• Make-up zomerhitte

Hoe bewaar je je make-up in de zomer

In de vorige blog hebben jullie kunnen lezen hoe je je huidverzorgingsproducten het beste goed kunt houden, met name wanneer de temperaturen oplopen. Maar hoe zit dat precies met make-up? En parfums, zijn die niet ook gevoelig voor warmte?

Make-up (foundation, bb- en cc-cream, camouflage, lipstick, etc):

Ook al houd je vloeibare make-up uit direct zonlicht, in je badkamer kan de temperatuur toch flink oplopen, waardoor je producten kunnen smelten of scheiden. Boven de 21 graden zal de textuur al kunnen veranderen. Bewaar make-up daarom liever in de koelkast als je naar de warmte gaat. Maar niet te koud, want onder de 0 graden kunnen je producten ook weer veranderen. Je houdt op deze manier meteen ook bacteriegroei op afstand. Nagellak kun je trouwens het beste in de koelkast bewaren; op die manier gaat het veel langer mee.

Parfum

Vroeger vond ik het heerlijk, mooie flesjes parfum. En mijn eigen collectie groeide ieder jaar, na verjaardagen, Valentijnsdag, Kerstmis, Sinterklaas en Moederdag, gestaag. Nu geef ik er niet veel meer om; ik probeer geurtjes nu juist vaak te vermijden op mijn huid. Maar onderdeel van mijn opleiding tot cosmetisch chemicus is natuurlijk ook een stukje “fragrance”. Wist je dat je serieus tientallen tot honderden verschillende chemicaliën nodig hebt om een parfum te maken die zo lekker zoet ruikt? En sommige van deze stoffen kunnen op den duur met elkaar reageren, waardoor jouw parfum ineens niet meer naar jouw parfum ruikt. Het verschilt erg per formule, maar over het algemeen kun je zeggen dat parfum zo’n twee jaar goed blijft.

Dus ben jij zo iemand die een flinke collectie heeft opgebouwd, bewaar je parfums dan in de koelkast. Op die manier gaan ze veel langer mee! Wel alleen in je haar en op je kleding sprayen h 😉

Cool onderweg

Vind je het lastig om, bijvoorbeeld onderweg, een geschikte koele plaats te vinden voor je producten? Wist je dat er tegenwoordig ook gekoelde make-uptassen te koop zijn? Ideaal ook voor je zonnebrandcrème op het strand!

Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

LEES OOK:

De houdbaarheid van cosmetica

Hulp bij de keuze van je foundation

Hulp bij de keuze van je mascara

5 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Robert augustus 9, 2016 (08:37)

    Dat een spf 15 tegen 94% beschermt, een spf30 tegen 97% en een spf 50 tegen 98% snap ik. Bovendien zouden mensen denken dat ze beter beschermt zijn met een spf50 waardoor ze meer in de zon gaan, wat ik onzinnig vind, denk dat de meeste gewoon dezelfde hoeveelheid zonnebrand smeren en dezelfde dingen op een dag doen.

    Het grote probleem Is echter dat iedereen veel te wenig smeert, er zijn al eens suggesties geweest om te testen met bv 1mg/cm2 ipv 2mg/cm2. Dit betekent echter dat de concentratie filters omhoog zou moeten om de huidige spf15, spf30 en spf50 te krijgen. Ik vind dat je nu gewoon niet met die theoretische percentages mag rekenen, je moet aangeven wat je daadwerkelijk in de praktijk voor spf overhoudt. In de praktijk blijft nu van een spf50 hooguit een spf 20 over, van een spf30 een spf 10 en van een spf15 hooguit een spf5. Wellicht Is de kans op irritatie groter bij een spf 50, maar een spf50 beschermt sowieso beter qua uvb, en al helemaal qua uva. In Amerika geldt die 1/3 regel voor uva-straling niet eens dus daar Is het met een spf30 nog beroerder qua uva-straling. Ik snap dat Jetske waarschijnlijk niet zal zeggen dat het in de praktijk waar Is, want ze heeft zelf alleen een spf15 en spf30, wat logisch is want mensen vinden producten met een hogere spf nu eenmaal onprettiger.

  • Lydia augustus 9, 2016 (00:29)

    Het antwoord hierop vwb de uvb bescherming hebben we al geleerd van Jetske. Dat is tussen spf30 en spf50 maar een heel klein verschil. Wat de uva bescherming betreft vraag ik me ook altijd af wat Robert schrijft. Als je maar van ongeveer 1/3 van de uvb bescherming uitgaat, dan kun je toch inderdaad beter een spf 50, of in de winter een spf30 nemen? spf 15 geeft dan toch nauwelijks uva bescherming? of zien we dat verkeerd?

  • Robert augustus 8, 2016 (16:28)

    Hallo Jetske,

    Ik vind het raar dat je alleen SPF15 en SPF30 aanraadt. Natuurlijk biedt dat voldoende bescherming als je de hoeveelheid zou smeren waarmee de SPF is getest, dan zou een SPF50+ bijna geen extra bescherming bieden, maar in de praktijk smeert iedereen veel minder. In mijn ogen kan je dan beter kiezen voor een SPF50, als je daar de helft van smeert, levert het relatief een veel hogere bescherming dan een SPF30. Bovendien is de UVA-bescherming van een SPF15 hooguit rond de 5, van een SPF30 rond de 10, terwijl een SPF50 in ieder geval rond de 16 ligt.

    Kortom ik denk dat de testmethode van 2mg/cm2 niet heel realistisch is gezien de hoeveelheid zonnebrand die je dan zou moeten smeren, en dat daarmee een SPF50 juist een hele prima keuze is om voldoende UVA-bescherming te krijgen.

  • Brenda augustus 8, 2016 (11:34)

    Heel interessant artikel, ik ben van een verzamelaar van geurtjes naar in minimalist verandert, heb nu 2 geuren, 1 voor alledag en 1 voor speciale gelegenheden. Er zijn zelfs dagen dat ik het zelfs vergeet.

  • Judith augustus 4, 2016 (13:24)

    Handige artikelen, deze en de vorige! Welke producten heb je allemaal standaard in de koelkast staan (in de winter/ongeacht de buitentemperatuur)? Of verplaats je het per seizoen?

    Ik begreep al de nagellak dus, en de grotere verpakkingen waarvan je een klein flesje/potje buiten de koelkast laat?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!