• shampoo

Wat zit er in een goede shampoo?

Iris Apfel had gelijk. Met een paar goeie hakken en ‘great hair’ kan je de wereld aan! Maar hoewel het uitkiezen van een mooi paar schoenen nog wel te doen is,  is het bemachtigen van ’great hair’ een heel andere kwestie. Hoe kan het toch dat je haar altijd ab fab zit net voor het douchen, zwemmen of tijdens dat weekend op de bank, maar echt nooit op die belangrijke dag … Gelukkig heb ik inmiddels wel een heleboel trucjes om mijn haar zo mooi en glanzend mogelijk te krijgen en die deel ik graag met jou. Omdat er over haarverzorging heel veel te vertellen is, begin ik met shampoo.

Shampoo moet meer doen dan reinigen

Tot 1930 werd er nog gewone zeep gebruikt voor het reinigen van het haar. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde voor dof haar en een geïrriteerde hoofdhuid.

De eerste echte shampoos kwamen pas op de markt toen de synthetische zepen ontwikkeld werden. Het gebruik van een shampoo is bedoeld voor het verwijderen van talg, zweet, dode huidcellen, stylingproducten en vuil van de hoofdhuid. Een shampoo ontwikkelen die alleen reinigt is zo gemaakt, maar die geeft je het haar van een vogelverschrikker. Je haar wordt weliswaar schoon maar ook dof, stug en is moeilijk in model te brengen. We willen dus niet alleen mooi haar, maar het liefst ook volumineus, glanzend en veerkrachtig haar. En ja, dat hebben de shampoo-fabrikanten begrepen.

Voor elk haartype en iedere haarwens is tegenwoordig wel een shampoo te vinden. Maar wat zit er in een goede shampoo en waar moet je nu precies op letten bij de keuze van een product? Dan moet je eerst iets meer weten over hoe je haren zijn opgebouwd.

Het beschermde laagje haarschubben

Haren worden aan de buitenkant beschermd door haarschubben. Dit is een laagje van overlappende haarcellen die als een soort dakpannetjes over elkaar liggen. Wanneer de haarschubben niet beschadigd zijn, liggen ze perfect over elkaar heen en voelt het haar zacht en glad aan. Door te veel föhnen, krullen, kammen of het gebruik van agressieve haarproducten maak je dit beschermende laagje kapot en krijg je dof, droog, pluizig haar met gespleten punten.

Als je je haar mooi wilt houden dan is het dus essentieel om te zorgen dat dit laagje intact blijft of na beschadiging kunstmatig weer wordt aangevuld. En dat is dan ook de kracht van een goede shampoo. De perfecte shampoo verwijdert het talg en vuil van de hoofdhuid en wat er vervolgens in het haar terecht is gekomen, maar irriteert de hoofdhuid niet en zorgt dat het beschermende laagje om de haar mooi intact blijft of zelfs versterkt wordt.

Om een goede shampoo uit te kunnen kiezen moet je niet alleen je eigen haar goed bestuderen maar vervolgens ook de INCI-lijst. En dat laatste valt niet mee … Ik help je een handje.

Deze ingrediënten zitten in je shampoo

Welke ingrediënten kun je tegenkomen in shampoo?

  • Wasstoffen
  • Verdikkingsmiddelen
  • Bewaarmiddelen/parabenen
  • Kleurstoffen
  • Geurstoffen
  • Ontharders
  • Conditionerende stoffen
  • Proteïnes
  • Actieve ingrediënten als vitamines en cafeïne
  • Behandelstoffen als salicylzuur, urea, ketoconazol

 

Wasstoffen

Sulfaten, SLS en SLES

Zoals de naam al een beetje zegt verwijderen wasstoffen (of surfactants) vuil en vet van de hoofdhuid en de haren. De sterkst reinigende wasstof is Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Maar van alle wasstoffen geeft deze misschien wel het meest irritatie. Hoewel dat ook afhankelijk is van hoe het ingrediënt verwerkt is in de shampoo/formulering. Sodium Lauryl Sulfate moet je trouwens niet verwarren met Sodium Laureth Sulfate (SLES), dat ingrediënt is namelijk een stuk milder. Waar vroeger vooral Sodium Lauryl Sulfate werd gebruikt zie je de laatste jaren nu Sodium Laureth Sulfate.

De sulfaten worden vaak gebruikt in shampoos omdat ze goed reinigen en lekker schuimen. Maar er zijn ook mildere wasstoffen. Vaak zijn die alleen wat minder goed in het reinigen van het haar. Ook schuimen ze minder. Het is afhankelijk van jouw haar en hoofdhuid of een shampoo met alleen milde wasstoffen genoeg is. Bij droger of krullend haar zal dit sneller het geval zijn dan bij vetter haar.
Wanneer je veel haarproducten gebruikt is het goed om je haar regelmatig te wassen met een shampoo met Sodium Laureth Sulfate.

Mildere wasstoffen

Voorbeelden van mildere wasstoffen  zijn Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Decyl Glucoside, Sodium Cocoyl Isethionate en Cocamide MIPA. Maar er zijn er echt nog veel meer.
In wordt vaak gebruik van erg milde wasstoffen zoals Cocamidopropyl Betaine en Decyl Glucoside. Deze stoffen zijn mild en irriteren de oogjes wat minder snel. Babyshampoos zijn overigens ook een goede keuze voor fijn haar.

Nog een belangrijke tip: om je haar zo min mogelijk te ontvetten en te beschadigen is het belangrijk dat je je shampoo vooral op de hoofdhuid gebruikt en dat je pas bij het uitspoelen de haren zelf wast. Doe dat vooral wanneer je sterk reinigende shampoos gebruikt.

Verdikkingsmiddelen

Verdikkingsmiddelen zoals Sodium Chloride (keukenzout) worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat de shampoo niet gelijk uit de fles loopt en dat de shampoo makkelijker te verdelen is over de hoofdhuid en het haar. Benieuwd hoe zout als verdikkingsmiddel werkt? Daar lees je in deze blog meer over.

Bewaarmiddelen of parabenen

Bewaarmiddelen zitten in elke shampoo, zelfs in de zogenaamde conserveringsmiddelenvrije shampoos. Die claim mag eigenlijk ook helemaal niet meer gemaakt worden. Wil je weten waarom? Dat lees je in deze blog.

Het is trouwens ook maar goed dat er bewaarmiddelen in shampoos zitten. Anders zou je product in no time in een gevaarlijk goedje vol schimmels en bacteriën veranderen. Een aantal bewaarmiddelen gebruik ik zelf liever niet, omdat die meer kans geven op irritatie of een allergische huidreactie. Het gaat dan vooral om Methylisothiazolinone, Diazolidinyl Urea en Triethanolamine. Quaternium 15 is in de EU inmiddels verboden, maar let hier wel op bij aanschaf van een product in bijvoorbeeld de VS; daar gelden namelijk andere regels.

 Kleurstoffen

Kleurstoffen hebben vaak niet heel veel nut. Maar zijn vooral bedoeld om het product aantrekkelijk te maken. Hetzelfde geldt voor zogenoemde pearlizing agents. Deze stoffen zorgen voor een mooie glinstering of ze maken de shampoo meer milky waardoor het lijkt dat deze meer voedend is. Een uitzondering zijn trouwens de colour correting shampoos. Deze bevatten kleurstoffen om het haar minder geel of oranje te maken. De kleuren die daarvoor worden gebruikt zijn paars en blauw. Deze staan namelijk precies tegenover geel en oranje op het kleurwiel, waardoor het geel en oranje minder zichtbaar is.

Geurstoffen

Als laatste hebben we nog de geurstoffen. Ik snap dat het heel aantrekkelijk is om voor een shampoo te kiezen met een lekker geurtje. Over het algemeen raad ik producten met parfum af, en er zijn ook genoeg shampoos te krijgen zonder parfum. Maar omdat je dit product zo snel van je hoofdhuid afwast vind ik het wat minder erg. Heb je nu een heel erg gevoelige huid,dan is het alsnog slim om voor een parfumvrije shampoo te kiezen.

Ontharders:

Ingrediënten als Sodium EDTA of Tetrasodium Glutamate Diacetate zijn zogenoemde chelating agents. Deze stofjes binden aan ionen uit het water (zoals magnesium en calcium), waardoor deze inactief worden en het product beter gaat schuimen met water. Ontharders zorgen er daarnaast voor dat het product beschermd wordt tegen een verandering van onder andere de pH en textuur. En soms worden deze stoffen gebruikt als een booster voor het conserveringssysteem.

Conditioners

Van alleen reinigen wordt het haar dof en stug. Daarom zijn conditionerende ingrediënten toegevoegd; die maken het haar weer glad, glanzend en voorkomen dat je haar statisch wordt. Meestal zijn dit oliën en siliconen. Ook zie je vaak glycerine en panthenol terug op de ingrediëntenlijst. Dit zijn stofjes die ervoor zorgen dat water naar het haar toegetrokken wordt.

Dat siliconen je haren zouden verstikken is een fabeltje. Haren leven immers niet. Wel kan je haar er wat zwaarder door worden, maar dat is eigenlijk bij alle olie-achtige stoffen.

Lees hier mijn productadvies voor conditioners.

Proteïnes

Ook proteïnes worden vaak gebruikt in shampoos en conditioners. En hoewel ze het haar niet echt kunnen ‘repareren’, kunnen ze wel een mooi laagje om het haar vormen en beschermen. Voorbeelden zijn Hydrolyzed Wheat Protein of Hydrolyzed Keratin..

Actieve ingrediënten als vitamines of cafeïne

Wat je dan nog tot slot kunt aantreffen op de ingrediëntenlijst zijn actieve ingrediënten. Hiermee kunnen de shampoos zich onderling onderscheiden. Deze actieve stoffen kunnen vitamines zijn, maar ook diamant of cafeïne. In de meeste gevallen hebben deze toevoegingen weinig zin, je haren zijn immers dood en bovendien spoel je shampoo weer uit voordat de werkzame stoffen in je hoofdhuid kunnen doordringen. Zonde van het geld dus!

 

Salicylzuur, urea, ketoconazol bij roos en eczeem

Als je last hebt van roos, psoriasis of seborroïsch eczeem dan is de toevoeging van salicylzuur, urea, ketoconazol of piroctone olamine wel nuttig.

 

Dus welke shampoo kun je nu het beste kopen?

Nu wil je natuurlijk vooral graag weten welke producten je dan moet kopen. In deze blog vind je mijn productadvies.

Tot slot nog even een vraag die ik heel vaak krijg. Kappersproducten zijn vaak duurder dan de producten in de supermarkt of drogist,  zijn ze dan ook echt veel beter? Zeker niet altijd! Vaak bevatten ze zelfs dezelfde ingrediënten . Neemt overigens niet weg dat jouw kapper wel een hele fijne shampoo kan hebben staan die niet in de winkel te koop is! Gebruik ook vooral wat fijn voelt en werkt voor je!

Groetjes, Jetske

 

 

 

53 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Indie november 17, 2022 (10:29)

    Heee,

    Excuus voor de spam, maar je blog bevat super veel informatie waar ik tenminste iets aan heb…

    Even ter informatie over de mildere wasstoffen, ik zie dat er vaak Sodium Lauroyl Methyl in zit. Zelf weet ik niet helemaal zeker of dat wel goed past bij mijn haarverzorging. Heb je hier een alternatief voor?

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 18, 2022 (09:14)

      Hoi Indie,

      Geen probleem, je kunt altijd terecht met je vragen. Waar komen je twijfels over Sodium Lauroyl Methyl Isethionate vandaan?

  • Mirjam juni 2, 2022 (12:17)

    Hoi Jetske,

    Ik ben benieuwd wat je van de ingrediënten van onderstaande shampoo en conditioner vindt. Zouden deze producten goed zijn voor fijn, steil haar?:

    Shampoo:
    Aqua, Coco-Glucoside, Sodium Coco- Sulfate, Sodium Chloride, Glyceryl Oleate, Poly- quaternium-39, Panthenol, Maris Sal, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Tetrasodium Iminodi- succinate, Citric Acid, Lactic Acid.

    Conditioner:
    Aqua, Cetyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Glycerin, Phenoxyethanol, Panthenol, Di-C12-18 Alkyl Dimonium Chloride, Propylene Glycol, Isopropyl Alcohol, Ethylhexylglycerin, Lactic Acid, Citric Acid.

    Alvast bedankt!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 13, 2022 (09:26)

      Hoi Mirjam,

      De ingrediënten zijn in ieder geval prima. Ik vermoed dat het ook een prima shampoo is voor fijn en stijl haar. Mocht je een vrij vette hoofdhuid hebben kan het zijn dat de wasstoffen net niet helemaal goed genoeg hun werk kunnen doen. Het blijft daarom ook met shampoo uitproberen wat bij je past.

  • Nadine mei 10, 2022 (11:12)

    Dag Jetske,

    Ik ben erg benieuwd welke producten jij voor je haar gebruikt om het glanzend te krijgen? Dan bedoel ik shampoo, conditioner en of eventuele oliën?

    Groetjes, Nadine

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee mei 19, 2022 (12:10)

      Hoi Nadine,

      Ik gebruik graag producten van het merk Rahua en kokosolie.

      • Michele juni 21, 2022 (18:15)

        Hallo Jetske,

        Welke lijn/producten van Rahua gebruik je het beste voor een gevoelige hoofdhuid en heel droog beschadigd haar?

        • author-avatar
          dr. Jetske Ultee juni 23, 2022 (13:18)

          Hoi Michele,

          Dan zou je de hydration lijn eens kunnen proberen.

  • Lydia januari 28, 2015 (14:52)

    Zojuist lees ik dit pas. Ik gebruik nu al een tijdje, elke keer, de Nature Babycare. Ook omdat hij in de lijst van aanbevolen babyshampoos staat.

    Heb inderdaad een droge hoofdhuid maar dacht: als hij in de lijst staat dan moet hij goed zijn…

  • Charlotte november 17, 2014 (14:01)

    Beste Jetske,

    Ik zie net dat in de “Nature Babycare” shampoo “Disodium Laureth Sulfosuccinate” zit.

    Alle ingrediënten: Aqua, Cocamidopropyl Betaine en Disodium Laureth Sulfosuccinate, Glycerin, Sodium Coco-Sulfate, Sodium Chloride, Stearamidopropyl Morpholine Lactate, Phenoxyethanol en Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Citric Acid.

    Deze raadt jij echter aan bij de babyproducten. Is dit een van de “Sulfosuccinaten” waar je het in je blog over hebt? Zo ja, wanneer kan ik deze shampoo gebruiken? Je zegt dat je een shampoo met “sulfosuccinaten” alleen kunt gebruiken als het strikt noodzakelijk is…..

    Ik hoor graag van je!

    Groetjes Charlotte

    • author-avatar
      Jetske januari 7, 2015 (14:00)

      Beste Charlotte,

      Dit product kan je een keer gebruiken bij heel vet haar. De overige dagen kan je een milde shampoo gebruiken.

      Groetjes Jetske

  • Marielle november 15, 2014 (13:21)

    wat bij mij goed helpt tegen roos is bij de hoeveelheid shampoo die je gaat gebruiken om je haar mee te wassen honing bij doen. Dit heb ik ook gedaan bij mijn hond die veel last had van roos en hierdoor zal de roos sterk verminderen.

    • Charlotte november 17, 2014 (13:45)

      bedankt voor de tip!

  • Charlotte november 14, 2014 (15:53)

    Beste Jetske,

    Wat vind je van deze shampoos en conditioners? Zelf heb ik fijn haar dat snel vet wordt (ik was mijn haar ongeveer 2 á 3 keer per week). Ik gebruik de shampoo van “Nature Babycare”, maar ben nog op zoek naar een goede ongeparfumeerde conditioner. Ik gebruik momenteel kokosolie als masker en leave-in, daar wordt mijn haar zacht van en beter doorkambaar.

    Conditioners:

    Bare Unscented Detangler van John Masters Ingrediënten:

    Aloe barbadensis (aloe vera leaf juice) gel,* aqua (water), behentrimonium methosulfate, cetearyl alcohol, panthenol, hydrolyzed soy protein, sorbitol, simmondsia chinensis (jojoba) seed oil,* cocos nucifera (coconut) oil,* hyaluronic acid(hyaluronzuur), helianthus annuus (sunflower) seed oil,* sulfur, linum usitatissimum (flaxseed) seed oil,* borago officinalis (borage) seed oil,* soy lecithin(emulgator), soy tocopherols(vitamine E), citric acid, arnica montana (arnica) flower extract,* camellia sinensis (white tea) leaf extract,* chamomilla recutica (chamomile) flower extract,* calendula officinalis (calendula) flower extract,* equisetum hiemale (horsetail) leaf/stem extract,* foeniculum vulgare (fennel) seed extract,* potassium sorbate, sodium benzoate

    Dr. Baumann Conditioner Ingrediënten:

    Water, Oleum Macadamiae, Butylene Glycol, Glyceryl Stearate(and)Ceteareth-20, Stearyl Alcohol, Panthenol, Urea, DL-alpha-Tocopheryl Acetate, Polyquaternium-24

    PHB extra mild natural conditioner Unscented Ingrediënten:

    Aqua, Cetearylalcohol, Betaine, Coco-glucoside, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Helianthus annuus (Organic Zonnebloem), Cocos nucifera (Organic Coconut Oil) , Simmondsia Chinensis (biologische jojoba), Aloe Barbadensis(Organic Aloe Vera) Leaf Juice Powder, xanthaangom, Phenoxyethanol, citroenzuur, melkzuur, benzoëzuur, dehydroazijnzuur, tocoferol

    Zarqua heeft ook een ongeparfumeerde conditioner: “Zarqua Balancing Treatment Conditioner”, daarvan heb ik de ingrediëntenlijst niet kunnen vinden.

    Shampoos:

    Traay shampoo neutraal Ingrediënten: Aqua, sodium coco sulfate, coco glucoside, sodium chloride, glycerin, glyceryl oleate, potassium sorbate*, salicylic acid*, citric acid

    Hoe denk je over Sodium Coco Sulfate?

    PHB Ethical Beauty Unscented shampoo Ingrediënten: Aqua, Kalium Cocoate, kaliumoleaat, Lauryl Betaine, Aloe Barbadensis (Organic Aloe Vera) Leaf Juice Powder, plantaardige Glycerine, Benzyl Alcohol, Potassium Palm, Kernelate, Palm Kernel Acid, Decylglucoside, Kaliumcitraat

    Dr. Baumann shampoo Ingrediënten: Water, MIPA Laureth Sulfat(and)lauryl glucose, Butylene Glycol, Sucrose Cocoate, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Glycol Distearate(and)Steareth-4, Urea, Sodium Chloride, DL-Tocopheryl Acetate, Linoleamide DEA, Extr. Urticae e Fol, Polyquaternium-24, Oleum Chamomillae e Flor

    Mijn vriend heeft heel veel last van roos en heeft nooit vet haar. Welke shampoo en conditioner zou je hem aanraden?

    Alvast bedankt voor je reactie! Ik ben heel benieuwd welke producten je aan raadt!

    Groetjes Charlotte

  • Myriam november 3, 2014 (22:18)

    wanneer komt deel 2? Ik ben zo benieuwd!!!!!!!

    • author-avatar
      Jetske december 9, 2014 (15:00)

      Sorry Myriam, ik heb helaas nog geen exacte datum! In ieder geval fijn dat je zo enthousiast bent :-)!

      Groetjes Jetske      

  • Marielle november 3, 2014 (18:21)

    ik had een vraag. Is het normaal dat je je producten niet kan kopen via PayPal?

    • author-avatar
      Jetske december 9, 2014 (15:00)

      Beste Marielle,

      Helaas begrijp ik je vraag niet goed. Paypal is een betalingsmogelijkheid, geen webshop. Mocht je problemen ondervinden op onze website (www.uncover-skincare.nl) dan kan je even contact opnemen met een van mijn collega s via uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.

      Groetjes Jetske

  • ellen november 1, 2014 (17:31)

    Leuk onderwerp! ..

    ik gebruik mediceuticals egt een top shampo

    ben er erg blij mee . Ook voor huid problemen zijn er shampoos

    ook heb ik een soord pasta voor op me hoofdhuid wat ik erbij doe. Moet ik even laten intrekken en dan uitspoelen egt top spul. Schuimt totaal niet!

    Groetjes ellen

  • Brenda oktober 24, 2014 (08:05)

    http://www.hairfairforum.be/

    @Jackie en de rest van het forum; op de site van het hairfair forum staan heel veel interessante dingen en heel veel informatie over (lang) haar. Ook over de verschillende soorten shampoo s en hoe mensen daarop reageren. Ik weet van de Yes to shampoo s dat ze eerst goed waren maar dat ze in een nieuwere versie iets hebben toegevoegd (volgens mij siliconen) waardoor het niet meer voor ieder haar lekker is. Het is ook voor jezelf goed kijken hoe je haar en hoofdhoofd op de shampoo reageert. De een houdt wel van siliconen in zijn haar en de ander bijvoorbeeld niet.

  • Jackie oktober 23, 2014 (12:01)

    Heel erg bedank voor deze artikel. Mijn probleem is pluizig haar . Tot nu toe kan ik niets vinden. Ben benieuwd naar je volgende artikel. Ik zag bij tuinen de yes to shampoos free of petroleum en SLS,parabenen free. Elke keer dat ik aan een kapper vraag, ze weten ook niet en ze proberen je iets te verkopen van hun winkel. Ik word echt depressief van.

    • Mariska van der Vet november 6, 2014 (20:05)

      Hoi Jackie,

      Heb je al eens de produkten van CHI geprobeerd?

  • Mariska oktober 22, 2014 (21:06)

    Ik heb erg fijn haar wat bij de haarwortels snel vet wordt en bij de haarpunten juist snel droog wordt. Sinds een paar maanden ben ik overgestapt op het wassen van mijn haren met klei en ik merk dat mijn haren minder snel vet worden en mijn hoofdhuid tegelijkertijd beter aanvoelt. Waar ik eerst mijn haren elke dag moest wassen, was ik mijn haren nu twee keer per week. Op de laatste dag voor de wasbeurt begint mijn haar vet te worden, maar dan strooi ik wat maizena in mijn haar en kam dat heel goed uit met een borstel met zwijnenhaar. Maizena zit namelijk ook in droogshampoos en je hebt dan geen last van een vies parfum.

    • Daphne oktober 22, 2014 (22:30)

      @ Mariska,

      Wat leuk dat jij die ervaringen hier met ons deelt. Ik heb hetzelfde probleem met mijn haar.

      Waar koop je klei om je haar mee te kunnen wassen? En wordt het haar dan wel goed schoon? Hoe gebruik je het precies?

      Alvast bedankt voor het delen van je verdere ervaringen hier!

  • Saskia oktober 21, 2014 (21:05)

    Hoi Jetske, deze blog komt als geroepen, want ik zit inderdaad weer eens met mijn handen in het haar. Heb regelmatig last van seborrhois eczeem en een jeukende hoofdhuid en heb nog steeds geen geschikte shampoo gevonden. Als ik een sterk reinigende shampoo gebruik wordt mijn huid heel gevoelig en speelt het eczeem op, als ik een milde reiniging gebruik wordt mijn haar en hoofdhuid te snel vet (op dag 2 dan veel jeuk) en speelt het eczeem ook op. Het is gewoon nooit goed. Heb jij daarvoor nog tips? Verder gebruik ik vaak een shampoos met Piroctone Olamine als actieve stof, jij noemt die niet, is deze stof minder goed dan bv Zink, Sulfide of Ketoconazole?

  • aline van Eyseren oktober 21, 2014 (08:46)

    Hoi Jetkske, zoals iedereen een jaar geleden op zoek gegaan naar een fijne shampoo en ik ben na heel lang zoeken uitgekomen bij: Green People, Aloe Vera shampoo, ingredienten: AQUA (SPRING WATER), GLYCERIN (VEGETABLE DERIVED), DECYL GLUCOSIDE (DERIVED FROM CORN), COCAMIDOPROPYL BETAINE (DERIVED FROM COCONUT), COCAMIDOPROPYL BETAINAMIDE MEA CHLORIDE (DERIVED FROM COCONUT), ALOE BARBADENSIS (ALOE VERA) LEAF JUICE POWDER*, OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL*, AROMA [LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (LAVENDER) HERB OIL*^, LAVANDULA HYBRIDA (LAVANDIN) HERB OIL*], LINALOOL*. *ORGANIC INGREDIENTS, ^FAIRLY TRADED

    Is dit een goed shampoo? Of zie jij hier slechte dingen tss staan?

    mvg, Aline, oh ja en ik ben erg benieuwd naar de shampoo s die jij fijn vindt.

    • Floor oktober 23, 2014 (09:33)

      Hoi Aline,

      Ik zoek ook al heel lang naar een geschikte shampoo voor fijn haar / snel vet / gevoelige hoofdhuid.

      Die shampoo van Green People kende ik nog niet, maar ziet er wel goed uit qua ingrediënten (op misschien de lavendelolie na)

      Weet jouw haartype niet, maar denk je dat ie geschikt is voor het fijn, snel vet haar en gevoelige hoofdhuid?

      Bvd, groetjes Floor

      • aline van Eyseren oktober 27, 2014 (09:09)

        Hoi Floor, had je berichtje nog niet gezien, ik heb heel fijn haar en een super gevoelige/eczeem huid, je kunt de shampoo kopen via naturisimo, hij kost 14€ en gaat super lang mee, green people heeft ook een website, 10% van de opbrengsten gaat naar een goed doel en Kate Moss gebruikt deze shampoo ook.

        Ik vind het een hele zachte shampoo, ik was mijn haar om de dag en hij schuimt enorm. Green People is ontwikkeld voor mensen met gevoelige huid, dus ik hoop dat Jetske het ook een goed merk vindt:-)

        • Floor oktober 27, 2014 (15:13)

          Dankjewel voor je hulp Aline!

          Ik wacht even Jetske s shampoo suggesties af maar zal deze in ieder geval in gedachte houden 🙂

    • Floor oktober 23, 2014 (09:39)

      Hoi Aline,

      Ik ben zelf ook al heel lang op zoek naar een geschikte shampoo voor mijn haar: fijn / snel vet / gevoelige hoofdhuid.

      Die shampoo van Green People kende ik nog niet, maar de ingrediënten lijst ziet er wel goed uit (op misschien de lavendelolie na)

      Weet jouw haartype niet, maar ik zoek een milde shampoo die mijn haar niet te snel vet maakt, mijn hoofdhuid rustig houdt en liefst ook nog voor wat volume zorgt.. Kun jij me zeggen hoe dat bij jou is?

      Bvd, groetjes Floor

    • author-avatar
      Jetske november 19, 2014 (15:45)

      Beste Aline,

      Het product ziet er prima uit!

      Groetjes Jetske

      • Judith september 7, 2022 (06:02)

        En de parfumvrije conditioner van Green People, wat vind je daarvan, Jetske? Ingrediënten: AQUA (PURE WATER), CETEARYL ALCOHOL (EMULSIFYING PLANT WAX), OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL*, CETRIMONIUM CHLORIDE (CONDITIONING AGENT), HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL*, ALOE BARBADENSIS (ALOE VERA) LEAF JUICE POWDER*, HYDROLYSED QUINOA, HYDROLYSED YEAST PROTEIN, GLYCERIN, LEVULINIC ACID (PLANT DERIVED), CITRIC ACID, BENZYL ALCOHOL, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE

        • author-avatar
          dr. Jetske Ultee september 8, 2022 (10:09)

          Hoi Judith,

          Dit product ziet er mild uit, benzyl alcohol valt alleen wel onder de geurstoffen.

  • danielle grey oktober 20, 2014 (20:54)

    Beste Jetske,

    Ik gebruik altijd deze shampoo van dr Organic

    http://www.detuinen.nl/dr-organic-moroccan-argan-oil-shampoo.html/

    Dit is de INCI lijst:

    Ingredients:

    Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Cocamidopropyl betaine, Sodium cocoamphoacetate, Sodium lauroyl sarcosinate, Coco glucoside, Glyceryl oleate, Palmitamidopropyltrimonium chloride, Glycerin, Caprylyl/Capryl glucoside, Argania spinosa (Argan) oil, Citrus aurantium dulcis, Eugenia caryophyllus (Clove) leaf oil, Pelargonium graveolens (Geranium) oil, Citrus lemon peel oil, Pogostemon cablin (Patchouli) oil, Cinnamomum zeylanicum (Cinnamon) leaf oil, Aniba rosaeodora (Rosewood) oil, Mentha arvensis herb oil, Citrus nobilis (Mandarin) peel oil, Vanilla planifolia (Vanilla) fruit extract, Mentha spicata herb oil, Kigelia Africana fruit extract, Hibiscus sabdariffa flower extract, Adansonia digitata fruit extract, Sorbitan sesquicaprylate, Sodium hydroxymethylglycinate, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid, Citric acid, Limonene, Eugenol, Linalool.

    Dr Organic producten zijn:

    • vrij van parabenen

    • vrij van Sodium Lauryl Sulphate (SLS)

    • gecertificeerd BioActive om de functionaliteit van de ingrediënten te garanderen

    • niet getest op dieren en bevatten geen dierlijke ingrediënten

    • vrij van schadelijke chemicaliën

    • vrij van minerale olie (zoals paraffine en petrolium, in plaats daarvan worden plantaardige olie en extracten gebruikt)

    • vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten

    Wat vind jij van deze shampoo Jetske?

  • danielle grey oktober 20, 2014 (20:54)

    Beste Jetske,

    Ik gebruik altijd deze shampoo van dr Organic

    http://www.detuinen.nl/dr-organic-moroccan-argan-oil-shampoo.html/

    Dit is de INCI lijst:

    Ingredients:

    Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Cocamidopropyl betaine, Sodium cocoamphoacetate, Sodium lauroyl sarcosinate, Coco glucoside, Glyceryl oleate, Palmitamidopropyltrimonium chloride, Glycerin, Caprylyl/Capryl glucoside, Argania spinosa (Argan) oil, Citrus aurantium dulcis, Eugenia caryophyllus (Clove) leaf oil, Pelargonium graveolens (Geranium) oil, Citrus lemon peel oil, Pogostemon cablin (Patchouli) oil, Cinnamomum zeylanicum (Cinnamon) leaf oil, Aniba rosaeodora (Rosewood) oil, Mentha arvensis herb oil, Citrus nobilis (Mandarin) peel oil, Vanilla planifolia (Vanilla) fruit extract, Mentha spicata herb oil, Kigelia Africana fruit extract, Hibiscus sabdariffa flower extract, Adansonia digitata fruit extract, Sorbitan sesquicaprylate, Sodium hydroxymethylglycinate, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid, Citric acid, Limonene, Eugenol, Linalool.

    Dr Organic producten zijn:

    • vrij van parabenen

    • vrij van Sodium Lauryl Sulphate (SLS)

    • gecertificeerd BioActive om de functionaliteit van de ingrediënten te garanderen

    • niet getest op dieren en bevatten geen dierlijke ingrediënten

    • vrij van schadelijke chemicaliën

    • vrij van minerale olie (zoals paraffine en petrolium, in plaats daarvan worden plantaardige olie en extracten gebruikt)

    • vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten

    Wat vind jij van deze shampoo Jetske?

    • author-avatar
      Jetske november 19, 2014 (15:45)

      Beste Danielle,

      Het bevat milde wasstoffen zoals cocamidopropyl betaine, maar ik vind het erg jammer dat het veel geurstoffen (limonene, eugenol, linalool) en fruitextracten (citrusextract, citrus lemon peel oil, manderin peel oil) bevat. Als je een erg gevoelige hoofdhuid hebt kan je het product beter eerst even uitproberen.

      Groetjes Jetske

  • Floor oktober 20, 2014 (16:15)

    Wat een fijne blog!

    Ik ben ook erg benieuwd welke producten je kunt aanraden(in mijn geval voor fijn en snel vet haar) en ook hoe vaak je je haar mag / moet wassen..

  • Mariska oktober 20, 2014 (12:07)

    Hoi Jetske,

    Wat goed dat je over shampoos schrijft, want ik kan dus niet tegen cocamidopropyl betaine .. Ik heb een tijdje terug een ,mailtje gestuurd om te vragen of jullie een goede shampoo zonder deze stof erin weten..

    Ik heb nu een shampoo van Urtekram en die gaat wel,maar zit alsnog parfum in waar ik dus ook niet tegen kan.. moet de perfecte shampoo dus nog vinden..

    • Marlies oktober 24, 2014 (23:28)

      Wat vervelend, he? Ik ben zelf ook allergisch voor cocamidopropyl betaine en sodium benzoate. Heel lastig. Je zou eens kunnen kijken naar de haarverzorging van PHB ethical beauty. En ook Eucerin heeft een shampoo zonder dit ingrediënt. Succes!

      • Mariska oktober 26, 2014 (21:12)

        Ja echt super vervelend.Voordat ik hier allergisch voor was gebruikte ik de shampoo van het merk CHI waar ik echt verslaafd aan ben/was,dus echt zo jammer!

        Ik ga even kijken op de site, dank je wel voor de suggestie 😉

    • author-avatar
      Jetske november 19, 2014 (15:45)

      Beste Mariska,

      Ik zie inderdaad dat je vraag via de e-mail is beantwoord. Is de shampoo van de Body Shop wat voor je?      

      Groetjes Jetske

  • Goede Shampoo oktober 20, 2014 (11:46)

    wat een leuk en leerzaam artikel Jetske, zo proberen wij ook elke dag weer iets te leren en de beste shampoo’s aan te bieden :).

  • susan oktober 17, 2014 (22:06)

    hoi jetske

    ik hoopte al langere tijd dat je een keertje meer over shampoos zou vertellen… ben erg blij met deze bloog.

    ik vroeg me af is het wel nodig om elke dag je haar te wassen? even los van degenen die heel vettig haar hebben, maar bij een normaal zou het om de ene dag of 2 dagen al voldoende zou zijn? en misschien daardoor minder haaruitval veroorzaakt en wellichtt een vollere haardos. zit daar wat in of is het meer een mythe.

    kijk uit naar de andere blogs hierover!

    groetjes, susan

    • author-avatar
      Jetske november 19, 2014 (15:45)

      Beste Susan,

      Het is zeker niet nodig om je haar elke dag te wassen. Het zou wel kunnen maar kies dan voor een shampoo met laureth sulfaten, sarcosinen, cocamidopropyl betaine of sodium lauraminopropionate.
      Je kunt uiteraard zelf even kijken wat voor jouw haar het meest fijn is!

      Groetjes Jetske

  • Brigitta oktober 17, 2014 (07:10)

    Wat een werk heb je gemaakt van deze blog, heel goed uitgelegd, bedankt 😉

    Ik ben heel benieuwd naar de producten die je aanraad voor het haar, ik heb heel dun en fijn haar dat best snel breekt dus hopelijk ook aanraders voor mijn type haar 🙂

  • Lydia oktober 16, 2014 (21:56)

    Beste Jetske, wat een superleuk onderwerp! Ik kijk uit naar de volgende blogs. Toevallig vandaag las ik dat, vooral voor krullend haar (wat ik heb), aangeraden wordt om enkel met een conditioner je haren te wassen. Wat vind jij daarvan? Zelf zou ik dan die van Dermolin (zonder parfum en met vooral vochtinbrengende ingrediënten) gebruiken want die heb ik al. Wanneer je al een shampoo zou gebruiken, dan een zonder sulfaten. Omdat mijn haar ook nog gekleurd is (lichtere strepen), was ik vanavond op zoek naar een shampoo zonder sulfaten. Jij schrijft nu dat babyshampoos ook goed zijn. Ik ga voor Urtekram of Nature Babycare. Voor het eerst lees ik hier over hydrolyzed proteïnen. Kun jij een conditioner noemen waar dit inzit? Tot nu toe gebruikte ik alleen veel siliconen wat overigens wel goed werkt.

    • author-avatar
      Jetske november 19, 2014 (15:45)

      Beste Lydia,

      Doorgans bevatten conditioners geen wasstoffen. Een conditoner is ook niet bedoeld om je haar te reinigen maar om het haar na het wassen weer glad en glanzend te maken. Als je een milde shampoo wilt gaan gebruiken kan je het beste kiezen voor laureth sulfaten en sarcosinen, deze stoffen worden ook vaak in shampoos gebruikt die je elke dag kunt gebruiken.
      Over conditioners zal ik nog een aparte blog maken!

      Groetjes Jetske

    • Marielle november 28, 2014 (18:08)

      Ja dat kan lees meer op de site van Raponsje hierover. Er zijn veel mensen die hier goede ervaringen mee hebben. Heb het zelf ook geprobeerd mijn lengtes waren minder droog en mijn punten ook, mijn haar glansde heel mooi maar bij mijn hoofdhuid werd het alleen wel veel sneller vet. Wanneer je een zeer gevoelige hoofdhuid hebt raad i dit niet aan omdat de meeste conditioners veel parfum bevatten en dit de hoofdhuid kan irriteren. Je moet er ook opletten en dit is heel belangerijk dat je “was” conditioner geen siliconen bevat. Ik vond de conditioner van Europrofit een goede hiervoor en ook de van de Action van de Olive Line.

      • Lydia december 13, 2014 (20:40)

        dank voor het delen van je ervaringen Mariëlle. Ik gebruik Dermolin crèmespoeling zonder parfum. Hij maakt mijn haar mooi glad en laat het zeker minder pluizen. Heb hem een paar keer gebruikt zonder shampoo maar ik moet toch zeggen dat het niet schoon voelt en ik daar echt aan moet wennen. Maar als ik lees dat jouw haar er zo mooi van wordt….

  • Carina oktober 16, 2014 (21:43)

    Ik had een vraagje over de regelgeving en marketing van cosmetische producten. Ik weet namelijk dat volgens de wetgeving van de EU cosmetische producten geen fysiologisch actieve ingredienten mogen bevatten (in voldoende mate dat ze wat kunnen doen) omdat ze dan onder de geneesmiddelenwet vallen. Waarom wordt er dan, ook door jullie, geclaimd dat de werkzame stoffen in jullie producten er in voldoende mate inzitten om wél wat te kunnen veranderen aan de huid? Want dan zouden de producten toch onder de geneesmiddelenwet moeten vallen?

    • author-avatar
      Jetske december 9, 2014 (15:00)

      Beste Carina,

      De grens tussen cosmetische producten en geneesmiddelen blijkt met name uit de gedetailleerde definitie van het begrip cosmetische producten, waarin zowel wordt verwezen naar de plaatsen waar deze producten worden aangebracht, als naar het doel dat met het gebruik ervan wordt nagestreefd.

      De definitie van cosmetische producten volgens de Cosmetica Verordening 1223/2009: alle stoffen of mengsels die bestemd zijn om in aanraking te worden gebracht met de delen van het menselijke lichaamsoppervlak (opperhuid, beharing, haar, nagels, lippen en uitwendige geslachtsorganen) of met de tanden en kiezen en de mondslijmvliezen, met het uitsluitende of hoofdzakelijke oogmerk deze te reinigen, te parfumeren, het uiterlijk ervan te wijzigen en/of voornoemde lichaamsdelen te beschermen of in goede staat te houden of lichaamsgeuren te corrigeren.

      Een geneesmiddel (ook medicijn en medicament) is een chemische stof of complex van chemische stoffen met een beoogd farmacologisch, immunologisch of metabolisch effect op het (dierlijk of menselijk) lichaam.

      Een cosmetisch product heeft doorgaans het doel om te beschermen, verzorgen en reinigen. Hiervoor worden, zoals in veel cosmetische producten, werkzame stoffen ingezet zoals bijvoorbeeld vitamines en moisturizers, soms in hoge concentraties. In de Annexen van Cosmetica verordening wordt aangegeven wat de maximale dosering van bepaalde ingrediënten mag zijn, maar ook welke stoffen niet mogen worden gebruikt. Gezien de definitie van Cosmetica vallen cosmetische producten dus niet onder de geneesmiddelenwet.

      Ik hoop dat het duidelijk is voor je!

      Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!