24 oktober 2019
Beauty secrets
van de Maya’s

Dat ik graag reis, is geloof ik voor niemand meer een verrassing😊 En op al die reizen ben ik stiekem altijd wel bezig met skincare. Wat is er ‘te koop’, wat gebruiken mensen aan de andere kant van de wereld, welke beautygeheimen kom je tegen?

De laatste jaren ben ik me vooral steeds meer gaan verdiepen in ingrediënten uit de natuur. Maar ook in eeuwenoude huidverzorgingsrituelen die wij hier niet kennen of zijn vergeten. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat we veel meer zouden moeten doen met al die oude kennis. Niet alleen omdat ik daar zelf een passie voor heb, maar ook omdat we alternatieven moeten vinden voor bijvoorbeeld antibiotica en corticosteroïden waar voor mijn gevoel veel te snel naar wordt gegrepen bij huidproblemen. Daar komt nog eens bij dat heel veel van die oude kennis niet is opgeschreven en alleen mondeling is overgedragen van generatie op generatie. En nu de jeugd massaal uitvliegt uit de dorpen naar de stad, dreigt een deel van die kennis verloren te gaan. Zonde!

Ik raakte ooit in Kenia in gesprek met een plantkundige die om deze reden aan een boek werkte over de enorme kennis van medicijnmannen. Hij vertelde dat olifanten, als ze gewond zijn, tegen een bepaalde boom aan schuren. Dat werkt ontstekingsremmend en kalmerend. Dat is toch fascinerend? Kunnen we dat ook gebruiken in de cosmetica?
En misschien zag je eerder al eens wat van mij voorbijkomen over mijn werkbezoek aan een familie van botanici in Bali?
Onlangs vloog ik naar Mexico. Over oude culturen en bijzondere rituelen gesproken … Het land van de Maya’s, de Inca’s en de Azteken. Wow! Geloof me, daar liggen heel wat beautygeheimen ‘begraven’.

Het was echt een te gekke trip. Ik ben op stap geweest met biologen. We zijn naar verschillende ‘medicinale’ tuinen geweest waar ze proberen de kennis van de Maya’s te bewaren. Ik heb prachtige cenotes bezocht, dat zijn magisch mooie, dieper gelegen meertjes, soms onder de grond. De cenotes waren voor de Maya’s heilig, en zowel het water zelf als de algen werden gebruikt vanwege hun bijzondere eigenschappen. Ik heb ook van alles geleerd en gezien over de werking van de honing van de Melipona beecheii in Mexico. En over speciale klei-pakkingen en het gebruik van een bijzonder soort hars (kopaal). Super interessant allemaal. En o ja, ik heb zelfs in een traditionele zweethut gezeten en allerlei rituelen ondergaan bij sjamanen …

Stay tuned dus, je gaat er de komende tijd alles over zien en lezen😊

Skincare travel news

7 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Peter oktober 26, 2019 (17:22)

  Hoi Jetske,
  Zou je eens iets meer kunnen vertellen over of je huid ook een bepaalde hoeveelheid licht nódig heeft? Iedereen is bezig met zoveel mogelijk beschermen tegen de zon, en ik zie zelfs mensen die proberen minder buiten te zijn. Maar binnen wordt je relatief meer blootgesteld aan UVA straling (dit gaat wel door glas), dit degradeert calcitriol. Calcitriol heeft invloed op meer dan 60 genen, is belangrijk voor DNA herstel, het immuunsysteem, etc. Binnen wordt je relatief ook meer blootgesteld aan zichtbaar licht, zoals LED licht, smartphones. Daarnaast is zonlicht ontzettend belangrijk voor de “circadian rhythms”, kantoorlicht is hier niet genoeg voor. Zoek maar eens op termen als “circadian rythms skin melatonin” in de literatuur. De melatonine die wordt aangemaakt heeft een belangrijke rol in allerlei afweermechanismen, als antioxidant, remt tumor groei, anti-veroudering mechanismen.. meer en meer onderzoek lijkt aan te geven dat een balans nodig is. En niet zoveel mogelijk eliminatie. Wellicht is een SPF15 voor dagelijk gebruik voldoende en is een bepaalde minimale tijd buiten zijn echt noodzakelijk. Hoe meer ik lees hoe meer ik denk dat een SPF hoger dan hoog en zoveel mogelijk de zon vermijden ed, misschien wel minder goed is dan gedacht. Ik ben ook heel erg benieuwd of de reductie in de aanmaak van melanine door stofjes als Vitamine C, Azelaic Acid, Niacinamide, wat voor invloed dat heeft, melanine is ook ontzettend belangrijk, ondanks dat het misschien maar een SPF3 geeft. Onderzoek zegt letterlijk “the fairer the skin, the more damaging UV exposure”.

  • Peter oktober 28, 2019 (10:22)

   Je hoort trouwens ook de laatste tijd redelijk vaak in het nieuws dat ‘experts’ en ook dermatologen aanraden om meer tijd buiten door te brengen, we zitten met z’n allen te veel binnen. Lijkt mij best een gek advies, aangezien we ook weten dat de UV straling in zonlicht slecht is voor de huid, toch? Daar wordt dan helemaal niks over gezegd. ‘Dermatologen’ op youtube (dr Sam, dr Dray bv) zeggen juist weer hoe minder straling hoe beter. Hoe zit die balans nou precies?

 • Cassandra november 1, 2019 (19:19)

  Hey Peter,

  Super interessante vraag! Of je huid een bepaalde hoeveelheid UV-licht nodig heeft weet ik niet. Ik ben zelf ook wel benieuwd naar het antwoord van Jetske hierover.
  Puur wat mijn persoonlijke gevoel betreft lijkt het mij zeker niet onmogelijk dat het inderdaad zo is dat een minimum tijd buiten doorbrengen wel goed is. Vaak gaat het om balans, toch? Maar dat is enkel maar mijn gevoel, ik weet er eigenlijk niets over.

  Wel heb ik gehoord dat er een folie bestaat dat UV-licht (ook UVA) bijna volledig stopt, en dat je op je ramen kunt (laten) aanbrengen. Het lijkt me wel een beetje een investering, maar als je je hier echt zorgen om maakt, is het het misschien waard? En UVA-licht dat via het raam binnen komt zou inderdaad schade aan de huid doen, zeker als je veel tijd dicht bij het raam doorbrengt.

  Verder zou zichtbaar licht (LED, smartphones,…) eigenlijk niet zo heel erg zijn voor de huid. Overdrijven is wellicht nooit goed. Maar blauw licht zou zelfs een gunstige invloed op de huid hebben, bijvoorbeeld in geval van acne of op de aders. Voor zover ik begrepen heb, is het dus eigenlijk niet zo’n risico voor de huid.

  Groetjes,
  Cassandra

 • Nadine november 11, 2019 (20:19)

  Hoi Jetske,

  Leuk om te lezen! Ik weet dat je veel reist en dus verschillende culturen zijn op het gebied van eten en drinken. Zelf drink ik graag thee maar heb je ook advies welke thee goed voor de huid en gezond is (liefst zonder theïne)?

  Liefs Nadine

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 19, 2019 (10:35)

   Hoi Nadine,

   Over het algemeen wordt groene en zwarte thee aanbevolen, beide bevatten antioxidanten. Het beste kun je kiezen voor thee die zo min mogelijk bewerkt is.
   Ik kies zelf wel eens losse thee bij bijvoorbeeld Simon Lévelt. Groene thee kan zelfs bijdragen aan het beschermen van de huid tegen zonschade. Ook zit er een extract in groene thee wat puistjes zou kunnen verminderen, het gaat dan wel om een grotere hoeveelheid, niet één kopje.
   De meeste soorten thee bevatten eigenlijk wel theïne (de cafeïne in thee). Wist je dat cafeïne in verband wordt gebracht met een lager risico op huidkanker? Zo bleek dat dagelijks zwarte thee drinkers minder kans hebben op huidkanker dan de mensen die geen zwarte thee drinken.
   Mocht je theïne toch liever vermijden kun je zelf thee maken met gember of geelwortel 🙂

 • Esmee november 14, 2019 (17:58)

  Heey, wilt u misschien ook een post willen maken over (hoofdhuid) psoriasis?
  Liefs Esmee

 • Katrien november 20, 2019 (03:58)

  Dag Jetske,

  leuke post! Ik reis ook regelmatig en ben altijd geïnteresseerd in de locale beautygeheimen.
  Momenteel woon ik voor een paar jaar in Peking met mijn gezin. Het is allemaal super maar op vlak van huidverzorging is het echt zoeken.
  Natuurlijk hebben we hier regelmatig zware luchtvervuiling, wat waarschijnlijk niet bepaald deugd doet aan de huid. Binnen lossen we dat op met luchtfilters, maar buiten kunnen we moeilijk in astronautenpak rondlopen…
  Het klimaat vind ik het moeilijkste. Want dit is niet even twee weken vakantie, dit is ‘blijven’ en in dit geval ‘blijven aanpassen’ lijkt het wel.
  De zomer duurde lang en was zonnig, droog en vooral heet. Dan kwam er (amper!) 1 maand herfst, met herkenbaar weer zoals in België maar dan droog. En nu is het al goed koud (wordt nog heel veel kouder), meestal heel zonnig en supersuper droog. Luchtbevochtigers draaien op volle toeren in huis. Mijn huid slaat tilt 😉 maar ik blijf rustig en geduldig.
  Hoewel…het voorraadje Uncover producten dat ik meenam van thuis geraakt op, ook dat nog.
  Mocht je deze kanten opkomen, geef een seintje 🙂
  Tips zijn ook welkom!
  Gelukkig ga ik eind december even naar het exotische België en zal mijn bestelling voor me klaarliggen. 🙂

  Veel groeten,
  Katrien