Schoonheid uit een potje of de natuur?

Afgelopen week sprak ik de bekende fotograaf Jimmy Nelson. Ik ben niet alleen al jaren heel groot fan, maar hij heeft mij ook geïnspireerd een beetje hetzelfde te gaan doen als wat hij doet:  contact zoeken met andere culturen en (l)eren van hun wijsheid en kennis. Maar dan op het gebied van huidverzorging en het behandelen van huidproblemen. Want door de globalisering dreigt er steeds meer van die kennis verloren te gaan …

 

Hoe meer ik leer over de huid, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat we veel te weinig doen met traditionele kennis over botanicals en andere stoffen uit de natuur. Dat vind ik jammer, want als je je er een beetje in verdiept, vind je flink wat bewijs dat veel van die ingrediënten wel degelijk werken; zowel als je ze op de huid aanbrengt als wanneer je ze inneemt. Bovendien is het essentieel dat we alternatieven vinden voor bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica bij huidziekten. We weten nog zoveel niet. Hoe kan het dat er bij sommige volkeren bijna geen acne voorkomt? En hoe is het mogelijk dat ze in bepaalde gebieden rond de evenaar zo’n prachtige jonge huid houden.

 

Ook Jimmy Nelson bevestigde mij dat. Zo vertelde hij bijvoorbeeld dat hij bij Papoea-Nieuw-Guinea bij een geïsoleerd levende stam was geweest waar alle mensen enorm fit, sterk en gezond waren. Even verderop leefden mensen die al veel meer in contact waren gekomen met de westerse leefstijl en een totaal ander dieet hadden met veel bewerkte voeding en minder fysieke activiteit. Volgens Jimmy was het een verschil van dag en nacht als je naar het uiterlijk en de conditie van deze groepen keek.

Kun je jezelf mooier slikken?

Ik denk dat dat besef langzaam ook hier gaat doordringen. En dat geldt zeker ook voor huidverzorging; voor een mooie huid is meer nodig dan alleen goede huidverzorgingsproducten. Je dieet is ook essentieel. Helaas zou de commercie de commercie niet zijn als ze daar niet op in zou spelen. Niet met voeding, maar met dure supplementen. En reken maar dat deze industrie al in de startblokken staat om je in het nieuwe jaar te gaan vertellen hoeveel mooier en jonger je wordt door het slikken van hun wonderpillen of speciale drankjes. Maar wat werkt er nu, en wat niet? En kan het ook kwaad?

Pas nog gaf ik hierover een interview aan de bladen Nouveau en &C. Maar ook van jullie kreeg ik vaak deze vragen. Ik begrijp de nieuwsgierigheid hiernaar trouwens heel goed. Er is ondertussen zo’n groot aanbod van producten en potjes met pillen die beloven de huid van binnenuit mooier te maken. Wat doen die nu precies?

Nutricosmetics, welke neem je dan?

Middelen die beloven de huid te verbeteren worden met een mooi woord nutricosmetics genoemd. Vaak bevatten deze ingrediënten als hyaluronzuur, vitamine C en een boel andere antioxidanten. De bekendste zijn: carotenoïden, lycopeen, luteïne, astaxanthine en polyfenolen. Maar ook visoliën en /of omega 3-vetzuren kom je veel tegen in dit soort potjes. Net als collageen of collageen bevorderende stoffen.

Deze ingrediënten kunnen op zichzelf allemaal bijdragen aan een gezonde, mooie huid. En van alle genoemde voorbeelden is het positieve effect op de huid ook in verschillende onderzoeken aangetoond; met name vitamine C is breed onderzocht.

Het lastige bij dit soort onderwerpen blijft altijd of een huidverbeterende effect ook daadwerkelijk bereikt wordt door een bepaald supplement te slikken. En wat neem je dan, hoeveel neem je ervan, etc. Is het effect echt toe te schrijven aan het supplement, of stiekem ook aan het gebruik van bepaalde huidverzorging, voedingsgewoonten, andere omstandigheden. Of zijn de resultaten van de onderzoeken toch een beetje gekleurd doordat achter de studie een producent van vitamines zit …

Veel studies naar beautypillen, maar vaak van ondermaatse kwaliteit

Het is zeker niet ondenkbaar dat het innemen van vitamines en andere ingrediënten in pilvorm iets voor je huid kan betekenen. Ik zie regelmatig (en steeds vaker) prikkelende onderzoeksresultaten langskomen. Helaas is de kwaliteit van deze studies toch vaak wel onder de maat en ontbreekt het nog te zeer aan échte onafhankelijke en overtuigende bewijzen. En dat is misschien ook wel logisch. Want onderzoek naar voeding en/of voedingssupplementen blijft gewoon lastig.

Maar zoals ik hierboven ook al zei, weet ik tegelijkertijd zeker dat voeding en de huid niet los van elkaar staan. Ook ben ik ervan overtuigd dat bijvoorbeeld ons microbioom van invloed is op de conditie van onze huid. Wie mij een beetje volgt, weet dat ik het onderzoek naar probiotica al een tijd met veel belangstelling volg. In het magazine dat ik afgelopen zomer uitbracht heb ik bewust  aandacht besteed aan het onderwerp. In het magazine ben ik vooral ingegaan op het zonbeschermende effect van voedingsstoffen zoals antioxidanten.

Zo laten verschillende studies zien dat je door elke dag een flinke eetlepel tomatenpuree te nemen, kunt zorgen dat de huid minder snel rood wordt na uv-blootstelling. En daarmee voorkom je het ontstaan van huidveroudering. Het is niet ondenkbaar om dan hetzelfde te proberen te bereiken met een supplement met lycopeen (de verantwoordelijke stof). Indirect werk je dan ook aan je rimpels, maar dan dus vooral aan het voorkomen ervan.

Ik slik zelf ook wat extra’s bovenop mijn voeding

Zoals ik al vaker heb geschreven slik ik zelf ook wat extra’s bovenop mijn huidverzorging en voeding, namelijk een supplement met vitamine D en magnesium. Want hoewel ik probeer gezond en gevarieerd te eten, is het lastig om alleen door middel van voeding een voldoende hoog niveau van deze stoffen te behalen. In de zomermaanden slik ik daarbij vaak ook een combinatiepreparaat van astaxanthine met omega 3-vetzuren.

Astaxanthine is net als vitamine C een antioxidant, maar dan een heel krachtige. De stof wordt door ‘beestjes’ als algen en plankton gemaakt als natuurlijke bescherming tegen de zon. Zo komt het uiteindelijk ook in ons voedsel terecht. Astaxanthine geeft het ‘roze kleurtje’ aan bijvoorbeeld zalm, garnalen, forel of kreeft. Voor wie dit niet dagelijks op zijn menu heeft staan, bestaan er dus supplementen. Onderzoek laat zien dat het dagelijks slikken van 4 mg je al na twee weken beschermt tegen zonschade.

Principe ‘baat het niet, schaadt het niet’ gaat niet altijd op

Maar ik kan het hier niet voldoende benadrukken. Bedenk dat supplementen geen vervangers zijn van voeding of van bijvoorbeeld zonnebrandcrème. Verder is het belangrijk om te weten dat je bepaalde stoffen veel beter van buitenaf kunt aanbrengen dan innemen. Maar bovenal geldt bij supplementen zeker niet altijd het principe van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Want inmiddels weten we wel uit bepaalde onderzoeken dat niet alle supplementen ongelimiteerd en zonder nadelen kunnen worden ingenomen.

Zo kan een heel hoge dosis bètacaroteen bij rokers juist het risico op longkanker verhogen. Ook is het niet verstandig te overdrijven met bijvoorbeeld vitamine C vanwege onder meer maag- en darmklachten. Vitamine B6 kan ook problemen geven, met name aan het zenuwstelsel. Verder is het zo dat de kwaliteit van supplementen echt heel erg kan variëren en dat van veel producten niet bekend is wat de effecten op de lange termijn zijn. Antioxidanten die slecht verpakt of oud zijn, kunnen bijvoorbeeld al in de verpakking oxideren en dat kan echt kwaad! En helaas is daar eigenlijk geen enkele controle op.

Waar moet je nog meer op letten bij supplementen?

Goed om te weten is ook nog dat dure supplementen geen garantie zijn voor kwaliteit, maar dat je van heel goedkope producten ook niet veel kunt verwachten. Andere tips: bewaar je supplementen niet lang (zeker niet in de hete zomerperiode), koop ze bij voorkeur het liefst direct van de producent (dan is de kans het grootst dat het product niet al jaren geleden geproduceerd is) en let bij vetzuursupplementen altijd op de geur. Als je echt een ranzige geur ruikt, dan is het geoxideerd en niet gezond voor je.

Mijn belangrijkste advies voor het nieuwe jaar

Maar mijn allerbelangrijkste advies voor het nieuwe jaar blijft toch vooral om gezond en gevarieerd te gaan eten. Luister goed naar je lichaam, want grappig genoeg vertelt je lijf vaak al wat het extra nodig heeft. En als je vermoedt dat je tekorten hebt, laat je dan gewoon eens testen. Dan weet je zeker dat je de stoffen aanvult die nodig zijn. En misschien moeten we ons ten slotte langzaam weer wat meer gaan laten inspireren door culturen die (nog steeds) wat dichter bij de natuur staan!

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoekarts in de cosmetische dermatologie

 

Gerelateerde Berichten

73 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Martine Munnik januari 20, 2020 (22:34)

  Beste Jetske,

  Op 25 mei had ik iets over ‘100 x gewassen ghee’ gepost. Ik heb het nog steeds niet zelf gemaakt, daarover wilde ik graag advies vragen…Ik heb nl. speciaal een koperen kom gekocht, deze komt nieuw uit de fabriek en moet dus eerst worden afgewassen. En sowieso moet dat natuurlijk regelmatig. Nu vroeg ik mij af; door het proces van het 100x kloppen van de ghee worden de ghee- deeltjes superklein, waardoor ze beter en dieper doordringen in de huid (het schijnt zelfs tot in de lederhuid door te dringen). Maar nu maakte ik mij zorgen dat bij het afwassen, ondanks dat ik de kom natuurlijk goed zal naspoelen, misschien onzichtbare restjes van het afwasmiddel zouden kunnen achterblijven. Zou het mogelijk zijn dat deze restjes dan in het produkt terechtkomen en dat die deeltjes ook zo klein worden als de ghee- deeltjes (als dat mogelijk is, het zijn natuurlijk hele andere stoffen, misschien kan dat wel niet eens?) en daardoor ook nog eens heel diep doordringen? Of kan dat niet? Ik heb al gezocht naar een zo mild mogelijk afwasprodukt en kwam uit bij Klok Xtra Care met als ingrediënten: Aqua
  Sodium laureth sulfate
  Cocamidopropyl betaine
  Sodium chloride
  Glycereth-7 caprylate/caprate
  Lactic acid
  Sodium lactate
  Magnesium sulfate heptahydrate

  Ik ben heel benieuwd naar jouw professionele mening, want ik zou deze eeuwenoude, beproefde creme graag willen maken en uitproberen! Dan kan ik je ook laten weten hoe ik het ervaar/hoe het bevalt (in India kun je het overal kopen, maar het is niet te doen om het te laten importeren)!

  Met vriendelijke groet,

  Martine Munnik

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 21, 2020 (14:44)

   Hoi Martine, ik heb nog geen tijd gehad om in je vraag te duiken. Misschien kan je eens informeren bij de fabrikant 🙂

   • Martine Munnik februari 26, 2020 (17:10)

    Beste Jetske,

    Ik heb geprobeerd info te krijgen (over mijn vraag hierboven) maar het is nog niet helemaal gelukt…mag ik je iets vragen? Stel dat ik mijn nieuwe koperen kom afwas en daarna afspoel, maar er blijven nog kleine restjes achter van de oppervlakte- actieve stoffen van het afwasmiddel en die zouden zich mengen met de (erg vette) ghee en water, zouden die restjes dan nog negatief kunnen uitwerken in de huid? Of zou het vetgehalte van de Shata Dhauta Ghrita de eventueel irriterende werking kunnen opheffen? Ik wil het heel graag uitproberen maar durf het nog niet voor ik hier meer over weet. Hoe gaat dat in een geindustrialiseerd proces met schoonmaken?

    Met vriendelijke groet,

    Martine

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee maart 6, 2020 (14:20)

     Hoi Martine,

     Wanneer je de kom goed schoonspoelt met lauw/warm water hoef je je geen zorgen te maken.

     • Martine Munnik maart 9, 2020 (19:52)

      Bedankt!

 • Noa december 27, 2019 (18:54)

  Hoi Jetske,
  Waar let je op bij het kiezen van een supplement van een bepaald merk? Sommigen zijn natuurlijk duurder dan anderen, maar hoe ‘controleer’ je de kwaliteit?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 20, 2020 (09:50)

   Hoi Noa,

   De kwaliteit van een supplement is best lastig te controleren. Dure supplementen zijn niet altijd een garantie voor hoge kwaliteit. Dus voordat ik een supplement koop, informeer ik eerst altijd naar de kwaliteit bij de producent. Ik vraag dan ook of het supplement direct te koop is bij producent zelf of in de winkel. En ik laat mij adviseren hoe ik het supplement thuis het best kan bewaren. Verder vergelijk ik het supplement met die van andere merken. Soms kan een betrouwbare review over het supplement een handje helpen in de juiste keuze. Belangrijk om te weten is dat de kwaliteit van het supplement ook afhangt van hoelang je het bewaart. Na verloop van tijd kan de kwaliteit minder worden. Houd daarom altijd de houdbaarheidsdatum in de gaten.

 • Marloes november 3, 2019 (22:44)

  Hoi Jetske,

  Bedankt voor dit fijne artikel. Je gaf aan dat je zelf ook extra probiotica slikt. Mag ik vragen welk merk je hier voor gebruikt? Ik heb rosacea en pds en zou dit graag willen proberen.

  Vriendelijke groeten,
  Marloes

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 5, 2019 (10:33)

   Hoi Marloes,

   Ik maak zelf wel eens gebruik van probiotica van het merk Solgar.

 • Saskia juli 20, 2019 (11:37)

  Beste Jetske,

  Dankjewel voor dit superfijne artikel! Ik heb nog een vraag over Astaxanthine (voel me echt superdom dat ik het vraag), maar kun je dit nemen tijdens de zwangerschap? Dankjewel!

  Met vriendelijke groet,

  Saskia

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee augustus 1, 2019 (10:29)

   Hoi Saskia,

   Daar is nog niet zoveel over bekend. Je kunt dit eventueel nog bespreken met je behandelend arts.

 • Martine mei 25, 2019 (02:15)

  Beste Jetske,

  Op 15 januari had ik een reactie geplaatst over ‘Shata Dhauta Gritha’ (100x gewassen ghee). Ik ben benieuwd of je er nog in was gedoken? Ik was van plan het zelf te gaan maken, heb ook een koperen kom aangeschaft speciaal hiervoor. Maar ik aarzel, omdat ik niet weet hoe het zit qua oxidatie. Het schijnt dat de 100x gewassen ghee van zichzelf een lange houdbaarheid heeft en het feit dat het in warme landen als India al eeuwenlang zelf wordt gemaakt en gebruikt lijkt dat te bevestigen. Maar alleen al het proces om het met de hand te maken duurt heel lang (toch wel 8 uur) en dat onder huis-tuin- en keukenomstandigheden.. Er zitten geen melkbestanddelen of water meer in ghee, en ook veel byteraat/boterzuur en vitamine’s A, D, E en K en verder veel CLA, volgens https://ayuhuid.nl/ghee-gezond/ Dus eigenlijk is mijn vraag, als leek; is het wel veilig om zelf 100x gewassen ghee te maken, kan het produkt tijdens het vervaardigen al gaan oxideren? Of is ghee zodanig van samenstelling dat dat niet gebeurt?

  Met vriendelijke groet,

  Martine Munnik

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juni 18, 2019 (14:10)

   Oooh nog niet Martine! Maar goed dat je mij eraan helpt herinneren 🙂

 • Lien april 29, 2019 (13:30)

  Dag Jetske,
  Wat vind jij van de producten van Meditopics, waaronder deze provitamine creme. Is dat wat?

  Ingrediënten
  Aqua, glyceryl stearate citrate, glyceryl caprylate, ascorbyl tetraisopalmitate, niacinamide, myritol, glycerin, sodium levulinate, sodium anisate, grape seed oil, rapeseed oil, avocado oil, cereryl alcohol, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, tocopheryl acetate, sodium phytate, alcohol, xanthan gum.

  Groetjes,
  Lien

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee mei 9, 2019 (18:50)

   Hoi Lien, bedankt voor je reactie. Ziet er wel goed uit! Laten ze ook weten hoeveel procent vitamine C er in het product zit? En hoe is het verpakt?

   • Luciënne mei 11, 2020 (15:38)

    Hoi Jetske,
    Ik vraag mij ook af wat je van de Provitamine crème van Meditopics vindt en ik zie dat iemand mij vorig jaar al voor was. Hierbij nog de percentages:
    Vitamine C (5%)
    Vitamine B3 (Niacinamide 4%)
    Vitamine E (Tocopherol 0,2%)
    Ik ben benieuwd naar je reactie!
    Groetjes Luciënne

   • Lien mei 13, 2020 (05:51)

    He, wat suf. Ik had je reactie helemaal niet gezien.
    Alsnog: bedankt voor het reageren 🙂 Gelukkig heeft Luciënne inmiddels de percentages gedeeld 🙂

   • Lien mei 13, 2020 (13:27)

    O, en het zit luchtdicht verpakt in een pompflacon.

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee mei 26, 2020 (13:41)

     Hoi Lien en Luciënne, De percentages zien er prima uit en ook goed om te lezen dat het in een luchtdichte verpakking zit 🙂

     • Lien juni 10, 2020 (18:25)

      Dank je wel voor je reactie 🙂 En fijn om te horen dat het een goede crème is 🙂

     • Lien juni 15, 2020 (12:26)

      Nog een klein vraagje. Is de concentratie vitamine E niet te laag om werkzaam te zijn (0,2%)?

     • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juli 20, 2020 (07:25)

      Hoi Lien,

      Dat klinkt inderdaad wat laag. Ik vermoed dat dit eerder is toegevoegd om oxidatie van alle oliën te voorkomen die deze formulering bevat.

 • Vincent februari 12, 2019 (18:46)

  Goedenavond Jetske,

  Ten eerste wil ik u vertellen dat ik u enorm dankbaar ben voor de ontwikkeling van uw innovatieve huidverzorgingsproducten en al het werk in deze blogs, alsmede voor het beantwoorden van de vragen die u dagelijks binnenkrijgt. Ik hoop dan ook dat u – tussen uw drukke agenda door – een plekje kunt vinden om mijn vraag te beantwoorden. Ik heb een zeer belangrijke vraag waar ik al maanden mee rondloop. Ik heb zelf ook al heel wat onderzoek gedaan op het internet en zoveel mogelijk wetenschappelijke literatuur door proberen te spitten maar tot op de dag vandaag kan ik geen concrete antwoorden vinden. Wellicht vind u de vraag ook wat gecompliceerd om te beantwoorden maar aangezien u een van de enige dermatologen en onderzoeksartsen bent waarin ik geloof, hoop ik dat u mij verder kunt helpen of op z’n minst gerust kan stellen.

  Sinds begin 2017 ben ik gediagnosticeerd met ADHD waarvoor ik sindsdien medicatie slik, genaamd dextroamfetamine. Gezien het feit ik erg op mijn huid gesteld ben, probeer ik sinds de afgelopen maanden te achterhalen of mijn medicatie invloed heeft op eventuele vervroegde veroudering van mijn huid. Ik ben pas 19 jaar oud dus eigenlijk hoef ik me daar geen zorgen over te maken maar het zit me toch heel erg hoog. Ik wil niet vervroegd verouderen door een medicament, aangezien ik echt heel veel moeite in de verzorging van mijn huid steek (uw producten, supplementen, vitamine A zuur, etc.). Niet alleen ter preventie, ook omdat ik kan merken dat het écht effect heeft.

  Mijn vraag aan u is dan ook: weet u of het gebruik van mijn medicatie invloed heeft op de algehele gezondheid van mijn huid? Veroudert mijn medicatie de huid door oxidatieve stress en overige of kunt u hier ook niks over vinden? Moet ik mij zorgen maken en wat kunt u mij adviseren?

  Mijn medicijnen werken wel heel erg goed op het gebied van aandacht en concentratie (dat is uiteraard ook de bedoeling) maar ik wil daarvoor niet mijn “gezondheid” inleveren. Natuurlijk weet ik dat huidveroudering een genetisch proces is waarbij invloeden van zowel binnen- als buitenaf een rol bij spelen maar ik weet ook dat je bepaalde factoren kunt minimaliseren.

  Mijn excuses als dit bericht wat lang is maar ik hoop dat u me kunt helpen, omdat ik me er toch een beetje rot om voel.

  Bij voorbaat dank voor uw moeite,

  Vincent

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 4, 2019 (07:54)

   Hoi Vincent, bedankt voor je berichtje. Er is nog weinig over bekend behalve dat we uit onderzoek wel weten dat deze medicatie de vorming van vrije radicalen kan stimuleren. Maar hoe dat exact zit en in welke mate is nog niet goed bekend. Gezond eten en weinig in de zon is daarom wel extra belangrijk. En ook om huidverzorging met antioxidanten te gebruiken. Ook kan ik je adviseren om een vet-oplosbare en een water-oplosbare antioxidant supplement bij te slikken. Dan kun je bv denken aan een combinatie van vitamine C en astaxanthine of vitamine E. Hoop dat je hier wat mee kan 🙂

   • Vincent maart 13, 2019 (22:49)

    Hallo Jetske,

    Bedankt voor uw uitgebreide reactie. Ik slik al aardig wat supplementen, waaronder astaxanthine, n-acetyl-cysteïne (NAC), een probiotica en een antioxidanten-complex dus ik hoop dat ik hiermee de vorming van vrije radicalen kan inhiberen. Ook eet ik iedere dag gevarieerd en gezond en smeer ik me maar al te goed in met uw fijne Suncover- en care producten! ?

 • v februari 8, 2019 (18:53)

  Hoi Jetske,

  Ik ben heel benieuwd of je hier iets over kunt zeggen.
  Het zit namelijk zo, ik neem een dagelijkse dosis vitamine d (1000 IU), uit een bloedtest blijkt dat mijn vitamine d levels op zich niet zo hoog zijn (25-OH vitamine d = 40 ng/ml (tussen 30 en 100 ng/ml word als voldoende gezien)).
  Allen zijn de levels van vitamine d3 wél te hoog (1,25- diOH vitamine d3= 83 pg/ml (het zou tussen de 19 en 54 pg/ml moeten zijn).
  Zou je adviseren het vitamine d supplement te blijven nemen of het niet meer te nemen?
  Kun je hier iets over adviseren?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 12, 2019 (09:37)

   Hoi,
   Bedankt voor je berichtje! Ik zou je toch graag willen adviseren dit te bespreken met de therapeut of arts die dit bij je heeft gemeten ☺

   • v februari 13, 2019 (01:17)

    Dank je voor je reactie. Ik begrijp je antwoord. Het vervelende is dat de twee artsen waar ik ga tegenstrijdig advies geven. Dit maakt het er niet makkelijker op. Ik snap het ook wel als je hier verder niets meer over te zeggen hebt, maar mocht je hierover toch een advies of een mening hebben dan hoor ik die erg graag.

 • Ester januari 30, 2019 (19:08)

  Hallo Jetske,
  Ik zou graag je mening willen weten of het viscollageen van Holland&Barret
  Zeecollageen (vis), Capsuleomhulsel (Hydroxypropylmethylcellulose), Hyaluronzuur (soja), Vitamine C (als Ascorbinezuur), Vitamine E (als d-alfa-tocopherolzuur Succinaat) (soja)), Maltodextrine.

  Groet Ester

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 31, 2019 (13:01)

   Hoi Ester,
   Het is niet ondenkbaar dat het innemen van deze stoffen iets voor de huid kunnen betekenen. Maar bedenk wel dat wetenschappelijk onderzoek vooralsnog achter blijft met échte onafhankelijke, overtuigende bewijzen…

 • Didi januari 22, 2019 (11:44)

  Beste Jetske,

  Een vraagje over de verzorging van kinderen. Mijn kindje van bijna 3 heeft een heel gevoelige en onrustige huid. Ik heb gebruik altijd producten zonder irritatiestoffen maar ze doen niet veel…Of maken precies het probleem erger…Kunnen jouw producten, met name de reiniger en de repaircrème soelaas bieden tegen rode droge wangetjes? Of tegen uitslag? Indien jouw producten te ‘zwaar’ zijn voor een kinderhuidje, welke raad jij dan aan? Hoe zit het met zonnebescherming? Wordt het kinderhuidje niet over- verzorgd als ik ook nog eens elke dag zonnebescherming (winter) opdoe? Welke zonneproducten zijn de beste voor zijn tere huidje? Zijn neefjes van dezelfde leeftijd gebruiken niets en hebben eigenlijk een heel goede huid… Doe ik er goed aan om zijn huidje nu al zo te verzorgen??

  Groetjes,
  Didi

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 25, 2019 (12:36)

   Hoi Didi,
   Vervelend dat je kindje een gevoelig huidje heeft. Voor jonge kinderen adviseer ik eigenlijk zo min mogelijk of helemaal niets te gebruiken. Wat je bijvoorbeeld wel kunt doen is een paar druppeltjes jojoba-olie toevoegen aan het badwater. Wat betreft de droge plekjes zoals de wangetjes kan je een beetje vaseline smeren. Wanneer de lente aanbreekt is het belangrijk om wat meer aandacht te schenken aan zonbescherming. De Suncover is een milde zonnebrandcreme met veilige filters. In de volgende blog kun je wat meer lezen over de verschillende producten die geschikt zijn. https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-babyhuidverzorging/

 • Dany Willems januari 16, 2019 (08:38)

  Hoi Jetske,

  Ik kan nergens een combinatiepreparaat van astaxanthine met omega 3-vetzuren vinden, ik heb voornamelijk gezocht op solgar en orthica, zou jij mij de exacte naam van het supplement kunnen geven.

  Met vriendelijk groet
  Dany

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 25, 2019 (11:56)

   Hoi Dany,
   Het merk Minami heeft een combinatiepreparaat met de naam de VeganDHA.

   • Eline januari 31, 2019 (17:53)

    Hoi Jetske,

    U had het over een combinatiepreparaat met 5 mg astaxanthine, maar zover ik kan zien bevat dit combinatiepreparaat maar 0,75 mg astaxanthine. Weet u toevallig hoe dit zit?

    Groetjes Eline

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee februari 14, 2019 (13:31)

     Hoi Eline,
     Dat klopt inderdaad, zelf gebruik ik ook soms nog los van Solgar, die is hoger gedoseerd. Maar let op, wat ik ook in de blog probeerde uit te leggen, je kant niet zomaar alle supplementen ongelimiteerd en zonder nadelen innemen. Zo kan een heel hoge dosis bètacaroteen (astaxanthine is een caretonoïde ook natuurlijk) bij rokers juist het risico op longkanker verhogen…

 • Martine Munnik januari 15, 2019 (23:46)

  Beste Jetske,

  Leuk en interessant dat het hier gaat over oude kennis uit oude culturen. Zelf ben ik behoorlijk geïnteresseerd in de Ayurvedische huidverzorging. Niet dat ik daar veel vanaf weet overigens! Maar ik stuitte op “Shata dhauta ghritha”, oftewel 100 x gewassen ghee. De ghee wordt in een koperen kom gemixed met water, steeds wordt na ong. 5 minuten het water eruit geperst en wordt het proces herhaald (en dat dus 100x). Ik heb begrepen dat het koper zorgt voor een snellere splitsing van de ghee- deeltjes en dat belangrijke essentiële vetzuren hierbij vrijkomen. Doordat de deeltjes heel erg klein worden kunnen deze doordringen tot in de lederhuid en de huid dus vanuit heel diep hydrateren.
  Er is ook een wetenschappelijke studie naar gedaan, en de conclusie hiervan was, dat 100 x gewassen ghee het basisingrediënt van elke moisturizer zou moeten zijn. Ik ben maar een leek en kan dus de betrouwbaarheid van het onderzoek niet beoordelen, maar al met al is dit wel een eeuwenoude, beproefde manier van huidverzorging. Ook geschikt voor het behandelen van brandwonden, etc.
  Heb jij hier weleens van gehoord?

  Met vriendelijke groet,

  Martine

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 25, 2019 (09:48)

   Hoi Martine,
   Wat ontzettend interessant, hier zal ik mij binnenkort eens in gaan verdiepen ☺ Bedankt voor je leuke reactie!

 • Shannon januari 15, 2019 (21:54)

  Hi Jetske, wat een interessant artikel weer! ?
  Wanneer is de productie van voedingssupplementen/nutricosmetics te lang geleden? Ik heb hier nooit bij stil gestaan en ga er zeker nu op letten!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 25, 2019 (11:58)

   Hoi Shannon, Ik wil je adviseren om de houdbaarheidsdatum in de gaten te houden en supplementen op een droge koele plaats te bewaren. Daarnaast kun je op de geur letten 😉

 • Saskia januari 15, 2019 (19:34)

  Hi Jetske,
  Weet niet of dit de juiste plek is voor mijn vraag maar mijn dochter is ooit tegen de punt van de verwarming gevallen en heeft nu nog steeds een litteken, soort klein putje, op haar voorhoofd. Heb jij misschien tips hoe je dit kan verminderen?
  Bedankt voor je reactie.
  Saskia

 • Nathalie januari 8, 2019 (10:34)

  Hallo Jetske,
  Als ik zou willen laten testen of ik tekorten heb, bij wie kan ik dit dan het beste doen?
  Bedankt voor je reactie.
  Nathalie

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 10, 2019 (13:45)

   Hoi Nathalie,
   Je kunt hiervoor het beste een afspraak maken met je huisarts.

 • Carla januari 4, 2019 (12:14)

  Dag Jetske,

  Ken jij de thermage behandeling en is dit nu wel of niet een goed alternatief voor fillers en botox bij een ‘zakkende’ huid?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 10, 2019 (14:05)

   Hoi Carla,
   Ik heb geen ervaring met deze behandeling daarom kan ik je hierin helaas niet adviseren. Je zou nog eens kunnen informeren bij een huidtherapeut die werkt onder supervisie van een arts. Zij kan kijken of de huid geschikt is voor een behandeling met de gefractioneerde laser en/of peeling.

 • Jeannine december 30, 2018 (17:19)

  Hoi Jetske,
  Welke advieseer je voor huid haar en nagels van welk merk.Graag een adviesFijne jaarwisseling.

  Gr j

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 3, 2019 (09:38)

   Hoi Jeannine,
   Ik gebruik zelf de merken van Solgar en Orthica.

 • Veerle december 21, 2018 (21:56)

  Hoi Jetske,
  Hoe verzorg je (kleinere) brandwonden het beste?

  Groetjes,
  Veerle

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 4, 2019 (13:50)

   Hoi Veerle,
   Zodra de wond dicht is adviseer ik je gebruik te maken van siliconenpleisters.

   • Veerle januari 8, 2019 (19:20)

    Bedankt Jetske.
    En voor de wond dicht is? Bij ‘gewone’ wondjes gebruik ik dan altijd vaseline.
    Is dat ook bij brandwondjes de beste behandeling?

 • Jeannine december 21, 2018 (14:31)

  Hoi Jetske,
  Welk supplement is goed voor huid,haren,nagels.Kun jij hierin een goed advies geven.

  Gr j

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 28, 2018 (13:05)

   Hoi,
   Voor huid, haar en nagels adviseer ik een multipreparaat vitamine B te nemen.

 • Nicole december 21, 2018 (11:22)

  Dag Jetske,

  Ik slik ook elke dag D3, Chlorella, probiotica en Teunisbloemolie en zorg er als eerste voor dat ik gezond eet. Ik drink elke dag ook matcha thee en kruiden thee. Ik weet niet of dit voordeel heeft voor je huid, maar ik vaar er kwa gezondheid goed bij. Ik probeer altijd goed uit te zoeken wat gezond is en wat niet. Blijf kritisch en probeer je niet te laten verleiden door allerlei claims. Soms zie je door het bos de bomen niet meer. Ik probeer dan altijd mijn Hollandse nuchterheid te laten spreken.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 28, 2018 (12:47)

   Hoi Nicole, dat klinkt erg goed 😉

 • Nadine december 21, 2018 (07:55)

  Hoi Jetske,

  Zou jij kunnen aangeven van welke merken jij de supplementen slikt en ook welke hoeveelheid?

  Alvast bedankt.

  Groetjes, Nadine

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 28, 2018 (12:44)

   Hoi Nadine,

   Supplementen die ik dagelijks neem zijn vitamine D, probiotica, magnesium, een multipreparaat vitamine B en in de zomermaanden vaak een combinatiepreparaat van 5 mg astaxanthine met omega 3-vetzuren.
   Merken die ik gebruik zijn bijvoorbeeld Orthica en Solgar.

   • Nadine december 29, 2018 (15:58)

    Dank je Jetske! Mag ik vragen van welk merk je het multipreparaat vitamine B gebruikt?

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee januari 3, 2019 (09:33)

     Hoi Nadine,
     Merken die ik zelf gebruik zijn Orthica en Solgar 🙂

     • Nadine januari 28, 2019 (09:05)

      Hoi Jetske,

      Dank je wel weer 🙂 Welk merk vind je beter of wissel je dan af?

      Groetjes, Nadine

     • author-avatar
      dr. Jetske Ultee januari 29, 2019 (11:05)

      Hoi Nadine,
      Ik wissel dan inderdaad af 🙂

     • Anne februari 14, 2019 (21:31)

      Hallo Jetske,

      Mag ik vragen welke combinatiepreparaat van 5 mg astaxanthine met omega 3-vetzuren je gebruikt?

      Bedankt en vriendelijke groet,
      Anne

     • author-avatar
      dr. Jetske Ultee februari 15, 2019 (14:38)

      Hoi Anne,
      In mijn bovenstaande reactie aan Eline kun je mijn advies hierover vinden 😉

   • Katrien december 29, 2018 (17:09)

    Hoi Jetske,

    Heel interessant allemaal!
    Mag ik ook nog vragen waarvoor een multipreparaat vitamine B juist goed is?

    Groetjes,
    Katrien

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee januari 4, 2019 (08:38)

     Hoi Katrien,
     Een multipreparaat vitamine B is goed voor huid, haren en nagels.

     • Katrien januari 11, 2019 (20:10)

      Dank je, dan weet ik dat ook weer 🙂
      Astaxanthine neem ik trouwens ook, maar niet enkel in de zomermaanden. Zijn er nadelen aan het blijven doornemen van astaxanthine buiten de zomermaanden?

     • author-avatar
      dr. Jetske Ultee februari 12, 2019 (12:29)

      Nee hoor, in principe geen nadelen. Maar wat ik ook in de blog probeerde duidelijk te maken, bedenk dat niet alle supplementen ongelimiteerd en zonder nadelen kunnen worden ingenomen. Zo kan een heel hoge dosis bètacaroteen (astaxanthine is ook een carotenoïden) bij rokers juist het risico op longkanker verhogen. Voor mij gaat het er in de zomer om dat ik dan extra antioxidanten binnen krijg om te helpen beschermen tegen de zon. In principe probeer ik verder alle belangrijke voedingsstoffen uit mijn dagelijkse voeding te halen.

   • Sandra januari 4, 2019 (11:19)

    Hoi Jetske,

    Gebruik je voor wat betreft magnesium de Orthica Magnesium 400 mg tabletten?

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee januari 10, 2019 (15:06)

     Hoi Sandra, dat klopt 🙂

     • Johan Bolhuis, arts januari 18, 2019 (10:01)

      Hoi Jetske, De Orthica Magnesium 400, bevat voor een groot deel magnesium als magnesiumoxide. Daar neem je maar 4% van op. Het is dus vooral een laxeermiddel. Magnesiumcitraat of magnesiumbisglycinaat of magnesium-l-threonaat zijn veel beter opneembare vormen.

     • author-avatar
      dr. Jetske Ultee januari 28, 2019 (12:11)

      Dankjewel! Ik ga je advies opvolgen.

     • Sandra mei 28, 2019 (09:09)

      Hoi Jetske,

      Heb je inmiddels al een nieuw magnesiumproduct gevonden dat je nu gebruikt? Zo ja, welk product is dat?

     • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 11, 2019 (09:34)

      Nog niet!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!