• Huidverzorgingsproducten PH-neutraal

Moet een huidverzorgingsproduct pH-neutraal zijn?

Als je de drogist inloopt, zie je in de schappen zogenaamde ‘pH-neutrale’ producten staan. Als jij benieuwd bent of het nou echt nodig is om producten met deze claim aan te schaffen of dat het gewoon een marketingtruc is, moet je even doorlezen…

Onze huid heeft van nature een beschermlaagje, dit noemen we de zuurmantel. Het bestaat uit zweet, talg en dode huidcellen. Het heet zuurmantel, omdat de zuurgraad of pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5 ligt. Even terug naar de scheikundelessen van de middelbare school; we spreken van zuur wanneer de pH-waarde lager is dan 7, en als deze hoger is dan 7, dan spreken we van basisch.

De huid is niet voor niets zuur. Het zure laagje helpt de huid goed gehydrateerd en sterk te houden. Het brengt de slechte bacteriën om zeep en geeft de goede bacteriën een fijn thuis. Het is belangrijk om de huid zuur te houden, want uit onderzoek blijkt niet alleen dat een huid met een hoge pH droger, doffer en sneller geïrriteerd is, maar ook dat deze sneller veroudert.

Het is nog niet zo makkelijk de zuurgraad van de huid te bewaken. Diëten (een ondervoed lichaam maakt niet genoeg essentiële vetzuren aan), huidaandoeningen als eczeem, wassen met water en bovendien het gebruik van cosmetica kunnen de zuurgraad van je huid behoorlijk verpesten.

Door je huid in aanraking te laten komen met basische producten gaat de zuurgraad (tijdelijk) omhoog. Is de pH van een product lager dan 7, dan hoef je je niet zo’n zorgen te maken. Maar als het echt richting 8 over hoger gaat, is dat niet goed voor je huid. Als je je bedenkt dat het water in veel huishoudens in Nederland een pH heeft van rond de 8, dan snap je hoe het komt dat te veel badderen en douchen huidproblemen kan veroorzaken. En als je daarbij optelt dat veel van die ouderwetse zepen een pH hebben van rond de 9, dan begrijp je ook hoeveel schade je huid kan oplopen als je je huid regelmatig met zeep en water wast.

Hoewel je huid net zoals de staart van hagedis weer aan zal groeien, kan dit wel tot veertien uur duren. Grote kans dat je de zuurmantel van je huid voor die tijd alweer opnieuw beschadigd hebt. Bedenk maar eens hoe vaak jij je handen wast overdag? Gemiddeld zal dat toch zeker drie keer in twaalf uur zijn. Tussen de wasbeurten in zit veel te weinig tijd voor onze beschermlaag om te herstellen.

Wanneer moet jij actie ondernemen?

Heb je last van een droge, geïrriteerde huid, vraag je dan eens af of jouw huid een te hoge pH-waarde kan hebben. In mijn onderzoekscentrum kan ik de pH-waarde van de huid met een mooi apparaatje meten, maar dat is voor jou natuurlijk wat lastig.

Wat je wel zelf kan doen, is de pH-waarde van jouw kraanwater testen met een lakmoespapiertje. Het zou zomaar kunnen dat jouw huid inderdaad last heeft van ‘basisch water’. Het is verder belangrijk om je huid niet te vaak te wassen; heb je een droge huid dan is een keer per dag reinigen voldoende. Hoewel de pH van crèmes in de regel onder de 7 ligt, moet je wel echt even een kritische blik werpen op je reinigingsproducten. Deze hebben vaak een hoge pH. Gooi dat ouderwetse blok zeep liever in de prullenbak en stuur als je twijfels hebt over de zuurgraad van een product gerust een mailtje naar de fabrikant. Ook je producten kun je testen met een lakmoespapiertje.

Het blijkt dat vooral mensen met huidaandoeningen moeite hebben met producten met een hoge zuurgraad. Heb je een onrustige huid, dan kan je eens kijken naar producten met een huidneutrale of zure pH, maar laat je niet verleiden door producten met de term pH-neutraal. Deze kunnen alsnog een pH-waarde van 7 hebben, terwijl je liever een product rond de 5,5 hebt (zoals je huid).

Gebruik van een exfoliant met salicylzuur en glycolzuur kan de pH van je huid ook weer wat omlaag brengen en maakt je huid bovendien weer glad en stralend. Hier kun je daar meer over lezen. O ja, en dan nog een laatste weetje, wist jij dat de huid van mannen van nature zuurder is dan die van vrouwen? Als dat niet oneerlijk is!

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:

Zeep
Een droge huid; even je kraanwater checken
Een te schone huid
en kinderen moeten vies worden

Gerelateerde Berichten

8 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Iara oktober 25, 2015 (08:51)

    Bedankt voor deze informatie. Wel een vraag/opmerking.

    1. “Bedenk maar eens hoe vaak jij je handen wast overdag? Gemiddeld zal dat toch zeker 3 keer in 12 uur zijn.” -> Ik denk dat het heel wat vaker is (na ieder toilet bezoek, voor en na het eten, wanneer je van buiten komt, etc). Niet wassen is geen optie dus hoe kan je dit zo hand-vriendelijk doen?

    2. “Diëten (een ondervoed lichaam maakt niet genoeg essentiële vetzuren aan).” -> met essentieel wordt in dit geval misschien bedoeld essentieel voor de huid ? Want essentieel bij vetzuren (en eiwitten) betekent dat je ze via de voeding binnen moet krijgen omdat je lichaam het niet zelf kan aanmaken (op dieet of niet). Dit betreft linolzuur en alfalinoleenzuur, resp. een omega 6 en 3 zuur. Dus misschien: bij diëten krijg je soms niet genoeg essentiële vetzuren binnen.

    Groet!

  • marrie oktober 14, 2015 (19:27)

    tegenwoordig zie je veel micellair water om je make up te verwijderen. Is dit PH neutraal of kan ik dit beter vermijden?

    • author-avatar
      Jetske november 6, 2015 (13:45)

      Beste Marrie,

      Het idee van een cleanser is dat het in staat is vet en vuil te verwijderen. Om een cleanser te kunnen maken zullen aan een product de wat meer ouderwetse zepen of nieuwe synthetische oplosmiddelen (dan wordt een product zeepvrij genoemd) worden toegevoegd. Als deze stoffen in een voldoende hoge concentratie in water zitten vormen ze micellen (clustertjes). De term micellaire lotion of reiniger is dus eigenlijk een beetje een loze kreet. De vorming van micellen is een heel natuurlijk fenomeen. Deze clustertjes (micellen dus) kunnen vet binden en vervolgens verwijderd worden met water. Gebruik je een reiniger waarin dit soort deeltjes zitten en verwijder je het product vervolgens niet met water dan is de kans veel groter dat ze op je huid achterblijven en daar je huid kunnen gaan irriteren. Reinigende stoffen kunnen immers niet goed onderscheid maken tussen de natuurlijke vetten in je huid en vuil of overtollig talg. Uiteindelijk kan op deze manier de huidbarrière beschadigd raken. Ik adviseer mensen dan ook altijd een reinigingsproduct te gebruiken dat afgespoeld wordt met water.
      Je kan bij de fabrikant navragen wat de pH waarde is van het verzorgingsproduct of het zelf testen met een lakmoespapier.

      Groetjes Jetske

  • Ger oktober 13, 2015 (09:25)

    meiden beginnen steeds jonger met het smeren van allerlei make up. Niet best voor die jonge perzikhuidjes dus.

  • Lily oktober 11, 2015 (16:37)

    waar kan ik een lakmoespapier kopen?

    • author-avatar
      Jetske december 1, 2015 (16:45)

      Beste Lily,

      Via internet kan je aan lakmoespapier komen.

      Groetjes Jetske

  • Marielle oktober 10, 2015 (16:14)

    als de ph van de huid van mannen zuurder is dan die van vrouwen zijn de cosmetica producten voor mannen dan ook hier aan aangepast?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!