Minerale olie in cosmetica

Wat bestaan er toch veel mythes over huidverzorging! Over minerale oliën bijvoorbeeld. Tijd om wat duidelijkheid te scheppen, wel met het risico dat ik nu stapels haatmail ga ontvangen van fervente tegenstanders van dit ingrediënt…

Nog niet zo lang geleden hoorde ik een verkoopster vol overtuiging tegen een klant zeggen dat ze dat ene cosmeticaproduct van meer dan tweehonderd euro met dat hele speciale ingrediënt toch echt moest kopen, als ze er tenminste over 20 jaar ook nog een beetje uit wilde zien. Niet veel later verliet de jonge vrouw de winkel met niet alleen het bewuste product, maar ook met een oogcrème, serum, nachtcrème, masker en toner van hetzelfde merk. Hoewel ik het op mijn blog vaker heb gehad over de mythes rondom oogcrèmes, nachtcrèmes, rimpelcrèmes, serums en ‘groene’ cosmetica, heb ik nog nooit geschreven over minerale oliën. Ook daarover bestaan heel veel onzinverhalen.

Minerale oliën; natuurlijk of niet?

De minerale oliën die in cosmeticaproducten gebruikt worden, zijn afkomstig van petroleum (fossiele olie). Petroleum is ontstaan uit resten van plantaardig en dierlijk leven (plankton en algen), die blootgesteld zijn aan extreem hoge druk en temperatuur diep in de aardkorst. Klinkt tot nu toe best natuurlijk, niet? Als de ruwe olie uit de aarde gehaald wordt, moet deze eerst gezuiverd worden voordat het gebruikt kan worden. Dat wordt ook wel raffinage genoemd. De olie voor huishoudelijk gebruik of auto’s moet al flink gezuiverd worden, maar minerale olie voor huidverzorgingsproducten ondergaat zo’n uitgebreid zuiveringsproces dat er na de vele bewerkingen niet veel meer over is van het originele materiaal. Dit gezuiverde materiaal wordt ook gebruikt voor de ontwikkeling van medicijnen. Overigens is het goed om te weten dat ook plantaardige oliën gezuiverd worden voordat ze geschikt zijn om op de huid te gebruiken.

Waar zit het eigenlijk niet in?

De cosmetische industrie is groot fan van minerale olie. Dit is namelijk goedkoop, geur- en kleurloos, oxideert niet en kan heel makkelijk lang bewaard worden. Ook vrijwel alle babyolietjes bestaan vrijwel volledig uit minerale oliën. En denk jij dat je geen minerale oliën gebruikt, kijk dan maar eens goed op het etiket. Liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil zijn allemaal voorbeelden van minerale oliën. Vaseline (petrolatum) zou je het zusje-van kunnen noemen; het heeft een waxachtige structuur en is dus niet zo vloeibaar, maar behoort wel tot dezelfde familie. Het is het hoofdbestanddeel van de beroemde 8 hour cream van Elizabeth Arden.

De geruchten…

Minerale oliën worden al vele tientallen jaren in cosmetica gebruikt, maar zo’n 15 jaar geleden ging het mis. Geleidelijk ontstonden er steeds meer geruchten dat minerale oliën acne veroorzaken, de huid verstikken en je allemaal ellendige gezondheidsproblemen kunnen bezorgen. Volgens voorstanders van ‘natuurlijke’ cosmetica zijn plantaardige oliën een stuk veiliger en beter voor de huid dan natuurlijke oliën. Waar rook is, is vuur zou je denken. Tijd dus voor wat literatuuronderzoek…

Is plantaardig beter dan?

Ik heb al eerder op mijn blog geschreven dat ‘plantaardig’  niet automatisch betekent dat een ingrediënt of product ook goed of zelfs veilig is. Er zijn heel wat plantaardige oliën met een slechter veiligheidsprofiel dan minerale oliën; een aantal voorbeelden worden genoemd op de website http://www.essentialoils.co.za/toxic-oils.htm. Ook in plantaardige oliën kunnen schadelijke stoffen zitten zoals 3-chloropropane-1,2-diol; deze stof is kankerverwekkend (abstract) en zie je vooral bij echt onbewerkte oliën (oliën die niet gezuiverd zijn).

Daar komt nog bij dat er in het verleden nogal eens gerommeld is met de echtheid van plantaardige oliën; om het goedkoper te maken werd er aan een plantaardige olie weleens slecht gezuiverde minerale olie toegevoegd. Ook in oliën waarmee niet gerommeld is, zitten minerale oliedeeltjes. Hetzij door vervuiling van het product (bv verpakkingsmateriaal), maar soms ook omdat minerale paraffinedeeltjes van nature voorkomen in plantaardige oliën (abstract).

Hoe zit het met de veiligheid?

Naar de veiligheid van cosmetische minerale olie is veel onderzoek gedaan en uit die onderzoeken komt duidelijk naar voren dat cosmetische, gezuiverde minerale olie niet toxisch is. Gelukkig maar, want je krijgt elke dag via je voeding behoorlijk wat van deze stoffen binnen. Vooral gerecyclede verpakkingsmaterialen voor voedsel zijn berucht.

Ook het gerucht dat je van minerale oliën huidkanker zou kunnen krijgen klopt niet. Die relatie is gelegd met polyaromatische koolwaterstoffen die voor kunnen komen in het ruwe oorspronkelijke materiaal, maar deze stoffen zijn niet aanwezig in de gezuiverde olie die gebruikt wordt voor cosmetische en farmacologische doeleinden (abstract).

Twijfel je toch nog, dan is het goed om te weten dat minerale olie aangebracht op de huid ook echt op de huid blijft liggen, en er dus vrijwel geen stoffen in je bloed terecht kunnen komen. Doordat minerale olie zo op de huid blijft liggen en daar een isolatielaagje vormt, kan het vocht in de huid moeilijker verdampen en zal een droge huid snel opknappen. Uit onderzoek is gebleken dat minerale oliën hier heel erg goed in zijn (abstract en abstract).

Krijg je puistjes van minerale oliën?

Voor de mensen die schrikken van dat afsluitende effect; je krijgt van minerale olie geen puistjes. Talg kan gewoon uit de huid worden afgevoerd en verstopt de poriën niet! Sterker nog, er zijn veel studies die aangetoond hebben dat zelfs een 100% minerale olie op de huid geen puistjes veroorzaakt. Ook voorkomt dit afsluitende effect geen zuurstofopname door de huid. De huid ademt (in tegenstelling tot wat er vaak beweerd wordt) namelijk niet; zuurstof bereikt de huid door het bloed.

Minerale oliën worden graag voorgeschreven door dermatologen, ze kunnen huidirritatie door prikkels van buitenaf voorkomen en meehelpen om de huidbarrière te herstellen. Een bijkomend voordeel is dat de kans op allergieën zeer gering is. Daarom worden minerale oliën ook vaak gebruik om eczeempatiënten te behandelen.

Risico op overhydrateren

Toch zijn er ook nadelen. Minerale oliën zijn cosmetisch gezien weinig elegant. Hoe dikker de olie die toegevoegd is, hoe onplezieriger het product aanvoelt op de huid. Dunne minerale oliën zijn vloeibaarder, hydrateren de huid minder goed maar zijn wel een stuk fijner in gebruik. Een ander nadeel van minerale olie is dat het de huid kan ‘overhydrateren’. Klinkt gek maar minerale oliën kunnen zo goed vocht vasthouden dat de huid te vochtig wordt. Je huid ziet er dan aanvankelijk goed uit (de droogtelijntjes trekken immers weg), maar allerlei celprocessen gaan op den duur toch wat minder goed verlopen.

Uiteindelijk zal je huid zichzelf daardoor minder goed kunnen beschermen en kom je in een vicieuze cirkel; je huid droogt snel uit als je geen crème op je huid hebt en je blijft dus smeren.

Gelukkig is dit te vermijden door zorgvuldig naar je huid te kijken. Heb je een wat droge huid smeer dan bij, heb je geen droge huid laat dan het gebruik van een product met een hoge concentratie minerale oliën achterwege. Als je veel zweet, bijvoorbeeld doordat je in een warme omgeving moet werken of zeer intensief sport, kan het gebruik van producten met een hoge concentratie minerale oliën ook af te raden zijn. Bij sommige mensen kunnen er vochtbultjes op de huid van het gezicht ontstaan doordat het zweet niet goed afgevoerd wordt (miliaria rubra).

Kijk ook naar andere werkzame stoffen

Dat brengt me meteen op een volgend punt; minerale oliën doen niets meer dan hydrateren. Ze bevatten geen nuttige stoffen als antioxidanten of kalmerende stoffen die in de huid kunnen dringen en daar hun werk kunnen doen. Met een crème die alleen minerale oliën bevatten mis je dus een belangrijk onderdeel van een goede huidverzorging. Check of er werkzame stoffen aan een product met minerale olie zijn toegevoegd. Nog beter is het om als je last hebt van een droge huid een niet al te vette crème met werkzame bestanddelen te gebruiken en daaroverheen de minerale oliën aan te brengen. Zo kunnen de werkzame stoffen beter in de huid dringen en daar hun werk doen.

Lichaamsvet en moedermelk

Nog een belangrijk punt; hoewel gezuiverde minerale olie niet toxisch is en de deeltjes vrijwel niet opgenomen worden door de huid, is er onlangs bij een onderzoek wel gevonden dat koolwaterstoffen uit minerale olie terug te vinden zijn in lichaamsvet en moedermelk (abstract). Het is onduidelijk of die daar komen door voedsel, inhalatie van vervuilde lucht of toch door cosmeticaproducten (wellicht via een beschadigde huid). Wat mij betreft niet direct reden om in paniek te raken, aangezien deze deeltjes voor zover wij weten weinig kwaad kunnen (in tegen stelling tot wat we weten over bepaalde bewaarstoffen, zonfilters of geurstoffen) maar wel reden om kritisch te blijven kijken naar de cosmeticaproducten die je op je huid smeert.

Mijn advies; gebruik alleen huidverzorgingsproducten die je huid echt mooier en sterker maken en laat al het overbodige spul achterwege. Dat is niet alleen beter voor je lijf, maar ook voor je portemonnee en niet te vergeten het milieu!

Voor nog wat extra bewijs kun je deze tabel eens bekijken. Deze tabel komt uit een review-artikel (a review on the extensive skin benefits of mineral oil, AV Rawlings et al), hierin worden plantaardige oliën met minerale oliën vergeleken.

Oliën

groeten Jetske

Lees ook:

Verschillende producten. Of toch niet….
De veiligheid van cosmetica; wie regelt het eigenlijk?
Onderzoek naar cosmetica
Een aparte nachtcrème is overbodig
Zijn dure huidverzorgingsproducten beter? 
Werken antioxidanten ook echt in een crème? 
Wat doen antirimpelcrèmes nu echt?

Gerelateerde Berichten

36 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • loes januari 29, 2015 (22:21)

    Als je niet kunt eten; smeer het dan ook niet op!

    Zo natuurlijk mogelijk is nog geen 100% Natuurlijk ! En zeker niet biologisch gekweekt ! Hoef je geen geitenwollen sok voor te zijn ; Maar een goed gezond Hollands verstand gebruiken. Geld maakt nog steeds gelukkig en zeker een goede economie. Wordt wakker en kijk in de spiegel!!

  • Linn Wezendonk januari 2, 2015 (19:30)

    Beste Jetske,

    mijn vraag is als er bijvoorbeeld paraffinum liquidum in een creme zit, kunnen de werkstoffen die ook toegevoegd zijn aan de creme bijvoorveeld vitamine E, zijn werking dan nog doen? of kunnen de stoffen in die creme niks doen en moet je het echt onder de paraffinum liquidum smeren?

    Groetjes Linn

    • author-avatar
      Jetske maart 6, 2015 (14:30)

      Beste Linn,

      Dit kan zeker. Mocht je bijvoorbeeld vaseline gebruiken dan zou ik je wel adviseren dit na een moisturizer aan te brengen.

      Groetjes Jetske               

  • Marielle augustus 10, 2014 (20:22)

    Dit artikel vond ik van een wetenschapper over minerale olie:

    http://home.hccnet.nl/henk.dewit/schadelijke_ingredienten.htm

  • Bernadette februari 13, 2014 (15:31)

    Beste Peter, beste Jetske,

    Heel hartelijk dank voor de verhelderende reacties!

    groet! Bernadette

  • Bernadette januari 23, 2014 (15:16)

    Dag Jetske,

    Ik was door jou en Paula Begoun/Beautypedia overtuigd geraakt dat er niks tegen het gebruik minerale oliën is, en dat ze prima hydratatie bieden, vooral bij droge huid & eczeem. Maar nu lees ik op de huidverzorgingsblog van Dr. Bauman Cosmetic een tegengesteld verhaal, dat biochemisch behoorlijk onderbouwd lijkt… Zou jij als expert erop willen reageren?

    “Dr. Feingold van de Universiteit van California, één van de voornaamste lipidenonderzoekers van de 21ste eeuw, geeft in een artikel dat gepubliceerd werd in in The Journal of Lipid Research, een zeer uitvoerige beschrijving van de werking van de menselijk huid, en van het belang van een intacte huidbarrière en een juiste zuurtegraad (pH-waarde). Ook beschrijft hij hoe het afsluiten van de huid door producten met ingrediënten als minerale olie de permanente huidvernieuwing verstoren, wat leidt tot een schraler huidbeeld. Ook stress leidt tot dezelfde verstoring. Hij beschijft verder dat de verzorging met niet-aflsuitende crèmes verrijkt met huideigen lipiden (fosfolpiden en ceramides) en vetzuren de huidbarrière weer kan herstellen. Het achterliggende proces waardoor stress en huidafsluitende cosmetica-ingrediënten zoals minerale olie een verstorende werking hebben, is nog niet zo heel lang bekend maar wordt in dit uitstekende artikel zeer gedetailleerd uitgelegd door Dr. Feingold.”

    http://natuurlijke-huidverzorging.blogspot.nl/2009/06/dr-feingold-van-de-universiteit-van.html

    Hier vind je ook de link naar het artikel van Feingold zelf.

    Alvast hartelijk dank!

    Bernadette

    • Peter januari 23, 2014 (20:54)

      Beste Bernadette,

      Jetske legt het hierboven ook uit. Langdurig gebruikt van producten met hoge concentraties minerale olie werkt averechts. Ik heb het ook al eens ergens op de blog geschreven. Een vettende creme (met minerale olie) werkt heel effectief om snel je huid te hydrateren en je huid te herstellen. Echter mis je actieve stofjes (toevoegen aan vaseline zou immers niet erg zinvol zijn), daarom is een moisturizer met stofjes die je huidbarriere kunnen herstellen als niacinamide, panthenol, ceramiden, cholesterol ed ook zo belangrijk bij een droge huid. Maar goed het begint allemaal natuurlijk met de keuze van de juiste reiniger, die moet mild genoeg zijn zodat hij de huidbarriere zo min mogelijk aantast en toch vuil weghaalt. Wellicht dat Jetske er binnenkort nog wat verder op ingaat.

    • author-avatar
      Jetske februari 10, 2014 (09:24)

      Beste Bernadette,

      Zoals je in de blog kunt lezen is bijvoorbeeld vaseline een kampioen op het gebied van vocht vasthouden. Als je last hebt van een droge huid zou je dit tijdelijk kunnen bijsmeren: dit blijkt ook uit onderzoek en de links hiervan vind je in de blog. Een nadeel van minerale olie is dat het de huid kan “overhydrateren”. Klinkt gek maar minerale oliën kunnen zo goed vocht vasthouden dat de huid te vochtig wordt. Je huid ziet er dan aanvankelijk goed uit (de droogtelijntjes trekken immers weg), maar allerlei celprocessen gaan op den duur toch wat minder goed verlopen. Uiteindelijk zal je huid zichzelf daardoor minder goed kunnen beschermen en kom je in een vicieuze circel; je huid droogt snel uit als je geen crème op je huid hebt en je blijft dus smeren. Gelukkig is dit te vermijden door zorgvuldig naar je huid te kijken. Heb je een wat droge huid smeer dan bij, heb je geen droge huid laat dan het gebruik van een product met een hoge concentratie minerale oliën achterwege.

      Groetjes Jetske

    • Suus augustus 18, 2014 (18:42)

      ik heb het zelf uitgetest. Ik heb namelijk een huid die ontzettend gevoelig is voor exceem. Vooral in de winter. Ik kan niet douchen zonder er met rode vlekken onderuit te komen. Ik gebruikte altijd natuurlijke bodybutters omdat ik overal had gelezen dat parafinne niet goed voor je huid zou zijn. Ik heb soms hele dure natuurlijke cremes gebruikt en ik krijg mijn exceem er niet onder. Mijn huid bleef jeuken. En ik heb het zeker een jaar uitgetest. Totdat ik met enige tegenzin toch weer een product met parafinne erin pakte. En mijn huid was binnen no time weer opgeknapt. Het is nog altijd beter als hormoonzalf. En ook natuurlijke wassen zoals bijenwas kunnen je huid verstoppen. Dus uiteindelijk zal het ergens in het midden liggen.

  • lis oktober 25, 2013 (08:51)

    hoi Jeske,

    ik heb een vraag in het boek lexicon van cosmetische ingrediënten van Marieke Schutte staat juist dat het wel slecht is die minerale olie (zie blz 24) dit boek wordt ook als studieboek voor oa schoonheidsspecialistes verkocht. zoals je begrijpt is dit erg verwarrend wat moet je nu geloven? zou je hier op willen reageren ik ben echt erg benieuwd naar wat je hier op te zeggen hebt. bvd lis

    • author-avatar
      Jetske november 7, 2013 (10:38)

      Beste Lis,

      Ik kan me zeker voorstellen dat het verwarrend voor je is! Zoals je ook in deze blog kunt lezen zijn er genoeg artikelen die aangeven dat minerale oliën niet slecht zijn. Ze verstoppen de poriën niet en er kunnen geen puistjes door ontstaan. Heel soms veroorzaken ze wel vochtbultjes als je bijvoorbeeld heel veel transpireert. Dergelijke oliën kunnen namelijk heel goed vocht vasthouden, dit kan tot gevolg hebben dat transpiratiezweet ook wat moeilijker weg kan.

      Groetjes Jetske

  • seer april 17, 2013 (14:38)

    oh ja ik gebruik biologische kokos olie koudgeperst enige ingredient is dan ook koudgeperstte kokos olie

    wat goedkopere varianten zitten andere dingen in ik wil dat dan niet in op me gezicht smeren trouwens een pot van

    Royal green extra virgin 100 % organic

    bij de tuinen 6 of 7 euro en je kan het voor alles gebruiken

    je haar je lichaam als oogcreme enz

  • seer april 17, 2013 (14:35)

    Hoi Jetske

    ik gebruik ook kokosolie zou graag weten of olijfolie kokosolie amandel olie

    goed is voor je huid en lichaam

    dank!!!

  • Rietje april 9, 2013 (22:24)

    hoi jetske

    ik reinig mijn gezicht altijd met biologische kokosolie extra virgin van royalgreen,dat bevalt prima ,lekker een bolletje warm wrijven en dan gezicht meer in maseren ,met natte watjes schoon maken en dan met lauw water naar spoelen ,daarna is mijn huis super zacht , wat vind jij hier van ? gr ria

  • Lies maart 25, 2013 (16:32)

    Schrijf je ook voor Estheticienne Jetske?

  • Lara december 21, 2012 (00:56)

    Ik heb zelf toch enkel negatieve ervaringen met minerale olieen. Ik heb een erg gevoelige huid, en de dermatoloog constateerde al couperose toen ik 15 was, dus ik moet heel erg opletten met wat ik smeer. Ik heb een tijd babyolie gebruikt (lichaam), maar mijn huid is hier heel erg hard van gaan schilferen. Ik was ten einde raad omdat ik maar niet vond waaraan dit kon liggen. Omdat ik vreesde dat dit zich van mijn benen naar de rest van mijn lichaam zou verspreiden als ik niet goed hydrateerde, ben ik er heel mijn lichaam mee gaan insmeren en binnen de kortste keren stond ik helemaal onder de schilfers. Eindelijk had ik door dat het de babyolie was, ben er direct mee gestopt en sindsdien nooit meer last van gehad. Nu gebruik ik gewoon kokosolie van bij de toko. Supergoedkoop en maakt alles lekker zacht 🙂

    Ook had ik al een hele tijd uitslag rond mijn ogen, na een tijd ben ik hierom overgestapt naar een natuurlijke concealer en de allergie is zeer snel weggetrokken. Misschien is mijn extreem gevoelige huid een uitzondering, maar voor mij is die chemische troep in ieder geval allesbehalve gezond!

    Ik vind het wel een beetje vreemd dat je van de mineral olie zegt dat ze niets anders doet dan hydrateren, maar elders in je artikel dan weer zegt dat het op je huid blijft liggen en een isolatielaagje vormt. Oke dat het het aanwezige vocht insluit, maar als het een film om je huid legt, kan je dat moeilijk vochtinbrengend noemen, he.

    • Ingrid januari 2, 2015 (10:47)

      ik heb al ruime tijd last van uitslag onder mijn ogen en ben erg benieuwd welke natuurlijke concealer je gebruikt waarbij de allergie is verdwenen. Alvast dank voor je reactie.

  • Valery november 29, 2012 (15:46)

    Heel fijn artikel. dankjewel. Vooral voor dat “smeer niets als je het niet nodig hebt”. Er wordt veel aangeraden en verteld, maar het enige wat ik eigenlijk momenteel hoef te gebruiken is zonnebrand. En ach, die 3 puistjes per 2 maanden genezen van zichzelf ook wel. Groetjes,

  • Keke oktober 24, 2012 (19:30)

    Liz, je kunt hiermee ook make up verwijderen van je gezicht, lekker zacht masseren en dan goed afspoelen. Daarna kun je een beetje creme rond het oog inmasseren en van binnen naar buiten met de ringvinger even vasthouden en loslaten om het vocht af te voeren. Helpt echt! Groet.

  • liz oktober 23, 2012 (19:12)

    Hallo Keke, dank je wel voor je tip. Ik ben naar de tuinen geweest, en heb kokosolie gehaald, voor de oogleden en de huid er om heen,de jeuk is minder en heb wel nog last van het vocht of te wel oedeem, het komt bij mij met jeuk, en ik las dat de kososolie goed is om make up te verwijden, klopt dat.
    gr. liz

  • Keke oktober 17, 2012 (21:16)

    Marielle bedankt voor het advies. Ik heb mijn ogen ook eens schoongemaakt met oijfolie en het waasje op mijn ogen was niet zo prettig. Maar toch leuk dat je gereageerd hebt. Groet van Keke.

  • Marielle oktober 16, 2012 (16:32)

    keke, je kan ook gewoon simpele zonnebloem olie gebruiken want ik heb hele gevoelige ogen en deze olie is perfect voor mij!

  • Keke oktober 15, 2012 (19:19)

    Beste Angela, ik heb nog steeds geen last van rode of gezwollen oogleden. Bij de Tuinen is het verkrijgbaar Miaflora kokosolie verzachtend voor de droge ruwe huid voor Euro9. Ik ben er in ieder geval gelukkig mee. Groet

  • angela oktober 15, 2012 (13:35)

    Even een vraag voor Keke; jij schrijft over jouw ervaring met vloeibare cocosolie om make up van ogen te verwijderen. Waar koop je dit en van welk merk?

    Hoor graag van je. Bedankt.

  • Wilma oktober 10, 2012 (10:50)

    Beste Jetske,
    Ook ik ben 65-plusser. Tot mij 35ste heb eigenlijk niets gebruikt op mijn huid. Daarna ben ik geregeld een beetje vaseline gaan gebruiken als mijn huid wat trekkerig werd. De laatste jaren gebruik ik -zo weinig mogelijk- make up. Geregeld krijg ik te horen dat ik er zo jeugdig uit zie en zo weinig rimpels heb. De vraag kom ook steevast welke producten ik gebruik. Nou, eigenlijk alleen vaseline dus.
    Het zullen wel de genen zijn….
    Interessante site overigens Jetske.
    Wel heb ik de indruk dat een enkeling zich voordoet als “verstand van zaken hebbende”, maar dat krijg je wellicht snel op zo n site!
    Groet, Wilma

  • keke oktober 9, 2012 (15:47)

    Met mijn 65+ huid heb ik veel geprobeerd en ik kan alleen maar zeggen dat mijn huid rustiger is geworden door het gebruik van de uncoverlijn van Jetske zelf. En als mijn huid te droog aanvoelt gebruik ik een beetje vaseline over de uncovercreme of meng ik een beetje vaseline met de creme. Dan voelt mijn gezicht weer zacht aan. Ik wil nog even iets melden voor degenen die gevoelige ogen hebben. Al een paar weken haal ik de make up van mijn ogen af met neutrale cocosolie. Dit is een compacte substantie die in vloeibare olie verandert door de warmte van je handen. Ik heb tot nu toe nog geen gezwollen oogleden gehad. Groeten aan iedereen die deze informatieve site leest.

  • Frank oktober 8, 2012 (14:49)

    Ja Aletta ik kraak niets af. Ik smeer alleen al 16 jaar cosmetica en heb echt van alles al geprobeerd natuurlijk en chemisch. Dus kan ik zeker zeggen dat ik uit ervaring spreek. maar als jij een andere mening aangedaan ben oke maar laat dan een ander ook in zijn waarde.

  • Aletta oktober 8, 2012 (13:54)

    Ik zie deze Frank steeds opduiken in verschillende blogs.
    Hij heeft duidelijk aandelen in de natuurlijke cosmetica branche want alles wat niet natuurlijk is, wordt afgekraakt. Het onderzoek laat toch duidelijk zien dat het met de nadelige effecten van minerale olie wel degelijk meevalt. Gewoon vol blijven houden dat natuurlijke olien veel beter zijn is mijns inziens dan erg irritant en komt ook nogal eigenwijs over.

  • Frank oktober 8, 2012 (13:06)

    Heb het stuk van jetske met veel belangstelling gelezen. Maar minerale olie voegt totaal niets toe aan je huid. Mijn mening smeer het niet vanwege huidproblemen die door minerale olie kunnen ontstaan. Ik blijf bij mijn mening smeer zo natuurlijk mogelijk om je huid in een goede conditie te laten zijn en te houden.

  • Nikita oktober 8, 2012 (12:25)

    Hoi Jestke,

    dit valt misschien niet helemaal onder deze categorie maar zou je een keer iets willen schrijven over bb creams? Ben erg benieuwd of dit nou wel of niet goed is voor je huid.

  • Marielle oktober 6, 2012 (20:07)

    Ik krijg echt onderhuidse ontstekingen van producten met minerale olien (reinegingsmelk, creme s,…). Mijn huid is tussen gemengd en vet, gevoelig, en acne gevoelig. Ik heb tot nu toe nog geen enkel product gevonden met minerale olie in waar ik geen puisten en onderhuidse ontstekingen van krijg.

  • Anne oktober 5, 2012 (10:40)

    Super interessant stuk! En je moet maar zo denken Jetske: mensen die je hate-mails sturen willen niet naar de feiten kijken maar hun eigen filosofie redden…

  • Nancy oktober 4, 2012 (21:20)

    Super boeiend stuk weer!! 🙂

  • Anoniem oktober 3, 2012 (22:26)

    Wat een interessant artikel weer!! Ik was al zo lang benieuwd naar wat er precies wetenschappelijk bekend is over het gebruik van deze olie. Je hoort vooral vanuit de “groene hoek” veel slechte verhalen en ik weet dan nooit zo goed of dat nu een broodje aap is of niet.

  • Anoniem oktober 3, 2012 (19:30)

    Interessant om te lezen! Ik geloof zelf niet in het gebruik van minerale olie omdat het, zoals je zegt, niks toevoegt. Ik heb geen last van een droge huid en heb de vochtinbrengende eigenschappen dan ook niet zo nodig. Verder krijg ik wel last van puistjes wanneer ik producten met minerale olie gebruik, maar elke huid is natuurlijk anders. (over de brandstofkwestie en de uitputting van natuurlijke bronnen zullen we het maar niet hebben 😉 )
    Voor mij liever niet, maar het is een persoonlijke keuze!

  • Shu oktober 3, 2012 (18:33)

    Een erg interessant artikel. ik had een vraagje over het mengen van benzoylperoxide hydrogel en creme met niacinamide (oil of olaz total effects). Kan dit? Of kan ik beter eerst het ene smeren en daarna het andere? Zo ja, in welke volgorde? Of moet ik het apart gebruiken? Bijvoorbeeld in de ochtend en avond? Alvast bedankt voor het antwoord.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!