• Strijd droge lippen

De strijd tegen droge lippen

Wat is het toch ellendig wanneer je, al een beetje aan de late kant, nog een laatste blik op je spiegelbeeld werpt en je op je prachtig gestifte lippen ineens ontelbare kleine velletjes ontdekt! En is je lippenstift dan ook nog eens rood, dan is het drama helemaal niet te overzien… Hoe je eraan komt, maar nog veel belangrijker hoe je er weer vanaf komt zal ik je vertellen.

Heel anders dan de rest van je gezicht

Omdat de huid van de lippen wezenlijk anders is dan de rest van je gezicht, eerst even wat over de anatomie. Om te beginnen heeft de huid van je lippen maar een heel dun laagje dode huidcellen (stratum corneum) in vergelijking met de huid van de rest van je lichaam (onderzoek).

Die dode huidcellen beschermen je huid tegen invloeden van buitenaf en door die dunne beschermlaag zijn je lippen dus super kwetsbaar. Verder zijn die dode huidcellen in de lip wat minder goed in staat om hun beschermende werk te doen. Hierdoor verliest de huid van de lippen drie keer zo snel vocht als de huid van de wangen en dat verschil wordt nog groter als je ouder wordt (onderzoek).

De huid van de lip heeft geen zweet- en talgklieren; dat laatste maakt dat je lippen zichzelf niet goed vet kunnen houden. Het enige vocht in de huid van de lippen komt uit de kleine bloedvaatjes die naar de lippen toe gaan. Dan snap je ook meteen waarom de lippen in de kou zo droog worden; doordat de vaatjes bij kou samenknijpen wordt er door de bloedvaatjes nauwelijks nog vocht aan het weefsel afgegeven. Als de luchtvochtigheid dan ook nog eens laag is of als het waait, verdampt het beetje water in de huid van de lippen razendsnel. Gevolg: droge, geïrriteerde en schilferige lippen.

Effect lipbalms

Onderzoekers van de Cornell University in New York hebben uitvoerig gemeten wat het effect is van een lipbalm op het vochtgehalte in de huid zowel bij hogere temperaturen als bij lagere. In hun rapport kan je lezen hoe bij lage temperaturen heel snel de aanvoer van vocht wordt geblokkeerd en de lippen uitdrogen. Het aanbrengen van een lipbalm waardoor de huid minder vocht verliest houdt extreme uitdroging tegen. Dit gebeurt bij hogere temperatuur ook maar dan is het effect minder duidelijk. Overigens bleef de lipbalm maar ongeveer 2.5 uur zitten.

In het vet

Het is duidelijk, je lippen moeten in het vet. Het allerbelangrijkste is iets te gebruiken wat zorgt dat het vocht in de huid vasthoudt.
Ik gebruik zelf meestal gewoon een beetje sheaolie of vaseline op mijn lippen. Ik slaag er vaak niet in om betaalbare lipbalms te vinden zonder irriterende stoffen als mint, en slechte lipbalms veroorzaken juist droge lippen.

Je kunt ook heel eenvoudig je eigen lipbalm maken. Super simpel, je smelt au bain-marie ongeveer 1 deel olie met 2 delen wax of butter (of een combinatie daarvan), roeren, in een potje gieten en laten stollen. Wil je het product wat dunner dan voeg je nog wat extra olie toe, wil je het product wat vaster dan gebruik je wat meer wax of butter.

Voorbeelden van stoffen die je kunt gebruiken voor je DIY-lipbalm zijn:

Olie:
Sheaolie
Amandelolie
Jojobaolie

Wax of butter:
Jojoba wax
Aloe vera butter
Shea butter
Cocoa butter
Candelilla wax
Carnauba wax

Weg met die velletjes

Je kunt heel eenvoudig velletjes weghalen door wat olie op een washandje te doen en daar zachtjes je lippen mee te scrubben… Goedkoop en werkt prima.
Je kunt ook je eigen lipscrub maken door een theelepel suiker te mengen met een halve theelepel vaseline en een halve theelepel jojoba- of amandelolie.

Denk er wel aan dat er aan de lipbalm en scrub geen bewaarstoffen toegevoegd zijn en dat ze dus maar beperkt houdbaar zijn. Maak dus kleine hoeveelheden.

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

LEES MEER:

Kun je verslaafd raken aan lippenbalsem?

Nog meer tips over de verzorging van je lippen

Gerelateerde Berichten

23 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Emma november 19, 2015 (13:04)

    Kleine update: inmiddels toch maar naar de huisarts gegaan en heb cetomacrogol crème meegekregen op eigen verzoek, omdat hier geen vaseline in zit.

    Op zich lijkt het me gek dat een crème meer zou kunnen doen voor mijn superdroge lippen dan een zalf, omdat juist gezegd wordt dat bij erge droogte zalf (vanwege juist de petrolatum) de eerstaangewezene is.

    Maar misschien kan crème door het hoge watergehalte uiteindelijk beter in de huid dringen of zo?

    Ik wacht het af.

    Toch blijft het uiteindelijk altijd een kwestie van iets dat van binnenuit niet helemaal goed verloopt, denk ik. Zalven en crèmes kunnen iets als een verstoring zoals heel droge lippen wel enigszins verlichten, maar de oorzaak komt van binnenuit, lijkt me. Toch drink ik voldoende, eet ik behoorlijk gezond en volgens mij ook genoeg (gezonde) vetten. Dus het blijft een beetje een mirakel. 😉

    Ben inmiddels overigens ook overgestapt op een tandpasta zonder methol. Ook dat kan wellicht wat schelen. Ik heb het idee dat de Sensodyne ook irriteerde op mijn lippen, nu ze zo stuk zijn. Dat zal zeker niet helpen, al zijn de klachten daar wellicht niet door ontstaan.

    Wel jammer overigens dat Sensodyne (ivm gevoelige tanden) zelf geen tandpasta zonder menthol heeft, ik heb nu die van Elmex.

    Wie weet is dat nog een idee voor mensen die hetzelfde probleem hebben als ik.

  • Emma november 16, 2015 (10:50)

    Hallo Jetske en allemaal,

    Ik heb niet alleen erg droge lippen maar ze zijn ook nog eens vreselijk branderig, doen echt bijna voortdurend pijn. Heb het vorig jaar al eens aan de huisarts gevraagd, zij zei toen: gewoon droog, goed smeren!

    Maar ik heb een geschiedenis van eczeem, hoewel ik daar eigenlijk geen last meer van heb, en maak me wat zorgen, ik krijg het maar niet weg. (Heb zelfs een aantal malen wat Elidel op mijn lippen gesmeerd, maar ook dat lijkt niet echt te helpen uiteindelijk.)

    Heb al zeker een jaar geen lippenstift meer gebruikt, ik verdraag het niet.

    Het zit niet om mijn mond heen, echt alleen op mijn lippen, en ik smeer eigenlijk altijd met pure witte vaseline zoals hier wordt aangeraden, maar het lijkt nauwelijks te helpen. Mijn vraag is: kun je allergisch zijn voor vaseline? Zou dat het probleem kunnen zijn?

    Alvast veel dank!

    • author-avatar
      Jetske januari 6, 2016 (14:00)

      Beste Emma,

      Wat vervelend dat je last hebt velletjes op je lippen. Het is inderdaad mogelijk dat je allergisch bent voor vaseline (petrolatum). Een allergietest kan daarover uitsluitsel geven.

      Groetjes Jetske              

  • Anka oktober 2, 2015 (09:59)

    Hallo Jetske,

    Ik doe dit jaar een onderzoek op je zelf een eigen lippenstift kan maken, met zoveel mogelijke natuurlijke en gezonde producten.

    Heeft u nog tips van stoffen die ik beter niet erin kan doen en welke u aanraad?

    Groetjes Anka

  • susan september 18, 2015 (14:46)

    Hai Jetske

    Bevat deze lipbalm goede / veilige zonnefilters?

    Hydrogenated Soybean Oil (non-fragrant antioxidant plant oil), Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2 (emollient), Hydrogenated Olive Oil (non-fragrant antioxidant plant oil), Polyglyceryl-3 Diisostearate (emollient emulsifier), Cera Alba (Beeswax, wax-based thickener), Ozokerite (wax-based thickener), Hydrogenated Jojoba Oil (non-fragrant plant oil), Ethylhexyl Salicylate 5% (Octisalate, sunscreen), Homosalate 5% (sunscreen), Polyethylene (thickener/stabilizer), Hydrogenated Polycyclopentadiene (film-forming agent), Cera Microcristallina (Microcrystalline Wax, thickener), Butyl Methoxydibenzoylmethane 3% (Avobenzone, sunscreen), Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter (emollient/antioxidant), Octocrylene 2,5% (sunscreen), Silica (thickener), Tocopheryl Acetate (vitamin E/antioxidant), Butyrospermum Parkii (Shea) Butter (emollient/antioxidant), Tocopherol (vitamin E/antioxidant), Phytosterols (plant-derived skin-repairing agent), Olea Europaea (Olive) Fruit Oil (non-fragrant antioxidant plant oil), Hydrogenated Vegetable Oil (emollient), Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax (thickener), Aqua, Phenoxyethanol (preservative).

    Groetjes

    Susan

    • author-avatar
      Jetske november 5, 2015 (16:45)

      Beste Susan,

      Deze lipbalm bevat 4 zonfilters. Avobenzone is een zonfilter die minder stabiel is (de werkzaamheid gaat snel achteruit). Octocrylene kan avobenzone stabiliseren. Homosalate is ook niet een van de beste zonfilters. Let er ook op dat je een lipbalm waarschijnlijk niet zo dik aanbrengt als zou moeten om de SPF te krijgen die vermeld wordt op de verpakking. Voor je lippen kan je overigens een gewone zonnebrandcrème gebruiken met een laagje vaseline of olie. Doe ik zelf ook en werkt prima!

      Groetjes Jetske

  • Saskia augustus 10, 2015 (14:40)

    Hoi Jetske, kun je een goede lipbalm adviseren met UV filter, want tot nu toe raken mijn lippen van de meesten geirriteerd en schraal (La Roche Posay, Schwaab, Louis Widmer, etc).

    Dank alvast!

    • author-avatar
      Jetske september 3, 2015 (13:00)

      Beste Saskia,

      Helaas heb ik geen voorbeelden van een lipbalm met UV filter. Je kunt ook een apart SPF product aanbrengen. Ik gebruik weleens mijn eigen zonnebrandcrème met daarover heen een klein beetje vaseline. Werkt prima!

      Groetjes Jetske

  • Hedwig juli 30, 2015 (12:26)

    Lange tijd heb ik regelmatig last gehad van (te) droge lippen, maar sinds ik Eight Hour Cream van Elizabeth Arden gebruik (sowieso voor het slapen gaan en soms een paar keer overdag) heb ik daar noooooit meer last van gehad. Wat een topproduct. Let op: ik bedoel de gewone variant (Skin Protectant) en niet de speciale lippenbalsem, die vind ik echt minder fijn. Oh en ik hou enorm van de geur, maar sommige mensen vinden het stinken. :))

  • sabine juli 9, 2015 (19:26)

    Beste Jetske,

    Wat een fijn artikel weer! Ik gebruik ook vaak vaseline, maar heb daar (en over andere lipbalms) gehoord dat je lippen er verslaafd aan raken. Klopt dit dus niet, gezien jij het ook gebruikt? Ik merk zelf dat mijn lippen vaak erg droog zijn en ik kan blijven smeren. Wat kan ik hieraan doen?

    Alvast bedankt voor het beantwoorden! Groeten, Sabine

    • Marielle juli 9, 2015 (20:45)

      jawel je lippen kunnen er aan verslaafd raken. Ik spreek uit ervaring. Ik gebruik altijd een lippenbalsem zonder minerale olie en alleen als mijn lippen beschadigd zijn of barsten hebben gebruik ik vaseline op mijn lippen. Ik gebruik meestal de lippenbalsems van Biocura of Kruidvat eigenmerk.

    • author-avatar
      Jetske augustus 18, 2015 (10:15)

      Hoi Sabine,

      Mensen kunnen zeker verslaafd raken aan lipbalsems. Lees onderstaande blog maar eens.

      https://www.dr-jetskeultee.nl/verslaafd-aan-lippenbalsem/obj7777434

      Vaseline is een kampioen op het gebied van vocht vasthouden. Maar je moet het wel alleen gebruiken op het moment dat je huid (of lippen) droog zijn. Als je huid niet meer droog is moet je stoppen anders bestaat de kans dat je je huid overhydrateert . Sommige processen in je huid verlopen dan minder goed en je huid kan zichzelf op een gegeven moment niet meer beschermen; je blijft dan smeren.

      Groetjes Jetske

  • Karin juli 9, 2015 (10:06)

    Beste Jetske, Is het (o.a. om veroudering van de lippen te voorkomen) van belang om je lippen met een SPF te beschermen tegen de zon? Of zijn dit slechts marketingtrucs van lippenbalsem fabrikanten?

  • Sanne juli 6, 2015 (14:29)

    Een andere (en beter verkrijgbare) optie dan die van Jeanette zijn de lippenbalsems van Dr. Organic. Ze hebben allemaal SPF 15 en kosten €4,99 bij o.a. de Tuinen. Ik heb zelf alleen ervaring met de Manuka Honey (stroever door bijenwas) en de Pomegranate lippenbalsem (soepeler).

    Ingrediënten manuka honey lipbalm:

    Ricinus communis oil, Butyrospermum parkii (Shea) butter, Candelilla cera, Ethylhexyl methoxycinnamate, Caprylic/Capric triglycerides, Simmondsia chinensis (jojoba) oil, Cera alba (bijenwas), Butyl methoxydibenzoylmethane, Aroma, Argania spinosa (Argan) oil, Helianthus annuus seed (Zonnebloem) wax, Leptospermum scoparium (Manuka honey) branch/leaf oil , Tocopheryl acetate. Suitable for vegetarians

    ingrediënten Pomegranate lipbalm:

    Ricinus communis oil, Butyrospermum parkii (Shea) butter, Candelilla cera, Ethylhexyl methoxycinnamate,Helianthus annuus seed (Zonnebloem) wax, Caprylic/Capric triglycerides, Simmondsia chinensis (jojoba) oil, Cera alba, Butyl methoxydibenzoylmethane, Argania spinosa (Argan) oil,Copernicia cerifera (Camauba) wax, Punica granatum seed (Pomegranate) oil, Tocopheryl acetate, Aroma. Suitable for vegetarians

  • jeanette juli 4, 2015 (21:27)

    Is deze lipbalm van HURRAW wel goed. Zonder irriterende stoffen?

    Ingredients: Persea gratissima (avocado) oil, Prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil, ‡Euphorbia cerifera (candelilla) wax, *Theobroma cacao (cocoa) seed butter, *Cocos nucifera (coconut) oil,

    *Ricinus communis (castor) seed oil, Olea europaea (olive) fruit oil, *Argania spinosa (argan) kernel oil, *Rosa rubiginosa (rosehip) seed oil, *Limnanthes alba (meadowfoam) seed oil, Tocopherols (sunflower), *Vanilla planifolia (vanilla) bean, *Myroxylon pereirae (peru balsam) oil, Matricaria recutita (blue chamomile) flower extract

    • Peter juli 15, 2015 (23:49)

      Het product bevat Perubalsem, dit kan je beter vermijden.

    • author-avatar
      Jetske augustus 18, 2015 (10:15)

      Beste Jeanette,

      De lipbalm bestaat vooral uit verschillende oliën. Peru balsam is wel een irriterend ingrediënt. Zoals je in deze blog kunt lezen kan je je eigen lipbalsem ook heel makkelijk maken.

      Groetjes Jetske

  • Sabrina juli 4, 2015 (07:59)

    Mooi artikel. Een vraagje over de eerste link naar het onderzoek van de dikte van de hoornlaag, er staat niet specifiek iets over de huid vd lippen, alleen van het gezicht etc. Is dit nog elders te lezen?

  • Marjolein juli 4, 2015 (05:19)

    Geweldig artikel, dank je wel. Wel heb ik nog twee vragen. De eerste is:” Hoe beperkt is beperkt houdbaar ?”

    En het tweede dat ik me afvraag (maar ook bv bij de artikelen die ik van u heb gelezen over gezichtsverzorgingsproducten etc.) is. Heb je voor de verzorging van de huid van een man andere producten nodig dan voor een vrouw?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!