De zin en onzin van aftersun
Twee weken geleden kreeg ik een uitnodiging van het programma Radar om wat te vertellen over aftersunproducten. Ik moest er even over nadenken, want ik ben niet zo gek op televisieoptredens. In tegenstelling tot in interviews voor bladen, heb je ‘op beeld’ weinig controle over wat en hoe je verhaal precies wordt uitgezonden. Wat knip- en plakwerk kan in no time jouw zorgvuldig overdachte uitspraken heel anders laten klinken dan je bedoeld had. Toch heb ik uiteindelijk mijn verhaal gedaan bij Radar. Zonverbranding komt namelijk zo vaak voor. En een verkeerde ‘aftersun-aanpak’ kan de huid flink kwaad doen. Voor de duidelijkheid zet ik alles hier ook nog even voor jullie ‘op papier’.
Iedereen verbrandt weleens
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar de realiteit is dat bijna iedereen weleens verbrandt. Toegegeven: ik zelf ook. Uit een Zwitsers onderzoek onder schoolkinderen kwam onlangs naar voren dat maar liefs zestig procent van de kinderen het afgelopen jaar in ieder geval één keer verbrand is geweest.
Hoe gaan we daar eigenlijk mee om?
Wat is eigenlijk zonverbranding?
Smeren na zonverbranding is slim. Door te smeren ga je uitdroging van de huid tegen en help je de barrièrefunctie van de huid weer te herstellen.
Zonverbranding is eigenlijk een ontstekingsproces waarbij er gevaarlijk vrije radicalen kunnen ontstaan die schade kunnen veroorzaken. Hoe sneller je je huid tot rust brengt, hoe beter. Crèmes kunnen daarbij helpen. Maar dan moet je wel kiezen voor een ongeparfumeerd product, zonder irriterende stoffen als menthol of een hoge concentratie alcohol. Maar laten dat nou net de ingrediënten zijn die over het algemeen in een aftersun zitten om zo’n lekker verkoelend gevoel te geven…
Geloof me: je kunt beter niets smeren dan een product met irriterende ingrediënten als parfum, menthol of alcohol. Een verbrande huid is nog eens extra gevoelig voor dit soort beschadigende stoffen.
Is een aparte aftersun echt nodig?
Kort samengevat maakt het niet uit of je voor een gewone bodylotion, gezichtsproduct of aftersun kiest – als de ingrediëntenlijst maar klopt. Kies bij voorkeur wel een product op waterbasis (dan staat aqua als eerste op de ingrediëntenlijst genoemd). Hele vette producten houden de warmte namelijk vast in je huid en daar moest je nu juist zo snel mogelijk van af! Dat is dus zeker in de eerste uren na verbranding van belang.
Wat heb je wél graag in je aftersunproduct?
In bijna alle aftersunproducten zit aloë vera. Maar bekijk je het wetenschappelijk onderzoek naar dit product bij zonverbranding, dan zijn de uitkomsten niet eenduidig. Zo liet een goed uitgevoerde studie met een cosmetisch product met liefst 70% aloë vera geen effect zien bij de zonverbrande huid. Hoewel er weinig onderzoek gedaan is naar de exacte werking van andere actieve ingrediënten in crèmes na verbranding, zijn hydraterende stoffen als glycerine en hyaluronzuur, barrièreherstellende stoffen als niacinamide, kalmerende stoffen als pathenol, zoethoutwortel en bètaglucaan en antioxidanten zeker aan te raden. Van die stoffen weten we namelijk dat ze de vochtbalans in de huid herstellen, de barrièrefunctie versterken, het ontstekingsproces tot rust brengen en de vorming van vrije radicalen tegengaan. Begin na het afkoelen met smeren en breng bij voorkeur elke paar uur een laagje crème op de huid aan.
Wat kan je nog meer doen na zonnebrand:
- In de eerste plaats koelen, liever niet met ijs maar door bijvoorbeeld een lauw bad of lauwe douche te nemen of met lauwe kompressen op je huid. Kompressen met afgekoelde groene thee zijn een goed idee; groene thee kalmeert en vangt vrije radicalen weg. Ook kun je een badje met havermout nemen. Strooi ongeveer 40-50 gram fijngemalen havermoutvlokken in een bad met lauwwarm water en blijf ongeveer 15 minuten zitten.
- Het lijkt erop dat een hoge dosis vitamine D een uur na verbranding de roodheid kan verminderen en het ontstekingsproces en schade kan voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek.
- In de eerste uren na verbranding kan je eventueel een pijnstiller slikken. Kies dan voor een zogenaamde NSAID (aspirine, ibuprofen). Deze helpen tegen de pijn én werken ontstekingsremmend.
- Het is geen goed plan om met een zonbeschadigde of nog rode huid opnieuw de volle zon in te gaan. Ook niet met een dikke laag zonnebrandcrème. En dat witte shirt beschermt je huid echt nauwelijks… Geef de huid die verbrand is écht de tijd om goed te herstellen. Blijf lekker in de schaduw dus. Bedenk overigens dat je je huid in de schaduw ook alsnog beschermt met een SPF.
Groetjes,
Jetske
Onderzoekarts cosmetische dermatologie
50 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Anne mei 18, 2018 (12:57)
Ik gebruik al een tijd de Avene spf 50 emulsie zonder parfum (bevalt op zich goed, behalve de toch wat witte waas…ik doe er daarom een beetje bronzer van Uncover overheen). Nu zie ik dat er sinds kort ook een fluide is: Avene spf 50 Fluide zonder parfum. Heeft iemand hier al ervaring mee?
De samenstelling:
AVENE AQUA. C12-15 ALKYL BENZOATE. METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL TETRAMETHYLBUTYLPHENOL (NANO). AQUA. DIISOPROPYL ADIPATE. ISODECYL NEOPENTANOATE. SILICA. DICAPRYLYL CARBONATE. BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE. DIETHYLHEXYL BUTAMIDO TRIAZONE. ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE. BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE. POTASSIUM CETYL PHOSPHATE. DECYL GLUCOSIDE. 1,2-HEXANEDIOL. C10-18 TRIGLYCERIDES. VP/EICOSENE COPOLYMER. ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER. BENZOIC ACID. BUTYLENE GLYCOL. CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE. DISODIUM EDTA. GLYCERYL BEHENATE. GLYCERYL DIBEHENATE. GLYCERYL STEARATE. OXOTHIAZOLIDINE. PEG-100 STEARATE. PROPYLENE GLYCOL. SODIUM BENZOATE. TOCOPHEROL. TOCOPHERYL GLUCOSIDE. TRIBEHENIN. XANTHAN GUM.-
Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:55)
Hoi Anne,
Bedankt voor het delen! Heb jij ‘ m inmiddels al geprobeerd?
-
-
Marianne mei 18, 2018 (12:52)
Hoi Peter,
Mensen reizen tegenwoordig de hele wereld over, dus ik denk dat het wel degelijk relevant is bij de keuze van een zonnebrand product.
Dat de opwarming van de aarde en vervuiling belangrijke oorzaken zijn is inmiddels bij de meeste mensen bekend.
Veel mensen zijn zich er echter niet van bewust dat ook het smeren van zonnebrand producten grote schade aan kan richten in het milieu.
Vandaar dus mijn vraag of jullie producten reef safe zijn.
Mochten jullie dit niet kunnen garanderen dan ga ik op zoek naar een ander merk.Met vriendelijke groet,
Marianne-
Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:54)
Hoi Marianne,
Het gaat om de zonnefilters oxybenzone en octinoxate. Deze filters gebruik ik niet in mijn producten, dat kan ik je garanderen 🙂
-
-
Marianne mei 17, 2018 (12:26)
Hoi Jetske,
Helaas is het nog steeds bij weinig mensen bekend dat veel in zonnebrandproducten gebruikte ingrediënten niet alleen schadelijk kunnen zijn voor de huid, maar ook voor het koraal in de zee.
Zijn jouw zonnebrand producten “reef safe”?Met vriendelijke groet,
Marianne-
Peter mei 17, 2018 (18:54)
Oxybenzone wordt in Europa niet veel gebruikt, en als nano deeltjes gebruikt zijn moet het op de verpakking staan in tegenstelling tot amerika. Lijkt me meer relevant als hier ook daadwerkelijk koraalriffen zijn, bovendien zijn opwarming van de aarde en vervuiling met pcbs, olie en eutrofiering minstens zo belangrijke oorzaken. Denk dat meer de vraag is of RWZI’s de niet afbreekbare stoffen uit cosmetica uit het water kunnen filteren.
-
-
Veerle mei 15, 2018 (22:08)
Hoi Jetske,
Ik had nog een vraagje i.v.m. de exfoliant glycolzuur van Uncover.
Als je een gevoelige huid hebt met onzuiverheden, en soms ontstekingen, is deze exfoliant dan geschikt, of is salicylzuur dan toch echt de betere keuze?En kan een goede toner volstaan als verzorging voor de lichaamshuid?
Ik gebruik zelden een bodylotion, meestal gebruik ik voor mijn lichaam gewoon de toner van Uncover, en enkel als mijn huid erg droog aanvoelt doe ik er nog wat bodylotion of een olie overheen. Is dat voldoende, of is het toch beter om regelmatiger een echte bodylotion te gebruiken?Alvast bedankt.
Groetjes,
Veerle-
Dr. Jetske Ultee augustus 25, 2018 (10:43)
Hoi Veerle,
Sorry voor de late reactie. Ik heb je berichtje helemaal gemist.
De exfoliant glycolzuur mag in principe ook gewoon bij een gevoelige huid, mits het de huid dan niet irriteert. Als je het idee hebt dat de glycolzuur je huid irriteert, dan zou ik zeker adviseren over te stappen naar de salicylzuur. Of misschien afwisselen.Of een toner voldoende is voor het lichaam is heel persoonlijk… En kan ook per seizoen verschillen. Hoe jij het nu aanpakt is helemaal goed.
-
-
Lisa mei 14, 2018 (12:49)
Hoi Jetske,
Ik heb een vraagje m.b.t. de zonnefilter ethylhexyl triazone. Ik heb namelijk gelezen dat deze onder invloed van zonlicht vrije radicalen aanmaakt en daarmee huidverouderend werkt. Weet jij hier iets vanaf, of klopt dit niet?Alvast bedankt
-
Dr. Jetske Ultee mei 15, 2018 (06:54)
Hoi Lisa,
Octyltriazone (Ethylhexyl Triazone) is een mooie, veilige uv-B-filter. Stabiel, wordt niet opgenomen, geen hormoonverstorende werking en weinig kans op irritatie. Valt echter zeker onder de goede filters.
-
-
Katrien mei 2, 2018 (15:13)
Hoi Jetske,
De laatste paar maanden heb ik last van petechieën (bloedvaatjes die onderhuids knappen bij bv. hoesten). Met name rond mijn ogen is het erg.
Ik vind echter nergens echt informatie over de oorzaak en/of een behandeling. Zijn deze vooralsnog onbekend?
Weet jij iets over oorzaak/behandeling?Groetjes,
Katrien-
Dr. Jetske Ultee mei 24, 2018 (06:43)
Hoi Katrien,
Het heeft te maken met de druk die dus bijvoorbeeld ook ontstaat met hoesten. Als je het niet vertrouwt, kun je het altijd even laten controleren bij de huisarts. Qua behandeling zou laser een oplossing kunnen zijn. Maar het kan trouwens ook nog dat ze uit zichzelf zullen verdwijnen.
-
-
Daphne mei 2, 2018 (11:29)
Hallo Jetske,
Je schrijft dat de huid bedekken met kleding nauwelijks beschermt. Hoe zit dat precies? Ik dacht dat als je de huid bedekt met kleding je goed beschermt bent. Alvast bedankt!-
Dr. Jetske Ultee mei 24, 2018 (06:30)
Beste Daphne, ik denk dat er vele met je zijn die denken dat kleding beschermt tegen de UV stralen. Wist je dat een wit t-shirt maar een SPF heeft van 3?
Er is trouwens wel UV beschermende kleding, die een SPF heeft van 50. Zeker voor kinderen is dat erg fijn.-
Peter mei 24, 2018 (17:31)
Een SPF3 geeft toch nog een reductie van >50% van de UV stralen, op zich is dat toch mooi meegenomen en helpt het de vorming van vrije radicalen te verminderen. Toch? Kleding spoel of zweet je ook niet af. Maar voor echt zonbescherming is het natuurlijk wel te laag.
-
-
-
Mulder april 26, 2018 (11:44)
Hallo Jetske,
Ik heb veel opgestoken van jouw blogs over irriterende en schadelijke stoffen in verzorgingsproducten (zoals zonnebrand).
Aangezien ik zelf een zeer gevoelige (probleem) huid heb wilde ik jouw producten eens gaan proberen. Ik deed op jouw website een huidanalyse. Hieruit kwamen 5 producten als advies en een extra care product (vitamine A serum). Als ik die producten zou bestellen (ruim 200 euro) krijg ik er een gratis foundation bij t.w.v. 39,95 euro. Heel leuk echter ik draag geen make-up dus heb daar niets aan.
Ik denk, ik leg contact met jouw klantenservice en stel de vraag of voor klanten zoals ik die geen make-up dragen een andere actie mogelijk is. Een product moeten weggooien is uiteraard ongewenst en zeer zonde!
Zit ik keurig op de chat medewerker te wachten, komt deze eindelijk online maar vertrekt gelijk weer. Ik snapte er niets van.
Dus dat ook geschreven. Uiteindelijk kreeg ik een reactie dat er maar 1 medewerker zit in de avond en die kon geen antwoord geven op mijn vraag. Ze zou het doorsturen en dan kreeg ik vandaag antwoord via de mail op mijn vraag.
Dat klopt, vanmorgen had ik een antwoord, 1 zinnetje wel te verstaan. Nee het is niet mogelijk een ander product of iets dergelijks toe te sturen.
Meer niet.
Dus heb ik weer terug gereageerd dat ik deze actie niet echt klantvriendelijk vindt. De klanten die make-up dragen worden kennelijk gewaardeerd maar de klanten die dit niet doen niet. Ik voel mij als klant dan ook niet gewaardeerd. Uncover heeft liever dat ik een Foundation product t.w.v. 39,95 in de prullenbak gooi dan mij als klant blij te maken met een product dat ik wel kan gebruiken. Dat is onnodige verspilling en staat niet echt voor klantenservice en waardering.
Of vindt u dat wel?
Ik heb aangegeven dat het van meer service zou getuigen als er een keuze in de actie zou zijn. Denk aan: een gratis foundation t.w.v. 39,95 of een gratis cleanser t.w.v. 25,95 of bijvoorbeeld de keuze voor een korting op het totaalbedrag van 15% (bij aanschaf van de 5 geadviseerde producten).
Dan bied je elke klant dezelfde waardering.
Er zijn mogelijkheden om elke klant blij te maken met iets extra’s. Maar gewoon 1 zinnetje terug sturen dat het niet mogelijk is en vervolgens helemaal niet meer reageren. Echt niet klantvriendelijk.
De producten zijn heel erg duur ten opzichte van wat je krijgt. En ik wil het er best voor betalen als het ook echt goed zou helpen maar met zo’n service twijfel ik enorm of ik wel een binding met de producten van Uncover aan wil gaan.Met vriendelijke groet,
Mw. Mulder-
A. mei 22, 2018 (19:57)
Zo n reactie lijkt redelijk bij eerste lezing maar bij nadere beschouwing ligt dat toch anders.
Ik vertaal het even in dagelijkse boodschappentaal.
Stel ik ga naar de AH….. kom bij de kassa met een volle kar. Daar weiger ik de zegeltjes voor de messenset of het glasservies (Ik heb het al en dus niet nodig). Wel wil ik korting op de boodschappen of korting op n keukenmachine die ik zelf mag kiezen (omdat ik die van merk y al heel lang wil tenslotte). Dat wordt geweigerd in 1 of 10 zinnen.
Vervolgens word ik boos want ik heb recht op de korting die ik in gedachten had. En als ik dat niet krijg, ga ik openlijk twijfelen aan de kwaliteit van de inhoud van mijn winkelkarretje. In de hoop dat AH zich dan schuldig gaat voelen en ik alsnog die keukenmachine krijg. AH is groot/rijk genoeg, ik ben een goede klant en mijn boodschappenkarretje is het waard om voor mij de actie aan te passen. Zo werken die dingen. Ik ben namelijk bij voorbaat al wat meer bijzonder….. gewoon omdat ik überhaupt overweeg klant te worden.
Niemand verplicht u tot iets. Jetskes advies is gratis en de klantenservice ook. Als de eigenaar bepaalt wat actie x is en wat de voorwaarden zijn dan kan zoiets ter discussie worden gesteld of als vervelend of jammer ervaren maar het zegt niets over de producten. Sterker nog; persoonlijk vind ik het erg bijzonder dat iemand de acties zelf in wil kleuren, zelfs zonder klant te zijn en dan ook nog de moed heeft zonder ervaring met de producten zelf, alles inclusief producten en klantenservice maar af te kraken. Hondsbrutaal. Het spijt me.
Bij dit soort berichten zakt de moed je toch in de schoenen! Als eigenaar, klantenservice en zelfs lezers van Jetskes blog.
-
-
Bieke april 24, 2018 (10:58)
Beste Jetske,
Is het aub mogelijk volgende INCI-lijsten te bekijken?
La Roche Posay Anthelios Zonnecrème Ultra SPF50+ zonder parfum
AQUA / WATER
DIISOPROPYL SEBACATE
GLYCERIN
BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE
ALCOHOL DENAT.
PROPANEDIOL
ETHYLHEXYL SALICYLATE
ETHYLHEXYL TRIAZONE
C12-22 ALKYL ACRYLATE/HYDROXYETHYLACRYLATE COPOLYMER
DROMETRIZOLE TRISILOXANE
BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE
ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE
SILICA
TOCOPHEROL
ISOPROPYL LAUROYL SARCOSINATE
ACRYLATES COPOLYMER
AMMONIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE/VP COPOLYMER
CAPRYLYL GLYCOL
CITRIC ACID
DISODIUM EDTA
SCUTELLARIA BAICALENSIS EXTRACT / SCUTELLARIA BAICALENSIS ROOT EXTRACT
T-BUTYL ALCOHOL
TEREPHTHALYLIDENE DICAMPHOR SULFONIC ACID
TRIETHANOLAMINE
XANTHAN GUMPaula’s Choice Calm Non-Greasy Dagcrème SPF 30
Aqua, Ethylhexyl Palmitate (emollient), Zinc Oxide (6%, Nano, sunscreen), Cyclomethicone (hydration), Titanium Dioxide (2,32%, Nano, sunscreen), Dimethicone (hydration), C12-15 Alkyl Benzoate (emollient), Caprylyl Methicone (hydration), Glyceryl Stearate (emollient), PEG-100 Stearate (texture-enhancing), Polysorbate 80 (texture-enhancing), Sodium Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer (texture-enhancing), Isohexadecane (texture-enhancing), Cetyl Alcohol (texture-enhancing), Polyglyceryl-6 Isostearate (texture-enhancing), Propylene Glycol (hydration), Allantoin (skin-soothing), Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract (skin-soothing), Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract (skin-soothing), Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract (skin-soothing), Alumina (stabilizer), Aloe Barbadensis Leaf Juice (hydration/skin-soothing), Glycerin (hydration), Panthenol (skin replenishing), Algae Extract (skin replenishing), Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone (texture-enhancing), Polyhydroxystearic Acid (texture-enhancing), Triethoxysilylethyl Polydimethylsiloxyethyl Hexyl Dimethicone (texture-enhancing), Caprylyl Glycol (preservative), Butylene Glycol (hydration), Diethylhexyl Carbonate (stabilizer), Triethoxycaprylylsilane (texture-enhancing), Disodium EDTA (stabilizer), Phenoxyethanol (preservative), Chlorphenesin (preservative).Dank je!
-
Dr. Jetske Ultee augustus 27, 2018 (14:19)
Hoi Bieke,
Sorry voor de late reactie. Ik heb je berichtje gemist zie ik. Zelf raad ik de Anthelios dermo-pediatrics SPF 50+ van La Roche-Posay aan in mijn productadvies blog: https://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/Die vind ik dan ook net iets mooier samengesteld 🙂
-
-
Louise april 24, 2018 (08:12)
Goedemorgen Jetske
Ben altijd erg enthousiast over het feit dat er iemand is in de cosmetische industrie die probeert uit te zoeken wat wel/niet echt effect heeft in zonnebrand producten. Maar de onderzoek resultaten die je laat zien zijn altijd vanuit onderzoeken met een minimaal aantal aan proefpersonen (ondanks dat het rct zijn) en daar mag je toch niet direct harde uitspraken over doen ?-
Dr. Jetske Ultee juni 14, 2018 (13:11)
Beste Louise,
je moet inderdaad altijd heel erg voorzichtig zijn met het doen van harde uitspraken op basis van studies waarin een beperkt aantal deelnemers (of producten) is gevolgd of onderzocht. Ik probeer die kanttekening ook altijd wel te plaatsen als ik onderzoeksresultaten aanhaal. Zo volg ik bijvoorbeeld met belangstelling het onderzoek naar de zonbeschermende effecten van producten waaraan antioxidanten zijn toegevoegd. Daar is veel over gezegd en geschreven. Hoewel vaststaat dat antioxidanten beschermend kunnen werken op de huid, worden de meeste van deze onderzoeken altijd uitgevoerd met verse ingrediënten, in bovendien voldoende hoge concentraties. Maar die ‘theorie’ wijkt natuurlijk nogal af van de praktijk. Want hoe zit dat in commerciële producten? Ik herinner me in dit verband een studie uit 2011 naar zonnebrandproducten met antioxidanten. Van de twaalf producten die in het onderzoek werden meegenomen, bleken maar liefst tien producten helemaal geen antioxidantwerking te hebben; slechts twee producten lieten een zeer beperkte activiteit zien. Die uitkomst vond ik absoluut niet vreemd. Zoals ik vaker heb geschreven, zijn antioxidanten heel lastig goed te houden in producten. En fabrikanten houden er niet van om hoge concentraties van deze stoffen te gebruiken. Onderzoeken zijn kortom soms erg lastig te vertalen naar de werkelijkheid. Maar met die beperking in mijn achterhoofd probeer ik toch om via mijn eigen blog en via mijn blogs op Skinwiser te delen wat er is onderzocht en wat er tot nu toe bekend is.
-
-
Noa95 april 23, 2018 (10:51)
Hallo Jetske,
Ik zie steeds in bepaalde producten aluminium zinc oxide of iets anders met aluminium en nu vraag ik me eigen af of het wel goed is.
Groetjes
Noa
-
Dr. Jetske Ultee mei 31, 2018 (15:19)
Hoi Noa,
Dat zijn in principe mooie ingrediënten hoor. Ik gebruik ze ook in de make-uplijn. Of bedoel je aluminium chloorhydraat in deo’s? Ik heb daarover ook al eens een blog geschreven, misschien vind je dat ook wel interessant: https://www.dr-jetskeultee.nl/krijg-borstkanker-deodorant/
-
-
Sanne april 18, 2018 (11:48)
Hallo Jetske,
Ik heb eigenlijk nog een vraag wat vindt je van de niactamide 10% en 1% zinc van the ordinary: Aqua (Water), Niacinamide, Pentylene Glycol, Zinc PCA, Dimethyl Isosorbide, Tamarindus Indica Seed Gum, Xanthan gum, Isoceteth-20, Ethoxydiglycol, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.
En in welke volgorde zou ik mijn moisterizer, niacinamide 10% + 1% zinc, salicylic acid 2%, cold-pressed virgin marula oil gebruiken? En Hoelang moet ik tussentijds wachten of is dit niet nodig?
-
Dr. Jetske Ultee mei 31, 2018 (15:19)
Hoi Sanne,
Aan de hand van de ingrediëntenlijst verwacht ik dat het product heel licht is. In dat geval zou ik het voor de Moisturizer aanbrengen. Hoewel ik toch ook wel wil zeggen dat het niet per se een heel goede toevoeging is, aangezien in de Moisturizer ook al een hoge concentratie niacinamide zit. De olie zou ik altijd ná de Moisturizer aanbrengen.
-
-
Sanne april 17, 2018 (20:13)
Hallo Jetske,
Je hebt me echt enorm geholpen met het opzetten van mijn Skincare routine. Hartelijk bedankt hiervoor!!Nou wilde ik een olie hebben voor extra hydratatie en vond ik de 100% Cold-Pressed Virgin Marula Oil. Het klinkt als een goede olie. Maar wat vindt u hiervan?
-
Dr. Jetske Ultee april 19, 2018 (11:48)
Beste Sanne, helaas kan ik niks zeggen over een product zonder de ingrediëntenlijst te zien. Je kan de ingrediëntenlijst e-mailen naar uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl, dan kunnen mijn medewerkers dit voor je beoordelen.
-
-
Caroliene april 17, 2018 (13:02)
Beste Jetske,
Bij hoeveel graden of bij welke uv index kan je het beste tussen 1 en 3 zo min mogelijk in de zon??
Groetjes,
Caroliene-
Dr. Jetske Ultee april 19, 2018 (12:01)
Beste Caroliene, om het schadelijke effect van de zon en huidveroudering tegen te gaan, zou je je dagelijks moeten beschermen. Gebruik minimaal factor 15. Nog belangrijker wordt smeren wanneer de UV-index 3 of hoger is. In Nederland is dat ongeveer vanaf april tot oktober het geval. Gemiddeld zal de zonkracht tussen 12.00 en 15.00 uur het hoogste zijn. Dan is het verstandig om de zon te mijden. Bedenk echter dat je ook in de schaduw of onder een parasol kunt verbranden. Ook dan is insmeren dus belangrijk.
-
-
Astrid april 16, 2018 (13:14)
Hoi Nadine,
Bedankt voor jouw reactie.
Ik had de Derma ook gezien in de lijst van Peter op Reddit.com
Omdat hij nogal zou glimmen en ik een gecombineerde huid heb, heb ik deze niet geprobeerd maar wellicht moet ik hem bij gebrek aan beter dan toch maar eens proberen. Hoe is jouw ervaring met het glimmen? -
Nadine april 16, 2018 (11:00)
De zonnebrandcrème spf 30 van Derma (Deens merk) bevat de goede filters en geen (verkeerde) alcohol en parfumvrij. Zelf heb ik een zeer gevoelige huid, maar deze zonnebrandcrème voelt goed aan (ook gezicht). Te koop via drogist of internet.
-
Peter april 12, 2018 (17:17)
Hoi Jetske,
Ik heb al heel veel zonnebrandcremes geprobeerd, maar alles is glimmend (Biodermal, Derma, Suncover) en/of wittig (Avene, Suncare, Ultrasun). La Roche Posay heeft nu Ultra SPF50, parfumvrij, titanium dioxide vrij, dat niet wit en niet glimmend is, maar het bevat wel 5% alcohol en 3% Avobenzone. Hoe erg is dat precies? Wat zou jij doen, verder kijken?
-
Astrid april 15, 2018 (17:24)
Hoi Peter en Jetske, ook ik ben nog steeds op zoek naar die perfecte spf voor mijn gezicht. Ik heb ook naar jouw lijstjes gekeken Peter en het een en ander geprobeerd.
Op dit moment gebruik ik de Avene emulsie parfum vrij maar ik vindt hem ook erg wit en zwaar aanvoelen en hij prikt in mijn ogen. Gebruik nu op mijn ogen Coola SPF maar die rult weer erg over mijn Uncover moisturizer. Ben dus ook benieuwd of de nieuwe LRP Jetske proof is.
-
-
Anne Peeters april 12, 2018 (00:12)
Hoi dr. Ultee,
Wat zeg je over het smeren van pure aloe vera gel direct van de plant op een verbrande huid? Ik woon tijdelijk in Aruba en als ik perongeluk toch verbrand ben op het strand, dan snijd ik een stuk af van een aloe vera plant uit de tuin (zat aloe vera hier..!) en heeft zeker een verkoelend effect, maar helpt het ook de huid te genezen?
Groetjes, Anne
-
Dr. Jetske Ultee april 12, 2018 (14:30)
Beste Anne Peeters, hartstikke goed van je dat je dat doet! Pure aloe vera helpt inderdaad de zonbeschadiging te genezen. Meer hierover kan je lezen in de volgende blog https://www.dr-jetskeultee.nl/aloe-vera-in-je-huidverzorging/
-
Peter april 12, 2018 (16:54)
Heb je met pure aloe vera niet het probleem met anthraquinones. Sommige studies zeggen dat die phototoxisch zijn onder uv straling. Bij Aloe Vera in cosmetica mag er maximaal 50ppm inzitten.
-
Lydia mei 18, 2018 (07:25)
Hoi peter. Heb jij de nieuwe ultra spf 50 daadwerkelijk aangeschaft en zo ja hoe bevalt hij cosmetisch gezien? Glimt hij niet..zie je helemaal geen witte waas? Bedankt.
-
-
-
-
Frank april 10, 2018 (19:55)
En weer hoor ik Jetske over alcohol dat dit ingrediënt zou irriteren. Wellicht sommige soorten alcohol maar gebruik nu weleda met alcohol en de huidiritatie is als sneeuw voor de zon verdwenen. Alle producten die Jetske aanraad kunnen zeker een huid ook irriteren. Iedere huid reageert weer anders. Voor mij in ieders geval geen chemische ingrediënten meer in huidvrrzorgingsproducten. Blijf liever zo dicht mogelijk bij de natuur!
-
Dr. Jetske Ultee april 19, 2018 (12:21)
Naar mijn mening is het gebruik van natuurlijke ingrediënten in cosmetica niet perse goed of fout. Deze keuze zou je moeten baseren op het feit of de ingrediënten werkzaam en veilig zijn, en hierbij maakt het niet uit of het over natuurlijk of synthetische stoffen gaat. Soms zijn synthetische varianten werkzamer en veiliger dan bestanddelen direct uit de natuur, soms kies je liever voor de “plantaardige” versie. Hier moet je je trouwens wel bij realiseren dat veel plantaardige ingrediënten zo bewerkt zijn voordat ze toegepast kunnen worden in producten dat er weinig “natuurlijks” meer over is.
-
-
Katrien april 10, 2018 (16:34)
Hey Jetske,
Uit je blog heb ik geleerd dat het niet goed is wanneer een creme verkleurd is, daarom dat de Uncover producten ook zo zorgvuldig verpakt zijn (luchtdicht etc.).
Mijn vraag is nu, is dit ook het geval bij een shampoo?Ik heb namelijk nogal wat last gehad om een shampoo te vinden waar mijn hoofdhuid niet slecht op reageerde, zelfs shampoo’s die normaal als goed en mild worden gezien gaven toch een reactie (o.a. de shampoo’s van Neutral, Dermarest en Eucerin heb ik geprobeerd). De dermatoloog stelde vast dat het om seborroisch eczeem ging, vrij ernstig, want ik begon heel der plukken haar te verliezen, en niets hielp.
Uiteindelijk heb ik wel een shampoo gevonden waar ik niet meer op reageerde. Ook de haaruitval verbeterde enorm. De shampoo is verpakt in een doorzichtige plastic verpakking en was kleurloos. Toen bleek dat ik hier niet op reageerde heb ik meteen verschillende flessen gekocht, en ze in een kast bewaard, ook na daar maanden te hebben gestaan was de inhoud nog steeds kleurloos. Nu die flessen op zijn en ik er nieuwe heb gekocht, zie ik dat ze allemaal geel verkleurd zijn; de ingrediënten zijn niet gewijzigd. Volgens de datum is de shampoo nog goed.Ik vraag mij af, is die verkleuring een teken dat de shampoo niet in orde is?
Op mijn mail naar het shampoomerk heb ik helaas geen reactie gekregen, daarom dat ik het hier probeer. Ik zou het zo erg vinden moest alle ellende met mijn hoofdhuid en haaruitval terug opnieuw beginnen.Ik weet niet of je er iets aan hebt, maar dit zijn de ingrediënten van de shampoo:
aqua, aloe barbadensis leaf extract, lauryl glucoside, sodium cocoyl glutamate, coco glucoside, glycerin, sodium chloride, glyceryl caprylate, glyceryl oleate, citric acid.Groetjes,
Katrien-
Katrien april 12, 2018 (14:05)
Hoi Jetske,
Ik heb nog verder zitten zoeken, en heb nog een shampoo gevonden die qua ingrediënten sterk op mijn vorige shampoo lijkt, hoewel er wel een paar verschillen zijn. Zou dit een shampoo zijn die ik kan proberen?
Ingrediënten:
Aqua, aloe barbadensis leaf extract, lauryl glucoside, sodium cocoyl glutamate, coco glucoside, glycerin, glyceryl caprylate, glyceryl oleate, polyglyceryl-4 caprate, sodium chloride, lactic acid.Groetjes,
Katrien -
Dr. Jetske Ultee april 19, 2018 (12:17)
Hoi Katrien, wat een vreemd verhaal zeg, in principe worden er over het algemeen geen hoge concentratie vitamine C of A toegevoegd aan een shampoo dus dat gaat niet op. Aan de hand van de ingrediëntenlijst zou ik zeggen dat de aloe barbadensis leaf extract invloed kan hebben op de gele kleur. Als ze dat misschien hebben verhoogd in een nieuwe formulering dan zou dat voor een wat gelere kleur kunnen zorgen. Misschien kun je dat eens vragen aan de fabrikant?
En die andere shampoo zou je zeker ook kunnen proberen, lijken heel erg op elkaar.
-
-
Nadine april 10, 2018 (07:42)
Hoi Jetske,
Welke aftersun / bodylotion adviseer jij?
Groetjes, Nadine
-
Dr. Jetske Ultee april 10, 2018 (12:51)
Hoi Nadine,
je kan mijn Toner op je huid sprayen, dit vervolgens in laten trekken en dan een beetje pure jojoba olie eroverheen aanbrengen. Fijne producten na het zonnen zijn ook de bodylotion van La Roche Posay of van Decubal uit het volgende productadvies https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-lichaamsverzorging/ Fijne zomer toegewenst 🙂-
Frederiek Boerma april 13, 2018 (18:38)
Hallo Jetske,
In de bodylotion van La Roche Posay en Decubal die je hier aanbeveelt zit alcohol? Dat is toch niet goed, schrijf je in je blog? Of begrijp ik het niet goed?
Mvg,
Frederiek-
Dr. Jetske Ultee april 16, 2018 (07:40)
Dit zijn alcoholsoorten die de huid niet of nauwelijks irriteren Frederiek. Meer hierover kan je lezen in de volgende blog https://www.dr-jetskeultee.nl/alcohol-in-huidverzorgingsproducten-liever-niet/
-
-
-
-
Hanneke april 10, 2018 (06:51)
Hoi Jetske,
Bedankt voor jou artikel. Fijn dat je zo eerlijk bent. Ik gebruik al een aantal producten uit jou lijn en ben zeer tevreden. Ook voor mijn zoontje met een probleemhuid heb ik al veel advies van jou opgevolgd. Ook jou zonnebrand crème gebruik ik voor mijzelf en mijn zoontje. De geur is wat minder maar dat nemen we voor lief.
Heb je ook tips wat te smeren na een dag in de zon of bij verbranding? Omdat mijn zoon een hele droge huid heeft met regelmatig uitslag wil ik iets smeren die zijn huid goed voedt.
Alvast bedankt!
-
Roos mei 14, 2018 (18:09)
Hoi Hanneke,
Ik gebruik zomers de aftersun van Drs leenarts (te koop bij Etos) als bodylotion. Bevat niacinamide, vit C en E. Het is niet vet, maar alsnog best voedend én zacht voor de huid.
-
-
Julia april 9, 2018 (20:28)
Fijn artikel, door jou kijk ik nu op de ingrediëntenlijst of er geennirriterende zitten zoals alcohol inzetten.
Ik zou productadvies van jou wel heel fijn vinden!-
Dr. Jetske Ultee april 10, 2018 (12:52)
Hoi Julia,
je kan bij het productadvies kijken welke producten ik adviseer: https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-2/
-