• onderzoek_cosmetica

Onderzoek naar cosmetica

Ik ben verslaafd aan glossy’s. Marie-Clarie, Cosmopolitan, Jackie, Glamour, Conde Nast of Linda; ik lees ze allemaal. Maar de advertenties over cosmetica blader ik meestal heel snel door.

Dit omdat ik uit ervaring weet dat ze mijn zonnige humeur in no time flink kunnen verpesten. Binnen 4 dagen je rimpels weg, liftend effect, totale transformatie, anticellulite, klinisch bewezen, patenten, jarenlang onderzoek, revolutionaire ingrediënten, dermatologisch getest; ik word er echt ellendig van en met mij denk ik vele anderen!

Wetenschappelijk bewezen?

Door al die onzin wordt het ons wel erg moeilijk gemaakt om waarheden te onderscheiden van halve waarheden (of zelfs leugens). Het gevolg; een leeg spaarvarken, gebroken dromen en een huid die zijn beste tijd heeft gehad! Ik krijg spontaan knarsende tanden als een cosmeticafirma doet alsof de uitkomsten van het onderzoek naar de werking van het product echt ”wetenschappelijk” zijn. Want daar ben ik inmiddels wat achter gekomen; dat is bijna nooit het geval. Even een korte toelichting…

Wetenschappelijke resultaten via Pubmed

Onderzoekers leggen de resultaten van hun werk vast in wetenschappelijke artikelen. Zo’n artikel is bedoeld om wetenschappelijke resultaten bekend te maken aan andere onderzoekers en om deze resultaten te claimen als nieuwe inzichten behaald door de desbetreffende onderzoeker. De ”waarde” van de resultaten van een onderzoek wordt over het algemeen pas door andere onderzoekers erkend als het artikel is verschenen in een zogenaamd ‘peer-reviewed’ tijdschrift. Een ‘peer-reviewed’ wetenschappelijk artikel is een artikel dat is getoetst door vakgenoten. Bij deze toetsing wordt beoordeeld of het artikel aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Alle wetenschappelijke tijdschriften werken met een dergelijk systeem om de kwaliteit van in dat tijdschrift opgenomen artikelen te waarborgen. Al dit ”peer reviewed” onderzoek is terug te vinden in een database met de naam Pubmed. Jammer genoeg zijn de samenvattingen van de onderzoeken die op Pubmed te vinden zijn voor de leek behoorlijk lastig te begrijpen. Bovendien is het over het algemeen niet mogelijk het hele artikel te bekijken.

Tijd dus om daar iets aan te veranderen en ik ben maar vast begonnen. Recent heb ik een stichting opgezet die zich bezig houdt met onderzoek op het gebied naar cosmetica. Wat is er nou echt bewezen en wat zijn mythes? Wat werkt en wat niet? Hoe zit het met het onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van huidproblemen als acne, rosacea, pigmentatie en natuurlijk ook veroudering? Op de website van deze stichting zal ik samen met gespecialiseerde dermatologen en andere deskundigen de meest recente verschenen ECHTE onderzoeken in begrijpelijke taal bespreken. Bovendien kun je op de website ook meer vinden over de onderzoeken die ik momenteel zelf uitvoer.

 

Antioxidanten

Een van de onderzoeken die hier zeker besproken zal gaan worden is een heel recent (5 dagen geleden) verschenen overzichtsartikel over het nut van smeren van crèmes met antioxidanten. Het artikel is verschenen in de Journal van de American Academy of Dermatology. De conclusie van het verhaal is kort samen te vatten. Smeren met antioxidanten om de huid te beschermen tegen de schade van de zon is hard nodig. Doe je dit niet dan kunnen de vrije radicalen het elastine, collageen, en DNA in de huid beschadigen. Volgens onderzoek van Plastisch Chirurg Haywood van het Mount Vernon Hospitaal in Middlesex (hier heb ik zelf ooit nog eens stage gelopen…) zijn breedspectrumzonfilters maar in staat om 55% van de vrije radicalen die gevormd worden weg te vangen. Vrije radicalen worden voornamelijk gevormd door de UVA straling. UVA gaat ook door wolken en glas. Dat het combineren van zonfilters met antioxidanten zeer zinvol is, is ook aangetoond door de onderzoeken van Wu en Matsui. Uit hun onderzoeken bleek dat de toevoeging van vitamine C, vitamine E en cafeïne de huid aanzienlijk meer beschermde dan gebruik van alleen een zonnebrandfilter. Buiten vitamine C, Vitamine E en Cafeine zijn stoffen met een bekende beschermende werking Caretenoïden, Ubiquinone. Genestein, Silymarin, Selenium, Vitamine A (zuur), Groene thee, Resveratrol en Pycnogenol.

De werkzaamheid van antioxidanten in een crème…

Toch is er volgens de schrijver van het artikel nog wel een klein probleempje. Het valt namelijk niet mee om antioxidanten in cosmeticaproducten ook echt te laten werken. De werkzame concentraties moeten hoog genoeg zijn, antioxidanten zijn zeer instabiel en moeten dus lucht en lichtdicht verpakt worden en bijvoorkeur moeten er meerdere antioxidanten in een product gecombineerd worden. Daar komt nog eens bij dat antioxidanten in een zonnebrandproduct wellicht helemaal niet zo zinvol zijn aangezien veel filters er voor zorgen dat antioxidanten minder goed door de laag met dode huidschilfers kunnen dringen. Dat is dan ook meteen een van redenen waarom ik een voorstander ben van het gebruik van een apart zonnebrandproduct in combinatie met een moisturizer met antioxidanten (en andere voor de huid nuttige stoffen).

Al met al is er dus nog heel wat (onderzoeks)werk voor nodig om er voor te zorgen dat die potjes op de planken echt doen wat ze beloven. Nog veel te doen dus; moeten die glossy’s nog maar heel even wachten…..

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

lees ook de blogs:
antioxidanten in cosmeticaproducten“,
productadvies“,
een gezonde huid“,
en “ouder worden“.

73 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Chantal van den Berg juli 3, 2013 (22:54)

    Beste jetske,

    Allereerst wil ik zeggen dat ik je blog echt super vind! Ik heb je site gister pas ontdekt & ik blijf al je artikelen lezen! Fantastisch hoe je alles begrijpelijk uitlegt, ik ben een heel stuk wijzer over mijn huidverzorging! Ik heb een vraag over zonnebrandcreme, ik heb een hele gevoelige, vette huid met wat puistjes. Ik ben dus bang dat als ik zonnebrand op mijn gezicht smeer, ik mijn porien juist weer ga verstoppen en dus meer pukkeltjes krijg! Is dat zo? Is er eventueel een goede zonnebrand die jij zou aanraden? Ik gebruik overigens minerale make-up, dit zou schijnbaar ook een spf zijn, is dat voldoende?

    Je hebt er in elk geval een fan bij, je blog staat onder mijn favorieten!

    Groet, Chantal

  • Sarah maart 19, 2013 (23:03)

    Hallo,
    Ik heb een vraagje in verband met professionele producten voor cabinegebruik. Ik ben schoonheidsspecialiste en vroeg mij af of er bepaalde merken zijn die u kan aanraden? Ik ben heel sceptisch en moeilijk te overtuigen als het op producten aankomt, en vind dit best wel spijtig aangezien ik in deze sector werk. Ook omdat inderdaad niet ieder merk/product doet wat het belooft. Zelf ben ik wel fan van zwitserse merken. Kan ik hier op betrouwen?
    Vriendelijke groeten,
    Sarah

  • Nikita augustus 21, 2012 (21:45)

    Beste Jetske,

    ik weet niet of deze vraag helemaal onder dit topic valt maar weet niet goed waar ik het anders moet vragen. Maar hoe zit het met talk en bismuth oxychloride in make-up? Het zit voornamelijk in poeder producten. Ik heb berichten gehoord over talk dat het kankerverwekkend kan zijn, maar niet perse in make-up. Weet jij hier iets over? Kun je gerust producten met talk gebruiken? En bismuth oxychloride zit voornamelijk in minerale make-up, en hier schijnen veel mensen allergisch voor te zijn. Klopt dit ook?

    Groetjes Nikita

  • Martina augustus 19, 2012 (21:14)

    Hallo,

    Hoor/lees weleens over kankerverwekkende stoffen in zonnebrandcremes. Zitten deze stoffen dan zeker niet in Uncover zonnebrandfilter? Waar moet je op letten ?
    De zonnebramdcreme van uncover is me goed bevallen en denk erover om eventueel andere producten aan te schaffen. Ik vind het wel wat prijzig, en is voor niet iedereen toegankelijk, prijstechnisch gezien. Wel erg jammer, vanwege huidkanker gevaar. Zou mooi zijn als het voor meer mensen prijstechnisch bereikbaar is.

    Groet,
    Martina

  • Lies juli 7, 2012 (21:45)

    Dag Jetske,

    Tijdens mijn zoektocht naar goed producten las ik dat retinyl palmitate huidkanker zou veroorzaken. Kan je dat bevestigen? Of weet je hier meer over?

    vriendelijke groeten,
    Lies

  • Purple juli 4, 2012 (22:41)

    Beste Jetske,

    Ik maak sinds kort mijn eigen cosmetica.
    Onlangs zag ik op You tube een filmpje van Vit C serum. Die werd gemaakt van Camu Camu poeder ( Camu Camu is een natuurlijke bron van Vitamine C. Camu Camu is de vrucht die wereldwijd het rijkste aan vitamine C is).
    Het recept ziet als volgt uit: 1 theelepel Camu Camu poeder, 1 theelepel gedistiteerd water en 1 theelepel plantaardige glyverine. Dit is dan de zg serum. Ik heb het gemaakt en gebruikt voor een aantal dagen.
    Ik vroeg me af of dit een goed alternatief voor de syntetische Ascorbic acid.
    Met vriendelijke groet,
    Purple

  • Can juli 3, 2012 (05:11)

    Even nog ter aanvulling van mijn vorige reactie… 😉

    De volledige INCI lijst van de emerginC vitamine C serum:
    Water (Aqua)
    Butylene Glycol
    Sodium Ascorbyl Phosphate (Vitamin C)
    Magnesium Ascorbyl Phosphate (Vitamin C)
    Glycerin
    Sodium Tocopheryl Phosphate (Vitamin E)
    Panax Ginseng Extract & Gynostemma Pentaphyllum
    Diacetyl Boldine & Caprylic/Capric Triglycerides
    Agar
    Alginic Acid
    Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Extract
    Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Seed Oil
    Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
    Glycolic Acid
    Ascorbyl Palmitate (Vitamin C)
    Linoleic Acid, Linolenic Acid (Vitamin F)
    Caprylyl Glycol
    Phenoxyethanol
    Sorbic Acid
    Xanthan Gum
    Glyceryl Acrylate/ Acrylic Acid Copolymer
    PEG-40 Hydrogenated Castor Oil
    Trideceth-9

  • Can juli 3, 2012 (05:05)

    Beste Jetske,

    Inmiddels als trouwe lezer van je informatieve blog zou ik graag om advies willen vragen voor de aanschaf van een vitamine C serum/creme in tube. Ik heb de serum van Vichy – Aqualia AntiOx Vitamin C Serum mogen gebruiken in de afgelopen maand, die ik cadeau had gekregen. Maar dit is helaas geen tube en daarom was de werking al na een paar dagen verminderd van de serum… Vandaar dat ik nu opzoek ben naar een goede Vitamine C serum. Na een beetje zoeken online heb ik de onderstaande merken kunnen vinden:

    – Auriga Catopix-C Serum
    Samenstelling: Vitamin C 10 % (10% ascorbinezuur).
    Ginkgo Biloba
    Green tea extract
    Vitis vinifera extract

    – emerginC vitamin C serum
    active ingredients: 12% sodium ascorbyl phosphate (vitamin C), magnesium ascorbyl phosphate (vitamin C), magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate (vitamin C), vitamin E, vitamin F, oxygenating ginseng complex, plant-based brightening complex.

    In vergelijking met de eerste serum is de tweede wel erg prijzig 75,- euro voor 30 ml.

    Mocht je nog andere alternatieven hebben hoor ik het graag.

    Met vriendelijke groet,
    Can

  • Richard juni 7, 2012 (13:15)

    Beste collega,
    Mijn (Amerikaanse) vrouw is er de laatste tijd een stuk beter uit gaan zien sinds zij 6 weken een gezichtscreme gebruikt die zij besteld heeft in de VS. In die creme zit volgens de bijsluiter:
    – Dithiolane-3-Pentanic Acid als Anti-Inflammatory & Anti-Oxidant
    – Deanol als Muscle Toning and Firmness Activator
    -Ubiquinone als Super Anti-Oxidant
    -Ascorbyl Palmitate
    en tenslotte als “Ultimate Botox Alternative”
    -Acetyl Hexapeptide-3
    De verbetering is inderdaad heel duidelijk en helemaal opvallend vind ik dat zelfs een paar bruine ouderdomsvlekjes bijna verdwenen zijn.
    Zij vindt het vooral ook plezierig dat ze de blijkbaar goed werkzame stoffen allemaal in een tube heeft.
    Heb je een Nederlands alternatief hiervoor?

    met vriendelijk groet, Richard

  • marie juni 4, 2012 (18:53)

    Hallo Wilfred,

    In de Earth Line Argan Bio Sun Face SPF 15 zit Parfum en ook Citronellol*, Limonene*, Linalool*, Farnesol*, Geraniol dit zijn irriterende stoffen voor de huid welke Jetske afraadt om te gebruiken. Dat je huid gaat prikken zou kunnen komen van de parfum en de andere irriterende stoffen.
    Zon en parfum zijn ook geen goede combinatie i.v.m. fototoxische reacties . Je zou kunnen kijken naar het lijstje zonnebrandcremes welke Jetske aanraadt. Zie produktadvies.

    Succes.

    Groeten Marie

  • Anoniem juni 4, 2012 (14:44)

    Hallo Jetske,

    Ik ben een man van 37 en lees met veel plezier jou blogs. Toch heb ik een paar vraagjes. Sinds 2 maanden gebruik ik vitamine a zuur creme, en dit gaat gelukkig zonder problemen of irritaties.

    Een uur nadat ik dat heb opgebracht smeer ik olijfolie extra vierge op mijn gezicht i.p.v. een nachtcreme. Is dat goed? Doet dat wat voor je huid? Ik heb me werkelijk suf gezocht naar een goede dagcreme met spf 15.

    Ik gebruik nu Argan bio sun face. Op zich een fijne creme, maar het prikt wel een beetje bij het opbrengen. Zou dat kunnen omdat ik het gebruik na het scheren? Of zitten er verkeerde ingredienten in?

    Ik hoop dat je mijn vragen kunt beantwoorden. Alvast bedankt.

    Groeten Wilfred

    Ingredienten Earth Line Argan Bio Sun Face SPF 15:
    Aqua, Macadamia Ternifolia (macadamia oil)**, Titanium Dioxide, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Glycerin (soy), Helianthus Annus (sunflower oil)**, Simmondsia Chinensis ( jojoba oil)**, Butyrospermum Parkii (shea butter)** , Prunus Dulcis (almond oil)**,Stearyl Alcohol, Argania Spinosa Oil (argan oil)**, Cocos Nucifera (coconut oil)**, Triticum aestivum extract (anti-dark spots), Porphyra Umbilicalis / Porphyra Umbilicalis Extract (red algae), Calendula Officinalis Extract **, Symphytum Officinale Extract (comfrey)**, Plantago Lanceolata Extract (plantain)**, Zinc Oxide, Fragrance (natural perfume)**, Aloe Barbadensis (aloe vera)**, Ubiquinone (Coenzyme Q10), D-alpha Tocopherol (vitamin E), Daucus Carota (vitamin A), Camellia Sinensis (white tea), Squalane, Ascorbyl Palmitate (vitamin C), Sucrose Stearate, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Sodium Stearoyl Glutamate, Cetearyl Alcohol, Polyglyceryl-10 Laurate, Polyglyceryl-2 Caprate, Sodium Cetearyl Sulfate, Xanthan Gum, Glyceryl Caprylate, Aluminium Stearate, Phytic acid, Citric Acid, Polyhydroxystearic Acid, Stearic Acid, Isostearic Acid, Sodium Lactate, Citronellol*, Limonene*, Linalool*, Farnesol*, Geraniol*.

  • Noa Willems mei 22, 2012 (15:47)

    Hoi Jetske,
    Ja, veelvoorkomende naam he (en een leuke uiteraard!)
    Ik ben er inmiddels ook achter gekomen dat de combinatie niet gaat werken. Dacht ik even slim bezig te zijn:P
    John, de eigenaar van BulkActives, zegt trouwens wel dat groene thee stabiel is, alleen dat het niet gemixt kan worden met zuren. (zoals vitamine c etc)
    Hij zei: Los groene thee extract (standardized for 90% EGCG) eerst op in vodka
    Voeg het daarna pas toe aan een creme naar keuze.

    Oh, en volgens hem kan het ook nuttig zijn nog een chelator aan de creme naar keuze toe te voegen.

    Groetjes

  • Tamara april 30, 2012 (11:29)

    Beste Jetske,

    Jouw website heeft een nieuwe wereld voor me geopend. Ik was zo iemand die graag gelooft wat de cosmeticamerken beloven, maar dankzij jouw site weet ik wel beter. Dank hiervoor. Qua gezichtsverzorging heb ik nu, n.a.v. jouw productadvies, de ideale producten gevonden. Maar wat betreft lichaamsverzorging vind ik het nog lastig. Ik heb heel lang allerlei anti-cellulitelotions gebruikt, maar ze werken niet. Nu ik kritisch kijk naar wat er in die lotions zit, zie ik dat de hoofdbestanddelen bijna altijd water en alcohol denat. zijn. Ik koop ze dus niet meer en dat bespaart me een hoop geld, maar een goede (liefst verstevigende) lotion heb ik nog niet gevonden. Ik heb onlangs de Mineral Body Treatment van Sea-Line gekocht. Zou jij advies kunnen geven over deze lotion? Dit zit erin:
    Aqua, Buxus Chinensis, Persea Gratissima, Glycerin, Macademia Ternifolia, Linseed Acid, Oenothera Biennis, Butyrospermum park II, Cetearyl Alcohol, Sodium Cetearyl Sulfate, Equisetum Arvense, Glyceryl Stearate, Cetyl Palmitate, Calendula Officinalis, Levulinic Acid, Dead Sea Salt, Salicylic Acid, Xanthan Gum, Sodium Benzoate, Daucus Carota, Sodium Cocoyl Glutamate, Lactiv Acid, Citric Acid, Cedrus Atlantica, Fragrance Naturel, Thuja Occidentalis, Phytic Acid, d-Alpha Tocopherol, Benzyl Benzoate, d-Limonene, Linalool, Geranoil. Preservatives: Salicylic Acid, Sodium Benzoate.

    Dank!

    Met vriendelijke groet, Tamara

  • author-avatar
    Jetske april 13, 2012 (15:47)

    Beste Lies,

    Als je huid er zo op blijft reageren zou ik op zoek gaan naar een ander product.

    groeten Jetske

  • Lies april 11, 2012 (14:44)

    Dag Jetske,

    Het product zit in een tube. Dus op zich zou het een goed product zijn?Dan zal ik nog wat verder op zoek gaan naar een voor mij geschikt product.

    Bedankt voor je reactie!

    Lies

  • author-avatar
    Jetske april 10, 2012 (22:01)

    Beste Lies, het is mij ook niet helemaal duidelijk waar de roodheid en het branderige gevoel door veroorzaakt worden. Ik verwacht dat de concentraties van de gebruikte ingredienten niet erg hoog zullen zijn want van tocopheryl acetate wordt normaal niet meer dan 1% gebruikt en dit staat bijna bovenaan op de INCI lijst. Meer tocopheryl acetate geeft eigenlijk een te hoge kans op irritatie. Soms kan rozemarijn wat overgevoeligheid geven, maar verwacht dus dat er niet zo veel van in zit. Zit het product in een potje?

    groetjes Jetske

  • Lies april 10, 2012 (17:51)

    Dag Jetske,

    Compliment met je blog! Ik heb hier reeds veel bijgeleerd. Nu heb ik nog een vraag. De schoonheidsspecialist raadde me producten van Environ aan, maar mijn huid brandde na de behandeling lichtjes en werd ook wat rood. Nu vroeg ik me af wat jij van dit product vindt? Ik zet hier even de ingredienten van de moiturizer:

    Aqua (Water), Hydrogenated Polydecene, Sorbitol, Tocopheryl Acetate, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Cetearyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Ethoxydiglycol, Dimethicone, Phantenol, Sorbitan Stearate, Polysorbate 60, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Ascorbic Acid, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Epigallocatechin Gallate, Retinyl Palmitate, Tocopherol, Aspalathus Linearis (Rooibos) Leaf Extract, Cyclopia Genistoides (Honeybush) Leaf Extract, Polygonum Cuspidatum Extracy, Beta-Carotene, Ascorbyl Palmitate, Glycerin, Polyglyceryl-10 Laurate, Helianthus Annuus (Sunflower), Seed Oil, Sodium Hydroxide, Xanthan Gum, Maltodextrin, Gelatin, Sucrose, Zea Mays (Corn) Starch, Disodium EDTA, Methylparaben, Propylparaben

    Ben benieuwd naar je mening!
    groetjes
    Lies

  • author-avatar
    Jetske april 9, 2012 (22:43)

    Beste Noa,

    Dat wordt wel heel lastig gezien de instabiliteit van de antioxidanten die je noemt. Luchtdichte verpakkingen in bodylotionformaat bestaan eigenlijk niet en vitamine C (zelfs de gestabiliseerde vormen) en groene thee reageren echt heel snel op lucht. Op zich is het wel een hele goede combinatie…

    groetjes Jetske

    Ps Mijn dochter heet ook Noa 🙂

  • author-avatar
    Jetske april 9, 2012 (11:30)

    Beste Heidi,

    Ja daar is wel iets over bekend en het verschilt een beetje per stof. Van veel stoffen (bv vitamine C) weten we dat het makkelijker is om een hoge concentratie in de huid te krijgen door te smeren; slikken brengt de concentratie in de huid namelijk onvoldoende omhoog. Ik adviseer eigenlijk altijd om beide te doen; dus via de voeding en via cremes.

    groeten Jetske

  • author-avatar
    Jetske april 9, 2012 (11:20)

    Dank je wel Nancy!

  • author-avatar
    Jetske april 9, 2012 (11:14)

    Beste Barabara,

    Ik ben druk bezig met de ontwikkeling van de website en met het plaatsen/beoordelen van onderzoeken. Ik zet het zeker op mijn blog als het zo ver is…

    groeten Jetske

  • author-avatar
    Jetske april 9, 2012 (11:06)

    Hi Bernie,

    Ik ga op korte termijn een aantal lijstjes plaatsen op mijn blog! Bedankt voor je tip…

    groeten Jetske

  • author-avatar
    Jetske april 9, 2012 (11:02)

    Beste Marie-Claire,

    De website van de onderzoeks-stichting komt nog online. Ik ben druk bezig met de ontwikkeling en het plaatsen van stukken. Ik hou je op de hoogte…

    groeten Jetske

  • author-avatar
    Jetske april 9, 2012 (10:37)

    Beste Lucy,

    Wat fijn om te horen! Ecamsule (mexoryl) is inderdaad een hele goede filter. Avobenzone en Octocrylene zijn filters die veel in Amerika gebruikt worden en daar bestaat iets meer discussie over. Ik zou je toch adviseren om hierbij nog een product met antioxidanten te gebruiken. Ik denk dat deze creme mogelijk wat aan de volle kant is voor je huid; gebruik het dan in ieder geval in combinatie met een hele lichte moisturizer of serum (op waterbasis) met antioxidanten.

    groeten Jetske

  • author-avatar
    Jetske april 9, 2012 (09:23)

    Beste Henk,

    Kan het toch niet helemaal met je eens zijn Henk :-). Verbranding beschadigt de huid op 2 manieren; directe beschadiging van het DNA en via de vorming van vrije radicalen. Er is net een heel interessante publicatie verschenen “the role of antioxidants in photoprotection: a critical review”. Daaruit blijkt dat we beide vormen (zonfilter en antioxidanten) nodig hebben ter bescherming van de huid; filters alleen zijn onvoldoende. Filters voorkomen dat er zon “in” je huid schade kan berokkenen, antioxidanten gaan hun werk doen als er eigenlijk al schade is. Van UVA licht verbrandt je huid niet en toch beschadigt niets je DNA zo sterk als die UVA straling. UVA gaat door glas en wolken. Ik ben dus voorstander van dagelijkse UV bescherming met zowel een filter als met antioxidanten…

    groeten Jetske

  • Jolanda maart 27, 2012 (18:46)

    Hoi Giorgia, dat is http://www.medischforum.nl dan kies je huidaandoeningen en dan pigmentvlekken, van 146 pagina s inmiddels
    🙂 succes en tot ziens daar.

  • giorgia maart 27, 2012 (10:22)

    Aaaaaahhhh waar gaan jullie heen? ik wil ook mee.
    over welk medisch forum hebben jullie het? laat het me weten want dan verhuis ik mee hoor!!

    Groetjes

  • Jolanda maart 26, 2012 (15:38)

    Jolanda die heet Doremi op dat forum maar Jolanda is ook niet m n echte naam. Hoe raadselachtig kan een mens zichzelf maken 🙂

  • Andrea maart 26, 2012 (12:10)

    Hoi Jolanda, Angela,

    Ik wil graag met jullie mailen! Ik ga Jolanda zoeken en dan probeer ik op dat medisch forum te komen. Er is zoveel info te delen.

    Akkelien, Google eens “Pierre Fabre acid a creme”. Daar staat o.a een website van Efarma (nederlandse apotheek). Als je de creme door de huisarts of dermatoloog voorgeschreven krijgt kost ie daar maar EUR 9.40.
    Anders moet je Jetske mailen. Wellicht kan zij je helpen.

    En Sanja, Ik gebruik de Biore Aqua Essence ( boven staat complete omschrijving).

    Ik gebruik ook L oreal Solar Expertise matterende fluide (50 ml) voor gezicht en hals SPF 50 en ook wel andere uit deze lijn (“lotion” en “milk”, beide 150 ml) maar dan kies ik wel voor de “kids” versie. De lotion is wat vetter dan de fluide en de milk nog weer iets vetter dan de lotion. Van die matterende fluide is er ook een getinte versie. Kun je eventueel ook in je hand mengen met de anderen. Heb je direct een foundation. Ik haal ze van Ebay. Meestal komen ze uit Engeland en scheelt het meer dan de helft van de prijs!

    Nou, dat was het weer. Dames, heel veel succes. Ik ga Jolanda eens zoeken 🙂

  • Jolanda maart 25, 2012 (23:33)

    Goed idee Angela..! Van die mailadressen.
    En als Jetske het niet prettig vindt, het vele geschrijf hier, wat ik me voor zou kunnen stellen, dan kunnen we eventueel verkassen naar het medisch forum wat mij betreft. Daar zitten veel vrouwen met melasma *google even op pigmentvlekken en dan topic ik ben een vrouw van 37 jaar , pagina 145 inmiddels. Daar zitten genoeg mensen die om dit soort info zitten te springen. We (spreek even namens iedereen daar dan maar…) erg dankbaar zijn!!

  • angela maart 25, 2012 (23:19)

    Andrea, welk percentage gebruik jij van de mandelic acid peel? Ik las dat je dit een beetje qua percentage moet opbouwen.

    Heb jij zelf ervaring met een vitamine c creme/serum wat kant en klaar t koop is en wat ook goede resultaten heeft? Ik heb gekeken naar de medik8 en skinmedicals maar ervaringen van gebruikers spreken meer tot de verbeelding.

    Kunnen we niet, met nog een paar andere geinteresseerde dames, mailadressen uitwisselen om zodoende ons ervaringen te delen?

    gr, angela

  • Sanja maart 25, 2012 (17:09)

    Andrea, welke zonnebrand gebruik je? groet, Sanja

  • Anoniem maart 25, 2012 (07:21)

    Hoi Andrea,

    sorry Jetske maar we lenen even je blog 😉
    Je schreef dat je ook vitamine A creme besteld, kun je me vertellen welke site, ik heb bij mijn apotheek 115,- euro moeten betalen….
    Groetjes Akkelien

  • Jolanda maart 24, 2012 (21:33)

    O wacht, laat maar. Volgens makeup-alley staan niet alle ingredienten eerlijk op de website / internet genoemd. Er zitten 3 geurstoffen in / parfums, dus dat valt af. Jammer. Volgens mij zou dit anders een prima anti-oxidant voor onder zonnebrandcreme zijn.
    Toch maar zelf aan de slag dus 🙂 zonder rotzooi er bij in.

  • Jolanda maart 24, 2012 (21:28)

    Andrea wat vind je van de Medik8 CE-tetra?
    Ik zit nu allerlei Amerikaanse sites rond te struinen, op zoek naar DIY recepten. Ontzettend interessant, ik ben je heel dankbaar dat je deze info met ons hebt willen delen. Er gaat een wereld voor me open.
    Denk dat ik morgen dingen ga bestellen, om zsm aan de slag te gaan zelf.
    Voor nu zou die Medik8 volgens mij erg goed zijn, om onder je zonnebrandcreme te doen, dagelijks. Hoop alleen dat ik tegen de jojoba olie kan, dat is het hoofdbestanddeel en dus ook de drager denk ik.
    Zo te zien is het wel goed spul, maar wil jij er ook even naar kijken en je mening geven? Reuze bedankt!!
    En trouwens, ik heb volgens mij eenzelfde huid als die van jou, slik ook al ruim 20 jaar (vanaf m n vroege pubertijd) de Diana35. Stop ik nu (ben 34) dan direct weer enorme acne. Dus dat is geen optie. Doch nu wel gevoelig voor hyperpigmentatie. (ondanks al ruim 10 jaar dagelijks met hoge factor smeren). Kan niet wachten om zelf die toners te maken met glucosamine er in en wellicht ook zoethoutwortelextract, eens kijken of ze dat hebben.
    En serums met vitamine C en E, lijkt me leuk om zelf te gaan maken allemaal. Denk dat ik alles voor 1 week maak, zodat ik zeker weet dat het niet bederft. Moet je dan ook nog houdbaarheidsmiddelen toevoegen?
    En zou ik jou kunnen mailen eventueel? Anders kalken we dit hele bord vol hier vrees ik. :-))

  • Andrea maart 24, 2012 (18:23)

    Noa,

    Ik heb het nog eens nagekeken via internet en er is nog een mogelijkheid. Als je alleen Tetra C (tetra hexyldecyl ascorbate) gebruikt, dat is een van de nieuwste vitamine C derivaten (is dus niet hetzelfde als de L-ascorbic acid) dan kun je deze wel oplossen in allerlei soorten olie/basiscremes/lotion.

    Google “tetra C diy” en je vindt allerlei recepten met deze vorm van vitamine C. Dit zijn echte “diy die hards” (sommige met “voor” en “na” foto s van hun huid). Recepten zien er simpel uit. Moet dus niet al te moeilijk zijn.

    Ik heb naar het vitamine derivaat gekeken dat Jetske gebruikt in de moisturizer en, ondanks een iets andere benaming, is het volgens bronnen op het internet hetzelfde ingredient.

    Of het echt even goed/effectief is als L-ascorbic acid (LAA) weet ik niet met 100% zekerheid te zeggen. Onderzoeken en meningen zijn niet eenduidig. Bovendien werken ingredienten niet voor iedereen hetzelfde.

    Er is minder wetenschappelijk bewijs voor handen dan voor de doeltreffendheid van LAA, maar… “tetra C” ziet er wel heel goed uit en vele cosmeticaproducenten gebruiken het omdat het vergeleken met LAA een stuk stabieler (houdbaar tot wel 18 maanden lang) is en verminderde kans op irritatie geeft.

    Succes!

  • Andrea maart 24, 2012 (10:55)

    Noa, het kan wel in een andere basis maar volgens wat ik op internet heb gelezen niet zomaar in alle. Google eens ” anhydrous vitamin c recipe diy ” .
    “anhydrous base” betekent dat je een basis nodig hebt waar geen water in zit. Voordeel daarvan is dat de vitamine C minder snel oxideert (stabieler is dan een vit. C product op volledige waterbasis) en het ook minder irriteert. De combinatie water en vitamine c kan namelijk voor irritatie zorgen. Zelf gebruik ik bewust Ferulic acid en Vodka om de vitamine C in waterbasis meer stabiliteit zouden geven en gebruik ik in de basis ook een HA gel en/of wat glycerine om irritatie te verminderen.

    Het beste (zijn niet mijn woorden maar volgens wetenschappelijk onderzoek) wordt dan een siliconenbasis (engelse vertaling: siloxanes en polysilicines) gebruikt met tetra hexyldecyl ascorbate (Vit C op oliebasis).

    Ik heb er eentje van Skinmedica (L-ascorbic acid 15%) gebruikt en die was ook op siliconenbasis + tetra hexyldecyl ascorbate.
    De formuleringen met siliconen en tetra hexyldecyl ascorbate kun je vinden op http://www.bulkactives.com of lotioncrafter.
    Als je bulkactives mailt en je wensen voorlegt kunnen ze je zeker helpen met een voor jouw goede formulering.

    Je kunt dus volgens mij niet zomaar een creme gebruiken alleen omdat die lekker smeert of hydrateert. De basis is belangrijk!

    En anders…wachten op Jetske!

  • Noa Willems maart 22, 2012 (15:44)

    Hoi Andrea

    Hmmm, ik weet niet zeker maar de Moisturizer van Jetske bevat volgens mij Vitamine C (en dat is een creme substantie)
    Dus het is waarschijnlijk wel mogelijk maar misschien lastig om te maken voor een DIY-er?
    Weet je dan misschien een ander recept voor een fijne creme met een of meerdere werkzame stoffen? (waarschijnlijk moet je dan iets met die gelmaker doen, of een andere verdikker)
    Of concentreer jij je meer op toners?
    Ik heb trouwens even al die recepten op bulkactives zitten te bekijken, maar zijn dat nou eigenlijk cremes of serums.. Is nog best wel ingewikkeld hihi.

    Groetjes,
    Noa

  • Fimke maart 22, 2012 (14:22)

    Luchtdicht bedoel ik natuurlijk 🙂

  • Fimke maart 22, 2012 (14:03)

    Klinkt leuk, Henk. Echter ben ik fan van lichtdichte verpakkingen of in ieder geval een tube. Tevens is borage olie snel oxiderend, lijkt me niet erg handig in een cremetje 🙂
    Heb je nog zo n tip?

  • Anoniem maart 22, 2012 (13:49)

    Maak het zelf, Fimke! Bijvoorbeeld met borage olie:

    Zie http://www.anthemis.nl/aromabasis/borage.htm

    Als je meer produceert, kun je ook wat verslijten, aan mij bijvoorbeeld. 🙂

  • Fimke maart 22, 2012 (09:45)

    Ik ben van plan om de niacinamide/glucosamine toner te maken, en hoop darrbij dat ik mijn mannetje ook zo gek krijg om dit te gebruiken. Tevens wil ik gaan zoeken voor een moisteriser met SPF. Ook al weet ik dat het beter is de sunscreen apart te smeren, zo gek krijg ik m toch niet 😉 Ben al lang blij dat ie een moisteriser smeert, haha.

  • Anoniem maart 21, 2012 (22:27)

    Inderdaad, laat mannen maar koken. Dit is een betere bezigheid voor de vrouw, maar maken jullie ook voor jullie mannen? 😉

  • Andrea maart 21, 2012 (20:33)

    Jolanda, correctie (ha,ha,daar gaat ze weer) het water bij de Kruidvat van 50 cent per liter waar Fimke het over had is geen gedestilleerd water maar gedemineraliseerd water. Ik schreef per ongeluk “gedestilleerd”. Beide zijn prima voor DIY producten maar gedemineraliseerd water is idd goedkoper.

    En wat naar van die reactie op Evian water!. Zo zie je maar dat je zelfs op de meest simpele, “onschuldige” producten toch nog een vervelende reactie kunt krijgen.

    Ik hoop dat Jetske trouwens nog even haar licht laat schijnen over alle vragen en info die hier te lezen is.

    Kunnen we weer wat leren!

  • Andrea maart 21, 2012 (19:28)

    Hallo Jolanda,

    Ik zou voor alle zekerheid een fles gedestilleerd water halen. Fimke schreef dat een liter iets van 50 cent bij Kruidvat kost.

    Die dure watersprays zijn niet nodig!

    Zo simpel mogelijk bevalt mij het best.

    Ik vind persoonlijk dat je beter een goede “preservative” kunt toevoegen dan de kans lopen dat je door bacterievorming misschien wel een product krijgt dat irritatie of ontsteking veroorzaakt of juist vrije radicalen activeert (product met anit-oxidanten) in plaats van ze te bestrijden. Dan ben je denk ik veel verder van huis…

    En Noa, ik denk dat Vitamine C veel te onstabiel is om in de vorm van een creme te gebruiken. Een alternatief is om je lichaam met een vitamine c toner (Vitamine C, water en preservative) in te sprayen en eventueel, als je dat prettig vind, daarna in te smeren met een simpele creme. Wacht wel eerst 15-20 minuten voor het insmeren met de creme want die tijd heeft de vitamine C nodig om in te werken. Gebruik eerst eens 4-5 % want vitamine C kan best wel prikken/irriteren in hoge concentraties :-).

  • Jolanda maart 21, 2012 (18:39)

    Hoi, die preservative heeft dan geen negatieve eigenschappen voor je huid? En wat bevalt jou het beste om mee te mengen qua toner, want ik heb ooit van dat thermale water van Evian op m n gezicht gesprayed maar de hele dag en de dag daarna, met een rood / dik / jeukerig gezicht gelopen. Dat was dus geen succes helaas.
    Dat water van LRP en Vichy etc. ken ik verder niet.
    Mogen we jou ook per mail lastigvallen trouwens? 🙂

  • Andrea maart 21, 2012 (18:31)

    Fimke,

    N-acetyl glucosamine remt de pigmentaanmaak, net als niacinamide, alleen op een ander moment in het proces van pigmentatievorming. Op bulkactives.com zie je bij n-acetyl glucosamine een goede weergave van wat beide doen in dat proces. Daar staan ook verwijzingen naar onderzoeken waaruit blijkt dat het effect van niacinamide tezamen met N-acetyl glucosamine bij huidpigmentatie significant minder pigmentatie oplevert dan bij het gebruik van niacinamide alleen.

    En Jolanda, Spa blauw heb ik ook wel eens gebruikt maar altijd wel met een bewaarstof (” preservative” zoals optiphen). Ik gebruik mijn producten meestal binnen een maand op en bewaar ze altijd in een donker flesje met pompje in de koelkast.

    Succes!

  • Noa Willems maart 21, 2012 (14:57)

    Hoi Jetske,

    Ik wilde graag een bodylotion maken met de actieve stoffen vitamine c + e en groene thee.
    (deze wil ik graag smeren na mijn zelfbruiner om de vrije radicalen op te vangen)
    Ik wil wel jou moisturizer kopen(superfijn is die), maar om mijn lichaam daarmee in te smeren vind ik een beetje zonde worden.

    Maar goed, Is vitamince c+e & groene thee een goede combinatie?
    En weet je misschien geschikte concentraties hiervoor?
    Ik heb net op bulkactives lopen kijken en ik heb dan neem ik aan ook zoiets als een gelmaker nodig (om er een smeerbaar geheel van te maken).
    En misschien nog gedestileerd water en preservatives?
    Maar ik heb geen goed idee of dit er allemaal perse in moet en wat de concentraties dan zijn.
    Misschien dat jij me verder kunt helpen (alleen als je dat wilt en daar zin/tijd in hebt uiteraard)

    Of Andrea misschien? Ik weet niet of je daar voldoende verstand van hebt, maar misschien kan jij het anders ook voor me doen. Alleen als je het wilt hoor! Je moet je niet verplicht voelen ofzoiets.
    Dankjewel voor de sites trouwens!

    Groetjes,
    Noa

  • Jolanda maart 21, 2012 (13:26)

    Zou je het ook met Spa Blauw kunnen doen? Daar reinig ik s morgens mijn gezicht mee. Dat is qua ph gelijk aan die van de huid en er zit weinig tot geen calcium in dacht ik. In elk geval volgens mij het beste bronwater voor je huid.

  • Fimke maart 21, 2012 (12:59)

    Ik denk dat ik toch liever voor demi-water zou kiezen, ook omdat dat goedkoop is ( 50ct per liter bij Kruidvat), maar jij moet vooral je eigen ding doen?

    Nog een laatste vraag: Wat is de meerwaarde van N-glucosamine in je Niacinamide toner? Glucosamine is naar mijn weten gewoon een soort suiker, maar ik weet niet wat de toevoeging van de N is..

    Groetjes Fimke

  • Andrea maart 21, 2012 (11:40)

    Hoi Fimke,

    Ik gebruik voor het waterdeel idd regelmatig gekookt kraanwater. Ook wel de watersprays in spraybussen van La Roche Posay, Vichy, Avene. Ook wel eens hydrosols.

    Bij gebruik van gekookt water voeg ik altijd preservatives toe aan het product en ik heb er nooit problemen mee gehad.

    Groetjes,

    Andrea

  • Andrea maart 21, 2012 (11:30)

    Sorry, er staat een spelfout (nou zoals je waarschijnlijk al wel hebt gelezen staan er heel veel in mijn tekst!) in de naam van de website. Het moet zijn: http://www.makeupartistschoice.com.

    Verzendkosten zijn erg hoog (ongeveer $30) maar de producten (met name de peelings!) zijn heel erg goedkoop en ook nog eens kwalitatief goed gezien de ingredienten, ph waarden etc.. Je kunt met een paar flesjes jaren vooruit: 🙂

  • Fimke maart 21, 2012 (11:28)

    Hallo Andrea,

    Erg leuk dat je op deze manier je eigen toners, cremes e.d. maakt. Ik hoop echter wel dat je je er bewust van bent dat gedistilleerd water iets heel anders is dan simpel gekookt kraanwater.

    “Gedestilleerd water of aqua dest is zeer zuiver water, waaruit door destillatie alle anorganische zouten en vele organische stoffen zijn verdwenen. Voor veel toepassingen is het ook mogelijk het goedkopere gedemineraliseerde water (demi-water) te gebruiken.”

    Ik vrees dat je DIY cosmetica gemaakt met gekookt water nogal aan bederving onderhevig is.

    Groetjes Fimke

  • Andrea maart 21, 2012 (11:17)

    Beste Jolanda,

    Begin 2000 (4 jaar voor mijn eerste zwangerschap) was mijn melasma op de slapen (ik heb trouwens een hele lichte,”engelse” huid), zo storend dat ik naar het Instituut voor Pigmentstoornissen in het AMC ben geweest. Ik kreeg toen een creme voorgeschreven en een hele vette sunscreen. Eerlijk gezegd was ik niet consequent met het smeren van beide en dat heeft dus ook niet geholpen met mijn melasma.

    In 2005 ben ik na de geboorte van mijn 2e kind zelf alles gaan onderzoeken. Vanaf toen ben ik elke dag zonnebrandcreme gaan gebruiken, Avene Diacneal (heet nu Triacneal) of Tretinoine 0,05% en ben toen ook begonnen met het zelf uitvoeren van chemische peelings. De vitamine C gebruik ik in wisselende periodes en de niacinamide/n-glucosamine toner sinds een jaartje.
    Het duidelijke verschil was in 2005 al na enkele maanden heel duidelijk zichtbaar. Een huid als porselein (geholpen met make-up maar daarvoor gebruikte ik een veel dikkere laag foundation).Ik ben 38 maar men schat mij meestal rond de 32 jaar. Tot het begin van de behandeling werd k nooit jonger geschat (ook niet ouder). Ik krijg regelmatig complimenten over mijn huid. Het is wel zo dat ik het gewoon goed bijhoud. Ik gebruik nog steeds de Diane-35 (anders krijg ik acne) en dat maakt de huid ook gevoelig voor melasma. De melasma is in het eerste jaar van behandeling (2005/2006) bijna geheel verdwenen.
    De niacinamide maakt mijn huid minder kwetsbaar voor kou, minimaliseert mogelijke irritatie van tretinoine en peelings. Dat was al na een paar dagen gebruik merkbaar. Ik weet niet of het mijn huid egaler heeft gemaakt, simpelweg omdat het al bijna helemaal egaal was.

    Jolanda, ik zou beginnen met een goede sunscreen en een vitamine A zuur product (Avene Diacneal/Triacneal elke 3e avond, dan elke 2e avond, na bijv. een half jaar tretinoine (zelfde als vitamine A zuur, Retin-a) en begin ook eens langzaam met het doen van een lactic acid peeling of glycolic acid peeling. De mandelic acid peeling van http://www.makeupartitschoice.com (geeft heel regelmatig 15-20% korting op alle producten maar dan moet je je op hun website even inschrijven) geeft goede resultaten voor een egale huid en is daarnaast ook nog eens goed door de huid te verdragen. Check de reviews maar eens op http://www.makeupalley.com..

    Ik hoop dat je hieraan wat hebt!.

  • Jolanda maart 20, 2012 (23:07)

    Hallo Andrea,
    Hartelijk dank voor je snelle en uitgebreide reactie!
    Heb jij dit alles ook ontdekt en gemaakt omdat je bestaande huidproblemen had? En toevallig ook hyperpigmentatie / melasma?
    Zoja, zou je eens kunnen beschrijven hoe de stoffen je geholpen hebben, als dat het geval is. (vast wel, gezien je enthousiasme)
    ps. Jetske, kun je ook een forum maken voor dit soort discussies? 🙂

  • Andrea maart 20, 2012 (19:17)

    Nog even dit…

    Bewaar met name vitamine C producten in een donker flesje (vitamine C oxideert met name heel snel als het met water gemengd is en er veel licht en lucht bij komt) en bewaar het in de koelkast.

    De met niacinamide verrijkte producten van Jetske lijken me ook heel goed als je een kant-en-klaar product wil kopen. Voor mezelf vind ik het gewoon fijn om mijn eigen bestanddelen samen te stellen en deze heel hoog te kunnen doseren zodat ze ook zichtbaar/merkbaar wat doen 🙂

  • Andrea maart 20, 2012 (18:23)

    Biore Aqua Rich UV Watery Essence SPF50+ PA+++ (lichtblauwe tube). Er zit alcohol in maar deze dunne luchtige creme geeft je absoluut geen gevoel dat er alcohol in zit (droge geirriteerde huid) en je ruikt het ook niet. Andere matte (japanese) sunscreens zijn vaak ongeschikt (strak uitdrogend, irriterend gevoel). We leven hier ook in een heel ander klimaat en onze huid heeft dus ook andere behoeften. Ik vind persoonlijk zelfs de sunscreens van Vichy en La Roche Posay voor het gezicht trouwens irriteren. Daarbij kan ik niet tegen Zinkoxide dus ik let met name op hoe mijn huid ergens op reageert! Het is bij Adambeauty.com te koop (50 mg) voor de prijs van omgerekend ongeveer 9 euro. Daar zitten de standaard 2 dollar internationale verzendkosten al bij in.

    Ingredienten:

    Water (Aqua), Alcohol, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Lauryl Methacrylate/Sodium Methacrylate Crosspolymer, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Dimethicone, Acrylates/C10-30 Acrylate Crosspolymer, Glyceryl Stearate, Agar, Polyvinyl Alcohol, Sodium Hyaluronate, Citrus Grandis (Grapefruit) Fruit Extract, Citrus Medica Limonum (Lemon) Fruit Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract, Xylitol, Butylene Glycol, Propylene Glycol, Sodium Hydroxide, Potassium Hydroxide, Phenoxyethanol, Disodium EDTA, BHT, Fragrance (Parfum).

    Dan over DIY (Do It Yourselve) producten. Op de website van bulkactives.com staat bij bijna elk werkzaam bestanddeel wetenschappelijke onderzoek vermeld over wat het ingredient doet. Bij veel ingredienten staat een recept (zoals het vitamine C/E/Ferulic acid product). Bulkactives is goed en goedkoop en rekent voor verzendkosten naar Europa $3.50 bij aankoop eerste 20 gram en dat neemt bij elk extra product heel langzaam toe.

    Recept Vit. C/E/Ferulic Acid:

    Recept staat op Bulkactives vermeld bij L-Ascorbic Acid (vit C).

    In het kort:

    Meng eerst het L-ascorbic acid en de vitamine E met gedistilleerd water. In een ander bakje meng je de Ferulic Acid met let op, geen water maar pure Vodka ( doorzichtige graanjenever, hoge percentage alcohol, ook in kleine flesjes te koop bij de slijter, oftewel “Ethanol”) . De FA oplossen hierin en dan toevoegen bij het bakje vit c/e/water. Dan heb je een toner.Je kunt een gedeelte van het waterdeel ook vervangen door b.v Aloe Vera, glycerine (Google op DIY vitamin C serum en/of kijk op de website van Bulkactives.com) om het meer een serum te maken.

    Te moeilijk?

    100 ml product vit. C toner zonder Vitamine E en zonder Ferulic Acid:

    – 10 gram L-ascorbic acid en 90 ml gedist. water mengen= 10% vitamin C toner.
    – 15 gram L-Ascorbic acid met 85 ml gedist.water= 15% vitamine C toner
    – 20 gram L-ascorbic acid met 80 ml gedist. water= 20% vitamine C toner

    Voeg een paar druppels “preservative” toe. Het product hoort helder te zijn of helder/melkwit als je Ferulic Acid gebruikt. Wordt het geel of oranje dan is het product geoxideerd en niet meer bruikbaar.

    Je kunt bij bulkactives.com ook een speciaal digitaal weegschaaltje kopen. Ik heb er zelf een van Beurer, speciaal voor pigmenten en specerijen, Typ KS 36, max. 2 kg. Deze is op 0,1 gram nauwkeurig. Even googelen waar je hem kunt kopen!

    Het makkkelijkst is de Niacinamide/glucosamine toner. Beide poeders lossen volledig op in water. Voor 100 ml product van bijv. 6% Niacinamide en 4% n-glucosamine:

    -6 gram Niacinamide in een schoon bakje
    -4 gram N-glucosamine erbij;
    -15 druppels preservatives erbij
    -gedistilleerd water (water in waterkoker aan de kookbrengen en af laten koelen!)/of je favoriete toner toevoegen en dat bijschenken tot 100 gram op de weegschaal.

    Wil je het langer gebruiken dan altijd een “preservative” (ook te koop bij de genoemde websites, bijvoorbeeld optiphen) toevoegen. Ik voeg op 100 ml ongeveel 15 druppels toe.

    Succes!!!

  • Sanja maart 20, 2012 (08:49)

    Hi Andrea, wat kun je vertellen over je sunscreen en welke filters zitten erin en waar kun je hem veilig bestellen? groet, Sanja

  • Jolanda maart 19, 2012 (21:38)

    Andrea, wat vreselijk interessant! Kun je eens exact opschrijven hier hoe je dat zelf maakt? Want dat wil ik ook gaan doen.
    De zonnebrand bevat alcohol, pure, klopt dat wel? Wat ik op makeup alley lees in elk geval.
    Ben heel erg benieuwd naar je receptuur en manier van fabriceren zeg maar, ik zou het zeer op prijs stellen als je wilt vertellen hoe je zelf je cremes / toners maakt.
    Hoop dat Jetske dat ook oke vindt uiteraard. Bedankt ! Voor de komende periode met de zon zou het super zijn om zelf een antioxidanten serum te kunnen maken, voor onder de zonnebrandcreme. Zag dat ze ook pigmentherstellende producten verkopen.

  • HEIDI STEVEN maart 18, 2012 (20:50)

    “Uit hun onderzoeken bleek dat de toevoeging van vitamine C, vitamine E en cafeine de huid aanzienlijk meer beschermde dan gebruik van alleen een zonnebrandfilter. Buiten vitamine C, Vitamine E en Cafeine zijn stoffen met een bekende beschermende werking Caretenoiden, Ubiquinone. Genestein, Silymarin, Selenium, Vitamine A (zuur), Groene thee, Resveratrol en Pycnogenol.”

    Zouden deze stoffen ook als zonnebescherming werken als je ze inneemt in plaats van dat je ze op je huid smeert? Is daar iets over bekend?

  • Nancy maart 17, 2012 (13:18)

    Geweldige blog weer 🙂

  • Andrea maart 16, 2012 (16:18)

    Hallo Jetske,

    Ik ben altijd extreem geinteresseerd geweest in huidverzorging en heb jarenlang een routine van een goede sunscreen (tip: Biore watery essence SPF 50 met Uvinul plus, niet voelbaar/merkbaar en ik heb zo n 50 producten uit binnen- en buitenland geprobeerd).

    Ik maak mijn eigen producten in hele hoge concentraties. Heel simpel en erg goedkoop en beter dan de duurste cremes/serums. Goede , wetenschappelijk bewezen ingredienten koop ik online in het buitenland (vitamine C, ferulic acid, niacinamide, N-glucosamine, oat beta glucan etc). Kijk maar eens op http://www.gardenofwisdom.com, http://www.bulkactives.com, skinactives.com. De meeste ingredienten hoef je alleen maar op te lossen in water (gedistilleerd water of de watersprays van Vichy, LRP of Avene) of meng je met je favouriete creme! Wil je ze wat langer bewaren voeg dan wat druppels preservatives toe (ook via bovenstaande websites te verkrijgen). Ik heb een geweldig vitamine C/E/Ferulic Acid toner van 20% vitamine C, een Niacinamide/N-glucosamine toner van respectievelijk 8 en 5% (check studies voor de geweldige resultaten via Google). En natuurlijk vitamine a zuur (Avene Diacneal en tretinoine 0,05%). Veilige en betaalbare peelings kan je vinden op http://www.makeupartistschoice.com en voor reviews van producten moet je echt eens kijken op http://www.makeupalley.com

    Jetske, je blog is geweldig! De info is up to date, zeer waardevol en prettig te lezen. Uniek. Ik blijf het volgen!!!

    • Judith maart 10, 2014 (12:08)

      hndrea wat zijn je contactgegevens? Ik ben geïnteresseerd in jouw verhaal..!

    • Mirella Eekhout november 27, 2015 (14:08)

      zou ik war recepten van jou mogen?

      • author-avatar
        Jetske januari 4, 2016 (14:00)

        Beste Mirella,

        Ik schrijf niet zomaar een recept uit.
        In zeldzame gevallen schrijf ik een recept tretinoïne crème uit. Dit overigens altijd alleen in combinatie met het gebruik van de producten van Uncover Skincare.

        Groetjes Jetske

  • Henk maart 16, 2012 (11:26)

    Een lijstje met merken die natuurlijke ingredienten gebruiken:
    Duchess Marden (Engels).
    Originals (Amerikaans). Verkrijgbaar bij Douglas.
    Le Couvent des Minimes (Frans). Verkrijgbaar bij Ici Paris.

    Ik vind de producten van het laatste merk erg prettig (ook niet zo n duur merk). De producten van dit merk lijken mij goed samengesteld en hebben een goed uitgekiende, multifunctionele werking (met “polyfenolen” als anti-oxidanten). Originals ben ik nog niet over uit, ze stoppen wel erg veel natuurlijke ingredienten in een product. Daar heb ik enige twijfel bij, maar ik ben hierover als consument/gebruiker minder terughoudend dan Jetske (maar Jetske is dan ook dermatologe). Ik heb wat last van geirriteerde, rode ogen de laatste tijd, maar volgens mij ligt dat niet aan de verzorgingsproducten die ik gebruik.

    Henk

  • Barbara maart 15, 2012 (20:56)

    He Jetske,

    Wat leuk dat jullie een stichting hebben opgezet om onderzoek publiekelijk te maken. Ik ben bijzonder geinteresseerd. Wanneer komt er een website of is deze wellicht al in de lucht?

    Gr.

    Barbara

  • Bernie Burvenich maart 15, 2012 (15:36)

    Dag Jetske,

    Ik heb jou ooit al eens gevraagd of je enkele goede vitamine C-cremes of serums kon aanraden en toen had je mij een interessant lijstje gemaild maar ik vroeg mij af of je ondertussen nog meer producten of merken hebt kunnen onderzoeken.

    Dat hoeven niet alleen vitamine C-cremes te zijn maar ook gewoon goede antioxidantencremes in het algemeen.

    Een nieuw lijstje zou much appreciated zijn!

    Groetjes,
    Bernie

  • Femke maart 15, 2012 (14:27)

    Dat denk ik niet, Marie-Claire. Ze noemt de webiste van deze stichting, ik neem aan dat ze daarmee niet haar eigen blog bedoelt.

  • Anoniem maart 15, 2012 (12:04)

    Wacht, ik was nog niet helemaal wakker, dit is de website, snap m nu.

  • Anoniem maart 15, 2012 (11:19)

    Dag Jetske,
    Wil heel graag naar die website van je. Begrijp ik t goed dat de website van jouw stichting die wetenschappelijk onderzoek naar cosmetica bijhoudt, nog niet operationeel is? Of heb ik iets niet goed begrepen? dank alvast voor reactie,
    vriendelijke groet,
    Marie-Claire Fakkel

  • Lucy maart 15, 2012 (09:33)

    Hoi Jetske,

    Wat een geweldige blog heb je toch. Wat vind je van deze zonnebrandcreme/moisturizer: Anthelios SX Daily Moisturizer Sunscreen.

    Active Ingredients: Avobenzone, Ecamsule, Octocrylene

    Inactive Ingredients: Carbomer 940, Carbomer Copolymer, Cyclomethicone, Dimethicone, Edetate Disodium, Glycerin, Hydroxypropylmethylcellulose, Isopropyl Palmitate, Methylparaben, Phenoxyethanol, Propylene Glycol, Propylparaben, Water (Purified), Stearic Acid, Stearoyl Macrogolglycerides, Stearyl Alcohol, Trolamine

    Het schijnt (volgens La Roche Posay) de beste bescherming te bieden tegen UVA stralingen: http://www.anthelios.com/anthelios-medical_prof.html

    Denk je dat dit een goede creme is of zou ik deze nog moeten combineren met een moisturizer met antioxidanten? Ik ben dan bang dat ik last krijg van acne als ik twee moisturizers gebruik.

    Groetjes, Lucy

  • Henk maart 14, 2012 (21:06)

    Ik gebruik zonnebrand (merk Avene, zonder parfum en parabenen met een minimum aan chemische filters) alleen op dagen dat de zon fel schijnt en ik veel in de zon komt. Zonnebrand is niet iets om elke dag te gebruiken, dat lijkt mij cosmetisch gezien ook onwenselijk. Moisturizer elke ochtend, dat beschermt ook tegen de zon als er essentiele olieen of anti-oxidanten in zitten. After-sun s avonds als ik veel buiten ben geweest, met anti-oxidanten en natuurlijke stoffen waardoor je je tint door zonnestraling langer behoudt.

    Als je een exfoliant gebruikt, moet je volgens mij wel een moisturizer gebruiken die de taak van de dode huidcellen, want deze bescherming tegen zonnestraling, overneemt. Een vorm van celbescherming toepassen wellicht, daar kun je ook bepaalde natuurlijke stoffen toevoegen aan een creme. De huid kan in bepaalde mate zonnestraling op een gezonde wijze absorberen en omzetten in een gezonde tint. Pas bij een teveel aan zonnestraling kan het dit niet meer verwerken en ga je verbranden.

    Hebben anti-oxidanten niet een ander soort functie? Verbranding is niet hetzelfde als huidveroudering. Door verbranding beschadigt de huid, dat betreft het DNA van de cellen, veroudering wordt veroorzaakt door vrije radicalen, dat betreft de celstructuur.

    Zonnebrand hoef je dan alleen te gebruiken als je lang in de zon komt en als de zon fel schijnt (of onder de zonnebank). Ter bescherming tegen verbranding dus.

    Henk

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!