De do’s en don’ts van veilig zonnen op een rij.

De vakantie is begonnen! Althans, voor “the lucky few” in midden Nederland…. Ik zag vandaag de eerste volgepakte auto’s (ja, want aardappels, friteuse en fietsen moeten natuurlijk mee) al richting Zuiden vertrekken.

Met nog een lange zomer voor ons lijkt het mij niet verkeerd weer even op een rijtje te zetten hoe je je goed kunt beschermen tegen de zon. Want 1 op de 4 Nederlanders krijgt de komende 10 jaar te maken met huidkanker en 90% van de huidveroudering wordt veroorzaakt door de zon! Toch moet je ondanks deze ellende kunnen blijven genieten van een dagje op het strand of een uitgebreide lunch op een zonnig terras- maar wel met een flesje zonnebrandcrème! Je kunt op onderstaande afbeelding of hier klikken om het stuk (AD van vorige week) goed te kunnen lezen.

Toch verbrand….

Mocht dit stuk te laat komen voor je, kijk dan eens op mijn blog “wat ben je rooood“. Vol met ”Eerste Hulp bij Verbranden-tips” één
En voor al die mensen die zitten te wachten op een antwoord op hun vraag: nog heel even geduld maar het komt er aan!

 

Veilig zonnen

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook: “ouder achter glas!” (door UV stralen…),
anti rimpel crèmes“,
werken antioxidanten ook echt in crèmes?“,
de zelfbruiner; met mate“,
de impact van de zon; een tweeling“,
dr. Peter Velthuis over de zon“,

Gerelateerde Berichten

8 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Peter juli 5, 2013 (14:07)

    @Sara

    Juist mensen met een getinte huid hebben veel vaker last van pigmentvlekken en dan voornamelijk post-inflammatoire pigmentvlekken. Alhoewel ik inderdaad in de praktijk vaker blanke mensen zie met acne, komt acne wel degelijk ook vaak voor bij mensen met een getinte huid, dus het lijkt mij dat veel van de dingen die Jetske bespreekt op iedereen van toepassing is.

  • Sara juli 5, 2013 (11:52)

    Beste Jetske, wat ik mij afvraag na het lezen van al die artikelen over veilig zonnen… is deze informatie niet erg Westers-georiënteerd? Ik begrijp dat dat wel nodig aangezien we in Nederland wonen en mensen doorgaans een blanke huid hebben maar als ik de artikelen lees dan denk ik dat het op iedereen van toepassing is en dat terwijl de beschreven risico s nauwelijks voorkomen bij donkere mensen in warme landen of mensen met een donkere/getinte huid die in Nederland wonen met een migratiegeschiedenis (van hun ouders). Het valt mij sowieso op dat ik nooit zeer donkere mensen zie met acne, roodheid en allerlei andere huidaandoeningen die ik wel veel zie bij een blanke tot getinte huid. Het zal ook wel liggen aan het verschil in schoonheidsideaal. In veel culturen vermijden mensen sowieso de zon omdat een blanke huid heel gewaardeerd word (Azie/ Midden-Oosten). Wou het gewoon even erbij vermelden. Complimenten dat je mensen hiervan bewust wil maken, ik kan me alleen voorstellen dat het voor mensen met een donkere huidskleur verwarrend kan zijn. Groetjes!

  • Myrthe april 29, 2012 (16:27)

    Beste Jetske,

    Allereerst bedankt voor alle betrouwbare informatie! Sinds een jaar heb ik een persoonlijk stappenplan en mijn huid is er echt beter aan toe dan daarvoor.
    De perfecte zonnebrandcreme heb ik echter nog niet gevonden: bij veilige zonnebrandcremes met fysische filters heb ik heel veel last van het vettige gevoel op mijn huid. Mijn huid is vet en acnegevoelig (en vermoedelijk heb ik ook rosacea) en reageert daar niet goed op. Die van Uncover Skincare heb ik nog niet geprobeerd omdat ik hem behoorlijk duur vind. Zou ik dat toch eens moeten doen? Is die misschien minder vettig?
    Daarnaast zou ik je willen vragen of je me kunt adviseren over het volgende. Aankomende zomer ga ik vier weken naar Zuid-Oost Azie. Er zal veel regen zijn (vanwege het regenseizoen), maar ook zon en bovenal: malariamuggen. Dat betekent dat ik mijn huid constant zal moeten insmeren met zonnebrandcreme en een product met DEET. Niet best voor mijn huid dus… Daarnaast zullen we geregeld de jungle in gaan wat niet echt een plek is om eens flink met de exfolianten en toners en dergelijke aan de slag te gaan. Ik accepteer dus dat mijn huid daar waarschijnlijk een tijd achteruit zal gaan, maar wat zou nou het minimale kunnen zijn dat ik aan mijn huid kan blijven doen, denk jij? Met andere woorden: wat kan ik wel tijdelijk weglaten en wat echt niet (behalve zonnebrandcreme want dat heb ik uiteraard steeds nodig)?

    Alvast heel erg bedankt voor je advies!

    Groeten,

    Myrthe

  • Henk januari 7, 2012 (20:46)

    Vooral niet bij een pijntje die je voelt ergens op je huid, eten of drinken doorslikken. De zonnestraling werkt in die zin net als de straling die mensen kunnen uitzenden. Het verkeerde gedrag dooft uit. Neem de tijd voor eten en drinken.

  • author-avatar
    Jetske oktober 17, 2011 (10:37)

    Hi Bas, hoorde het al op het nieuws inderdaad. Eigenlijk onnozel dat het nodig is, als je weet wat voor effect een zonnebank op je huid heeft. Voordat dat er een dergelijk wetsvoorstel in Nederland door is…

    Groeten Jetske

  • bas oktober 10, 2011 (15:19)

    Ha Jestke, in Californie is de zonnebank er – volgens mij net als sigaretten – alleen maar voor 18 en ouder.

    http://frontpage.fok.nl/nieuws/467672/1/1/100/zonnebank-alleen-voor-18-in-californi.html

  • author-avatar
    Jetske augustus 13, 2011 (13:26)

    Hi Angela,

    Wat leuk dat je me hierop wijst.
    Deze app analyseert sproeten op de risicofactoren van huidkanker, zoals asymmetrie en grootte. Ik zie dat je ook de eerder genomen foto s op kan slaan en je zo dus bepaalde sproeten in de gaten kan houden. Wat erg goed is aan deze App, is dat je je bewust wordt van de gevaren van de zon en het kunnen ontstaan van huidkanker. Een prima app wat dat betreft dus!

    Het geeft echter alleen een indicatie en heb je ook maar enige twijfel – of al huidkanker gehad – dan zal deze App niet voldoende zijn en wil ik toch adviseren naar een specialist te gaan die je huid/ sproeten controleert en in de gaten houdt. Bij de Velthuis Kliniek hebben ze bijvoorbeeld de digitale huidscan, ook wel molemapping genoemd. Met behulp van digitale fotografie worden alle moedervlekken op uw huid in kaart gebracht en opgeslagen. Bij een jaarlijkse check-up kan de behandelend arts dan precies zien waar de moedervlekken veranderd zijn.

    Groeten Jetske

  • Angela Kop Jansen juli 20, 2011 (10:42)

    Hallo Jetske,
    wat vind je van de nieuwe app: MelApp om zelf verdachte huidplekjes op te zoeken, bruikbaar of nonsens?
    Groetjes Angela

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!