Als ik kijk naar wat er dagelijks op mijn bord ligt en dat vergelijk met een paar jaar geleden is er heel wat veranderd... Tegenwoordig start ik de dag met havermout, kies ik vaker voor een salade en eet ik weinig koolhydraten.

Zeker nu uit onderzoek bekend is dat een dieet met veel (slechte) koolhydraten huidveroudering versnelt, is het een stuk eenvoudiger geworden dat bord pasta of die witte boterham met vlokken te laten staan. Toch heeft dat gezonde eten ook een keerzijde. Mensen met huidaandoeningen kunnen juist meer last van hun huid krijgen van het “nieuwe” eten. En dat zijn dan met name mensen met rosacea, maar ook eczeem kan verergeren door die voedingstips die je in al de glossies ziet staan. Hoe dat kan zal ik je uitleggen.


Veel mensen met rosacea en andere huidklachten gaan zeer bewust eten; wekelijks worden er stapels fruit en groenten en liters thee doorheen gejaagd. De natuurwinkel is er blij mee! Maar er zijn nogal wat groente-, fruit- en kruiden soorten die vol histamine zitten. Met name tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi, aardbeien en kruiden als kaneel en koriander zijn echt beruchte histaminebronnen*. Normaal weet je lichaam daar goed raad mee, maar een deel van de mensen met rosacea (en eczeem) kan er minder goed tegen. Die de hemel in geprezen smoothie van spinazie, avocado en mango mag dan wel vol antioxidanten zitten, maar kan als je een beetje pech hebt ook je huidproblemen verergeren. Heb jij rosacea, eczeem of een onrustige huid en kom je er niet goed van af, probeer het dan gewoon eens uit! Zeker als jij ook vaak last hebt van geïrriteerde ogen, hooikoortsachtige klachten of zelfs vaak migraine is het de moeite van het proberen waard. Laat gedurende een aantal weken histaminerijk voedsel zo veel mogelijk staan en hou een dagboekje bij. Grote kans dat je huid ervan opknapt. En bestaat er inderdaad een relatie tussen histaminerijk voedsel en jouw huidklachten dan kan je als je schoonmoeder je een curry, tonijnsalade of een spinazieschotel voorzet altijd nog snel een antihistaminica nemen. Gewoon even bij de drogist halen!

Groetjes, Jetske


*De lijst met histaminerijke producten is heel lang maar de grootste kans op problemen geven:
Oude kazen, blauwe kaas, yoghurt
Soja, chocolade, walnoten, cashewnoten, pinda’s en pecannoten
Brood met veel kleur en bewaarstoffen
Tomaten, spinazie, zuurkool, aubergine, pompoen, avocado, soja bonen, paddenstoelen, kidneybonen, augurken
Koriander, kerrie, kaneel, paprikapoeder, chilipoeder, anijs, nootmuskaat
Champagne, wijn (en dan met name rode wijn)
Thee
Azijn, kant en klare dressings, mosterd, tomatenketchup
Citrusfruit (o.a sinaasappels en citroenen), aardbeien, ananas, kersen, abrikozen, frambozen, papaya, gedroogd fruit
Salami, bacon, worst, opgewarmde maaltijden met vlees, vis (m.n. als dit niet helemaal vers is en uit blik)

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)


Lees ook eens de blogs:
'Toch relatie tussen voeding en acne?',
'Groene thee',
'Het behandelen van rosacea', en
'Antioxidanten in cosmeticaproducten'.

58 Reacties

 1. zegt :

  Zo langzamerhand krijg ik het idee dat ik niks meer kan eten ...

  reageren
  1. zegt :

   Dat was ook mijn eerste reactie, met name toen ik zag dat kersen dus ook niet goed zijn. Dacht dat dat juist van wel!

   reageren
  2. zegt :

   Inderdaad... Persoonlijk kan ik mij daar echt niet allemaal aan houden. Dan maar rode kaakjes... Moet nog een beetje aangenaam leven blijven ook...

   reageren
  3. zegt :

   Maar zeker een interessant artikel -ik wist dit helemaal niet, dus veel wijzer geworden.

   reageren
  4. zegt :

   Voor Mariëlle; Ik ben totaal niet gelovig, Mariëlle en wil niets te maken hebben met de bijbel of de koran. Gewoon gezond verstand, daar kom je het verst mee!Uitproberen waar je wel of niet tegen kan is persoonlijk en komt niet uit een en ander boek.

   reageren
  5. zegt :

   Beste Jetske,

   Sinds een paar maanden gebruik ik jouw producten, het bevalt heel goed! Ik zal de komende maanden vaak reizen, meestal voor 3-4 dagen en alleen handbagage in de vliegtuig. Het meenemen van de grotere verpakkingen is dan best onhandig. Vandaar mijn vraag: zou er een mogelijkheid zijn om verpakkingen voor 1-2 keer gebruik ('gebundelde' testers?) via je website te kopen? Ook handig om een vriendin je producten te laten proberen, ezv. Groetjes, Justine

   reageren

   1. Beste Justine,

    Er zijn inderdaad samples verkrijgbaar, ook voor langere tijd. Je kunt even contact opnemen met mijn collega’s via info@uncover-skincare.nl.

    Groetjes Jetske

    22 april 2014 om 09:27
   2. zegt :

    Dag Jetske, interessant om te lezen. Hoewel ik (een vorm van) rosacea heb, heb ik hier geen last van. Ik heb zelfs het gevoel doordat ik gezonder ben gaan eten, mijn huid er alleen maar op vooruit is gegaan. Waarschijnlijk ben ik dus een van de lucky ones ;)

    reageren

    1. Beste Anne,

     Fijn om te lezen. Zo zie je maar weer dat het voor iedereen anders is :-)!

     Groetjes Jetske

     22 april 2014 om 09:28
    2. zegt :

     Juist door de spinaziesmoothies kwam ik er vorig jaar achter wat histamine allemaal doet. Dus heel herkenbaar! Naast het aanpassen van mijn voeding heb ik OPC (rodedruivenpitextract) toegevoegd aan mijn dagelijkse rondje supplementen.

     Ik heb zelf geen hooikoorts maar weet iemand of er een verband is te leggen tussen de hooikoortsmaanden en mijn huidklachten? Dat ipv niezen, traanogen e.d. mijn huid reageert net als op de histamine?

     reageren
     1. zegt :

      @ Ellen, ja dat kan heel goed. Google er maar eens op.

      reageren

     2. Beste Ellen,

      Dit zou inderdaad kunnen. Mag ik vragen om wat voor huidklachten het gaat?

      Groetjes Jetske

      22 april 2014 om 09:31
      1. zegt :

       Hoi Jetske,

       Het zijn verschillende klachten. Meestal is het alleen een plek op mijn linkerwang. Het is een rode plek, wat vlekkerig en met rode bultjes. Als ik ergens op reageer (rode wijn, oude kaas, tomaat etc.) dan wordt de plek roder en gaat het jeuken. Er ontstaan dan ook spontaan bulten (die een beetje op muggenbulten lijken en net zo jeuken) en die kunnen een paar uur later ook zomaar weer verdwijnen. Sinds feb/mrt doet mijn rechterwang ook mee.

       Vorig jaar jeukten mijn armen, benen en nek ook verschrikkelijk en dan zette mijn huid plaatselijk een beetje op maar dat is wel helemaal weg nu ik op mijn voeding let.

       Ik ben al bij de huisarts geweest en nu kan ik over een half jaar naar de allergoloog om het te onderzoeken. Dus ik probeer in de tsusentijd zelf al tot een conclusie te komen.

       Bedankt voor het meedenken!

       reageren
       1. zegt :

        ik heb netelroos in mijn gezicht gekregen door histamine intolerantie (= vastgesteld door allergoloog). Ik herken je klachten, misschien is dat bij jou ook het geval. De histamine in je voeding weglaten is een onderdrukking, een natuurarts vertelde mij dat het probleem dieper zit, je darmen, lever en bijnieren spelen hierin ook een grote rol. Ik eet trouwens al jaren heel gezond en heb hiermee wel mijn eczeem overwonnen. Mijn huid is nu schoon en als ik wat gekriebel voel, neem ik natuurlijke middelen als Scutellaria en Quercetine omdat ik van de synthetische middelen erg aankwam. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

        reageren

       2. Beste Ellen,

        Het is wel duidelijk dat je reageert op voeding met een hoog histamine gehalte, zoveel mogelijk laten staan dus! Het zou ook kunnen dat je last hebt van een overgroei van demodexmijten. Je zou me even een foto kunnen sturen. Ik hoop dat je wat wijzer wordt door de allerloog. Veel succes in ieder geval!

        Groetjes Jetske

        2 mei 2014 om 15:37
       3. zegt :

        Ik vind het jammer dat mijn bericht verwijderd is. Want varkensvlees heeft wel degelijk invloed op verschillende huidziekten en andere ziekten zoals reuma; artrose en epilepsie. https://www.youtube.com/watch?v=0fHkq6xGFNQ

        reageren
        1. zegt :

         Het is belangrijk om je uitspraken te baseren op de juiste literatuur. Betrouwbare bronnen zijn peer-reviewed double blind, randomized, placebo controlled studies , of interventie studies met grote aantallen mensen bijvoorbeeld. Helaas is er wat betreft de relatie tussen voeding en huid nog niet heel veel goed onderzoek. Er zijn nog veel studies die erg verschillen in hun uitkomsten, waardoor er nog te veel onduidelijkheid is, en sommige (beauty)bloggers halen niet de juiste boodschap uit een studie omdat ze de context niet volledig begrijpen. Youtube, blogs, wikipedia en "scaremongering" sites zijn nou niet bepaald geschikt om zelf over zulke onderwerpen een mening te vormen.

         reageren
         1. zegt :

          @Peter. Met uitzondering van Wikipedia; ik heb eens gelezen dat de info daar van vergelijkbare kwaliteit is als die van traditionele encyclopediën.

          reageren
          1. zegt :

           @Brechtje: dat zou je wensen, Brechtje maar iedereen kan aan die artikels editen en dingen bijschrijven die niet op echt onderzoek zijn onderbouwd. De artikelen zijn dan vervolgens ge''referenced'' van websites die geen duidelijke aanwijzing hebben waar ze hun informatie vandaan hebben gehaald.. Dus nee, helaas is wikipedia niet betrouwbaar...

           reageren

          2. Beste Brechtje,

           www.pubmed.com is een voorbeeld van een website waar je veel wetenschappelijke artikelen kunt terugvinden. Mocht je geen inlog hebben dan kan je helaas alleen de abstracts zien.

           Groetjes Jetske

           22 april 2014 om 09:38
          3. zegt :

           Zoals Jetske al aangeeft bevat varkensvlees van alle soorten vlees het meeste histamine. Hier kan je er meer over lezen:

           http://www.agenki.de/gesundheits-ratgeber/ernaehrung-schweinefleisch.php

           reageren
          4. zegt :

           Hey Jetske, wat vind je van de Advanced Night Repair van Esteé Lauder? Gr Elselina

           reageren

           1. Beste Elselina,

            Zonder ingrediëntenlijst kan ik helaas niets zeggen over een product. Je kunt de ingrediëntenlijst van het product bekijken met behulp van de volgende blogs: http://jetskeultee.nl/de-6-stappen-naar-jouw-perfecte-gezichtscreme/obj10450398 http://jetskeultee.nl/de-zoektocht-naar-cosmetica-de-ingredientenlijst/obj7777416 http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325 http://jetskeultee.nl/26-geurstoffen/obj7777447

            Groetjes Jetske

            22 april 2014 om 09:42
           2. zegt :

            Voeding kan juist een hoop doen, kunst is de juiste afstemming vinden. Ieder mens is anders.

            reageren
           3. zegt :

            @Peter hier is het onderzoek over varkensvlees. http://www.gesundheitlicheaufklaerung.de/schweinefleisch-und-gesundheit

            door oa Prof. Hauss (Münster) en Prof. Wendt (Frankfurt)

            reageren
           4. zegt :

            Interessant en zeker iets wat ik waar ik mij meer in ga verdiepen. Een jaar geleden heb ik mijn voedingspatroon drastisch omgegooid en drink nu bijv. dagelijks een groene smoothie. Naast 7 kilo te zijn afgevallen heb ik helaas in de maanden erna acne gekregen maar nooit het verband gelegd met mijn nieuwe levenstijl. Sterker nog als ik google op acne en voeding las ik overal dat ik juist dingen als sinaasappelsap moest drinken :-s

            reageren
           5. zegt :

            Beste Denise, Acne heeft - net als vele andere huidproblemen - een relatie met een ongezonde darmflora en een verstoorde darmfunctie. Een heel groot deel van je immuunsysteem 'huist' in je darmen en wanneer daar iets mee mis gaat, kan dat vele nadelige gevolgen voor de rest van je lichaam en dus ook je huid hebben. Verandering van voeding kan daar ook invloed op hebben en daarmee ook acne verergeren. Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken (pubmed.com) over de relatie acne en verstoorde darmflora en zelf heb ik als huidtherapeut ook onderzoek daarnaar gedaan. Verandering van voeding en leefstijl zijn de eerste logische stappen op weg naar een gezondere huid, maar de manier waarop is niet voor iedereen hetzelfde. Vaak werken 'gezonde' adviezen zoals sinaasappelsap etc juist averechts omdat deze bijvoorbeeld te prikkelend op je darmen kunnen werken en dus eerder je darmen verstoren. In mijn praktijk geef ik al jaren individuele adviezen over voeding en leefstijl om de huid (en darmen) te verbeteren en met succes! Mijn advies: wees voorzichtig met info op internet en raadpleeg een deskundige om je bij het uitzoeken van een verantwoord voedingspatroon te begeleiden. Gezonde voeding is immers 'een vak apart'. Goede en zeer betrouwbare info over voeding kan je vinden op www.natuurdietisten.nl of op www.gottswaal.nl! Succes! Marcelline Goyen, huidtherapeut Haaften www.huidtherapie.com

            reageren
           6. zegt :

            Dag Jetske,

            Je beschrijft dat thee slecht kan zijn voor mensen met rosacea, betekent dit dat ik ook beter geen groene thee kan drinken? Ik heb erg last van roodheid op neus en wangen en het valt me op dat ik net na de groene thee weer ineens een enorme warme en brandende en rode huid krijg rondom de neus. Terwijl ik dacht dat groene thee juist gezond was? Kan ik dat nu beter ook niet drinken? Wat kan ik doen om die enorme warme, rode en branderige huid te verkoelen? Ik bloos ook erg snel.

            Groetjes

            reageren

            1. Beste Nathalie,

             Wat rosacea triggert kan voor iedereen verschillend zijn. Als je merkt dat na het drinken van (groene) thee de roodheid opvlamt zou je dit zoveel mogelijk kunnen vermijden. Of je zou kunnen proberen het wat kouder te drinken. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat spinazie mijn rosacea verergerde! Je zou bijvoorbeeld een crème kunnen gebruiken met niacinamide, dit ingrediënt kan roodheid verminderen. Ik zou je ook willen adviseren de volgende blogs te lezen: http://jetskeultee.nl/het-behandelen-van-rosacea/obj7777342 http://jetskeultee.nl/een-beetje-goed-nieuws-voor-mensen-met-rosacea/obj7777423

             Groetjes Jetske

             22 mei 2014 om 15:13
            2. zegt :

             Dag Jetske,

             Aan het eind van je artikel geef je het advies om antihistaminica te nemen als je op een bepald moment voedingsmiddelen met veel histamine even niet kunt vermijden. Heeft het wellicht ook zin om antihistaminaca te nemen als middel om de rosacea zelf te bestrijden/te doen verminderen?

             Mvg,

             Anneke

             reageren

             1. Beste Anneke,

              Rosacea kan door veel factoren getriggerd worden. Mocht het veroorzaakt worden door producten met een hoog histaminegehalte heeft het zeker zin om antihistaminica in te nemen. Mocht het geen oorzaak zijn dan zal het nemen van antihistaminica waarschijnlijk niet veel uitmaken. Je zou het eens kunnen uitproberen….

              Groetjes Jetske

              23 juni 2014 om 11:13
             2. zegt :

              Hier een artikel over rossacea supplementen. http://www.optimalegezondheid.com/rosacea-supplementen-welke-zijn-beste/

              reageren
             3. zegt :

              Dag Jetske! Je nieuwe blog ziet er fantastisch uit! Gefeliciteerd! Ik ben erg blij met jouw informatie. Mijn huid ziet er veel beter uit sinds ik jouw producten gebruik. Nu het huidboek nog lezen. Met vriendelijke groet! Ans Roozemaal

              reageren

              1. Beste Sjoerdje,

               Bedankt voor je compliment, ben er zelf ook erg blij mee! Eerder op mijn blog heb ik een reactie gegeven m.b.t. tot dit merk:

               Volgens de beschrijving doodt het gebruikte eiwit in Gladskin de bacterie Staph. Aureus. Deze bacterie kan een rol spelen bij huidirritatie bij acne of rosacea, maar is zeer zeker niet de primaire veroorzaker. Als je alleen deze bacterie aanpakt los je dus ook het probleem niet echt op, het kan echter wel een onderdeel van een behandeling zijn.

               Groetjes Jetske

               4 augustus 2014 om 14:30
              2. zegt :

               Hallo Jetske,

               Je nieuwe blog ziet er prachtig uit! Ik kom tegenwoordig veel reclame tegen van produkten van het merk gladskin.. zij hebben ook een behandeling voor rosacea. Wat vind jij van deze crème? b.v.d.

               reageren
              3. zegt :

               Hoi Jetske,

               Ik ben 26 jaar en heb al een aantal jaar last van een rode schilferige huid onder mijn neus. Ik heb hier hydrocortisol crème en Ketoconazol shampoo voor gekregen van de huisarts. Ik gebruik dit alweer een tijdje, maar het heeft geen effect. Soms is het opeens minder, maar het komt al snel weer terug. Ik wil er nu weer mee stoppen omdat het toch niet werkt.

               Weet jij wat dit zou kunnen zijn en hoe ik er vanaf kom?

               Ik heb net oil of olaz parfumvrij gekocht en hoop dat dit ook zal bijdragen. Ik ben nog wat potten nachtcrème aan het opmaken. Kan het zijn dat eventuele bacteriën de boel verpesten of kan ik het beter weggooien?

               Groet, Kim

               reageren

               1. Beste Kim,

                Het kan heel goed dat de hydrocortisol crème je probleem in stand houdt. Ik zou je in ieder geval eerst willen adviseren te overleggen met de behandeld arts. Wellicht kan je een doorverwijzing krijgen naar een dermatoloog. Het zou om een gist kunnen gaan, waarschijnlijk heb je daarom ketaconazol megekregen. Als het inderdaad een gist/schimmel is kan het zinvol zijn een korte periode orale medicatie te nemen. Daarnaast is het belangrijk de huid dagelijks goed te reinigen met een milde cleanser. Je kunt ook een crème met milde ingrediënten gebruiken zoals zoethoutwortelextract.

                Groetjes Jetske

                11 augustus 2014 om 10:41
               2. zegt :

                In het verleden had ik last van rosacea (heel heftig rood) in mijn gezicht. Nadat ik volledig plantaardig ben gaan eten is dit tot rust gekomen. Heb er al maanden geen last meer van. Wellicht een tip voor mensen die geen medicijnen willen gebruiken. Dat spul van Galerma was in mijn geval dus symptoombestrijding, pak de oorzaak aan. Succes.

                reageren

                1. Beste Beno,

                 Fijn dat dit voor jou heeft gewerkt. Uiteraard voor iedereen het proberen waard, maar het lastige van rosacea is dat het voor iedereen verschillend kan zijn wat de rosacea triggert. Er is geen gouden standaard wat behandelingen betreft.

                 Groetjes Jetske

                 2 oktober 2014 om 13:44
                2. zegt :

                 Goh, dit lijkt misschien wat voor me op te helderen. Ik had altijd een heel mooi huidje maar 5 maanden na de geboorte van mijn eerste dochter kreeg ik opeens rode vlekjes op mijn wangen, kin en een beetje op mijn voorhoofd. Ik kon/kan maar niet bedenken wat het is. Ik dacht misschien borstvoeding maarja ik gaf al 5 maanden borstvoeding dus ik vond het reemd dat het dan opeens na 5 maanden uit zou maken. Maar nu ik dit lees van het gezonde eten, we zijn toen paleo gaan eten, ik moest heel wat kilo's kwijt. Paleo is graanvrij en je eet dus voornamelijk, groente, fruit, vlees, vis, eieren, noten en zaden. Dus rijk aan histamine is mij nu duidelijk. Of ik nou echt rosacea heb weet ik niet zeker, ik ben tijdens mijn 2e zwangeschap toen het ook erger werd en ik ook wel wat hele kleine puistjes erbij kreeg naast de rode vlekjes naar de huisarts geweest die me weer terug stuurde met vette creme, wat helemaal niet geholpen heeft. Kan ik zelf aan bepaalde dingen zien of dit is wat ik op mijn gezicht heb? Een histamine arm/vrij dieet is best lastig want inderdaad de lijst is heel erg lang en vooral ook van veel gezonde voedingsmiddelen. Ik wil dat in principe best wel proberen hoor. Is het dan het best om helemaal histamine vrij te gaan?

                 Groetjes Eva

                 reageren

                 1. Beste Eva,

                  Het zou goed kunnen dat dit invloed heeft op je huid. Herken je de volgende symptomen?: http://www.dr-jetskeultee.nl/heb-jij-misschien-rosacea/obj7777341. Je kunt bijvoorbeeld een eetdagboekje bijhouden. Bij mij werd het duidelijk dat mijn rosacea verergerde nadat ik spinazie had gegeten!

                  Groetjes Jetske

                  2 oktober 2014 om 13:54
                 2. zegt :

                  Misschien een tip voor de histamine overgevoeligen onder ons: ik ben van 11 jaar histamineintolerantie genezen in twee maanden door het dagelijks gaan innemen van: probiotica, levertraan en bottenbouillon. Ik kan nu alle histaminebevattende producten goed verdragen en eet heel gevarieerd maar voornamelijk plantaardig.

                  reageren

                  1. Fijn om te lezen Sarida!

                   24 oktober 2014 om 16:15
                  2. zegt :

                   hallo jetske , jetske weet jij mischien iets van ivermectin 1 cream , die zogenaamd goede resultaten zou hebben bij het verwijderen van de dermodex mijt in de haarzakjes van bv de wimpers , die rosacea zouden kunnen veroorzaken?

                   reageren

                   1. Beste Wouter,

                    Het schijnt dat ivermectin ongeveer een vergelijkbaar effect heeft als metronidazol bij rosacea (hoewel het werkingsmechanisme anders is): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25228137. Het schijnt vooral bij acne-rosacea goed te werken: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24595578. Dat is niet zo gek natuurlijk, want de kans dat je last hebt van een overbevolking demodex is bij acne rosacea een stuk groter!

                    Groetjes Jetske     

                    19 november 2014 om 15:30
                   2. zegt :

                    Dag Jetske, Leuk om je blog te lezen. Ik vermoed dat ik ook rosacea heb. Voor een chronische aandoening slik ik een lage dosis corticosteroïden waardoor ik een dunne en gevoelige huid heb. Ik begreep van de endocrinoloog dat ik bij de dosering cortico's die ik slik eigenlijk geen acne zou moeten hebben (acne kan bij mijn aandoening een teken zijn van onderdosering). Nu denk ik dus dat het rosacea is en geen acne. Helaas verdraag ik nauwelijks huidproducten, ik maak me niet op maar zelfs bijv lenzenvloeistof is een drama. Heb jij misschien tips?

                    reageren

                    1. Beste Renske,

                     Wat vervelend om te horen! Misschien is het handig als je een foto naar me opstuurt, dan kan ik beter beoordelen of je last hebt van acne of van rosacea. En heb je al eens laten testen waar je allemaal allergisch voor bent, dat maakt het makkelijker om geschikte producten uit te zoeken. Op mijn blog over mascara staat een recept voor "eigengemaakte" mascara. Het kan zijn dat je daar wel tegen kan!

                     Groetjes Jetske

                     29 januari 2015 om 15:45
                    2. zegt :

                     Beste Jetske,

                     Ik heb van mijn moeder uw boek gekregen en vond het al lastig om de lijst door te pluizen met ingrediënten in verzorgingsproducten. Nu ik deze lijst zie, zakt de moed me helemaal in de schoenen. Ik heb sinds drie jaar last van Rosacea en ben pas 25. Het wordt tegenwoordig juist met de dag erger, wat ik ook doe. Ik heb al van alles geprobeerd, ben sinds een half jaar gestopt met roken, slik probiotica en probeer zoveel mogelijk gezond te eten, maar als ik de lijst met eten zie wat niet goed is, dan snap ik waarom het zo erg is de laatste tijd. Mijn huid brand tegenwoordig na het douchen zelfs en wordt echt vuurrood. Is het aan te raden om naar een dermatoloog te gaan?

                     Groetjes,

                     Myrthe Woest

                     reageren

                     1. Beste Myrthe,

                      Wat vervelend dat je zo'n last hebt van je huid. Het kan ook per persoon verschillen wat de rosacea triggert. Misschien zou een eetdagboekje iets zijn voor je. Je kunt inderdaad een afspraak maken bij de dermatoloog. Hij of zij kan eventueel aanvullende medicatie voorschrijven. Antibiotica zoals metronidazol geven goede resultaten bij rosacea.

                      Groetjes Jetske

                      30 maart 2015 om 14:30
                     2. zegt :

                      Beste Jetske,

                      Ik let veel op mijn voeding en ik heb rosacea. Ik denk eraan om antihistamina te gaan gebruiken, maar hier zou ik eerst wat meer over willen weten. Is het mogelijk om elke dag antihistamina te nemen? En welke antihistamine is het meest geschikt tegen rosacea, of maakt het niet uit welke ik neem.

                      Alvast bedankt, Groetjes.

                      reageren

                      1. Beste Onno,

                       Je kunt bijvoorbeeld voor een histaminerijk gerecht antihistaminica nemen. In principe maakt het dan niet uit welke antihistaminica je neemt.

                       Groetjes Jetske

                       22 mei 2015 om 14:15
                      2. zegt :

                       Beste Jetske

                       Ik ben een vrouw van 32 jaar en heb al een paar jaar last van acne. Nu ben ik er sinds kort achtergekomen dat ik sulfiet niet kan verdragen. Kreeg na een half glas rode wijn een knal rode hals, benauwd, hartkloppingen enz. Fijn om te weten dat al die vage klachten waarschijnlijk door sulfiet komen. Ben gestopt met wijn een eet altijd al (vooral door mijn huid) heel gezond. Ik gebruik de de facewash en tonic van de bodyshop, jouw exfoliant en de moisturizer van Oil of Olaz. S'nachts gebruik ik vitamine a zuur creme. Ik merk dat mijn huid voor uit is gegaan. Geen echte ontstekingen meer maar wel heel veel rode vlekjes over mijn wangen.

                       Nu heb ik net na het eten van een salade met biologische tarwe, tomaat, peterselie, rode ui, munt, bosui, komkommer, citroensap, witte wijn azijn, komijnzaad en peper weer zo'n allergische reactie gekregen. Knal rode huid op borst, prikt een beetje in mijn gezicht en op borst. Zou het dan naast sulfiet ook een histamine allergie kunnen zijn die mijn acne veroorzaakt? Ik begin echt radeloos te worden.

                       Groeten, Eva

                       reageren
                       1. zegt :

                        Beste Eva, Ik heb zelf rosacea, én histamine intolerantie. Ik lees veel dat toch veel mensen deze combi op 1 of andere manier hebben... En als ik je salade lees, is dat 7 voedingstoffen in 1 salade die histamine vrij maken of histamine bevatten, en kan inderdaad dan zo een reactie geven!!! Het is overigens geen allergie ,maar een intolerantie..Om zeker te weten dat je histamine intolerant bent, zou je net als ik, je kunnen laten testen bij Pro Healtht Center in Weert... Door histamine vrij zoveel mogelijk te eten, word je huid rustiger. Ik heb vandaag een zwak moment gehad, en teveel amandelen gegeten..geen allergie ervoor, wel histaminerijk! Kreeg een erg branderig gevoel in mijn gezicht. Ken jij dat gevoel ook, een verbrand gevoel in je gezicht? Of dat je in de ijzige kou loopt ?

                        reageren

                       2. Beste Eva,

                        Je huid heb ik natuurlijk niet gezien en is het lastiger advies te geven, maar het zou ook kunnen dat je last hebt van rosacea. Voeding met een hoog histamine gehalte kunnen rosacea klachten namelijk verergeren. Ben je al eens bij een dermatoloog geweest?

                        Groetjes Jetske

                        2 september 2015 om 14:42
                       3. zegt :

                        Hallo, Ik heb geen last van huis problemen. Echter kwam ik op deze site terecht nadat ik ontzettend last kreeg van mijn ogen (branden, tranen) nadat ik een maaltijd gegeten had met zilvervliesrijst, (bio) tofu, broccoli, wortel, black eyed beans, gekruid in verse gember, kurkuma, komijnzaad, kokosolie, sesamolie. Naar mijn idee vol met goeds voedingsstoffen maar de pijn aan mijn ogen was erg onaangenaam. Welke bonen zijn precies soya bonen? Tofu eet ik vaker zonder iets te merken, kan het nu een opstapeling zijn? Ik mag al geen gluten en lactose, verder verdraag ik geen appels, bananen. Maar bij die voedingsstoffen krijg ik last van mijn darmen. Ik hoop dat je me kan helpen. Alvast bedankt.

                        reageren

                        1. Beste Lieke,

                         Ik zou je adviseren om een voedingsdagboek bij te houden. Of wellicht is een bezoek aan de allergoloog/dermatoloog een idee.

                         Groetjes Jetske

                         9 oktober 2015 om 16:30
                        2. zegt :

                         Beste Jetske,

                         Na een heleboel huisartsbezoeken en een verkeerde (acné) diagnose ben ik bij een goede dermatoloog beland die me vertelde dat ik last van rosacea heb inplaats van acné. Ik slik nu bijna 2 maanden antibiotica met daarbij 2 cremes en het is al een stuk verminderd. Ik vind het heel interessant om te lezen dat het iets met histamine te maken kan hebben omdat ik inderdaad altijd al rare rode vlekken over mijn hele lichaam krijg en een misselijk gevoel als ik bijvoorbeeld rode wijn drink of iets oosters heb gegeten. Ik ga het mijden van deze voeding eens uitproberen.

                         Verder vroeg ik me af wat goede make up (foundation, concealer) producten zijn om de rosacea te camoufleren en waar mijn huid niet te heftig op zal reageren? Ik probeer vaak dingen uit maar eigenlijk heb ik geen idee waar ik op moet letten en al die miskoopjes zijn best prijzig...

                         reageren

                         1. Beste A.,

                          Het is belangrijk om irriterende ingrediënten zoals alcohol, parfum en geurstoffen te vermijden. Ik heb daar eerder twee blogs over geschreven: http://www.dr-jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325 en http://www.dr-jetskeultee.nl/26-geurstoffen/obj7777447. Misschien dat onderstaande blog je kan helpen bij het maken van de keuze van bijvoorbeeld een foundation. Het is een kwestie van uitproberen voor je. http://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-foundation/obj9200205 Vraag ook altijd eerst een tester aan voordat je overgaat tot aankoop!

                          Groetjes Jetske

                          10 december 2015 om 14:30

           Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

           Laat hier je reactie achter