• Blog goede skincare

Mijn tips voor het kiezen van goede skincare

Zoveel keuze … Sta jij ook regelmatig te twijfelen voor het drogisterijschap welk potje of flesje je moet kopen? Mijn beste tip? Check de ingrediëntenlijst van het product. Want hoewel goede ingrediënten in je skincare niet per se zorgen voor een mooie huid, zijn slechte ingrediënten wél een garantie voor een slechte huid. Nu ben ik me ervan bewust dat het lezen van een ingrediëntenlijst voor velen echt abacadabra is. Het goede nieuws: ik weet een paar trucs om je in enkele stappen naar een goed product te loodsen.

Stap 1: de prijs

Laat je niets aansmeren wat meer dan honderd euro kost. Geen enkel goed of werkzaam product hoeft meer dan dat bedrag te kosten. Té goedkoop is overigens ook weer geen goed teken, tenzij je alleen je droge en gevoelige huid wat wilt ‘invetten’. Meer kun je niet van zo’n product verwachten. Goede, actieve ingrediënten zijn namelijk kostbaar.

Stap 2: de verpakking

Ook de verpakking kan veel weggeven over de kwaliteit van het product. Een serum met een hoge concentratie vitamine C in een pipetflesje? Een crème vol antioxidanten in een potje? Nee, laat maar liever staan. Want in beide verpakkingen komt er zuurstof en licht bij het product en daar kunnen deze ingrediënten absoluut niet tegen. Ga op zoek naar een licht- en luchtdichte pompverpakking. Daarin blijven deze fijne antioxidanten werkzaam en kunnen ze écht iets doen voor je huid.

Stap 3: check op ongewenste ingrediënten

Kijk daarna of het product geen slechte ingrediënten bevat. Die kunnen je huid irriteren en zelfs zorgen voor vroegtijdige huidveroudering. Stoffen die ik zou laten staan: geurstoffen (te vinden als fragrance of parfum op de verpakking), hoge concentraties alcohol denat en extracten van essentiële oliën (veelvoorkomende: Ylang Ylang, Lavender, Lemongrass en Rosemary). Voor je reiniger helpt het om de meer agressieve wasstof sodium lauryl sulfate te vermijden. En het loont ook zeker om je eens te verdiepen in de zonnefilters in je zonnebrandcrème, want daar zijn ook goede en minder goede keuzes in. In deze blog geef ik uitgebreid advies over ingrediënten die je het beste kunt vermijden.

Stap 4: de goede ingrediënten

Welke stoffen zie je wél graag terug op de ingrediëntenlijst? Dat hangt ervan af welk product je voor je neus hebt. Voor in je crème zoek je naar hydraterende, kalmerende en herstellende ingrediënten, hyaluronzuur, zoethoutwortelextract en allantoïne bijvoorbeeld. Kies ook voor antioxidanten als niacinamide en vitamine C om je huid te beschermen en mooier te maken. Voor het verwijderen van dode huidcellen, ga je voor een exfoliant met een (fruit)zuur die bij jouw huid past en waarin het liefst ook kalmerende stoffen zitten.

Maar dan ben je er nog niet … Van sommige ingrediënten moet de concentratie in het product hoog genoeg zijn (>1%) om goed te kunnen werken. Hoe hoger op de ingrediëntenlijst, hoe meer er van de stof in het product zit. Als het ingrediënt niet veel lager dan op twee derde van die lijst staat, zit je waarschijnlijk goed. Gelukkig zijn tegenwoordig ook steeds meer merken open over de (concentraties) werkzame ingrediënten in hun product. Dat maakt het zoeken al een stuk makkelijker! Toch een kleine kanttekening … soms lijkt het alsof ze heel eerlijk zijn over de concentraties, maar kom je toch bedrogen uit. Daar zal ik in een volgende column wat meer over vertellen!

De ingrediëntenlijst zegt niet alles

Ook al check je de ingrediëntenlijst, je kunt niet écht in de ‘keuken’ van een ander merk kijken. Zo kun je de exacte percentages van alle ingrediënten vaak niet helemaal achterhalen. Ook zegt de verpakking niet precies hoe vers een product is. En is het product vóór de verkoop wel in de koeling bewaard als dat nodig is voor de werkzaamheid van de ingrediënten? Een ander belangrijk punt: de veiligheid en hygiëne. Hoewel er voor fabrikanten in Nederland en Europa hiervoor strenge eisen gelden, is het voor producten buiten de EU lastig te zeggen of ze aan onze strenge normen voldoen. Dit alles maakt het kortom lastig, soms zelfs onmogelijk, om echt conclusies te trekken over de kwaliteit van het product. Maar met de stappen hierboven kun je wél bepalen of een product het proberen waard is. 

Het blijft persoonlijk

Check dus de ingrediëntenlijst, wees kritisch, maar probeer het product ook gewoon zelf uit. Bedenk verder dat wat voor de ene persoon een superproduct is waarvan de huid gaat stralen, voor een ander juist een slechte keuze kan zijn, misschien wel met roodheid of vlekjes als gevolg. Iedere huid is anders en niet iedereen reageert hetzelfde of even snel op een product. Neem dus echt de tijd om het product uit te proberen, minimaal zes weken. Dan pas kun je beoordelen of iets voor jou werkt en bij je past.

Veel succes en weet dat je altijd mijn hulp mag vragen om mee te kijken naar het product dat je misschien wilt aanschaffen. Mijn cosmetisch chemicus en ik checken wekelijks producten. Stuur gerust een mailtje met je product en huidwens: skincare@dr-jetskeultee.nl

 

Gerelateerde Berichten

12 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • jennifer december 10, 2021 (00:13)

    Hoi Jetske,

    Ik lees ook veel over ”cleansing balm” het is een soort balm waar je make up mee kan verwijderen. Je moet balm/creme op je gezicht smeren tot dat er melkachtig substantie komt. vervolgens moet je het afspoelen. ik ben erg benieuwd naar deze product. Het product zit in een pot.
    wat is uw mening daarover? ik heb een product en ingredientenlijst.

    Banila CO Clean it Zero Cleasing Balm Original
    Ethylhexyl Palmitate, Cetyl Ethylhexanoate, PEG-20 Glyceryl Triisostearate , PEG-10 Isostearate, Synthetic Wax, Onsen-Sui , Phenoxyethanol, Butylene Glycol, Lithospermum Erythrorhizon Root Extract, Tocopheryl Acetate, Fragrance, Ethylhexylglycerin, Water, 1,2-Hexanediol, Bambusa Vulgaris Leaf/Stem Extract, Aspalathus Linearis Extract, Angelica Archangelica Root Extract, Malpighia Glabra (Acerola) Fruit Extract, Polydiethyleneglycol Adipate/IPDI Copolymer, Acrylates/Ammonium Methacrylate Copolymer, Acrylates/Methoxy PEG-15 Methacrylate Copolymer

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee december 16, 2021 (08:55)

      Hoi Jennifer,

      Helaas zit er parfum (fragrance) in, dit is nummer 1 allergeen. Mijn voorkeur zou uitgaan naar een product zonder parfum.

  • Milou juni 28, 2021 (08:55)

    Hoi Jetske,

    De neutral toner die ik ooit via jouw website heb ontdekt, lijkt helaas niet meer te worden verkocht. Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe toner kwam ik uit op deze toner van Zarqa. Hoe denk jij hierover :)?

    Zarqa Reinigingstonic Sensitive
    Aqua, Glycerin, Methylpropanediol, Polysorbate 20, Propylene Glycol, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Lactic Acid, Phenylpropanol, Maris Sal, Sodium Hydroxide, Sodium Carboxymethyl Beta-Glucan.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juli 9, 2021 (07:38)

      Hi Milou,
      De ingrediëntenlijst van het product van Zarqa ziet er goed uit 🙂

  • Jeannine juni 2, 2021 (17:31)

    Hoi jetske,

    Welke produkten er dit jaar bijkomen is dit een creme of om welke produkten gaat het.Wanneer komt produkt of produkten is dit binnenkort of in het najaar.
    Mvg j

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juli 9, 2021 (07:36)

      Hi Jeannine,
      Leuk dat je interesse hebt in de ontwikkeling van mijn nieuwe producten. Ik raad je aan mijn nieuwsbrief in de gaten te houden. Ik hoop je hier snel meer over te kunnen vertellen 🙂
      Groetjes Jetske

  • Romy mei 28, 2021 (16:58)

    Hi Jetske,

    Bedankt voor je geweldige site! Voor mijn gesprongen adertjes en roodheid in het gezicht werd mij de ISIS Ruboril Expert M creme aangeraden. Ik zie er wat ingrediënten in zitten waar ik erg over twijfel of ze wel goed zijn. Zou jij eens willen meekijken?

    Ingrediënten:
    AQUA (WATER), capryl / caprinetriglyceride, BETAINE, butyleenglycol, pentyleenglycol, Acacia decurrens / JOJOBA / zonnebloemzaad WAX polyglyceryl-3 ESTERS, hydroxyethylacrylaat / SODIUM acryloyldimethyltauraat COPOLYMER, glycyrrhetinezuur, cetylalcohol, niacinamide, panthenol, Chlorphenesin , C12-16 ALCOHOLS, CITROENZUUR, CARBOMER, O-CYMEN-5-OL, CAMELINA SATIVA ZAADOLIE, ESCIN, NATRIUMHYDROXIDE, POLYSORBATE 60, SORBITAN ISOSTEARATE, GLYCERIN, PALMITIC ACID, HYDROGENUAT ACHTERLIJN ACHTERLIJN CENTELLA ASIATICA EXTRACT, HYDROLYZED GIST EIWIT, CALENDULA OFFICINALIS BLOEM EXTRACT, NATRIUM CITRATE, ASCORBINEZUUR

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 2, 2021 (12:09)

      Hoi Romy! Dankjewel, lief van je!
      Gesprongen adertjes kun je niet wegsmeren met een cosmetische crème, helaas … Daar heb je echt een laserbehandeling voor nodig.
      Verder zie ik wel niacinamide en zoethoutwortel terug in de ingrediëntenlijst, wat kan helpen om de roodheid wat te kalmeren. En het bevat geen geurstoffen zo te zien, wat heel positief is!

  • Jeannine mei 21, 2021 (11:27)

    Hoi jetske,
    Kun je mij vertellen of dit een crème is wat erbij komt.

    Mvg J

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 2, 2021 (12:00)

      Hoi Jeannine,
      Wat bedoel je precies?

  • Nadine mei 18, 2021 (12:19)

    Hi Jetske,

    Kun je al wat meer vertellen over je nieuwe producten? Wanneer verwacht je ze te kunnen aanbieden?

    Liefs Nadine

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee mei 21, 2021 (09:03)

      Hi Nadine,
      Ik ben daar altijd erg voorzichtig mee … Ervaring leert dat het nooit zo loopt als je wilt, helaas. Maar zeker dit jaar nog komt er een nieuw product bij! Stay tuned 🙂

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!