Hoe weet je nu of een product dat je online koopt, wel vers of echt is?

Wanneer je cosmetica online (maar ook in de winkel) koopt, wil je er natuurlijk vanuit kunnen gaan dat de producten vers en werkzaam zijn. Dat blijkt lang niet zo vanzelfsprekend, kwam ik achter. Soms bevatten producten niet eens wat er op de ingrediëntenlijst staat. Als ik dan om advies word gevraagd, over het gebruik van andere merken, vind ik het dus best weleens lastig om antwoord te geven.

Er blijkt namelijk (al een tijdje) een hoop namaak-cosmetica in omloop. En hoe weet je nu of die crème, die je (goedkoper) via amazon hebt besteld, niet stiekem al heel lang in een pakhuis op voorraad staat? Ik vind het terecht dat mensen zich zorgen maken over het kopen van spullen via internet. Daarom heb ik wel wat tips voor je om het wat makkelijker te maken.

Bestel bij voorkeur bij de maker zelf

De eerste en de makkelijkste manier om te voorkomen dat je oude, nagemaakte of zelfs nepproducten koopt, is om ze natuurlijk gewoon te bestellen bij het merk, of bij de maker zelf. En anders bij een gerenommeerde verkopende partij. Kijk wel altijd goed of je met een officiële site te maken hebt, en niet met een nepwebwinkel.

Je kunt eventueel de productiedatum laten checken bij de fabrikant

Wil je graag via bijvoorbeeld grote sites als amazon, eBay of aliexpress kopen, vanwege een betere prijs of omdat het betrekkende cosmeticamerk niet zelf levert in Nederland, dan zul je enige moeite moeten doen om erachter te komen of je iets goeds koopt. Je kunt de verkopende webshop dan bijvoorbeeld eerst vragen om jou de code door te geven die onderaan de verpakking van het product staat. Aan deze productiecode kan de fabrikant zien wanneer het artikel is gemaakt en afgevuld. Je zult dit dus wel bij de echte producent moeten checken. Ik zei het al, dit is geen gemakkelijke route. De kans is verder groot dat de producent je mail nooit zal beantwoorden.

Er bestaan trouwens speciale websites als checkfresh.com waar je productiedata kunt controleren. Maar of dit helemaal up to date is en wel echt klopt, weet ik ook niet zeker.

Er zijn boeven die zelfs de productiecode namaken

En dan nog… Zelfs dan heb je nog steeds niet de honderd procent garantie op een goede aankoop. Want er schijnen dus ook écht boeven te zijn die heel dure producten tot in de puntjes namaken; tot aan de verpakkingen en productiecodes aan toe. De nep- Louis Vuittonnetjes onder de cosmetica zeg maar. Dan is ook vaak niet meer te zien of je wel het juiste en echte product koopt. Alleen een kenner zal het verschil misschien opmerken. Je moet maar eens zoeken op YouTube naar bijvoorbeeld ’fake versus real La Mer’ of een ander luxe merk. Dan zie je hoezeer je gefopt kunt worden.

Maar is dat nu zo erg? Nou eigenlijk wel dus. Het zou namelijk zomaar zo kunnen zijn, dat er in je namaakproduct ingrediënten zijn gebruikt die níet op de ingrediëntenlijst staan. En dat is bij cosmetica, producten die je immers op je huid aanbrengt, niet zonder risico.

Ook in winkels kunnen oude producten liggen

Dit hele probleem speelt trouwens niet alleen online. Ook in winkels kunnen natuurlijk gewoon producten van twijfelachtige kwaliteit in het schap liggen. Dat risico speelt vooral bij de bekende voordeelketens die met goedkope partijen merkproducten stunten. Ik herinner me het verhaal van een peuter die ernstige verbranding opliep ondanks het gebruik van een zonnebrandcrème. De moeder verspreidde akelig uitziende foto’s van de verbrande en ontvelde rug, schouders en borst van het jongetje. Ik weet nog dat ik bij het zien daarvan dacht: het zou zomaar kunnen dat dit product over de datum was toen het werd verkocht…

Lag de voorraad wel echt in de koelkast?

De mensen die mij al vanaf het begin volgen, weten dat ik ook ooit ben begonnen met de verkoop via een kliniek.  Maar ik merkte dat ik daar niet genoeg controle op had. Lag de voorraad moisturizers wel echt in de koelkast? Zouden ze mijn producten niet per ongeluk in de vensterbank laten staan? Op een gegeven moment heb ik toen besloten alles weer in eigen hand te nemen en alleen nog maar online te verkopen. Op die manier wist ik wat ik verkocht en wist ik zeker dat het altijd vers en werkzaam was.

Te mooi om waar te zijn? Dan is het dat ook

Mijn motto is ook bij dit onderwerp toch weer: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Zie je een high end cosmeticaproduct ineens voor een prikkie aangeboden worden? Denk dan goed na. Je product heeft vast niet de kwaliteit die je zocht of is gewoon over de datum. En dan is zelfs ‘dat prikkie’ weggegooid geld.

 

Lieve groetjes,

Jetske

Onderzoekarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

10 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • nadine maart 29, 2019 (08:17)

  Hoi Jetske,

  Goed om dit bericht te schrijven, daar denk je niet snel aan! Mag ik vragen van welk merk jij oogschaduw en lippenstift gebruikt?

  Groetjes, Nadine

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee april 5, 2019 (10:05)

   Hoi Nadine, fijn om te lezen dat je mijn bericht interessant vindt om te lezen. Ik gebruik bijna nooit oogschaduw. De lippenstift die ik nu regelmatig op heb is de creme smooth lipcolour van Laura Mercier, kleur angelic 🙂

 • Karin maart 31, 2019 (15:26)

  Hoi Jetske,

  Wat vind je van de producten van Naïf voor volwassenen? (De face wash, dag- en nachtcrème)?

  Groetjes,
  Karin

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee april 4, 2019 (12:15)

   Bedankt voor je vraag! Jammer aan deze productlijn is dat ze zo te zien overal parfum in gebruiken…

 • Jeannine april 2, 2019 (12:12)

  Hoi Jetske,
  Ik lees dat je met een nieuw produkt komt.
  Is dit ook geschikt voor de gecombineerde huid.Grove porien en acne soms hier en daar drooge plekken in het gezicht.Graag advies.

  Mvg
  J

  • comment-avatar
   dr. Jetske Ultee april 4, 2019 (12:08)

   Hoi Jeannine,
   Het nieuwe Serum is ook geschikt voor een gecombineerde huid en acne.

 • trudy koning april 9, 2019 (13:29)

  GM Ik ben 80 jaar veel vd zon genoten in ons huis in Frankrijk en nu 4 wkn naar portugal.
  Ik heb Vision factor 50 gekocht en nu 2 dagn uitgeprobeerd in de achtertuin en allemaal op hals en zelfs handen rooe vlekken veel jeuk en erna schilvers.
  kennelijk niet geschikt voor mijn huid.
  Wat is uw advies nu te kopen zonder problemen net als jaren al nivea en nu duurdere en veel ergernis.

 • Naoual april 10, 2019 (12:23)

  Dag dr. Ultee,

  Alvast bedankt voor dit fijn artikel! Ik ben een grote fan! Wat is uw mening over producten enkel verkrijgbaar via een schoonheidsspecialiste of producten die vrij verkrijgbaar zijn?
  Vaak zeggen schoonheidsspecialistes dat actieve stoffen niet hoog genoeg zijn in vrij te verkrijgen producten en die van hun wel? Ik gebruik nu even een product via mijn schoonheidsspecialist van Arkana, hier zit azelaïnezuur 15% in. Het lijkt te werken, ik vind zeker de lotion fijn. Alleen vind ik het niet fijn dat de moisturizer in een open verpakking zit. Ook heb ik alle ingrediënten opgezocht, deze waren prima, behalve parfum… Dit was wel het laatste ingrediënt dus in mindere mate aanwezig in het product. De schoonheidsspecialist zei dat een open verpakking voor azelaïnezuur geen kwaad kan omdat dit de werking niet zou belemmeren, ik mag het alleen niet met mijn vinger uit de pot halen maar met een spateltje. Echter stel ik mijzelf de vraag of dit echt wel zo is. De producten zijn ook erg duur, ik zou ook geen andere producten van een ander merk mogen gebruiken omdat dit de PH waarde kan beïnvloeden van het product.

 • Monique april 13, 2019 (09:54)

  Hoi Jetske,

  Ik heb een vraag. Omdat vitamine A zuur creme al lange tijd niet wordt geleverd door de apotheek heb ik jou serum geprobeerd. Helaas werkt het niet tegen de puistjes en papels. Ik ben deze week s avonds begonnen met differin gel 0,1 %. Ik wil graag weten of dat ik dat kan combineren met jouw serum en moisturizer of vitamine C of exfoliant en hoe, welke volgorde.