• huidverzorging-voor-de-benen-en-voeten

Huidverzorging voor de benen en voeten

Nog geen drie weken geleden dacht ik echt dat het nooit meer lente zou worden, maar gelukkig had ik ongelijk! De lucht is blauw, ik hoor weer vogels zingen, er zitten blaadjes aan de bomen en overal zie ik bloemetjes. Wat hebben we daar verschrikkelijk lang op moeten wachten…

Het eerste wat ik afgelopen weekend gedaan heb, is mijn sandaaltjes en slippers onder een dikke laag stof vandaan gehaald. Helaas werd mijn aanvankelijke blijdschap wel een beetje getemperd door mijn spiegelbeeld; de sandaaltjes waren nog steeds leuk maar die benen erboven konden wel een opknapbeurt gebruiken. Om over mijn voeten maar niet te spreken… Omdat ik vast niet de enige vrouw in Nederland ben die haar voeten en benen afgelopen maanden behoorlijk verwaarloosd heeft, hier wat tips om die weer te laten stralen.

Weg met eelt

Maak het eelt van je voeten zacht door een voetbadje te nemen met wat olie er in. Heb je daar geen geduld voor (dat heb ik in ieder geval niet) breng dan ’s nachts een dikke laag vaseline, lanette crème, shea butter of jojaba-olie aan op het eelt. Bij voorkeur als de huid van je voeten nog wat vochtig is. Als het eelt wat zachter is geworden, kun je het eenvoudiger weg halen met een puimsteentje of een speciale vijl. Na het vijlen kun je je voeten met een milde scrub behandelen, zodat onder die laag dode huidschilfers weer frisse voeten tevoorschijn komen. Nog beter is het om dagelijks op de plekken waar je last van eelt hebt een exfoliant te smeren. Een product met een hogere concentratie glycolzuur, salicylzuur, of een polylhydroxy acid (PHA) als lactobionic acid doet wonderen. Je kunt je voeten dan ’s nachts insmeren met een wat vettere crème of een crème met een hoge concentratie ureum. Blijf je veel last hebben van eelt dan kan het zijn dat je last hebt van last van een schimmeltje. Je huisarts kan een receptje voor een antischimmelcrème voorschrijven.

Dode huidschilfers

Doordat de benen relatief weinig talgkliertjes hebben is de huid van de benen vaak heel erg droog. Water droogt je huid razendsnel uit: ga je in bad voeg dan altijd een badolie toe en was je benen met een zeep die weinig schuimt. Maak er verder een gewoonte van je benen elke dag in te smeren met een ongeparfumeerde wat vettere crème. Een dergelijk product hoeft niet veel te kosten, want hogere concentraties werkzame stoffen worden toch eigenlijk nooit aan bodyproducten toegevoegd. Er zitten vooral stoffen in die de huid gehydrateerd houden en die de huidbarrière herstellen. Houd je desondanks schilfertjes, smeer je benen dan in met de exfoliant die je voor je gezicht gebruikt. Je kunt ook een milde scrub gebruiken, maar dan wel direct je benen invetten na het scrubben

Ontsierende vaatjes

Veel vrouwen hebben last van ontsierende vaatjes op de benen/enkels. Ook hier is goed wat aan te doen. Dergelijke zichtbare vaatjes zijn prima te behandelen met behulp van lasers. Je hebt wel een beetje geduld nodig want het duurt circa 6 weken voordat de behandelde vaatjes weggetrokken zijn. In de regel zijn er meerdere behandelingen nodig. Heb je veel vaatjes op je benen dan zou het ook kunnen zijn dat je last hebt van spataderen. Met behulp van een echo onderzoek is hier eenvoudig achter te komen. Ga altijd naar een goede kliniek, hier kunnen ze uitzoeken wat het onderliggende probleem is en je beperkt de kans op vervelende complicaties

Ontharen

In de zomer vind ik het fijn om mijn benen te laten harsen, scheelt veel gedoe. Als je liever je benen onthaart met een scheerapparaat of mesje heb ik nog wel een paar tips voor je. Om het haar makkelijker af te scheren, moet de haar minstens twee minuten in contact geweest zijn met water. Het helpt dus om voor het scheren eerst even onder de douche of lekker in bad te gaan.

  • Talg, vuil en dode huidschilfers die zich opstapelen rondom de haarfollikels zorgen ervoor dat de haren schuin gaan liggen en dat het mesje minder goed over de huid glijdt ter plaatse van de haar. Dit is te voorkomen door voor de scheerbeurt de benen te wassen met een milde zeep. Nog slimmer is het om regelmatig een exfoliant te gebruiken. Het gebruik van een exfoliant voorkomt bovendien de kans op ingegroeide haartjes.
  • Een goed scheerproduct bestaat uit surfactants, water en polymeren. Hierdoor maak je de haren zachter en glijdt het mesje soepel over de huid. Gebruik bij voorkeur een ongeparfumeerd product om irritatie te voorkomen. Heb je een gevoelige huid dan kan het verstandig zijn om niet voor een scheerschuim te kiezen maar voor een milde afspoelbare gezichtsreiniger waaraan olie toegevoegd is. Een conditioner (ja, dat product wat je in je haar smeert zodat je het makkelijker door kan kammen…) werkt ook prima. Juist een product met veel schuim kan de huid irriteren.
  • Smeer de huid direct na het scheren in met een goede crème.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je benen met een laser te ontharen. Houd er wel rekening mee dat dat traject vele weken duurt en er altijd meerdere behandelingen nodig zijn. Meer iets voor het najaar waarschijnlijk. Hoe bleker de huid en hoe donkerder de haren hoe groter de kans op succes!

Mooie nagels

Met een vijl, nagelknippertje en lakje kom je een heel eind, tenzij je teennagels vol zitten met kuilen, groeven, bulten en verkleuringen. Als jouw nagels ook wat weg hebben van een onverharde weg, dan is de kans groot dat je last hebt van kalk- of schimmelnagels. De huisarts kan je eventueel terbinafine of itraconazol voorschrijven. Scheuren je nagels snel dan maakt biotine (vitamine B-complex) je nagels weer sterker.

Weg met die witte benen

Ja, ik weet het: mijn blog staat vol met stukken over de schadelijke effecten van de zon, maar ik word toch echt niet happy van mijn witte benen onder die zomerjurk! Aangezien de zonnebank of bakken in de zon voor mij no go is, gebruik ik een zelfbruiner. Het is heel lastig om goede en ongeparfumeerde zelfbruiners te vinden, kennen jullie ze wél, laat het me dan vooral even weten. En in de tussentijd ben ik zelf ook druk bezig om een goede zelfbruiner te ontwikkelen…. Ik houd jullie op de hoogte!

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
Hulp bij de keuze van de exfoliant,Een vochtarme huid (en hydraterende stoffen)
Zelfvertrouwen door zon (en huidkanker)
Bescherm je tegen de zon; smeer beter! 

29 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • katje december 13, 2013 (20:45)

    is een diodelaser doeltreffend om je benen definitief te laten ontharen??

    • author-avatar
      Jetske december 20, 2013 (16:21)

      Beste Katje,

      Voor informatie over laserbehandelingen zou ik je adviseren contact op te nemen met Annelijn van Ierland. Zij heeft eerder ook een blog geschreven over laserbehandelingen: http://jetskeultee.nl/laserbehandelingen/obj7784559.

      Groetjes Jetske

  • Wies augustus 13, 2013 (22:25)

    Ik ben erg benieuwd naar de zelfbruiner van Uncover. Deze ga ik zeker bestellen! Ik heb nog een vraag. Ik heb soms last van een enorme bult in mijn gezicht ( t-zone). Het lijkt op een kleine buil/bobbel en ligt onderhuids. Dit doet best zeer en het ziet er erg lelijk uit. Het erge nog: niks helpt! Ik smeer met salicyzuur, benzoylperioxide en een asprine plaatselijk als masker maar niks lijkt te helpen. Hij krimpt geleidelijk en na anderhalve week is er pas niks meer van te zien. Weet iemand misschien wat dit is en wat ik hier mee kan doen?

  • Peter juli 9, 2013 (18:28)

    @Ellij

    Ja hoor dat kan heel goed. Het is echt een basiscreme om de droge huid te hydrateren, net als Lanette creme. Er zitten dus verder niet echt actieve stoffen in, maar door de simpelheid is het soms juist een hele geschikte oplossing om de huid tot rust te brengen. Het gebeurt eigenlijk bijna nooit, maar als je niet goed tegen de Cetomacrol Creme kunt, kun je Lanette Creme proberen (let er wel even goed op dat daar dan geen Sodium Lauryl Sulfate en Propylene Glycol inzit).

  • Ellij juli 9, 2013 (17:33)

    Hallo Peter, mag de Cetomacrogol ook als dag en nachtcreme voor een droge huid gebruikt worden.

  • Daphne mei 27, 2013 (22:15)

    @ Peter

    Wat heerlijk om jouw nuchtere, o zo nuttige en deskundige adviezen hier steeds tussen te vinden nu Jetske zo weinig tijd heeft om nog consequent op vragen en opmerkingen in te gaan.

  • Peter mei 26, 2013 (20:59)

    Hoi Andrea,

    Je kunt de zonnebrand creme voor je lichaam en gezicht gebruiken.

  • Andrea mei 26, 2013 (18:37)

    De zonnebrandcrème is voor het lichaam, is deze ook voor het gezicht te gebruiken? Het gezicht wordt het vaakst aan de zon blootgesteld, maar de zonnebrandcrème is voor het lichaam?

  • Renate mei 24, 2013 (17:10)

    Voor |Peter;

    Dankje voor de tip om de exfoliant wel eerst goed in te laten trekken, dat deed ik dus niet.

  • Em mei 24, 2013 (16:44)

    @Peter: ja dat weet ik, ik gebruik zelf ook regelmatig cetomacrogolzalf. Maar dat maakt de lanette-crème niet minder verrassend als advies. Ik zie Jetske als basiscrème altijd lanette aanraden, niet de cetomacrogol-crème. Terwijl juist de lanette-crème een van de bestanddelen blijkt te bevatten die we – naar ik dacht – met knoflook en crucifixen te lijf moesten gaan. Dat was eigenlijk mijn punt. (Ook (huis-) en andere artsen schrijven naar mijn ervaring gemakkelijker lanette voor dan cetomacrogol. Eigenlijk verbazend dus.)

    Waar komt jouw kennis trouwens vandaan? Ik zie je nogal eens advies geven. Ben je medisch onderlegd of een ervaringsdeskundige?

  • Peter mei 23, 2013 (20:42)

    @Renate

    Super dat het goed gaat bij jou. Zeker bij een gewone exfoliant is het van belang dat het product de juiste zuurgraad heeft, dat punt is minder van belang bij vitamine a zuur. Het eerst smeren van de moisturizer, en pas daarna de exfoliant wordt geadviseerd om de werking van de exfoliant iets milder te maken. Wanneer dat goed gaat kun je inderdaad gewoon de moisturizer over de exfoliant aanbrengen. Laat de exfoliant dan wel even intrekken (zo n 10 minuten), zodat de zuurgraad van de moisturizer de werking van de exfoliant niet beinvloedt.

  • Peter mei 23, 2013 (20:27)

    @Em

    Dat snap ik ook niet precies. Inderdaad is Lanettewas SX een combinatie van Sodium Lauryl Sulphate en Cetostearylalcohol.

    Bij ons in de apotheek hebben ze ook Cetomacrogol Creme FNA. Deze bevat cetomacrogolwas, cetiol, sorbitol, water, sorbic acid. Precies hetzelfde dus afgezien van de cetomacrogol was. Cetomacrogol was bestaat uit Cetomacrogol en Cetostearylalcohol. Kortom SLS is vervangen door Cetomacrogol.

  • Renate mei 23, 2013 (20:16)

    Beste Peter,

    Dankjewel voor je uitgebreide reactie.

    Ik gebruik alle producten al twee maanden, ben dus wel gewend eraan.

    Maar ik begrijp dus dat je eerst moisturizer/dagcreme moet gebruiken en daarover heen de exfoliant of vit.Azuurcreme/? ik doe het net andersom….

    Ik gebruik de exfoliant en de vit.Acreme niet tegelijkertijd, maar wissel ze af.

    Spotcorrector Garnier: ja ik weet het,erzitten niet enkel goeie dingen in, maar hij werkt erg goed en ik gebruik hem maar op piepkleine deeltjes van gezicht. Ik heb de nachtversie, is een soort gel, niet te gebruiken als moisturizer in mijn opinie, daarvoor vind ik hem te droog.

    Benzoylperoxide gebruik ik alleen s ochtends, daarna dagcreme bodyshop

  • Peter mei 23, 2013 (17:35)

    @Marijke @ Renate

    Ik denk dat het wel belangrijk is om niet direct met alle producten tegelijk te beginnen. Natuurlijk heb je net de producten in huis en wil je direct alles proberen, maar je huid kan daar juist onrustig van worden en je weet niet precies waar het dan aanligt.

    Begin eerst een paar dagen met de facewash, toner en moisturizer. Wanneer dat goed gaat kun je s avonds een exfoliant toevoegen. Belangrijk: vitamine a zuur is in principe een soort exfoliant, deze smeer je dus niet tegelijk! Eventueel kun je afwisselen tussen vitamine a en exfoliant, maar vitamine a zuur is redelijk heftig, dus begin eerst eens met om de dag s avonds vitamine a zuur. Het beste is om dan geen creme te smeren, dit beinvloedt de ph van de exfoliant. Wanneer het toch te heftig is kun je eerst de moisturizer smeren en daarna de exfoliant.

    Wanneer je een exfoliant gebruikt is het zeer aan te raden om overdag een creme of zonnebrand met minimaal spf 15 te smeren. Met exfolieren haal je je hoornlaag van je huid, welke je normaal gesproken beschermt tegen de zon.

    Persoonlijk zie ik de spotcorrector van Garnier (niet parfum/alcoholvrij!), de vitamine c creme, en de Niacex als een moisturizer. Dus kies of voor 1 van deze producten of voor de moisturizer van Paula/Bodyshop. En een dagcreme kun je ook prima s nachts smeren, dus je hebt eigenlijk maar 1 moisturizer nodig. Eventueel kun je als de moisturizer van Paula/BodyShop niet voedend genoeg is nog deze bij smeren, maar onthoudt meer producten geeft ook meer kans op huidreacties. De truc zit hem er toch ook in om juist een zo simpel mogelijke routine te vinden die bij jou werkt.

    Benzoylperoxide heeft eigenlijk ook grotendeels dezelfde werking als een exfoliant en vitamine a zuur. Je begint hiermee alleen s avonds, en wanneer je huid goed reageert kun je dit eventueel ook overdag gebruiken. Maar onthoudt dit middel weekt ook je bovenste huidlaagje los en maakt je huid gevoeliger voor zonlicht.

    Hopelijk is het iets duidelijker! Wanneer jullie nog vragen hebben, stel ze maar. En onthoud, meer producten is echt niet beter.

  • Renate mei 22, 2013 (17:25)

    Hallo Jetske en Marijke,

    Ik sluit mij aan bij bovenstaande vraag van Marijke, ik gebruik dagcreme, toner en facwash van de Bodyshop ( aloe vera-lijn), exfoliant van Paula s choice, benzoylperoxide, darkspot corrector van Garnier voor pigmentsnor en ook vit. Azuur creme via de dok…ik geloof dat je wel eens hebt geschreven over dat de ene creme de werking van de andere creme teniet doet, dus ik zou ook graag de goede volgorde weten.

    Alvast bedankt,

    Renate

  • marijke mei 22, 2013 (07:38)

    Beste Jetske,

    Even los van dit topic, want vond even niet waar ik het kon plaatsen, bij recente artikelen..

    Mijn vraag lijkt een beetje op bovenstaande, ik heb de produkten van Paula s choice. Cleaner, toner, exfoliant en dagcreme. Nu heb ik ook vitamine a zuur (vermeng ik meestal een beetje met dagcreme) , vitamine c creme (dokter) en Niacex (4% niacinamide).

    Op welke volgorde moet ik alles smeren en hoe vaak, en moet er ook nog vitamine E aan toegevoegd worden.. Ik zie door de bomen het bos niet meer!

    Hoop van u te horen, alvast bedankt!!

    Mvg,

    Marijke

  • Em mei 21, 2013 (12:33)

    Oh, over lanette-crème gesproken, ik lees net iets bijzonders wat ik toch heel graag zou willen vragen.

    Het belangrijkste bestanddeel van lanette-crème is lanettewas SX, en dat is een mengsel van twee bestanddelen waarvan het ene goed is voor je huid maar het andere is… SLS! (natriumlaurylsulfaat). Maar dat zou toch juist heel slecht zijn voor je huid, en een van de bestanddelen die je met een gevoelige huid juist met verve en kracht zou moeten vermijden en in Jetskes lijstje van te mijden ingrediënten staat?

    Waarom dan toch regelmatig het advies om lanette-crème te gebruiken? Is SLS minder erg dan lijkt?

  • Peter mei 14, 2013 (12:20)

    @Brechtje

    De LRP Lipikar Baume AP bevat wel 4% niacinamide, De 2% is ook niet dramatisch (het kan nog minder), maar het is gewoon de typische concentratie voor over the counter producten. De effectiviteit bij pigmentvorming en acne enzo is alleen bewezen bij 4%

  • Femke mei 14, 2013 (11:12)

    Kun je dus ter voorkoming van ingegroeide haartjes een 1% BHA (die ik voor mijn gezicht gebruik) smeren? Ik heb er met name bij mijn bikikilijn last van.

  • Brechtje mei 14, 2013 (10:10)

    @Peter. Toch merk ik aan mijn huid dat de gezichtscrème exfolieert.

  • Peter mei 13, 2013 (23:42)

    @Brechtje

    Helaas, alle decubal producten bevatten maximaal 2% niacinamide. De bodylotion en gezichrscreme vitaal bevatten precies 2%.

  • Brechtje mei 13, 2013 (21:55)

    De bodylotion van Decubal lijkt mij goed, met naar ik schat 4% niacinamide. Ingredienten op de website van Decubal.

  • nicole mei 13, 2013 (15:18)

    Hoi!

    Ik heb twee vraagjes. Ik gebruik elke dag een aparte zonnebrand creme maar ik vroeg me af of je daarover ook een foundation/tinted moisturizer kan gebruiken waar ook een spf in zit? Ik weet dat zo n spf in foundation/cremes niet zo veel voorstelt met het beetje dat je smeert maar is het erg om twee verschillende producten met spf op elkaar te smeren of kan ik beter opzoek naar een foundation zonder spf?

    En ik vroeg me af of je zou willen kijken naar de ingredienten van deze (nieuwe) zonnebrandcreme, ik gebruik nu biodermal gevoelige zonnemilk spf 30 maar vind hem af en toe iets te vettig voor mijn huid.

    Het gaat om La Roche-Posay ANTHELIOS Dry touch crèmegel SPF 30

    Er staat dat het een nieuw filter systeem bevat: Mexoplex en dat het uva niveau strikter is dan de Europese richtlijn. Ook staat er dat hij fotostabiel is en dermatologisch getest. (ingredienten staan op volgorde)

    AQUA / WATER

    HOMOSALATE

    ETHYLHEXYL SALICYLATE

    SILICA

    STYRENE/ACRYLATES COPOLYMER

    C12-15 ALKYL BENZOATE

    TALC

    DROMETRIZOLE TRISILOXANE

    ETHYLHEXYL TRIAZONE

    BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE

    GLYCERIN

    PENTYLENE GLYCOL

    BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE

    POTASSIUM CETYL PHOSPHATE

    DIMETHICONE

    PERLITE

    PROPYLENE GLYCOL

    ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER

    ALUMINUM HYDROXIDE

    ARACHIDYL ALCOHOL

    BEHENYL ALCOHOL

    CAPRYLYL GLYCOL

    DISODIUM EDTA

    INULIN LAURYL CARBAMATE

    ISOPROPYL LAUROYL SARCOSINATE

    OCTOCRYLENE

    PEG-8 LAURATE

    PHENOXYETHANOL

    STEARIC ACID

    STEARYL ALCOHOL

    TEREPHTHALYLIDENE DICAMPHOR SULFONIC ACID

    TITANIUM DIOXIDE [NANO] / TITANIUM DIOXIDE

    TOCOPHEROL

    TRIETHANOLAMINE

    XANTHAN GUM

    ZINC GLUCONATE

    Alvast bedankt!

  • Lidy mei 12, 2013 (11:52)

    Mooi!! een zelfbruiner in het assortiment. Wanneer kunnen we die verwachten? Voor de toekomst zou een mooie bodylotion, deodorant en een foundation zou ik ook erg fijn zijn.

  • Anne G. mei 12, 2013 (06:01)

    Paula s Choice heeft een zelfbruiner 🙂

    Zelf heb ik niet zo n goede ervaring met zelfbruiner: ze vlekken snel en ze maken mijn huid oranje i.p.v. bruin XD

  • M mei 11, 2013 (19:46)

    Beste Jetske,

    Welke zelfbruiner gebruik je momenteel?

  • Em mei 10, 2013 (19:39)

    Ik zie trouwens net dat Clinique een parfumvrije zelfbruiner heeft, maar dat wist je vast al.

    Geen ervaring mee. Ben wel benieuwd.

  • Em mei 10, 2013 (18:58)

    Oh ik ben ongezien al fan van je zelfbruiner! Alleen voor de benen of ook voor het gezicht? Vooral dat laatste zou fijn zijn.

    Ik heb zelf alleen ervaring met de zelfbruiners van Vichy en Chanel, maar deze bevatten allebei parfum helaas.

    Enneh… komt er ook Uncover Skincare Make-up? (Al zou die dan beter Cover Skincare kunnen heten. 😉 )

    Groetjes,

    Em

  • Peter mei 10, 2013 (17:40)

    Hoe weet je nou of een gezichtreiniger mild is? In “1” wordt gezegd dat alkalische zepen niet goed zijn, omdat deze de huid sterk ontvetten en de pH beinvloeden. Een synthetische zeep (syndet), die ph-huidneutraal is is het beste, met milde surfactants.

    Maar wat zijn dan milde surfactants? In “1” wordt ook gezegd dat in het algemeen geldt dat de volgorde van irritatie als volgt is: cationic=anionic>amphoteric>nonionic. Anionische zijn meer irriterend en beinvloeden de proteinen in je huidbarriere meer. Maar vervolgens zeggen ze ook dat nonionic meer fatty acids (stearic acid) oplost dan anionische, en daardoor meer uitdrogend zijn en de lipiden laag meer aantast dan sodium cocoyl isethionate (anionisch). In een gemengd systeem is dit effect minder, dus gecombineerd met een amphoteric surfactant (cocamidopropyl betaine misschien?).

    Ook het toevoegen van fatty acids “2” kan de beschadiging door water en reinigers aan de lipidenlaag verminderen. Dit werkt het best in vloeibare reinigers die je afspoelt, zij kunnen vegetable oils, glycerol en petrolatum achterlaten wat de huidbarriere intact houdt.

    Allemaal leuke theorie, maar is een pure nonionic reiniger (IM Freistil Shampoo) dan in feite slecht? Of juist niet omdat ze het minste kans op huidirritatie geven. Zwitsal Gevoelig Huidje Wasgel gebruikt cocam..betaine, cocoglucoside, panthenol allantoine en een kleine hoeveelheid SLES, is dat dan goed bijvoorbeeld? Het zou fijn zijn als er een duidelijke ranking of iets dergelijks zou zijn van surfactants. Jetske kun je ons hier nog iets over vertellen?

    “1” A Guide to the Ingredients and Potential Benefits of Over-the-Counter Cleansers and Moisturizers for Rosacea Patients

    “2” Skin Moisturization, Leyden/Rawlings

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!