• zoektocht_cosmetica_ingredienten

De zoektocht naar cosmetica; de ingrediëntenlijst

Het valt niet mee om een ingrediëntenlijst (INCI) van een cosmetisch product te lezen en te begrijpen. Toch is juist deze informatie dé manier om te bepalen of een product wel of niet goed is. Veel claims die op de verpakking staan, zoals ‘hypoallergeen’ of ‘dermatologisch getest’, zeggen eigenlijk helemaal niet zoveel. De INCI lijst is dan een objectieve manier om een product te kiezen.

De ‘cosmetic-ingredient collector’

Een INCI lijst MOET altijd op de verpakking staan. Maar als je nog niet over het product beschikt kan het een enorme zoektocht zijn om deze te achterhalen. Gelukkig zetten sommige merken de INCI’s op hun website. Als je goede producten verkoopt lijkt me dit ook meer dan logisch: je hebt toch niets te verbergen? Maar dat geldt helaas niet voor alle producten. Daarom was ik ook zo blij toen ik tijdens een van mijn google-tochten op een Amerikaanse site kwam waar een ‘cosmetic-ingredient collector’ al even bezig is INCI’s te verzamelen; van wel meer dan 600 merken. Ideaal! De link kun je hier vinden. Zelf kan ik hier helemaal in verdwalen, en ik hoop dat het ook jou helpt geschikte producten te vinden.

Het potjes-Latijn

Om een etiket goed te begrijpen, moet je je er wel even in verdiepen. Let er vooral op dat er geen irriterende ingrediënten in je product zitten. Een lijst hiervan vind je in mijn blog Te mijden ingrediënten. Ik heb het al eerder gezegd; irriterende stoffen in cosmetica kunnen juist huidveroudering versnellen.

Of er (genoeg) werkzame stoffen in een product zitten is wat moeilijker te bepalen. Over enkele stoffen heb ik al wat op mijn blog geschreven om je hierbij te helpen, zie de links onderaan dit blog, andere volgen. Hopelijk help ik je hiermee weer een stapje verder met de zoektocht naar jouw ideale product!

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees hoe gemakkelijk je om de tuin geleid wordt in onderzoek heeft aangetoond dat… en angel dusting.
Lees meer over
niacinamide“, ”
vitamine C“,
groene thee” en
de zonnefilter “oxybenzone“.

20 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Lisa maart 6, 2015 (22:04)

    Hoi Jetske,

    Ik ben al een lange tijd naar het zoeken van goede en eerlijke cosmetica. Heb veel blogs van jou gelezen en ben heel wat wijzer waar ik op moet letten qua ingrediënten. Toch zie ik nu door de bomen het bos niet meer… Ik heb een gevoelige huid met pukkeltjes en littekens hier en daar en gebruikte voor een lange tijd de reinigingen emulsie en balsam van Rosel Heim. Het klinkt allemaal goed maar toch twijfel ik nu over de ingrediënten van deze producten, en aangezien ze nogal prijzig zijn vraag ik mij nu af of ik er wijs aan doe om deze te blijven gebruiken. Zou jij eens kunnen kijken naar de ingredientenlijst van beide producten? Alvast hartelijk dank voor je hulp!!

    Reinigingsemulsie: aqua, helianthus, annuus seed oil, stereath-7+ stearyl alcohol, glycerin, cetyl alcohol, lactic acid, parfum, caprylyl glycol + ethylhexyglycerin.

    Balsam: aqua +sodium, lactate + lactic acid, persea gratissma, lanolin, steareth-7 + stearyl alcohol [glycerin + aqua + sodium levulinate + sodium anisate ], cera/alba, cera/flawa, parfum, glyceryl caprylate, allantoin, bisabolol, sodium, hyaluronate, PEG 35-castor oil, guaiazulene.

    Hopelijk geen spelfouten, maar ik twijfel namelijk vooral over de parfum…

    Groetjes Lisa!

    • author-avatar
      Jetske april 23, 2015 (15:45)

      Beste Lisa,

      Als je een gevoelige huid hebt met pukkeltjes is het belangrijk milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten. Parfum is een irriterend ingrediënt (nummer één allergeen). Ingrediënten zoals vitamine C, niacinamide en salicylzuurzijn erg geschikt bij een huid met pukkeltjes: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770.

      Groetjes Jetske

  • Ben augustus 18, 2014 (08:36)

    Beste Jetske ,

    Ik gebruik al jaren Shiseido nightcreme.Ik heb een droge huid en breng de creme aan na het scheren.Moet ik hiermee doorgaan of kan ik net zo goed bodylotion van Vaseline gebruiken?

    • Jetske augustus 26, 2014 (15:09)

      Beste Ben,

      Zonder ingrediëntenlijst kan ik helaas niets zeggen over een product. Je kunt de ingrediëntenlijst sturen naar info@dr-jetskeultee.nl en dan kijken we er even naar!

      Groetjes Jetske

  • Jacqueline juli 6, 2014 (20:01)

    Hoi Jetske, ik lees al een tijdje eea op jouw site en dank voor al je info.

    Ik gebruik zelf de producten van Louis Widmer en om eerlijk te zijn, qua ingrediënten ben ik het spoor een beetje bijster; wat een namen!

    Kun/wil je beoordelen of hun zonproducten slecht zijn?

    Aqua, Dibutyl Adipate, Dimethicone, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Octocrylene, Butylene Glycol, Cetyl Dimethicone, Polysilicone-15, Isopropyl Lauroyl Sarcosinate, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Arginine, Boron Nitride, Triacontanyl PVP, Trimethylsiloxysilicate, Glycerin, Bis-Ethylhexyl Hydroxydimethoxy Benzylmalonate, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Phenoxyethanol, Cetearyl Olivate, Potassium Cetyl Phosphate, Sorbitan Olivate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Hydroxyethylcellulose, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Xanthan Gum, Tocopherol, Carbomer, Coco-Glucoside, Pantolactone, Palmitoyl Oligopeptide, Palmitoyl Tetrapeptide-7. (FVN100180.0029)

    Alvast mijn dank!!

    Groetjes, Jacquelie

    • author-avatar
      Jetske juli 9, 2014 (17:19)

      Beste Jacqueline,

      Heel graag gedaan natuurlijk, deze ingrediëntenlijst ziet er goed uit! Wat een namen hè.. En het vervelende is dat elk ingrediënt nog allerlei synoniemen heeft ook..!

      Groetjes, Jetske

  • author-avatar
    Jetske januari 10, 2014 (13:15)

    Beste Charlotte,

    Of een ingrediënt ‘comedogeen’ is heeft ook veel te maken met het huidtype (ik reken de slechte ingrediënten niet mee). Een vette huid kan bijvoorbeeld door het gebruik van een moisturizer gaan glimmen of er kunnen puistjes ontstaan. Bij een huid die weinig talg produceert zullen er dan geen puistjes ontstaan. Overigens zijn er veel onderzoeken die laten zien dat 100% minerale oliën (vaseline is een minerale olie) op de huid geen puistjes veroorzaken in tegenstelling tot wat veel mensen denken dus het is niet altijd afhankelijk van hoe “vet” een crème aanvoelt (http://jetskeultee.nl/minerale-olie-in-je-cosmetica-wat-je-echt-moet-weten/obj7777535).

    Groetjes Jetske

  • Charlotte januari 6, 2014 (16:14)

    Hoi Jetske,

    Je waarschuwt voor ingredienten die de huid irriteren, wat schrikbarend dat die toch in zo veel cosmetica zitten 🙁

    Is het niet zo dat je niet alleen stoffen die de huid irriteten moet mijden, maar ook comedogene (porie verstoppende ingrediënten)? Heb je daar al eens over geschreven?

    Groetjes, Charlotte

  • author-avatar
    Jetske mei 10, 2012 (11:29)

    Beste Lotte,

    Dit is opzich een prima product. Eerder op mijn blog heb ik geschreven over natuurlijke cosmetica:
    http://jetskeultee.nl/2009/06/09/groene-cosmetica/

    Groeten Jetske

  • author-avatar
    Jetske mei 10, 2012 (11:29)

    Hoi Lotte,

    Ik hoop dat je met mijn eerdere reactie al verder bent gekomen!

    Groeten Jetske

  • Anoniem april 2, 2012 (20:46)

    ps. dit is de hydrating day creme ook van pai skin care.

    Ingredienten:
    purified water, avocado oil*, jojoba oil*, coconut & corn derived emulsifier, thistle oil*, shea butter*, natural vitamin e, vegetable glycerine, borage oil*, sunflower oil*, rose geranium oil*, jasmine essential oil*, corn extract, basil extract, natural lactic acid derived from sugar beet, may chang oil*

  • Anoniem april 2, 2012 (20:43)

    Hoi Jetske,

    Wat is jouw idee van deze creme van pai skin care? Ik ben op zoek naar een natuurlijke creme, maar dan zonder alcohol en parfum, citroen, lavendel etc. (dat valt niet mee!). Ben erg benieuwd wat jouw idee hiervan is!

    Ingredienten:
    rose water*, macadamia nut oil*, apricot kernel oil*, coconut and corn derived emulsifier, thistle oil*, shea butter*, vegetable glycerine*, borage oil, natural vitamin e, corn extract, basil extract, magnolia flower oil, rose geranium oil*, grapefruit oil*, natural lactic acid (from sugar beet).

    Bedankt alvast!

  • author-avatar
    Jetske december 23, 2011 (16:38)

    Beste Sophia, leuk dat je een mooie reis gaat maken… Weet je al waar je naar toe gaat? Ik kan me voorstellen dat je dan nu liever niet veel geld aan cosmetica uitgeeft. Je hebt geen slecht product gekocht hoor, maar ik geef inderdaad wel de voorkeur aan ongeparfumeerde producten. De concentraties werkzame stoffen zijn bovendien erg laag vermoed ik. Je zou als je cremetje op is ook kunnen kijken naar de producten op mijn blog. Daar staan ook wel een aantal wat goedkopere merken bij. Ik denk overigens wel dat het verstandig is te investeren in een goede creme. Deze hoeft dan echt niet exorbitant duur te zijn hoor. Je kunt wel heel goed besparen op je cleanser, wasgel, bodylotion ed.

    groeten en fijne feestdagen,

    Jetske

  • Sophia december 15, 2011 (16:56)

    Hallo Jetske,

    Vanwege het feit dat ik wederom studeer en dat ik alle centjes die overblijven moet sparen voor een mooie reis voor komende zomer ben ik op de low budget tour.
    Nu heb ik een vitamine E creme gekocht van het eigen merk van de kruidvat. Ik heb mijn best gedaan om de ingredientenlijst te ontcijferen maar ik kom er niet uit.
    Zou jij er even naar kunnen kijken of er schadelijke stoffen in zitten? Parfum staat sowieso redelijk hoog in het lijstje, ik lees ook veel parabenen?

    Aqua, Ethylhexyl Stearate, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Tocopheryl Acetate, Macadamia Ternifolia seed oil, vetearyl glucoside, butyrospermum parkii butter, dimethicone, parfum, isopropyl palmitate, zea mays oil, magnesium aspartate, zinc gluconate, lecithin, copper gluconate, sodium hydroxide, ascorbyl, palmitate, tocopherol, phenoxyethanol, diazolidinyl urea, methylparabenen, butylparabenen, ethylparabenen, isobutylparabenen, propylparabenen, benzyl salicylate, hydroxysohexyl 3- cyclohexene carboxaldehyde, hexyl cinnamal, aplha-isomethyl, ionone, hydroxycitronellal, linalool, butylphenyl methylpropional, citral, geraniol, isoeugenol, benzyl alcohol, amyl cinnamal.

    Heb ik een heel slecht product gekocht?
    Ander stap ik toch maar weer snel over naar het vertrouwde:)

    Groetjes Sophia

  • author-avatar
    Jetske april 27, 2011 (15:32)

    Beste Jorien,

    Wat leuk om te horen dat je blij met de Uncover producten bent! Je kunt mijn producten prima combineren met deze zonnebrandcreme met kleurpigmenten. De kans is groot dat ze vanwege de toevoeging van kleurpigmenten geen gebruik hebben gemaakt van nanotechnologie en gewoon het “ouderwetse” zinkoxide en titaniumdioxide is gebruikt. Dit zijn goede en hele veilige zonnefilters, maar laten normaal gesproken een witte waas achter! Er zitten verder enkele goede actieve ingredienten in dit product. Zou dit, totdat ik met mijn eigen “gekleurde” zonproduct kom, lekker blijven smeren :-)….

    groeten Jetske

  • Jorien april 19, 2011 (21:22)

    Beste Jetske,

    Ben zeer tevreden over de Uncover-lijn! Op alle fronten scoort het wat mij betreft uitstekend, blij dat ik eindelijk een geschikte lijn gevonden heb, dus dank daarvoor!
    Nog even een vraag: kan ik jouw produkten combineren met de SPF 30 skin enhancing UV protection van Hydropeptide? Het egaliseert de huid namelijk heel mooi, echt een fijn produkt. Het dekt heel effectief, maar oogt zeer subtiel; erg fijn bij een licht huid met sproeten/pigment.
    Maar: amerikaans, en ik heb weleens begrepen dat de UVA/B bescherming dan mogelijk te wensen overlaat.
    Zou jij de ingredientenlijst eens willen bekijken? Ik wil met name weten of de zonbescherming behoorlijk is, en of er niet teveel schadelijke stoffen inzitten.
    Het liefst zou ik jouw SPF 30 gebruiken, maar die heeft vast geen kleurpigmenten….. (ideetje??)
    Alvast dank voor de moeite!
    vriendelijke groeten,
    Jorien van Goinga

    Active ingredients: Titanium dioxide 2.5%, zinc oxide 6%

    Ingredients: Water, Ethylhexy Palmitate, Butylene Glycol, Cetyl Alcohol, Dimethicone, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Polysorbate 80, C12-15 Alkyl Benzoate, Cyclomethicone, Glycerin, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Sodium PCA, Alumina, Caprylyl Methicone, Polyhydroxystearic Acid, Triethoxysilylethyl Polydimethylsiloxyethyl Hexyl Dimethicone, Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Calendula Officinalis (Marigold) Extract, Camellia Oleifera (Japanese Green Tea) Leaf Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Iron Oxide, Phenoxyethanol, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Ammonim Methacrylate Copolymer, Boron Nitride, Titanium Dioxide, Triethyl Citrate, Allantoin, Kaempferia Galanga Root Extract (Galanga), Triethoxycaprylylsilane, Panthenol, Euterpe Oleracea Fruit Extract (Acai Berry), Disodium EDTA, Hydrolyzed Yeast Protein, Niacinamide, Pyridoxine HCL, Biotin, Methylisothiazolinone

  • author-avatar
    Jetske augustus 9, 2010 (15:08)

    Hallo Diana,
    De INCI benaming van vaseline is Petrolatum. Paraffine is verkrijgbaar in vaste en vloeibare vorm; Paraffin en Paraffinum liquidum .

    De INCI benamingen waar je naar vraagt zijn vaak ook heel gemakkelijk op internet te vinden. Ik kan je aanraden om het boekje cosmetica ingredienten en hun functies” te bestellen via de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Hierin staat een uitleg van verschillende functies van ingredienten, bijvoorbeeld of een stof een antioxidant, vochtinbrengend middel of huidverzachter is. Het helpt je vast verder om ingredientenlijsten te ontcijferen .

    Groeten Jetske

  • Anoniem augustus 4, 2010 (15:08)

    Hallo Jetske,

    Zou je mij kunnen zeggen onder welke benaming(en) vaseline en paraffine in de INCI-lijsten worden opgenomen?

    Vr. groeten,
    Diana

  • author-avatar
    Jetske juni 25, 2010 (15:45)

    Beste Rian,

    Dank voor je felicitaties!
    Urea is een ingredient dat vocht in de huid vasthoudt. Ook wel een humectant genoemd. Hiernaast kan het helpen andere ingredienten beter de huid in te laten trekken. Het wordt gebruikt in concentraties tussen de 0,01% tot 10%. Urea kan irriteren bij hogere concentraties (5%), maar is verder veilig om te gebruiken (abstract)

    Je kunt een creme met urea prima gebruiken in combinatie met vitamine A zuur. Breng dan eerst de vitamine A zuur aan, wacht even, en gebruik dan de creme. Het is belangrijk om altijd eerst de actieve stoffen te gebruiken en dan de afsluitende stoffen.

    Vaak begin je met een concentratie van 0,02% vitamine A zuur voor je gezicht en kun je dit opbouwen tot 0,05%.

    Groeten Jetske

  • rian juni 17, 2010 (17:57)

    Hoi Jetske

    Gefeliciteerd met je promotie! Goed werk!!
    Ik heb een vraag,
    ben je bekent met t ingredient urea?
    Ik gebruik sinds kort een aantal producten met urea
    uit de eucerin lijn voor mn droge huid.
    Mijn huid ziet er wel een stuk minder droog uit, alleen is mij niet helemaal duidelijk wat t ingredient doet.
    Ik gebruik de waslotion met 5% urea, en smeer mn gezicht regelmatig in met de verzachtende lotion met 3% urea. Ook gebruik ik vitamine a zuur, (0,2%) zit nog in de opbouwfase, gebruik t nu 3x in de week.
    Ik was mn gezicht een half uur voor ik de vitamine a zuur aanbreng met de eucerin waslotion met 5% urea. Maar omdat de urea volgens mij een soort laagje op je huid achterlaat ben ik bang dat de vitamine a zuur hier misschien niet goed doorheen kan dringen..
    Ben verder wel heel tevreden over de producten van eucerin met urea.
    O ja nog een vraag, mijn dokter heeft vitamine a zuur maar tot 0,5%.

    Bedankt!
    Ga zo door!

    Ik en vele met mij zijn heel erg blij met je verhelderende site!

    Groetjes Rian Appeldoorn

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!