• Zonnebrandcrème puistjes

Krijg je van zonnebrandcrème puistjes?

Het wordt me heel vaak gevraagd: kun je puistjes krijgen van zonnebrandcrème? En heeft de zon nu wel of geen goede uitwerking op acne? Klachten lijken namelijk vaak minder in de zomer. Hoe zit dat precies?

Zonlicht kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op acne. En dat kan per persoon weer verschillen. Bepaalde golflengtes van zonlicht zijn namelijk effectief in het doden van de C. acnes bacterie (voorheen P. acnes) die een belangrijke rol speelt bij de ontstekingen op de huid. Zonlicht onderdrukt daarnaast ook het immuunsysteem. Ook hierdoor kan er een lichte verbetering te zien zijn op de huid:de ontstekingsprocessen worden namelijk iets getemperd. En ten slotte camoufleert een bruin kleurtje natuurlijk heel veel onvolkomenheden zoals de roodheid van puistjes.

Meer nadelen dan voordelen van zon

Toch wegen de nadelen van blootstellingen aan de zon uiteindelijk veel zwaarder. Ultraviolette straling maakt schade aan het DNA van de huidcellen, is verantwoordelijk voor rimpels en ouderdomsvlekken en kan uiteindelijk ook huidkanker veroorzaken. Maar daarnaast zorgt het bruin worden van de huid (wat eigenlijk een beschermingsreactie is) dat het stratum corneum (het buitenste laagje van je opperhuid) dikker wordt. Die extra belasting van de huidcellen zorgt weer voor verstoppingen in de follikels en daarmee voor het ontstaan van puistjes. Er zijn ook aanwijzingen dat zonlicht de talgproductie stimuleert.

Niet zo vreemd dus dat juist in oktober de meeste hulpvragen komen voor acne-problemen. Mensen hebben een hoop zon gezien in de zomer en een paar weken later krijgen ze (weer meer) last van acne.

Zonnebrandcrème en puistjes

Het gebruik van zonnebrandcrème is altijd en bij iedereen belangrijk, maar helemaal bij acne. De meeste behandelingen van acne maken de huid namelijk extra gevoelig voor zonlicht. Denk daarbij aan antibiotica, retinoïden en benzoylperoxide. Goed smeren dus. Maar welke zonnebrandcrème kun je het beste kiezen? Want: kreeg je daar geen extra puistjes van?

Irritatie van follikels

De theorie van cosmetisch dermatologe Zoe Draelos, is dat zonfilters en de ingrediënten die gebruikt worden in combinatie met zonfilters, de follikels kunnen afsluiten en irriteren waardoor je puistjes krijgt. Als je binnen 24-48 na het aanbrengen van een zonnebrandcrème pukkeltjes ziet opkomen, dan is er geen sprake van acne maar meer van irritatie van de follikels. De puistjes zijn dan wat kleiner, rood en hebben soms een geel of wit puntje.

Verstopte poriën

Ontstaan puistjes na een wat langere periode en zitten deze ook wat dieper in de huid (vaak ook in combinatie met comedonen), dan zijn het vermoedelijk de zonnefilters of andere stoffen in de crèmes die de poriën verstoppen. Talg en huidschilfers hopen zich op en bacteriën in de verstopte porie kunnen vervolgens een ontsteking veroorzaken. Veel zonfilters en de stoffen die gebruikt worden in combinatie met zonfilters kunnen erg afsluitend zijn en dat kan na een tijdje problemen gaan geven.

Gistpuistjes

Wat ik daarnaast zelf vaak zie is dat er in de zomer een uitbraak ontstaat van Pityrosporum folliculitis ofwel gistpuistjes. De combinatie warmte en afsluitende crèmes zorgt voor een snelle groei van de gist. Hierdoor ontstaan er heel veel kleine soms wat jeukende bultjes. Dit is vaak eenvoudig te behandelen met een gistdodend middel.

Tips bij “zomerpuistjes’

Om een lang verhaal kort te maken; wat exact de oorzaak van jouw “zomerpuistjes’ is, is lastig vast te stellen. Vaak zal het een combinatie van verschillende factoren zijn.

Mijn tips:

¥ Koop in ieder geval een product met veilige filters die zo min mogelijk kans op irritatie van de huid geven. In deze blog vind je goede zonfilters.
¥ Let ook op de andere ingrediënten in zonnebrandcrèmes. In mijn huidboek staat een lijstje met stoffen die je beter kunt vermijden als je een acne-gevoelige huid hebt. Coconut en grapeseed oil kom je bijvoorbeeld nog weleens tegen, maar deze ingrediënten kun je beter laten staan als je snel last hebt van puistjes. Vermijd ook producten met een hoge concentratie alcohol.
¥ Hoe vetter en zwaarder een zonnebrandcrème, hoe groter de kans op problemen. Breng liever een wat lichter product met een wat lagere filter vaker aan dan kiezen voor een zwaar product met een hoge SPF. Ook zogenaamde “all day’-producten geven sneller problemen.
¥ Probeer een nieuwe zonnebrandcrème eerst een aantal dagen uit op een klein stukje huid voor je oor.
¥ Vergeet ten slotte niet je huid elke avond na het opbrengen van een zonnebrandcrème heel goed te reinigen, maar wel altijd met een uiterst milde cleanser.

 

Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

LEES OOK:

Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème

Feiten en fabels over acne

26 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Marielle augustus 19, 2016 (21:01)

  Beste Karen,

  Ik ben zelf ook aan heel wat ingrediënten allergisch geworden terwijl ik vroeger een beren huid had, ik kon er letterlijk alle chemicaliën opsmeren en perfect verdragen. Nu amper nog dingen. Ik ben ook iemand die heel snel verbrand in de zon en heb wat sproeten. Ik geniet wel van het zonnetje, vitamine D opdoen en zonnehormonen zijn zééééér belangrijk voor alle lichaamsfuncties. Hoe ik mij bescherm van binnenuit is door wanneer ik in de zon ga zitten of wandelen vooral geen dingen te eten waar suiker in zit, suiker zorgt voor veel vrij radicalen die je cellen aanvallen. Ook voordat ik in de zon ga of wandel neem ik vitamine C waar bioflavonoiden aan toegevoegd zijn. Ook neem ik spirulina, na de maaltijd. Ook eet ik fruit wanneer ik wat buiten zit samen met paranoten (paranoten zijn rijk aan selenium wat echt een belangrijk antioxidant is). Alleen wanneer ik op het strand ben gebruik ik zonnecreme. Uitwendig kan je je huid beschermen door rijstwater en groene thee er op te doen. Gebruik dit ook nadien om je huid terug antioxidanten te geven die ze wat ik kwijt geraakt. Nadien kan je je ook insmeren met pure aloe-vera gel of producten met niacinamide. Ik hoop dat je hier wat aan hebt, ik heb er in ieder geval echt veel aan.

 • Karen augustus 17, 2016 (15:45)

  Beste Jetske,

  Ik ben allergisch voor alle zonnebrandproducten. Vlak voor deze zomer weer alles laten testen bij het UMC, met speciale lichtbehandelingen, plaktesten en noem maar op. Tot op heden is er geen product gevonden waar ik tegen kan. Als ik toch weer wat nieuws probeer, zelfs op een klein plekje achter mijn oor of waar dan ook, resulteert dat in een dermate allergische uitbraak dat medische behandeling, meestal met cortisonen, nodig is.

  Ik kan wel tegen de zon, in die zin, dat ik daar niet allergisch op reageer. Uit principe blijf ik zo goed en kwaad mogelijk uit de zon.

  Maar ik kan ook niet met mijn kleinkinderen spelen in de zomer, ik kan niet zomaar op een terrasstoel neerploffen zonder rug-, armleuningen en zitting te bedekken, omdat er iemand voor mij heeft opgezeten die zich heeft ingesmeerd met een zonnebrandproduct. Ik kan niet zwemmen, omdat er in een zwembad resten van die producten zitten.

  Hoe kan ik me nou het beste beschermen tegen de schadelijke werking van de straling?

  Vriendelijke groet,

  Karen

 • Lisa augustus 15, 2016 (22:14)

  Hi Jetske,

  Ik heb na een paar maanden reizen met veel zon en veel zonnebrand crème erg veel last gekregen van gistpuistjes/bultjes die maar niet weggaan.

  Heb je een tip/voorbeeld waar ik een gist dodend middel kan krijgen?

  Dank alvast!

 • Robert augustus 8, 2016 (17:10)

  Hoi Jetkse,

  Zou je eens een blog kunnen maken over zonfilters die voorkomen in zonnebrandcremes, wat de voor en nadelen van elke filter zijn, en of jij aanraadt ze te vermijden of niet?

  Wellicht zijn er ook nog wat andere specifieke stoffen in zonnebrandcremes die je nog niet hebt genoemd, die problemen kunnen geven?

 • Charlotte juli 30, 2016 (15:29)

  Beste Jetske,

  Ik heb een vraag. Ik heb een gevoelige huid. Drie weken lang smeerde ik mijn gezicht bijna dagelijks in met factor 50-zonnebrandcreme van No Ad. Ik heb geen extra puistjes ervan gekregen en het viel mij op dat mijn huid er goed uitzag deze drie weken! Nu het weer wat kouder geworden is en ik sinds ongeveer 5 dagen geen zonnebrandcreme meer smeer, is mijn huid minder zuiver geworden. Ik heb ineens weer puistjes, en op sommige plekken zijn mijn poriën heel groot (bij de neus). Duidelijk verstopt met talg. Ik heb af en toe een moddermaskertje van Dr vd Hoog gedaan, maar het helpt niet echt. Wat is nu de beste manier om mijn huid te verzorgen? Foundation draag ik trouwens niet. Ik reinig mijn gezicht elke ochtend met water en elke avond met een milde reiniger van Hema (naspoelen met water). Ik overweeg om Biodermal dagcreme te gaan gebruiken maar ik wist niet zeker of het wel geschikt was voor mijn huid. En wat te doen tegen die poriën?

  Alvast bedankt en groetjes,

  Charlotte

 • Peter juli 27, 2016 (12:24)

  Hier nog een review van de Biodermal Hydraxol SPF50 gezichtscreme (dit is de ACO Sun Face SPF50, maar is exact hetzelfde product van Omega Pharma).

  https://www.daisybeauty.com/aco-sun-face-spf-50/

 • Floortje juli 23, 2016 (09:46)

  Bedankt weer Peter,

  Ik ga eens een sample proberen van de PC resist, ben wel benieuwd!

  De filter is wel zinc oxide nano, dat kan geen kwaad dan omdat het een creme is?

  • Floortje juli 23, 2016 (09:49)

   Ik heb trouwens inderdaad de oude versie van Uncover Suncare gehad denk ik, al hele poos terug nog voordat Suncover er was.

  • Peter juli 23, 2016 (18:22)

   Het klopt dat het nano deeltjes zijn, maar daar ontkom je bij zonnebrandcrèmes met fysische filiters niet aan, er worden vrijwel altijd nano deeltjes gebruikt. Sowieso is Zinc Oxide beter dan titanium dioxide, en de deeltjes zijn gecoat, theoretisch kan dit de vorming van vrije radicalen (wat nano deeltjes doen) grotendeels voorkomen. Het is niet een slechte zonnefilter, zeker voor een gevoelige allergische huid, of als je slecht tegen zonfilters kan is het wel goed, maar het heeft ook niet mijn eerste keus.

 • Peter juli 22, 2016 (21:58)

  Dat heb ik nog nooit gehoord dat zonnebrand je natuurlijke afweersysteem platlegt. Daarentegen doet uv-straling dat wel enigszins.

  Het is inderdaan heel persoonlijk wat voor textuur je prettig vindt. Ik vind juist de uncover suncare plakkerig/stroef. Heb je trouwens een oude versie van de suncare? Als het goed is zou het product niet meer moeten rullen. De PC Resist anti-aging super-light moisturizer  spf30 is getint en bevat veel siliconen, hierdoor smeert het redelijk makkelijk uit. Het is niet heel erg hydraterend en droogt heel mat op, en is echt bedoeld voor een vette huid. De derma sonnen lotion, is niet wit en iets dikker qua textuur dan de suncover, ik vind het wel glimmend. Uiteraard kan je met een poeder of bronzer wel wat doen aan het glimmen of de witte waas, maar bij voorkeur heb ik zelf liever een zonnebrand die niet wit of glimmend is van zichzelf.

 • Floortje juli 22, 2016 (13:21)

  Bedankt voor je reactie Peter!

  Volgens mij gebruik ik wel een goede hoeveelheid, maar ik ga er zeker extra op letten. Ik denk dat de Biodermal en Avene voor mijn gevoel ook wat stroef lijken omdat ik hiervoor Suncover heb gebruikt en die toch echt een stuk vloeibaarder is.

  Ik concludeer uit jouw comment dat ik me dus niet zo n zorgen hoef te maken over de SPF 50, omdat iedereen eigenlijk wat minder smeert dan de aanbevolen hoeveelheid.

  Dat je je natuurlijke afweersysteem ermee platlegt is dus onzin?

  Toch zou ik graag ook een fijne spf30 gezichtscreme vinden met de goede filters en geen schadelijke ingredienten.

  Mag ik je nog wat craven? Uit jouw adviezen heb ik de derma sonnen lotion en de paula s choise resist nog niet geprobeerd. Welke heeft jouw voorkeur voor het gezicht en welk product van Paula s choice is het precies?

 • Floortje juli 21, 2016 (23:23)

  In navolging op mijn bericht van hierboven nog een vraag: hoe denken jullie nu over zonnebrandcremes met de zonnefilter octocrylene? Mijden of niet?

  Kom ik tegen bij bv Louis Widmer waar ik over het algemeen wel goede ervaringen mee heb.

  • Peter juli 22, 2016 (11:47)

   Ik herken veel aspecten uit jouw verhaal. Als de Biodermal en Avene stroef uitsmeren, ben ik bang dat je te weinig smeert. Als je voldoende smeert ervaar ik de Biodermal totaal niet als stroef of plakkerig, eerder iets vettig, en de Avene laat dan ook echt een duidelijke witte waas na. Smeer je ongeveer de aanbevolen 2.5mL in je gezicht en hals?

   Aangezien eigenlijk iedereen minder smeert in de praktijk, zou mijn voorkeur uitgaan naar een spf50+. Je houdt dan net een iets hogere bescherming over (zeker belangrijk voor de UVA bescherming). Het aanmaken van pigment is een teken dat je huid beschadigd is en uit studies blijkt dat de aanmaak van vitamine D nauwelijks beïnvloedt wordt door zonnebrand in de praktijk. Het is wel belangrijk om te kijken of je huid er goed op reageert, om van SPF30 naar SPF50 te gaan heb je veel hogere concentraties zonfilters nodig, en ook hulpstoffen, het kan zijn dat je huid daar minder goed op reageert (zoals Jetske hierboven ook beschrijft). Het is een afweging smeer je alleen smorgens bv 1.25 ml zonnebrand (en dat is al best veel), dan zou ik kiezen voor SPF50 (SPF50 wordt dan nog maar een SPF 7). Smeer je 2.5ml of smeer je meerdere keren op de dag dan zou ik SPF30 kiezen. Als je merkt dat je huid wat onrustig wordt van zonnebrand, zou ik gewoon op dagen dat je weinig zon ziet met lage UV-index, alleen een moisturizer doen.

   Octocrylene zou ik niet willen rekenen tot de goede UV-filters. In producten met Octocrylene zit ook bijna altijd Avobenzone (octocrylene stabiliseert avobenzone), en Avobenzone heeft ook weer nadelen. Ik zou in eerste instantie kiezen voor een product met Tinosorb, Mexoryl, Uvinal A plus, Uvasorb HEB, Neo Heliopan AP of Uvinul T150. Eventueel met een lage concentratie Ethylhexyl Salicylate, Zinc Oxide of Ensulizole bijv. Uiteraard kijk je dan alleen naar zonfilters, de rest van de ingrediënten moeten natuurlijk ook goed zijn.

 • Floortje juli 21, 2016 (21:04)

  Beste Jetske, Peter (ik zoek op deze site altijd naar jouw comments want je bent zo hulpvaardig, bedankt daarvoor!) of een andere wijze op het gebied van SPF,

  Ik lees hier al enige tijd mee en ben ook nog steeds op zoek naar de ideale zonnebrandcreme.

  Nav suggesties hier Suncare, Suncover, Biodermal hydraxol Spf 50 gezicht en SPF 30 zonnemlik, Avene spf 50 crème en emulsie geprobeerd.

  Mijn bevindingen, voor wie graag ervaringen leest:

  Suncare: te duur en rult onder make up

  (Sorry Jetske het is het enige uncover product dat mij niet goed bevalt, ik gebruik je moisturizer,cleanser en toner al heel lang met veel plezier!)

  Suncover: wel tevreden maar vooral voor lichaam, voor gezicht wat vettig/plakkerig

  Biodermal hydraxol zonnecrème SPF 50: Smeert ietwat stroef uit, wel mooi mat effect op de huid

  Biodermal hydraxol zonnemilk SPF 30: Vergelijkbaar met Suncover, vooral voor lijf prettig

  Avene SPF 50 creme en emulsie: Merk weinig verschil tussen deze 2, smeren allebei beetje stroef uit, tikje witte waas maar niet storend, wel mooi mat op de huid

  Al met al bevalt voor mijn gezicht en onder make up Biodermal of Avene het beste. Maar nu is er weer iets wat ik onlangs las en mij verontrust:

  Elke dag SPF 50 gebruiken zou niet goed zijn?

  Omdat je huid dan niet voldoende pigment op kan bouwen en vit.d aanmaken.

  Nou is dat laatste voor mij niet zo n punt aangezien je daar supplementen voor hebt.

  Kan iemand mij adviseren wat wijsheid is?

  Kan ik gewoon eke dag spf 50 dragen op mijn gezicht? Of is dat schadelijk?

  Ik ben overigens nog geen geschikte SPF gezichtscrème factor 30 tegen gekomen, mocht iemand daar tips voor hebben..

  Mijn huid is overigens van het lichtste huidtype dus vandaar dat ik zeker voldoende bescherming wil dragen.

  Overigens stel ik deze vraag ook ivm mijn kinderen: een tweeling van 13 maanden..ik wil het ook bij hun goed doen uiteraard!

 • Christ juli 18, 2016 (13:54)

  wie kan mij dan helpen aan een goed zonnebrand middel voor volwassen en die kinderen ook kunnen gebruiken? Veilige filters en het liefst niet vettig en dus plakkerig. Ik verneem graag wat jullie ervaringen zijn.

  • Peter juli 18, 2016 (20:46)

   Ik heb een aantal zonnebrandcremes getest die goede filters bevatten en parfumvrij zijn, zie: https://www.dr-jetskeultee.nl/niet-verbrand-toch-schade/obj10625631#comment-91317

   Persoonlijk vind ik de PC resist, Uncover Suncare, Avene Emulsie/Creme, Biodermal Hydraxol, Uncover Suncover en Derma Sollotion het prettigste voor gezicht of lichaam. De Uncover Suncover, Avene Creme voor kinderen, Biodermal Hydraxol Milk en de Derma Sollotion SPF30 zijn voordelige opties voor het lichaam. De Uriage Bariesun XP is heel dik en vettig, de Mustela Bebe is wat te vloeibaar en is olieachtig. Uiteraard kan je deze producten zowel op de volwassen als kinderhuid gebruiken.

   Hopelijk heb je hier iets aan.

  • author-avatar
   Jetske juli 29, 2016 (17:00)

   Beste Christ,

   Heb je al weleens Suncover geprobeerd?

   Groetjes Jetske

 • Peter juli 16, 2016 (00:23)

  Ik ben het met je eens dat bepaalde voeding inderdaad ook een kleine mate van bescherming kan bieden tegen schade die wordt veroorzaakt door uv straling. Er zijn trouwens genoeg zonnebrand crèmes zonder avobenzone en homosaltate, de zonfilters die jetske in haar zonboekje heeft staan zijn goede filters.

 • Marielle juli 15, 2016 (22:06)

  schade aan het DNA komt wanneer het lichaam te weinig antioxidanten heeft. Ik ben iemand die heel snel verbrand in de zon na 5 minuten was ik altijd al rood. Nu dat ik gezond eet en in de week geen gesuikerde dingen meer eet kan ik een half uur ongeveer in de zon zitten zonder te verbranden. Wat ik wel eet in de zon zijn fruit met noten (vooral paranoten die bevatten veel selenium wat de huid beschermt tegen DNA schade). Zonnebrandproducten hebben vaak filters die voor vrij radicalen zorgen en DNA schade. Zelf gebruik ik alleen maar een SPF product wanneer ik mijn lichaam niet inwendig kan beschermen bij een dagje strand of zo. Ik gebruik liever een product met antioxidanten in dan een product met SPF. butyl methoxydibenzoylmethane zit in zowat elke zonnecreme die ik ben tegengekomen zelfs ik producten die beweren geen schadelijke stoffen te bevatten. En aan homosalate ben ik allergisch en aan nog meer UV filters. Ik gebruikte tot dit jaar dagelijks SPF producten en ben er dan plots allergisch aan geworden.

 • r juli 15, 2016 (19:50)

  wat een fijn artikel.

  ik vroeg mij alleen af of je wat suggesties kan geven voor een zonnebrand crème voor een erg vette huid. (ik krijg altijd gist puistjes en verstopte porien) en of wellicht heeft iemand anders een suggestie?

 • Peter juli 15, 2016 (18:21)

  Waarom staan in de blog “hulp bij de keuze van je zonnebrandcreme” niet de volgende zonnebrandcremes?:

  – Biodermal Hydraxol Gezichtscreme

  – Avene Creme/Emulsie Parfumvrij

  – Derma Sonnen Lotion

  – PC Resist SPF30

  – Mustela Bebe SPF50

  – Dado Sens Sonnen-Creme SPF50

  Ik vind dat wat er nu staat niet echt veel keus geeft, alleen de Uncover en Biodermal zijn goed. De anderen bevatten Rozemarijn, Avobenzone, Alcohol, Octocrylene, Ethylhexyl Methoxycinnamate en Propylene Glycol.

  Welke zonfilters en hulpstoffen zou jij dan als afsluitend zien, zodat mensen die er last van hebben hiernaar kunnen kijken?

  • author-avatar
   Jetske juli 29, 2016 (16:45)

   Beste Peter,

   Bedankt voor je feedback.
   Ik ga zeker even kijken of het productadvies wat meer uitgebreid kan worden!

   Groetjes Jetske               

 • Kaarina juli 15, 2016 (14:04)

  Hallo Jetske,

  Sinds enkele weken gebruik ik jou Suncare producten. Wat mij opvalt is dat mijn huid na het opbrengen, ook nadat de moisturizer goed is ingewerkt, een beetje plakkerig aanvoelt. Ik vraag me af of je de Suncare producten ook zonder moisturizer kan gebruiken? Helaas zie ik toch ook een beetje witachtige glans op mijn gezicht. Ik heb het idee dat het bij de factor 15 iets minder is, zou dat kunnen. Verder ben ik heel erg tevreden met alle Uncover verzorgingsproducten!

  • author-avatar
   Jetske juli 15, 2016 (15:00)

   Beste Kaarina,

   Als je merkt dat je huid wat plakkerig voelt als je de suncare na de moisturizer aanbrengt, kan je de suncare ook na de toner aanbrengen.
   De moisturizer gebruik je dan in de avond. De suncare SPF 15 bevat een minder hoge concentratie zonfilters, dus het zou kunnen dat deze iets beter uitsmeert.
   Voor vragen over de producten kan je ook altijd terecht bij de klantenservice: uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.

   Groetjes Jetske            

 • Mariska juli 15, 2016 (11:01)

  Hoi Jetske,

  Kan ik de Suncare 30 op mijn gezicht met puistjes gebruiken?

  Gr, Mariska

  • author-avatar
   Jetske juli 15, 2016 (15:00)

   Beste Mariska,

   Dit kan zeker!

   Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!