

Je cosmetica parabeenvrij?
Bijna dagelijks krijg ik de vraag wat ik vind van parabenen in cosmetica. Het antwoord op deze vraag is niet zo eenduidig, maar ik vertel er graag wat meer over. Zodra je weet hoe het zit, kun je een eigen keuze maken of je producten met deze stoffen wilt gebruiken of adviseren…
Eerder schreef ik er al een blog over (Hoe zit het nu precies met parabenen en Parabenen, borstkanker of onvruchtbaarheid?) maar er is nog zo veel meer te vertellen!
Bewaarstoffen zijn nodig
Van alle bewaarstoffen zijn parabenen de meest gebruikte. De term parabenen is eigenlijk een verzamelnaam van stoffen, de meest voorkomende parabenen zijn Methylparaben, Ethylparaben, p-Propylparaben, Isobutylparaben, n-Butylparaben and Benzylparaben. Over het algemeen zitten er meerdere parabenen in een product.
Parabenen zijn moeilijk te vermijden, een onderzoek naar de bewaarstoffen van 215 cosmetische producten toonde aan dat er in 99% van de cosmetische crèmes parabenen werden gebruikt (abstract). De kans dat huidproblemen door andere ingrediënten – en dus niet door parabenen – worden veroorzaakt, is dus veel groter.
Helaas zitten er in onze cosmeticaproducten schrikbarend veel irriterende stoffen, waarvan er vele een aanzienlijk grotere kans op allergische reacties en huidirritatie geven. Parfum is bijvoorbeeld de nummer 1 veroorzaker van huidproblemen, maar wekt bij de consument lang niet zo’n negatieve associatie op. Sterker nog, het eerste wat veel mensen doen bij het uitproberen van een cosmeticaproduct is testen of het wel lekker ruikt.
Parabenen zitten ook in je eten …
Wat de meeste mensen niet weten is dat parabenen niet alleen in cosmetische producten zitten; de kans is groot dat je ook met je ontbijt, lunch of avondmaaltijd een hoeveelheid parabenen hebt binnen gekregen. Soms zijn ze toegevoegd, maar dikwijls zitten er van nature parabenen in voedingsstoffen. Voor de bewuste eters onder ons; zelfs in komkommer, fruit, groene thee en soja zitten van nature parabenen. Heel nuttig, want op deze manier beschermen deze producten zich tegen bederf.
Ook aan medicijnen worden vaak parabenen toegevoegd. De CIR (Cosmetic Ingredient Review, een Amerikaanse adviesraad die zeer wetenschappelijk en kritisch kijkt naar de veiligheid van cosmetica ingrediënten) beoordeelde methylparaben, propylparaben, en butylparaben in 1984 veilig in cosmeticaproducten in percentages tot 25% (link). De veiligheid van parabenen werd door de CIR in 2003 en 2005 (waarbij er specifiek gekeken werd naar de veiligheid van parabenen bij vrouwen en kinderen) aanvullend onderzocht en nog steeds veilig bevonden.
Uv-schade door parabenen?
Maar misschien moet je toch wel een beetje zorgen maken over parabenen in cosmetica… Aanwezigheid van parabenen in een crème zou in theorie huidveroudering ten gevolge van de zon kunnen versnellen. Dat zou kunnen betekenen dat een antirimpelcrème met parabenen de zaak meer kwaad dan goed doet. Een studie uit 2006 (abstract) liet zien dat menselijke huidcellen (keratinocyten) in een reageerbuisje en blootgesteld aan parabenen voor 24 uur, meer beschadigd worden door uv-B-straling dan huidcellen waaraan geen parabenen toegevoegd waren. Zonder de straling was er geen verschil. Overigens zou je dit kunnen ondervangen door dagelijks een SPF op te smeren, sowieso een verstandig idee.
Zijn parabeenvrije producten dan beter?
Parabeenvrije producten zijn niet per definitie beter. Vaak zijn er aan deze cosmetica ouderwetse bewaarstoffen toegevoegd die een veel slechter veiligheidsprofiel hebben. Ik denk dan bijvoorbeeld aan stoffen als:
- methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone
- quaternium-15
- 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diolaka (AkaBronopol)
- diazolidinyl urea
- imidazolidinyl urea
- DMDM Hydantoin
Ik las pas een uitspraak van iemand over het gebruik van parabenen in cosmeticaproducten en daar sluit ik me graag bij aan:
”If you’re the kind of person who triple-locks and checks her doors, you’ll use paraben-free products. Yet, based on the current scientific research, there does not seem to be health risks from paraben use in typical skin care products, so I myself am sticking to my tried-and-true favorite beauty products, regardless of paraben content.”
Groeten Jetske
(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)
Lees ook
Wat betekenen hypoallergeen of pH-neutraal?
Parfum in (heel veel) babyproducten,
Mannen- en vrouwencosmetica: zoek de verschillen,
Luxe ingrediënten voor je huid,
Alcohol in huidverzorgingsproducten, liever niet!
Tegen rommel op de cosmeticamarkt
De zoektocht naar jouw wondercrème.
27 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Chantal juli 24, 2014 (18:31)
mee eens, parabenen drogen je haar ook uit. Een tijdje heb ik van alles geprobeerd, zelfs bakingsoda. Maar ook daar wordt je haar droog en springerig van als je fijn haar hebt. Nu las ik iets over tamanu olie en heb dat gekocht via een webshop http://www.tamanu.nl en het resultaat is verbluffend. Ik gebruik het in de haarpunten en las ook dat het goed voor de huid is en dat is het bij mij ook. Ik had een droge huid en nu heb ik een gezonde kleur.
-
Peter oktober 26, 2013 (13:27)
@Gaya
Bedenk dat in veel cosmetica waar geen parabenen worden gebruikt, er wel is gekozen voor andere vaak minder goede alternatieven. Elk product bevat conserveringsmiddelen, parabenen zijn zeker niet de slechtste. Wanneer de zonnebrandcreme geen irriterende stoffen bevat, de juiste zonnefilters heeft, en je huid er goed op reageert, beschermt de creme je wel tegen huidveroudering.
-
Jetske november 7, 2013 (10:39)
Beste Gaya,
Als er geen parabenen gebruikt worden, worden er vaak minder goede alternatieven gebruikt zoals Peter ook aangeeft. De zon veroorzaakt 90% van de huidveroudering en een zonnebrandcrème zorgt dus zeker voor bescherming!
Groetjes Jetske
-
-
Gaya oktober 25, 2013 (23:25)
Ik zit helemaal met een dilema nu, want veel zonnebrandcrémes hebben parabenen.
Dus als ik een zonnebrand met parabenen gebruik, zorgt dat dan voor huidveroudering of beschermt het mijn huid juist tegen ouder worden?
-
Lieke augustus 26, 2012 (13:46)
Goedemiddag,
uit een contactallergie test is gebleken dat ik allergisch zou zijn voor parabenen.
Als ik dit zo lees zou het niet erg logisch zijn.
Kan u mij hier wat meer over vertellen?Met vriendelijke groet,
Lieke
-
Judith juni 5, 2012 (23:33)
Hoi Jetske,
Ik zie ineens het ingredient Quarternium 15 voorbij komen. Had hier nog nooit van gehoord totdat er een heftige formaldehyde allergie bij werd ontdekt naar een allergie huidtest. Wat ik heel erg lastig vond is dat de arts zei: het zit niet letterlijk in cosmetica en huidverzorgingsproducten, maar wel andere stoffen die een soortgelijke verbinding oproepen.
Nou, ooit een poging gedaan om daar achter te komen, en alle etiketten op potjes te lezen, maar dat is echt niet te doen. Heb jij advies /tips?Grts Judith
-
Jetske mei 10, 2012 (11:12)
Hi Lis,
Wat fijn om te lezen dat je zo blij bent met je huid. Ik heb ook al eerder wat geschreven op mijn blog over natuurlijke cosmetica:
http://jetskeultee.nl/2010/02/12/natuurlijke-cosmetica-veilig-of-niet-veilig/Succes verder met je huid!
Groeten Jetske -
Anoniem april 10, 2012 (00:29)
Beste Jetske,
Bedankt voor je reactie.
Ja, ik ben echt ontzettend blij met mijn huid. Al neigt het nu sneller naar de droge kant. Goed blijven hydrateren dus. Ik moet wel zeggen dat ik zeker niet alle natuurlijke ingredienten kan verdragen, zoals wich hazel en amandelolie.
Na mijn Roaccutane kuur voelde ik mij echt opgebrand, mijn ogen hebben een beschadiging opgelopen en ik werd er depressief van, vandaar mijn keuze voor natuurlijke cosmetica. Dat is eigenlijk ontstaan door het gebruik van Roaccutane. Na zoveel chemische troep in mijn lichaam wil ik nu het liefst dicht bij de natuur blijven. Die keuze heb na het stoppen pas gemaakt. Mijn acne was trouwens niet weg na de kuur. In de loop van de maanden na het stoppen is alles weggegaan. Ik had overigens wel de minimale dosis gehad. Als ik nu iets voel opkomen gebruik ik Kamille en dat gaat prima!
Groetjes Lis
-
Jetske januari 11, 2012 (16:01)
Beste Joke,
Optiphen bestaat uit Phenoxyethanol en Caprylyl Glycol. Beide stoffen zijn een prima vervanging voor parabenen hoewel er natuurlijk aan alle bewaarstoffel wel weer nadelen zitten. Toch kunnen we niet zonder!
groeten jetske
-
Joke december 13, 2011 (13:25)
Hallo
ik wil graag weten of opthipen een betere conservering is dan parabeen?Bij voorbaat dank
met vriendelijke groet
Joke -
Jetske november 24, 2011 (15:27)
Hallo Lucy,
Geen dank hoor, en als je een goede lippenbalsem hebt gevonden hoor ik het graag!
Groeten Jetske
-
Lucy november 1, 2011 (14:47)
Hoi Jetske,
Dank je wel voor je antwoord! De lippenbalsem van La Roche Posay SPF 50 laat een sterke witte waas achter. Ik heb nu de Ultralip besteld, ben benieuwd. Het is echt heel fijn dat je altijd de tijd neemt om de vragen te beantwoorden, dank je wel!
Groetjes, Lucy.
-
Frank oktober 31, 2011 (22:24)
Helemaal mee eens Jetske maar kijk nu niet is alleen wat goed is voor de huid schadelijke stoffen ( chemische stoffen ) kunnen ook in je bloedbaan komen en na jaren schade aanbrengen aan je organen BV Propylene glycol Butylene glycol wordt oa in haarlak gebruikt.
Syntetische emulgatoren PEG ,RETH , Parabenen , chemische parfums ( al kun je op natuurlijk parfum ook reageren maar in veel mindere mate ,Triclosan , Tolueen , allemaal foute stoffen.
En Jetske het is niet altijd zo dat de stoffen die bovenaan in de INCI lijst staan daar ook het meeste van zit dit is geen garantie maar ieder is vrij te nemen wat die zelf wil maar blij zo dicht mogelijk bij de natuur .groetjes Frank.
-
Jetske oktober 31, 2011 (18:24)
Beste Frank,
Zoals je leest gebruikt Lisette niet enkel natuurlijke producten. Overigens is er een groot verschil tussen SLS (sodium lauryl sulphate) en SLES (sodium laureth sulphate). SLS is zeker ook een van de stoffen die je in mijn lijst van te mijden ingredienten terug kunt vinden.
Goed dat je toch producten hebt gevonden die je bevallen! En goed te horen dat je kritisch blijft op wat je wel en niet smeert! Dat is in ieder geval iets waar we het absoluut over eens zijn!!!
Groeten Jetske
-
Jetske oktober 31, 2011 (18:17)
Beste Lisette,
Wat fijn dat je huid weer perfect is en je een natuurlijk product hebt gevonden wat werkt voor jou. Wat eigenlijk voor alle huidverzorgingsproducten geldt, is dat het belangrijk is te kijken welke stoffen erin zitten. Er zijn prima natuurlijke ingredienten die een bewezen werkzame effect hebben op de huid. Hiernaast zijn er zeker ook natuurlijke stoffen juist helemaal niet goed zijn.
Ik zag overigens op je blog dat je ook roaccutane en differin hebt gebruikt. Dan snap ik zeker dat je acne een stuk minder is geworden! Roaccutane is echt een paardenmiddel bij acne. Differin is een vorm van vitamine A en werkt goed bij acne.Ik hoop dat je huid er zo perfect uit blijft zien, groeten Jetske.
-
Jetske oktober 31, 2011 (18:00)
Beste Mokka,
De reden dat dit ingredient staat genoemd is dat het een bekende allergeen is. Zie bijvoorbeeld dit onderzoek.
En wat betreft de rest van je reactie, daar ben ik het helemaal mee eens!Groeten Jetske
-
Jetske oktober 31, 2011 (17:45)
Beste Lucy,
Als een product je huid beschermt tegen UVB straling, dan zie je dat terug in de SPF en als er het ook beschermt tegen UVA stralen vind je een UVA logo op de verpakking. Op deze manier kun je dus goed bekijken of het product beschermt tegen de zon.
Als er zink oxide of titanium dioxide inzit en het product geen wit laagje op de lippen achterlaat, dan weet je dat er nanotechnolgie is gebruikt. Hier is nogal wat discussie over. Er is geen bewijs dat als je het in creme vorm op een gezonde huid aanbrengt het schade veroorzaakt. Wat het effect op de lange termijn is als je deze nanodeeltjes binnenkrijgt – bijvoorbeeld in een creme in sprayvorm of via je lippenbalsem – is niet bekend! Zelf zou ik dat om deze reden ook niet gebruiken. In het eerste product staat titanium dioxide hoog op de INCI lijst. Je kunt zelf testen of het een witte laag achterlaat op je lippen of niet.
Het andere product bevat verschillende filters; zowel chemische filters als tinosorb (lees ook de blog een goede zonnebrandcreme ) maar ik zie niet direct hele vreemde dingen.
Zoals ik in de blog verslaafd aan lippenbalsem schreef: Ik gebruik zelf gewoon vaseline op mijn lippen met een dun laagje van mijn zonnebrandcreme (zie hier). Werkt prima!Succes! Groeten Jetske
-
frank oktober 27, 2011 (23:55)
hoi jetske , het sodium benzoate zit niet meer in de produkten van earth line ze gebruiken nu oa phytic acid als conservering groetjes frank
-
Frank oktober 26, 2011 (20:32)
Jetske je bent toch wel met me eens dat vasaline geen enkele toegevoegde waarde heeft het doet verders helemaal niets voor de huid.
Produkten met natuurlijk parfum geuren van bloemen en plantjes ( niet het syntetisch parfum dus ) is veel beter voor de huid als de syntetische variant.
Jetske ik heb in die bijna 14 jaar dat ik nu huidverzorging gebruik al heel en heel veel produkten gebruikt van duur tot goedkoop en wat je ook smeert ouder worden doe je toch en bij iedereen ga je dat toch in de loop van de jaren zien.
Dan denk ik waarom huidverzorging gebruiken met niet huid identieke ingredieenten neem zo min mogelijk huidbelastende ingredieenten.
Een voorbeeld Labello lippenbalsem vol met parafine ( vasaline ) en mensen kunnen niet zonder de stick als die maar even kwijt is worden ze gek kortom een pure vasalineverslaving ik snap dus niet met alle respect waarom jij dit een goed ingredieent vindt natuurlijke olieen kennen die slechte eigenschap niet.
Ik gebruik BV ook van Weleda een bodylotion met citrus heb zelf echt een parfumallergie en heb als ik dit oa gebruik nergens geen last van.
Wat ik dus bedoel te zeggen is dat de kans op allergische reacties bij produkten met oa het natrue voorheen BDIH keurmerk etherische olieen geuren van bloemen en plantjes uitgesproken klein zijn syntetisch parfum is rotzooi en dient men absoluut zo veel mogelijk te mijden daarbij nog even gauw over alcohol Weleda maakt gebruik van alcohol uit suikerbieten en graanalcohol dit is een zachte alcohol en dus zeker niet slecht voor je huid bovendien gebruikt Weleda in hun produkten maar een minimale hoeveelheid alcohol zij gebruiken dit om het produkt te conserveren ook gebruiken ze sodium benzoate deze heb je in een natuurlijke en een chemische variant Weleda maakt gebruik van de natuurlijke variant toch blijf ik je blog met veel plezier volgen.groetjes Frank.
-
Jetske oktober 21, 2011 (13:58)
Graag gedaan hoor Catja!
Fijn weekend, groeten Jetske
-
Jetske oktober 19, 2011 (14:11)
Beste Frank,
Je kunt het niet altijd met elkaar eens zijn 🙂 Toch leuk om een andere mening op mijn blog te horen….
Groeten jetske
-
Frank oktober 13, 2011 (20:54)
Lisette ik ben het helemaal met je eens al die chemische troep is en kan nooit gezond zijn voor je huid .
Een produkt kan nooit helemaal 100% natuurlijk zijn er moeten nu eenmaal stoffen in om het produkt goed en houdbaar te houden.
Neem nou Petrolatum is een heel goedkoop ingredient uit de aardoliemaatschappij nog een goed voorbeeld sodium laureth sulfate wordt gebruikt in de schoonmaakindustrie daar reinigen ze oa bedrijfsvloeren mee en met dat ingedieent maak je je huid schoon dat kan niet anders dan ongezond zijn en veel te agressief en echt niet alleen slecht voor je huid ook een grote kans dat SLS in de bloedbaan terecht kan komen en ook schade aan organen kan brengen niet voor 1 keer maar wel na jaren 2 x oper dag smeren dan nog niet eens doucheprodukten meegerekend.
Natuurlijke cosmetica is een trent en niet voor niets heb zelf vorig jaar exceem gehad en met Earth Line met het welbekende BDIH keurmerk zijn al mijn klachten verdwenen.
Al ben ik wel van mening dat ook merken met het BDIH keurmerk nog steeds stoffen toelaat die irriterend kunnen werken.
Maar het is al een stuk minder chemisch dan veel doorsnee produkten.
Vergeet ook niet dat parabenen niet alleen bacterien dood ook grote kans dat het alle waardevolle ingedienten dood die in een creme zitten en die nu juist zo nodig zijn om huidveroudering uit te stellen .
Iedere huid reageert anders ik volg Jetske graag maar ben het helaas niet altijd met haar eens al vind ik het wel heel goed wat ze doet.groetjes Frank.
-
Anoniem oktober 13, 2011 (16:16)
Sinds ik ben overgestapt op natuurlijke cosmetica is mijn huid weer perfect. Al jaren heb ik rondgelopen met uitslag op mijn handen, schrale droge huid op mijn gezicht inclusief acne.. En nu EINDELIJK heb ik nergens last meer van. Ik gebruik vooral Lavera en ik kan niet meer zonder. Zij gebruiken geen ouderwetse conserveringsmiddelen maar zuivere alcohol en etherische olien. Deze zouden ook kunnen irriteren, maar ik kan met mijn ontzettend gevoelige huid zeggen dat het niet irriteert en zeer verdraagzaam is voor mijn huid. Op mijn blog staat veel informatie over natuurlijke huidverzorging, schadelijke ingredienten en de werking van natuurlijke ingredienten.
Groetjes,
Lisette
-
Mokka oktober 10, 2011 (11:43)
Jetske, wat is er mis met methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone? Ik heb er wel eens vaker op gezocht, maar zo veel vond ik niet.
Frank, ik heb liever parabenen dan sodium benzoate of phenoxyethanol, beide nogal twijfelachtige stoffen. Dat er een natuurlijke vorm gebruikt wordt, zegt natuurlijk helemaal niks over de veiligheid. Cyanide is ook natuurlijk, maar je ziet mij dus echt geen rauwe cassave eten. Bovendien, zo natuurlijk zijn die grondstoffen niet meer zodra het product eenmaal klaar is. Nee, ik zou het zeker niet eten, tenzij ik zin heb in diarree.
Oh, en zachte alcohol (ethanol) bestaat niet, het is een kwestie van concentratie. Ik heb vaak genoeg in natuurproducten gezien dat het ergens bovenaan in de ingredientenlijst stond, zoals in een toner. Voor mij persoonlijk betekent dat een brandend gezicht en irritatie…
Dat je kort houdbare producten zo lang gebruikt, is trouwens niet zo slim. Bederf is namelijk niet altijd zichtbaar. -
Frank oktober 7, 2011 (20:43)
Hoi Jetske , Helaas ben ik het niet helemaal met je eens in produkten van oa Weleda Earth Line Lavera Annemarie Borlind worden de ouderwetse bewaarstoffen die jij zegt niet toeugevoegd er wordt voornamelijk alcohol toegevoegd om te conserveren deze is geneutraliseerd en meest een zachte alcohol ook wordt sodium benzoate toegevoegd om te conserveren dit betreft de natuurlijke vorm dus niet de chemische sodium benzoate ook wordt er bv in Annemarie Borlind phenoxyethanol toegevoegd ook dit is de natuurlijke variant eje hebt ook die van chemische oorsprong ik heb zelf natuurprodukten gebruikt die na openen 6 mnd houdbaar zijn en gewoon een jaar gebruikt zo zie je maar parabenen zijn in mijn ogen volstrekt niet nodig er zijn genoeg andere ingredienten om te conserveren en de dame in kwestie hierboven natuurlijke produkten blijven altijd beter dan de chemische varianten als je de huid in goede balans wilt houden en niet het natuurlijk evenwicht wil verstoren gebruik dan echt zo veel mogelijk natuurlijke cosmetica om de kans op huidaandoeningen zo klein mogelijk te houden bekijk het zo WAT JE NIET KAN ETEN SMEER DAT ZO MIN MOGELIJK OP DE HUID groetjes Frank.
-
C Ernst oktober 7, 2011 (15:08)
tja Jetske als je nu in de reformwinkel komt dan zie je nu overal parabenen vrije artikelen dus de consument weet gewoon niet meer wat goed of slecht is. Dus ik vind het fijn dat jij nu hierop toch een antwoord geeft. Thanks Catja
-
Lucy oktober 7, 2011 (11:21)
Hoi Jetske,
Ik had een vraagje mbt zonbescherming. Met het ouder worden, worden je lippen dunner? Komt dit door de zon? Ik ben 25 en heb gekeken naar een goede lipbescherming. Labello heeft een lipbescherming maar hier zit helemaal geen titanium dioxide in of een andere beschermingsingredient die volgens jou bescherming biedt. La Roche Posay heeft wel een lipbescherming met SPF 50 en PPD 26, maar hier zit parfum in. Dit zijn de ingredienten: RICINUS COMMUNIS / CASTOR SEED OIL
ISOPROPYL PALMITATE
POLYETHYLENE
OCTOCRYLENE
ISOHEXADECANE
TITANIUM DIOXIDE
OZOKERITE
BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE
DROMETRIZOLE TRISILOXANE
THEOBROMA CACAO / COCOA SEED BUTTER
BUTYROSPERMUM PARKII / SHEA BUTTER
DIMETHICONE
GLYCINE SOJA / SOYBEAN OIL
TOCOPHEROL
PARFUM / FRAGRANCE
Wat vind je daarvan?
Ultrasun heeft ook een lipbescherming met spf 15 met de volgende ingredienten: Octyldodecanol
Ethylhexyl Stearate
Paraffinum Liq
Ozokertite
Parafin
Euphorbia Cerifera wax
Peg-8 Beeswax
Copernicia Cerifera wax
Ethylhexyl Methoxycinnamate
Cyclomethicone
Hydrogenated coco-glycerides
BeeswaX
Bis-ethylhexyloxyphenol
Methoxyphenyl Triazine
Butyrosperumum Parkii
Butyl Methoxydibenzoylmethane
Limnanthes Alba Seed Oil
Ribes Nigrum Seed Oil
Vit. E Acetate
Lecithin
Tocopherol
Ascorbyl Palmitate
Glyceryl Stearate
Glyceryl Oleate
Citric Acid
AromaHeb jij een lipbescherming die je zou kunnen aanraden?
Alvast heel erg bedankt.
Lucy