Littekens behandelen: zo geef je littekens geen kans

Zijn littekens altijd blijvend? Kun je ze ‘wegsmeren’ of voorkomen? Bijna dagelijks krijg ik vragen over littekens. Hoe een litteken er uiteindelijk uit gaat zien, hangt af van je huidtype, leeftijd en de locatie van het litteken. Er zijn een paar methodes die kunnen helpen om het litteken zo goed mogelijk te laten herstellen.

Verder lezen

Grote poriën verkleinen, kan dat?

Je hoeft maar te googelen op ‘pore-minimizer cosmetics’ en je krijgt meer dan 50.000 hits. Als er zoveel producten bestaan om poriën te verbeteren, dan zullen er toch wel een paar werken? Maar helaas, ook dit is weer zo’n mooi voorbeeld van hoe we als consument eigenlijk voor de gek worden gehouden. Want vergrote poriën kun je niet verkleinen met reguliere cosmeticaproducten. Hoog tijd om iets dieper op dit onderwerp in te gaan (met een paar handige tips)!
 

Verder lezen

Keratosis pilaris
Rode bultjes op je huid: keratosis pilaris

Nee, het is geen kippenvel, maar daar lijkt het wel op. Veel mensen hebben last van keratosis pilaris. Je herkent het aan de rode bultjes op de bovenarmen, benen, billen, rug en op het gezicht. Hoewel het een onschuldige huidaandoening is, kan het echt vervelend zijn. Die avondjurk staat toch een stuk minder mooi als er armen onder uit komen die er uit zien alsof je kippenvel hebt en die aanvoelen als schuurpapier! Gelukkig is er ook wel wat aan te doen …

Verder lezen

Welke ingrediënten zijn slecht voor je huid? – Vermijd deze stoffen

Skincare kan je huid veel mooier maken, maar als je producten gebruikt met ‘foute’ ingrediënten, kun je jezelf ook een slechte huid aansmeren. Ik vertel je graag welke stoffen je daarom beter kunt vermijden (en waarom fabrikanten deze stoffen toch blijven toevoegen aan hun producten).

Verder lezen

Last van een rode, branderige huid? Dit helpt!

Herken je dit? Een huid die prikt, steekt en brandt. Niet fijn! Maar als je in de spiegel kijkt, zie je vaak niet veel meer dan wat roodheid. Soms krijg je deze klachten als je net een nieuwe crème hebt aangebracht, maar soms ook als je niets anders dan normaal hebt gedaan. Naar schatting heeft meer dan de helft van de mensen een gevoelige huid. Grote kans dat jij hier ook mee bekend bent.
 

Verder lezen

Gistpuistjes? Zo kun je deze bultjes behandelen

‘Ach, daar groei je wel overheen!’, ‘Het kan toch veel erger?’, ‘Het hoort er nu eenmaal bij.’, ‘Wees blij dat je in de puberteit bent!’ Dit zijn typische reacties die je kunt verwachten wanneer je eindelijk de moed hebt verzameld om met die vervelende puistjes naar je huisarts te gaan. Vreselijk, toch? Ik zeg je dat het ook anders kan!
 

Verder lezen

Zonnebrandcrème huidmicrobioom
Onderzoek: zonnebrandcrème helpt ook je huidmicrobioom

Zonnebrandcrème doet méér dan je huid beschermen tegen schade door zonnestraling, blijkt uit nieuw onderzoek. Uv-filters beschermen namelijk ook goede huidbacteriën én schakelen bad bugs uit. Nog meer redenen dus om je in te smeren met een goede zonnebrandcrème!

Verder lezen

Nicotinamide mononucleotide
Onderzoek naar hét verjongingsenzym

Het onderzoek op het gebied van anti-aging is booming. Er zijn zoveel nieuwe inzichten! Een stofje dat centraal staat in het anti-verouderingsonderzoek is NAD+. Dat staat voor Nicotinamide Adenine Dinucleotide oftewel het verjongingsenzym 😊. Het wordt gemaakt uit vitamine B3.

Verder lezen

Vitamine C
Zo wordt vitamine C een no-go

Ik ben niet zo snel gek te krijgen maar een ding kan mij behoorlijk boos maken: cosmeticaproducenten die goed verkopende ingrediënten (omdat ze ook bewezen werkzaam zijn) in een hoge concentratie in een crème doen, maar op zo’n manier dat ze onwerkzaam of zelfs schadelijk voor de huid zijn.

Verder lezen

Water drinken
Water is heilig voor je huid

In Mexico ging ik op zoek naar traditionele methoden die de Maya’s gebruik(t)en om hun huid mooi te houden. Tijdens die reis kwam ik in deze prachtige cenote terecht, een van de duizenden met water gevulde onderwatergrotten. De cenotes zijn voor de Maya’s een heilige plek. Het water wordt door de Maya’s gebruikt en geëerd in hun heilige rituelen en ceremonies. Zorgt dit water voor een mooiere huid?

Verder lezen