• shampoo

Shampoo: hoe zit het precies?

Iris Apfel had gelijk. Met een paar goeie hakken en ”great hair” kan je de wéld aan! Maar hoewel het uitkiezen van een mooi paar schoenen nog wel te doen is, is het bemachtigen van “great hair” een heel andere kwestie. Hoe kan het toch dat je haar altijd ab fab zit net voor het douchen, zwemmen of tijdens dat weekend op de bank maar echt nooit op die belangrijke dag… Gelukkig heb ik inmiddels wel een heleboel trucjes om mijn haardos zo mooi en glanzend mogelijk te krijgen en die deel ik graag met jou! Omdat er over haarverzorging heel veel te vertellen is begin ik vandaag met de shampoo.

Het begint met een goede shampoo

Tot 1930 werd er nog gewone zeep gebruikt voor het reinigen van het haar. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde voor dof haar en een geïrriteerde hoofdhuid. De eerste echte shampoos kwamen pas op de markt toen de synthetische zepen ontwikkeld werden. Het gebruik van een shampoo is bedoeld voor het verwijderen van talg, zweet, dode huidcellen, styling-producten en vuil van de hoofdhuid. Een shampoo ontwikkelen die alleen reinigt is zo gemaakt maar geeft je de haardos van een vogelverschrikker. Je haar wordt weliswaar schoon maar ook dof, stug en is moeilijk in model te brengen. We willen dus niet alleen mooi haar maar ook volumineus, glanzend en veerkrachtig. En ja, dat hebben de shampoo-fabrikanten begrepen. Voor elk haartype en iedere haarwens is wel een shampoo te vinden tegenwoordig. Maar wat zit er in een shampoo en waar moet je bij de aanschaf op letten? Omdat er over haarverzorging zo verschrikkelijk veel te vertellen is zal ik mijn verhaal opsplitsen in verschillende blogs. De eerste blog van deze reeks is misschien niet de spannendste maar wel een hele belangrijke, want een goede shampoo die past bij jouw haar is een must!

Hartstikke dood

Je haar is hartstikke dood! Voordat je nu direct naar de kapper rent, dat geldt niet alleen voor jou maar voor iedereen….De levende cellen van je hoofdhuid produceren namelijk dood materiaal (proteïnen en dan met name keratine) en als je je haar kapot hebt gemaakt kan het beschadigde haar dus ook niet meer herstellen. Treurig maar waar! Om het haar zit een dun laagje vet. Dit laagje vet zorgt dat het haar mooi glanst en beschermt de haar tegen beschadiging. Door te veel fšhnen, krullen, verven of het gebruik van agressieve haarproducten maak je het beschermende vetlaagje kapot en krijg je dof, droog, pluizig haar met gespleten punten. Als je je haar mooi wilt houden dan is het dus essentieel om te zorgen dat dit laagje intact blijft of na beschadiging kunstmatig weer wordt aangevuld. En dat is dan ook de kracht van een goede shampoo. De perfecte shampoo verwijdert het talg en vuil van de hoofdhuid en wat er vervolgens in het haar terecht is gekomen maar irriteert de hoofdhuid niet en zorgt dat het beschermende laagje om de haar mooi intact blijft of zelfs versterkt wordt. Om een goede shampoo uit te kunnen kiezen moet je niet alleen je eigen haar goed bestuderen maar vervolgens ook de INCI lijst. En dat laatste valt niet mee….

Wat een shampoo een shampoo maakt

Wasstoffen:

Zoals de naam al zegt verwijderen wasstoffen (of surfactants) vuil en vet van de hoofdhuid en de haren. De sterkst reinigende zijn de lauryl sulfaten waarvan sodium lauryl sulfate het meest gebruikt wordt. Lauryl sulfaten worden vaak gebruikt in shampoos omdat ze goed reinigen en lekker schuimen maar helaas kunnen ze de (hoofd)huid ook flink irriteren en het haar beschadigen. Niet zo’n fijne optie dus. Iets milder maar ook behoorlijk ontvettend en niet fijn voor haar en hoofdhuid zijn de sulfosuccinaten (disodium oleamine sulfosuccinate, sodium dioctyl sulfosuccinate). Deze stoffen worden net als de lauryl sulfaten ook vaak gebruikt in shampoos voor vet haar maar kan je dus ook beter vermijden als het niet strikt noodzakelijk is. In veel shampoos worden Laureth sulfaten en sarcosinen gebruikt, deze zijn een stuk milder dan bovengenoemde ingrediënten maar ontvetten ook minder sterk. Ze zijn dus geschikter voor elke dag shampoos of shampoos voor droog haar. In babyshampoos wordt vaak cocamidopropyl betaine en sodium lauraminopropionate gebruikt. Deze stoffen zijn mild en irriteren de ogen niet en zijn behalve voor babyshampoos ook een goede keuze voor gekleurd of fijn haar. Ook de cationische wasstoffen als quaternary ammonium zouten, polyoxyethylene alkyl & alicyclic amines kunnen niet zo goed vet oplossen en schuimen een stuk minder maar zijn wel uitstekend in het zacht en handelbaar maken van het haar en worden daarom gebruikt in reinigers met minimale reiniging, zoals voor shampoos voor dagelijks gebruik en voor gekleurd haar. De laatste tijd hoor je ook vaak dat er natuurlijke wasstoffen gebruikt worden. Deze natuurlijke wasstoffen komen van planten zoals sarsaparilla, zeepkruid, zeepschors en klimop agave maar door de slechte reinigingskracht moet er een hele hoge concentratie van deze stoffen gebruikt worden (met alle nadelen van dien) en over het algemeen worden deze natuurlijke surfactants dan ook gecombineerd met synthetische. Weer een sterk staaltje marketing dus! Om je haar zo min mogelijk te ontvetten en te beschadigen is het belangrijk dat je de shampoo op de hoofdhuid gebruikt en pas bij het uitspoelen de haren zelf wast. Dat geldt zeker voor sterk reinigende shampoos en anti-roos shampoos…

Schuimstoffen:

Schuimstoffen die toegevoegd worden aan een shampoo zijn er echt voor de consument. Het schuim zorgt er weliswaar voor dat de shampoo goed te verdelen is over het haar en hoofdhuid maar is niet nodig om het haar goed te reinigen. Sterker nog, de kans op huidirritatie is groter indien een product overmatig schuimt. En het feit dat bij vet haar je shampoo minder sterk schuimt dan bij schoon haar heeft niet te maken met de mate van reiniging maar met het effect van vet op de bubbel-vorming.

Verdikkers, bewaarmiddelen, kleur- en geurstoffen:

Verdikkingsmiddelen als sodium chloride worden net als schuimstoffen toegevoegd omdat de consument denkt dat het product beter reinigt. Ook het mooie geurtje en kleurtje van de shampoo hebben weinig nut en als je snel last hebt van irritatie van je hoofdhuid kan je deze stoffen beter vermijden. Bewaarstoffen zitten natuurlijk in elke shampoo, zelfs in de zogenaamde bewaarstofvrije producten. Gelukkig maar want anders zou je product in no time in een gevaarlijk goedje veranderen vol schimmels en bacteriën. Helaas zie ik vaak dat in shampoos ouderwetse bewaarstoffen gebruikt worden; als je slim bent vermijd je shampoos met bewaarstoffen als methylisothiazolinone, quaternium 15, Imidazolidinyl urea of triclosan.

Ontharders:

Belangrijke stoffen die altijd toegevoegd worden aan shampoos zijn de zogenaamde “sequestering agents’. Zonder deze stoffen zoals polyphosphaten en EDTA zouden shampoos in combinatie met hard water een soort aanslag achterlaten wat voor problemen kan zorgen voor je haar en hoofdhuid. Hetzelfde laagje aanslag zie je ook terug in je waterkoker, bad en op dat warmte-element in de reclame met die wasmachine. Dit is ook de reden dat je je haar beter niet kunt wassen met gewone zeep.

Conditioners:

Van alleen reinigen wordt het haar dof en stug, met conditionerende ingrediënten wordt je haar weer glad en glanzend. Deze stoffen leggen tijdelijk een mooi laagje om het haar en vullen eventuele beschadigingen op. Ook voorkomen ze dat je haar statisch wordt. De ingrediënten die meestal gebruikt worden zijn: hydrolyzed animal protein, glycerine, dimethicone, polyvinylpyrrolidone en stearalkonium chloride. Ook oliën toegevoegd aan haarverzorgingsproducten hebben deze functie maar siliconenachtige stoffen als dimethicone en hydrolized proteinen doen hun werk beter. Dat siliconen je haren zouden verstikken is een fabeltje. Haren leven immers niet! Van al deze stoffen is hydrolyzed protein het effectiefst bij extreem droog haar en gespleten haarpunten omdat deze de haarschacht kan doordringen en zodoende de beschadigingen tijdelijk kan opvullen. Het is wel belangrijk dat de proteïnen “hydrolyzed’ zijn, anders komt het niet diep genoeg en spoel je het zo weer af.

Actieve ingrediënten:

Als laatste categorie, de actieve ingrediënten. Hiermee kunnen de shampoos zich onderling onderscheiden. Dat kunnen vitamines zijn, maar ook diamant of cafeïne. In de meeste gevallen hebben deze toevoegingen weinig zin, je haren zijn immers dood en bovendien spoel je shampoo weer uit voordat de werkzame stoffen in je hoofdhuid kunnen doordringen. Zonde van het geld dus! Als je last hebt van roos, psoriasis of seborrhois eczeem dan is de toevoeging van zink pyrithione, salicylzuur, selenium sulfide, sulfur of ketoconazole wel nuttig. Heb je hier geen last van laat shampoos met deze ingrediënten dan liever staan.

Omdat je na het lezen van deze blog waarschijnlijk nog steeds met je handen in het haar zit, zal ik de volgende keer met wat geschikte producten voor je haar komen. Als je denkt het nu wel zelf af te kunnen nog even een waarschuwing, aangezien de kwaliteit van een shampoo vooral bepaald wordt door de keuze van de reinigende- en de conditionerende ingrediënten en deze niet erg kostbaar zijn is het echt niet nodig om een fortuin aan een shampoo uit te geven. En kom jij ook altijd met een gevulde tas en een lege portemonnee thuis van de kapper; kappersproducten zijn vaak duurder dan de producten in de winkel terwijl ze dezelfde ingrediënten bevatten die in de drogisterij of parfumerie variant zitten. Neemt overigens niet weg dat jouw kapper wel een hele fijne shampoo kan hebben staan die niet in de winkel te koop is! In mijn volgende blog zal ik je ook nog wat meer tips geven om de kans op een bad hair day tot het minimum te beperken; wordt vervolgd dus…

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

Lees ook:
‘Met huid en haar’
‘Hoe zit het nu precies met parabenen?’
‘Hydraterende stoffen’

Gerelateerde Berichten

43 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Lydia januari 28, 2015 (14:52)

  Zojuist lees ik dit pas. Ik gebruik nu al een tijdje, elke keer, de Nature Babycare. Ook omdat hij in de lijst van aanbevolen babyshampoos staat.

  Heb inderdaad een droge hoofdhuid maar dacht: als hij in de lijst staat dan moet hij goed zijn…

 • Charlotte november 17, 2014 (14:01)

  Beste Jetske,

  Ik zie net dat in de “Nature Babycare” shampoo “Disodium Laureth Sulfosuccinate” zit.

  Alle ingrediënten: Aqua, Cocamidopropyl Betaine en Disodium Laureth Sulfosuccinate, Glycerin, Sodium Coco-Sulfate, Sodium Chloride, Stearamidopropyl Morpholine Lactate, Phenoxyethanol en Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Citric Acid.

  Deze raadt jij echter aan bij de babyproducten. Is dit een van de “Sulfosuccinaten” waar je het in je blog over hebt? Zo ja, wanneer kan ik deze shampoo gebruiken? Je zegt dat je een shampoo met “sulfosuccinaten” alleen kunt gebruiken als het strikt noodzakelijk is…..

  Ik hoor graag van je!

  Groetjes Charlotte

  • author-avatar
   Jetske januari 7, 2015 (14:00)

   Beste Charlotte,

   Dit product kan je een keer gebruiken bij heel vet haar. De overige dagen kan je een milde shampoo gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • Marielle november 15, 2014 (13:21)

  wat bij mij goed helpt tegen roos is bij de hoeveelheid shampoo die je gaat gebruiken om je haar mee te wassen honing bij doen. Dit heb ik ook gedaan bij mijn hond die veel last had van roos en hierdoor zal de roos sterk verminderen.

  • Charlotte november 17, 2014 (13:45)

   bedankt voor de tip!

 • Charlotte november 14, 2014 (15:53)

  Beste Jetske,

  Wat vind je van deze shampoos en conditioners? Zelf heb ik fijn haar dat snel vet wordt (ik was mijn haar ongeveer 2 á 3 keer per week). Ik gebruik de shampoo van “Nature Babycare”, maar ben nog op zoek naar een goede ongeparfumeerde conditioner. Ik gebruik momenteel kokosolie als masker en leave-in, daar wordt mijn haar zacht van en beter doorkambaar.

  Conditioners:

  Bare Unscented Detangler van John Masters Ingrediënten:

  Aloe barbadensis (aloe vera leaf juice) gel,* aqua (water), behentrimonium methosulfate, cetearyl alcohol, panthenol, hydrolyzed soy protein, sorbitol, simmondsia chinensis (jojoba) seed oil,* cocos nucifera (coconut) oil,* hyaluronic acid(hyaluronzuur), helianthus annuus (sunflower) seed oil,* sulfur, linum usitatissimum (flaxseed) seed oil,* borago officinalis (borage) seed oil,* soy lecithin(emulgator), soy tocopherols(vitamine E), citric acid, arnica montana (arnica) flower extract,* camellia sinensis (white tea) leaf extract,* chamomilla recutica (chamomile) flower extract,* calendula officinalis (calendula) flower extract,* equisetum hiemale (horsetail) leaf/stem extract,* foeniculum vulgare (fennel) seed extract,* potassium sorbate, sodium benzoate

  Dr. Baumann Conditioner Ingrediënten:

  Water, Oleum Macadamiae, Butylene Glycol, Glyceryl Stearate(and)Ceteareth-20, Stearyl Alcohol, Panthenol, Urea, DL-alpha-Tocopheryl Acetate, Polyquaternium-24

  PHB extra mild natural conditioner Unscented Ingrediënten:

  Aqua, Cetearylalcohol, Betaine, Coco-glucoside, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Helianthus annuus (Organic Zonnebloem), Cocos nucifera (Organic Coconut Oil) , Simmondsia Chinensis (biologische jojoba), Aloe Barbadensis(Organic Aloe Vera) Leaf Juice Powder, xanthaangom, Phenoxyethanol, citroenzuur, melkzuur, benzoëzuur, dehydroazijnzuur, tocoferol

  Zarqua heeft ook een ongeparfumeerde conditioner: “Zarqua Balancing Treatment Conditioner”, daarvan heb ik de ingrediëntenlijst niet kunnen vinden.

  Shampoos:

  Traay shampoo neutraal Ingrediënten: Aqua, sodium coco sulfate, coco glucoside, sodium chloride, glycerin, glyceryl oleate, potassium sorbate*, salicylic acid*, citric acid

  Hoe denk je over Sodium Coco Sulfate?

  PHB Ethical Beauty Unscented shampoo Ingrediënten: Aqua, Kalium Cocoate, kaliumoleaat, Lauryl Betaine, Aloe Barbadensis (Organic Aloe Vera) Leaf Juice Powder, plantaardige Glycerine, Benzyl Alcohol, Potassium Palm, Kernelate, Palm Kernel Acid, Decylglucoside, Kaliumcitraat

  Dr. Baumann shampoo Ingrediënten: Water, MIPA Laureth Sulfat(and)lauryl glucose, Butylene Glycol, Sucrose Cocoate, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Glycol Distearate(and)Steareth-4, Urea, Sodium Chloride, DL-Tocopheryl Acetate, Linoleamide DEA, Extr. Urticae e Fol, Polyquaternium-24, Oleum Chamomillae e Flor

  Mijn vriend heeft heel veel last van roos en heeft nooit vet haar. Welke shampoo en conditioner zou je hem aanraden?

  Alvast bedankt voor je reactie! Ik ben heel benieuwd welke producten je aan raadt!

  Groetjes Charlotte

 • Myriam november 3, 2014 (22:18)

  wanneer komt deel 2? Ik ben zo benieuwd!!!!!!!

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:00)

   Sorry Myriam, ik heb helaas nog geen exacte datum! In ieder geval fijn dat je zo enthousiast bent :-)!

   Groetjes Jetske      

 • Marielle november 3, 2014 (18:21)

  ik had een vraag. Is het normaal dat je je producten niet kan kopen via PayPal?

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:00)

   Beste Marielle,

   Helaas begrijp ik je vraag niet goed. Paypal is een betalingsmogelijkheid, geen webshop. Mocht je problemen ondervinden op onze website (www.uncover-skincare.nl) dan kan je even contact opnemen met een van mijn collega s via uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.

   Groetjes Jetske

 • ellen november 1, 2014 (17:31)

  Leuk onderwerp! ..

  ik gebruik mediceuticals egt een top shampo

  ben er erg blij mee . Ook voor huid problemen zijn er shampoos

  ook heb ik een soord pasta voor op me hoofdhuid wat ik erbij doe. Moet ik even laten intrekken en dan uitspoelen egt top spul. Schuimt totaal niet!

  Groetjes ellen

 • Brenda oktober 24, 2014 (08:05)

  http://www.hairfairforum.be/

  @Jackie en de rest van het forum; op de site van het hairfair forum staan heel veel interessante dingen en heel veel informatie over (lang) haar. Ook over de verschillende soorten shampoo s en hoe mensen daarop reageren. Ik weet van de Yes to shampoo s dat ze eerst goed waren maar dat ze in een nieuwere versie iets hebben toegevoegd (volgens mij siliconen) waardoor het niet meer voor ieder haar lekker is. Het is ook voor jezelf goed kijken hoe je haar en hoofdhoofd op de shampoo reageert. De een houdt wel van siliconen in zijn haar en de ander bijvoorbeeld niet.

 • Jackie oktober 23, 2014 (12:01)

  Heel erg bedank voor deze artikel. Mijn probleem is pluizig haar . Tot nu toe kan ik niets vinden. Ben benieuwd naar je volgende artikel. Ik zag bij tuinen de yes to shampoos free of petroleum en SLS,parabenen free. Elke keer dat ik aan een kapper vraag, ze weten ook niet en ze proberen je iets te verkopen van hun winkel. Ik word echt depressief van.

  • Mariska van der Vet november 6, 2014 (20:05)

   Hoi Jackie,

   Heb je al eens de produkten van CHI geprobeerd?

 • Mariska oktober 22, 2014 (21:06)

  Ik heb erg fijn haar wat bij de haarwortels snel vet wordt en bij de haarpunten juist snel droog wordt. Sinds een paar maanden ben ik overgestapt op het wassen van mijn haren met klei en ik merk dat mijn haren minder snel vet worden en mijn hoofdhuid tegelijkertijd beter aanvoelt. Waar ik eerst mijn haren elke dag moest wassen, was ik mijn haren nu twee keer per week. Op de laatste dag voor de wasbeurt begint mijn haar vet te worden, maar dan strooi ik wat maizena in mijn haar en kam dat heel goed uit met een borstel met zwijnenhaar. Maizena zit namelijk ook in droogshampoos en je hebt dan geen last van een vies parfum.

  • Daphne oktober 22, 2014 (22:30)

   @ Mariska,

   Wat leuk dat jij die ervaringen hier met ons deelt. Ik heb hetzelfde probleem met mijn haar.

   Waar koop je klei om je haar mee te kunnen wassen? En wordt het haar dan wel goed schoon? Hoe gebruik je het precies?

   Alvast bedankt voor het delen van je verdere ervaringen hier!

 • Saskia oktober 21, 2014 (21:05)

  Hoi Jetske, deze blog komt als geroepen, want ik zit inderdaad weer eens met mijn handen in het haar. Heb regelmatig last van seborrhois eczeem en een jeukende hoofdhuid en heb nog steeds geen geschikte shampoo gevonden. Als ik een sterk reinigende shampoo gebruik wordt mijn huid heel gevoelig en speelt het eczeem op, als ik een milde reiniging gebruik wordt mijn haar en hoofdhuid te snel vet (op dag 2 dan veel jeuk) en speelt het eczeem ook op. Het is gewoon nooit goed. Heb jij daarvoor nog tips? Verder gebruik ik vaak een shampoos met Piroctone Olamine als actieve stof, jij noemt die niet, is deze stof minder goed dan bv Zink, Sulfide of Ketoconazole?

 • aline van Eyseren oktober 21, 2014 (08:46)

  Hoi Jetkske, zoals iedereen een jaar geleden op zoek gegaan naar een fijne shampoo en ik ben na heel lang zoeken uitgekomen bij: Green People, Aloe Vera shampoo, ingredienten: AQUA (SPRING WATER), GLYCERIN (VEGETABLE DERIVED), DECYL GLUCOSIDE (DERIVED FROM CORN), COCAMIDOPROPYL BETAINE (DERIVED FROM COCONUT), COCAMIDOPROPYL BETAINAMIDE MEA CHLORIDE (DERIVED FROM COCONUT), ALOE BARBADENSIS (ALOE VERA) LEAF JUICE POWDER*, OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL*, AROMA [LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (LAVENDER) HERB OIL*^, LAVANDULA HYBRIDA (LAVANDIN) HERB OIL*], LINALOOL*. *ORGANIC INGREDIENTS, ^FAIRLY TRADED

  Is dit een goed shampoo? Of zie jij hier slechte dingen tss staan?

  mvg, Aline, oh ja en ik ben erg benieuwd naar de shampoo s die jij fijn vindt.

  • Floor oktober 23, 2014 (09:33)

   Hoi Aline,

   Ik zoek ook al heel lang naar een geschikte shampoo voor fijn haar / snel vet / gevoelige hoofdhuid.

   Die shampoo van Green People kende ik nog niet, maar ziet er wel goed uit qua ingrediënten (op misschien de lavendelolie na)

   Weet jouw haartype niet, maar denk je dat ie geschikt is voor het fijn, snel vet haar en gevoelige hoofdhuid?

   Bvd, groetjes Floor

   • aline van Eyseren oktober 27, 2014 (09:09)

    Hoi Floor, had je berichtje nog niet gezien, ik heb heel fijn haar en een super gevoelige/eczeem huid, je kunt de shampoo kopen via naturisimo, hij kost 14€ en gaat super lang mee, green people heeft ook een website, 10% van de opbrengsten gaat naar een goed doel en Kate Moss gebruikt deze shampoo ook.

    Ik vind het een hele zachte shampoo, ik was mijn haar om de dag en hij schuimt enorm. Green People is ontwikkeld voor mensen met gevoelige huid, dus ik hoop dat Jetske het ook een goed merk vindt:-)

    • Floor oktober 27, 2014 (15:13)

     Dankjewel voor je hulp Aline!

     Ik wacht even Jetske s shampoo suggesties af maar zal deze in ieder geval in gedachte houden 🙂

  • Floor oktober 23, 2014 (09:39)

   Hoi Aline,

   Ik ben zelf ook al heel lang op zoek naar een geschikte shampoo voor mijn haar: fijn / snel vet / gevoelige hoofdhuid.

   Die shampoo van Green People kende ik nog niet, maar de ingrediënten lijst ziet er wel goed uit (op misschien de lavendelolie na)

   Weet jouw haartype niet, maar ik zoek een milde shampoo die mijn haar niet te snel vet maakt, mijn hoofdhuid rustig houdt en liefst ook nog voor wat volume zorgt.. Kun jij me zeggen hoe dat bij jou is?

   Bvd, groetjes Floor

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:45)

   Beste Aline,

   Het product ziet er prima uit!

   Groetjes Jetske

 • danielle grey oktober 20, 2014 (20:54)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik altijd deze shampoo van dr Organic

  http://www.detuinen.nl/dr-organic-moroccan-argan-oil-shampoo.html/

  Dit is de INCI lijst:

  Ingredients:

  Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Cocamidopropyl betaine, Sodium cocoamphoacetate, Sodium lauroyl sarcosinate, Coco glucoside, Glyceryl oleate, Palmitamidopropyltrimonium chloride, Glycerin, Caprylyl/Capryl glucoside, Argania spinosa (Argan) oil, Citrus aurantium dulcis, Eugenia caryophyllus (Clove) leaf oil, Pelargonium graveolens (Geranium) oil, Citrus lemon peel oil, Pogostemon cablin (Patchouli) oil, Cinnamomum zeylanicum (Cinnamon) leaf oil, Aniba rosaeodora (Rosewood) oil, Mentha arvensis herb oil, Citrus nobilis (Mandarin) peel oil, Vanilla planifolia (Vanilla) fruit extract, Mentha spicata herb oil, Kigelia Africana fruit extract, Hibiscus sabdariffa flower extract, Adansonia digitata fruit extract, Sorbitan sesquicaprylate, Sodium hydroxymethylglycinate, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid, Citric acid, Limonene, Eugenol, Linalool.

  Dr Organic producten zijn:

  • vrij van parabenen

  • vrij van Sodium Lauryl Sulphate (SLS)

  • gecertificeerd BioActive om de functionaliteit van de ingrediënten te garanderen

  • niet getest op dieren en bevatten geen dierlijke ingrediënten

  • vrij van schadelijke chemicaliën

  • vrij van minerale olie (zoals paraffine en petrolium, in plaats daarvan worden plantaardige olie en extracten gebruikt)

  • vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten

  Wat vind jij van deze shampoo Jetske?

 • danielle grey oktober 20, 2014 (20:54)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik altijd deze shampoo van dr Organic

  http://www.detuinen.nl/dr-organic-moroccan-argan-oil-shampoo.html/

  Dit is de INCI lijst:

  Ingredients:

  Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Cocamidopropyl betaine, Sodium cocoamphoacetate, Sodium lauroyl sarcosinate, Coco glucoside, Glyceryl oleate, Palmitamidopropyltrimonium chloride, Glycerin, Caprylyl/Capryl glucoside, Argania spinosa (Argan) oil, Citrus aurantium dulcis, Eugenia caryophyllus (Clove) leaf oil, Pelargonium graveolens (Geranium) oil, Citrus lemon peel oil, Pogostemon cablin (Patchouli) oil, Cinnamomum zeylanicum (Cinnamon) leaf oil, Aniba rosaeodora (Rosewood) oil, Mentha arvensis herb oil, Citrus nobilis (Mandarin) peel oil, Vanilla planifolia (Vanilla) fruit extract, Mentha spicata herb oil, Kigelia Africana fruit extract, Hibiscus sabdariffa flower extract, Adansonia digitata fruit extract, Sorbitan sesquicaprylate, Sodium hydroxymethylglycinate, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid, Citric acid, Limonene, Eugenol, Linalool.

  Dr Organic producten zijn:

  • vrij van parabenen

  • vrij van Sodium Lauryl Sulphate (SLS)

  • gecertificeerd BioActive om de functionaliteit van de ingrediënten te garanderen

  • niet getest op dieren en bevatten geen dierlijke ingrediënten

  • vrij van schadelijke chemicaliën

  • vrij van minerale olie (zoals paraffine en petrolium, in plaats daarvan worden plantaardige olie en extracten gebruikt)

  • vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten

  Wat vind jij van deze shampoo Jetske?

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:45)

   Beste Danielle,

   Het bevat milde wasstoffen zoals cocamidopropyl betaine, maar ik vind het erg jammer dat het veel geurstoffen (limonene, eugenol, linalool) en fruitextracten (citrusextract, citrus lemon peel oil, manderin peel oil) bevat. Als je een erg gevoelige hoofdhuid hebt kan je het product beter eerst even uitproberen.

   Groetjes Jetske

 • Floor oktober 20, 2014 (16:15)

  Wat een fijne blog!

  Ik ben ook erg benieuwd welke producten je kunt aanraden(in mijn geval voor fijn en snel vet haar) en ook hoe vaak je je haar mag / moet wassen..

 • Mariska oktober 20, 2014 (12:07)

  Hoi Jetske,

  Wat goed dat je over shampoos schrijft, want ik kan dus niet tegen cocamidopropyl betaine .. Ik heb een tijdje terug een ,mailtje gestuurd om te vragen of jullie een goede shampoo zonder deze stof erin weten..

  Ik heb nu een shampoo van Urtekram en die gaat wel,maar zit alsnog parfum in waar ik dus ook niet tegen kan.. moet de perfecte shampoo dus nog vinden..

  • Marlies oktober 24, 2014 (23:28)

   Wat vervelend, he? Ik ben zelf ook allergisch voor cocamidopropyl betaine en sodium benzoate. Heel lastig. Je zou eens kunnen kijken naar de haarverzorging van PHB ethical beauty. En ook Eucerin heeft een shampoo zonder dit ingrediënt. Succes!

   • Mariska oktober 26, 2014 (21:12)

    Ja echt super vervelend.Voordat ik hier allergisch voor was gebruikte ik de shampoo van het merk CHI waar ik echt verslaafd aan ben/was,dus echt zo jammer!

    Ik ga even kijken op de site, dank je wel voor de suggestie 😉

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:45)

   Beste Mariska,

   Ik zie inderdaad dat je vraag via de e-mail is beantwoord. Is de shampoo van de Body Shop wat voor je?      

   Groetjes Jetske

 • Goede Shampoo oktober 20, 2014 (11:46)

  wat een leuk en leerzaam artikel Jetske, zo proberen wij ook elke dag weer iets te leren en de beste shampoo’s aan te bieden :).

 • susan oktober 17, 2014 (22:06)

  hoi jetske

  ik hoopte al langere tijd dat je een keertje meer over shampoos zou vertellen… ben erg blij met deze bloog.

  ik vroeg me af is het wel nodig om elke dag je haar te wassen? even los van degenen die heel vettig haar hebben, maar bij een normaal zou het om de ene dag of 2 dagen al voldoende zou zijn? en misschien daardoor minder haaruitval veroorzaakt en wellichtt een vollere haardos. zit daar wat in of is het meer een mythe.

  kijk uit naar de andere blogs hierover!

  groetjes, susan

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:45)

   Beste Susan,

   Het is zeker niet nodig om je haar elke dag te wassen. Het zou wel kunnen maar kies dan voor een shampoo met laureth sulfaten, sarcosinen, cocamidopropyl betaine of sodium lauraminopropionate.
   Je kunt uiteraard zelf even kijken wat voor jouw haar het meest fijn is!

   Groetjes Jetske

 • Brigitta oktober 17, 2014 (07:10)

  Wat een werk heb je gemaakt van deze blog, heel goed uitgelegd, bedankt 😉

  Ik ben heel benieuwd naar de producten die je aanraad voor het haar, ik heb heel dun en fijn haar dat best snel breekt dus hopelijk ook aanraders voor mijn type haar 🙂

 • Lydia oktober 16, 2014 (21:56)

  Beste Jetske, wat een superleuk onderwerp! Ik kijk uit naar de volgende blogs. Toevallig vandaag las ik dat, vooral voor krullend haar (wat ik heb), aangeraden wordt om enkel met een conditioner je haren te wassen. Wat vind jij daarvan? Zelf zou ik dan die van Dermolin (zonder parfum en met vooral vochtinbrengende ingrediënten) gebruiken want die heb ik al. Wanneer je al een shampoo zou gebruiken, dan een zonder sulfaten. Omdat mijn haar ook nog gekleurd is (lichtere strepen), was ik vanavond op zoek naar een shampoo zonder sulfaten. Jij schrijft nu dat babyshampoos ook goed zijn. Ik ga voor Urtekram of Nature Babycare. Voor het eerst lees ik hier over hydrolyzed proteïnen. Kun jij een conditioner noemen waar dit inzit? Tot nu toe gebruikte ik alleen veel siliconen wat overigens wel goed werkt.

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:45)

   Beste Lydia,

   Doorgans bevatten conditioners geen wasstoffen. Een conditoner is ook niet bedoeld om je haar te reinigen maar om het haar na het wassen weer glad en glanzend te maken. Als je een milde shampoo wilt gaan gebruiken kan je het beste kiezen voor laureth sulfaten en sarcosinen, deze stoffen worden ook vaak in shampoos gebruikt die je elke dag kunt gebruiken.
   Over conditioners zal ik nog een aparte blog maken!

   Groetjes Jetske

  • Marielle november 28, 2014 (18:08)

   Ja dat kan lees meer op de site van Raponsje hierover. Er zijn veel mensen die hier goede ervaringen mee hebben. Heb het zelf ook geprobeerd mijn lengtes waren minder droog en mijn punten ook, mijn haar glansde heel mooi maar bij mijn hoofdhuid werd het alleen wel veel sneller vet. Wanneer je een zeer gevoelige hoofdhuid hebt raad i dit niet aan omdat de meeste conditioners veel parfum bevatten en dit de hoofdhuid kan irriteren. Je moet er ook opletten en dit is heel belangerijk dat je “was” conditioner geen siliconen bevat. Ik vond de conditioner van Europrofit een goede hiervoor en ook de van de Action van de Olive Line.

   • Lydia december 13, 2014 (20:40)

    dank voor het delen van je ervaringen Mariëlle. Ik gebruik Dermolin crèmespoeling zonder parfum. Hij maakt mijn haar mooi glad en laat het zeker minder pluizen. Heb hem een paar keer gebruikt zonder shampoo maar ik moet toch zeggen dat het niet schoon voelt en ik daar echt aan moet wennen. Maar als ik lees dat jouw haar er zo mooi van wordt….

 • Carina oktober 16, 2014 (21:43)

  Ik had een vraagje over de regelgeving en marketing van cosmetische producten. Ik weet namelijk dat volgens de wetgeving van de EU cosmetische producten geen fysiologisch actieve ingredienten mogen bevatten (in voldoende mate dat ze wat kunnen doen) omdat ze dan onder de geneesmiddelenwet vallen. Waarom wordt er dan, ook door jullie, geclaimd dat de werkzame stoffen in jullie producten er in voldoende mate inzitten om wél wat te kunnen veranderen aan de huid? Want dan zouden de producten toch onder de geneesmiddelenwet moeten vallen?

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:00)

   Beste Carina,

   De grens tussen cosmetische producten en geneesmiddelen blijkt met name uit de gedetailleerde definitie van het begrip cosmetische producten, waarin zowel wordt verwezen naar de plaatsen waar deze producten worden aangebracht, als naar het doel dat met het gebruik ervan wordt nagestreefd.

   De definitie van cosmetische producten volgens de Cosmetica Verordening 1223/2009: alle stoffen of mengsels die bestemd zijn om in aanraking te worden gebracht met de delen van het menselijke lichaamsoppervlak (opperhuid, beharing, haar, nagels, lippen en uitwendige geslachtsorganen) of met de tanden en kiezen en de mondslijmvliezen, met het uitsluitende of hoofdzakelijke oogmerk deze te reinigen, te parfumeren, het uiterlijk ervan te wijzigen en/of voornoemde lichaamsdelen te beschermen of in goede staat te houden of lichaamsgeuren te corrigeren.

   Een geneesmiddel (ook medicijn en medicament) is een chemische stof of complex van chemische stoffen met een beoogd farmacologisch, immunologisch of metabolisch effect op het (dierlijk of menselijk) lichaam.

   Een cosmetisch product heeft doorgaans het doel om te beschermen, verzorgen en reinigen. Hiervoor worden, zoals in veel cosmetische producten, werkzame stoffen ingezet zoals bijvoorbeeld vitamines en moisturizers, soms in hoge concentraties. In de Annexen van Cosmetica verordening wordt aangegeven wat de maximale dosering van bepaalde ingrediënten mag zijn, maar ook welke stoffen niet mogen worden gebruikt. Gezien de definitie van Cosmetica vallen cosmetische producten dus niet onder de geneesmiddelenwet.

   Ik hoop dat het duidelijk is voor je!

   Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!