Baden in magnesium, hoe heilzaam is dat?

Magnesiumzouten en –oliën voor de huid zijn al een tijd erg populair. Ik ben zelf sinds kort ook fan. Want zo’n mineraalbadje blijkt namelijk een zeer effectieve manier om je magnesiumspiegel aan te vullen, en daarmee klachten als vermoeidheid, migraine en spierkrampen te verlichten. Ook bij bepaalde huidklachten kan een zoutbad veel doen. Hoe zit dat?

Wat doet magnesium?

Magnesium is een heel belangrijk mineraal voor het lichaam. Een stof dus die we – net als ijzer, zink of calcium – níet zelf aanmaken, maar uit onze voeding moeten halen. Magnesium speelt in heel veel lichaamsprocessen een sleutelrol. Zo is magnesium betrokken bij de botopbouw en bij de overdracht van prikkels in ons zenuwstelsel. Ook is het mineraal onmisbaar voor een goede spierwerking, waaronder ook die van het hart. Behalve het hartritme, reguleert magnesium nog de bloeddruk en heeft het een rol bij de werking van het immuunsysteem. Magnesium zorgt in feite ook voor het kunnen ontspannen; niet alleen van de spieren, maar ook van de hersenen.

Waar zit het in?

Er staat genoeg voeding op ons menu waarmee we voldoende magnesium zouden moeten binnenkrijgen. Het mineraal zit in brood, graanproducten, groene groenten, noten, melk en vlees. Volgens het Voedingscentrum hoeft een tekort daarom nauwelijks voor te komen. Toch zijn er factoren die de inname van magnesium onder druk hebben gezet. De Nederlandse bodem is sowieso niet rijk aan magnesium. Daarbij komt dat de landbouwgrond door het gebruik van kunstmest is ‘verarmd’. Ook gaat het mineraal soms verloren door allerlei voedselbewerkingen en medicijngebruik.

Klachten door tekort magnesium

Het is nog heel lastig om een tekort aan magnesium aan te tonen via bloedonderzoek. Sterker nog: een magnesiumdeficiëntie gaat lang niet altijd gepaard met een verlaagd magnesiumgehalte in het bloed, want het mineraal kan ook zijn vrijgemaakt uit de botten om de bloedspiegel op peil te brengen. Maar er zijn wel klachten beschreven die kunnen duiden op een te lage magnesiumspiegel. De belangrijkste: lusteloosheid, niet kunnen slapen, vermoeidheid, spierkrampen, vermoeide benen en migraine. Onvoldoende inname van magnesium blijkt ook de kans op een reeks chronische ziekten te verhogen, waaronder osteoporose, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Aanvullen: slikken of badderen

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen op peil te houden. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide, een vorm die nu juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Bovendien kunnen bij overdosering gemakkelijk darmklachten als diaree optreden. In plaats van slikken kun je daarom ook gaan badderen of smeren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in zoutvlokken of olievorm heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken.

De aloude zoutbaden

Eigenlijk is baden in zouten voor gezondheidsdoeleinden natuurlijk niet nieuw. Therapieën in de Dode Zee of met Dode Zeezouten worden immers al vele jaren toegepast bij allerlei gezondheidsklachten, met name huidproblemen als eczeem en ontstekingsziekten als psoriasis en artritis. De heilzame effecten van die therapieën zijn overigens voornamelijk anekdotisch, maar worden uiteindelijk grotendeels toegeschreven aan de mineralen van de zee, en dan met name aan magnesium. Heel interessant was daarom ook het proefschrift van een Australische biotechnoloog naar het daadwerkelijke effect van magnesium op de huidbarrièrefunctie én het afweersysteem. Een van de eerste en belangrijkste vragen daarbij was: komt magnesium eigenlijk wel door de huid?

Door de huidbarrière

Je zou denken dat magnesium – of welke stof dan ook – niet zomaar een gezonde huid met een normaal functionerende huidbarrière kan binnenvliegen. Maar dat blijkt dus wel degelijk te kunnen gebeuren onder en dankzij bepaalde omstandigheden zoals een verhoogde temperatuur of veranderde hydratatiecondities (bijvoorbeeld een hoge concentratie zouten in de omgeving/water) of met behulp van penetratiebevorderende stoffen. Bij een beschadigde huid, zoals in het geval van eczeem, komen de magnesiumdeeltjes overigens een stuk ‘makkelijker’ de huid binnen. De onderzoekers toonden daarbij ook aan dat magnesium zorgde voor een beschermende reactie van de huid.

Effect op ontstekingsprocessen

Het Australische onderzoek toonde niet alleen aan dat magnesium de huid kan passeren, maar bekeek vervolgens ook het effect van het mineraal op het afweersysteem. Het is namelijk bekend dat een tekort aan magnesium een rol speelt bij bepaalde ontstekingsprocessen. Dat een bad van Dode Zeezouten verlichting kan bieden bij ontstekingsziekten als artritis en psoriasis is mogelijk terug te voeren op het directe effect van magnesium op bepaalde ontstekingsfactoren van het afweersysteem. Mogelijk ligt hier ook de verklaring voor positieve ervaringsverhalen over magnesium bij rosacea.

Van bad naar bloed

Toen ik vervolgens nog een onderzoek tegenkwam waarin de bloedwaarden werden gemeten na magnesiumbaden, was ik wel overtuigd. Inmiddels staat er bij mij dus een pot magnesiumzoutvlokken op de badrand.
Magnesium is trouwens ook verkrijgbaar als olie die je zo op de huid kunt smeren of sprayen. Deze olie wordt gewonnen uit een van de zuiverste bronnen die er bestaan, namelijk de Zechstein Zee. Deze miljoenen jaren oude ondiepe binnenzee ligt onder ons eigen landje.

Ontspan!

Goede zoutvlokken van magnesiumchloride zullen de zuurgraad van de huid niet aantasten. Soms worden magnesiumchloridevlokken met natriumbicarbonaat gecombineerd (pH-waarde van rond de 8) en dat maakt de uiteindelijke oplossing (je bad) heel alkalisch en dus minder goed voor de huid. Ook wordt magnesium soms verwerkt in producten met een te hoge pH. Het is wel belangrijk om dat als consument in de gaten te houden. Huidverzorgingproducten zijn bij voorkeur huidneutraal (dus een beetje zuur); echte alkalische oplossingen kunnen voor problemen zorgen.

Voelt je huid toch wat droog aan na een zoutbad of na het insprayen van de huid met magnesium, dan kan je het beste een goede moisturizer of bodylotion gebruiken. Doe dit het liefst op de nog vochtige huid, zodat je het water goed kunt insluiten.

Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Lees ook:

Hulp bij de keuze van je lichaamsverzorging

Hulp bij de keuze van je gezichtsverzorging

31 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • GBlom december 20, 2016 (18:50)

    Magnesiumolie op de voetzolen kan eelt doen ‘afbladderen’. En op de huid (van de vingers) kan het er behoorlijk in bijten. Dus ben ik wat terughoudender geworden ten opzichte van magnesiumolie.

  • Angela november 20, 2016 (19:40)

    Zijn magnesium tabletten met magnesium citaat niet even goed als deze vlokken of Olie?

    • author-avatar
      Dr. Jetske november 25, 2016 (16:15)

      Beste Angela,

      Magnesium in tabletvorm kan bij overdosering gemakkelijk darmklachten als diaree veroorzaken. Persoonlijk zou ik daarom liever gaan gaan badderen of smeren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in zoutvlokken of olievorm heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken.

      Groetjes Jetske

  • M november 13, 2016 (16:11)

    Ik gebruik ruim een half jaar magnesium van Zechsal. Door de beginnende overgang had ik maandelijks last van migraine en sinds ik 3 x per week een magnesium-voetenbad neem heb ik de afgelopen maanden geen migraine meer gehad! Hoe simpel kan het zijn 🙂 Ook gebruik ik sinds ruim een maand de deodorant van Zechsal en die bevalt me op zich prima. Ik zweet niet veel, nooit gedaan maar af en toe voelen mijn oksels wat vochtiger/klammer als eerst maar dat komt ook doordat ik voorheen een anti-transpirant gebruikte. Voor de winter vind ik dat niet erg omdat ik nu altijd een shirt onder mijn kleding draag. Ik blijf het voorlopig allebei gebruiken!

  • Joanne november 13, 2016 (12:56)

    Maakt olie of vlokken nog verschil? Ik heb eczeem en geen bad….dus zou olie spray een goede optie zijn om te proberen na het douchen? Mag je dit ook gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding? Alvast bedankt.

  • Lobke november 11, 2016 (09:39)

    Beste Jetske,

    Wat een mooi artikel weer. Ik vroeg mij alleen af: werkt het nemen van een zout voetenbad ook? (ik heb namelijk helaas geen bad). Of wordt er dan te weinig huid bereikt? en wat betreft het gezicht: als ik een doekje/washandje in warm water met zout doe en dit vervolgens op mijn gezicht leg? of zal dit niet leiden tot hetzelfde effect als badderen in zout?

    B.v.d. voor je reactie.

    Groeten!

    • author-avatar
      Dr. Jetske oktober 24, 2016 (16:45)
  • Lianna november 8, 2016 (23:11)

    Hoi jetske,

    Echt super site. Vraagje; kan men deze olie makkelijk zelf makem? Lees er veel over op internet. Groetjes Lianne

    • author-avatar
      Dr. Jetske november 14, 2016 (16:15)

      Beste Lianne,

      Het schijnt dat je de olie zelf kunt maken, maar makkelijk is dit niet. Net zoals bij het zelf maken van een crème (met werkzame stoffen), is de temperatuur belangrijk wanneer er stoffen worden toegevoegd, de pH-waarde etc. Mijn voorkeur zou daarom uitgaan naar een kant-en-klaar product met magnesium.

      Groetjes Jetske

  • Inez oktober 25, 2016 (13:11)

    Beste Jetske,

    Ik vroeg mij af of het volgende ook werkt: stel ik maak een mengsel van water en dode zeezout en spray dit op de huid en laat dit intrekken? of is een crème dan geschikter?

    Groetjes, Inez

    • Inez oktober 25, 2016 (13:11)

      Sorry ik was nog een vraag vergeten: is olie met magnesium beter dan een gel/crème? Of maakt dit niet veel uit?

      Groetjes, Inez

      • author-avatar
        Dr. Jetske november 9, 2016 (16:15)

        Beste Inez,

        Het maakt in principe niet uit of je een olie of gel gebruikt.

        Groetjes Jetske

    • author-avatar
      Dr. Jetske november 9, 2016 (16:15)

      Beste Inez,

      Wanneer je water op de huid sprayt blijft dit natuurlijk niet goed zitten (behalve als je in bad ligt natuurlijk). Een olie of crème is dan beter. Verder zorgt een olie of crème er ook voor dat de stof beter in de huid kan komen.

      Groetjes Jetske

  • Marijke oktober 17, 2016 (23:11)

    Kan je magnesium olie ook op je gezicht smeren? Als je last hebt van spontane acne-ontstekingen? Heb wel gevoelige huid, met lichte rosacea, wat weg lijkt te trekken.

  • Peter oktober 17, 2016 (20:47)

    Hoi Jetske, Wat vind je van de nieuwe studie uit Denemarken waaruit blijkt dat Uvinal A Plus een hormoonverstorende werking heeft en spermacellen kan aantasten?

    https://endo.confex.com/endo/2016endo/webprogram/Paper24339.html http://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/ny-forskning-flere-solfiltre-kan-vaere-problematiske-saedceller

    • author-avatar
      Dr. Jetske oktober 28, 2016 (16:15)

      Beste Peter,

      Interessante abstract heb je doorgestuurd. Dezelfde onderzoekers hebben al eerder een artikel gepubliceerd met (waarschijnlijk) hetzelfde onderzoek maar dan met chemische zonnefilters. Helaas is van dit onderzoek alleen nog een abstract te lezen. Maar ik ga er eigenlijk vanuit dat de onderzoeksopzet vrijwel hetzelfde is. Het geeft zeker reden om het goed in de gaten te blijven houden maar meer dan een hypothese, is het niet.

      Groetjes Jetske

  • Ilona oktober 12, 2016 (22:44)

    Ik gebruik P. Jentschura Meine Base badzout, moet ik dan nog extra magnesium toevoegen, volgens mij is dat niet nodig Ph waarde 8,5 Hoor het graag, groetjes, Ilona

    • author-avatar
      Dr. Jetske oktober 24, 2016 (17:00)

      Beste Ilona,

      Voor zover ik het kan zien zit er geen magnesium in het badzout, klopt dit? Magnesium is wel nodig om eventuele tekorten aan te vullen.

      Groetjes Jetske

  • Eliane oktober 9, 2016 (10:21)

    Goede morgen ,eerst wil ik je bedanken voor al je info ,kijk er altijd naar uit. Ik zit zelf in forum ,waar we onze eigen cosmetica producten maken ,nu maak ik geregeld bad pralines (must voor je body ) en heb thuis pot 100%zuiver magnesiumlactaatpoeder , denkt u dat ik dat door de pralines kan doen ,Deze bestaan uit een olie ,of vet ,citroenzuur ,en natriumbicarbonaat, en geur, en hoeveel %zou toelaatbaar zijn , alvast thanks

    • author-avatar
      Dr. Jetske oktober 28, 2016 (11:00)

      Beste Eliane,

      Je moet voorzichtig zijn wanneer je magnesium en natriumbicarbonaat combineert. Je mag ze in ieder geval niet tegelijk in het badwater doen. Ik zou je daarom ook niet adviseren deze twee stoffen te combineren in een praline.

      Groetjes Jetske

  • Britt oktober 7, 2016 (22:11)

    Ik gebruik magnesium sulfaat (epsom zout). Het water op zn heetst, heerlijke badolie er in en dan slaap ik als een roos! Word er heel loon en moe van dus ideaal voor het slapen!

    • Tielke november 11, 2016 (16:11)

      Hoi! Welke badolie gebruik je?

  • Andrea oktober 7, 2016 (19:24)

    Ik vind dit een interessant artikel. Hoeveel gram vlokken behoor je in het bad te doen, en waar zijn deze te koop?

    • author-avatar
      Dr. Jetske oktober 24, 2016 (16:30)

      Beste Andrea,

      Bij een voetbad zal 500 gram voldoende zijn. Voor in bad is 2 – 4kg voldoende. Bij een merk als Regenesis kan je terecht voor badvlokken en oliën.

      Groetjes Jetske

  • Jose oktober 6, 2016 (10:44)

    Wat fijn om dit te lezen, nadat ik net twee dagen terug vor het eerst ben wezen floaten. Een uur lang in magnesiumzout-bad gedreven, waarbij het water en de cabine constant 35,5 graden zijn. Onwijs ontspannend en blij om de bevestiging te lezen dat het goed is voor de eczeemhuid.

    Ook ik had het prettig gevonden om een tip te krijgen in welke magnesiumolie je het beste aan kan schaffen.

    • author-avatar
      Dr. Jetske oktober 14, 2016 (16:30)

      Beste Jose,

      Magnesium van het merk Regenesis zou je kunnen gebruiken!

      Groetjes Jetske

  • Marrie oktober 6, 2016 (10:27)

    Ik heb nu sinds februari last van netelroos op mijn benen. Is magnesium hier geschikt voor?

    • author-avatar
      Dr. Jetske november 9, 2016 (15:15)

      Beste Marrie,

      Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met de (huis)arts hierover!

      Groetjes Jetske

  • Joke oktober 5, 2016 (22:11)

    Dank voor je verhelderende artikel Jetske. Ik smeer inderdaad magnesium-olie, maar ik vraag me af waar je die nou het beste kunt smeren voor de meest optimale opneembaarheid. Op je buik? Op je benen? Armen? Of maakt het niet uit? Echt lekker voelt het niet, het blijft plakkerig. Ik heb mijn voeten er voor het slapen gaan wel eens mee ingesmeerd maar die voelden de hele nacht “zweterig”. En mag je het elke dag op dezelfde plaats smeren? Of raakt je huid dan “verzadigd” en neemt die de magnesium dan niet meer op?

    Alvast bedankt Jetske! Ik ben een grote fan van je!

    • author-avatar
      Dr. Jetske oktober 24, 2016 (16:00)

      Beste Joke,

      Hoe lang de huid blootgesteld wordt aan magnesium schijnt van belang te zijn m.b.t. de effectiviteit. Bovendien lijken haarfollikels de opname te kunnen bevorderen. Als je bijvoorbeeld in bad ligt, moet dit minstens 15 tot 30 minuten duren. Een olie trekt in de huid, maar je kunt het ook na een tijdje afspoelen. In bad wordt je hele lichaam blootgesteld aan het mineraal – twee keer per week een bad nemen schijnt voldoende te zijn. Wanneer je geen bad hebt is een dagelijks voetbad een goed alternatief. Opname via de huid schijnt geen overdosis te kunnen veroorzaken. Een teveel wordt door de nieren afgescheiden.

      Groetjes Jetske

  • Marielle oktober 5, 2016 (20:50)

    Van het Voedingscentrum moet je niet te veel geloven want deze zijn niet onafhankelijk! En de tarwe van nu is niet meer de tarwe van vroeger, tarwe is nu gmo. En heel erg veel mensen verdragen geen gluten meer ook al is de bloedtest negatief op gluten. Wie hooikoorts heeft verdraagt bepaalde voeding slecht, hier is onderzoek naar gedaan. En heel veel mensen hebben hooikoorts! Van zodra je bepaalde voeding slecht verdraagt kan je lichaam uit deze bron geen micronutriënten meer opnemen uit deze voeding. Er zijn verschillende boeken geschreven door profs die zeggen dat de meeste mensen juist een magnesium tekort hebben. En over de andere voedingsbronnen zoals noten kan ik zeggen van zodra je PDS hebt is de kans zeer groot dat je ook Leaky Gut Syndrome hebt. De dunne darm kan geen of zeer moeizaam nog voedingsstoffen opnemen zoals vitaminen en mineralen. En bij te weinig alvleesklierenzymen kan je lichaam ook niet meer alles opnemen. Zelf heb ik PDS en leaky gut en kan ik vertellen dat door zelf te gaan uitzoeken en kennis op te doen uit de natuurgeneeskunde en cellulaire geneeskunde ik mezelf prima kan behandelen en ondanks al mijn gezondheidsproblemen normaal kan functioneren. Een reguliere arts kan je meestal niet helpen bij PDS en leaky gut, hun kennis is beperkt. Weet dat oa ook pancreas en lever overbelast zijn door PDS,….

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!