Gehele dag bescherming, kan niet

Nog regelmatig hoor ik in de zomer mensen die ervan overtuigd zijn dat ze met een all day-zonnebrandproduct de beste bescherming krijgen. Ik heb daar een heel andere mening over, en tot mijn grote vreugde het Engelse Which? ook. Dit consumentenplatform publiceerde onlangs een artikel over once a day-zonnebrandcrèmes. Na een uitgebreide test bleek nog maar eens dat deze producten hun beloftes niet kunnen waarmaken. Na zes tot acht uur was de SPF van de crèmes met gemiddeld 74 procent teruggelopen. Van een factor 30 bleef al snel niet meer dan een factor 8 over. En dan hebben we het nog niet eens over de uv-A-bescherming!

SPF loopt snel terug

In Europa of Australië‘ mag er niet meer geclaimd worden dat een zonnebrandproduct de gehele dag bescherming geeft. Dat kan namelijk niet; de mate van bescherming is zeer afhankelijk van je huidtype en van je bezigheden. Zweten, zwemmen of bijvoorbeeld wrijving op een handdoek of ligbedje kan de SPF namelijk al flink laten dalen. En dat weten de fabrikanten zelf ook, getuige de informatie en kleine lettertjes op hun websites. Maar helaas is dat op de producten vaak een stuk minder duidelijk weergegeven.
Een langdurige werking van de uv-B-filter zegt bovendien ook niets over de werking van de uv-A-filter. En die laatste is minstens zo belangrijk. In sommige all day-producten is de uv-A-bescherming zelfs zeer matig.

Overtuigende claims

Een rondje internet leert dat producten die ‘langdurige protectie’ bieden, of zelfs all day zouden beschermen, nog overal te koop zijn. Hetzelfde geldt voor flacons die je slechts once a day hoeft aan te brengen. De uitleg bij deze claims is bovendien overtuigend.

Vaak is gebruik gemaakt van nanotechnologie. De zonfilters zijn daarbij in uiterst kleine deeltjes toegevoegd zodat deze dieper in de huid terechtkomen. Ook zien we mooie toepassingen van het gereguleerde-afgifte-principe, zoals we dat van medicijnen kennen. Door de filters en andere actieve ingrediënten bijvoorbeeld in speciale liposomen te verpakken, zouden deze stoffen tot in de diepere huidlaag komen en daar gedoseerd worden afgegeven.

Nanotechnologie en liposomen

Hoewel nanotechnologie en liposomen interessante mogelijkheden bieden in de cosmetica, is er ook een grotere kans op opname van de stoffen in het lichaam. Bij nanodeeltjes in sprays komt daar nog het risico bij van inademen van de deeltjes. Hoewel er voor producten uit Europa strenge regels gelden ten aanzien van de gebruikte ingrediënten, loopt de Verenigde Staten op dit punt bijvoorbeeld achter. In Amerika zijn een heleboel goede en veilige zonnebrandfilters nog niet door de strenge keuringsprocedures gekomen, waardoor nog altijd gebruikgemaakt wordt van slechte zonfilters die weinig stabiel zijn, die sneller door het lichaam opgenomen worden, minder uv-A-bescherming geven en meer huidproblemen veroorzaken.

Regelmatig smeren, ook met een all day-product

Het allergrootste bezwaar van de zogenaamde ‘langwerkende’ zonnebrandcrèmes is het gevoel van schijnveiligheid dat ze bieden. Consumenten zullen uiteindelijk te weinig van het product gebruiken, concluderen ook Britse dermatologen en kankerspecialisten naar aanleiding van het onderzoek van Which?. Regelmatig smeren biedt nog altijd de beste bescherming tegen de zon. Kies je toch voor een all day-product, smeer je dan op zonnige dagen evengoed om de twee uur in.

 

Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

LEES OOK:

De meestgestelde vragen en misverstanden over de zon (digitaal zonboekje)

Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème

 

27 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • sander september 15, 2016 (10:09)

    Ik kwam na lang zoeken deze zonnebrandcreme tegen. Is dit een goed product?

    https://ecomild.nl/eco-cosmetics-zonnebrandcreme-zonder-parfum-spf30.html

    Ingredienten: Aqua, Titanium Dioxide, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Glycine Soja Oil*, Butyrospermum Parkii Butter*, Glycerin, Olea Europaea Fruit Oil*, Pongamia Glabra Seed Oil*, Glyceryl Oleate, Tricaprylin, Canola Oil, Hippophae Rhamnoides Oil*, Simmondsia Chinensis Oil*, Oryza Sativa Bran Oil, Oenothera Biennis Oil*, Macadamia Ternifolia Oil, Tocopherol, Bisabolol, Mica, Lecithin, Tocopheryl Acetate, Stearic Acid, Magnesium Sulfate, Alumina (Corundum), Dipotassium Glycyrrhizate

    • Peter september 15, 2016 (18:40)

      De ingrediënten zijn prima, maar het laat een duidelijke witte waas na, en is ook redelijk glimmend. Niet nano zink oxide en titanium dioxide moet echt gecombineerd worden met Iron oxides, als je er niet als een spook uit wilt zien.

      • sander september 16, 2016 (09:57)

        Bedankt voor je reactie. Bij de omschrijving staat wel “geen witte waas”.

        • Peter september 16, 2016 (18:47)

          Tegenwoordig gebruiken bijna alle merken nano-deeltjes, vaak wordt het nog steeds ondanks de recente nieuwe regels niet juist op de verpakking vermeld. Omdat in het buitenland andere regels gelden, hebben sommige producten de claim non-nano, terwijl ze in europa als nano-deeltjes geclassificeerd zouden worden (bij ons wordt gekeken naar de afzonderlijke deeltjes, niet naar de geclusterde gecoate deeltjes). Daarnaast zijn er ook “micronized” physische filters. Als minder dan 50% van de deeltjes in de nano range valt (1-100nm), dan is het niet nano, echter kan nog steeds 49% van de deeltjes wel nano zijn. Het vervelende is dat deze deeltjes vaak dan niet gecoat zijn, terwijl de coating juist nodig is om de deeltjes minder reactief te maken zodat de vorming van vrije radicalen wordt beperkt. In de zonnebrand die jij noemt zit Alumina (Corundum), oftewel Aluminium Hydroxide, dit is een coating voor nano titanium dioxide.

          Persoonlijk vond ik hem als je 2.5mL smeert echt duidelijk zichtbaar in daglicht.

          Het hangt er ook een beetje vanaf hoe het ligt op je huid valt, binnen bij kunstmatig ligt zie ik de witte waas minder goed. Smeer maar eens wat op je hand en laat verschillende lichtbronnen er onder verschillende hoeken op vallen, dat zie je duidelijk verschil tussen producten met een witte waas of niet. De Uncover Suncare is op mijn hand binnen ook niet wit, maar als er daglicht op valt heeft hij een witte waas.

          Kortom als een zonnebrand met fysische filters niet heel wit is, dan is er nano-technologie gebruikt. Of de witte waas erg is moet je zelf beoordelen.

  • Nesma augustus 24, 2016 (13:57)

    Hoi Lieve Jetske 🙂

    Hopelijk kunt u mijn vraag beantwoorden. ( ik denk het wel want u bent al vaker mijn reddende engel geweest haha )

    Ik lees dus regelmatig dat je om de 2 uur moet insmeren!!! Maar hoe word dit in de praktijk uitgevoerd ? Stel je voor je bent lekker met vriendinnen een dagje aan het shoppen. 2 uur later is het weer bescherming tijd voor het gezicht. Je glanst toch super erg na het insmeren?? Want je moet het eerst laten intrekken, voordat je,je foundation/poeder kan aanbrengen. Hopelijk kunt u mij wat tips en tricks hierover geven!!! Kan ik trouwens de spf30 ook straks in de herfst/winter tijden gebruiken? Of moet ik dan de spf15 gebruiken?

    Lieve groetjes van mij 🙂

    • Joke augustus 24, 2016 (21:46)

      Hee Nesma, ik begrijp jouw vraag niet goed….. Je gaat tijdens het shoppen toch niet iedere twee uur opnieuw insmeren en daarna opnieuw foundation en poeder aanbrengen?? En dan zou je het er dus ook elke twee uur weer afhalen?

      Als je je elke twee uur opnieuw wilt insmeren moet je geen make-up op doen (alleen op je ogen en een grote zonnebril op). Wat ik doe als ik de hele dag buiten ben: ik doe s ochtends factor 50 op, en vervolgens draag ik in de zon een hoed of pet met grote rand. Dan ben je dubbel beschermd. Wil je desondanks bruin worden (zou ik echter niet doen!) dan moet je geen mak-up op doen en inderdaad elke twee uur opnieuw smeren met een hoge factor.

      • Peter augustus 24, 2016 (22:56)

        In de zon gaan zitten om bruin te worden, maar ook druk maken of je genoeg zonnebrand smeert is natuurlijk een gekke combinatie.

        Als je met je vriendinnen op een zonnige dag meer dan 2 uur in de zon gaat zitten, kan het verstandig zijn nog een keer te smeren. Zonnebrandcremes worden echter zo getest dat ze na een bepaalde hoeveelheid UV-straling nog voldoende UV-bescherming moeten geven (stabiel zijn), het verschilt daarnaast heel erg per zonnebrand hoe sterk de UV-bescherming daarna afneemt.

        Persoonlijk zou ik voor jezelf nagaan of je echt veel daglicht op je huid krijgt en of je zweet/veel aan je gezicht zit, over het algemeen kan 1 keer smeren dan echt voldoende zijn. Voor 9:00 en na 19:00 is de zonkracht vrij klein, tussen 11:00 en 16:00 is de zonkracht wel hoog. Een poeder met spf geeft van zichzelf te weinig bescherming, maar zou je er gedurende de dag overheen kunnen doen. In Amerika is bijvoorbeeld SPF30 eigenlijk het minimum, producenten mogen anders ook niet te claim op de verpakking zetten dat het tegen huidkanker en vroegtijdige huidveroudering beschermt. Ben je echter een grootverbruiker en smeer je dus daadwerkelijk 2.5mL op je gezicht, dan is de hoeveelheid belangrijker dan de SPF.

        • Peter augustus 24, 2016 (23:14)

          Sorry, ik bedoel het minimum in Amerika is SPF 15 voor de claims. Als je 2.5 mL smeert beschermt dat regen 93% van de uv straling, dus voor de winter genoeg. Smeer je minder dan kies ik liever voor SPF30 of hoger, alhoewel de bescherming ook dan significant afneemt is het altijd nog hoger dan een SPF15.

      • Haike augustus 25, 2016 (21:54)

        Misschien op een shoppingsdag s ochtends royaal zonnecreme aanbrengen, zorgen dat je een grote hoed of pet + zonnenbril bijhebt + eventueel regelmatig bijpoederen met een zonnepoeder (poeder met een spf in, je vindt ze ondere andere bij Vichy en Shiseido). gr

    • author-avatar
      Jetske september 16, 2016 (14:00)

      Beste Nesma,

      Bedankt voor je lieve berichtje!

      Het klopt inderdaad dat je je om de twee uur moet insmeren; dit is helaas niet anders!

      Uiteraard kan je je huid nog extra beschermen door het gebruik van een zonnehoed en zonnebril. Ook is je huid beter bestand tegen de zon wanneer het in goede conditie is. Goede huidverzorgingsproducten (met antioxidanten) en de juiste voeding dragen hier aan bij.

      In de schaduw zitten in plaats van in de volle zon scheelt ook al. Een transparante poeder kan je huid matteren. Je huid kan je gedurende de dag ook gewoon bij poederen.

      In de herfst en winter kan je ook een SPF 30 gebruiken.

      Groetjes Jetske

  • Joke augustus 23, 2016 (20:00)

    Beste Jetske, je schrijft dat een SPF snel vermindert bij zwemmen, schuren over een handdoek, transpireren etcetera. Maar hoe zit dat als je s ochtends vroeg een SPF30 aanbrengt, met de trein naar kantoor gaat en daar rustig achter je pc zit, en daarna tussen de middag op een terrasje in de zon zit. Is de factor 30 dan nog intact? En na de werkdag (om en uur of zes in de zomer) op datzelfde terrasje?

    • author-avatar
      Jetske september 16, 2016 (14:00)

      Beste Joke,

      Na twee uur moet je je huid eigenlijk opnieuw insmeren. Ook als je op kantoor rustig achter je computer zit, en in de middag in de zon gaat zitten.
      Je vindt ook veel informatie over het beschermen van je huid in het zonboekje: https://www.dr-jetskeultee.nl/zonboekje

      Groetjes Jetske

  • Marielle augustus 18, 2016 (22:24)

    hoe zit het dan met de aluminium die zo veel wordt gebruikt in chemtrails en zo het zonlicht weerkaatst zo dat steeds minder zon de aarde bereikt? Plus bij bewolkt weer is er nog is 20% minder zon. Als je dit weet is het dan echt nodig om de zon nog meer te gaan blokkeren zodat we amper nog baat hebben van haar. Huidkanker kwam vroeger toch véééél minder voor dan nu? En arbeiders werkten vaak op het land uren in de zon…….

    • author-avatar
      Jetske augustus 25, 2016 (16:30)

      Beste Marielle,

      Een beetje genieten van de zon is belangrijk, omdat de meeste mensen er blij van worden. Deze zonnestralen hebben we nodig voor de aanmaak van vitamine D. Dat zonnebrandproducten alle gezonde effecten van de zon tegenhouden, klopt niet. Normaal gebruik van een zonnebrandcrème heeft geen invloed op het ontstaan van een vitamine D-tekort. Gebruik daarom een factor 30 (beschermt 97% van de UV stralen), zodat de huid nog voldoende vitamine D kan opbouwen.
      Wellicht goed om te weten dat UVA straling ook door het wolkendek (en glas overigens ook) heen gaat. Het gevaarlijke van UVA straling is dat we er niks van merken en dat het ook nog eens schadelijker is dan UVB straling; UVA dringt dieper door in de huid, waar ze het DNA beschadigen en veroudering versnellen.
      Huidkanker is een teken van zonschade in de huid. Deze zonschade is met name op jonge leeftijd veroorzaakt. Naarmate we ouder worden gaan we meer zonschade zien. Juist deze landarbeiders hebben veel UV schade wat dus op kinderleeftijd is veroorzaakt.
      Genieten van de zon is belangrijk, maar gebruik daarbij wel een zonnebrandcrème!

      Groetjes Jetske

  • P augustus 18, 2016 (22:05)

    Wat vind je van de volgende zonnebrandcremes?

    Coola SPF30 matte tint – broadspectrum

    Titanium Dioxide (Sunscreen) 3.2% non-nano

    Zinc Oxide (Sunscreen) 1.8% non-nano

    Aluminum Hydroxide, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Cyclopentasiloxane, Dimethicone Crosspolymer, Glycerin, Hydrogen Dimethicone, Iron Oxides, Isopropyl Myristate, Isopropyl Titianium Triisostearate, Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil, Mica, Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Plankton Extract, Polyamide-5, Polysilicone-11, Propylene Carbonate, Rosa Canina Fruit Oil, Silica Silylate, Stearalkonium Hectorite, Synthetic Wax.

    Bioderma Photoderm AR SPF50-UVA33

    AQUA/WATER/EAU, DICAPRYLYL CARBONATE, OCTOCRYLENE, DIPROPYLENE GLYCOL, METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL TETRAMETHYLBUTYLPHENOL, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, CYCLOPENTASILOXANE, BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE, HYDROXYPROPYL DIMETHICONE BEHENATE, POTASSIUM CETYL PHOSPHATE, GLYCERYL STEARATE, PEG-100 STEARATE, GLYCYRRHETINIC ACID, GINKGO BILOBA LEAF EXTRACT, TOCOPHERYL ACETATE, ECTOIN, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT, GLYCINE SOJA (SOYBEAN) GERM EXTRACT, PROPYLENE GLYCOL, DECYL GLUCOSIDE, SILICA, HYDROGENATED VEGETABLE OIL, AMMONIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE/VP COPOLYMER, XANTHAN GUM, CITRIC ACID, TRILINOLEIN, TRILINOLENIN, TRIOLEIN, TRIPALMITIN, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, TRISTEARIN, IRON OXIDES (CI 77492), IRON OXIDES (CI 77491), IRON OXIDES (CI 77499), TITANIUM DIOXIDE (CI 77891), DISODIUM EDTA, PHENOXYETHANOL, CHLORPHENESIN.

    • Haike augustus 19, 2016 (08:31)

      Hallo, ik had ook graag uw opinie over de coola zonnecreme hierboven. Ik wil die al lang kopen omdat die een hele matte textuur heeft, ideaal voor de vette huid maar het percentage zinc oxide (1.8) en titanium dioxide (3.2) lijkt me zo laag dat ik niet weet of ik dit product kan vertrouwen. Ter vergelijking : Ik vond overlaatst een andere zonnecreme factor 30 en die had 17% zinc oxide en iets van een 2% titanium dioxide. Wat denkt u?

      • Peter augustus 19, 2016 (13:24)

        Als er SPF30 staat, moet het product wanneer je 2.5mL voor je gezicht en hals gebruikt, de aangegeven bescherming geven. Door de textuur is het vind ik wel lastig voldoende aan te brengen, en in Amerika geldt dat boven de 370 nm ten minste 10% van de straling moet worden geabsorbeerd voordat het product “broad-spectrum” mag voeren (dit is de UVA-bescherming). Dat is een iets andere manier van meten dan de 1/3 van de SPF zoals in Europa. Aan de andere kant is hij heel mat, niet plakkerig, onzichtbaar op de huid, parfumvrij, nano-deeltjesvrij, conserveringvrij, en bevat hij wat goede stofjes zoals shea butter, evening primrose oil en rose hip oil.

        • Haike augustus 24, 2016 (23:49)

          Bedankt voor je antwoordje. Kan ik uit je uitleg hierboven afleiden dat in de VS, de maatstaven voor UVA-bescherming lager liggen dan die in Europa?

        • Haike augustus 24, 2016 (23:50)

          Bedankt voor je antwoordje. Kan ik uit je uitleg hierboven afleiden dat in de VS, de maatstaven voor UVA-bescherming lager liggen dan die in Europa?

          • Peter augustus 25, 2016 (00:16)

            Over het algemeen is de uva-bescherming in Europese producten vaak wat beter, omdat er in Europa meer keus is qua filters die dat laatste stukje van het uva spectrum dekken. Het kan best zijn dat je over het gehele uva spectrum van 315-400 een redelijke bescherming hebt bij een Amerikaans product, maar in Europa zijn betere stabielere uva filters dan in Amerika.

          • Haike augustus 25, 2016 (21:41)

            thanks!!!

          • Peter augustus 26, 2016 (20:51)

            @Jetske

            De concentratie propylene glycol is denk ik vrij laag hoor. De concentratie Tinosorb M gebruikt in de Bioderma is namelijk niet veel hoger dan in de Uncover Suncare. Daarnaast kunnen Decyl Glucoside of Octocrylene ook problemen geven. Alhoewel minder gedocumenteerd, en ook in minder mate dan propylene glycol, kunnen ook hexylene glycol, butylene glycol en pentylene glycol huidreacties geven. Maar zelfs antioxidanten kunnen dat doen, zoals tocopheryl acetate en retinol palmitate.

            http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3065000/

      • author-avatar
        Jetske augustus 25, 2016 (16:30)

        Beste Haike,

        Goede vraag! Normaal gesproken heb je inderdaad een veel hogere concentratie nodig van zincoxide en titanium dioxide om aan een SPF 30 te komen. Aan de hand van de ingrediëntenlijst zal het zeer waarschijnlijk komen door de aluminium hydroxide die gebruikt is in de formule waardoor deze toch aan een SPF 30 komt. Deze kun je dus gerust eens uit gaan proberen!

        Groetjes Jetske

    • author-avatar
      Jetske augustus 25, 2016 (16:15)

      Beste Peter,

      Ik heb de ingrediëntlijsten bekeken.

      Positief dat de Coola zonnebrandcrème geen parfum en alcohol bevat. Er wordt gebruik gemaakt van veilige zonfilters, namelijk titaniumdioxide en zinkoxide. Dit lijkt me een prima zonnebrandcrème.

      Het is positief dat de Biodermal zonnebrandcrème geen parfum bevat. Butyl methoxydibenzoylmethane (avobenzone) is een onstabiele zonfilter (verliest snel zijn werkzaamheid). Maar door de toevoeging van zonfilters als octocrylene kan de stabiliteit van avobenzone verhoogd worden. De andere zonfilters zien er prima uit. Propylene glycol wordt ook vermeldt in de ingrediëntenlijst; gelukkig staat dit niet in de bovenste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst.

      Groetjes Jetske

  • Roos augustus 18, 2016 (20:54)

    Jetske,

    Met Actinica lotion hoef je jouw huid hooguit 2x per dag in te smeren. Ben je het hier mee eens?

    Hartelijke groet Roos

    • author-avatar
      Jetske augustus 25, 2016 (16:15)

      Beste Roos,

      Een zonnebrandcrème (of ander product met een SPF) beschermt de huid niet de hele dag. Na twee uur neemt de werkzaamheid van zonfilters af en dien je de crème opnieuw aan te brengen. Bovendien is de mate van bescherming zeer afhankelijk van je huid en je bezigheden (denk bijvoorbeeld aan zwemmen of zweten).
      Persoonlijk zou ik dus niet voor een all day zonnebrandcrème gaan.

      Groetjes Jetske
                     

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!