• angel-dusting

Het fenomeen angel dusting in de cosmetica

Wat vaak voorkomt in de cosmeticawereld is het zogenaamde angel dusting. Dit houdt in dat er een minimale hoeveelheid van een actieve stof wordt toegevoegd aan een product. Het actieve ingrediënt mag vervolgens ondanks dat het onmogelijk werkzaam kan zijn, wel op de ingrediëntenlijst komen te staan.

Daarbij kan de producent het ingrediënt ook nog gebruiken voor claims.

Vorige week heb ik toegelicht waarom veel producenten van cosmetica gek zijn op angel dusting.

Een mooi voorbeeld van angel dusting

In het boek van Yarosh (The new science of perfect skin) staat een mooi voorbeeld van angel dusting. In dit geval gaat het over het ingrediënt CoQ10 (een antioxidant).

Het bedrijf QPharma heeft het patent op het antioxidant CoQ10. QPharma kwam erachter dat een product van The Andrew Jergens Company dit ingrediënt ook gebruikte, met hierbij de claim: ‘contains the natural power of Q10, which helps to reveal healthier skin’. Jergens was niet bevoegd om dit ingrediënt aan zijn producten toe te voegen en werd aangeklaagd. Het weerwoord van Jergens was dat er slechts 0,00005 % CoQ10 in zijn product zat. Aangezien COQ10 in deze concentratie niet werkzaam is, werd er dus ook geen onrechtmatig gebruik gemaakt van het ingrediënt!

Treurig is natuurlijk dat vele consumenten in de veronderstelling waren dat zij een goed product met het werkzame CoQ10 hadden aangeschaft. Stel je voor, 0,00005 procent! Het uitgebreide verhaal is hier te lezen.

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer over
cosmetceuticals,
antioxidanten in een crème en
“onderzoek heeft aangetoond dat…’
.

 

Gerelateerde Berichten

6 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • José van Leek april 2, 2015 (11:05)

    Hallo Jetske,

    Klein vraagje over Q10. Er blijken 2 vormen te zijn: een actieve (ubiquinol) en een inactieve (ubiquinone) waartussen een groot prijsverschil zit. In (vrijwel alle) Q10 producten zie ik alléén de inactieve en goedkope vorm aanwezig. Ik heb ergens gelezen dat ubiquinol tot 8x werkzamer is dan ubiquinone. Mijn vraag is, zou je mogelijk weten of er tussen ubiquinol en ubiquinone verschil is in werking voor de huid? Groetjes, José

    • author-avatar
      Jetske juni 29, 2015 (11:15)

      Beste José,

      Dat is een goede vraag. Ubiquinone is een vorm van CoQ10 en bevat zeker goede eigenschappen. Het komt ook in het menselijke lichaam voor (waar het wordt omgezet tot ubiquinol). Omdat ubiquinone moeilijk door de huid heen kan komen is de werkzaamheid vaak gering. Nanodeeltjes of een oplossing met alcohol kunnen dit probleem voorkomen, maar zijn niet de meest ideale oplossingen. Ubiquinol is de gereduceerde versie van ubiquinone. Het is een vet oplosbare antioxidant. Het schijnt wel beter te werken dan ubiquinone.

      Groetjes Jetske

  • author-avatar
    Jetske oktober 4, 2010 (17:51)

    Hallo Janneke,

    Dat het in een flesje zit en er geen parfum inzit is prima. Als er geen lucht bij het product komt blijft Q10 een stuk langer effectief. Maar de hoeveelheid Q10 (Ubiquinone) is inderdaad vrijwel verwaarloosbaar. Van sommige ingredienten heb je inderdaad een erg laag percentage nodig, helaas is dit voor Q10 niet het geval. Buiten Q10 zitten er geen antioxidanten in, dat hoeft ook niet perse als je je zonnebrandcreme in combinatie met een moisturizer met antioxidanten gebruikt. In dat geval is het waarschijnlijk een prima zonnebrandcreme.
    Groeten Jetske.

  • Janneke september 26, 2010 (12:05)

    Hoi Jetske,

    Ik ben bang dat ik er ook in ben getrapt: onlangs kocht ik de Eucerin Q10 active fluid spf 15. Ik deed dit voor mijn doen wat impulsief, omdat hij in de aanbieding was, het een ongeparfumeerde versie is, het geen potje maar een pompflesje betreft, ik een dagcreme met Q10 wilde en ik wel vertrouwen heb ik het merk Eucerin. Echter, toen ik op de ingredientenlijst keek, zag ik het volgende:
    Aqua, glycerin, Octocrylene, Distarch Phosphate, C12-15 Alkyl Benzoate, Ethylhexyl Salicylate, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Cyclomethicone, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Alcohol Denat., Sorbitan Stearate, Titanium Dioxide, Phenoxyethanol, Xanthan Gum, DMDM Hydantoin, Tetrasodium Iminodisuccinate, Sodium Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Ubiquinone, Trimethoxycaprylysilane.
    Q10 is dus het een na laatste ingredient! En verder heb ik het idee dat er ook geen andere “goede” ingredienten inzitten (bv. anti-oxidanten/vitamines), behalve de filters natuurlijk. Ook met glycerine als tweede ingredient ben ik niet zo blij, want vind dat een creme altijd wat plakkerig maken. Al met al: een miskoop. Ben jij het met me eens dat er hier sprake is van angel-dusting?

    Vriendelijke groet,

    Janneke

    ps. Ga zo door met deze site!!

  • author-avatar
    Jetske juni 15, 2009 (10:18)

    Het boek van Yarosh is erg interessant om te lezen. Het boek gaat grotendeels over cosmetica producten en zijn idee over het gebruik hiervan. Hiernaast gaat Yarosh in op hypes, marketing en ingredienten. Het is bizar hoe het er af en toe aan toe gaat in de cosmetica wereld.

  • Rianne juni 11, 2009 (00:04)

    Waanzinnig, die claims van fabrikanten. Mooie anecdote. Is het boek van Yarosh de moeite waard om te lezen voor iemand die weinig verstand heeft van ingredienten, zoals ik?
    groet, Rianne

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!