• Hydratatie

Hydratatie van binnenuit

Ik kom net uit Noorwegen en daar was het flink koud. En dat merk ik direct aan mijn huid: ik kan wel blijven smeren … Misschien herkenbaar? Kun je naast smeren nog iets van binnenuit doen om je huid weerbaarder te maken tegen de kou? Ik ben voor je op zoek gegaan.

Dit zegt de wetenschap

Ik vond een mooie review met daarin 66 studies naar supplementen die je huid van binnenuit hydrateren. En wat ik al wel een beetje verwachtte: collageen en ceramides doen dit blijkbaar het beste.

 
Maar studies naar omegavetzuren zijn niet meegenomen in deze analyse. Terwijl we inmiddels weten dat een tekort aan omega 3-vetzuren vaak gepaard gaat met een heel droge huid. Slim dus om meer van deze stofjes binnen te krijgen. Ik ben er wel een voorstander van om zoveel mogelijk uit je dagelijkse voeding te halen. En mocht dat niet voldoende zijn dan zou je goede supplementen kunnen proberen …

Ghee

Mijn vriend die uit India komt heeft in mijn keuken Ghee geïntroduceerd en dat gebruik ik nu regelmatig. Ghee wordt in de Ayurveda gezien als ‘holy medicine’ en wordt in India al eeuwenlang gebruikt. Deze geklaarde boter bevat een ideale combinatie van omegavetzuren en een hoge concentratie butyric acid; dat laatste doet wonderen voor je darmen en werkt ook nog eens ontstekingsremmend.

Meer goede vetten

Ik heb verder voor de goede vetten ook weer extra noten, avocado, olijfolie, lijnzaad en chiazaad op mijn menu gezet. En het is niet voor niets dat ze in het koude noorden veel vette vis eten en zelfs dagelijks levertraan nemen. Gelukkig hebben we voor dat laatste nu fijnere alternatieven, want van de geur en smaak van levertraan word je niet vrolijk!

Zo eet je noten het beste

Mijn notentips:

  • Iets wat volgens mij bijna niemand weet is dat het echt zo veel beter is om noten voor het eten een nachtje in water te weken. Heel veel noten zijn supergezond: bedenk maar dat er in zo’n klein zaadje alle stoffen zitten die nodig zijn om een enorme boom te laten groeien. Maar helaas bevatten noten ook stoffen zoals tanines en phytaten die minder goed (en soms zelfs toxisch) voor ons zijn. Die kunnen namelijk voorkomen dat goede stoffen als calcium, ijzer, zink en magnesium opgenomen worden door ons lichaam en ook kunnen deze stoffen het onze spijsvertering lastig maken. Dat heeft de natuur slim gedaan want zo kunnen de zaden in de natuur makkelijk overleven: ze worden minder snel opgegeten door dieren en ontkiemen pas onder gunstige omstandigheden (na een regenbui). Zo kan het voortbestaan van een plant gegarandeerd worden. Door de noten te weken (deze stoffen zijn wateroplosbaar) verwijder je eigenlijk alleen de slechte stoffen en maak je het voor de goede stoffen een stuk makkelijker om hun werk te doen. Het enige wat je nodig hebt is een beetje water en dat doe je dus door de noten minstens 8 uur te weken!
  • Koop verder je noten echt biologisch. Als de notenbomen bemest zijn met kunstmest met veel fosfaten is de concentratie phytaten in de noot namelijk nog een stuk hoger.
  • Ben je toch van plan om je noten ongeweekt te eten kies dan liever voor noten zonder schilletje. Dat geldt zeker voor amandelen.

 
Hebben jullie nog foodtips om je huid van binnenuit te hydrateren?
 
Lieve groetjes, Jetske
 

11 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Rita van der Horst februari 3, 2023 (12:21)

    Helemaal juist Karima!

  • Brechtje januari 29, 2023 (15:15)

    Het argument van het Voedingscentrum tegen ghee is dat er veel verzadigd vet in zit. Daarnaast bevat het veel calorieën.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee januari 31, 2023 (13:23)

      Hoi Brechtje,
      Ik adviseer Ghee met mate te nemen want het blijft vet en heeft een hoog calorische waarde! Maar hoewel het gesatureerd vet bevat is er niet aangetoond dat dat ook het cholesterol verhoogt. Sterker nog, sommige studies tonen zelfs een beschermend effect aan.
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215354/
      Er zijn zelfs aanwijzingen dat het kan helpen bij gewichtsverlies (mits in mate genomen). Ghee heeft voordelen die bijvoorbeeld gewone boter niet heeft. Zo bevat het meer vitamines en een hogere concentratie butyric acid en geen melksuikers, lactose of casein.

      Een goed recent overzichtsartikel dat de gezondheidseffecten opsomt is dit: https://www.researchgate.net/publication/346457256_Health_benefits_of_ghee_clarified_butter_-_A_review_from_ayurvedic_perspective

      • Brechtje februari 5, 2023 (14:03)

        Dankjewel voor je antwoord, interessant!

  • Noor januari 20, 2023 (13:36)

    Hi, vraagje: moet je het water waarin je de noten hebt geweekt weggooien, omdat daar dan de slechte stoffen inzitten?
    Ik laat de nootjes in mijn ontbijt namelijk altijd samen met de havermout een nachtje weken. Maar als ik op die manier niet van de slechte stoffen af kom, heeft het niet zoveel zin.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee februari 2, 2023 (08:46)

      Hoi Noor,

      Mijn advies zou zijn de noten apart van de havermout te weken en het water hierna weg te doen.

  • Joke januari 20, 2023 (11:53)

    Noten weken? Daar worden ze toch helemaal zacht van? Ik koop ze lekker knapperig geroosterd op de markt. Zonde om ze in het water te stoppen! Daar worden ze niet lekkerder van.

  • karima januari 19, 2023 (18:51)

    Dezelfde voedingscentrum die margarine promoot…think twice

  • Grace januari 19, 2023 (12:29)

    Goede middag ,
    Een vraagje wat ik niet begrijp.
    Over Ghee, is het nou goed of niet??
    Jetske gebruikt het regelmatig en de
    Voedingscentrum raad het af !!

    De hartelijke groeten,
    Grace.

  • Brechtje januari 15, 2023 (18:49)

    Ghee wordt afgeraden door het Voedingscentrum.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!