Darm(bacteriën) en de huid

Heel vaak krijg ik de vraag of er nog spannende ontdekkingen zijn op huidgebied. En hoewel bladen ons laten geloven dat de nieuwste ingrediënten en apparatuur je zomaar tien jaar jonger kunnen maken, is er weinig nieuws onder de zon. Toch is er een ontwikkeling die ik op de voet volg en die ik zelf tamelijk revolutionair vind. En dat is het onderzoek naar de rol die de darmen spelen bij de huid. Het is eigenlijk oude kennis in een nieuw jasje, veel artsen passen het nog niet toe en er is meer onderzoek nodig om alle puzzelstukjes in elkaar te laten vallen. Maar graag deel ik vast wat van deze inzichten, omdat ik weet dat je huid (en je gezondheid) er flink van kan opknappen.

Vroeger (en binnen de Oosterse geneeswijzen) werd er heel goed naar de huid gekeken om te zien wat iemand onder de leden had. Maar tegenwoordig is dat een beetje anders. Heb je eczeem? Dan gaan we een vette crème en corticosteroïden smeren. Zit je huid onder de puistjes? Dan geven we antibiotica om de bacteriën te doden. Nog afgezien van het feit dat een antibioticum geen onderscheid maakt tussen ‘slechte’ en ‘goede’ bacteriën, en daardoor de balans in het gehele lichaam wordt verstoord, is er het gevaar van resistentie. Ik ben het dan ook steeds meer oneens met deze benadering. Ik vind dat we daarom heel voorzichtig en terughoudend moeten zijn met het voorschrijven van antibiotica.

Onderliggende oorzaak

Maar belangrijker: het is naar mijn idee een denkfout om bij huidaandoeningen slechts naar de buitenkant te kijken. Want als je huid nu je gezondheid weerspiegelt, dan is alleen het voorschrijven van  een crèmepje dweilen met de kraan open. En dat is nu precies wat er de laatste jaren ook uit de literatuur naar voren komt; hoewel huidverzorgingsproducten en medicinale crèmes de huid kunnen helpen weer gezond te worden, is er vaak ook een onderliggende oorzaak voor de huidproblemen.

Een heel goed voorbeeld is acne. Uit onderzoek blijkt dat er bij acne sprake is van een ontstekingsproces van de huid en een versterkte immuunrespons. Even in jip-en-janneketaal; je reageert als het ware ‘allergisch’ en heel heftig op dingen waar een ander mens gewoon goed tegen kan. Zo doden we bij acne bacteriën waar iemand zonder acne gewoon zonder klachten mee kan leven. Hetzelfde fenomeen zie je eigenlijk bij rosacea. Hoewel rosacea gerelateerd is aan de aanwezigheid van demodexmijten, komen die bij vrijwel iedereen voor. Maar bij mensen met rosacea veroorzaken ze echt problemen; hun huid reageert er overdreven heftig op!

Hoewel het soms nuttig is om deze ‘triggers’ uit te schakelen, is het misschien wel veel nuttiger ervoor te zorgen dat je lijf wat minder heftig gaat reageren. Je kunt je huid bijvoorbeeld helpen weer sterk en stevig te worden zodat zij zichzelf kan verdedigen. Dit kan je doen door het natuurlijk evenwicht te herstellen, bijvoorbeeld door te hydrateren en gebruik te maken van ontstekingsremmende en barrièreherstellende ingrediënten. Maar dat is in veel gevallen niet genoeg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat die overdreven heftige afweerreactie niet alleen in de huid plaatsvindt, maar in het gehele lichaam. En uit ditzelfde onderzoek blijkt dat er in veel gevallen sprake is van een chronische ontsteking en een versterkte immuunrespons in het lichaam.

Waar komt die chronische ontsteking vandaan?

Er kunnen veel redenen zijn voor een verstoring van het evenwicht in je immuunsysteem en het ontstaan van een chronische staat van ontsteking, en daarmee ook van problemen van je huid. Een verkeerde voeding, antibioticakuren, overgewicht, roken, te weinig slaap en veel stress kunnen allemaal bijdragen aan dit verhaal. Maar op één oorzaak wil ik wat dieper ingaan. En die oorzaak ligt bij de darm; een disbalans van de goede en slechte bacteriën in de darm (dysbiose of SIBO) en de zogenaamde ‘leaky gut’ kunnen voor een hoop problemen zorgen. Keer op keer wordt aangetoond dat deze darmproblemen vaak voorkomen bij mensen met acne en rosacea.

Het is een ingewikkeld verhaal, maar als het rommelt in jouw darm kan een hele cascade aan gebeurtenissen ervoor zorgen dat jouw lijf (en huid) heel heftig reageert op van alles en nog wat. Bovendien kan dat ook weer invloed hebben op je hormoonfunctie, met alle gevolgen van dien.

Het is echt de moeite waard om hier goed bij stil te staan, zeker omdat uit onderzoek is gebleken dat na behandeling van de darm ook de huid opknapt. Hoewel er nog weinig artsen zijn die hier expliciet naar kijken, heb ik wel advies voor je. Als je last hebt van acne of rosacea, behandel dan niet alleen je buitenkant, maar probeer ook je binnenkant weer op orde te krijgen…

Dit zijn mijn tips

Check de darmen
Heb je huidklachten én veel darmproblemen, laat dan een keer uitzoeken of er een onderliggende reden is voor jouw darmklachten.

Voeding en leefstijl
Ook zonder darmklachten kan het zijn dat jouw lijf zich in een chronische staat van ontsteking bevindt; wel of niet veroorzaakt door de conditie van je darm.  Probeer eens uit of je je lichaam weer tot rust kan brengen. Bijvoorbeeld zo:

  • Eet een dieet met zo min mogelijk slechte koolhydraten, en laat alcohol even achterwege
  • Voor sommige mensen kunnen gluten en melkproducten een probleem zijn. Probeer ze een tijdje te minderen om te zien wat het bij jou doet
  • Zorg voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en ontspanning
  • Kies voor goede vetten en vermijd slechte vetten (verzadigde vetzuren en transvetten). Je kunt eventueel omega 3-vetzuren slikken
  • Voeg voldoende groente en vezels toe aan je dieet
  • Als je denkt dat je met je huidige dieet en levensstijl te weinig vitamines en nuttige stoffen binnenkrijgt, kunnen extra vitamine D, probiotica, en bijvoorbeeld astaxanthine een hoop voor je lijf en je huid doen en anti-inflammatoir (ontstekingsremmend) werken. Probeer het eens uit! Uit onderzoek weten we dat het kan helpen

Neem de tijd
Als je een poging wilt wagen om de boel weer op de rit te krijgen, probeer dit dan tenminste vier weken, maar liever nog wat langer en kijk ondertussen goed wat je plan van aanpak met je huid (en je lijf) doet. Als je hier serieus mee aan de slag gaat en het combineert met een barrièreherstellend en ontstekingsremmend huidverzorgingsplan, denk ik dat je heel erg blij bent dat je een poging heb gewaagd. Niet alleen voor je huid, maar ook voor je gezondheid!

Wishing you great skin!

 
Persoonlijke begeleiding
 

Gerelateerde Berichten

74 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Steffi juli 31, 2019 (11:49)

    Beste Jetske, heb je tips voor iemand die last heeft van psoriasis? Is lange tijd rustig geweest maar sindskort weer enorm opgevlamd. De huisarts schrijft vette (hormoon)zalf voor maar ik ben, net als jij, van mening dat je het probleem van binnenuit moet behandelen. Ik weet alleen niet goed hoe precies… hopelijk heb jij tips!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juli 31, 2019 (14:20)

      Hoi Steffi,
      Hormoonzalf kan zeker goed werken, maar gebruik het niet te lang. Het kan namelijk je klachten in stand houden.
      Voor de droge plekjes kun je gerust de Repair Cream eens proberen. Vermijd je ook al irriterende stoffen in je wasmiddelen bijvoorbeeld?
      Wat de laatste tijd ook duidelijker lijkt te worden is de rol van voeding bij psoriasis. En daarmee, zoals ook in de blog genoemd, je darmflora.
      Houd daarom gerust eens een voedingsdagboekje bij, om te kijken of je patronen kunt ontdekken.
      Wist je dat er tegenwoordig ook testen bestaan waarmee je kunt checken of je antistoffen aanmaakt tegen bepaalde voedingsstoffen? Deze gaan verder dan de reguliere allergietesten.
      Je kan er daardoor achter komen of er stoffen zijn die bij jou voor verhoogde ontstekingswaarden in je lichaam zorgen, waardoor psoriasis getriggerd wordt.
      Een orthomoleculair arts kan je hier meer over vertellen.

  • Renild april 6, 2019 (10:44)

    Hoi Jetske
    Ik heb ook last van een probleemhuid, droog , schilferig, regelmatig een jeukende vlek hier of daar, atopisch eczeem volgens de dermatoloog. Naar aanleiding van jouw blog ben ik gestart met probiotica. Ik neem ze nu 4 weken. Mijn huid is veel rustiger en gladder nu. Graag zou ik geloven dat dat door de probiotica komt!
    Maar nu de vraag: ik neem de ultibio en dophilus om de dag. Mag je na een tijd niet afbouwen? Gaan de bacteriën zich na een tijd niet zelf in stand houden?
    Groetjes Renild

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee april 19, 2019 (13:08)

      Hoi Renild,
      Fijn om te lezen dat je huid rustiger en gladder is geworden. Het gebruik van probiotica is in principe een “boost”. Je kunt het bijvoorbeeld 1 maand dagelijks gebruiken en daarna onderhouden met goede voeding.

  • Sophie maart 8, 2019 (22:33)

    Hoi Jetske,

    Al heel l ang heb ik last van jeugdpuistjes (ik ben nu 16), en sinds 1,5 jaar last van darmklachten (met een familiegeschiedenis)…
    De doktoren hebben al die tijd niks kunnen vinden, en ik werd alleen maar zieker!
    Door middel van dit artikel weten ze eindelijjk waar ik voor sta!
    En kan ik behandeld worden

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (14:45)

      Hoi Sophie,
      Super fijn dat mijn blog je goed heeft geholpen en dat je nu behandeld kan worden ;). Wil je laten weten hoe het gaat?

  • Ruby februari 3, 2019 (15:21)

    Beste Jetske,

    Wat een goede, informatieve blogpost—dank daarvoor!

    Een puntje van feedback: het is zeker niet aan te raden om op eigen houtje een glutenvrij dieet uit te proberen, omdat een daadwerkelijke glutenintolerantie/coeliakie dan niet meer goed te testen is en mogelijk ongediagnosticeerd blijft.

    Mochten mensen het vermoeden hebben overgevoelig voor gluten te zijn is het belangrijk éérst een antistoffen-test te laten doen bij de huisarts om zo coeliakie uit te sluiten. Er zijn naar het schijnt nog veel gevallen van coeliakie die niet ontdekt worden omdat mensen geen typische darmklachten hebben.

    Kortom: eerst testen, dan pas eventueel het dieet aanpassen! Want mogelijk moet het dieet strenger gevolgd worden dan “minder gluten eten”.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee februari 8, 2019 (14:27)

      Hoi Ruby,
      Jij bedankt voor je feedback!

  • Lotte januari 10, 2019 (13:49)

    Hallo Jetske,

    Al een aantal jaar loop ik rond met darm klachten. Ik sport veel en eet gezond, waardoor het met mijn huid tegenwoordig goed ging. Nu heb ik sinds een half jaar weer last van acne, links en rechts op mijn kin. Nu ben ik voor mijn darmen Biotine gaan slikken (+/- 1,5 maand nu), dit maakt gelukkig een groot verschil! Alleen de acne blijft wel aanhouden. Terwijl ik hier juist vanaf dacht te zijn. Ik heb zelf een kleine beauty salon, reinig mijn huid goed en zorg voor een goede hydratatie. Des te frustrerender als schoonheidsspecialiste dat mijn acne weer terug is.. Zou het mogelijk zin hebben om hier naast ook extra probiotica in te nemen? Of word dit teveel met de Biotine? Heeft u anders mogelijk nog andere tips?

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee januari 31, 2019 (12:55)

      Hoi Lotte,
      Je zou kunnen overwegen te stoppen met het slikken van biotine. Biotine supplementen (B7) kunnen namelijk juist weer een vermindering van vitamine B5 tot gevolg hebben en dat kan weer acne veroorzaken. En als het nu goed gaat met je darmen kun je misschien beter overgaan op een biotine rijke voeding (bv eieren, groene groenten, vis) ipv dat je biotine supplementen slikt. Wat je ook zou kunnen proberen is een periode een tandpasta zonder fluoride te gebruiken; het geldt niet voor iedereen maar puistjes op de kin kunnen veroorzaakt worden door fluoride in tandpasta.

  • susan januari 7, 2019 (14:18)

    Hallo beste mensen,
    Mijn ervaringen met rosacea zijn de volgende.
    Acht jaar geleden begon het op mijn gezicht rond de mond en later op de neus en weer later bij mijn ogen. Een antibiotica kuur heeft het tenslotte verholpen.
    Regelmatig kwam het weer terug.
    Nog steeds als er zich iets van een puistje voordoet gebruik ik de zeer goed werkende Metrosa gel,wat meestal binnen een dag de ontsteking doet afremmen.

    Mijn ervaring is dat ik zo gezond mogelijk moet eten,zoals we allemaal weten is dat groente,fruit,noten zaden ezv. Maar en nu komt het volgende;
    Elke dag eet ik een paar flinke eetlepels zelf gekookte linzen over mijn avondeten.
    Je kookt ze in 15 min.gaar,geen moeite dus.
    Inderdaad denk ik zelf ook dat de ziekte zich ontwikkelt in de darmen.Door het eten van linzen krijg je dus geen last,heb je een betere stoelgang.
    Verder eet ik geen voedsel met toevoegingen zoals smaakversterkers,vermijd ik voedsel met veel suiker(gebak,snoep,ijs e.d. en ook sterk gekruid voedsel.
    Gebak en koekjes kan je makkelijk zelf maken door minder suiker toe te voegen en met veel gezonde ingredienten zoals speltmeel en havermout.
    Ik ben er helemaal van genezen. Dit was mijn ervaring ik hoop dat mensen iets met mijn advies kunnen.
    Vr. groeten.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee januari 10, 2019 (13:19)

      Hoi Susan, bedankt voor het delen van je ervaring 🙂

  • betty december 11, 2018 (06:11)

    Hoi Jetske,

    Een heel interessant artikel. Ik had al eens vaker gelezen dat er een verband is tussen je darmen en je huid. Nu loop ik zelf al een paar jaar met acne alleen op mijn kin, veel verschillende antibiotica voor geschreven, maar niks werkte. Ik wil graag mijn eetpatroon veranderen en de andere tips opvolgen. Ik kwam deze probiotica tegen, is dit een goede probiotica met juiste bacteriën?

    Maiszetmeel, bacteriemix (Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus salivarius, Lactococcus lactis, in gelijke hoeveelheden), zinkgluconaat, ascorbinezuur (vitamine C), antiklontermiddelen (magnesiumzouten, silicium), cholecalciferol (vitamine D).

    Groetjes Betty

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee december 13, 2018 (15:04)

      Hoi Betty,
      Dankjewel. Wat vervelend dat je al zo lang last hebt. Eigenlijk weet je pas echt welke stammen voor jou geschikt zijn, als je een darmonderzoek laat doen. Het is voor mij daarom echt niet te zeggen zo of dit het juiste product is voor je. Daarnaast moet je je ook realiseren dat het slikken van probiotica een soort ‘reset’ is. Je gebruikt het bijvoorbeeld een maand om je darmen te helpen alles weer op orde te krijgen, maar wat nog het allerbelangrijkste is, is om tegelijkertijd en na die maand met de juiste voeding het in balans te houden. En vergeet je ook niet het belang van goede, milde huidverzorging..?

  • Romina november 18, 2018 (18:55)

    Hoi, ik las ook dt vitamine c zo goed is voor de huid. Is dat dan ook via orale inname en welke is dan goed? Andere probiotica neem ik van probactiol, samen met extra vit d.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 22, 2018 (12:00)

      Hoi Romina,
      Wanneer je denkt dat je vanuit je voeding niet voldoende Vitamine C binnenkrijgt kun je ervoor kiezen om een Vitamine C supplement in te nemen. Een advies met betrekking tot een merk zou je navraag kunnen doen bij jou apotheek.

  • Sharon oktober 29, 2018 (17:46)

    Sharon oktober 29, 2018 (17:45) Reply
    Hallo ik heb last van gistpuistjes, ik gebruik van la roche posay de effaclar duo+ met salicylzuur en gebruik de Solgar advanc acidophilus plus. Af en toe smeer ik ketoconazol creme erop. Maar ik krijg het niet helemaal gaaf mijn huid. Heeft u misschien nog tips voor mij?

    Groeten Sharon

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 31, 2018 (08:20)

      Hoi Sharon,
      Wat vervelend dat je last blijft houden van gistpuistjes. Je zegt dat je af en toe crème met ketoconazol gebruikt. Hoe lang heb je deze crème nu al open staan? Ik zou je willen adviseren even een nieuwe aan te schaffen en een tijd lang echt elke dag of om de dag dit te gebruiken. Daarbij inderdaad dagelijks goed blijven reinigen met een milde reiniger en een niet al te zware crème gebruiken. Salicylzuur kun je uiteraard ook gewoon blijven gebruiken.

  • Damaris oktober 24, 2018 (08:09)

    Hallo, ik ben blij hier iets over te lezen. Ikzelf moest van de gynaecoloog om mijn weerstand te verhogen Imutis innemen. Na ongeveer een week voelde mijn huid plots zo zacht aan! Sinds mijn pubertijd heb ik last van grote onzuivere poriën die nu grotendeels verdwenen zijn! Heb hiervoor al veel smeersels geprobeerd maar niets hielp echt. In de bijsluiter vond ik niets terug over de werking op de huid, ik ben blij in je blog daarover te lezen. Bedankt voor de info!

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 25, 2018 (14:05)

      Hoi,
      Wat leuk om te lezen dat ik je kan helpen met mijn blogs ?

  • Ada januari 16, 2018 (11:35)

    Dank je voor de duidelijke uitleg. Ga astaxanthine proberen. De andere punten doe ik al.

  • Mandy januari 16, 2018 (11:15)

    Dankjewel!

  • Katrien januari 13, 2018 (19:06)

    Neem je dagelijks 1 capsule van de solgar probiotica?

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee januari 15, 2018 (08:36)

      Ja dat klopt Katrien.

  • Maris januari 12, 2018 (10:11)

    Aaah, gefeliciteerd met weer een nieuw product. Ik las in het berichtje van Veerle dat het een concealer is.

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee januari 15, 2018 (08:36)

      Bedankt Maris 🙂

  • Ingrid januari 11, 2018 (19:34)

    Ik herken wat je schrijft – ik heb rosacea en mijn immuunrespons was op andere vlakken ook te sterk. Veel dingen hebben geholpen, niet in het minst hydratatie en wholefood, plantbased eten (met wat vis) en omega 3s. Voor meer dan mijn huid, overigens. Wat ook helpt is intermittent fasting: mijn huid wordt daar (nog) rustiger van.

  • Veerle januari 11, 2018 (18:47)

    Hoi Jetske,

    Vandaag zat er bij mijn laatste levering een leuk cadeautje: je nieuwe concealer. Fijn:) Ik was er echt blij mee! De kleur lijkt alvast goed, wat lang niet altijd het geval is. Als het product dat ik nu als concealer gebruik op is stap ik over op jouw concealer. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk van alle Uncover producten erg tevreden ben, ze zijn gewoon beter dan andere producten die ik geprobeerd heb, ook diegene uit bv. de apotheek. Van de meeste producten ging mijn huid eigenlijk nog meer achteruit dan van niets gebruiken, bij de Uncover producten merkte ik dat mijn huid wél verbeterde!

    Verder was er nog iets dat ik me al een tijdje afvroeg, namelijk, hoe vaak moet je je hals en decolleté insmeren om een goede bescherming te hebben? Mijn huidige verzorgingsroutine is deze:
    ’s ochtends reinig ik mijn gezicht met toner en gebruik daarna de moisturizer, voor mijn hals en decolleté gebruik ik enkel de toner (de moisturizer wordt snel een beetje plakkerig i.v.m. kleding enz.).
    ’s Avonds reinig ik mijn gezicht grondig met eerst een olie en daarna water (soms ook cleanser, maar als ik dat te vaak doe reageert mijn huid slecht), en doe hierna weer toner en moisturizer op (en exfoliant salicylzuur op de plekken op mijn gezicht die het verdragen), nu de toner en moisturizer ook op hals en decolleté.
    Denk je dat de huid op mijn hals en decolleté hiermee voldoende verzorgd is, of is het belangrijk dat ik toch ook ’s ochtends niet alleen de toner, maar ook de moisturizer op hals en decolleté aanbreng?
    Van een droge huid heb ik gelukkig geen last, het gaat er mij vooral om dat mijn huid ‘bescherming’ heeft.

    Ik weet dat wat er in deze routine sowieso ontbreekt een spf is, maar helaas is er geen enkele zonnecreme die ik verdraag. Daar is dus (helaas) niets aan te doen. Wel gebruik ik astaxanthine dankzij deze blog. Geen vervanging van een spf, ik weet het, maar het helpt wellicht toch een beetje.

    Nog eens bedankt voor het fijne cadeautje 🙂

    Groetjes,
    Veerle

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee januari 16, 2018 (16:08)

      Hoi Veerle,
      Bedankt voor je berichtje 🙂 Mooi dat je er blij mee bent, dat was de bedoeling!
      Wat vervelend dat je geen zonnebrand verdraagt. De Toner bevat al een hoop antioxidanten, dus als de Moisturizer niet fijn is overdag, zou ik het gewoon zo houden. Wat je nog kan doen is glycolzuur toevoegen in je avondroutine voor je hals. Wat veel mensen niet weten is dat glycolzuur ook tegen zonschade helpt.
      Alle beetjes helpen…

      Groetjes, Jetske

      • Veerle januari 17, 2018 (15:08)

        Hoi Jetske,

        Dat wist ik inderdaad niet. Bedankt 🙂

        Groetjes,
        Veerle

  • F januari 6, 2018 (21:20)

    Heel fijn stuk!! Het ‘probleem’ is inderdaad dat dit alles zonder veel geduld niet te verhelpen is en mensen het liefst gewoon een hormoonzalfje smeren en hopen dat het binnen no-time klaar is. Dieet aanpassen vinden veel mensen maar moeilijk. Nog erger, mijn zoon heeft als baby/peuter verschrikkelijk eczeem gehad en dat had een duidelijke link met melkproducten/ lactose en gluten. Tegenwoordig ben je dan snel een overbezorgde, hysterische moeder want maar hip om lactose en gluten overgevoeligheid te hebben terwijl het zich 1 op 1 bewees, keer op keer. Mijn moeder, zus en ik en waarschijnlijk oma allemaal lactose intolerant en grote danwel kleine huidproblemen (eczeem als kind, acne, psoriasis). Een zeer goede vriendin, die huisarts is, vindt dat kind er maar aan moet wennen en 2x per dag vaseline en hormoonzalf moet krijgen en er wel overheen groeit, terwijl mijn idee is, waarom er voeding instoppen waar het immuunsysteem blijkbaar zoo heftig op reageert. Allergoloog in het ziekenhuis is het daar op zich mee eens en stelt ook dat er erg weinig lange termijn onderzoeken bekend zijn. Al die huidaandoeningen, chronische darmziekten, er wordt zo weinig naar de link met voeding gekeken, het is echt heel bizar. Vriend had jarenlang last van berg en eczeem, dermatoloog schreef paardenmiddelen voor, hielp niet, nu blijkt ook nog ziekte van Crohn, en er wordt vanuit het ziekenhuis nog steeds niet naar voeding gekeken, echt ongelofelijk.

    Nogmaals dank voor dit stuk, helaas zal mijn vriendin de huisarts, zelfs hierdoor niet overtuigd zijn 🙁

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee januari 8, 2018 (10:12)

      Bedankt voor je mooie reactie! Wat is het toch soms frustrerend om te zien hoe lang het duurt voordat nieuwe kennis geïmplementeerd raakt in de praktijk hè…

  • Tamara januari 6, 2018 (14:33)

    Hallo Jetske,

    ook ik ben begonnen met astaxanthine naar aanleiding van jouw verhaal.
    Nu heb ik de astaxanthine gekocht van het merk royal green superfood en vraag ik mij af of dit een goed product is.

    Het bevat
    haematococcus pluvialis alg (natuurlijk) 50 mg
    – waarvan astaxanthine 4 mg
    – waarvan canthaxanthine 72 microgram
    – waarvan beta-caroteen 64 microgram
    – waarvan luteine 40 microgram
    Vitamine E (D-alfa-tocoferol) 10 mg (83% ADH).

    Alvast bedankt!

    Tamara

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee januari 8, 2018 (09:48)

      Dit is een prima product Tamara!

  • Esma januari 4, 2018 (14:18)

    Hallo Jetske,
    heb je ook weleens onderzocht hoe blefaritis gerelateerd kan zijn aan huidproblemen? Ik had een onrustige huid, beetje rocacea achtig, dat heb ik nu niet meer, maar wel al een jaar lang last van blefaritis, dit kan komen door een bepaalde huismijt, demodexmijten. Was even benieuwd of er al eens een relatie was gelegd tussen huidproblemen en blefaritis? Dus ontstoken oogleden en of ogen.

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee januari 8, 2018 (10:28)

      Hoi Esma,
      Wat vervelend dat je last hebt van blefaritis. De demodex mijt kan inderdaad voor huidproblemen zorgen (zoals bijvoorbeeld rosacea), maar ook voor gevoelige/ontstoken ogen. De mijt gaat in het haarzakje zitten, waardoor de ogen geïrriteerd raken. Je kan 1/3 deel tea tree olie en 2/3 deel jojoba olie met elkaar mengen en dat met een wattenstokje heel voorzichtig aanbrengen op de onderste wimperrand. Meer hierover kan je lezen in de volgende blog https://www.dr-jetskeultee.nl/reinigen-van-een-droge-en-of-gevoelige-huid/
      Je kan ook het volgende artikel op Skinwiser lezen. Dit gaat over de demodex mijt en rosacea http://www.skinwiser.nl/spelen-demodex-mijten-een-rol-bij-rosacea/obj10807803. Ik vermoed dat jij last hebt van subtype 4, irritatie van de ogen.

  • thea december 28, 2017 (10:50)

    hoi inge
    van welk merk heb jij deze dan?

    groetjes

  • Fatma december 23, 2017 (17:35)

    Hoi Jetske,

    Allereerst wil ik u graag bedanken voor de kennis die u met ons deelt! Ik vind het erg leuk en leerzaam om uw blog te lezen.

    Ik zit eraan te denken om een moisturizer, serum en een cleanser aan te schaffen. Alleen weet ik niet zo goed of de ingredienten van de producten “veilig/goed” zijn. Kunt u misschien naar de ingredienten kijken en raad u deze producten dan ook aan (aan de hand van de ingredienten)?

    Moisturizer:
    Active Ingredients: zinc oxide 9%, octinoxate 7.5%, octisalate 5%.

    Inactive Ingredients: aqua, cyclopentasiloxane, sodium acryloyldimethyltaurate / methacrylamidolauric acid copolymer, malus domestica fruit cell culture, tetrahexyldecyl ascorbate, extractcetyl peg/ppg-10/1 dimethicone, arabidopsis thaliana extract, polyglyceryl-3 polydimethylsiloxyethyl dimethicone, phenoxyethanol, polyisobutene, cetearyl dimethicone, triethoxysilylethyl polydimethylsiloxyethyl hexyl dimethicone, xanthan gum, ethylhexylglycerin, polysorbate 20, panthenol, disodium edta, sodium hyaluronate, erythritol, lecithin, peg-8/smdi copolymer, tocopheryl acetate, potassium sorbate, sodium benzoate, homarine hcl, micrococcus lysate, plankton extract, ergothioneine.

    Serum:
    aqua, citrus unshiu peel extract, melia azadirachta leaf extract, algae extract (and) mugwort (artemesia vulgaris) extract, camellia sinensis (green tea) leaf extract, sodium ascorbyl phosphate, arctostaphylos uva-ursi-leaf (bearberry) extract, dimethicone copolyol eicosonate, hexylresorcinol, arbutin, azelaic acid, sucrose palmitate, puerararia tuberosa leaf cell extract, chlorella vulgaris extract, corallina officinalis concentrate, morus alba (mulberry) leaf extract, centella asiatica extract, echinacea purpurea extract, rumex occidentalis extract, phyllanthus emblica fruit extract, glycyrrhiza glabra (licorice) root extract, anthemis nobilis (chamomile) flower extract, salix nigra (willow) bark extract, tocopheryl acetate, magnesium ascorbyl phosphate, dipotassium glycyrrhizate, xanthan gum, polysorbate 20, potassium sorbate, disodium edta, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, citric acid, sodium polystyrene sulfonate.

    Cleanser:
    aqua, aloe barbadensis leaf extract (organic), decyl glucoside, sodium c14-16 olefin sulfonate, camellia sinensis (green tea) leaf extract (organic), anthemis nobilis (chamomile) flower extract (organic), arnica montana flower extract (organic), avena sativa (oat) kernel extract (organic), calendula officinalis flower extract (organic), cocamidopropyl betaine, glycerin, peg-18 glyceryl oleate/cocoate, sorbitol, peg-120 methyl glucose dioleate, symphytum officinale (comfrey) rhizome/root extract (organic), panthenol, disodium edta, ethylhexylglycerin, phenoxyethanol.

    Alvast heel erg bedankt voor uw tijd en moeite en ik wacht uw reactie met belangstelling af!

    Groetjes,

    Fatma

  • Veerle december 23, 2017 (15:18)

    Hoi Jetske,

    Fijne verrassing, het magazine dat bij de laatste Uncover bestelling zat 🙂

    Groetjes,
    Veerle

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee december 28, 2017 (08:50)

      Hoi Veerle,
      Wat leuk dat je dat laat weten. Veel plezier met lezen.

  • Tessa december 20, 2017 (21:54)

    Hoi jetske,

    Bedankt voor je reactie! Fijn om te weten dat dit elkaar niet tegenwerkt!

    Wat is de benaming van de filter in de poeder van clinique waar jij geen voorstander bent? Is dit titanium dioxide of toch wat anders? ( zie de reactie er onder van Peter) dan weet ik waar ik om moet letten met zoeken.

    En ik vraag me verder nog af of deze 3 poeders voor de rest allemaal gelijk qua producten welke jij zou adviseren of is er een toch meer geschikt dan de ander, los van het filter?

    Ik zou zelf verwachten dat die van la roche posay geschikter zou zijn dan Mac vanwege de kortere ingrediëntenlijst of zegt dit eigenlijk niet veel?

    Ik wil natuurlijk niet mijn verzorging alsnog teniet doen met een poeder

    Sorry voor het lange bericht;)

    Hoop van je te horen!

    Groetjes,

    Tessa

    • Peter december 21, 2017 (11:56)

      Hoi Tessa,
      Ik bedoel de zonfilter Octinoxate (= Ethylhexyl Methoxycinnamate), deze zit in het eerste en tweede product.

  • Melanie december 19, 2017 (18:54)

    Hoi Jetske,

    Hoe denk jij over collageen supplementen?
    Ik lees terug dat collageen goed is tegen een leaky gut.
    Verder vraag ik me af of een supplement ook kan bijdragen aan meer collageen in je huid? of werkt dat niet zo.

    Bedankt alvast!

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee december 21, 2017 (14:19)

      Hoi Melanie,

      Helaas heb ik nog geen wetenschappelijke studies kunnen vinden waarin het nut van de tabletten wordt bewezen. Ingrediënten op de huid hebben een andere werking dan wanneer ze worden ingenomen. Als je uw bestaande rimpels iets zou willen verminderen kan je kiezen voor vitamine A zuur: http://jetskeultee.nl/vitamine-a-retinoiden/obj7777395. Van dit ingrediënt is wel bewezen dat het rimpels iets kan verminderen en de huid wat kan verstevigen.

  • Veerle december 14, 2017 (16:52)

    Hoi Jetske,

    Ik ben al enige tijd op zoek naar een goede concealer (mijn huidtint is lichter dan gemiddeld en daarom is het moeilijk een passend product te vinden dat dan ook nog eens niet vol parfum enzo zit). Bij Everyday Minerals zag ik deze twee concealers, zou je kunnen zeggen of één van de twee (of alletwee) geschikt zijn?

    Concealer 1:
    zea mays (corn) strach, ribes nigrum (black current) fruit extract, citric acid, iron oxides (CI 77492 CI 77491 CI 77499)

    Concealer 2:
    mica, jojoba esters, may contain: titanium dioxide (CI 77891) iron oxides (CI 77491 CI 77492 CI 77499)

    Ik hoop dat er iets bruikbaars tussen zit 🙂
    Alvast bedankt.

    Groetjes,
    Veerle

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee december 19, 2017 (15:44)

      Dit zijn prima concealers Veerle.

  • tessa december 14, 2017 (15:49)

    Hi Jetske,

    Ik heb een vraag voor jou die hopelijk nog niet eerder gesteld is.

    Momenteel gebruik ik een poeder van Clinique met SPF 15 over mijn zonnebrandcrème van Biodermal heen (genoemd tussen jouw product advies).

    Ik vraag me af het slecht is om een poeder make up met sfp over een zonnenbrandcreme met misschien wel andere filters heen te gebruiken?

    Hieronder vindt je de ingrediëntenlijst van de poeder van clinique die ik gebruik, maar ook de ingrediënten van een poeder van la roche en Mac. Die van Mac is volgens mij zonder SFP.

    Ik hoor heel graag wat jij van de ingrediënten van deze producten vindt en wat jouw advies hierin is.

    Heel erg bedankt alvast!! 🙂

    Groetjes,

    Tessa

    Clinique:ACTIVE INGREDIENTS: titanium dioxide 13.00% [] octinoxate 2.00% INACTIVE INGREDIENTS: talc [] dimethicone [] nylon-12 [] silica [] squalane [] boron nitride [] vinyl dimethicone/methicone silsesquioxane crosspolymer [] cetyl caprylate [] diisostearyl malate [] phytosteryl/isostearyl/cetyl/stearyl/behenyl dimer dilinoleate [] methicone [] aluminum hydroxide [] glycerin [] sodium hyaluronate [] magnesium palmitoyl glutamate [] sodium palmitoyl sarcosinate [] palmitoyl proline [] alumina [] tocopherol [] palmitic acid [] 1,2-hexanediol [] ascorbyl tetraisopalmitate [] tin oxide [] sodium dehydroacetate [] [ /- iron oxides (ci 77499, ci 77492, ci 77491) [] mica [] titanium dioxide (ci 77891)]

    MAC:
    Mica, talc, dimetichone, isopropyl palmitate, polisorbate 20, magnesium aluminum silicate, tocopheryl acetate, simmondsia chinesis(jojoba) seeds oil, yeast extract/feax/extrait de levure, lauroyl lysine, ethylhexyl methoxycinnamate, sodium dehydroacetate, phenoxyethanol (+/- titanium dioxide (CI 77891), Iron oxides (CI 77491), iron oxides (CI 77492), iron oxides(CI 77499), bismuth oxychloride (CI 77163), blue I Lake( CI 42090), carmine (CI 75470), chromium hydroxide green( CI 77289) chromium oxide greens(CI 77288), ferric amonium ferrocyanide( CI 77510) manganese violet (CI 7742) ultramarines (CI 77007),RED 6( CI 15850), RED 7 Lake (CI 15850) yellow 5 lake (CI 19140) yellow 6 lake(CI 15985) ILN40666

    La Roche posay:
    Talc
    Nylon-12
    Dimethicone
    Titanium Dioxide
    Magnesium Stearate
    Triisocetyl Citrate
    Stearic Acid
    Trimethylsiloxysilicate
    Caprylyl Glycol
    Paraffinum Liquidum / Mineral Oil
    Cetyl Dimethicone
    Methyl
    Methacrylate/ Glycol
    Dimethacrylate
    Crosspolymer
    Aluminium Hydroxide
    Lauroyl Lysine
    CI 77891 / Titanium Dioxide
    CI77163 / Bismuth Oxychloride
    CI 77492, CI 77499 / Iron Oxides
    CI 77491, CI 77492,
    CI 77499 / Iron Oxides
    CI 77491 Mica

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee december 19, 2017 (15:43)

      Hoi Tessa,
      Je kunt gerust een poeder met SPF over je zonnebrandcrème gebruiken. Dit zal elkaar niet tegenwerken. Ben zelf alleen niet zo’n fan van de filter de gebruikt wordt in die van Clinique. Dan zou mijn voorkeur wel uitgaan naar die van MAC of La Roche Posay.

      • Peter december 19, 2017 (19:14)

        In die van MAC zit dezelfde zonnefilter als die van Clinique. En in alle drie zit titanium dioxide.

  • Artlover december 12, 2017 (02:51)

    probiotica van de tuinen( Holland & Barrett) helpen om de balans van je darmflora te herstellen,maar er zijn hierin ook weer zoveel aanbieders!

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee december 12, 2017 (15:56)

      Inderdaad 🙂 Zelf gebruik ik die van Solgar, maar is zeker niet de enige goede hoor.

  • Inge december 8, 2017 (10:30)

    Hallo Jetske,
    Bedankt voor de goede info en voorlichting. Zelf wil ik graag de astaxanthine gaan gebruiken maar die van Solgar is voor mijn portemonnaie nogal prijzig. Nu vond ik van een ander merk ook astaxanthine in een iets lagere dosering (4 mg) maar veel goedkoper. De ingredienten zijn:
    Per dagdosering (1 softgel):
    Vitamine E (d-alfa-tocoferol) 10 mg a-TE 83%
    Vitamine C (ascorbinezuur) 60 mg 75%
    Algen extract (Heamatococcus pluvialis) 84 mg
    waarin:
    Astaxanthine 4 mg

    Volledige samenstelling: Vulstoffen (zonnebloemolie, varkensgelatine, glycerine, water (softgel)), AstaREAL® Algenextract (Haematococcus pluvialis)(bevat sojalecithine), vitamine C (ascorbinezuur), vitamine E (d-alfatocoferol), emulgatoren (mono-en diglyceriden), antiklontermiddel (siliciumdioxide), kleurstof (ijzeroxide).

    Is dit ook een goed product? Heeft dit meerwaarde om te gaan proberen naast de probiotica en vitamine D?

    Groeten, Inge

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee december 12, 2017 (08:56)

      Dit is een prima product Inge.
      Astaxanthine heeft zeker een meerwaarde naast de probiotica en vitamine D. In de volgende blog lees je daar meer over https://www.dr-jetskeultee.nl/voedingstoffen-huid-mooier-maken/

    • Tessa juni 6, 2019 (15:04)

      Hoi Inge,
      Kun jij aangeven over welk merk jij het hebt?

  • Femke december 6, 2017 (12:14)

    Dag Jetske,

    De vitamines die jij zelf neemt, geef je die ook aan de kinderen of raad je andere vitamines aan om aan kinderen te geven? Als mama ben ik soms wel bezorgd over eventuele tekorten maar je wil nu eenmaal ook niet zomaar iets geven…

    Bedankt!

  • Lorenzo december 5, 2017 (17:46)

    Interessant!

  • Katrien december 5, 2017 (16:12)

    Hey Jetske,

    Als je het over slechte koolhydraten hebt, valt vers fruit hier dan ook onder?
    Ik weet dat fruit ook suikers bevat, maar meestal wordt het toch als gezond gezien dacht ik?
    Met de feestdagen liggen de winkels vol heerlijk fruit (verse ananas, lychees, mandarijntjes en allerlei bosvruchten), is het het beste dit ook te vermijden als je slechte koolhydraten wilt laten?

    Groetjes,
    Katrien

  • Inge december 5, 2017 (13:25)

    Hallo Jetske,

    Welke probiotica raad jij aan en welke astaxanthine capsules zijn goed en hoeveel mg per dag moet je slikken als je het voor je huid (rosacea) wil gaan gebruiken? Ik gebruik al vitamine D extra ivm mijn leeftijd (50 jaar). Mijn rosacea is de afgelopen weken enorm opgevlamd en kan geen oorzaak bedenken (ben wel 11 kg afgevallen met gezonder eten, meer sporten en zit in de overgang).

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee december 7, 2017 (10:04)

      Beste Inge,
      Wat vervelend om te lezen dat de rosacea is opgevlamd, mogelijk heeft dit met het koude weer te maken. Ik gebruik van Solgar de Advanced Multi-Billion Dophilus en Probi® 20 Billion. Dit wissel ik met elkaar af. Van het merk Solgar gebruik ik ook de astaxanthine, 5 mg per dag.

  • Emma december 5, 2017 (11:23)

    Wat mij betreft een van de beste blogs van de laatste jaren Jetske.
    Ik ben al langer verbaasd dat er bij de dermatoloog zelden tot nooit (in mijn ervaring) aandacht is voor bijvoorbeeld tekorten of ‘ruimer’ onderzoek.
    Dank je!

    Groetjes,
    Emma

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee december 7, 2017 (09:58)

      Wat leuk om te lezen Emma dat je zo blij bent met deze blog 🙂

  • Mirjam december 5, 2017 (10:16)

    Hallo Jetske,

    Ik ben op zoek naar een goede probiotica en astaxanthine. Ik gebruik nu Nutramin NTM-Probio Forte Capsules. Welke raad jij aan?
    Alvast bedankt!

    Groetjes, Mirjam

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee december 7, 2017 (09:58)

      Hoi Mirjam,

      Ik gebruik van Solgar de Advanced Multi-Billion Dophilus en Probi® 20 Billion. Dit wissel ik met elkaar af. Ook de astaxanthine gebruik ik van het merk Solgar.

  • Willy december 5, 2017 (09:42)

    Ik had nooit last van mijn huid maar rond mijn 50ste kreeg ik een heftige reactie van een antibioticakuur. Heb vanaf dat moment ook last van rosacea. Sinds drie weken gebruik ik nu omega 3 vetzuren en maak zelf melkkefir. Deze melkkefir is een hele goede natuurlijke probiotica. Ik zie nu al een aanmerkelijke verbetering van mijn huid.

  • Alice december 5, 2017 (09:27)

    Hallo Jeske, Ik volg al jaren je blog en haal veel nuttige info eruit. Wat een erkenning. Ik ben 58 en heb vanaf mijn pubertijd fibromyalgie, veel allergieën, vroeger acne, daarna rosacea, eczeem en darmklachten. ik roep al 30 jaar dat ik niet tegen melkproducten, suiker, chocola en varkensvlees kan ( intolerantie, zit niet in het bloed). de laatste jaren gaan gluten ook niet meer zo goed.
    20 jaar geleden riepen dermatologen, het komt niet van voeding! Jij verwoordt het goed. Het is mijn gestel, die dit niet goed verdraagt, met alle gevolgen van dien.
    Bedankt voor je onderzoeken en heldere uitleg. Ga zo door!

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee december 7, 2017 (10:30)

      Bedankt Alice voor je leuke reactie!

  • nadine december 5, 2017 (07:51)

    Hoi Jetske,

    Dank weer voor een interessante blog! Welke hoeveelheid van vitamine D van Dluxe slik jij?

    Groetjes, Nadine

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee december 7, 2017 (10:30)

      Hoi Nadine,

      Ik gebruik de spray van Dlux 3000 🙂

  • Valee Hilde december 4, 2017 (21:53)

    Hallo ,
    Ik zou wel eens willen weten welke probiotica er dan best genomen kan worden?
    Ik heb al veel rond gesurft en weet echt niet welke te kiezen als je hier niks van kent .
    Graag u raad aub
    mvg
    Hilde V

    • Bianca december 5, 2017 (09:31)

      Goede morgen
      de probioticum, Symbion Forte van Vital direct, te bestellen bij gezondheidswebschop.nl, je kan ze bellen voor meer informatie, maar na diverse andere gebruikt te hebben is deze veruit de beste voor mij. Ik slik ze soms ook samen met candida strong.

    • Femke december 6, 2017 (14:58)

      Jetske had zelf in een eerdere reactie aangegeven dat zij Advanced Multi-Billion Dophilus afwisselt met Probi® 20 Billion, beide van Solgar.

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee december 7, 2017 (10:28)

      Klopt 🙂

    • Herma december 11, 2017 (16:26)

      Hallo Valee,
      Ik had mijn hele leven al last van een opgeblazen buik en darmgassen. Niets hielp, totdat ik de probiotica van Lamberts begon in te nemen. Als ik niet teveel zoetigheden neem, ben ik klachtenvrij.

    • Sharon oktober 29, 2018 (17:45)

      Hallo ik heb last van gistpuistjes, ik gebruik van la roche posay de effaclar duo+ met salicylzuur en gebruik de Solgar advanc acidophilus plus. Af en toe smeer ik ketoconazol creme erop. Maar ik krijg het niet helemaal gaaf mijn huid. Heeft u misschien nog tips voor mij?

      Groeten Sharon

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!