De veiligheid van cosmetica. Wie regelt het eigenlijk?

Ook ik heb een flinke verzameling flessen, tubes en potjes in mijn badkamer staan en met twee meiden die inmiddels kleuter-af zijn, zal dit aantal in de toekomst alleen maar toenemen!

Maar het zal voor niemand een verrassing zijn dat ik behoorlijk kritisch ben. Want spullen waar ik een slecht gevoel bij heb komen het huis echt niet in of verdwijnen linea recta in de prullenbak…

Toch is de veiligheid van cosmetica een onderwerp waarover ik niet graag uitspraken doe. Hoewel ik heel veel gelezen heb, blijft er veel onduidelijkheid. Heel simpel gezegd: ook ik weet niet exact hoe onveilig bepaalde ingrediënten zijn. Wat ik wél weet, is dat ik ondanks veel geruststellende woorden van ‘hogeraf’, producten met bepaalde stoffen niet zelf maar zeker niet bij mijn kinderen gebruik. En dat zegt eigenlijk genoeg!

Ingrediënten in bloed, urine en moedermelk

Veiligheid van cosmetica is inmiddels (gelukkig) een big thing. Hoewel we tientallen jaren lang gedacht hebben dat het allemaal niet zo’n vaart loopt en dat die cosmetica-ingrediënten keurig op je huid blijven, weten we nu beter. Onderzoeken waarbij gevonden is dat er stoffen in bloed, urine, moedermelk en zelfs in het bloed of urine van pasgeboren baby’s zitten, zijn er namelijk genoeg. Dit hoeft overigens niet direct tot problemen te leiden, maar het zou ons wel aan het denken moeten zetten. Waarom accepteren we ingrediënten in onze cosmetica die een twijfelachtige reputatie hebben? Ik denk dan aan stoffen met een hormonale werking of ingrediënten die fototoxisch of mogelijk kankerverwekkend zijn.

Waarom gebruiken we producten waarvan beschreven is dat ze bij proefdieren problemen kunnen opleveren, maar bij mensen (voor zover wij weten) niet? Ja inderdaad, de gebruikte concentraties zijn maar heel laag; maar we gebruiken de producten dagelijks en in grote hoeveelheden. Het gemiddeld verbruik van cosmeticaproducten in Amerika is twaalf producten per dag. En hoe zit het dan met de babyhuid of de beschadigde huid? En wat als we het twintig jaar lang gebruiken? Op deze vragen kan niemand ons nog een antwoord geven.
Ik ben van mening dat als er goede en veilige alternatieven voor ‘onbetrouwbare’ ingrediënten zijn, daarvoor ook gekozen moet worden. We kunnen dat als consumenten ook eisen. Simpelweg door producten die we niet helemaal vertrouwen op de plank te laten staan…

Alle producten veilig en getest

Op het internet vond ik dit filmpje. Het sluit goed aan bij hoe ik denk over de veiligheid van cosmetica. Wel wil ik nog even kwijt dat wij gelukkig in Nederland wonen en dat het toezicht op cosmetica hier een stuk beter geregeld is. Toch zijn we er hier ook nog lang niet!

 

Groetjes, Jetske

Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook:

Onderzoek heeft aangetoond dat…
Minimale concentraties werkzame stoffen door Angel dustin
Oxybenzone
Te mijden ingrediënten,
Is er een oplossing voor wallen
Parfum in (heel veel) babyproducten en
Natuurlijke cosmetica. Veilig of niet?

4 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • author-avatar
    Jetske februari 3, 2012 (14:54)

    Beste Stephanie,

    Ben het helemaal met je eens dat we beter moeten nadenken over wat er in de cosmeticaproducten zit, maar ook niet direct in paniek moeten raken van alles wat er gezegd en geschreven wordt. Veel is inderdaad niet goed onderbouwd….

    groeten jetske

  • Stephanie januari 28, 2012 (16:05)

    Dat filmpje is pure onzin. Het is typisch Amerikaanse propaganda waarin alleen maar strategieen worden gebruikt om consumenten bang te maken. Ze maakt een goed punt in dat filmpje, het feit dat we meer moeten nadenken over wat er in de cosmeticaproducten zitten, maar de feiten die ze hierin verkondigt zijn heel slecht onderbouwd. De database waar ze naar refereert is ook door particulieren opgezet en hoogstwaarschijnlijk is er sprake van belangenverstrengeling.

    Hier is een filmpje met de kritiek op de zogenaamde story of cosmetica
    http://www.youtube.com/watch?v=RxO3bPNyWzo

  • author-avatar
    Jetske december 16, 2011 (23:25)

    Wat een ellende :-). Ga het toch maar ff aanpassen denk ik!

    groetjes Jetske

  • Correctie- en Vertaalbureau Mag Ik De Kaart december 16, 2011 (18:28)

    Naar hoor, cosmetica die tot verassing leiden !!

    Vriendelijke groet,

    e. van de weg

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!