• Doucheproducten advies

Olie, schuim of zeep onder de douche?

Wat je niet wilt voor je gezicht, moet je ook niet willen voor de rest van je lichaam. Ook al reageert je huid nooit gevoelig op lichaamsverzorging, kies ook in bad of onder de douche voor milde producten. En wassen met zeep of een ander schuim, dat hoeft heus niet elke dag!

Dezelfde adviezen voor gezicht en lichaam

De huid van je benen en armen is anders dan die van je gezicht. Het kan goed zijn dat je op je gezicht vrijwel geen enkel product kunt verdragen, maar op je lichaam eigenlijk nooit last hebt. Toch blijven de adviezen voor ingrediënten hetzelfde. De stoffen die je wilt vermijden voor je gezicht, moet je ook proberen te vermijden in je lichaamsverzorging. In jouw doucheproduct dus geen agressieve wasstoffen als sodium lauryl sulfate, een bewaarmiddel als methylisothiazolinone, en liever ook geen parfum. Geurstoffen blijven makkelijk “kleven’ aan de huid, en kunnen zeker als je na het douchen de zon in gaat, problemen veroorzaken.

Liever geen zeep of doucheschuim

Je hebt zeep en zeep. Veel zepen hebben een te hoge pH-waarde en dat doet je huid meer kwaad dan goed. Eerder schreef ik al eens uitgebreid waarop je moet letten als je een zeepproduct koopt. En hoe zit het met de nu zo populaire schuimproducten in busjes? Deze kun je qua formulering vergelijken met een scheergel. Uit het pompje komt eerst een gel en deze verandert door contact met water in een rijke dot schuim. Om dat mooie schuim te maken, zijn er meer was- en schuimstoffen nodig. En dat geeft nou net weer meer kans op een droge huid en irritatie. Eigenlijk geldt: hoe minder schuim, hoe beter voor je huid!

Olie of crème verkleinen kans op irritatie

Zelf ben ik fan van reinigen met olie. Dat droogt de huid niet uit en verwijdert heel eenvoudig dat laagje talg, dode huidschilfers en bacteriën zonder je huid te irriteren of uit te drogen. Bovendien blijft er altijd een dun laagje van de olie op je huid achter zodat deze goed gehydrateerd blijft. Probeer het zelf maar eens uit. Was je ene arm met een douchegel en de andere arm met een doucheolie. Je zult merken dat de kant van de douchegel droog en trekkerig aanvoelt en de andere kant heel zacht. Het ligt natuurlijk een beetje aan wat je dagelijkse bezigheden zijn, maar in principe hoef je je huid niet elke dag te wassen met een douchegel; alleen water is ook prima. Zeker als je je huid na het douchen nog insmeert met een olie of crème.

Shampoo en douchegel in één?

Wist je dat je aan de hand van de ingrediëntenlijst vaak helemaal niet kunt zien of je een showergel of shampoo in handen hebt? De samenstelling van deze producten is vrijwel identiek. Wel is er in de regel verschil in de gebruikte hoeveelheden van wasstoffen. Zo zullen fabrikanten in een shampoo gerust wat meer van (de meest gebruikte wasstof) sodium laureth sulfate stoppen dan in een douchegel. Omgekeerd zal een douchegel wat meer hydraterende ingrediënten bevatten dan een shampoo. Zeker als je een droge huid hebt, of wat vetter haar, dan is een twee-in-een-product niet optimaal. Zo’n product zal je haar waarschijnlijk wat minder goed “ontvetten’ en je lichaam juist te veel uitdrogen. Liever twee aparte producten dus.

De prijs van je douchegel

Een douchegel hoeft echt niet duur te zijn. Er hoeven namelijk helemaal niet veel werkzame ingrediënten in zo’n product te zitten. Al die fijne stofjes zullen namelijk nog voordat ze hun werk kunnen doen, in het doucheputje verdwenen zijn. Investeer liever in een goede olie of crème met werkzame ingrediënten zoals antioxidanten en kalmerende stoffen, die je na het douchen op je huid aanbrengt. Dan weet je zeker dat alles ook echt “aankomt’.

Productadvies voor onder de douche:

Dermolin Douchegel

Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Disodium Cocoamphodiacetate, Glyceryl Oleate, Sodium Chloride, Coco-Glucoside, Caprylyl Glycol, Lactic Acid, Dipropylene Glycol, Tetrasodium, Glutamate Diacetate

Eucerin Waslotion 5% Urea

Aqua, Sorbitol, Glycerine, Sodium Myreth Sulfate, Sodium Lactate, Ureum, Sodium Cocoamphoacetate, Lauryl Glucoside, Lactic Acid, PEG-40, Hydrogenated Castor Oil, Polyquaternium-10

Eucerin Atopicontrol Bad & Douche Olie

Glycine Soja, Ricinus Communis Seed Oil, Laureth-4, MIPA-Laureth Sulfate, Laureth-9, Poloxamer 101, Propylene Glycol, Aqua, BHT, Propyl Gallate

Louis Widmer Showergel (zonder parfum)

Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Cocoamphoacetate, Coco-Glucoside, Glycol Distearate, Sodium Chloride, Glycerin, Phenoxyethanol, Sorbitan Caprylate, Glyceryl Oleate, Isostearamide MIPA, Citric Acid, Benzoic Acid, Polyquaternium-10, Glyceryl Laurate, Ethylhexylglycerin, Disodium EDTA, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate.

Neutral Showergel

Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Sodium chloride, Sodium Cocoyl Glutamate, Citric acid, Sodium benzoate, Sorbic acid

La Roche Posay Cicaplast Wasgel B5

Aqua / Water, Sodium Laureth Sulfate, Panthenol, Peg-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, Glycerin, Coco-Betaine, Sodium Chloride, Polysorbate 20, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Citric Acid, Cocamide Mea, Copper Gluconate, Manganese Gluconate, Peg-55 Propylene Glycol Oleate, Peg-60 Hydrogenated Castor Oil, Polyquaternium-11, Ppg-5-Ceteth-20, Propylene Glycol, Prunus Amygdalus Dulcis Oil / Sweet Almond Oil, Sodium Benzoate, Sodium Hydroxide, Zinc Gluconate

Zarqa Sensitive Bath & Shower Gel

Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Coco-Glucoside, Methylpropanediol, PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, Betaine, C12-13 Alkyl Lactate, Sodium Chloride, Caprylyl Glycol, Aloe Barbadensis, Leaf Juice, Maris Sal, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Melaleuca Alternifolia Oil, Panthenol, Sodium Sulfate, Phenylpropanol, Tetrasodium Iminodisuccinate, Citric Acid.

Groetjes, Jetske

(Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie)

 

LEES OOK:

Productadvies voor bodylotion en -crème

Productadvies voor gezichtsreinigers

Meer over het gebruik van oliën

62 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • C juli 8, 2016 (21:32)

    Ik zie bij bijna alle blogs over productadvies neutral staan.

    Ik heb verder geen ingredientenlijsten maar zijn al de producten van de neutraal baby lijn dan ook aan te raden?

  • Sylvana juli 4, 2016 (05:01)

    Hoi Jetske,

    Wat als je acne op je lichaam hebt? Kunnen de geadviseerde producten dan kwaad, bijvoorbeeld die van Neutral of Dermolin?

    Met vriendelijke groet,

    Sylvana

    • Daphne juli 4, 2016 (11:10)

      @ Sylvana,

      Ik heb ook altijd erge acné op mijn bovenrug gehad. Sinds ik Zwitsal Gevoelige Huidje 2 in 1 ben gaan gebruiken om mijn huid te wassen heb ik daar eigenlijk nooit meer last van. Ongelooflijk! Misschien helpt het bij jou ook als je je huid gaat wassen met een zachter middel.

      Succes!

      • Sylvana juli 4, 2016 (12:46)

        Daphne,

        Bedankt voor de tip! Zal het zeker eens gaan proberen. Is er misschien ook een bodylotion die je aan zou kunnen raden?

        Groetjes,

        Sylvana.

        • Daphne juli 4, 2016 (21:43)

          @ Sylvana, graag gedaan!

          Ik gebruik nooit bodylotion op mijn rug. Maar ik gebruik(te) wel uiteindelijk een tijdje intensive rescue moisture locking crème van het merk Vaseline. Dat vind ik een erg fijne crème. Echter, mijn huid is sinds ik een tijd die Zwitsal Gevoelig Huidje gebruik zoveel minder droog geworden dat ik niet vaak meer iets gebruik voor na het douchen, hoogstens een enkele keer nog Mildeen ureumcrème voor handen (5% ureum) of voeten (10% ureum) (af en toe verkrijgbaar bij Lidl en sowieso in het assortiment bij Lidl in Duitsland) op mijn voeten of benen. Ureum zou goed vocht vasthouden, aldus een dermatoloog die ik erover sprak. Soms gebruik ik ook de SOS handcrème van Lidl. Die heeft ook geen slechte ingrediënten en is ook lekker voordelig.

          Maar zoals gezegd: ik gebruik tegenwoordig niet zo vaak meer een crème voor mijn lichaam omdat ik eigenlijk geen last meer heb van een droge huid.

          Overigens: ik heb hier ergens wel gelezen dat de Zwitsal Gevoelige Huidje een tijd geleden iets is gewijzigd wat ingrediënten betreft. Nu zou het iets minder goed zijn.Gelukkig had ik nog een voorraadje van de oude. Verder heb ik hier ook gelezen dat de zeepvrije en parfumvrije wasgel van Kruidvat eigen merk (ik geloof de kinderlijn) ook prima is omdat het zo mild is en zonder schadelijke ingrediënten.

          Veel succes! En laat over een paar maanden eens weten hoe het is gegaan.

  • Marian juni 15, 2016 (13:37)

    hoi Jetske, 

    Wat vind je van olijfoliezeep?

    ingredienten nr 1 : olijfolie, soda as,water

    ingredienten nr 2 : olijfolie, sodiumhydroxide

    ingredienten nr 3 ( vloeibare olijfoliezeep): water, potassium olivate, glycerin,

    potassium laurelate, sodium benzoate, potassium sorbate, potassium hydroxide, citric acid

    Alvast hartelijk bedankt!!

    • juliette juni 27, 2016 (12:12)

      hallo dr jetske ik heb een vraag over huidproducten en ik weet niet waar ik hem kan stellen dus doe het maar hier, ik gebruik al jaren de 24 uurs creme van hannah de active lotion en de enzymatic peeling ervan. ik heb heel lang op je blogs rondgesneusd en ook de samples van jouw lijn uitgeprobeerd.

      heb veel gelezen over decubal ook op jou blogs, ik gebruik nu de gezichtsreiniger en de tonic/toner van decubal en zou nu graag ipv de enzymatic peeling van hannah, de exfoliant van jouw lijn willen gaan gebruiken en ipv de 24 uurs creme de gezichtscreme van decubal vitaal willen gaan gebruiken. wat vind je van deze combinatie van producten?

      heb zelf een vrij rustige huid, ben nu 42 en heb een jaar of 7 wel vanuit het niets opeens erg last van acne gehad gedurende een maand of 5/6 toen ben ik ook op de producten van hannah overgestapt en die bevallen tot nu toe wel goed, maar zijn behoorlijk prijzig en deze combinatie van decubal ( redelijk geprijsd) en de exfoliant van jouw lijn zijn heel wat voordeliger en volgens jou ook qua ingredienten erg goed. ik zou nog een keer de ingredienten van de enzymatic peeling en de 24 uurs creme kunnen opschrijven als je dat beter helpt om mij hierin te adviseren, maar ik wacht maar eerst even je antwoord af hierop aangezien dit ook al een heel erg lang verhaal word..

      groetjes,

      juliette.

    • juliette juni 27, 2016 (12:12)

      hallo dr jetske ik heb een vraag over huidproducten en ik weet niet waar ik hem kan stellen dus doe het maar hier, ik gebruik al jaren de 24 uurs creme van hannah de active lotion en de enzymatic peeling ervan. ik heb heel lang op je blogs rondgesneusd en ook de samples van jouw lijn uitgeprobeerd.

      heb veel gelezen over decubal ook op jou blogs, ik gebruik nu de gezichtsreiniger en de tonic/toner van decubal en zou nu graag ipv de enzymatic peeling van hannah, de exfoliant van jouw lijn willen gaan gebruiken en ipv de 24 uurs creme de gezichtscreme van decubal vitaal willen gaan gebruiken. wat vind je van deze combinatie van producten?

      heb zelf een vrij rustige huid, ben nu 42 en heb een jaar of 7 wel vanuit het niets opeens erg last van acne gehad gedurende een maand of 5/6 toen ben ik ook op de producten van hannah overgestapt en die bevallen tot nu toe wel goed, maar zijn behoorlijk prijzig en deze combinatie van decubal ( redelijk geprijsd) en de exfoliant van jouw lijn zijn heel wat voordeliger en volgens jou ook qua ingredienten erg goed. ik zou nog een keer de ingredienten van de enzymatic peeling en de 24 uurs creme kunnen opschrijven als je dat beter helpt om mij hierin te adviseren, maar ik wacht maar eerst even je antwoord af hierop aangezien dit ook al een heel erg lang verhaal word..

      groetjes,

      juliette.

  • Wendy juni 14, 2016 (11:12)

    Hi Jetske,

    In jouw blog schrijf je dat je fan bent van olie, maar bij het productadvies staat Dermolin douchegel, terwijl dit merk ook doucheolie heeft. Verkies je van dit merk inderdaad de gel boven de olie?

    Groet,

    Wendy

  • Jeanine juni 7, 2016 (13:48)

    Hallo Jetske,

    Ik lees met veel interesse jouw blog en heb inmiddels al heel veel producten vervangen door betere alternatieven.

    Ik ben allergisch voor propylene glycol. Ik heb begrepen dat zodra de twee letter (pg) aan elkaar staan, ik er niet tegen kan. PEG is in principe geen probleem. Propylene Glycol staat ook op jouw lijst met te vermijden stoffen. Ik zie wel vaak Dipropylene Glycol terugkomen op ingrediëntenlijsten van producten die jij aanbeveelt.

    Ik weet dat mijn allergie los staat van te vermijden producten, maar ik ben benieuwd of je iets kan zeggen over de stof Dipropylene Glycol, is dit een veilige stof? (los van mijn allergie)

    Groeten Jeanine

    • author-avatar
      Jetske juni 17, 2016 (16:15)

      Beste Jeanine,

      Dipropylene glycol is een veilige stof. Het is ook een ander ingrediënt dan propylene glycol.

      Groetjes Jetske

  • Rosanne juni 6, 2016 (21:18)

    Ik had een vraagje naar aanleiding van je artikel. Ik zie bij de genoemde douche producten Sodium Laureth Sulfate terugkomen. Dit mdidel is toch erg irriterend=

    Groetjes,

    Rosanne

  • Raymon juni 1, 2016 (13:23)

    Dus wassen met water is in principe ook voldoende? Ik heb een droog gezicht met elke ochtend wel wat schilfers. Ik gebruik nu als ik douch Zarqa soft cleansing foam, ingredienten: Aqua, Sodium lauroyl sarcosinate, cocamidopropyl betaine, glycerin, methylpropanediol, betaine, peg-4 rapeseedamide, aloe barbadensis leaf juice, caprylyl glycol, maris sal, phenylpropanol, sodium chloride, tetrasodium iminodisuccinate

    • Lisa juni 14, 2016 (12:31)

      Hoi Raymon,

      Ik ben geen huidexpert, maar ik reageer even vanuit eigen ervaring. De Zarqa cleansing foam die je gebruikt vind ik zelf nog een tikkeltje te agressief , om het even zo te noemen. Ik kreeg er altijd een beetje trekkerig gevoel van op mijn gezicht. Tegenwoordig gebruik ik de cleansing foam van Neutral. Die is volgens mij nog wat milder. Ik kan me herinneren dat Jetske deze ook prima vond, maar mocht dat niet zo zijn dan mag ze me gerust corrigeren. Misschien is dat een optie voor je? Valt ook binnen dezelfde prijscategorie.

  • Bea mei 27, 2016 (18:53)

    Hoi Jetske wat vind jij van Louis Widmer Lipo Sol Mousse. Zoals het product al zegt is het een mousse, het komt als lichte schuim uit het flesje, is het daarmee slecht? Mijn huidtherapeute heeft mij dit aangeraden. Daarnaast heb ik een vochtarme huid ik ben opzoek naar een hele goede vochtinbrengende creme of olie, wat zou u mij adviseren? Ik heb daarnaast ook last van acne.

    • A. mei 30, 2016 (12:04)

      De lotions/olien die Jetske hierboven noemt in ieder geval.

      Ik heb zelf ervaring met Eucerin (ooit aangeraden door een arts) maar ook met Decubal. Beide zijn echt fijn en ook qua prijs goed te doen!

      Als het allemaal heel erg droog is, kun je over de lotion of olie (die je trouwens ook weer kunt mengen met wat druppels jojoba-olie voor extra verzorging, advies van Jetske en werkt uitstekend kan ik je vertellen) nog vaseline aanbrengen. Vooral s avonds doen omdat je vreselijk glimt maar s ochtends merk je het verschil.

    • author-avatar
      Jetske augustus 12, 2016 (15:45)

      Beste Bea,

      Heb je de ingrediëntenlijst voor het product voor mij?
      Wellicht zijn de volgende blogs interessant voor je om te lezen:
      http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770
      https://www.dr-jetskeultee.nl/olien-in-je-huidverzorging/obj10572292
      http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314

      Groetjes Jetske
                     

  • Diederick Corver mei 27, 2016 (18:01)

    Geachte Jetske Ultee,

    Zou ik u enkele vragen mogen stellen?

    Is er voor de rest van het lichaam (buiten het gezicht) een toner? Of heeft het lichaam dit niet nodig?

    Welke exfoliant raad u aan voor de rest van het lichaam? Of is dit overbodig?

    En zou ik ook uw mening over deze producten mogen hebben alstublieft?

    Oerzeep:

    Ingrediënten: Sodium Olivate, Vegetable Glycerin, Aqua.

    http://www.detuinen.nl/41691-finigrana-alepposl-oerzeep-olijf.html

    Netral conditioner:

    Ingrediënten: Aqua, Cetearyl Alcohol, Behenoyl PG-Trimonium Chloride, Hexylene Glycol, Citric acid, Sodium benzoate.

    All over Hair & Body Shampoo voor alle huid en haartypen:

    Ingrediëntsen: Aqua, Sodium Laureth Sulfate (mild cleansing agent), Ammonium Laureth Sulfate (mild cleansing agent), Cocamidopropyl Betaine (stabilizer), Sodium Chloride (stabilizer), Panthenol (conditioning agent), Hydrolized Soy Protein (conditioning agent), Polyquaternium-10 (conditioning/detangling agent), Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder (water-binding agent), Disodium EDTA (chelating agent), Citric Acid (pH adjuster), Sorbic Acid (preservative).

    Smooth Finish Conditioner voor alle haartypen:

    Ingrediënten: Aqua, Cetyl Alcohol (non-drying fatty alcohol/moisturizing agent), Cyclopentasiloxane (silicone conditioning agent), Behentrimonium Chloride (anti-static hair conditioning agent), Stearyl Alcohol (non-drying, fatty alcohol/thickener), Phenyl Trimethicone (silicone smoothing agent), Butylene Glycol (water-binding agent/slip agent), Panthenol (water-binding agent), Hydrolized Wheat Protein (water-binding agent), Glycol Stearate (thickener), Polyquaternium-10 (thickener), Sorbic Acid (preservative), Citric Acid (preservative), Disodium EDTA (chelating agent), Chlorphenesin (preservative), Phenoxyethanol (preservative).

    Body wash

    Ingrediënten: Aqua, Sodium Laureth Sulfate (cleansing agent), Ammonium Laureth Sulfate (cleansing agent), Sodium Chloride (stabilizer), Cocamidopropyl Betaine (mild cleansing/lather agent), Panthenol (vitamin B5/conditioning agent), Hydrolized Soy Protein (conditioning agent), Polyquaternium-10 (conditioning/detangling agent), Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder (water-binding agent), Disodium EDTA (chelating agent), Citric Acid (pH adjuster), Sorbic Acid (preservative).

    Ik zie graag uw antwoord tegemoet. Bijvoorbaat dank.

    Met vriendelijke groet,

    Diederick

    • Daphne juni 4, 2016 (08:29)

      @Diederick

      Ik gebruik een exfoliant voor mijn onderbenen. Een paar weken na het epileren krijg ik anders ingegroeide haartjes en die jeuken enorm. Als ik tegen de tijd dat het gaat jeuken een paar dagen exfoliant smeer, is het probleem voor mij opgelost. Ideaal!

  • Judith mei 27, 2016 (14:28)

    Fijn artikel. Begrijp ik goed dat je een aantal douchegels aanraadt voor degenen die dit willen gebruiken, maar zelf liever olie i.p.v. douchegel gebruikt? (en dit aanraadt?) Is dat dan jojoba?

    • Judith mei 27, 2016 (14:43)

      Ik ben nu even in de war met je eerdere reactie (9-12-2014)

      Beste Malou,

      Een olie onder de douche om je huid te reinigen heeft niet veel zin (tenzij er surfactants toegevoegd zijn). Door het water kan de olie niet mengen met de vetten op de huid. Als je onder de douche vandaan komt en je huid insmeert met een olie als je huid nog vochtig is, is een beter idee. Je sluit het vocht dan als ware in en je huid zal minder droog worden. Ik ben overigens wel benieuwd naar de volledige ingrediëntenlijst van de mineralenzeep, omdat het vooral uit olie bestaat: https://www.dr-jetskeultee.nl/zeep-zonder-zeep/obj7777520.

      Groetjes Jetske

  • Denise mei 27, 2016 (11:07)

    Wat een handig artikel! Ik sport bijna dagelijks, dus ik merk dat ik met heel milde doucheproducten het zweet niet goed weg kan wassen. Daardoor grijp ik al gauw naar producten die uitdrogend werken voor de huid. Werkt doucheolie ook goed tegen zweet? Of heeft iemand daar andere tips voor?

  • J mei 25, 2016 (22:56)

    Hoi Jetske,

    Komt er binnenkort ook nog een verzorgingslijn voor het lichaam van Undercover.

    • author-avatar
      Jetske juni 30, 2016 (16:45)

      Beste J.,

      Binnenkort niet, maar wie weet in de toekomst!

      Groetjes Jetske

  • A. mei 25, 2016 (12:02)

    ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom de Decubal douche-olie er niet tussen staat. Ook de bodylotion en body-olie van dit merk zijn zo fijn!

    • A. mei 25, 2016 (22:51)

      Ik snap overigens wel dat een lijst niet uitputtend kan zijn maar het viel mij op, temeer omdat er al vaker erg positief over dit merk is geschreven en ik die ervaring alleen maar kan delen.

      • author-avatar
        Jetske juni 30, 2016 (16:45)

        Beste A.,

        Dat klopt! Het is inderdaad een advies, er kunnen nog meer producten zijn met prima ingrediënten.

        Groetjes Jetske               

  • Kim mei 25, 2016 (08:50)

    Beste Jetske,

    De afgelopen weken heb ik last van uitslag op mijn gezicht op mijn kin aan de rechterkant. Eerst leken het jeugdpuistjes te zijn, die in een soort groepje bij elkaar lagen. Nu begint de huid te schilferen. Wat zou het kunnen zijn? Ik heb gelezen op internet over clownsexceem, maar ik heb geen last van jeuk. Voor de zekerheid heb ik de laatste dagen even geen creme en make-up gebruikt.

    Groetjes,

    Kim

  • Kim mei 25, 2016 (08:49)

    Beste Jetske,

    De afgelopen weken heb ik last van uitslag op mijn gezicht op mijn kin aan de rechterkant. Eerst leken het jeugdpuistjes te zijn, die in een soort groepje bij elkaar lagen. Nu begint de huid te schilferen. Wat zou het kunnen zijn? Ik heb gelezen op internet over clownsexceem, maar ik heb geen last van jeuk. Voor de zekerheid heb ik de laatste dagen even geen creme en make-up gebruikt.

    Groetjes,

    Kim

    • author-avatar
      Jetske juni 30, 2016 (16:45)

      Beste Kim,

      Het is lastig voor mij om te zeggen zonder je huid gezien te hebben.
      Als het stoppen met de crème en make-up geen verbetering heeft gegeven, zou ik je adviseren een afspraak te maken met de huisarts of dermatoloog.

      Groetjes Jetske               

  • Twan mei 24, 2016 (20:25)

    wat vind je van dermolin producten?

    • author-avatar
      Jetske juni 30, 2016 (16:45)

      Beste Twan,

      Dermolin heeft zeker goede producten. Maar binnen een merk kunnen producten wel verschillen.
      Ik zeg daarom liever iets over een product aan de hand van de ingrediëntenlijst, dan een merk in z n geheel.

      Groetjes Jetske

  • Laura mei 24, 2016 (20:20)

    Als in de regel van hetzelfde advies voor lichaam en gezicht geldt, kunnen de boven genoemde douche producten dan ook op het gezicht gebruikt worden s avonds/ s ochtends bij het douchen? Bijvoorbeeld in de plaats van een cleanser?

    Alvast bedankt.

    • Peter mei 25, 2016 (19:39)

      Dat zou ik niet doen. Producten voor het gezicht kan je prima op je lichaam gebruiken, maar andersom meestal niet. Reinigers voor het lichaam zijn sterker ontvettend over het algemeen.

      • Laura mei 26, 2016 (20:19)

        Bedankt voor de input Peter.

        Maar hoe weet je dan of die meer ontvettend is? Heeft dat te maken met specifieke ingrediënten?

        En als die voor het gezicht dan op lichaam gebruikt worden, die zouden dan niet ontvettend genoeg zijn denk ik?

        • Peter mei 26, 2016 (21:06)

          Dat is voor een reiniger heel moeilijk te zeggen, het hangt zeker van bepaalde ingredienten af. De Eucerin en La Roche Posay hierboven lijken redelijk mild, maar obv deze ingredientenlijst kan je eigenlijk niet met zekerheid zeggen of het geschikt is voor het gezicht, dat hang van de waskracht af en dat weet alleen de producent. Een gemiddelde douchegel heeft een grotere waskracht dan een reiniger voor het geschikt. En een shampoo vaak nog weer wat meer. Dus als er surfactants zijn toegevoegd zou ik het niet doen, tenzij het expliciet staat vermeld dat het wel ervoor is geformuleerd, maar dan nog moet je zelf goed aanvoelen hoe je huid dan voelt.

          (Voor het gezicht zijn de volgende surfactants vaak te sterk: Ammonium Lauryl Sulfate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Laureth-2 (Lauret-4 is juist mild), Sodium C12-14 Olefin Sulfonate, Sodium Cocoate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Palmate, Sodium Lauroyl Sarcosiante, Sodium Coco Sulfate).

          Maar een reiniger voor het gezicht of een shampoo zou je zeker wel prima voor je lichaam gebruiken. Je vraag is wel interessant want er zijn inderdaad ontzettend veel producten die voor een heel specifiek doel of lichaamsdeel in de markt worden gezet, terwijl ze qua formulering helemaal niet bijzonder zijn en je het prima voor meerdere doelen kan gebruiken.

          • Laura mei 27, 2016 (11:15)

            Bedankt Peter voor deze uitbundige uitleg!

            Het is inderdaad wel zo dat er zoveel producten bestaan voor specifieke dingen en je, je dan afvraagt of het niet voor meer dingen gebruikt kan worden.

            Soms hebben we het allemaal graag toch eens wat eenvoudiger dan 101 producten te gebruiken denk ik dan 🙂

  • Lisette mei 24, 2016 (12:40)

    Hoi Jetske,

    Is de Eucerin pH5 Doucheolie aan te bevelen? Dit is het lijstje:

    Glycine Soja, MIPA-Laureth Sulfate, Ricinus Communis, Laureth-4, Cocamide DEA, Poloxamer 101, Panthenol, Bisabolol, Lanolin Alcohol, Citric Acid, Diammonium Citrate, Aqua, Propyl Gallate, BHT, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Alpha-Isomethyl Ionone, Hexyl Cinnamal, Coumarin

    Alvast bedankt!

    • Peter mei 26, 2016 (21:27)

      de laatste 5 ingredienten zijn allergene geurstoffen (zie ook: https://www.dr-jetskeultee.nl/26-geurstoffen/obj7777447). En bovendien ben ik geen fan van Cocamide DEA.

      • Lisette mei 28, 2016 (10:34)

        Bedankt voor je reactie Peter! Lastig om alles uit te pluizen. En daarbij valt het me op dat Jetske hierboven producten adviseert die Propylene glycol bevatten (Eucerin, La Roche), terwijl die stof ook op haar lijst met te mijden ingrediënten voorkomt… Zo wordt het wel erg verwarrend allemaal, en onduidelijk welke stoffen wél en welke niet oké zijn.

        • Peter mei 28, 2016 (13:12)

          Propylene Glycol is niet zo n probleem in een product dat je weer van de huid spoelt. Waar ik meer over in zou zitten is BHT en Propyl Gallate bijvoorbeeld, en de geurstoffen die apart vermeld moeten worden. Op zich zijn de producten hierboven prima hoor. Ik zou niet veel geld uitgeven aan een shampoo en douchegel, er zijn genoeg goedkope prima producten.

  • Aimee mei 22, 2016 (11:45)

    Hi Jetske,

    Wat een fijn artikel! Ik heb last van een droge lichaamshuid, die ik natuurlijk niet verder wil uitdrogen door agressieve reiniging. Vorig jaar zomer kwam ik in een Franse Pharmacie een beschermende was crème tegen van Bioderma, waar ik erg tevreden over ben. Wat vind jij van de bestanddelen?

    Bedankt!

    Bioderma, Atoderm Crème Lavante, Nettoyante nutri-protectrice (nutri-protective cleansing cream):

    AQUA/WATER/EAU, MAGNESIUM LAURETH SULFATE, SODIUM LAUROYL SARCOSINATE, SODIUM COCOAMPHOACETATE, GLYCERIN, METHYLPROPANEDIOL, COCO-GLUCOSIDE, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, JOJOBA WAX PEG-120 ESTERS, ZINC GLUCONATE, STYRENE/ ACRYLATES COPOLYMER, GLYCERYL OLEATE, PEG-90 GLYCERYL ISOSTEARATE, LAURETH-2, SODIUM CHLORIDE, CITRIC ACID, XANTHAN GUM, DISODIUM EDTA, PHENOXYETHANOL, FRAGRANCE (PARFUM) [BI 651]

    • author-avatar
      Jetske juni 1, 2016 (10:00)

      Beste Aimee,

      Een droge lichaamshuid hoef je niet elke dag te wassen. Heb je al weleens een doucheolie geprobeerd?
      Stoffen zoals parfum zie ik liever niet in een product terug…

      Groetjes Jetske

    • author-avatar
      Jetske september 16, 2016 (16:45)

      Beste Aimee,

      Parfum zie ik liever niet terug in een product. Verder ziet het product er prima uit.
      Het is ook belangrijk dat je er zelf tevreden over bent natuurlijk!

      Groetjes Jetske

  • Jacquelien mei 21, 2016 (19:58)

    Hallo Jetske,

    Ik heb laats de Hydra Face Cream van Zarqa gekocht. Deze creme bevat een SPF 10 filter. Het tweede ingredient is Octocrylene. Ik heb gelezen dat dit een chemische zonnefilter is en in de huid trekt en werkt als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dat klinkt niet erg goed.

    Dit zijn de ingredienten :

    AQUA, OCTOCRYLENE, GLYCERIN, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, MACADAMIA TERNIFOLIA SEED OIL, DICAPRYLYL ETHER, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, CETEARYL ALCOHOL, ARACHIDYL ALCOHOL, BETAINE, BEHENYL ALCOHOL, CAPRYLYL GLYCOL, ARACHIDYL GLUCOSIDE, GLYCERYL STEARATE, STEARATE, HYDROXYETHYL ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER, HYDROXYETHYL ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER, TOCOPHERYL ACETATE, CETEARYL GLUCOSIDE, P-ANISIC ACID, ETHYLHEXYLGLYCERIN, ALLANTOIN, CITRIC ACID, XANTHAN GUM, TOCOPHEROL, BIOSACCHARIDE GUM-1, SODIUM HYDROXIDE, POLYSORBATE 60, SORBITAN ISOSTEARATE, GLYCERYL CAPRYLATE, SODIUM ANISATE, SODIUM LEVULINATE, MARIS SAL, GLUCOSE

    Denkt u dat dit product veilig en goed voor mijn (erg droge) huid is of kan ik beter een ander product aanschaffen?

    Alvast bedankt

    Groetjes,

    Jacquelien

    • author-avatar
      Jetske juni 1, 2016 (10:00)

      Beste Jacquelien,

      Persoonlijk adviseer ik geen zonnebrandcrème met een SPF lager dan 15.
      De zonnebrandcrèmes die ik adviseer vind je in de volgende blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314

      Groetjes Jetske

  • Lynn mei 21, 2016 (17:33)

    Hoi Jetske,

    Bedankt voor dit artikel! Ik gebruik zelf de Zero% serie van Sanex, wat vind je daarvan? Ze hebben er n paar met parfum (niet oke denk ik dan) maar ook een zonder parfum en hij schuimt eigenlijk ook niet. En wel fijn dat deze gewoon bij de supermarkt of drogist is te verkrijgen. Hier de ingredienten:

    AQUA , GLYCERIN , SODIUM LAURETH SULFATE , COCAMIDOPROPYL BETAINE , SODIUM CHLORIDE , COCO-GLUCOSIDE , SODIUM LACTATE , LACTIC ACID , SODIUM BENZOATE .

    Hopelijk heeft iemand tijd hier n blik op te werpen! Bedankt

  • Lynn mei 21, 2016 (17:32)

    Hoi Jetske,

    Bedankt voor dit artikel! Ik gebruik zelf de Zero% serie van Sanex, wat vind je daarvan? Ze hebben er n paar met parfum (niet oke denk ik dan) maar ook een zonder parfum en hij schuimt eigenlijk ook niet. En wel fijn dat deze gewoon bij de supermarkt of drogist is te verkrijgen. Hier de ingredienten:

    AQUA , GLYCERIN , SODIUM LAURETH SULFATE , COCAMIDOPROPYL BETAINE , SODIUM CHLORIDE , COCO-GLUCOSIDE , SODIUM LACTATE , LACTIC ACID , SODIUM BENZOATE .

    Hopelijk heeft iemand tijd hier n blik op te werpen! Bedankt

    • Maartje mei 22, 2016 (19:13)

      Dankjewel Lynn, ik wilde precies dezelfde vraag gaan stellen. Ik woon zelf in de UK en de genoemde producten zijn moeilijk te verkrijgen. De Sanex 0% is hier echter wel beschikbaar, en deze gebruik ik ook al een tijdje omdat deze me het mildst leek. Graag hoor ik of dit ook daadwerkelijk zo is dus ik hoop dat Jetske tijd heeft om te reageren!

      • Peter mei 26, 2016 (21:20)

        Voor het lichaam ziet het product er prima uit, alhoewel erg weinig terugvettende stoffen zijn toegevoegd. Glycerine en cocamidopropyl betaine zorgen ervoor dat Sodium Laureth Sulfate wel wat milder is voor de huid. Verder parfumvrij en prima conservering.

      • author-avatar
        Jetske juni 1, 2016 (09:45)

        Beste Lynn en Maartje,

        Het product ziet er qua ingrediënten prima uit! Bedankt voor de tip :-).

        Groetjes Jetske

  • Nicky mei 21, 2016 (00:28)

    Hi Jetske, wat vind je van de Louis Widmer remederm douche olie?

    • author-avatar
      Jetske juni 1, 2016 (09:45)

      Beste Nicky,

      Het product bevat geurstoffen. Aangezien geurstoffen makkelijk blijven kleven aan de huid zou ik toch liever een ander product kiezen…

      Groetjes Jetske               

  • Maris mei 20, 2016 (14:57)

    Jetske, ben je ook tegen handgemaakte zepen ? Dus zepen zonder allerlei toevoegingen en bestaande uit shea butter, allerlei oliën en natriumhydroxide (wat niet meer in zeep zelf zit ). Zeker als ze een zeep super fatted maken ( dus zodat niet alle oliën gebruikt worden in het proces) krijg je een zeep die je huid heerlijk zacht maakt. Geen bodylotion meer nodig erna !

    • author-avatar
      Jetske juni 30, 2016 (16:15)

      Beste Maris,

      Ik ben er zeker niet tegen : het heeft natuurlijk altijd met de ingrediënten van een product te maken.

      Groetjes Jetske

  • Chantal mei 20, 2016 (13:50)

    Hoi Jetske,

    Wat vind je van de Kruidvat baby zeepvrije wasgel? Ingrediënten: aqua, Sodium cocoamphoacetate, glycerin, cocamidopropyl betaine, lauryl glucoside, Sodium chloride, Sodium cocoyl glutamate, Sodium lauryl glucose carboxylate, PEG-200 hydrogenated glycerol palmate, prunus armeniaca kernel oil, P-anisic acid, Coco-glucoside, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, glyceryl oleate, styrene/acrylates copolymer, caprylyl glycol, citric acid, peg-7 glyceryl cocoate, Sodium hydroxide, disodium edta.

    Groetjes, Chantal

    • Peter mei 26, 2016 (21:17)

      Hoi Chantal,

      De Kruidvat Baby Zeepvrije Wasgel is inderdaad een prima reiniger voor het lichaam.

      Milde wasstoffen zijn bijvoorbeeld: Coco Glucoside, Decyl Glucoside, Disodium Cocoamphodiacetate, Disodium Coco-glucoside Citrate, Disodium Cocoyl Glutamate, Laureth-4, Laureth-7, Laureth-23, Lauric Acid, Lauryl Glucoside, Potassium Cocoyl Glycinate, Sodium Cocoamphoacetate, Sodium Coco-glucoside Tartrate, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glycinate, Sodium Cocoyl Isethionate, Sodium Lauroamphoacetate, Sodium Lauroyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate.

      Dus met nog wat terugvettende olieen, geen parfum en een prima conservering ziet het product er goed uit.

    • author-avatar
      Jetske juni 1, 2016 (09:30)

      Beste Chantal,

      Het product ziet er qua ingrediënten prima uit!

      Groetjes Jetske

  • Nadine mei 20, 2016 (12:52)

    Hoi Jetske,

    Dank voor je bericht. Ik gebruikte voorheen Zwitsal gevoelig huidje 2 in 1 (shampoo en douchegel) zoals jij adviseerde onder het kopje shampoo. Aangezien ik een droge huid en snelle vetter haar, is mijn vraag of het dan beter is om twee aparte producten te gebruiken? En welke adviseer je dan toch de Zwitsal als shampoo of die als douchegel?

    Verder vroeg ik me af of je ook nog een blog maakt over conditioners? In je blog over shampoo verwees je daar na.

    Ik hoor het graag. Alvast bedankt.

    Groetjes, Nadine

    • Tineke mei 22, 2016 (15:21)

      ja klopt. Je zou nog een blog schrijven over conditioners.

    • author-avatar
      Jetske juni 1, 2016 (09:30)

      Beste Nadine,

      Als je een droge lichaamshuid hebt is het niet nodig je huid elke dag te wassen met een douchegel. Misschien zou je voor je lichaam een doucheolie kunnen gebruiken, dan blijft de huid wat meer gehydrateerd. Het product van Zwitsal kan je dan voor je haar blijven gebruiken.

      De blog over conditioners komt eraan, ben er nu mee bezig ;-).

      Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!