Deodorant of antiperspirant?
Durf jij ook niet zonder “deo” de deur uit, dan moet je even verder lezen want het zou kunnen zijn dat je een verkeerd product gebruikt of je het op de verkeerde manier aan brengt…
Deodorant of antiperspirant?
We gebruiken het allemaal, maar de een heeft het harder nodig dan de ander. Overmatig transpireren kan echt een groot probleem zijn. Zweet is eigenlijk geurloos, maar de combinatie van zweet met huidbacteriën produceert die karakteristieke zweetgeur. Hoewel zweten heel nuttig is (door te transpireren blijft namelijk onze lichaamstemperatuur op peil), passen we voor klotsende oksels en een zwélucht. Dat vonden ze in de tijd van Asterix en Obelix ook al; de Romeinen smeerden een mengsel van houtskool en geitenvet onder de oksels om een zweetlucht tegen te gaan. Na heel wat experimenteren kwam begin 1900 de eerste antiperspirant op de markt. Dit product had nog wel een paar nadelen; het kon de huid flink irriteren en er vielen regelmatig gaten in de kleding! Overigens gebruik ik bewust de term antiperspirant, want een antiperspirant is wezenlijk anders dan een deodorant. Een antiperspirant blokkeert langdurig de uitgangen van de zweetklieren en daarmee de productie van zweet. Een beetje een technisch verhaal, maar metaal zouten die toegevoegd zijn aan de antiperspirant reageren met het keratine in de huid waardoor er een propje ontstaat en het zweet tegengehouden wordt. Een deodorant daarentegen voorkomt het zweten niet, maar pakt de bacteriën op de huid aan en verhult de geur. In een ”gewone” deodorant zit vaak triclosan of alcohol en flink wat geurstoffen.
Hoe gebruik je een “deo”?
Wil je het zweten echt aanpakken dan kan je beter een antiperspirant dan een deodorant gebruiken. In Nederland noemen ze alles een deodorant en moet je dus goed op de ingrediëntenlijst kijken om te achterhalen wat je precies koopt. Staat er op de ingrediëntenlijst iets met aluminium of zirconium dan heb je als het goed is te maken met een antiperspirant. Heb je een echte antiperspirant te pakken, dan moet je nog weten hoe je het aan moet brengen. Dat is nog niet zo eenvoudig! Ik vond in de medische literatuur en in het boek “physiology of the skin” van dr. Zoe Draelos een aantal tips. Ik zet ze even voor je op een rijtje:
– Breng egaal een wat dikkere laag aan, zodat alle zweetklieren ook echt in contact komen met het product. Dit gaat lastiger met een spray, als je dus veel transpireert gebruik dan liever een stick of een roller. Hoe dunner het product hoe minder goed het over het algemeen werkt. Er moet echter wel water aan het product toegevoegd zijn anders werkt het weer minder goed.
– De huid van de oksel moet van te voren echt heel goed droog zijn. Eventueel kan je de huid zelfs even droog fšhnen.
– Gebruik een antiperspirant dagelijks en bij voorkeur 2x per dag. Een antiperspirant gaat pas na een aantal dagen echt goed werken, dan raken namelijk de zweetklieren pas goed verstopt. Stop je met aanbrengen, dan verdwijnt de werking ook geleidelijk weer.
– Uit onderzoek is gebleken dat je een antiperspirant met name ook avonds aan moet brengen. Dan is de kans groter dat de zweetklieren verstopt raken.
– Om nog effectiever te zijn kun je de antiperspirant in de huid masseren.
– Scheer niet al te dicht op de huid, dan is de kans dat je de plugs uit de zweetklieren weghaalt groot.
– Aluminium zirconium tetrachlorohydrex-glycomplex of aluminium zirconium chlorohydrate werken beter (er wordt een diepere plug gevormd) dan aluminium chlorohydrate. Een arts kan bij ernstig zweten ook een sterkere aluminium chloride oplossingen voorschrijven, maar hou er wel rekening mee dat dit de huid behoorlijk kan irriteren.
– Kijk of er stoffen als dimethicon en kalmerende ingrediënten als allantoïne aan het product toegevoegd zijn. Zoals ik net al noemde, kan aluminium de huid namelijk wat irriteren.
– Aan een goed werkende deodorant zit over het algemeen een prijskaartje, voor een paar euro heb je over het algemeen niet de sterkste formule te pakken.
En hoe zit het met de veiligheid?
Bij sommige mensen zullen na mijn verhaal over aluminium in deo’s alle alarmbellen gaan rinkelen. Hoewel instanties als het KWF, the American Cancer Society, the Breast Cancer Society en de Mayo Clinic verklaren dat er geen relatie is gevonden tussen aluminium in deodorant en borstkanker, is er op het internet veel verontrustende informatie te lezen. Waarom ik me daar zelf niet direct heel veel zorgen over maak zal ik binnenkort verder uitleggen. Weet in ieder geval vast dat volgens onderzoek aluminium in een verwaarloosbare concentratie opgenomen wordt door de huid . De kans om aluminium binnen te krijgen via je eten en het drinken van water is een stuk groter. Ook werd in een recent onderzoek aangetoond dat gezond borstweefsel evenveel aluminium bevat als niet gezond borstweefsel.
Tenslotte
Mochten deze tips allemaal niet helpen, ga dan eens langs bij een arts. Er zijn verschillende medische opties om overmatig zweten onder de oksels te verhelpen! Denk aan botox, medicatie en soms zelfs een operatie.
Groetjes en een heel fijn weekend,
Jetske
(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)
50 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Nicole november 2, 2015 (08:40)
Hoe kan een deo die je zweetklieren verstopt goed zijn voor je ,wat een antiperspirant doet?
Het zweet gaat dan toch een andere weg zoeken?
-
Jetske januari 4, 2016 (12:30)
Beste Nicole,
Alleen in de actieve zweetklieren ontstaat een propje en daar zal de zweetklierproductie af nemen. Niet alle zweetklieren onder de arm worden tegelijkertijd verstopt dus er zal altijd nog zweet het lichaam kunnen verlaten. Bovendien is het propje heel oppervlakkig en verdwijnt het in de regel na enkele dagen weer.
Groetjes Jetske
-
-
Putriayu augustus 11, 2015 (21:07)
Beste Jetske,
Super dank voor deze geweldige tip. Heb sinds vorige week de odorex extra dry lotion in gebruik en ik merk het verschil nu al. Geen klotsende oksels als ik na het fietsen op het werk kom😀. Helemaal geweldig.
-
Jetske september 3, 2015 (12:00)
Beste Putriayu,
Goed om te lezen dat de tip goed werkt bij je!
Groetjes Jetske
-
-
Mirjam augustus 8, 2015 (14:36)
Beste Jetske,
Pas hoorde ik dat een roller, bij het opbrengen op de oksels, de bacteriën uit je huid mee rolt de roller in . Hier binnen gaan de bacteriën zichzelf vermenigvuldigen en de kwaliteit van de deodorant neemt hierdoor af. Klopt dit?
-
Jetske september 3, 2015 (13:00)
Beste Mirjam,
Om dit te voorkomen worden er bewaarstoffen aan dergelijke producten toegevoegd, maar de kans op bacteriegroei is natuurlijk wel groter bij een roller dan bij een spray. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen kan je dus beter niet voor een roller kiezen.
Groetjes Jetske
-
-
Corry juli 5, 2015 (16:46)
hio ik heb perspirex hier aluminium lactate aluminum choride zijn dezegevaarlijk corry
-
Jetske september 29, 2015 (13:45)
Beste Corry,
Je kan zonder problemen producten gebruiken waarin aluminium lactate en aluminium chloride zit. Er is nog steeds geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat deze ingrediënten schadelijk zijn voor de gezondheid.
Groetjes Jetske
-
-
M juni 28, 2015 (20:20)
Hi Jetske,
Een beetje laat met een reactie, maar ik zit met een probleem! Ik heb namelijk last van stinkende oksels. Nu zweet ik bijna niet (heb nooit echt natte oksels), maar vind ik mezelf aan het einde van de dag echt niet lekker ruiken. Nu doe ik er alles aan om minder te ruiken. Zo douche ik elke ochtend met sanex. Heb ik deo van sanex of deoleen en gebruik ik seneo 5 of odorex om s avonds op te spuiten. Ik was me soms ook met een detol handblok om de bacteriën te doden. Heb jij enig idee wat er kan zijn of wat ik fout doe? Aan mijn voeding kan het niet liggen en sporten doe ik ook 4 x in de week!
-
Jetske augustus 18, 2015 (10:45)
Beste M,
Bepaalde soorten textiel, zoals synthetische stoffen, kunnen ervoor zorgen dat je niet lekker gaat ruiken. Katoenen kleding kan dit zoveel mogelijk voorkomen.
Je zou ook een behandeling met botox kunnen overwegen. Botox blokkeert de werking van de zweetklieren.
Groetjes Jetske
-
-
Audrey april 28, 2015 (22:01)
Ik vind de antitranspirant sensitive stick van Therme erg prettig. Geen alcohol, conserveringsmiddelen en aluminum. Het heeft een erg lekkere subtiele geur.
-
Janine oktober 1, 2014 (12:32)
Ik heb al eens botox gehad ivm hyperhydrosis, dat helpt erg goed maar tijdelijk en is kostbaar. Heb ook deo zelf gemaakt met kokosolie, maizena en baking soda maar vond dat nogal vettig in mijn kleding. Nu gebruik ik alleeb de baking sodapoeder onder mijn oksels puur tegen de geur. Is dat wel verantwoord? Helpt overigens niet tegen transpiratie:(
-
Margot oktober 8, 2014 (12:52)
@ Janine
De bakingsoda puur gebruiken kan inderdaad irriteren. Beter is dan toch om je deo zelf te maken met met maizena en kokosolie, zoals je al gedaan hebt. De kokosolie werkt antibacterieel en verzachtend. Het klopt dat deze zelfgemaakte deo vettig in je kleding kan zijn. Het handigst is om de deo (niet teveel, dat hoeft niet) iets op je vinger te laten smelten. Daarna aanbrengen en even in laten trekken. Als het het goed is krijg je zo geen vlekken meer in je kleding. Eerder in dit blog heb ik uitgelegd hoe je deze deo het beste kunt maken. Misschien helpt dat ook nog.
-
Jetske oktober 24, 2014 (16:00)
Beste Janine,
Backing soda werkt antibacterieel en zo als je hebt kunnen lezen in mijn blog ontstaat een zweetgeur pas op het moment dat het vocht wat door de zweetklieren geproduceerd wordt in contact komt met bacteriën. Helaas is backing soda wel heel alkalisch (maw het verstoort de zuurgraad van de huid, de pH gaat omhoog), hierdoor is de kans inderdaad groot dat de huid gaat irriteren.
Groetjes Jetske
-
-
Jeanne september 2, 2014 (21:28)
op 12 augustus jl heb ik een reactie geplaatst met daarin een vraag. Daarna ook nog contact gezocht met de vraag of ik antwoord zou krijgen. Dit werd bevestigend beantwoord. Echter tot op heden niets gehoord. Graag alsnog antwoord op de vraag of de kristal deo met Ammonium Alum een goed alternatief is. Bij voorbaat dank! Jeanne Dekker
-
Jeanne augustus 12, 2014 (13:55)
ik gebruik een Deo-Kristall Mineral Stick, gekocht in Duitsland. Het ingrediënt is Ammonium Alum. Kan dit kwaad? Tot nu toe had ik nooit last van zweetlucht, de laatste tijd meer, ook omdat het zo warm was. En bij het lezen van het etiket zag ik ook dat hij maximaal 1 jaar houdbaar is. Ook al is hij dan nog lang niet op.
-
Jetske oktober 2, 2014 (13:20)
Beste Jeanne,
Het is afgeleid van ammonium aluminium sulfate en het is een ingrediënt dat ook gebruikt wordt in o.a. deodorant. Over het gebruik van een deodorant kan je in deze blog meer informatie lezen.
Groetjes Jetske
-
-
A. februari 25, 2014 (00:21)
voor mensen die last hebben van overmatig zweten of voor anderen die gewoon minder willen zweten onder de oksels is er een nieuwe behandeling op de Nederlandse markt! De miraDry behandeling geeft als enige behandeling een blijvend resultaat (82% minder zweten!). Er zijn in Nederland een aantal plekken waar ze deze behandeling aanbieden. Kijk bijvoorbeeld op http://www.secms.nl.
-
J februari 1, 2014 (20:02)
Hoi k
Je geeft aan dat de deo van Clinique een aanrader is.geeft deze dan ook witte strepen in de kleding of gele plekken in de kleding.dit zou ik graag willen weten.Deze deo is wel prijzig dacht ik.
-
k februari 1, 2014 (13:46)
de deo van clinique is echt een aanrader!
-
Shar januari 28, 2014 (15:32)
Beste Jeske, Ik ben 48jr en heb acne gehad maar heb nogsteeds last van puistjes. niet veel meer maar wel regelmatig en de littekens blijven heel lang. ik heb gelezen dat een masker van baking soda goed is voor je huid. klopt dit? bvd, Shar
-
Daphne januari 28, 2014 (15:45)
@ Shar
Ik weet niet of dat zo n goed idee is. Jetske schrijft hier http://jetskeultee.nl/als-jouw-deodorant-niet-goed-genoeg-werkt/obj10450404#comment-42528 dit over baking soda:
“Backing soda werkt antibacterieel. Helaas is backing soda wel heel alkalisch (maw het verstoort de zuurgraad van de huid, de pH gaat omhoog), hierdoor is de kans inderdaad groot dat de huid gaat irriteren.”
Misschien dat de antibacteriële werking van baking soda goed is tegen acné maar daarvoor zou je wellicht dan beter benzoylperoxide kunnen gebruiken.
Volgens Jetske is een huid met acné per definitie altijd ook een gevoelige huid en die zou je daarom ook als zodanig moeten behandelen. Zie eventueel http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770
Succes!
-
Jetske februari 10, 2014 (09:36)
Bedankt Daphne voor je antwoord.
Groetjes Jetske
-
-
-
sara januari 19, 2014 (21:37)
@Daphne. Ik ga een kijkje nemen op je link, heel erg bedankt!
-
sara januari 19, 2014 (20:51)
@M. Dat lijkt inderdaad de ideale deo, goedkoop, zelf te maken en werkt als een malle. Ik kreeg er na verloop van tijd beschadigde oksels van. Kan het niet goed beschrijven maar me okselhuid werd rood, schraal en ik had vaak jeuk. Helaas om die reden weer overgegaan op normale deo. nou heb ik gelezen dat dit komt doordat baking soda de natuurlijke zuurgraad van je huid aantast waardoor er bacterien binnendringen. Een technisch verhaal wat ik niet helemaal snap maar kijkens naar me oksels geloofde ik het meteen. @Jetske: weet jij of baking soda inderdaad een boosdoener kan zijn als deo? En waarom heeft de een hier wel last van en de ander niet? En nou ben ik ook reuzebenieuwd geworden naar welke deo jij gebruikt :).
-
Daphne januari 19, 2014 (20:59)
@ sara
Baking soda schijnt hetzelfde te zijn als natrium bicarbonaat.
Lees eens de reactie van Peter toen ik daarover een vraag stelde in verband met shampoo.
Zie http://jetskeultee.nl/met-huid-en-haar/obj7777512#comment-41014
-
Margot oktober 8, 2014 (12:35)
@ sara. Ik gebruik de zelfgemaakte deo nu 2 jaar en het is de beste deo ooit. Het kan inderdaad irriteren op de okselhuid. Wat helpt is de kokosolie eerst vloeibaar maken (verwarmen in een pannetje), af laten koelen maar niet weer hard laten worden. Daarna een papje maken met de bakingsoda+maizena, dit hard laten worden (bijv even in de koelkast zetten), en dan met een vork rul maken zodat je het makkelijker kunt pakken als je het gaat gebruiken. Ik hoop dat dit bij jou ook werkt!
-
-
M januari 19, 2014 (10:55)
Ik heb de beste en goedkoopste deo tip; neem 2 eetlepels maizena, 2 eetlepels baking soda en 2 eetlepels kokosolie. Meng dit door elkaar en voila…
Ik zweet minder en wat vooral belangrijk is, ik ruik geen zweetlucht meer!! En het laat geen strepen en/of vlekken achter op je kleding.
-
Jetske januari 27, 2014 (12:19)
Beste M.,
Backing soda werkt antibacterieel en zo als je hebt kunnen lezen in mijn blog ontstaat een zweetgeur pas op het moment dat het vocht wat door de zweetklieren geproduceerd wordt in contact komt met bacteriën. Helaas is backing soda wel heel alkalisch (maw het verstoort de zuurgraad van de huid, de pH gaat omhoog), hierdoor is de kans inderdaad groot dat de huid gaat irriteren.
Groetjes Jetske
-
-
J januari 15, 2014 (18:59)
Hoi Jetske,
Wat voor antiperspirant zou ik kunnen gebruiken welke geen witte strepen achter laten op je kleding en geen gele vlekken.Wat zou je advieseren.
-
Jetske januari 27, 2014 (12:05)
Beste J.,
In de reacties vind je al veel producten die de bloglezers fijn vinden. Wie weet zit er ook wat tussen voor jou! Gebruik in ieder geval een product zonder aluminium zirconium tetrachlorohydrex en aluminum chlorohydrate als je geen vlekken op je kleding wilt….
Groetjes Jetske
-
-
Lynn januari 15, 2014 (13:35)
Ik heb geen last van overmatig zweten maar gebruik toch de odorex extra lotion. Voorheen had ik af en toe zweet vlekken (3cm ofzo) onder mijn oksels, nu nooit meer. Het is misschien wat over dreven maar als ik dit 1x in de week of twee weken gebruik voel ik me volledig vrij! Ik denk dat hij ook goed zal helpen bij mensen die meer zweten, dan red je het misschien niet n hele week, maar het brengt in ieder geval veel verlichting!
-
sandra januari 13, 2014 (20:39)
mijn oplossing. Een anti transpirant van odorex. Ik en mijn collega hebben ergveel last van transpireren en zweten gehad.toen we dit ondekten is een wereld open gegaan geen nieuwe shirtjes meer in de tas en we konden weer grijze shirtjes aan. Zeker een aanrader.
-
Wilma slegers januari 13, 2014 (20:13)
ik gebruik al jaren Syneo 5! Werkt geweldig tegen zweetplekken onder je arm.
-
Maaike januari 12, 2014 (19:36)
Al jaren heel tevreden over mijn aluin deodorant: een stick/blok 100% potassium alum. Geen antiperspirant, maar geurleus en geweldig.
-
Lucy januari 12, 2014 (13:56)
Hoi Jetske,
Ik heb een vraagje over een nieuwbericht wat ik gisteren las. Het gaat niet over deodorant, maar over zonnebrandcreme. Ik las dat Tiron de nieuwste ontdekking is als beschermer tegen UVA en dat het 100% bescherming biedt. Kun je daar binnenkort misschien iets meer over vertellen?
Dank je.
Groetjes, Lucy
-
Jetske januari 15, 2014 (16:53)
Beste Lucy,
Het is inderdaad een hoopgevend bericht. Het blijkt ook dat er op dit moment nog niet getest is op veiligheid voor de mens, er zijn alleen een aantal studies geweest met ratten.
Het klinkt veelbelovend en houd het zeker in de gaten!
Groetjes Jetske
-
-
Anne G. januari 11, 2014 (16:05)
Een heel nuttig artikel. Ik heb helaas last van overmatig zweten. Zelfs op een dag dat ik bank hang en verder niks tot nauwelijks iets doe, heb ik aan het einde van de dag nog steeds ernstig zwetende oksels. Helaas helpt het ook niet dat ik voor mijn opleiding telkens heel wat km moet fietsen om bij het station te komen. Ik gebruik wel steeds vaker een roller deo. Maar ik heb in mijn handtas altijd een bus mee.
-
Brenda januari 11, 2014 (15:11)
@Daphne. Er zijn best nog wel een aantal deo s te krijgen zonder aluminium chlorohydrate. Dit ook omdat er een onderzoek is geweest dat dit heel slecht zou zijn ivm borstkanker. (zie verhaal hierboven van Jetske). Ook al zegt de een dit en de ander dat, waarom zou je dan niet een deo gebruiken zonder dit spul.
Ik zelf heb de sanex zero% (=zonder aluminium chlorodrayte) en zonder parabenen
-
J januari 11, 2014 (13:21)
Hoi Jetske,
Ik gebruik een antiperspirant van Dove hoe kan het dat ik hier witte vlekken van in de kleding krijg.Ik schud voor het aanbreng eerst goed en spray het er dan op.Laat het ook goed drogen.Wat kan ik hier aan doen om dit te voorkomen.Graag een advies.
-
Jetske januari 15, 2014 (16:38)
Beste J.,
Het is bekend dat aluminium zirconium tetrachlorohydrex en aluminum chlorohydrate in combinatie met zweet gele vlekken geven. Dit ingrediënt wordt veel gebruikt in deo’s. Ik weet niet waar de witte vlekken vandaan komen, laat in ieder gevoel de deo goed drogen voordat je je kleding aantrekt. En ik zou je willen adviseren contact op het nemen met het desbetreffende bedrijf. Zij kunnen je vast een goed advies geven :-)!
Groetjes Jetske
-
-
Daphne januari 10, 2014 (18:16)
Leuk onderwerp!
Ik ben al jaren allergisch voor deodorant. Volgens mij voor de aluminium chlorohydrate. Bijna geen deo te vinden zonder. Heb een tijdje van De Tuinen de deo zonder chlorohydrate maar mét etherische oliën gebruikt. Beviel me prima. Maar ja, toen las ik op Jetskes blog dat etherische oliën allergieën kunnen opwekken.
Thans gebruik ik af en toe (bij belangrijke afspraken) de deodorant van Zarqa, met zilver in plaats van aluminium. Veelal gebruik ik maar niks en dat went uiteindelijk ook.
-
Pascalle Smeets januari 11, 2014 (19:51)
Hallo Daphne,
Ik ben een skintherapist en ik kan je vertellen dat in de deo van Dermalogica geen aluminium chlorohydrate ingrediënten zitten. Evenzo synthetische geur en kleurstoffen. En is volledig veilig.
-
Daphne januari 13, 2014 (10:17)
@ Pascalle Smeets, Brenda en Maaike:
Hartelijk dank voor jullie tips!
Maaike: waar koop je die 100% potassium alum?
-
Brechtje januari 15, 2014 (19:20)
@Daphne
Is potassium alum niet hetzelfde als aluminium chlorohydrate?
-
Maaike februari 6, 2014 (23:13)
Daphne, ik heb aluinsticks in Engeland en Frankrijk gekocht, maar heb ze oa. ook bij de tuinen en kruidvat gezien. Stick gewoon even natmaken onder de kraan en je oksels mee inwrijven. Je kunt er lang meedoen (als je ze niet kapot laat vallen) en het is niet duur.
-
Daphne februari 7, 2014 (09:28)
@ Maaike
Dank je wel voor je tip!
-
-
-
Kavita november 23, 2014 (11:49)
Hoi Pascalle, er zit Triclosan in de deo van Dermalogica. En dit is dus niet veilig aangezien dit oa een kankerverwekkende stof is die vanaf 2015 verboden wordt in de EU.
-
-
Jetske januari 15, 2014 (16:26)
Beste Daphne,
De deodorant van Sanex zou je inderdaad kunnen gebruiken!
Groetjes Jetske
-
miranda maart 9, 2015 (21:16)
ik maak mijn eigen deo zonder geurmiddelen. Maïzena natriumbicarbonaat en kokosolie en glyserine en vit b.. En is voor mij beste ooit…Weet niet of goed is maar vind het super werken en geen irritatie…
-