Alles wat je moet weten over mascara

We hebben heel wat over voor een mascara die voor mooie, volle en lange wimpers zorgt. Het aanbod is dan ook groot. Een kleine zoektocht op internet levert producten op als Sephora Outrageous Dramatic Volume Mascara, Lancôme Hypnose Drama Instant Full Body Volume Mascara, Yves Saint Laurent Mascara Volume Effet Faux Cils Shocking en Estée Lauder Sumptuous Extreme Lash Multiplying Volume Mascara. Prachtige namen, maar hoe werkt zo’n product nou? En kan gebruik van een mascara kwaad?

Dit zit er allemaal in je mascara, en zo werken die stoffen

Mascara is razend populair. Zo’n 65% van de vrouwen gebruikt het en bij de helft is mascara het meest favoriete product. Dat was duizenden jaren geleden niet zo gek veel anders. Cleopatra kleurde haar wimpers al met een mengsel van dierlijk vet en kool. Huidige mascara’s zijn opgebouwd uit was, polymeren, pigmenten en water. Doordat de wimperhaar vocht opneemt, wordt deze zo’n 30% dikker en vaak gaat de wimper dan ook wat meer krullen. De was wordt toegevoegd om een dikke pasta te krijgen die goed op te brengen is en waardoor het product stevig blijft zitten. Er kan bijenwas gebruikt worden, maar ook paraffine, carnauba was of bentonite clay. Polymeren zorgen voor de hechting aan de wimpers. Polymeren zijn ketens van dezelfde moleculen; vergelijk het maar met een ketting van paperclips. Voorbeelden van polymeren zijn cellulose, zetmeel, plastic en nylon. Aan mascara worden vaak cellulosepolymeren toegevoegd (ketens van glucose ofwel suiker), acrylaatpolymeren (ketens van acrylaat; een soort plastic) of acacia gum (arabisch gom, wordt ook gebruikt in winegums en marshmallows). Aan een waterresistente mascara wordt water en propylene toegevoegd om de boel vloeibaar te krijgen. In een waterproof product zijn dit isosodecane, siliconenachtige stoffen of minerale oliën als petrolatum. De toegevoegde pigmenten die de kleur van de mascara bepalen zijn ijzeroxides, mica deeltjes of ultramarines. Om water en olie te mengen worden er vaak nog surfactants als sodium laureth sulphate toegevoegd. Indien het product ook wimperverlenging bevat, bevat de mascara nog keratine, nylon of zijdedeeltjes. Natuurlijk zijn er dan ook nog bewaarmiddelen toegevoegd om het product te beschermen tegen schimmels en bacteriën.

Gevoelige ogen door gebruik van mascara

Mascara’s geven snel last van overgevoeligheid. Vooral bij de dunne huid rondom de ogen. Soms heb je het niet direct door, maar als jij al een tijdje last hebt van wallen (met name ’s ochtends) en wat prikkende rode ogen, dan kan het goed zijn dat jij ook niet goed tegen je mascara of ander oogproduct kan. Heb je snel last van gevoelige ogen dan is die ouderwetse cake-mascara een optie. De kans op allergie is dan een stuk kleiner. Kies als je last hebt van gevoelige ogen ook liever voor zwarte kleuren i.p.v. voor gekleurde opties. Laat rood/bruine varianten zeker staan. Ook de waterproof variant is voor jou minder geschikt; aan een dergelijk product zijn vaker stoffen toegevoegd die de ogen kunnen irriteren en bovendien moet je ze in de regel met een wat agressievere lotion verwijderen. Kun je echt tegen geen enkele mascara, dan kan je je eigen mascara maken. Hiervoor heb je gezichtskleipoeder nodig (te koop bij de reformzaak), ijzeroxide (te bestellen bij de online zeepwinkel) of eventueel fijngestampte tabletjes norit en xantana (online verkrijgbaar bij kookwebsites). Meng 2 theelepels zwart poeder, met 1 theelepel klei, 3 theelepels water en een mespuntje xantana. Is het nog een beetje te dik voeg dan nog wat water toe. Je kunt deze mascara ongeveer 1 week bewaren in een lenzendoosje (niet langer want er zitten geen bewaarstoffen in deze mascara). Om het op te brengen kun je gebruik maken van een tandenrager, die kun je na gebruik gewoon weer weggooien. Deze mascara is niet waterproof maar is veilig, ziet er echt prima uit en is lekker goedkoop!

Houdbaarheid van mascara is beperkt

Je moet me beloven dat je nooit een mascara-tester in de winkel gebruikt, je mascara niet uitleent en dat je je mascara echt na drie maanden weggooit. Na een oogontsteking moet je je mascara ook direct afvoeren richting prullenbak. Waarom? Bij een onderzoek onder vrouwelijke studenten, bleek 70.5% een mascara te gebruiken die niet meer goed was. Na drie maanden is in 36.4% van de mascara’s al bacterie/schimmelgroei te zien. Onder de testers in de winkel bleek 67% tot 100% van de producten besmet te zijn met staphylokokken, streptokokken en E. coli (ja, dat is die darmbacterie).

Kan langdurig gebruik van mascara kwaad?

Er is in verschillende onderzoeken gekeken naar de relatie tussen oogproblemen en het dragen van mascara. Mensen die mascara dragen blijken inderdaad vaker oogklachten te hebben. Ook is door onderzoekers geconstateerd dat mascaradragers kleine pigmentvlekjes op het bindvlies van het oog kunnen hebben. In de regel levert dat gelukkig geen problemen op. Mascaradragers hebben verder ook wat meer wimperuitval. Al met al voor mij toch geen reden om mascara te laten staan, maar wel om goed naar de ingrediëntenlijst te kijken en producten op tijd te vervangen. Volgende keer zal ik je vertellen welke ingrediënten je beter niet in je mascara kunt hebben en welke producten ik adviseer. Groetjes, Jetske (Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie) Lees ook de volgende blogs: Hulp bij de keuze van oogmake-up remover, Kijk ook eens kritisch naar je make-up Schadelijke stoffen in make-up

Gerelateerde Berichten

22 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Cora mei 3, 2015 (21:06)

    Beste Jetske,

    ik heb de spullen in huis om mijn eigen mascara te maken. Ik had al gehoord, en nu ook gelezen in jouw blog, dat de zelfgemaakte mascara niet langer dan een week houdbaar is.

    Bestaat er niet zo iets als een natuurlijk conserveringsmiddel dat ik kan toevoegen? Ik wil het namelijk in een wat grotere hoeveelheid maken, bijvoorbeeld voor een maand, zodat ik niet iedere week aan de slag moet.

    Ben erg benieuwd naar je antwoord.

    • author-avatar
      Jetske september 2, 2015 (13:56)

      Beste Cora,

      Gezien de kans op groei van bacteriën zou ik je niet adviseren de zelfgemaakte mascara langer te gebruiken dan een week (ook als je eventueel een bewaarstof toevoegt).

      Groetjes Jetske

  • Saskia juli 3, 2014 (21:31)

    Voor gevoelige ogen raad je zwarte mascara aan en zeker geen rood/bruine mascara.

    In zwarte mascara zit colofonium, geeft irritatie bij mij. Colofonium zit ook in drukinkt. Bij krant lezen krijg je zwarte vingers en wanneer je in je ogen wrijft komen de kriebels vanzelf. Dus gebruik ik bruine mascara van Clinique. Nu geen enkele irritatie meer.

    • author-avatar
      Jetske juli 9, 2014 (17:07)

      Beste Saskia,

      Zo zie je maar weer dat elke huid verschillend is hè 

      Groetjes, Jetske

  • Tijn juli 1, 2014 (10:30)

    Hoi Jetstke, je weet elke keer een onderwerp aan te snijden waar ik net op dat moment een vraag over heb! In de winkel en in de bladen hoor ik dat je waterproof mascara niet te lang moet gebruiken, omdat het je wimpers uitdroogt. Maar met het Nederlandse weer in het najaar en zwemmen in de zomer vind ik het lastig om geen waterproof mascara te gebruiken. Klopt het wat ze zeggen of is het een fabeltje??

    • author-avatar
      Jetske juli 9, 2014 (17:00)

      Beste Tijn,

      Dat voel ik dus heel goed aan 😉 In waterproofmascara’s zitten inderdaad vaak weer meer agressieve stofjes die ook weer met meer ‘geweld’ eraf geboend moeten worden. Dit maakt het inderdaad wel een meer irriterende mascara. Lekker afwisselen zou mijn advies zijn! Want soms heb je inderdaad echt een waterproof nodig..

      Groetjes, Jetske

  • Susan juni 23, 2014 (11:07)

    Beste Jetske

    Ik neem hierbij vooral mee dat ik nooit meer de mascara testers uitprobeer, wat is dat erg vies.

    Ik vroeg mij af ik gebruik kwasten voor foundations, wat zou de frequentie zijn om deze schoon te maken? ik gebruik elke dag foundation (muv weekenddagen), zou ik deze om de 3 maanden schoonmaken of zelfs al om de maand?

    • Marielle juni 23, 2014 (20:19)

      om de 1 of 2 dagen moet je foundation kwasten schoonmaken als je ze dagelijks gebruikt.

      • author-avatar
        Jetske juli 9, 2014 (16:27)

        let er ook op dat je een milde en ongeparfumeerde shampoo of gezichtsreiniger (eventueel met een paar druppels pure tea tee oil) gebruikt om je kwasten mee te reinigen! En goed uitspoelen…

    • Iesje juni 30, 2014 (15:36)

      Make Up kwasten die je dagelijks gebruikt moet je minstens een keer per week goed uitwassen met een milde shampoo of babyshampoo. Hoe langer je het uitstelt, hoe meer bacterien en hoe meer kans op huidirritaties en puistjes.

    • author-avatar
      Jetske juli 11, 2014 (17:54)

      Beste Susan, ik zou ze zeker elke week schoonmaken.. Je kunt een paar druppels zuivere tea tree oil aan de cleanser/ shampoo toevogen waarmee je de kwasten uitwast. Wel goed uitspoelen!

  • marijon juni 22, 2014 (12:06)

    Ik gebruik high impact curving mascara van clinique, deze kan ik verwijderen met warm water.

    Ideaal en nergens last van, bij andere merken/soorten kreeg ik steeds prikkende en/of traan ogen.

  • Mai juni 21, 2014 (14:30)

    Hi jetske,

    Nog een vraagje. Bedoel je met gezichtskleipoeder soms kaolin klei?

    • author-avatar
      Jetske juli 11, 2014 (17:53)

      Ja, kaolin klei is makkelijk verkrijgbaar en kan je prima gebruiken.

  • Mai juni 21, 2014 (14:21)

    Hi jetske,

    Goed idee het zelf maken van de mascara. Ik maak ook mijn eigen blush met arrowrootpoeder, hibiscuspoeder en bietenpoeder- door elkaar gemengd! Denk je dat dit kwaad kan?

    • author-avatar
      Jetske juli 11, 2014 (17:52)

      wat leuk dat je het zelf maakt! Deze ingrediënten zullen over het algemeen de huid niet snel irriteren. Bedankt voor je tip!

  • Brechtje juni 21, 2014 (12:40)

    Beste Jetske,

    Ook ik ben benieuwd naar je lijstje mascara-producten. Vooral naar de ingrediëntenlijsten van die van de hypo-allergene Etos-mascara en de hypo-allergene Hema-mascara.

    Zou voor de zelfmaakmascara zuivere cacaopoeder ook kunnen als ingrediënt voor een bruine kleur? Vriendelijke groet, Brechtje.

    • author-avatar
      Jetske juli 11, 2014 (17:51)

      Beste Brechtje,

      Ik heb mijn best gedaan met de nieuwe blog over mascara’s! Ik heb het niet getest met cacoa poeder dus daar kan ik weinig zinnigs over zeggen..

  • Suzie juni 20, 2014 (15:51)

    Ik ben benieuwd naar je aanraders! Want ik vind mascara ook nooit heel prettig zitten, maar draag het toch altijd. Het leek mij leuk om minerale mascara te provberen dus ik heb die van Jane Iredale net binnen. Heb hem nu 2 dagen gebruikt en tot nu toe zeer tevreden!

  • Marielle juni 18, 2014 (20:16)

    Essence Multi action mascara doet niet onder voor de duurdere merken!

    Vroeger kocht ik altijd Catrice Alround mascara ect geweldige mascara maar hij is helaas uit het assortiment gegaan.

  • Will juni 17, 2014 (19:10)

    Ik gebruik al 30 jaar elke mascara van Lancôme Définicils. Nog nooit geen irritatie gehad. Wel eens overgestapt op een ander merk maar ik kom altijd weer terug bij Lancôme.

    Dus ongeveer om drie maanden koop ik een nieuwe.

  • Carina juni 16, 2014 (20:41)

    ik gebruik mijn mascara eigenlijk altijd totdat ie of uitgedroogd of op is. In een zelden geval doe ik m eerder weg omdat ie irriteert. Maar dat heb ik eigenlijk nooit. Hou me dus eigenlijk niet aan de richtlijnen maar heb ook nooit ergens last van gehad 🙂

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!