Krijg je borstkanker van deodorant?

Veel bezorgdheid afgelopen weken in mijn mailbox. Zwitserse onderzoekers concludeerden namelijk dat aluminiumzouten zoals gebruikt in deodorant een risico op borstkanker vormen. Het is niet voor het eerst dat deze ‘ziekelijke relatie’ opduikt. Is deodorant nog wel veilig te gebruiken?

Hardnekkig bericht

Al jarenlang circuleren heel hardnekkig berichten dat het gebruik van deodorant weleens borstkanker zou kunnen veroorzaken. Die berichten vinden hun oorsprong in studies van onder andere Philippa Darbre vanaf 2004*. In deze onderzoeken werd een relatie gelegd tussen borstkanker en bestanddelen die in deodoranten voorkomen, zoals aluminium chloorhydraat. De onderzoeker concludeerde dat het gebruik van deze stoffen de verklaring vormde voor de grote hoeveelheden tumoren die worden gevonden in het gebied van de borst waar mensen deodorant gebruiken. Maar er was veel kritiek op de studies. Het bovenste en buitenste kwadrant van de borst ontwikkelt namelijk door de weefseldichtheid sowieso meer tumoren.

Geen bewijs gevonden

Er is sindsdien ongelooflijk veel onderzoek gedaan naar de vermeende (cor)relatie tussen het gebruik van deodorant en borstkanker. Onder meer door de American Cancer Society en het Amerikaanse National Cancer Institute. In deze studies werd uiteindelijk geen relatie gevonden tussen het gebruik van deodorant en borstkanker, ook niet bij onthaarde oksels. Ook een recent gepubliceerd review artikel concludeert dat er op basis van bestaande studies geen verband kan worden aangetoond. Toch wordt er door deze onderzoeksgroep uit Spanje wel sterk gepleit voor meer, en vooral goed opgezette studies.

Zwitserse muizen

En toch duikt nu dit onderzoek op vanuit Zwitserland. Het gaat om een zogeheten in vitro onderzoek bij muismodellen met daarin menselijke borstcellen. In vitro (Latijn voor in glas) – wil zeggen dat het proeven zijn geweest in het laboratorium in reageerbuisjes of petrischaaltjes, maar in ieder geval buiten het lichaam van een mens of dier. De gekweekte borstcellen werden door de Zwitserse groep langdurig blootgesteld aan aluminiumchloride in een hoeveelheid die je ook terugvindt in menselijke borstcellen. De cellen bleken zich vervolgens te transformeren tot tumorcellen.

Het onderzoek is zoals gezegd uitgevoerd bij diermodellen in vitro. Om echt iets zinnigs te kunnen zeggen over het risico van aluminium zou natuurlijk ook in vivo onderzoek moeten worden gedaan bij levende diermodellen. Daarnaast pleiten de Zwitserse onderzoekers voor nieuwe epidemiologische onderzoeken bij mensen. Desondanks deden de wetenschappers wel stevige uitspraken in de media. Ze vergeleken het gebruik van aluminiumchloride zelfs met het kankerverwekkende asbest. ‘Asbest is een goedkoop product met grote industriële toepassingen. Het duurde vijftig jaar voordat het werd verboden. Hopelijk zal dat met aluminiumchloride niet zoveel tijd kosten’, aldus de onderzoekers Mandriota en Sappino.

Ook borstkankeronderzoeker Philippa Darbre, van de University of Reading, en toxicoloog Alain Pineau, een andere bekende auteur op het gebied van het gebruik van zware metalen in cosmetica, wijzen tot op de dag van vandaag in verschillende publicaties op het belang van het verkleinen van de concentraties aluminium in een product dat wereldwijd zoveel gebruikt wordt als deodorant. Volgens hen is de relatie tussen de aanwezigheid van aluminium en veranderde celprocessen (tumorvorming) in meerdere in vitro studies aangetoond.

Deodorant en antiperspirant

KWF Kankerbestrijding hanteert op haar website het standpunt dat deodoranten veilig te gebruiken zijn. Ben je er toch niet gerust op? Je kunt natuurlijk kiezen voor producten zonder aluminium. Overigens bevatten ‘gewone’ deodoranten vaak geen aluminiumzouten. Alleen de zogeheten antiperspiranten bevatten dit ingrediënt. Dat zijn producten die de uitgangen van de zweetklieren langdurig blokkeren. De toegevoegde metaalzouten (aluminium of zirconium) reageren namelijk met het keratine in de huid waardoor er een propje ontstaat en het zweet tegengehouden wordt. Een ‘gewone’ deodorant verricht eigenlijk een ander klusje. Dit product pakt de bacteriën op de huid aan en verhult de geur. Deze artikelen bevatten meestal alcohol en flink wat geurstoffen. In Nederland worden de termen deodorant en antiperspiranten overigens nog weleens door elkaar gebruikt, of wordt alleen de naam deodorant gevoerd. Kijk dus eerst even op de ingrediëntenlijst om te achterhalen wat je precies koopt.

Vrij van aluminium én geurstoffen

En om het dan nóg ingewikkelder te maken, moet je je realiseren dat ook geurstoffen in deodorants nog een oestrogene werking zouden kunnen hebben. Het is naar mijn weten niet onderzocht, maar dergelijke bestanddelen zouden in een vergelijkbaar wetenschappelijk experiment ook een tumorstimulerend effect kunnen hebben. Wil je dus helemaal zeker zijn, dan moet je dus eigenlijk zoeken naar deodorants zonder geurstoffen. Een optie is om dan een parfumvrij product met magnesiumchloride te gebruiken, of anders gewoon de oksels ouderwets wassen met water en zeep!

Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Lees ook:

Het verschil tussen een deodorant en een antiperspirant

Gerelateerde Berichten

43 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Nadine januari 8, 2017 (18:50)

    Hoi Jetske,

    Ik heb de deodorant van Louis Widmer zonder aluminiumzouten gevonden bij de apotheek echter bevat deze wel parfum. Adviseer je deze toch? Of heb je nog een ander alternatief? Groetjes Nadine

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee januari 11, 2017 (12:24)

      Beste Nadine,

      Er bestaat ook een variant zonder parfum. Die kan je vinden op de website van Louis Widmer.

      Groetjes Jetske

  • Hally december 6, 2016 (19:40)

    Zit er in ammonium aluminium (aluin) nu wel of niet het schadelijke aluminium??? Ik dacht dat het een natuurlijk zout was dat bacteriën doodt die stank veroorzaken. Die deodoransteentjes zonder parfums en parabenen werken namelijk écht goed en gaan superlang mee. Ik hoop dus maar dat ze niet schadelijk zijn.

    • Peter januari 6, 2017 (16:12)

      In principe zit in aluin ook aluminium, dus als je 100% aluminum vrij wilt kan je geen deodorant steentjes gebruiken. Misschien is de deodorant van Louis Widmer dan een goede optie.

  • M december 6, 2016 (13:40)

    Ik gebruik magnesium deodorant van Zechsal (www.zechsal.nl) en deze bevalt mij erg goed. Wel even wennen want ik was een anti-transpirant gewend maar nu wil ik niet anders meer.

  • Annie december 5, 2016 (11:40)

    Is aluinsteen een goede optie?

  • Veerle december 1, 2016 (11:40)

    Beste Jetske,

    Weet jij (of een andere bloglezer) hoe je aan de geadviseerde deodorant van DeodoMom komt? Ik vind hem op Amazon, maar die willen niet verzenden. Is hij ook ergens anders te kijgen?

    Groetjes, Veerle

    • author-avatar
      Dr. Jetske december 9, 2016 (15:45)

      Beste Veerle,

      Dat weet ik helaas niet. Het product van Louis Widmer – genoemd in de reacties – is trouwens ook een prima product (en makkelijker te krijgen).

      Groetjes Jetske

  • Brechtje november 25, 2016 (21:40)

    Ik gebruik zinkzalf als deo. Werkt prima voor mij, maar ik zweet dan ook niet veel.

  • Nadina van Vugt november 25, 2016 (15:40)

    Dag Jetske,

    Dank voor je reactie. Ik heb helaas geen Facebook. Ik heb de deodorant opgezocht op internet maar het is helaas niet mogelijk om deze naar Nederland te verzenden. Heb je nog een ander alternatief?

    Groetjes, Nadine

    • Lydia november 26, 2016 (21:40)

      Inderdaad, niet iedereen bestelt regelmatig iets in het buitenland. Er zal toch in Nederland ook de nodige alternatieven verkrijgbaar zijn? Deze is van Louis Widmer: Aqua, PPG-14 Butyl Ether, Cyclopentasiloxane, Steareth-2, Panthenol, Steareth-21, Propylene Glycol, Dimethicone, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Chitosan, Allantoin, Lactic Acid, Diethylhexyl Sodium Sulfosuccinate, Octenidine HCl, Titanium Dioxide, Pantolactone, Silver Chloride. (FVN101004.0028). Is hij goed?

      • Peter november 27, 2016 (09:40)

        Hoi Lydia, Dat is geen antitranspirant maar een deodorant. Dus het zorgt ervoor dat je minder nare luchtjes ruikt, maar helpt niet tegen zweten.

        • Lydia november 27, 2016 (11:40)

          Hoi Peter, dat wist ik maar verder is hij ok vwb ingrediënten? Eerder gebruikte ik altijd een antiperspirant. Ik heb deze van LW de afgelopen dagen gebruikt maar hij werkt goed: geen nare luchtjes. Wel heb ik afgelopen dagen geen (in)spannende dingen gedaan dus ik weet niet hoe het is als dit wel het geval is. Maar eerste indruk is dus goed.

          • Peter november 27, 2016 (12:49)

            Het product is denk ik wel prima. Het bevat wel wat propylene glycol, maar wel minder dan 1%. Voor de rest zijn het veel stofjes die de groei van bacterien remmen.

          • Lydia november 27, 2016 (13:40)

            Dank je weer! Het gekke is dat ik nooit veel voordeel heb gemerkt van een antiperspirant t.o.v. een deodorant. Dus waarom zou ik dan persé iets gebruiken dat het zweten tegenhoudt denk ik dan. Zal toch altijd beter zijn om gewoon de bacteriën tegen te gaan denk ik dan ?

      • author-avatar
        Dr. Jetske december 9, 2016 (15:45)

        Beste Lydia,

        Deze is prima en adviseer ik ook!

        Groetjes Jetske

    • author-avatar
      Dr. Jetske december 9, 2016 (15:45)

      Beste Nadine,

      Louis Widmer heeft ook een deodorant zonder aluminiumzouten in het assortiment.
      Groetjes Jetske

  • Marleen november 25, 2016 (14:40)

    Beste Jetske,

    Deze deoderant gebruik ik ook. Hoe beoordeel jij dit product ?

    • author-avatar
      Dr. Jetske december 9, 2016 (15:00)

      Beste Marleen,

      Ziet er in principe goed uit. De pH van zuiveringszout (baking soda) is wel redelijk hoog, dit kan irritatie veroorzaken. Houd je huid gewoon goed in de gaten. Als het goed werkt voor je dan zou ik het gewoon lekker blijven gebruiken!

      Groetjes Jetske

  • Maria november 23, 2016 (22:40)

    Deodorants zonder aluminium zijn in de winkels vrijwel niet te vinden… Is deze deodorant van Sanex (zero 0%) goed? Alvast bedankt. Ingredients: AQUA , GLYCERIN , PPG-15 STEARYL ETHER , STEARETH-2 , POTASSIUM ALUM , CYCLOPENTASILOXANE , STEARETH-21 , PARFUM , TALC , DIMETHICONE , BHT , PHENOXYETHANOL , ALUM .

    • Peter november 24, 2016 (07:40)

      Allereerst is het vooralsnog niet nodig aluminium te vermijden. Het product van Sanex bevat echter wel de stofjes die jij wilt vermijden: aluminium, parfum, BHT, Polyethylene Glycol en Steareth.

      Dermolin Anti transparant spray, is overigens wel vrij van parfum.

      • Maria november 24, 2016 (10:40)

        Er staat 0% aluminium chlorohydrate maar er zit dus toch aluminium in.. Misleidend! Ik ga eens kijken voor Dermolin, dankjewel!

        • Peter november 25, 2016 (18:40)

          Dat klopt ook. Er zit geen Aluminium Chlorohydrate in. Er zit wel Potassium Alum in. Bij de drogisterij kan je overigens best veel kristal deos kopen. Het is een natuurlijke stof, echter bevat het nog steeds aluminium. Het is onduidelijk hoeveel wordt opgenomen door de huid, het blijft waarschijnlijk iets beter op de huid liggen, maar qua moleculair gewicht zou het nog steeds door de huid opgenomen kunnen worden. Aluminiumverbindingen worden ook veel in zonnebrandcremes gebruikt. Er is tot nu toe nooit een verband gevonden tussen kanker, alzheimer en anti-transpiranten met aluminium. Maar het blijven natuurlijk wel stoffen waar meer onderzoek naar gedaan moet worden.

  • Marielle november 16, 2016 (19:40)

    Ik gebruik deze natuurlijke deo en werkt prima! http://louland.nl/product/deodorant/coconut-silk-cream-natural-scent/

  • Lidy november 15, 2016 (17:40)

    Beste Jetske, wat vind je van deze ingrediënten van Zarqa deo roller? …. AQUA, SQUALANE, AMMONIUM ALUM, GLYCERIN, TRIETHYLCITRATE, C14-22 ALCOHOL, SILVER, SILVER CITRATE, SKLEROTIUM GUM, C12-20 ALKYL GLUCOSIDE, CITRIC ACID, BENZYL ALCOHOL Volgens de site:bevat geen aluminium chlorohydrate, geen minerale oliën bevat geen parabenen, geen kleurstof en geen nanotechnologie

    • Peter november 15, 2016 (21:40)

      Door te zeggen dat geurstoffen óók een tumorstimulerend effect hebben, suggereer je waarschijnlijk voor veel mensen dat het onomstotelijk bewezen is dat aluminumzouten kankerverwekkend zijn. Terwijl in de review artikelen niet die conclusie wordt getrokken.

      Als je het zo bekijkt zijn er veel meer stoffen die als “endocrine disruptors” of “genotoxic” geclassificeerd zouden kunnen worden, zoals: -Ethoxylated compounds (PEG.., Polysorbate.., Steareth.., SLES) – nano titanium dioxide – aluminum coatings – parabenen – Benzophenone-3, Ethylhexyl Methoxycinnamete, Homosalate – Cylclopentasiloxane, Cyclomethicone etc. -BHT, BHA

      • Lydia november 16, 2016 (20:40)

        Peter, een paar dagen geleden las ik dit artikel al maar zo had ik het niet begrepen hoor. De strekking van het verhaal is dat nog niets zeker is maar dat er aanwijzingen zijn. Zou kunnen wordt ook, naar mijn idee hier weergegeven. Maar nogmaals, zo lees ik het.

        • Peter november 17, 2016 (09:40)

          Oke, denk wel dat er mensen zijn die nu direct een parfumvrije en aluminiumvrije antitranspirant willen. Maar als voor iedereen duidelijk is dat het mogelijk zo zou kunnen zijn en dat het dus niet met zekerheid is bewezen dat het in de praktijk ook nadelig is, vind ik het goed. Tuurlijk zijn de stoffen verdacht, maar dat zijn honderden andere stoffen ook, ook stoffen die vrijwel in alle cosmetica worden gebruikt inclusief natuurcosmetica, dus ik vind dat er wel onderscheid moet blijven tussen aangetoond slecht en mogelijk slecht. Alhoewel, als het aangetoond slecht zou zijn zouden ze natuurlijk überhaupt niet goedgekeurd zijn en zul je ze dus niet eens tegenkomen in cosmetica. In principe zijn met de kennis die we nu hebben alle stoffen in cosmetica goedgekeurd en dus veilig, alhoewel ik me kan voorstellen dat dat in de toekomst kan veranderen.

          • Lydia november 18, 2016 (08:40)

            Helder.. en eerlijk gezegd relativeert jouw verhaal het voor mij dan toch nog iets meer. Ik ben van de middenweg als nog niets aangetoond is. Ik ga uitkijken naar een deodorant zonder aluminium en parfum (zo neurotisch ben ik wel ;-)) maar ik gooi mijn andere niet weg. Dan ga ik eens kijken hoe en of ik de nieuwe kan inpassen.

          • Marielle november 21, 2016 (21:40)

            Het is niet omdat een stof wordt toegelaten dat het ook veilig is! De Europese wet was nog redelijk veilig maar nu met CETA zullen er extreem veel nieuwe stoffen in Europa toegelaten worden waarvan Europa ze eerst als verboden had ivm grote schade toebrengen aan gezondheid en milieu!

          • Peter november 22, 2016 (09:40)

            Dat is natuurlijk wel het idee van de veiligheidstesten. Een cosmetisch ingredient wordt getest op allerlei vlakken, zoals irritatie, photo/genotoxiteit, stabiliteit. Het wordt ofwel toegelaten in een concentratie die veilig lijkt te zijn, of niet. In principe moet je er van uitgaan dat met de kennis die we nu hebben cosmetische ingrediënten veilig zijn in de gebruikte concentraties. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je juist van deze stofjes goed weet wat ze doen (en daarmee natuurlijk ook de risicos), maar er bestaan in deze wereld genoeg niet onderzochte stoffen, die wellicht door natuurmensen als veilig worden gezien terwijl dat juist niet is bewezen.

            Bij het handelsverdrag worden vrijwel geen lokale wetten gewijzigd, en moeten de landen elkaars wetten respecteren. Dat gaat meer over invoerrechten, belasting en douaneregels.

          • Marielle november 23, 2016 (17:40)

            Was het maar waar!

          • Peter november 23, 2016 (21:40)

            CETA will not affect EU rules on food safety or the environment. As now, Canadian products will only be able to be imported to and sold in the EU if they fully respect our regulations. For example, CETA does not affect EU restrictions on beef containing growth hormones or GMOs.

            Nor will CETA restrict either the EU or Canada from passing new laws in areas of public interest such as the environment, and health and safety

    • author-avatar
      Dr. Jetske november 25, 2016 (15:45)

      Beste Lidy,

      Het liefst zie ik geen irriterende stoffen in producten. Benzyl alcohol is een geurstof. In mijn antwoord aan Nadine vind je een goed alternatief.

      Groetjes Jetske

  • Daphne november 15, 2016 (11:40)

    Ik ben al vele, vele jaren allergisch voor deodorants in alle vormen en geuren.

    Sinds ik mijn huid verzorg volgens de adviezen van Jetske (in mijn geval betekent dit dat ik mijn huid was met Zwitsal Gevoelige Huidje 2 in 1 en ik alleen bodycrèmes zonder parfum gebruik) is mijn ervaring dat mijn transpiratie veel minder naar ruikt. Alsof de bacteriën die die penetrante transpiratiegeur veroorzaken niet zo heftig groeien als op producten met parfum.

    • Emina november 21, 2016 (14:40)

      Beste Daphne, Ik zou je BODY SERIES Deodorant/Anti-Transpirant Roller willen adviseren. het is te verkrijgen via Huispartys maar ik zou het evt met de post naar je kunnen sturen. Het is zeer zacht voor de huid en werkt echt goed.

      • Peter november 21, 2016 (18:40)

        Daar zit parfum, aluminium en Propylene Glycol in. Demolin heeft een prima antitranspirant.

        • Lydia november 26, 2016 (21:40)

          In die van Dermolin zit toch ook aluminum chlorohydrate in of is dat nu weer iets adners.

          • Peter november 27, 2016 (10:40)

            Aluminum hoef je niet te vermijden, parfum wel. Daarom vind ik de Dermolin spray goed, deze bevat ook geen andere irriterende stofjes. Je kunt ook kiezen voor iets met magnesiumchloride ipv aluminiumvervindingen, maar ik ken geen producten in Nederland die dat gebruiken. Het feit dat alle antitranspiranten aluminium gebruiken geeft overigens ook wel een beetje aan dat het ingredient als veilig wordt beschouwd, wat ook de conclusie is van alle veiligheidsrapporten. Maar meer onderzoek naar alumiunzouten is altijd goed natuurlijk.

  • Jenny november 15, 2016 (10:40)

    Mooie blog en een onderwerp wat mij zeer veel bezig houdt. Ik zou graag een natuurlijke deodorant willen vinden, al verschillende geprobeerd bij de tuiner. Echter merk ik bij al deze deodorant dat ze niet voldoende beschermen of maskeren tegen een “geurtje” . Kan jij een goede Deo aanraden?

    • author-avatar
      Dr. Jetske november 25, 2016 (15:45)

      Beste Jenny,

      In mijn antwoord hierboven vind je mijn advies :-).

      Groetjes Jetske

  • Nadine november 14, 2016 (21:40)

    Dag Jetske,

    Dank weer voor je mooie blog! Zou je wel een advies kunnen geven over goede deodorant?

    Groetjes, Nadine

    • author-avatar
      Dr. Jetske november 25, 2016 (15:45)

      Beste Nadine,

      Via Facebook had ik het volgende product geadviseerd DeodoMom Roll-on – A Hypoallergenic Lotion Deodorant.

      Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!