• Biotine voor een mooie huid

Biotine voor een mooie huid. Plus een heerlijk lunchrecept

Ik vind dat je van eten vooral lekker moet kunnen genieten. Maar het is een bonus als die voeding ook nog eens goed voor je is. Op het menu vandaag daarom vitamine B8. Zegt dat je niet veel? En als ik nu zeg biotine …? Inderdaad, een stof die belangrijk is voor je huid, haren én nagels.  

 

Wat doet biotine (vitamine B8) voor je huid en haren?

Het gerecht hieronder zit echt bomvol biotine (vitamine B8): ongeveer 73% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Heel fijn, want ook al is biotine is niet zo bekend als vitamine A, C en D, essentieel is de vitamine wel. Biotine heeft het lichaam namelijk nodig om energie uit voedsel vrij te maken. Ook speelt de vitamine een belangrijke rol in de normale werking van je zenuwstelsel, huid en haren. Bij een tekort zul je dat uiteindelijk zien aan je huid. Die kan rood worden en gaan schilferen. Maar ook is biotine van belang voor je haren. Het is namelijk bewezen dat deze vitamine nodig is voor sterke haren, normale haargroei en het behouden van glanzend haar.

Dagelijks heeft een volwassen persoon 40 microgram biotine per dag nodig. Het recept hieronder bevat al bijna driekwart van die dagelijkse hoeveelheid.

 

Lunch: brood met zalm, komkommer en ei

Nodig:
– Twee stuks toast
– Olijfolieboter
– Plakjes gerookte zalm (63 gram) = 3,69 microgram B8
– Schijfjes komkommer
– Twee gekookte eieren (94 gram) = 20 microgram B8
– Schijfjes champignons (20 gram) = 0,43 microgram B8

Bereiding:
Kook twee eieren en laat afkoelen. Bak de champignons in een beetje olijfolie. Pel daarna de eieren en snijdt ze in plakjes.

Toast* ondertussen het volkorenbrood en smeer er olijfolieboter op. Beleg de sneetjes met de zalm, het ei, de komkommer en de champignons.

Eet smakelijk!

* Het toasten van brood zorgt voor een lagere glycemische index, wat betekent dat je bloedsuiker minder snel stijgt na het eten.

Tussendoortje

Handjevol pinda’s (28 gram) = 4,91 microgram B

 

In welk voedsel kun je biotine vinden?

Nu zit biotine niet alleen in zalm, champignons en eieren, je vindt deze vitamine ook in veel andere voedingsmiddelen terug. In de tabel hieronder zie je waarin.

 

Voeding per portie Biotine (B8) % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volwassenen (40 microgram/dag)
Kippenlever gekookt (74gram) * 138 microgram 345%
Runderlever gekookt (74 gram) * 30,8 microgram 77%
Eén Ei gekookt (47 gram) 10 microgram 25%
Zalm in blik (63 gram) 3,69 microgram 9,2%
Amandelen (handjevol; ~30 gram) 1,32 microgram 3,3%

* Lever is niet voor iedereen weggelegd, maar ik wil je toch laten zien dat dit orgaanvlees heel veel biotine bevat. Met lever moet je trouwens wel oppassen als je zwanger bent, want in lever zit ook enorm veel vitamine A. Daarvan mag je niet zoveel binnenkrijgen als je een kindje verwacht.

Bron: Voedingswaarde biotine

Gerelateerde Berichten

7 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Katrien december 9, 2020 (20:22)

    Bedankt voor je reactie Jetske. Goed dat ik dit weet!
    Dus in mijn geval beter geen vitamine A, en zeker in de zomer niet.

    Dat vitamine A de huid uiteindelijk just weerbaarder maakt tegen de zon, dat is dus eigenlijk een fabeltje?
    Wat is het toch moeilijk om goed advies te vinden… Zeker als je een erg problematische huid hebt…

  • Katrien november 30, 2020 (19:34)

    Dank je voor je antwoord Jetske.

    Helaas verdraag ik geen enkele zonnecreme. Exact om die reden heb ik erg getwijfeld om de vitamine A te starten.
    Uiteindelijk heb ik het wel gedaan, omdat ik begreep dat na verloop van tijd vitamine A de huid net iets sterker en weerbaarder zou maken (ook tegen de zon).
    Zou jij als huiddeskundige mij anders adviseren?
    Zou jij adviseren dat ik de vitamine A beter gewoon niet gebruik als ik geen zonnecreme kan gebruiken?

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee december 8, 2020 (13:51)

      Hoi Katrien, Wat jammer dat je nog geen geschikte zonnebrandcreme hebt gevonden. Mijn advies is dan inderdaad voorzichtig te zijn met Vitamine A zuur en het zeker in de zomer even niet te gebruiken.

  • Katrien november 3, 2020 (19:30)

    Hoi Jetske,

    Graag had ik nog wat advies over het gebruik van vitamine A (het Serum vitamine A van Uncover).
    Ik gebruik het Serum in de avond, zoals aangegeven staat, maar vroeg mij af: Hoe lang duurt het eigenlijk tot het Serum ingetrokken is?
    Normaal gezien reinig ik mijn huid natuurlijk de volgend ochtend, maar uitzonderlijk sla ik dat al eens over. Kan dit kwaad wanneer je de vorige avond vitamine A hebt gebruikt (i.v.m. een reactie met daglicht)?
    Het advies is immers specifiek om vitamine A ’s avonds en niet ’s ochtends te gebruiken.
    Of kan ik ervan uitgaan dat de vitamine A (wanneer de vorige avond aangebracht) tegen de volgende ochtend is ingetrokken?
    Overigens ben ik mij ervan bewust dat het gebruik van vitamine A in eerste instantie de huid gevoeliger maakt voor zonlicht en let hier ook wel op, maar ik vroeg mij specifiek af of het riskant is om in contact te komen met daglicht als je je gezicht nog niet gewassen hebt en de vorige avond vitamine A hebt gebruikt?

    Groetjes,
    Katrien

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 19, 2020 (10:26)

      Hoi Katrien,

      Het Serum is na ongeveer 10 minuten ingetrokken en dit zal geen kwaad doen in de ochtend. Wel is het belangrijk altijd een zonnebrandcreme te gebruiken.

  • Inge Heesterbeek oktober 26, 2020 (12:04)

    Wat een interessant artikel en een heerlijk recept! Ik vroeg me wel nog af, heeft het ook zin om Biotine als supplement bij te slikken? Helaas overschrijden de meeste supplementen de a.d.h. ruimschoots, maar ik vond net een combi-pil (Orthica Hair, Skin & Nail Kare) waar maar 100mcg Biotine inzit, i.p.v. bijv. 10.000 zoals de meeste opties! Gezien je maar 40mcg nodig hebt per dag, is dit dan een goede optie wat jouw betreft?

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee oktober 27, 2020 (18:58)

      Hoi Inge,

      Dank je wel! Het belangrijkste is dat je geen tekort hebt aan biotine. Maar dat komt gelukkig niet zo vaak voor. Vaak is mijn advies toch wel om bij je huisarts te laten onderzoeken of je geen tekorten hebt aan vitamines en mineralen. Aangezien biotine een wateroplosbare vitamine is, wordt gezegd dat een overschot niet schadelijk is voor je gezondheid. Dat plas je namelijk uit. Toch plaatsen wetenschappers ook weleens vraagtekens bij die aanname. Mocht je voor een supplement willen gaan, kan je beter kiezen voor een iets lagere dosis zoals 100 microgram in plaats van 10.000 microgram. Goede en interessante vraag hoor!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!