

Waarom je met zonnebrandcrème op soms toch schade oploopt…
Dit onderwerp vind ik belangrijk om eens goed uit te leggen. Je smeert een product dat ogenschijnlijk prima zijn werk doet omdat je niet meer verbrandt, maar ondertussen loop je toch gewoon schade op. Dat heeft alles te maken met de verschillende soorten straling van de zon: uv-A, uv-B en infrarood. Wat doen die stralen nu precies? Of liever gezegd: wat doen zonnebrandcrèmes ertegen?
Van B naar A
Nog geen tien jaar geleden maakte iedereen zich alleen maar druk over uv-B. Dat is de straling die jouwélletje een rood kleurtje geeft. Zonnebrandcrèmes moesten dus bescherming bieden tegen uv-B zodat de huid niet zou verbranden, en daarmee was het probleem opgelost. Inmiddels weten we beter; uv-A-straling is zo mogelijk gevaarlijker. Door uv-A-straling verbrand je niet, een waarschuwing blijft dus uit, maar ondertussen dringen deze stralen juist dieper en gevaarlijker door in de huid.
Let op een apart logo voor uv-A
Zonnebrandcrème moet dus niet alleen goed tegen uv-B-straling beschermen, ook tegen uv-A. Maar hoe controleer je dat? De SPF op een product geeft namelijk alleen de bescherming tegen uv-B weer. In Europa hebben ze daar iets op verzonnen. Beschermt een product ook tegen uv-A-stralen, dan staat dat vaak aangegeven met een speciaal logo. Maar die aparte vermelding leidt nog wel eens tot verwarring. Ook ik krijg regelmatig de vraag of onze Suncare-producten dan wel beschermen tegen uv-B. Op de flacon staat immers alleen uv-A expliciet genoemd. Vandaar dat op onze nieuwe verpakkingen zowel uv-A als uv-B staan vermeld.
Gebruik zonproducten uit Europa
In Amerika is het op dit gebied een stuk slechter geregeld. Door andere wetgeving en goedkeuringsprocedures beschikken ze daar over veel minder filters dan in Europa. Ook ontbreekt het nog aan regels rond uv-A. Koop daarom liever je zonproducten in Europa. Ik weet dat heel veel Amerikaanse dermatologen dat ook doen. En nu ik toch bezig ben: pas ook op met de zogenaamde all day-formules. Sommige van deze producten beschermen zeer slecht tegen uv-A. En dat heb je dan helaas zelf niet in de gaten; van uv-A verbrand je immers niet!
Schade door infraroodstraling
Na alle inzichten in de schadelijke effecten van uv-A voor de huid, is er de laatste jaren ook veel onderzoek gedaan naar het infrarode deel van het zonlicht. Gebleken is dat een deel van deze onzichtbare straling die warmte geeft, ook schadelijk is voor de huid. Met name de langere golflengtes zorgen voor meer vrije radicalen in de huid en afbraak van het collageen.
Kies voor antioxidanten
Is er tegenwoordig dan niets meer veilig? En hoe kunnen we de huid nu wapenen tegen deze nieuw ontdekte schadebron? Het antwoord is eigenlijk eenvoudig: met een cocktail aan antioxidanten. Uit gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek blijkt dat alleen zonnebrandproducten waaraan antioxidanten zijn toegevoegd (denk aan niacinamide, cafeïne, groene thee, vitamine C, vitamine E, ubiquinone en druivenpit-extract) de huid significant kunnen beschermen tegen infrarode straling.
Controleer de ingrediëntenlijst
Inmiddels zijn er al verschillende cosmeticamerken die groot op hun verpakkingen hebben staan:
UVA-UVB-IR. Dit betekent dat de zonnebrandcrème naast filters ook antioxidanten bevat. En dat is sowieso geen slechte keuze. Dat wil overigens niet automatisch zeggen dat alle verpakkingen zonder deze speciale vermelding niets doen tegen infrarode straling. Wil je het precies weten, dan kun je het beste zoeken naar antioxidanten op de ingrediëntenlijst. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een fijne gezichtscrème vol antioxidanten, die je onder je zonnebrandproduct aanbrengt.
Must in huidverzorging
Voor mij waren antioxidanten altijd al een must in huidverzorging. Alle nieuwe inzichten onderstrepen dit alleen nog maar meer.
Groetjes, Jetske
(Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie)
LEES OOK:
– Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème
– Vitamine D en de zon
– Hoe werken antioxidanten in een crème?
– Je zonnebrandcrème onder of boven je crème?
67 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Yvonne juni 22, 2016 (19:51)
Dag Jetske,
Mijn man is huisarts en verwijst bij vragen over een zonnebrand altijd door naar jouw merk. Dat wilde ik je even zeggen.
Groetjes!
-
Jetske juni 30, 2016 (17:15)
Beste Yvonne,
Wat leuk om te lezen zeg!
Groetjes Jetske
-
-
Peter juni 21, 2016 (20:23)
Hoi Annet,
De ingredienten zijn prima, behalve de zonfilter Octinoxate. Octinoxate is een vrij instabiele uvb filter, en is verwant aan oxybenzone. Het wordt makkelijk door de huid opgenomen en heeft een hormoonverstorende werking, daarom wordt het ook afgeraden voor kinderen en zwangere vrouwen.
Daarnaast moet ik zeggen dat ik altijd wantrouwend ben als er op een product met titanium dioxide of zink oxide nano-vrij staat. In de praktijk blijkt toch vaak dat in deze producten wel nano-deeltjes worden aangetroffen, met als nadeel dat deze niet gecoat zijn.
-
Peter juni 21, 2016 (20:23)
Hoi Annet,
De ingredienten zijn prima, behalve de zonfilter Octinoxate. Octinoxate is een vrij instabiele uvb filter, en is verwant aan oxybenzone. Het wordt makkelijk door de huid opgenomen en heeft een hormoonverstorende werking, daarom wordt het ook afgeraden voor kinderen en zwangere vrouwen.
Daarnaast moet ik zeggen dat ik altijd wantrouwend ben als er op een product met titanium dioxide of zink oxide nano-vrij staat. In de praktijk blijkt toch vaak dat in deze producten wel nano-deeltjes worden aangetroffen, met als nadeel dat deze niet gecoat zijn.
-
Annet juni 23, 2016 (13:44)
Bedankt voor het nakijken! Jammer dat de zonnefilter Octinoxate niet geschikt is. Ik begrijp je terughoudendheid m.b.t. opmerkingen over nano-vrij. Het is jammer dat er zo weinig duidelijkheid/betrouwbaarheid is op dit vlak. Ik laat deze zonnebrandcrème maar voor wat het is.
Laatste vraag die ik nog heb is of de Derma Sollotion die je getest hebt de versie voor het lichaam of voor het gezicht is? Wellicht dat de versie voor het gezicht minder vet is dan die voor het lichaam? En de SPF 15 versie minder dan de SPF 30?
-
-
Annet juni 21, 2016 (15:55)
Hoi Peter,
Ik heb nog een zonnebrandcrème gevonden die niet wit is en ook niet al te vet lijkt. Wil je de ingrediëntenlijst voor mij nakijken?
Kiss My Face Face Factor 30 (broad spectrum/nano-vrij)
Active Ingredients: Octinoxate 7.50% Zinc Oxide 3.00% Octisalate 3.00% Other ingredients: Aqua, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice, Glycerin, Acrylates Copolymer, Polysorbate-20, Stearyl Alcohol, Helianthus Annuus (Sunflower Oil) Seed Oil, Dimethicone, Caprylic/Capric Triglycerides, Carthamus Tinctorius (Safflower) Oleosomes, Glyceryl Stearate SE, Cetyl Alcohol, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Acetyl Hexapeptide-8, a-Lipoic Acid, Sodium Hyaluronate (Hyaluronic Acid), Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Glycrrhiza Glabra (Licorice) Extract, Ascorbyl Palmitate (Vitamin-C), Tocopheryl Acetate (Vitamin-E), Sodium Hydroxide, Linoleic Acid, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin
-
Annet juni 18, 2016 (11:09)
Ik zoek nog steeds een product voor mijn gezicht dat niet te erg glimt. De enige zonnebrandcrème die niet glimt is de Resist Super-Light Wrinkle Defense SPF 30 van Paula s Choice. Maar het tintje dat hier in zit is iets te donker voor mijn huid en het is geen fijn spul om dik op te smeren. Ook is het product duur.
Verder heb ik de Derma Sonnenlotion LSF 15 uitgeprobeerd, maar die glimt te veel. Hetzelfde geldt voor de Uncover Suncare SPF 15 (naast dat deze duur is) en de Suncover SPF 30 (deze rult daarnaast ook). De laatste gebruik ik wel voor mijn lichaam.
Op dit moment vraag ik me af of het bovenstaande product van COOLA misschien een optie is, of de Avene Emulsie SPF 50 of misschien de Derma Sonnen-Gesichtscreme LSF 15. Kan iemand me misschien nog verder helpen?
-
Peter juni 19, 2016 (14:28)
In mijn post van 10 juni heb ik mijn ervaring gedeeld met een aantal zonnebrand cremes die je noemt. Op zich ben ik wel kritisch geweest. Ik heb de helft van mijn gezicht een aantal dagen ingesmeerd met de betreffende zonnebrand en dit vergeleken met de ander helft van mijn gezicht waar ik niks op had, of juist een andere zonnebrand. Bij de Mustela en Uncover Suncare bijvoorbeeld valt het niet heel erg op dat ze wit zijn als je je hele gezicht insmeert, maar het valt wel op als je de helft insmeert.
De Avene Emulsie vind ik niet heel erg vettig, het is wel wat wit, dus als je heel dik smeert zie je dat wel wat. Daarna vind ik de Uncover Suncare het minst glimmend, de PC Resist is inderdaad vrijwel niet glimmend, maar het tintje valt bij mij ook misschien net iets te veel op (en bovendien gaat het in witte t-shirts zitten).
-
Annet juni 20, 2016 (13:15)
Bedankt voor beide reacties, Peter! Ik ga de producten maar gewoon maar uitproberen, denk ik.
-
-
-
Annet juni 16, 2016 (13:31)
Heeft iemand ervaring met deze zonnebrandcréme: COOLA Suncare Face Sunscreen SPF30 Matte Cucumber (vrij van nanodeeltjes)? Ingrediënten zijn:
Titanium Dioxide (Sunscreen) 3.2%, Zinc Oxide (Sunscreen) 1.8%, Aluminum Hydroxide, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Cyclopentasiloxane, Dimethicone Crosspolymer, Glycerin, Hydrogen Dimethicone, Isopropyl Myristate, Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil, Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Plankton Extract, Polyamide-5, Polysilicone-11, Propylene Carbonate, Rosa Canina (Rose Hip) Fruit Oil, Silica Silylate, Stearalkonium Hectorite.
Ik vind het product interessant overkomen, maar wel duur (38 euro voor 50 ml).
-
Peter juni 19, 2016 (14:08)
Je kunt misschien eens naar het youtube filmpje “BEST & WORST ~ Testing Mineral Sunscreens for Face” van HotandFlashy kijken. Zij heeft een aantal minerale zonnebrandcremes getest waaronder die van Coola.
-
-
Christine juni 13, 2016 (08:04)
😉 Ik blijf het maar moeilijke materie vinden. Maar bedankt voor jou speurwerk en dat je je kennis met ons leken wilt delen! Ik ga die versie voor het gezicht van Derma Sollotion maar proberen denk ik. Vind het vooral belangrijk dat er goede zonnefilters in zitten en dat ik hem goed royaal kan smeren. Daarom vind ik deze qua prijs bij mijn te besteden uitgave passen. Dat beetje glim neem ik maar op de koop toe dan:)
Nogmaals bedankt, Christine
-
Peter juni 13, 2016 (20:31)
Ik heb nog wel een aantal goede zonnebrandcremes gevonden, maar dit waren de producten die ik graag wilde testen. Ze hebben allemaal goede filters, geen geurstoffen en geen hoge concentraties alcohol. Uiteraard zijn degene met fysische filters in nano-vorm (niet nano wordt vrijwel niet gebruikt), Avobenzone is instabiel onder UV-licht, alhoewel het in zekere mate gestabiliseerd kan worden. In de hierboven producten is het niet in een hele hoge concentratie gebruikt.
Persoonlijk heb ik snel last van een trekkerige, maar glimmende huid, maar misschien ervaar jij het wel heel anders. En dat zonnebrandcremes een iets wittige gloed geven vind ik eigenlijk wel vervelend aangezien ik niet echt bruin ben en met zulke zonnebrandcremes zie je er uit alsof je je niet lekker voelt, vooral bij die van Avene en Uriage vind ik. Vaak zijn te sterk getinte zonnebrandcremes echter weer niet fijn omdat ze geen mooi effect geven als je de aanbevolen hoeveelheid zonnebrand smeert, het lijkt dan alsof je een veel te dikke laag foundation hebt aangebracht. En ik vind dat je een zonnebrandcreme echt fijn moet vinden, omdat het alleen werkt als je voldoende in een egale laag over je huid aanbrengt. Dat is ook de reden dat ik spf30 producten qua UV-bescherming vaak niet een heel hoog cijfer geef. SPF30 vind ik voor zonnige dagen echt wel de ondergrens, en als je niet goed een ruime hoeveelheid kunt smeren vanwege de kleur of textuur van het product, zal de UVA bescherming ook ontzettend laag zijn.
-
Christine juni 16, 2016 (08:40)
Ja Peter, goede filters geen alcohol en geen geurstoffen. Dat vind ik het belangrijkste. Een wittige gloed en of glimmende huid lijkt daar bij te horen. En dan kies ik toch maar voor het laatste omdat je dat nog een beetje kan weg poederen. Omdat ik het nogal snel warm heb heb ik het idee dat de filters die een witte waas achterlaten van mijn gezicht gaan aflopen. Dus dan vind ik het helemaal moeilijk om voldoende te smeren. Alsof het niet wil intrekken. Krijg ik het nog warmer van 🙂 Vandaar dat ik dan maar kies voor de glimmende huid, en dus voldoende smeren. Maar als je de ideale creme vind…. ik wacht met smart. 😉 Bedankt weer.
-
-
-
Christine juni 11, 2016 (00:18)
Hoi Peter,
ik zag dat er van Derma Sollotion ook een speciale zonbescherming voor het gezicht is. Wat vind jij daar van? Heeft die ook goede ingrediënten, en zou die misschien minder glimmen?
Alvast bedankt,
Christine
-
Christine juni 11, 2016 (00:30)
of heb jij voor de normale spf 30 gekozen omdat daar volgens jou de beste ingrediënten in zitten?
-
Peter juni 11, 2016 (12:04)
Hoe een product aanvoelt op je huid is niet altijd makkelijk te zeggen op basis van een ingredientenlijst. Mijn huid is redelijk normaal, iets trekkerig, maar gedurende de dag ook iets glimmend in de T-zone. Daarom zijn zonnebrandcremes al snel wat glimmend bij mij.
Er zijn op zich wel wat stofjes waar je op kunt letten die een licht, niet vettige zonnebrand formulering geven. Waarschijnlijk zal de Derma Sollotion SPF30 voor het gezicht inderdaad wat minder glimmend zijn, op zich zijn de ingredienten verder ook prima. Ik vond het echter jammer dat SLES als emulsifier is gebruikt. Maar ik moet zeggen, het is in zo n lage concentratie gebruikt dat het eigenlijk niet een probleem is. In de Suncover van Jetske zit bijvoorbeeld ook Lauryl Glucoside en Sodium Cetearyl Sulfate. Misschien als ik weer een aantal producten ga testen dat ik deze nog mee neem.
-
-
-
Peter juni 10, 2016 (21:20)
Misschien vinden jullie het leuk om te lezen, ik heb de afgelopen tijd 11 verschillende goede zonnebrandcremes getest. Hieronder mijn bevindingen met een cijfer (1 is slecht, 10 is goed), maar alles is natuurlijk heel persoonlijk:
1. PC Resist SPF30- Zinc Oxide met oa Resveratrol, Quercetin, Bisabolol, Vitamin E, Vitamin C
Licht getinte zonnebrandcreme, zorgt voor een egale matte huid, waardoor onregelmatigheden minder opvallen, redelijk uitdrogend alleen geschikt voor vette huid, laat vlekken in witte kleding achter. Door het tintje zie je duidelijk verschil tussen huid dat je niet en wel hebt ingesmeerd. Verpakt in tube.
Wittigheid: 8. Vettigheid:10. UV-bescherming: 5.5. Afspoelbaar: 6.5. Huidgevoel: 3
2. Uncover Suncare – Tinosorb M, Tinosorb S met Niacinamide, Caffeine, Vitamine E
Iets glimmend en plakkerig en laat een lichte witte waas na, wanneer je voldoend aanbrengt. Als je over je huid wrijft nadat de zonnebrand iets is opgedroogd wordt het matter, maar je haalt dan best veel van het product van je huid. Verpakt in airless pompje.
Wittigheid: 6. Vettigheid:6. UV-bescherming: 6.8. Afspoelbaar: 6.5. Huidgevoel: 6
3. Uriage bariesun XP SPF50 – Titanium Dioxide, Zinc Oxide, Uvinal A plus, Uvinul T150, Tinosorb M met vitamine E
Behoorlijk wit en glimmend bij aanbrengen, dit trekt enigszins weg, maar het blijft wit en glimmend. Dikke textuur. Hoogste UVA bescherming die ik ooit heb gezien (spf 120 ppd65). Spoelt wel wat lastig af. Verpakt in tube.
Wittigheid: 3. Vettigheid:4. UV-bescherming: 10. Afspoelbaar: 4. Huidgevoel: 5
4. Avene Emulsie SPF50 – Tinosorb M, Tinosorb S, Uvasorb HEB, Avobezone met vitamine E
Het is redelijk wittig en je moet opletten bij het uitsmeren, maar is van alle geteste zonnebrandcremes niet extreem glimmend. Egaliseert je huid wel iets, met getinte poeder een redelijke zonnebrand. Verpakt in pompje.
Wittigheid: 4. Vettigheid:6. UV-bescherming: 8. Afspoelbaar: 6.5. Huidgevoel: 6
5. Avene Creme SPF50 Tinosorb M, Tinosorb S, Uvasorb HEB, Avobezone met vitamine E
Het is redelijk wittig en je moet opletten bij het uitsmeren. Vrijwel gelijkwaardig aan de Emulsie, wellicht iets meer kans op witte strepen en als je heel goed kijkt net iets glimmender dan de Emulsie. Verpakt in pompje.
Wittigheid: 4. Vettigheid:6. UV-bescherming: 8. Afspoelbaar: 6.5. Huidgevoel: 6
6. Mustela Bébé-Enfant Zon SPF50 gezicht- Uvinal A plus, Uvinul T150, Ensulizole, Titanium Dioxide, Tinosorb S met Avocado Oil, Vitamine E
Behoorlijk vloeibaar en ook heel iets wittig. Redelijk glimmend. Verpakt in een pompje.
Wittigheid: 6. Vettigheid:5. UV-bescherming: 7. Afspoelbaar: 6. Huidgevoel: 5.5
7. Biodermal hydraxol SPF50 – Tinosorb M, Ethylhexyl Salicylate, Uvinal A plus, Tinosorb M, Uvinul T150 met Vitamine E
Iets minder wit dan de Uncover Suncare, maar wel behoorlijk glimmend. De andere producten uit deze lijn hebben dezelfde glans. De spray is behoorlijk dun, waardoor deze lastig dik genoeg is op te brengen. Tube.
Wittigheid: 6.5. Vettigheid:5. UV-bescherming: 7. Afspoelbaar: 6. Huidgevoel: 5.5
8. Derma Sollotion SPF30 – Uvinal A plus, Uvinul T150, Uvasorb HEB met Vitamine E
De eerste die echt transparant is. Smeert makkelijk uit en spoelt makkelijk van je gezicht, maar is ook weer behoorlijk glimmend. Tube.
Wittigheid: 8.5. Vettigheid:5. UV-bescherming: 5.5. Afspoelbaar: 8. Huidgevoel: 6
9. Uncover Suncover SPF30 met Niacinamide
Net als de Derma Sollotion niet wit, maar persoonlijk krijg ik er rode vlekken van in mijn gezicht. Alweer behoorlijk glimmend.
Wittigheid: 8.5. Vettigheid:5. UV-bescherming: 5.5. Afspoelbaar: 8. Huidgevoel: 5 (vanwege rode vlekken)
10. Avene Creme SPF50 voor kinderen – Tinosorb M, Tinosorb S, Uvasorb HEB, Avobenzone met Vitamine E
Veel glimmender dan bovenstaande van Avene, en ook wittig.
Wittigheid: 3.5. Vettigheid:5. UV-bescherming: 8. Afspoelbaar: 6.5. Huidgevoel: 5
11.SVR Ecran minéral teinté SPF50 – Titanium Dioxide, Zinc Oxide met Vitamine E en Tiliroside
als bruine muurverf, heel mat/droog, is gewoon niet van de huid te spoelen. Zelfs met afwasmiddel wil het er bijna niet af.
Wittigheid: 2. Vettigheid:8. UV-bescherming: 7. Afspoelbaar: 1. Huidgevoel: 1
-
Daphne juni 10, 2016 (22:19)
Oh, Peter, wat fijn dat je dit hebt gedeeld! Ben er heeeel blij mee! Dank je wel!
-
Peter juni 13, 2016 (20:56)
Tuurlijk, als we elkaar een beetje helpen, en mensen de verkeerde zonnebrandcremes laten staan, gaan ze hopelijk vanzelf betere zonnebrandcremes maken. Wat is jou ervaring tot nu toe met de zonnebrandcremes?
-
Daphne juli 1, 2016 (11:43)
Beste Peter,
Ik gebruik eigenlijk uitsluitend de Suncover van Jetske, ook dagelijks op mijn gezicht en handen. Het vieze vanillegeurtje is eruit 😉 en het is iets of wat vettig (glimmend) maar daar heb ik niet zo n problemen mee. Ik vind het vooral belangrijk om te weten dat ik een veilig product gebruik.
Naar aanleiding van jouw berichten hierboven heb ik monstertjes aangevraagd van Avene. Ik weet nog niet of ik die ook ga kopen (sowieso eerst de Suncover opmaken) want ik vind die wel wat lastig aanbrengen, het smeert zo droog uit en ik word er ook wel ietsje witter van.
Grappig is dat ik mijn nichtjes (nu 17 en 19) twee jaar geleden ook de Suncover heb opgedrongen. Maar ze vonden antizonnebrandcrème toch allemaal maar wat onzinnig. En nu ging mijn 19-jarige nicht vorige week naar een Afrikaans land op vakantie en kwam ze langs: “Heb jij nog die zonnebrandcrème? Die wil ik graag meenemen naar Afrika.” Kijk, heeft het toch wat zin gehad, mijn preken , ha, ha!
-
Peter juli 1, 2016 (14:44)
Beste Daphne,
Het klopt wel wat je zegt. De 2 Avene zonnebrandcremes voor het gezicht smeren minder vettig uit, als je lang door blijft smeren ook wel iets stroef. Het voordeel is dat ze goedkoop zijn, mild zijn geformuleerd, in een pompje zitten en dat het niet heel glimmend is waardoor je makkelijker wat meer aan kunt brengen, het nadeel is dat ze een wittige gloed geven. Zelf gebruik ik voorlopig nog de Suncare van Uncover, omdat hij net wat minder wit is dan Avene, maar ik vind het jammer dat hij plakkerig is en toch ook wel iets wittig is (als ik buiten in de regen loop zie je echt witte strepen over mijn huid lopen bv). De Suncover is inderdaad verder een prima product, dat neemt niet weg dat er natuurlijk genoeg andere zonnebrandcremes zijn die net zo goed of beter zijn. De Suncover vind ik juist weer een beetje te vloeibaar, als je probeert niet te dun te smeren, duurt het lang voordat het een beetje opdroogt, maar dan nog blijft het een beetje een glimmend laagje op je huid. En gek genoeg krijg ik als ik het net heb opgesmeerd wat rode vlekken in mijn hals en op mijn kaaklijn, laatst had ik dat opeens ook met de Mustela bébé overigens. Tot nu toe ziet de PC er moet ik zeggen het mooiste uit, niet glimmend, niet wit, geen roodheid. Het nadeel daarvan vind ik dat het echt uitdrogend is, te sterk gekleurd is wat het uitsmeren lastig maakt en vlekken veroorzaakt in witte kleding en dat ik me afvraag hoe goed het tegen uv-straling beschermt op de manier hoe ik het smeer.
Op extreem zonnige dagen (op vakantie bv) zou ik misschien wel voor de Avene SPF50 voor kinderen, Avene SPF50 Emulsie of Uriage bariesun XP SPF50 kiezen.
-
Daphne juli 1, 2016 (21:25)
Ja, dat vloeibare van de Suncover, Peter, dat herken ik! Ik heb zelfs onlangs, toen het een flink warme dag was, last gehad van mijn ogen omdat het erin was gelopen. Ik heb Uncover om advies gevraagd en het antwoord was dat ik beter niet te dicht bij mijn ogen kan smeren en een goede zonnebril en pet kan gebruiken.
Het is natuurlijk ook lastig, hè? Het moet lekker smeren en dus wat vloeibaar zijn maar het moet weer niet zo vloeibaar zijn dat het (bij warmte) gaat lopen .
De prijs speelt bij mij ook wel een belangrijke rol aangezien ik maar een klein inkomen heb. Dat maakt mijn keuze ook wel beperkt.
Ik vind het overigens geweldig dat jij jouw kennis hier ook deelt. Daar heb ik heel veel aan. Nogmaals dank daarvoor.
-
-
-
-
Peter juni 21, 2016 (22:09)
Aangezien ik de ultieme zonnebrand nog niet helemaal heb gevonden (alhoewel een paar van bovenstaande heel erg in de buurt komen) ben ik wel benieuwd of er mensen zijn die nog andere goede zonneproducten hebben gevonden (parfumvrij en alcoholvrij).
Goede zonfilters zijn: Tinosorb S (bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine), Uvinal A plus (Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate), Mexoryl XL (Drometrizole trisiloxane), Uvasorb HEB (Diethylhexyl butamido triazone), Neoheliopan AP (disodium phenyl dibenzimidazole tetrasulfonate), Tinosorb M (methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol), Mexoryl SX (Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid), Uvinul T150 (Ethylhexyl Triazone).
Eventueel gecombineerd met: Ethylhexyl Salicylate, Zinc Oxide, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Avobenzone of Polysilicone-15.
-
Daphne juni 22, 2016 (10:04)
@ Jetske en Peter,
Ik vind het geweldig dat jullie jullie kennis en ervaringen hier delen. Heb ik heel veel aan! Inmiddels zo goed als geen huidproblemen meer terwijl ik jarenlang enorme acné had (tot mijn 45ste) en regelmatig eczeem, bovendien een kurkdroge huid. Ik zit nu letterlijk veel beter in mijn vel sinds ik een paar jaar geleden hier ben beland en veel tips heb opgevolgd. Super! Bedankt!
-
Jetske juni 30, 2016 (17:15)
Fijn Daphne :-)!
-
-
-
-
Inge juni 2, 2016 (14:08)
Beste Jetske,
Vandaag wilde ik even de tijd nemen om te zeggen hoe super ik deze blog vind 😉 Zelf volg ik je blog niet dagelijks, omdat er ook artikelen op staan over huidproblemen waar ik zelf niet mee te maken heb. Máár, als ik iets wil weten over huidverzorging en huidproblemen, ga ik altijd naar jouw blog. Tussen alle onzin op internet is het soms moeilijk om goede, wetenschappelijke informatie te vinden. Daarom vind ik jouw blog écht een uitkomst. Ook vind ik het heel goed dat je aandacht besteedt aan zonbescherming. Ik denk echt dat dit ontzettend belangrijk is, er heersen nog zoveel mythes over zonbescherming. Er zijn nog zoveel mensen die denken dat de zon niet schadelijk is als je niet verbrand, die denken dat ze door zonnebrand niet bruin worden, die denken dat één keer smeren genoeg is, ga zo maar door. Ik denk dat je ontzettend goed werk verricht met de voorlichtingscampagne. En tot slot vind ik het vooral super om te zien hoe je de tijd neemt om te reageren op iedereen die een vraag stelt, daar kunnen veel bloggers een voorbeeld aan nemen. Mijn complimenten Jetske, ga zo door!!
Fijne dag verder!
Inge
-
Jetske augustus 12, 2016 (16:45)
Ik ben enorm blij met je enthousiaste reactie Inge! Dank je!
-
-
juno mei 29, 2016 (19:42)
Blijft n interessant onderwerp, die spf. Telkens nieuwe inzichten die aantonen dat bij vorige generaties anti-zonnebrand toch denkfoutjes zijn gemaakt. En elke zomer worden de produkten duurder. Enfin, vraagje voor de verwoede smeerders: hoe worden kinderen beschermd tegen de zon? Worden die ook (zelfs in de winter, ik denk aan dagcreme met spf, ingesmeerd? En babies?
-
Jetske augustus 12, 2016 (16:30)
Beste Juno,
Als je daar meer informatie over wilt verwijs ik je graag door naar http://www.smeerjein.nl/sunwiser/.
Groetjes Jetske
-
-
E mei 28, 2016 (16:47)
Hey Jetske,
Super interessante blog!
Ik vroeg mij nog twee dingen af. Ten eerste, infrarood is toch geen zichtbare straling, maar warmte. Wil dit dan zeggen dat bv. een warmwaterkruik of de verwarming in de winter ook schadelijke infrarood straling afgeven, of werken zij anders?
De tweede vraag is i.v.m. zichtbaar licht. Ik hoorde dat dit ook schadelijk was voor de huid. Is dat inderdaad waar, en is er een manier om je huid hiertegen te beschermen? Want zichtbaar licht kun je natuurlijk niet vermijden.
Groetjes,
E
-
Dagmar mei 27, 2016 (16:53)
test
-
Vivianne mei 25, 2016 (22:10)
Ik hoor fijne berichten over gebruik van:
Aveda – daily light guard defense fluid broad spectrum spf 30.
Maar is het qua ingredienten ook goedgekeurd?
Ingredients: WaterAquaEau [] Dimethicone [] Dicaprylyl Carbonate [] Titanium Dioxide [] Butyloctyl Salicylate [] Zinc Oxide [] Coco-Caprylate/Caprate [] Propanediol [] Dipentaerythrityl Tri-Polyhydroxystearate [] Polyglyceryl-4 Diisostearate/Polyhydroxystearate/Sebacate [] Aleurites Moluccana (Kukui) Seed Oil [] Trimethylsiloxysilicate [] Silica [] Hydrogenated Castor Oil/ Sebacic Acid Copolymer [] Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract [] Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil [] Tocopherol [] Caffeine [] Punica Granatum (Pomegranate) Extract [] Polygonum Cuspidatum Root Extract [] Zingiber Officinale (Ginger) Root Extract [] Vanilla Planifolia Fruit Extract [] Oryzanol [] Ascorbyl Palmitate [] Hydroxyapatite [] Dimethicone Silylate [] Triethoxycaprylylsilane [] Dimethicone Crosspolymer-3 [] Dimethicone/Polyglycerin-3 Crosspolymer [] Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone [] Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone [] Caprylyl Glycol [] Phenoxyethanol
-
Sterre mei 21, 2016 (00:39)
Hoi Jetske,
Vandaag las ik dat blauw licht van beeldschermen wel eens zeer schadelijk zou kunnen zijn voor de huid. Lesley Reynolds beweert dat blauw licht dieper in de huid reikt dan uv-straling van de zon.
(bron: http://www.metronieuws.nl/lifestyle/life/2016/05/science-says-beeldscherm-slechter-voor-huid-dan-zon)
Ik vond dat een schokkend bericht, aangezien ik me altijd goed bescherm tegen zonlicht, maar niet met petjes, SPF en zonnebrillen achter m n laptop zit s avonds!
Klopt dit? En zo ja, wat kan ik doen om mijn huid te beschermen?
Groetjes, Sterre
-
Jetske september 19, 2016 (16:00)
Beste Sterre,
In de wetenschappelijke database kom ik geen onderzoeken tegen die blauw licht relateren aan huidveroudering.
Blauw licht heeft wel een positieve werking op de huid met acne; het doodt namelijk de bacterie p.acnes.Groetjes Jetske
-
-
Liza mei 19, 2016 (19:38)
Hee Jetske,
Mijn vraag is er een die je vast al vaker beantwoord hebt, maar ik kon m niet vinden dus vraag m toch maar zo.
Als ik s ochtends rond 9 of 10 uur een spf op m n gezicht of handen smeer en rond 12 of 1 uur een halfuur in de zon ga zitten om m n lunch op te eten, helpt die spf me dan nog of is het dan echt belangrijk om t opnieuw op te smeren? En tot hoever smeer jij je in, ook je armen bijvoorbeeld, zelfs als je iets met lange mouwen draagt?
Alvast dank voor het antwoord! En chapeau voor je site en producten, ik ben er zo blij mee.
Groeten, Liza
-
Jetske juni 30, 2016 (16:00)
Beste Liza,
Allereerst bedankt voor je compliment!
Na twee uur neemt de werking van een zonfilter af. Hoe snel dit gaat heeft met verschillende factoren te maken zoals de huid, de mate van inspanning, de sterkte van UV-straling. Omdat je nooit zeker kan weten hoeveel bescherming er nog over is, kan je het beste na twee uur weer opnieuw insmeren.
Ik smeer mijn huid in op de plekken die niet bedekt zijn door kleding.Groetjes Jetske
-
-
Bea mei 17, 2016 (11:24)
Beste Jetske, ik zou graag omdat het nu lente is een mooie en goede zelfbruiner willen kopen ook voor het gezicht. Ik heb een acne gevoelige huid. Weet jij misschien een mooie zelfbruiner die ook goed is voor de huid? Daarnaast zou ik graag vitamine A creme willen gebruiken, maar krijg hiervoor geen doktersrecept. Er worden op verschillende internetsites geclaimd dat je het daar kunt kopen, maar hebben deze cremes wel daadwerkelijk die bestanddelen? Zijn Retinol producten net zo goed?
-
Jetske juni 30, 2016 (16:00)
Beste Bea,
Een goede zelfbruiner is lastig te vinden, ik heb helaas geen kant en klaar lijstje van deze producten… Misschien heeft een andere bloglezer een goede tip?
Vitamine A zuur is inderdaad ook via internet verkrijgbaar. Als er tretinoïne in zit is het goed, dit is namelijk vitamine A zuur.
Retinol is minder effectief dan vitamine A zuur: http://jetskeultee.nl/vitamine-a-retinoiden/obj7777395Groetjes Jetske
-
-
Joke mei 15, 2016 (11:52)
Wat zou ik toch graag willen dat de moisturizer (ik gebruik die van Unncover voor de vette huid) gecombineerd zou worden met de suncare. Nu moet je altijd twee lagen smeren, en ik heb al zo weinig tijd s ochtends voor ik naar mijn werk ga.
Of is de moisturizer te vervangen door de subcare? Ik zie dat er in de subcare SPF30 ook wel niacinamide en vitamine E zitten, maar is het met dezelfde hoeveelheid als in de moisturizer? En daarnaast mis ik de vitamine C in de suncare. Ik breng dus NIET ook nog eens een laag suncare over de moisturizer. Tenzij ik echt een dag buiten in de zon ben natuurlijk, maar meestal is het alleen op de fiets naar mijn werk of even een boodschap doen in de lunchpauze.
Dus hierbij mijn dringende verzoek: een gecombineerde moisturizer en hoge SPF!! (minimaal factor 30)
-
Joke mei 15, 2016 (11:54)
Subcare is natuurlijk “suncare”, de spellingcontrole denkt het beter te weten 😉
-
Maris mei 15, 2016 (14:39)
Als je het niet erg vindt dat ik even antwoord geef… ?! Jetske vertelde toevallig net in een ander artikel dat je inderdaad voor overdag de toner kan gebruiken en dan de Suncare eroverheen. Maar omdat erin Suncare wel mindere hoeveelheden aan toegevoegde stoffen zitten ( dus idd lagere hoeveelheden B3 en C) , raadt ze dan wel aan om s avonds dan wel de Uncover moisturizer te gebruiken. ik hoop dat je wat hebt aan dit antwoord.
-
Joke mei 17, 2016 (22:44)
Dank je wel Maris. Dat is natuurlijk ook een mogelijkheid. Maar ik zou toch het allerliefst de moisturizer met al haar goede ingrediënten willen gebruiken én een hoge zonnefactor er in. Ik gebruik s avonds al vitamine A crème, en die wil ik niet voor een moisturizer inwisselen.
-
Maris mei 23, 2016 (19:09)
Zelf gebruik ik nog geen vitamine A crème, dus ik weet er nog niet zoveel vanaf, Maar kan je s avonds dan niet en vitamine A zuur en een moisturizer gebruiken ? Kunnen die 2 niet samen ?
-
-
Jetske juni 30, 2016 (16:00)
dank je Maris!
-
-
Jetske juni 30, 2016 (16:00)
gelukkig was jouw bericht mij helemaal duidelijk Joke :-)!
-
-
Jetske juni 30, 2016 (16:00)
Beste Joke,
De moisturizer bevat hogere concentraties werkzame stoffen dan de suncare.
Mijn voorkeur gaat toch altijd wel uit naar twee aparte producten. In de winter zou een gecombineerd product wel kunnen, maar breng dan ook voldoende crème aan.
Jouw verzoek ga ik overigens zeker meenemen 😉
Groetjes Jetske
-
-
Judith mei 13, 2016 (21:18)
Hallo, wat vindt je van deze ingrediëntenlijst? Geen IR, maar volgens mij voldoet het verder goed aan jouw tips?
Drug Facts
Active Ingredients INCI Purpose
Zinc oxide 12%
Titanium dioxide 5.6% Sunscreen
Sunscreen
Inactive Ingredients INCI: Purified water, simmondsia chinensis oil*, helianthus annuus seed oil*, galactoarabinan, glyceryl stearate, cetearyl alcohol, stearic acid and sodium cocoyl glutamate, butyrospermum parkii butter*, camellia sinensis seed oil*, brassica campestris-aleurites fodi oil copolymer, aloe barbadensis leaf juice*, glycerin, epilobium angustifolium flower/leaf. steam extract, glyceryl caprylate and glyceryl undecylenate, leuconostoc/radish root ferment filtrate, lonicera japonica flower extract, lonicera caprifolium flower extract, populus tremuloides bark extract, gluconolactone, tocopherol, citric acid, xanthan gum.
-
Laura mei 21, 2016 (20:19)
Hoi Judith,
Mag ik vragen welke zonnebrandcreme dit is, want voor zover ik het kan zien, ziet het er inderdaad goed uit en ik ben nog op zoek naar een goede zonnebrandcreme
-
Maris mei 23, 2016 (13:17)
Judith, ik denk : Aubrey Organics, Natural Sun, Active Lifestyles Sunscreen, SPF 30, Tropical Scent, ( tenminste dat komt uit google als je de ingrediënten invoert)
-
Judith mei 27, 2016 (14:08)
Ja bijna goed, alleen dan de unscented versie. Daar zittenlijkt mij geen onnodige geurstoffen in, voor mij hoeft die zonnebrandlucht ook niet zo (:
-
-
Jetske juni 30, 2016 (16:15)
Beste Judith,
Het product ziet er prima uit! Waarschijnlijk laat het een witte waas achter gezien de fysische zonfilters titaniumdioxide en zinkoxide.
Groetjes Jetske
-
-
Lisette mei 13, 2016 (13:41)
Hallo Jetske,
Ik zou graag jouw mening horen over de zonnecrème van Urtizon SPF 30, die geschikt zou zijn bij zonneallergie. Dit is de ingrediëntenlijst: Aqua, zinc oxide [nano], isohexadecane, caprylic/capric triglyceride, titanium dioxide [nano], glycerin, peg-100 stearate, glyceryl stearate, potassium cetyl phosphate, sorbitan stearate, tricontanyl pvp, xanthan gum, panthenol, aloe barbadensis, glycyrrhizic acid and derivatives, bisabolol, chamomilla recutita flower extract, helianthus annuus seed oil, pentylene glycol, butylene glycol, tocopherol, saccharide isomerate, hydroxyphenyl propamidobenzoic acid, tromethamine, sodium citrate, isodeceth-6, oleth-10, simethicone, aluminum stearate, alumina, isostearic acid, polyhydroxystearic acid, hydrolyzed wheat protein/pvp crosspolymer, propylene glycol, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, citric acid, sodium cetearyl sulfate, parfum, tetrasodium glutamate diacetate.
En de zonnespray van Jean&Len, eveneens factor 30, met de volgende ingrediënten: Aqua, Octocrylene, Alcohol Denat., Glycerin, C12-15 Alkyl Benzoate, Ethylhexyl Salicylate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Dicaprylyl Ether, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Triacontanyl PVP, VP/Hexadecene Copolymer, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Microcrystalline Cellulose, Caprylyl Glycol, Sodium Hydroxide, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Galactoarabinan, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Cellulose Gum, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Tocopherol.
Kan ik deze veilig gebruiken? Alvast bedankt voor je reactie!
-
Jetske september 16, 2016 (15:15)
Beste Lisette,
Jammer dat in de zonnebrandcrème van Urtizon parfum is verwerkt. Rest van de ingrediënten zien er namelijk wel goed uit. Er is gebruik gemaakt van veilige zonfilters als zinc oxide en titanium dioxide. Deze laten een witte waas achter op de huid. Door gebruik te maken van nanotechnologie (het woord nano staat achter de zonfilters) zal een witte waas voorkomen worden.
Zelf ben ik niet erg fan van een zonnebrandcrème in sprayvorm, omdat de kans bestaat dat een zonnebrandproduct niet voldoende dik aangebracht wordt. De zonnespray van Jean&Len bevat hoogstwaarschijnlijk alcohol denat. in een hoge concentratie. Dit kan de huid uitdrogen.Groetjes Jetske
-
-
Maria mei 13, 2016 (10:32)
Interessant artikel! Ik heb het even gecheckt en op mijn Nivea tube (Protect&Bronze) staat wel dat het ook beschermt tegen UVA maar niet het logo, is deze bescherming dan wel voldoende? Hoe denk je sowieso over deze lijn (zou je bruine kleur activeren)? Alvast bedankt!
-
Jetske mei 23, 2016 (14:30)
Beste Maria,
Als op de verpakking staat dat het beschermt tegen UVA-stralen, mag je ervan uitgaan dat deze zonnebrandcrème beschermt tegen UVA-stralen.
Binnen een merk kunnen producten verschillen. Uiteraard mag je altijd de ingrediëntenlijst van een product doorsturen zodat ik het kan bekijken voor je!Groetjes Jetske
-
-
Sylvana mei 13, 2016 (02:43)
Hallo Jetske,
Ik vond net deze ingrediëntenlijst van XpertSUN Essential, waarbij gezegd wordt:
“Beschermende fotodermische zonnebrandlotion tegen UVA/ UVB/IR met factor SPF30, UVA (PA+++). Minimale concentratie van gebruikelijke filters maar door gebruik van exclusieve peptiden MAXIMALE BESCHERMING. Bevat bovendien een krachtig cocktail van peptiden tegen vrije radicalen en beschermt het DNA tegen beschadiging. Waterresistent (40 min.)
De actieve ingrediënten zijn:
1% Juvefoxo® – Hexapeptide die DNA repareert en melanoom voorkomt
1% Thermostressine® – Tetrapeptide die huidweefsel repareert en cellen beschermt tegen hitte
2% Preventhelia® – Tetrapeptide met antiradicale werking (RCS)
2% Telangyn® – Tetrapeptide die pigmentatie verbetert, gevoeligheid verbetert en huid verstrakt
0,1% Chromabright® – Corrigerende chromaan tegen pigmentatie
4,5% Ethylhexyl methoxycinnamate – conventionele filter die UVB licht absorbeert
3% Octocrylene – conventionele filter voor UVB straling
3% Butylmethoxydibenzoylmethane – Conventionele filter tegen UVA straling
3% Phenylbensimidazole Sulfonic Acid – conventionele UVB filter”
Is dit een goede zonnebrandcrème, of is het onzin?
-
Jetske mei 23, 2016 (14:30)
Beste Sylvana,
Helaas is dit niet de complete ingrediëntenlijst. Als je de volledige lijst hebt kijk ik deze uiteraard even na!
Groetjes Jetske
-
-
Barbara mei 12, 2016 (15:09)
Top artikel weer.
Wanneer verwacht je trouwens dat jouw non profit sunscreen weer verkrijgbaar is? Ik smeer nu lekker mee met mijn peuter (La Roche Posay Kids melk) maar als die van jou er weer is bestel ik m graag.
-
Robert mei 12, 2016 (18:29)
is al weer te bestellen. Vorige week nog literfles en kleine fles besteld.
-
Robert mei 12, 2016 (18:31)
is al weer te bestellen. Vorige week nog literfles en kleine fles besteld.
-
-
Pip mei 12, 2016 (07:14)
kan ik jouw Suncover van vorig jaar nog gebruiken? Ik heb nog zooooveel over.
-
Jetske mei 23, 2016 (14:30)
Beste Pip,
Dat ligt eraan wanneer je het product geopend hebt. Na openen is Suncover nog 12 maanden houdbaar.
Wel goed smeren he ;-)!Groetjes Jetske
-
-
Daphne mei 11, 2016 (23:21)
Beste Jetske,
Is de infraroodsauna dan ook slecht voor je huid?
Is de sauna sowieso wel een goed idee voor je huid?
Alvast bedankt voor je reactie!
PS Ik gebruik vanaf het begin jouw Suncover, ook op mijn gezicht, en die bevalt me uitstekend. Ik voel me er veilig mee als ik buiten ben (en binnen achter het raam zit).
-
Jetske mei 23, 2016 (14:15)
Beste Daphne,
Infrarood straling kan collageen afbreken:
http://www.skinwiser.nl/infrarode-straling-schadelijk-voor-de-huid/obj10586777
Door de warmte van de sauna kan de huid o.a. uitdrogen. Hoewel het niet dezelfde schade geeft aan de huid als UV-stralen of infrarood, kan je er beter wel voorzichtig mee zijn. Het is uiteraard geen probleem als je eens een keer in de sauna gaat, maar regelmatig gebruik zou ik niet adviseren.Groetjes Jetske
-
-
Mariska van der Vet mei 11, 2016 (16:24)
En daarom gebruiken de liefhebber van Uncover Skincare> Suncover!
Nooit meer een ander merk..;-)
-
Jetske mei 23, 2016 (14:15)
Leuk om te lezen Mariska!
-