geweest en een ski-bril heb gedragen) Nu smeer ik al een maand niet meer, maar de roodheid is nog steeds niet weg.

   reageren
  199. zegt :

   Hallo, Ik wil graag weten of bijvoorbeeld Juvederm ingespoten kan worden als je al eerder (13 jaar terug) siliconenolie hebt in laten spuiten om acnéputjes weg te halen. Ik heb overigens geen noemenswaardige klachten gehad. Als je iets anders adviseert dan hoor ik dit graagn (ik heb verder wel een behoorlijk gevoelige huid que cremetjes en ben blij met uncover).

   groet Diana

   reageren
  200. zegt :

   Dag Jetske,

   Wat een informatieve website zeg! Omdat ik verschrikkelijke last heb van pigmentvlekken (zowel hormonale door de pil als door littekentjes van acne) heb ik in Spanje tretinoine creme meegebracht. Het heet "retrides 0,025% en bevat tretinoine, is dat een juiste creme? Ik heb het een aantal dagen opgesmeerd, voorzichtig begonnen zoals jij adviseert en mijn huid reageert er heel goed op. Ik heb geen irritaties of droge plekjes (terwijl ik wel een vochtarme huid heb) en ik heb na twee weken echt het idee dat de vlekjes minder worden (mensen in mijn omgeving zien het ook). Kan dat van de crème zijn? Ik heb namelijk ook ergens gelezen dat het even duurt voordat je resultaat ziet. Ik smeer het nu afwisselend, de ene keer alleen op de pigmentvlekjes, de andere keer op mijn hele gezicht met na 30 minuten een moisturizer er overheen en een keer per week alleen een dun laagje van de crème, zonder moisturizer. Ik hoop dat je aan kunt geven of ik het op deze manier goed gebruik (of niet natuurlijk). Tot nu toe ben ik in ieder geval erg blij met het resultaat. Zou ik na de zomer (september) over kunnen gaan op 0,05% als mijn huid hier goed op blijft reageren?

   Alvast bedankt.

   Groeten, Chantie

   reageren
  201. zegt :

   L.S., Zou je ook vit.c-tabletten kun malen een blender die ook noten kan malen en dat door een of ander crème mengen. Of zit er in die tabletten hulpstoffen die je huid niet kan verdragen?

   Vr. Groet, Alyssa

   reageren
  202. zegt :

   Beste Jetske, Ongeveer 4 weken geleden ben ik overgestapt van 0,02 % naar 0,05% . De laatste tijd krijg ik opeens heel erg last van haaruitval. Kan dit door de tretinoine creme komen? Toen ik 0,02% gebruikte had ik nergens last van. Is het nog raadzaam om terug te keren naar het gebruik van 0,02% of adviseer je me er maar helemaal mee te stoppen?

   Groeten Jorien

   reageren
  203. zegt :

   @Jorien

   Er moet geen onrust ontstaatn, maar dat idee heb ik ook wel eens. Vooral mijn wenkbrauwen en bij mijn slapen valt het voor mijn gevoel dan uit. Er schijnt wel een relatie te bestaan tussen een hoge dosis vitamine a in het bloed en haaruitval, maar toch wordt dat niet in het algemeen aangenomen dat dat een bijwerking is van tretinoine creme. Als ik jou was zou ik zeker teruggaan naar 0.02%. Het blijft tenslotte een irriterend stofje. Het komt in ieder geval niet helemaal uit de lucht vallen er zijn wel degelijk wat studies die die richting op gaan, bijvoorbeeld:

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15955085 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23014334

   reageren
  204. zegt :

   Beste jetske

   Ik vroeg me zelf af als retin a over de datum is kan je het nog gebruiken of niet

   reageren
  205. zegt :

   Help!!! Kwam voor acneproblemen bij de huisarts en hij heeft Isotretinoïne 20 mg voorgeschreven...blijkt nu dat ik zwanger ben. Op dat moment was ik dus al 4 weken zwanger. Ik heb in totaal 9 pillen geslikt, maar nu is de kans (ze zeggen 70%) dat het kind er dus niet goed uitkomt. Ik ben nu 8 weken zwanger en ben HELEMAAL RADELOOS. Wat moet ik nou doen? De dokter heeft niet eens een zwangerschapstest gedaan en dus totaal niet het protocol gevolgd. Bij wie kan ik hier mee terecht??? Uiteraard loop ik bij het ziekenhuis en ze doen hun best, maar ik krijg het idee dat ze ook niet weten over hoe en wat...maar het gaat wel om mijn kind!!! Kunt u mij misschien advies geven? En wat moet ik doen met mijn dokter? Ik ben namelijk erg boos en wil het hier niet bij laten zitten, ik huil iedere dag en ga eraan kapot. Bij de gedachte dat ik het weg moet laten halen word ik helemaal gek. Ik ben 2 maanden zwanger mijn buik, borsten, alles is vol in de groei, maar ja...ik weet het ook niet meer..

   reageren
  206. zegt :

   @ Ana-Maria Savu

   Oh, dat is inderdaad schrikken! Ik lees in het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde dat de kans op afwijkingen bij het kind door gebruik van Isotretinoïne tijdens de zwangerschap wat kleiner (18-35%) is dan jij hebt gehoord (70%). Maar dan nog is het natuurlijk een enorm risico dat je hebt gelopen.

   Omdat je al in het ziekenhuis onder controle staat en hier, behalve Jetske, geloof ik geen andere artsen zitten, denk ik dat je toch moet proberen te vertrouwen op de kunde van de deskundigen in het ziekenhuis. Ik kan me voorstellen dat dat erg moeilijk is maar een andere keus lijk je niet te hebben, wel? En misschien proberen toch wat te ontspannen want al die stress die je nu hebt is uiteraard ook heel slecht voor je ongeboren kind.

   Het spijt me dat ik je verder ook niet kan adviseren. Graag wens ik je veel sterkte en ik hoop dat jij en je ongeboren kind geluk hebben en bij degenen horen die geen problemen krijgen door het gebruik van Isotretinoïne tijdens de zwangerschap.

   Dit is wat ik heb kunnen vinden in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:

   " Bij de toepassing van isotretinoïne is het van het grootste belang dat zwangerschap voorkomen wordt. Helaas krijgen wij als Teratologie Informatie Service nog met enige regelmaat vragen over accidentele blootstellingen aan het middel tijdens de zwangerschap. In de eerste helft van 2008 waren dat vier vragen. De teratogeniteit van isotretinoïne laat geen ruimte voor het gebruik ervan gedurende de zwangerschap. Het risico op aangeboren afwijkingen dat in de literatuur wordt genoemd, ligt tussen de 18 en 35%. Verder is er een verhoogd risico op spontane abortus, prematuriteit, mentale retardatie, een verlaagd IQ en gedragsstoornissen. Embryopathie door isotretinoïne bestaat uit afwijkingen van het centraal zenuwstelsel (zoals hydrocephalus en microcefalie), craniofaciale afwijkingen (zoals microtie of anotie, micrognathie en faciale dysmorfieën), cardiovasculaire afwijkingen (zoals transpositie van de grote vaten, tetralogie van Fallot, atriumseptumdefect en ventrikelseptumdefect) en thymusafwijkingen (ectopie, hypoplasie of aplasie). Ook andere aangeboren afwijkingen kunnen voorkomen.1-4

   Concluderend kan gesteld worden dat bij de toepassing van isotretinoïne het van het grootste belang is dat zwangerschap voorkomen wordt. Precieze richtlijnen voor het gebruik van Roaccutane zijn terug te vinden op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (http://db.cbg-meb.nl/IB-teksten/h10305.pdf). Deze richtlijnen gelden ook voor de generieke producten. In grote lijnen bestaan de richtlijnen uit effectieve anticonceptie één maand voorafgaand, tijdens en één maand na beëindiging van de behandeling. De anticonceptie bestaat uit tenminste één, maar liefst twee anticonceptiemethoden, waaronder een barrièremethode. Zwangerschap moet worden uitgesloten middels zwangerschapstests onder medische supervisie één maand voorafgaande aan de behandeling en bij de start daarvan, vervolgens elke 28 dagen en bij 5 weken na beëindiging van de therapie." Zie eventueel http://www.ntvg.nl/publicatie/samenvatting-van-de-standaard-39acne39-tweede-herziening-van-het-nederlands-huisartsen-ge/ingezonden#669552

   Veel sterkte, Ana-Maria!

   reageren
  207. zegt :

   Beste Ana-Maria,

   Wat ontzettend vervelend dit te lezen. Ik hoop dat alles goed komt. We zijn nu eind september. Weet je al wat meer?

   Met vriendelijke groet, Eli Ho

   reageren
  208. zegt :

   Hallo, ik heb last van hyperpigmentatie op armen en benen en met name op de onderarmen zitten behoorlijk grote plekken. Is Tretinoïne alleen bedoeld voor een lichte vorm of kan het ook zware aan. Ik vind het behoorlijk storend.

   reageren

   1. Beste Jannie,

    Postinflammatoire hyperpigmentatie is erg vervelend maar gaat over het algemeen vanzelf weer weg. In dit geval is camoufleren beter dan behandelen. Mocht je de gebieden gaan behandelen kan de huid meer gaan irriteren waardoor de pigmentvlekken niet weg gaan of verergeren. Postinflammatoire hyperpigmentatie kan zoals gezegd vanzelf weg gaan, maar het duurt wel even (soms een jaar). Vitamine A zuur (tretinoïne) doet iets minder aan pigmentvlekken in vergelijking met bijvoorbeeld hydroquinone. Uit onderzoek blijkt ook dat 5% niacinamide even goed werkt als hydroquinone. Het voordeel van niacinamide is dat je het onbeperkt kan blijven gebruiken, bij hydroquinone moet je na zes maanden stoppen. Daarnaast is niacinamide vrij verkrijgbaar omdat het geen medicijn is en de kans op irritatie is ook kleiner. Bescherm de huid in ieder geval altijd met een zonnebrandcrème omdat de zon pigmentvlekken verergert.

    Groetjes Jetske

    30 december 2013 om 11:58
   2. zegt :

    Beste Jetske,

    Hoe veel retinol mag er nou eigenlijk in een cosmetische creme zitten? En is dat wel genoeg om een oudere huid te 'verjongen'? Ik hoor ook veel over esters van vitamine a, hoe denk je daar over? Zijn die net zo effectief?

    Wat een vragen he.. Ik vind het erg lastig om de verkooppraatjes er uit te filteren, maar desalniettemin is het zeer interessant!

    Groetjes, Ymke

    reageren

    1. Beste Ymke,

     In cosmetische crèmes wordt er vaak een lage concentratie retinol gebruikt omdat het kans geeft op irritatie. Daarnaast is het instabiel (kan niet tegen licht en zuurstof) en zal er ook om deze reden waarschijnlijk een lage concentratie gebruikt worden. Je kunt, als je op zoek bent naar een ingrediënt om de huid te verjongen, beter kiezen voor vitamine A zuur. Het is ook gebleken dat dit het enige ingrediënt is die o.a. bestaande rimpels écht kan verminderen. Een vitamine A zuur derivaat moet in de huid worden omgezet naar de ‘werkzame’ vitamine A zuur. Uit onderzoek blijkt dat een zogenaamd derivaat (zoals retinol) niet zo goed werkzaam is bij veroudering door de zon als vitamine A zuur (rimpels/pigmentvlekken).

     Groetjes Jetske

     19 februari 2014 om 15:14
    2. zegt :

     Hallo Jetske,

     In december 2013 kreeg ik 1 week antibiotica(Cyprofloxadine) voor een teveel aan buikbacteriën in mijn buik. Na een paar weken kreeg ik huiduitslag en heb diverse cremes en tabletten van huisarts geprobeerd. De dermatoloog heeft me nu Minocycline(antibiotica) gegeven en eryacne creme. Na 4 weken was er geen verandering dus nu moet ik nog de antibiotica blijven slikken en heb ik Azalainezuur 20% er bij gekregen voor 1x per dag(savonds). Mijn huid brand(vooral eerste dagen) en ik heb veel meer huiduitslag dan eerst. Mijn vraag is: is het normaal dat een reactie op antibiotica opgelost wordt met een andere antibiotica en helpt deze Azalainezuur wel bij uitslag door antibiotica? Vind het best erg dat het nu veel erger is dan voor ik met de medicijnen begon.

     Groetjes Wendy

     reageren

     1. Beste Wendy,

      Als er medicijnen worden voorgeschreven en je hebt een vraag met betrekking tot het gebruik ervan, adviseer ik altijd contact op te nemen met de behandeld arts. Ik zou je willen daarom willen adviseren contact op te nemen met je dermatoloog. Wel kan ik vast zeggen dat azalainezuur de huid flink kan irriteren en minocycline lichtovergevoeligheid kan geven. Daar kan je huid dus flink las van krijgen, zeker als je je huid niet goed beschermt tegen zonlicht. Gebruik dergelijke producten dus in ieder geval met een goede zonnebrandcrème en een kalmerende basiscrème.

      Groetjes Jetske

      7 april 2014 om 16:51
     2. zegt :

      Ik heb ontzettend veel last van mee-eters, ik weet niet of anderen ze zien, maar ben er zelf wel aardig klaar mee. Ik ben vandaag begonnen met Retin-A 0.05, ik ben benieuwd en kijk uit naar de resultaten!

      reageren

      1. Beste Merel,

       Bouw het gebruik rustig op en kijk goed hoe je huid reageert. Bescherm je huid goed met een zonnebrandcrème want door vitamine A zuur wordt je huid gevoeliger voor zonlicht. Heb je al salicylzuur geprobeerd? Succes!

       Groetjes Jetske

       22 april 2014 om 09:17
      2. zegt :

       Beste Jetske, Ik heb onlangs een recept voor vitamine A zuur gevraagd aan mijn huisarts. Terwijl ik had verwacht dat ze gelijk een recept zou uitschrijven kreeg ik een heel verhaal over dat ik moet accepteren dat ik ouder word en dat mijn rimpels er bij horen:-) Ik was een beetje beduusd dus had niet echt een verweer klaar. Kennelijk is ze niet op de hoogte van de werking van vitamine A zuur en denkt ze dat het het zoveelste fabeltje is van de cosmetische industrie. Weet jij waar ik wel terecht kan? Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Britt

       reageren

       1. Beste Britt,

        Niet elke huisarts wil een recept uitschrijven. Je kunt even een e-mail sturen naar jetske@jetskeultee.nl; omdat het belangrijk is de juiste producten naast vitamine A zuur te gebruiken schrijf ik zelf alleen een recept uit bij het gebruik van de producten van Uncover Skincare.

        Groetjes Jetske

        2 mei 2014 om 14:38
       2. zegt :

        Beste,

        De vraag is reeds gesteld, maar nog niet beantwoord.

        Is het mogelijk om 's avonds vit A creme te smeren en 's morgens een (dagcreme met) zelfbruiner?

        reageren

        1. Beste Sandra,

         Dit kan zeker, maar let dan wel op de ingrediënten van de dagcrème. Verder kan het ook dat het bruine kleurtje minder lang blijft zitten omdat vitamine A zuur exfolieert (verwijdert dode huidcellen). Gebruik uiteraard ook een zonnebrandcrème!

         Groetjes Jetske

         2 mei 2014 om 14:58
        2. zegt :

         Beste Jetske,

         Ik vind het super lief van je dat je op alle vragen antwoord geeft :) Ik lees met veel plezier je blog en hartstikke bedankt voor alle informatie!! :D

         Mvg,

         Sadia

         reageren

         1. Beste Sadia,

          Bedankt voor je compliment. Super om te lezen :-)!

          Groetjes Jetske

          2 mei 2014 om 15:35
         2. zegt :

          Hallo Jetske,

          Ik ben 23 en ik begin de eerste tekenen van rimpeltjes te zien, dus ik dacht dat het zo langzamerhand tijd wordt om met tretinoïnecrème te beginnen. Ik heb verder nauwelijks last van acne, dus ik vind het nogal gênant om naar de huisarts te stappen voor zoiets 'oppervlakkigs' als anti-rimpelmaatregelen. Kan het kwaad om deze crème online te kopen? Of is het vrij gangbaar dat huisartsen deze crème voorschrijven als je er 'gewoon even' om vraagt?

          Groet, Sandra

          reageren

          1. Beste Sandra, Vitamine A zuur is een medicijn en het dient echt met beleid gebruikt te worden. Niet alle huisartsen staan te trappelen om een recept uit te schrijven. Het is inderdaad ook online verkrijgbaar maar mijn voorkeur gaat wel uit naar het gebruik van vitamine A zuur onder begeleiding van een arts. Het is ook belangrijk een moisturizer met kalmerende en barrièreherstellende ingrediënten en uiteraard een zonnebrandcrème te gebruiken.

           Groetjes Jetske

           12 mei 2014 om 16:03
          2. zegt :

           Hoi iedereen,

           Ik heb retin a gekocht van healthnbeautyexpress op ebay. Deze heeft er al honderden van verkocht (je kunt op ebay immers zien hoe vaak een artikel gekocht wordt) en ze krijgt alleen maar positieve reviews... Zal wel goed zijn dan. Andere site die ik nog heb voor jullie is owndoc.com wat een zeer betrouwbare site is. Echter verkopen zij het spaanse merk retirides (voor 30 euro) en hier zit parfum in. Jetske heeft het al eens over retirides gehad en vond het op zich een prima product, alleen jammer van de parfum maar ze zei dat het al een stuk minder erg was als je geen gevoelige huid had. Hoop dat ik jullie hiermee een beetje geholpen heb. Hebben jullie nog andere plekken waar je het kunt kopen?

           reageren
          3. zegt :

           Welke producten moet en kan ik het beste gebruiken naast een vit à creme, ik ben 51jaar heb een normale tot gemengde huid. Alvast hartelijk bedankt.

           reageren

           1. Beste Paula,

            Het is altijd belangrijk de producten af te stemmen op de behoefte van je huid. Je kunt in ieder geval een moisturizer gebruiken met kalmerende en barrièreherstellende ingrediënten (bijv. niacinamide) en een zonnebrandcrème. Door het gebruik van vitamine A zuur wordt je huid namelijk gevoeliger voor de zon.

            Groetjes Jetske

            23 juni 2014 om 15:49
           2. zegt :

            Jetske Ultee geeft vrouwen behalve een eerlijke en doeltreffend product ook een visie op huidverzorging mee.

            reageren
           3. zegt :

            Beste Jetske,

            Ik heb een jaar geleden Differin Gel 1mg/g gebruikt tegen mijn puistjes. Ik had er voortdurend last van op mijn kin. Na het een tijdje gebruikt te hebben (ik weet helaas niet meer hoe lang ongeveer) werd het minder. Daarna is het helemaal over gegaan en had ik ongeveer een jaar geen last meer van puistjes. Toen was ik 18, nu ben ik 19, bijna 20 jaar. Eind vorig jaar ben ik begonnen met het slikken van vitamine B12 supplementen omdat ik een groot tekort had. De laatste maanden heb ik weer erg veel puistjes bij mijn kin, maar ook op andere plekken op mijn gezicht en op mijn schouders. Toen ik begon met de B12 supplementen wist ik niet dat het krijgen van puistjes een bijwerking was/kon zijn. Daar ben ik laatst pas achter gekomen. Nu heb ik al vele middeltjes geprobeerd, waaronder weer Differin. Ik heb een vrij droge/gevoelige huid, waardoor ik door Differin last krijg van schilfers en een nog drogere/rode huid dan het al is door de puistjes. Ik zou nu wel weer willen beginnen met Differin, maar volgende week ga ik op (zon)vakantie. In de bijsluiter staat dat je felle zon en UVlampen moet vermijden. Dit gaat me uiteraard niet lukken op vakantie.

            Wat raad je me aan om te doen? Zou ik langzaam (om de 2 of 3 dagen) Differin weer kunnen gaan smeren? Wat voor creme zou ik dan kunnen gebruiken om mijn huid te voeden en het schilferen tegen te gaan?

            reageren

            1. Beste Laura, Je kunt weer rustig gaan starten met de differin. Breng het alleen ’s avonds aan en begin inderdaad met 1x in de drie dagen en bouw dit langzaam op. Gebruik daarnaast elke dag zonnebrandcrème, smeer voldoende en smeer op zonnige dagen elke twee uur. Gebruik bij de differin gel een moisturizer zoals die van La Roche Posay (zie productadvies) of een basis crème zoals vaseline die je na 10-15 minuten over de differin gel kan aanbrengen. Je kunt zelfs in het begin een moisturizer onder je differin aanbrengen.

             Groetjes, Jetske

             9 juli 2014 om 16:55
            2. zegt :

             Beste Jetske,

             Vandaag heb ik 0,01% differin gel voorgeschreven gekregen voor mijn acne (vooral veel, vaak kleurloze, bultjes op mijn voorhoofd) na plaatsen van de mirena spiraal en stoppen van de pil. Ik ben van plan deze te combineren met s ochtends salicylzuur als mijn huid gewend is. Over 2 maanden zal ik 4 maanden op reis gaan waar ik veel zonlicht zal zijn. Is het dan slim om door te gaan met deze behandeling? Als dit niet het geval is: is het een idee (of juist zelfs schadelijk) om een orale oestrogeen of zelfs de pil te slikken in combinatie met de mirena spiraal? Aangezien oestrogenen anti-androgeen werken.

             Bij voorbaat hartelijk dank.

             Met vriendelijke groet,

             Chloe Reiniers

             ps. ik heb vorige week uw cleanser besteld. Ik ben erg benieuwd en ben er erg blij mee! Uw blog heeft mij veel geholpen in het kiezen van de juiste huidproducten.

             reageren

             1. Beste Chloe,

              Je kunt er mee doorgaan mits dat je de huid erg goed beschermd met een zonnebrandcrème (SPF30). Ik zou het combineren van de mirena spiraal met orale oestrogenen zeker niet adviseren, maar ik raad je aan om jouw vraag even je behandelend arts voor te leggen.

              Groetjes Jetske

              11 augustus 2014 om 10:22
             2. zegt :

              Beste jetske,

              2weeken geleden ben ik naar een dermatoloog geweest. Omdat ik nogal last had van acne vooral van witte mee eters over heel mijn gezicht. Nu heb tetrinoine 0,025 % en clindamicine 1 % voor op mijn huid gekregen .Ik zie ng geen verbetering maar ik heb ook geen last van drooge huid of iets dergelijk van bijwerking .Mijn vraag is werkt dit niet op.mij ? Of is het iets te licht van medicijn of moet ik gwn meer afwachten tegen ik verbetering zie?

              alvast bedankt Mvg

              reageren

              1. Beste Levi,

               Je gebruikt het nog maar twee weken en het duurt echt een paar weken voordat je resultaat gaat zien! Mocht het over een maand of twee a drie nog niet verminderd zijn neem dan weer even contact op met je behandeld arts. Nog even geduld hebben dus!

               Groetjes Jetske

               11 augustus 2014 om 11:14
              2. zegt :

               Hallo Jetske,

               Kun je eenzelfde effect bereiken met vitamine A zuur 0.02% als ook met vitamine A zuur 0.05%? Ik gebruik nu 0.02% en wil het hier graag bij houden, ook omdat ik een lichte huid heb die soms last heeft van rosacea. Misschien dat jij hier eventueel een antwoordt op hebt?

               Bij voorbaat bedankt,

               Vriendelijke groet, Danielle

               reageren

               1. Beste Danielle,

                Dit is eigenlijk voor iedere huid anders. Als je huid gewend is aan 0,02% (en dit gaat goed) kan je eventueel overstappen op een hogere concentratie, 0,05%. Als je huid hier ook goed op reageert zou je wel een beter effect kunnen bereiken. Maar het kan ook goed dat 0,05% teveel is voor je huid en als je hiermee doorgaat bereik je juist het tegengestelde effect…

                Groetjes Jetske

                26 augustus 2014 om 14:36
               2. zegt :

                Beste Jetske,

                Mijn dochter slikt sinds enkele weken Mycrogynon 30. In het ene artikel las ik dat het niet uit maakt welke anticonceptiepil gebruikt wordt; dat ze alle helpen bij puistjes. In een ander artikel las ik dat juist Microgynon af te raden is. Dit omdat het een 'relatief hoge intrinsieke androgene werking' heeft. 'Preparaten met desogestrel' (Marvelon of Mercilon) zouden geschikter zijn bij puistjes. Weet jij hier misschien iets meer over Jetske?

                Alvast bedankt en met vriendelijke groet, Lydia

                reageren
                1. zegt :

                 Beste Jetske, Oeps, ik zie dat je al gereageerd hebt op deze vraag onder 'Wonderolie'. Bedankt daarvoor! De Yasmin geeft dan echter weer een hoger risico op trombose omdat hij Drospirenon bevat. Alle derde en vierde generatie pillen geven een hoger risico op trombose. Dat vind ik dan ook geen fijn idee. Is er een pil die minder slecht voor puistjes is dan Microgynon maar die wel tot de tweede generatie pillen behoort? Sorry van de moeilijke vragen :-) :-( Vriendelijke groeten, Lydia

                 reageren

                 1. Beste Lydia,

                  Helaas zitten aan alle soorten pillen verschillende bijwerkingen. Alle anticonceptiepillen veroorzaken een klein risico op trombose, de derde en vierde generatie pil hebben inderdaad wel een iets grotere kans. Ik vind het lastig om hier uitspraak over te doen, het is niet echt iets waar ik heel veel van weet helaas.      

                  Groetjes Jetske

                  24 oktober 2014 om 16:15
                 2. zegt :

                  Hoi Jetske,

                  Ik heb ineens last van acne ( ik ben 19 jaar) hiervoor heb ik er nooit last van gehad. Ik heb differin gel voorgeschreven gekregen en gebruik dit nu 2 maanden. Maar mijn huid word er alleen maar geirriteerder van dus ben ik ermee gestopt. Nu is mijn vraag: Wanneer kun je weer in de zon als je bent gestopt met differin? En die rode plekjes die achterblijven na een pukkel gaan die gewoon weer weg? of is dat een litteken?

                  reageren

                  1. Beste Melissa,

                   Wat vervelend dat je last hebt van acne. Ik zou je willen adviseren de volgende blog te lezen: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770. De rode plekjes die je beschrijft zullen waarschijnlijk vanzelf verdwijnen. Bescherm je huid wel goed met een zonnebrandcrème anders bestaat de kans dat er pigmentvlekken ontstaan. Een zonnebrandcrème is eigenlijk altijd belangrijk, wist je dat 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon? Uiteraard is de zon ook goed voor onze gezondheid, maar ga wel altijd beschermd van de zon genieten!      

                   Groetjes Jetske

                   19 november 2014 om 15:45
                  2. zegt :

                   Beste Jetske,

                   Graag zou ik weten wat jij voor mening hebt over LED lichttherapie en dan bedoel ik voornamelijk een apparaat voor thuisgebruik bij rimpels, acné bijv. Kan dit ook gevaarlijk zijn? Kan het gebruikt worden wanneer je huid al dunner is door vitamine A zuur smeren of door medicatie die je huid dunner maakt (zoals bij auto immuun ziekte).

                   reageren

                   1. Beste Lydia,

                    Er zit veel verschil in de apparaten voor thuisgebruik. Sommige zijn wel echt werkzaam maar andere zijn verspilling van het geld. Je zou eens op de site van Tria kunnen kijken, zij hebben een goed blauw licht apparaat en een geschikte laser voor thuisgebruik. Wel echt met beleid gebruiken want je kan je huid er zeker ook mee beschadigen!

                    Groetjes Jetske

                    19 november 2014 om 16:00
                   2. zegt :

                    Toch bedankt Jetske. Zou ik dan beter met deze vraag naar een dermatoloog of naar een gynaecoloog kunnen gaan? Wanneer een specialist zich hier al niet direct in verdiept heeft kan ik er, denk ik, van uitgaan dat een huisarts hier ook het fijne niet van weet?

                    reageren

                    1. Beste Lydia,

                     Je kunt het altijd even voorleggen en mocht je huisarts er niet voldoende van weten een verwijzing vragen voor een dermatoloog!

                     Groetjes Jetske

                     9 december 2014 om 15:00
                    2. zegt :

                     Beste Jetske,

                     Ik heb een vraagje. Ik ben 17 jaar en heb nooit echt erge puistjes gehad tot de laatste maanden. Ik ben naar de dokter geweest en heb tretoine 5% gekregen. Ik smeer het nu ongeveer 3 weken om de paar dagen maar ik merk dat ik veel meer puistjes heb gekregen. Me huid is ook erg schilverig. Ik ben super bang dat mijn huid nu juist alleen maar slechter word. Ik heb veel grote rode puistjes die er al meer dan 3 weken zitten en gewoon niet weggaan. Is dit normaal en na hoelang is er ongeveer resultaat...

                     Mvg,

                     Romy

                     Mvg, Romy

                     reageren

                     1. Beste Romy,

                      Wat vervelend dat je last hebt van acne. Ik zou je in ieder geval willen adviseren de volgende blog te lezen: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770. Gebruik milde producten zonder irriterende ingrediënten (zoals parfum en alcohol), eventueel in combinatie met salicylzuur en/of benzoylperoxide. Mocht dit niet voldoende zijn dan kan je aanvullend een antibiotica crème gebruiken (zoals Duac). Je kunt uiteraard altijd even een verwijzing vragen naar een dermatoloog. Vitamine A zuur moet je erg rustig opbouwen. Als de schilfering aanhoudt zou ik je willen adviseren contact op te nemen met de behandeld arts.

                      Groetjes Jetske

                      29 januari 2015 om 15:45
                     2. zegt :

                      Hallo, Ik gebruik nu 1 week de acid à vit crème. Ik ben vandaag ongesteld geworden terwijl ik al een jaar miet meer ongesteld ben geweest(mirena spiraal.) kan dit komen door de acid à vit crème ? Alvast bedankt Groet Claudia

                      reageren

                      1. Beste Claudia,

                       Ik zou dit helaas echt niet weten. Ik denk dat het toeval is!

                       Groetjes Jetske

                       6 maart 2015 om 14:15
                      2. zegt :

                       Beste, ik gebruik al een tijdje de Tretinoïne crème 0,05% en ben daar heel tevreden van, bestaat er ook een goeie anti rimpel oogcreme? Ook iets wat apotheek zelf kan maken? Mvg

                       reageren

                       1. Beste Chantal,

                        Omdat 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon is de enige echte antirimpelcreme een zonnebrandcrème! Dit kan je ook rondom je ogen aanbrengen.

                        Groetjes Jetske

                        30 maart 2015 om 14:30
                       2. zegt :

                        Hallo,

                        Ik ben sinds 2 wk na 4 mnd tretinoine 0.02mg acid a vit 0.05mg gaan gebruiken. Als ik nu mijn dagcreme smeer ' s o htends brand mijn huid enorm! Wat kan ik hier tegen doen?

                        Groeten Sandra

                        reageren

                        1. Beste Sandra,

                         Wat vervelend dat je huid brandt. Hoe vaak gebruik je vitamine A zuur op dit moment? Heb je het rustig opgebouwd? Ik zou je in ieder geval willen adviseren een stapje terug te doen en minder vaak vitamine A zuur te gebruiken.

                         Groetjes Jetske

                         30 maart 2015 om 14:30
                        2. zegt :

                         Dag Jetske,

                         Hierboven lees ik dat jij nooit vitamine a gebruikt zonder moisturizer. Gebruik je dan eerst vitamine A zuur, of echt eerst de moisturizer en daarna vitamine a? Ik dacht namelijk dat het ene eventueel het andere wel kon beïnvloeden... Ik weet niet of ik dit goed gebruik.

                         reageren

                         1. Beste Femke,

                          Als je een gevoelige huid hebt kan je eerst een moisturizer aanbrengen en erna vitamine A zuur. De werkzaamheid van vitamine A zuur wordt iets minder maar de kans op irritatie wordt ook kleiner. Als je geen gevoelige huid hebt kan je de moisturizer na vitamine A zuur aanbrengen.

                          Groetjes Jetske

                          3 april 2015 om 11:00
                         2. zegt :

                          Hi Jetske,

                          Wat fijn dat je de tijd neemt om zo veel vragen te beantwoorden! Ik vind het ook ontzettend leuk om zoveel over skincare te lezen en leren. Na een tijd last te hebben gehad van eczeem heb ik veel fijne lijntjes rondom mijn ogen. Ik ben 27 en stoor me hier nogal aan en vroeg me af of er crèmes op de markt zijn die hierbij kunnen helpen of moet ik mijn dokter om een vit. A zuur creme vragen?

                          Groetjes, Josine

                          reageren

                          1. Beste Josine,

                           Als het gaat om droogtelijntjes zou je een crème met een ingrediënt als niacinamide, glycerine en hyaluronzuur kunnen gebruiken. Niacinamide zorgt ervoor dat de barrièrefunctie van de huid gezond en sterk blijft; hierdoor kan er ook minder vocht ontsnappen. Glycerine en hyaluronzuur zijn een goede combinatie en bevatten goede waterbindende eigenschappen.

                           Groetjes Jetske

                           3 april 2015 om 11:30
                          2. zegt :

                           Hi Jetske,

                           Bedankt voor je antwoord!! Ik had al wat research gedaan en een aantal creme's en serums gekocht met deze ingredienten (met dank aan jou posts over werkzame ingredienten en producten). Maar ondanks dat mijn huid weer in gezonde staat is gaan die rimpeltjes niet echt meer weg en alhoewel er natuurlijk geen wonder-anti-rimpel cremes zijn vroeg ik me af of er misschien toch nog iets anders is wat ik kan proberen?

                           Groetjes, Josine

                           reageren

                           1. Beste Josine,

                            Het enige ingrediënt waarvan bewezen is dat het bestaande rimpels iets kan verminderen is vitamine A zuur. Dit is een medicijn en alleen met een recept verkrijgbaar. Verder is de enige echte antirimpelcreme een zonnebrandcrème: ongeveer 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon.

                            Groetjes Jetske               

                            29 september 2015 om 13:15
                           2. zegt :

                            Dag Jetske, Zo blij dat ik dit forum gevonden heb. Ik ben sinds een week bezig met vitamine preperaat, waar iedereen t hier over heeft omdat ik al 6 jaar last hen van acne. Ik heb er schoon genoeg van dus wil er natuurlijk van af. Sinds ik dit slik (het zijn echt de pillen) is mijn huid nog 20 keer zo droog dat als het altijd al was, het schilfert enorm en mijn huid trekt zo erg dat t bijna niet te harden is. Ook lijkt t alsof ik me kop verbrand heb. A het is rood en b het voelt precies als hoe t voelt als je je kop verbrand hebt. Ook krijg ik ineens hele grote onderhuidse bulten. Kortom ik word er niet vrolijk van. Ik heb nu 20 mg en de bedoeling is dat ik straks 40 mg heb. Trekt dit nog weg? Om acnevrij te worden heb ik alles over alleen wil ik dan graag weten hoelang ik deze bijwerkingen dan nog behoud. Eno ja, ik heb nooit hoofdpijn. Sinds die pillen wel en heb last van mijn spieren. Ben ik de enige die zo debiel reageert op die pillen? Ben blij als je me uit de brand kunt helpen! Liefs!

                            reageren

                            1. Beste Annelot,

                             Heb je al contact opgenomen met de behandeld arts hierover? Het vervelende van roaccutane is dat het de talgproductie zo goed als stil legt. Je huid wordt er dus enorm droog van. Ik hoop dat het snel beter gaat met je huid!

                             Groetjes Jetske

                             3 april 2015 om 11:30
                            2. zegt :

                             Beste Jetske,

                             Je zal het wel vaker te horen krijgen, maar toch, mijn complimenten voor je super informatieve site. Als ik met een vraag over huidverzorging zit, is jouw site standaard de eerste waar ik naar toe ga voor informatie! ;-) Dank!

                             Nou wordt er de laatste tijd op veel beauty blogs nogal wat gehyped over Sunday Riley's nieuwe product, Luna. Nou wordt er over zoveel producten een hype gecreëerd dus ik doe altijd eerst zelf onderzoek alvorens wel/niet tot aankoop over te gaan. Ik ben nogal sceptisch wat dat betreft.

                             Het is een serum met een relatief nieuwe vorm van Vitamine A, Hydroxypinacolone Retinoate of afgekort HPA. "Hydroxypinacolone Retinoate is the trans-retinol ester of all retinoic acid".

                             De theorie van de makers is dat door dit type Vit A er 1. minder irritatie en geen droge huid optreedt in vergelijking met traditionele vitamine A-zuren 2. minder nodig is omdat het er geen metabolische conversie nodig is 3. er een lager % Vitamine A nodig is omdat het in een gecoate vorm (DMI) komt + door de organische verbinding er minder oxidatie van het vitamine A zuur optreedt.

                             Als ik het onderzoek op google, kom ik bronnen tegen die zeggen dat het onderzoek naar deze ester nog in de kinderschoenen staat en dat het onderzoek op een belachelijk laag aantal proefpersonen is uitgevoerd, andere bronnen beweren dat dit de next big thing is in Vitamine A-zuur-land. Ik weet gewoon oprecht niet wat ik er van moet denken. Er wordt nogal wat beweerd en beloofd en ik vraag me af of dat allemaal wel waargemaakt kan worden. Wat vind jij er van? :)

                             Hier is de ingrediënten-lijst:

                             Persea Gratissima (Extra Virgin, Cold Pressed Avocado) Oil, Vitis Vinifera (Organic, Cold Pressed Concord Grape) Seed Oil, Rubus Fruticosus (Cold Pressed Blackberry) Seed Oil, Salvia Hispanica (Cold Pressed Chia) Oil, Dimethyl Isosorbide (and) Hydroxypinacolone Retinoate, Chamomila Recutita (Matricaria) Flower Oil, Tanacetum annuum (Blue Tansy) oil, Anthemis nobilis (English Chamomile) oil, Eriocephalus punctualatus (Cape Chamomile) oil, Citrus Aurantium Amara (Neroli) Oil, Citrus Aurantium Dulcis (Blood Orange) oil, Cananga Odorata Flower (Ylang Ylang) Oil, Vetivera zizanoides (Vetiver) oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil (and) Rosmarinus officinalis (Rosemary) Leaf Extract, CI 61565 (Green 6), CI 60725 (Violet 2).

                             Met vriendelijke groet,

                             GW

                             reageren

                             1. Beste GW,

                              Deze nieuwe vorm van vitamine A is inderdaad veelbelovend maar het onderzoek staat nog wel in de kinderschoenen! Ik heb de fabrikant van dit product vorige week gesproken en hoewel het allemaal interessant klinkt ben ik nog niet helemaal overtuigd, er is inderdaad nog weinig bewezen. Ik hou het in de gaten en laat het weten als ik er meer over kan vertellen.

                              Groetjes Jetske

                              23 april 2015 om 15:00
                             2. zegt :

                              Hoi Jetske, Dank je voor al je info! Echt heel erg waardevol. Ik ben sinds kort begonnen met retinol 1% van Paula´s Choice. Ik durf geen vitamine A zuur aan aangezien mijn huid erg gevoelig is. Nou heb ik de retinol ook onder de ogen gesmeerd en nu lijk ik daar meer rimpels te hebben gekregen dan ik had. Ik ben daar best verdrietig van, want ik wilde juist dat het minder zou worden. Ik ben nu 38 jaar er begin kraaienpootjes en lachrimpels te krijgen die ik d.m.v de retinol wilde aanpakken. Worden de rimpels die nu erger zijn weer minder of moet ik stoppen met het gebruik van de retinol? Ik las ergens dat het eerst erger kan worden maar daarna weer verbeterd. Is dat echt zo? Ik vertrouw eigenlijk alleen jouw advies.

                              Ik moet nog iets zeggen: Wat ben jij een beeldschone vrouw! Ik vind je 1 van de mooiste vrouwen die ik heb gezien en dat meen ik echt!

                              Lieve groetjes, Ster

                              reageren

                              1. Beste Ster,

                               Wat vervelend dat je meer rimpels hebt gekregen. Heb je al contact opgenomen met Paula's Choice? De huid kan in het begin wat droger worden (eerste twee weken) en hierdoor kunnen droogtelijntjes meer opvallen. Het is belangrijk dat je ook ingrediënten gebruiken die barrièreherstellend werken zoals niacinamide. Ik zou het ook niet direct onder de ogen aanbrengen, de huid hier is toch wat gevoeliger.

                               Groetjes Jetske

                               22 mei 2015 om 14:15
                              2. zegt :

                               Beste Jetske, Ik heb puntbloedinkjes op me gezicht gekregen na het gebruik van retinol. Vooral op de wangen onder de ogen. Is dit heel erg? Ik heb wel vaker last van puntbloedingen op me benen en armen, maar dit was echt na de retinol.

                               Mvg Olga

                               reageren

                               1. Beste Olga,

                                Als je bijvoorbeeld met een glaasje op je huid drukt, verdwijnen deze bloedingen dan?

                                Groetjes Jetske

                                29 juni 2015 om 11:30
                               2. zegt :

                                Beste jetske,

                                ik gebruik vitamina A creme ( gekregen bij de huisarts) voor mijn striae. Ik gebruik eerst een dermaroller en dan smeer ik de vitamina A creme. Is het goed om de vitamine A creme op die manier te gebruiken en hoeveel dagen na het gebruiken van de vitamine A creme kan ik gaan zonnen?

                                Mvg, Sarah

                                reageren

                                1. Beste Sarah,

                                 Zoals ik in de volgende blog aangeef is er niet veel bewijs voor de werking van microdermabrasie bij striae: http://www.dr-jetskeultee.nl/striae/obj10576450. Ik zou je zeker niet willen adviseren om echt onbeschermd te gaan zonnen. In de volgende blog heb ik hierover alles uitgelegd: http://www.dr-jetskeultee.nl/voorlichting-zonbescherming/obj7777527.

                                 Groetjes Jetske

                                 29 juni 2015 om 11:30
                                2. zegt :

                                 Hoi Jetske,

                                 Ik gebruik van augustus 2014 tretinoine creme. Eerst de 0.02 en nu de 0.05. Hoe lang kan ik hier dagelijks mee doorgaan? Moet ik het gaan afbouwen?

                                 Groeten Sandra

                                 reageren

                                 1. Beste Sandra,

                                  Na ongeveer 8 tot 12 maanden zie je het uiteindelijke resultaat. Hierna kan je het gebruik bijhouden door vitamine A zuur twee-drie keer per week te gebruiken.

                                  Groetjes Jetske

                                  29 juni 2015 om 12:15
                                 2. zegt :

                                  Beste Jetske,

                                  Ik heb sinds een tweetal maanden tetrinoine creme 0.02 % gebruikt en zou nu aan 0.05 % willen beginnen. Ik heb ook glycolzuurgel gekocht 5% ( Rosenberg) maar mag je dit gelijktijdig met de vit A zuur creme gebruiken?

                                  Gtjs, Hilde

                                  reageren

                                  1. Beste Hilde,

                                   Je mag het gelijktijdig gebruiken maar het liefst niet dezelfde avond. Het kan ook per huidtype verschillen hoe het hier op reageert. Bouw glycolzuur rustig op en begin op een avond dat je geen vitamine A zuur gebruikt. Mocht je merken dat het teveel is doe dan een stapje terug of stop met het gebruik.

                                   Groetjes Jetske

                                   29 juni 2015 om 12:15
                                  2. zegt :

                                   Beste Jetske,

                                   Ik heb nu minder last van acne in mijn gezicht. Gebruik nu producten van Louis Widmer voor verzorging. Alleen heb ik nog ladt van roze vlekjes van acne. Is vitamine A zuur een oplossing daarvoor? Of heeft u een beter voorstel voor mij.

                                   Mvg ivan

                                   reageren

                                   1. Beste Ivan,

                                    De roze vlekjes ontstaan vermoedelijk op de plaatsen waar puistjes hebben gezeten. Dit zal naar verloop van tijd verminderen. Bescherm je huid in ieder geval goed met een zonnebrandcrème. Verder kan niacinamide de roodheid in de huid wat verminderen. Mochten de plekjes na een aantal maanden niet verminderd zijn dan zou je vitamine A zuur kunnen overwegen.

                                    Groetjes Jetske

                                    2 september 2015 om 14:42
                                   2. zegt :

                                    Hoi Jetske,

                                    Ik ben 26 jaar oud en ik heb tot mijn 8ste in de tropen geleefd. Ik waas veel buiten op het strand, maar mijn ouders waren altijd erg voorzichtig en smeerde me goed in en ik droeg ook vaak een petje. Ik weet niet of ik toen ooit verbrand ben geweest, ik had namelijk al vrij snel een donkere teint wat me denk ik wel beschermde.. Maar verhoogd dit mijn kans op vroegtijdige huidveroudering? Mijn huid vind ik zelf wel mooi, maar ik heb wel wat fijne lijntjes rondom mijn ogen en twee kleine pigment vlekjes op mijn wang. Zou vitamine A zuur goed zijn om te gebruiken? En welke creme zou je aanraden? Moet ik daarom vragen bij de huisarts?

                                    Met vriendelijke groeten,

                                    Iris

                                    reageren

                                    1. Hoi Iris,

                                     Ik weet natuurlijk niet hoe je ouders jou hebben beschermd tegen UV-straling, maar de manier die je beschrijft klinkt in ieder geval goed. Als je je nu ook goed blijft bescherming zal je (vroegtijdige) veroudering van de huid zoveel mogelijk kunnen uitstellen.

                                     Verder raad ik je aan om een moisturizer te gebruiken met werkzame ingrediënten, zoals niacinamide, vitamine C. In onderstaande blog worden een aantal crèmes aanbevolen en wordt ook verteld waar je op moet letten als je een crème wilt gaan smeren. http://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/obj7777444 Vitamine A zuur is voor jou nog niet nodig hoor!

                                     Groetjes Jetske

                                     24 augustus 2015 om 14:45
                                    2. zegt :

                                     Beste dr Jetski

                                     Is dit een goed alternatief voor de zure vitamine A?, 5000 IE als retinol palmitaat uit plantaardige bron.

                                     Met vriendelijke groet,

                                     Pieter Tamerus

                                     reageren

                                     1. Beste Pieter,

                                      Helaas kan ik je hier geen antwoord op geven...

                                      Groetjes Jetske

                                      2 december 2015 om 16:15
                                     2. zegt :

                                      Beste Jetske,

                                      Ik ben 30 en heb last van puistjes op mijn kin, de rest van mijn huid is glad en zacht. Tijdens mijn pubertijd heb ik nooit last gehad van puistjes. Nu heb ik meerdere onderhuidse ontstekingen die vaak onderhuids blijven maar weken lang een rode vlek achterlaten. Er zijn ook puistjes bij die wel naar buiten komen en meerdere oppervlakkige witte puntjes die je per dag zo weg kan wassen of krabbelen. Ik was mijn huid braaf elke ochtend en avond. Ik hen drie weken een tonic van groene thee met appelwijn gebruikt omdat dit heel goed zou moeten werken maar het werd er alleen maar erger van. Ik wil er zi graag van af. Heb jij een goede tip?

                                      reageren

                                      1. Beste Janna,

                                       Vervelend dat je last hebt van puistjes op je kin.
                                       Er zijn meerdere oorzaken van acne, bijvoorbeeld hormonen, stress, roken en verkeerde huidverzorging. Een huid met acne moet je altijd als een gevoelige huid behandelen. Agressieve producten kunnen de acne juist weer verergeren. Eerst drogen ze de huid uit, waardoor je vervolgens meer talg aan gaat maken (en acne verergert). Er zijn ingrediënten die bewezen effectief zijn, zoals vitamine C, niacinamide, zoethoutwortel en salicylzuur. Je kunt op de volgende blog meer informatie vinden over de verzorging van de huid met acne: http://www.dr-jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

                                       Groetjes Jetske

                                       5 november 2015 om 16:45
                                      2. zegt :

                                       Hoi Jetske,

                                       In de blog 'Know your prescription retinoids' van Futurederm las ik dat Differin (meer dan andere vormen van vitamine A zuur) een positief effect kan hebben op melasma. Ik heb eerst azelainezuur en later een combinatie hydrochinon/tretinoine gebruikt. Vooral het laatste medicijn heeft mijn melasma wat verbeterd, maar dat mag niet te lang worden gesmeerd. Momenteel ben ik weer terug bij vitamine A zuur 0.05% en verder gebruik ik de Uncover toner, moisturizer en suncare, voor een goede dosis niacinamide en zonbescherming.

                                       Is het volgens jou de moeite waard om Differin te gaan smeren met het oog op het verbeteren van melasma (in plaats van Acid A vit 0.05%) of maakt dat uiteindelijk weinig zichtbaar verschil? En is IPL het proberen waard?

                                       Groetjes, Sterre

                                       Link naar Futurederm blog: https://www.futurederm.com/know-your-prescription-retinoids-the-differences-between-retin-a-retin-a-micro-renova-differin-and-tazorac/

                                       reageren

                                       1. Beste Sterre,

                                        Leuk om te lezen dat je de producten van Uncover Skincare gebruikt! In het volgende artikel vind je verschillende ingrediënten en de werkzaamheid bij de behandeling van melasma: http://www.skinwiser.nl/behandeling-van-melasma/obj10581179. Ik wil je adviseren om bij de tretinoïne crème te blijven. Een IPL behandeling kan melasma verergeren, dus dat raad ik je niet aan!

                                        Groetjes Jetske

                                        6 november 2015 om 11:30
                                       2. zegt :

                                        word vitamuruine zalf ook omgezet in vitamine A zuur?het bevat 4550 i.u retinol acetas hoeveel is dat in procenten?En doet dat wat bij rimpeltjes?ik gebruik het nu op een stukje beschadigde huid door acne om het herstel wat sneller te laten verlopen.bij voorbaat dank voor je antwoord

                                        reageren

                                        1. Beste gast,

                                         Vitamuruine zalf is niet hetzelfde als vitamine A zuur. Je kan de twee crèmes niet met elkaar vergelijken. Let ook op met deze crème bij een beschadigde huid.

                                         Groetjes Jetske               

                                         5 februari 2016 om 11:45
                                        2. zegt :

                                         Beste Jetske, wat fijn dat je al deze informatie geeft over vitamine A zuur creme. Ook bijzonder dat je zo regelmatig antwoordt op de posts. Dank daarvoor.

                                         ik kom op dit forum terecht in verband met klachten die ik ervaar na gebruik van vitamine A zuur creme 0,05%. Die klachten lijken nogal op vitamine A vergiftiging. Er zijn enkele Amerikaanse fora waar ook door diverse mensen wordt geklaagd over duizeligheid, hoofdpijn en vooral: haaruitval na gebruik van vitamine A creme. Er is geen enkele arts die deze bijwerkingen erkent, deze zouden namelijk alleen bij oraal gebruik van vitamine A mogelijk zijn en niet bij creme. Het duurde een tijdje voor ik doorhad dat mijn klachten misschien te maken hadden met het gebruik van de creme (je verwacht dat immers helemaal niet). Maar op een gegeven moment realiseerde ik mij dat ik na het smeren van de creme meteen hoofdpijn kreeg en slaperig werd. Ik voel een soort " druk" in mijn hoofd boven mijn oog. Ook heb ik heb nu ongeveer een half jaar last van zware haaruitval. Ik slik geen vitamine A supplementen. Wel heb ik ongeveer 10 jaar geleden een roaccutane kuur gehad en 6 jaar geleden nogmaals (zonder bijwerkingen).

                                         Mijn vraag aan jou: heb jij al eerder gehoord over vitamine A vergiftiging door Vitamine A zuur creme? En weet jij of een (bloed) onderzoek mogelijk is waarmee een vitamine A gehalte kan worden vastgesteld?

                                         overigens: de creme doet wel goed zijn werk en ik heb helemaal geen huidirritatie zoals in voorgaande posts wordt beschreven.

                                         bedankt voor je hulp. Hartelijke groet, Ellie

                                         reageren

                                         1. Beste Ellie,

                                          Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de haaruitval door de crème veroorzaakt wordt aangezien uit onderzoek bekend is dat de concentratie vitamine A die opgenomen wordt door de huid echt zeer gering is. De kans is veel groter dat er problemen ontstaan door een bepaalde voeding of voedingssupplementen. Smeer je de crème alleen op je gezicht of ook op andere lichaamsdelen? Als je twijfelt zou je je bloedspiegel kunnen bepalen.

                                          Groetjes Jetske

                                          4 januari 2016 om 12:30
                                         2. zegt :

                                          Beste Jetske,

                                          Teneerste wil ik je complimenteren met de site. Heel fijn dat je de tijd neemt om vragen te beantwoorden, echt geweldig.

                                          Mijn vraagje gaat over IPL in combinatie met vitamine a zuur creme. Ik heb ervaring met IPL, mijn huid reageert daar zeer goed op en vooral geen acne te bekennen. Ik heb ook ervaring met vitamine a zuur ook dit kan mijn huid, met rustig opbouwen, heel goed verdragen. Dagelijks gebruik is na opbouwen geen enkel probleem, ik heb een stevige huid die eerder vettig is dan droog.

                                          Nu wil ik IPL en vitamine a creme combineren aangezien ik heb begrepen dat dit de werking van de IPL verbeterd. Het dringt dieper in de huid. Ik zal de behandelaar daar ook van op de hoogte brengen. Klopt deze informatie, is het raadzaam dit te combineren, ipl en vitamine a zuur creme. Het resultaat wat ik wil behalen is het verminderen van pigmentvlekjes door de acne, kleine acne littekens verminderen en de huid opfrissen, lijntjes verminderen.

                                          Heel erg bedankt alvast voor je antwoord!!

                                          Groet,

                                          Danielle

                                          reageren

                                          1. Beste Danielle,

                                           Leuk om te lezen dat je blij bent met de blog. Ik help je graag met je vraag. Vitamine A zuur kan veel voor de huid betekenen. De huid zal er frisser uit gaan zien, fijne lijntjes worden minder, oppervlakkige pigmentvlekjes kunnen lichter worden en de littekens kunnen wat verzacht worden. Gebruik wel een zonnebrandcrème naast het gebruik van de vitamine A zuur. Door het gebruik van vitamine A zuur wordt je huid namelijk gevoeliger voor het zonlicht. Het is geen probleem om vitamine A zuur te smeren als je een IPL behandeling ondergaat. Het is inderdaad wel verstandig om je behandelaar ervan op de hoogte te brengen.

                                           Groetjes Jetske

                                           4 januari 2016 om 14:00
                                          2. zegt :

                                           Hoiii ik gebruik vandaag voor het eerst azelainezuur 20% creme DMB. Na paar minuten begon me huid heel erg te branden en ook werd het vel rood waar de creme had aangebracht! Ik weet niet wat ik moet doen! Moet ik doorgaan met de creme of ermee stoppen? Als ik ermee door gaat ben ik bang dat het straks veel erger gaat worden, dan hoe het nu is! Aangezien mijn huid nog beter eruit zag voor dat ik die creme aangebracht!

                                           Graag wil ik uw advies Met vriendelijke groet, Jenny

                                           reageren

                                           1. Beste Jenny,

                                            Wat vervelend dat je huid reageert met roodheid. Van deze crème moet je een kleine hoeveelheid aanbrengen; een dun laagje dus. Hoe gaat het nu met je huid?

                                            Groetjes Jetske               

                                            4 februari 2016 om 14:15

                             Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

                             Laat hier je reactie achter