Sodium Lauryl Sulphate en Sodium Laureth Sulphate
Vorige week kreeg ik van Cynthia (oftewel miss Lipgloss) de vraag of ik haar wat meer kon vertellen over het verschil tussen de ingrediënten Sodium Lauryl Sulphate en Sodium Laureth Sulphate.
Het viel me op dat er in no time meer dan 100 mensen op het stukje op haar blog hadden gereageerd. Dit geeft wel aan dat er over SLS en SLES veel onduidelijkheid is (en dat de blog van Cynthia heeel veel gelezen wordt)!
Hieronder dan ook voor jullie mijn verhaal over de twee ingrediënten die ervoor zorgen dat jouw zeep, shampoo of gezichtsreiniger zo lekker schuimt. En een daarvan kan jouw huid misschien wel veranderd hebben in schuurpapier …
Wat doen deze stoffen?
Zowel Sodium Lauryl Sulphate (SLS) als Sodium Laureth Sulphate (SLES) zijn surfactants (of oppervlakte actieve stoffen). Surfactants zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen; je kunt met surfactants je huid dus reinigen. Doordat surfactants de oppervlaktespanning verlagen, produceren ze schuim en maken ze producten beter smeerbaar.
Waarom je liever geen surfactants gebruikt…
Het grote nadeel van surfactants is dat ze buiten talg en vuil ook makkelijk het natuurlijke huidvet kunnen oplossen. Daardoor wordt de barrièrefunctie van de huid verstoord en kun je last krijgen van een droge, schilferige en vochtarme huid. Ook liggen er dan puistjes en rode vlekken op de loer.
Huidirritatie door Sodium Lauryl Sulphate
Ondanks alle negatieve berichten over Sodium Lauryl Sulphate is er geen bewijs dat de stof kankerverwekkend of toxisch is. Het ingrediënt is wel de absolute koning op het gebied van huidirritatie. Het werkt zelfs zo irriterend dat deze stof standaard wordt toegepast in onderzoeken om kleine stukjes huid te irriteren zodat daarna het kalmerend effect van nieuwe cosmetische ingrediënten gemeten kan worden. Sodium Lauryl Sulphate maakt al in een heel lage concentratie de buitenste huidlaag stuk. Het wordt daarom ook weleens gebruikt om andere werkzame stoffen dieper in de huid te laten dringen. Maar of je daar nou mooier van wordt…
SLS (of Sodium Dodecyl Sulfate) is dus eigenlijk wel een stof die je zou moeten vermijden. Helaas wordt het door producenten toch nog regelmatig gebruikt in cosmetica, omdat het een heel goedkoop ingrediënt is en veel schuim geeft. Je ziet het met name op de ingrediëntenlijst van shampoos terug.
En Sodium Laureth Sulphate?
Veel mensen verwarren Sodium Lauryl Sulphate met Sodium Laureth Sulphate. Dit is ook een zogenaamde surfactant, maar werkt veel minder irriterend. Ook deze stof wordt toegevoegd om producten te laten schuimen. Toch moet je met een gevoelige gezichtshuid uitkijken voor Sodium Laureth Sulphate. Of het je huid daadwerkelijk irriteert hangt erg af van de concentratie die in het product zit en of er terugvettende oliën aan het product toegevoegd zijn. Een goede stelregel is dat als je gezicht strak aanvoelt na het wassen het product voor je huid te heftig is. Gebruik een gezichtsproduct met sodium laureth sulphate in ieder geval niet te vaak, gebruik er niet al te veel van en spoel het goed af met water.
In handzepen is het gebruik van Sodium Laureth Sulphate weer een iets ander verhaal. Ook hierin zal deze stof je huidbarrière verstoren, maar toch ben ik een voorstander van dit ingrediënt in handzepen. SLES zorgt er namelijk voor dat de huid van je handen goed schoon wordt. Als je een minder krachtige wasstof kiest, is er namelijk een grote kans dat er vuil en ziekmakers achterblijven op je handen. Kies wel voor een handzeep waaraan naast SLES óók terugvettende stoffen zijn toegevoegd, zoals glycerine. Het liefst in een hoge concentratie, die kunnen het uitdrogende effect van SLES namelijk (deels) opvangen.
Groetjes, Jetske
(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)
Lees ook de blogs:
Een gevoelige huid,
Een gezonde barrièrefunctie, een gezonde huid,
Luxe ingrediënten voor je huid,
Hulp bij de keuze van je make-up remover,
Cleanser is de eerste stap naar een mooie huid en
Alles-in-een producten?
Gerelateerde Berichten
69 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
5 slechte ingrediënten in shampoo die je wil vermijden februari 7, 2024 (15:10)
[…] aantast. Met als gevolg dat je haar juist droger wordt en de huid geïrriteerd raakt. Volgens Dr. Jetske Ultee werkt het zo irriterend dat deze stof standaard wordt toegepast in onderzoeken om kleine stukjes […]
-
Leintje84 oktober 19, 2015 (22:52)
zijn gemische producten schadelijk voor de gezondheid. Want zo zij iemand mijnooudersmijn wat je niet kan eten nooit op je huid doen. Want is altijd schadelijk. Dat je beter biologische natuur producten kan smeren en baden noemmaar op. Klopt dit?.
-
Jetske november 6, 2015 (14:00)
Beste Leintje84,
Natuurlijke ingrediënten zijn niet beter dan synthetische ingrediënten. In de volgende blog vind je er meer informatie over: https://www.dr-jetskeultee.nl/natuurlijke-cosmetica-veilig-of-niet-veilig/obj7777408.
Groetjes Jetske
-
-
Valerie augustus 16, 2015 (20:23)
Vandaag had ik weer eens uitlag, ik heb sowieso een gevoelige huid en snel droog. Vorig jaar zomer was het me ook al opgevallen dat ik na contact met warm water bijvoorbeeld erge uitslag kreeg op mijn vingers. vervelende bultjes maar die trekken ook weer weg. niet te veel krabben. Na lezen en lezen kom ik toch weer uit bij dyshidrotisch eczeem. De enige bultjes die exact lijken op wat ik heb, vandaag weer op mijn voeten. De zijkant van mijn voeten jeuken alsof ik voetschimmel heb, ook al is dit niet zo (wel gevoelig voor). Na verder te zoeken kwam ik uit bij een filmpje op youtube over een jongen die omschrijft wat zijn ervaringen zijn en verteld dat hij nu SLS en SLES compleet vermijd en AloeVera gel smeert. Zodoende kwam ik uit bij misslipgloss en haar stukje over deze stoffen. nu ik dit alles lees valt alles op zijn plek. de watermassages die ik geef betekenen dat ik een uur lang in warm water zit en masseer met zeep. (dit was in het verleden altijd melkmeisje, en ja hoor wat zit daar in!!) nu snap ik waarom mijn huid altijd zo droog is na zo n massage. daar kan mijn huidtype 1 (snel verbranden, veel moedervlekken, erg lichte huid) natuurlijk helemaal niet tegen) Ik ben dol op mijn werk als erotisch masseuse, en zo nu en dan wil er dan toch iemand een aquamassage ipv olie. Nou wordt het wel een dure grap denk ik aangezien ik meestal een fles per massage gebruik. Maar mijn huid is me dierbaar. Dus waar vind ik een zeep die dit niet bevat en niet te duur is en zijn deze er ook geurloos? of met een vrij neutrale geur? dit is wel erg belangrijk. en ander, hoe kom ik in contact met iemand die dit misschien voor mij zou kunnen maken en ik het dan groots inkoop. Ik hoop dat je me op weg kunt helpen.
-
Baukje augustus 27, 2015 (00:32)
Ik ben Ha-Ra consulente. Wij hebben sinds november een kwalitatief top prduktlijn op basis van aloe Vera. Biologisch organisch en uiteraard zonder sls, parabenen, parfum, etc.
Graag zou ik met je in contact komen!
-
Jetske oktober 9, 2015 (16:00)
Beste Baukje,
Je kunt me even een e-mail sturen: info@dr-jetskeultee.nl.
Groetjes Jetske
-
-
Baukje augustus 27, 2015 (00:33)
Ik ben Ha-Ra consulente. Wij hebben sinds november een kwalitatief top prduktlijn op basis van aloe Vera. Biologisch organisch en uiteraard zonder sls, parabenen, parfum, etc.
Graag zou ik met je in contact komen!
-
Jetske september 3, 2015 (10:00)
Beste Valerie,
Jouw vraag had je ook per e-mail naar me opgestuurd en is inmiddels beantwoord.
Groetjes Jetske
-
-
Tamara april 9, 2015 (09:03)
ik weet een heleboel over stofjes inmiddels maar hier kom ik niet uit. Is Disodium Lauryl sulfosuccinate schadelijk? Is het te vergelijken met sodium lauryl sulfate? Harte-groet Tamara
-
Jetske juni 29, 2015 (11:45)
Beste Tamara,
Dit is een mildere variant en minder schadelijk dan sodium lauryl sulfate. Omdat ze best sterk reinigen kan je deze variant beter niet gebruiken als het niet noodzakelijk is. Mocht je echt een enorme vette hoofdhuid hebben dan kan je er wel voor kiezen een shampoo met een dergelijke sterke reiniger te gebruiken voor een keer in de week.
Groetjes Jetske
-
-
Vicky maart 16, 2015 (17:41)
Zijn er ook conditioners voor dreumezen, die niet uitgespoeld hoeven te worden en toch vrij zijn van al die chemicaliën?
-
Jetske mei 22, 2015 (14:00)
Beste Vicky,
Hier heb ik helaas geen kant en klaar lijstje van maar je zou de conditioner van Neutral of Dermolin kunnen gebruiken.
Groetjes Jetske
-
-
MRX juli 17, 2014 (06:24)
Hoi Jetske, op mijn Gilette scheerschuim (de duurste variant) staat: Sodium Lauryl Sulphate”. Dat je als consument op ieder product moet gaan letten is toch eigenlijk te gek voor woorden. Ook het zoeken op internet naar de ingrediënten valt niet mee, in dit geval heb ik t gewoon niet kunnen vinden, enkel mooie woorden van de fabrikant. Dit is in elk geval de naam: “Gillette Fusion foam ultra sensitive” en de bijpassende woorden zijn even zo roomzoet: Fusion Scheerschuim zit boordevol hydraterende bestanddelen en gladmakende ingrediënten die een onzichtbaar beschermlaagje over je huid leggen
•Verzacht haartjes en hydrateert de huid
•Comfortabel van de eerste tot de laatste scheerbeweging
•Verijkt met Aloe
Dan denk je als consument, ik heb een goed product. Als ik jou lees dan is dat dus niet zo. Kan het niet zo zijn dat een combinatie van ingrediënten toch maakt dat het wel meevalt met die “Sodium Lauryl Sulphate” of zeg jij, gooi dat busje maar weg? Ik krijg er geen huidklachten van.
-
Peter juli 18, 2014 (12:01)
Of Sodium Lauryl Sulfate irriteert en uitdroogt hangt af van de concentratie, hoe langt het product op je huid blijft en of er terugvettende stofjes aan toe zijn gevoegd. Gillette scheerschuim bevat meestal wel parfum en soms irriterende plantenextracten, zoals eucalyptus. Heb je een hele gevoelige huid, dan kun je ook eens een parfumvrije conditioner, of een milde afspoelbare gezichtreiniger proberen.
-
Jetske augustus 11, 2014 (09:54)
Beste MRX,
Zoals je hierboven in mijn blog kunt lezen is Sodium Lauryl Sulphate koning op het gebied van huidirritatie. Dit ingrediënt zou ik zeker niet in mijn product willen terugvinden.
Groetjes Jetske
-
-
Daphne november 29, 2013 (20:11)
Vandaag in de schappen van Kruidvat een hypo allergeen zeepvrije wasgel en een hypo allergeen douche gel gevonden. Ik heb de zeepvrije wasgel aangeschaft (300 ml voor bijna 3,50 euro). Eens kijken of die goed bevalt onder de douche.
Beide producten hebben zo goed als dezelfde samenstelling, alleen in iets andere verhoudingen. In elk geval zonder parfum, kleurstof en zeep.
INCI: Aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, glycerin, socium chloride, sodium lauroyl, glutamate, panthenol, propylene glycol, benzyl alcohol, methylchloroisothaiazolinone, methylisothiazolinone, magnesium nitrate, magnesium chloride, triethylene, glycol, sodium benzoate, citric acid.
-
Peter november 30, 2013 (14:37)
@Daphne
Die producten hadden we ook al eens besproken in de blog “Met huid en haar”. Er zit wel methylchloroisothiazolinone en methylisothiazolinone in. Je spoelt het natuurlijk af, maar de producten van Neutral (de douchegel, baby washgel en shampoo) bevatten dan in vergelijking wat minder irriterende stoffen.
-
Daphne november 30, 2013 (16:57)
@ Peter
Dank je wel voor je reactie. Weer erg nuttig!
Ik heb het blijkbaar gemist dat deze producten al besproken waren. Ik dacht iets nieuws ontdekt te hebben 😉
-
Daphne december 15, 2013 (17:44)
Ze zijn er vroeg bij -maar niet heus- om het algemene publiek te informeren … zie http://www.nu.nl/gezondheid/3654445/dermatologen-waarschuwen-gevaarlijke-stof-in-cosmetica.html
Waarom mag mogen producten met dat ingrediënt überhaupt verkocht worden?!
-
Jetske december 20, 2013 (16:27)
Beste Daphne,
Eerder op mijn blog heb ik ook al geschreven over dit ingrediënt: http://jetskeultee.nl/hoe-zit-het-nu-precies-met-parabenen/obj7777326. Het is inderdaad frappant dat er nog ingrediënten zijn die huidproblemen veroorzaken en gewoon in cosmetica verwerkt zijn….
Groetjes Jetske
-
-
-
-
-
Vanessa juni 17, 2013 (20:23)
Hallo jetske,
Ik gebruik nu een tijdje shampoo en conditioner zonder sls, sles of silliconen van dr. Organic. Mijn haar is minder vet maar mijn haar is nu moeilijk hanteerbaar, zit snel in de knoop en valt niet meer lekker. Komt dit dood het gebrek aan silliconen denk je? Heeft iemand nog andere alternatieven om mijn haar weer meer handelbaar en glad te maken?
Gr. Vanessa
-
Daphne november 29, 2013 (20:13)
Ik heb hetzelfde, Vanessa. Ik gebruik nu een tijdje de Neutral shampoo afgewisseld met de alverde en mijn haar wil ook niet meer lekker vallen, hangen nu een beetje als sliertjes langs mijn hoofd, terwijl ik altijd heel makkelijk vallend haar had. Ik vraag mij ook af hoe dat komt: mogelijk door gebrek aan siliconen?
-
-
Suzanne april 12, 2013 (10:02)
Beste Jetske,
Bedankt voor je heldere uitleg! Maar nu kwam ik laatst in een product Disodium Laureth Sulfosuccinate en Disodium Lauryl Sulfosuccinate tegen. Wat houdt dit in? En is dit schadelijk?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Gr. Suzanne
-
Loes april 9, 2013 (00:35)
Beste Jetske,
Graag zou willen weten willen weten wat je mening is over de producten van dr. organic wanneer je een droge /gevoelige huid hebt.
De aloe vera gel, vitamine E olie , argan olie en rozen melk en lotion voor het reinigen.
Groeten,
Loes
-
Bas maart 11, 2013 (15:42)
Dag Jetske,
Ik wil dagelijks bodylotion gaan gebruiken en kwam zo op deze site terecht.
Ik weet dat je Neutral bodylotion aanraadt. Die is op zich prima maar is ook wat saaier (geen geurtje, etc.). Van Dove gebruik ik ook wel de hydro nourishment bodylotion (voor normale huid) die wel lekker ruikt en prima voelt.
Wat raad je aan van deze producten: is Dove ook prima en niet schadelijk of is Neutral gewoon veel beter?
Hartelijk dank alvast.
Groeten Bas
-
Anoniem februari 5, 2013 (12:27)
SLS en SLES zijn funest voor mensen met krullend haar. Dus shampoos met dit ingredient is een no go! Op de site http://www.naturalblackhair.nl hebben wij een grote collectie SLS/SLES-vrije shampoos en andere natuurlijke haarproducten.
Claudia
-
Danielle maart 15, 2015 (00:00)
Niet alleen voor krullend haar, maar ook voor fijn haar! Ik ben nu een jaar overgestapt naar sls/sles vrije shampoos en heb voor het eerst van mijn leven geen jeuk meer na het harenwassen (had altijd jeuk op mijn hoofd, de eerste dagen na het wassen), ook is mijn haar minder droog en klit het minder, leve de afroshops die goede sls/sles vrije shampoos verkopen die nog betaalbaar zijn ook!
-
-
Mel januari 16, 2013 (14:25)
Beste Jetske,
ik weet dat u het druk hebt maar ik kijk bijna elke dag of u een reactie heeft geplaatst. Ik zou heel graag een reactie van u willen lezen. Alvast bedankt
Mel
-
Mel januari 4, 2013 (13:02)
Beste Jetske,
ik vind jouw blog zeer nuttig en lees het bijna elke dag. Ik heb een vraagje: Ga je nog de informatie uitbreiden? Bijvoorbeeld advies over make-up merken en producten. En advies over haarverzorging en lichaamsverzorging? Dus wat je ook gedaan hebt over gezichtsverzorging onder het kopje “productadvies”. Ik zou het zeer handig vinden om dit ook te kunnen krijgen over make-up, shampoo, douchegel e.d. En nog een klein vraagje: ik heb gelezen bij de productadviezen dat er bepaalde producten bij zitten waar je bij aangeeft dat er toch nog stoffen in zitten die je een beetje meh vindt. Bestaan er dan echt geen producten/merken die wel helemaal aan de voorwaarden voldoen? Dr. Organics? Dr. Baumann? Yves Rocher? Weleda? enz enz. Ik hoop ook nog dat je de productadviezen uitbreid (ik denk dat er meer goede producten op de wereld zijn)
met vriendelijke groeten
Mel -
Anne november 1, 2012 (19:24)
Hoi Jetske,
Wat vind jij van deze reiniger?
Ultrabland van de Lush;
Amandelolie (Prunus dulcis), Rozenwater (Rosa damascena), Bijenwas (Cera alba), Iris extract, vers (Iris florentina), Glycerine (Glycerine), Roos absolue (Rosa damascena), Benzoe-tinctuur (Styrax benzoin), Methylparabeen, Propylparabenen (Propylparaben)Het bevat geen parfum of andere stoffen die in je te mijden lijst voorkomen. Denk je dat dit een veilige combinatie is van ingredienten?
Groetjes 🙂
-
Anoniem september 17, 2012 (19:49)
Beste jetske,
Ik heb net een foftening cleansing foam van lancaster gekocht.
Wilt u even naar de ingredienten willen kijken:Aqua/water, stearic acid, myristic acid, glycerin, potassium hydroxide, lauric acid, sodium cocoyl glycinate, parfum, alpha-isomethyl ionone, buthylphenyl methylpropional, glyceryl stearate, hydroxycitronellal,hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, iris florentina root extract, lilium candidum flower water, linalool, peg-100 stearate, propylene glycol, tetrasodium edta, butylparaben,ethylparaben,isobutylparaben, methylparaben, phenocyethanol, propylparaben
Zelf heb ik gemengde huid met af en toe puistjes.
Alvast bedankt
-
Jacoba juni 22, 2012 (13:24)
Ik gebruikte Guhl en had nergens last van behalve dat mijn haar snel vet wordt (terwijl de shampoo voor vet haar is). Volgens mijn kapper stinkt mijn haar, alsof het tegen schimmelen aan zit. Ze heeft het gewassen met Aveda, een ecologisch produkt. Ken je dit produkt? Ik ga de ingredienten opvragen. Verder lees ik wat verschillende berichten over SLES. Dit zit ook in Neutral en Paula s choice wat je aanraadt. Ik vraag me nu af wat verstandig is voor mijn haar.
-
Al mei 30, 2012 (11:13)
…En ineens is me duidelijk waarom mijn huid bij de meeste shampoos irriteert en bij een enkele niet.
Dank!
-
Lydia mei 18, 2012 (17:46)
Erg bedankt voor je antwoord Jetske.
Groetjes, Lydia
-
Jetske mei 18, 2012 (12:36)
Oei Joke, daar moet ik even in gaan duiken. Dat weet ik ook zo niet…
groeten Jetske
-
Jetske mei 18, 2012 (11:08)
Beste Hasse,
Dit zijn inderdaad allemaal stoffen die verwant zijn aan SLS en SLES. Sodium Lauroyl Sarcosinate bijvoorbeeld lijkt wel heel erg op Sodium Lauryl Sulphate wat betreft opbouw, maar is vermoedelijk net iets milder. Ik zal snel eens een blog schrijven met milde shampoos!
groeten Jetske
-
Jetske mei 18, 2012 (10:48)
Beste Lydia,
Ik zou voor die van Neutral kiezen. In het product van vaseline zitten wat betere vochtvasthouders maar ook triethanolamine, dit vind ik een wat minder prettige stof vindt. De antioxidanten zijn in beide producten denk ik te laag om echt werkzaam te kunnen zijn, maar dat geldt helaas voor de meeste bodylotions…
groeten Jetske
-
Jetske mei 15, 2012 (14:39)
Verwarrend he Sanne! Laureth-2 is eigenlijk gewoon Sodium Laureth Sulphate, maar dan met 2 moleculen Ethyleen Oxide ipv 3. Sodium Lauroyl Sarcosinate lijkt ook wel heel erg op Sodium Lauryl Sulphate wat betreft opbouw (een klein verschilletje) maar is vermoedelijk net iets milder. Het zijn alle drie surfactants (stoffen die je huid kunnen ontvetten en schuim produceren).
groeten Jetske
-
Jetske mei 10, 2012 (11:30)
Beste Brenda,
Sodium Lauryl Sulphate is inderdaad een ingredient dat ik zou vermijden. Je hebt dus ook gemerkt waarom! Het vermoeden is dat deze stof in tandpasta ook periorale dermatitis kan veroorzaken….
Groeten Jetske
-
Jetske mei 10, 2012 (11:28)
Beste Floriske,
Zolang jouw huid niet droog en trekkerig aanvoelt, kan je prima een product met Sodium Laureth Sulphate gebruiken. Je huid moet namelijk ook gereinigd worden. Mocht je huid droog en trekkerig aanvoelen, dan is het product te sterk. Neem eens een kijkje op http://www.jetskeultee.nl/productadvies. Hier staan veel producten genoemd die ik aanraad.
Groeten Jetske
-
Jetske mei 10, 2012 (11:27)
Beste Catja,
Van Sodium lauryl sulphate is bekend dat deze stof de huid irriteert. Sodium laureth sulphate is milder en de kans op irritatie is hierdoor kleiner. Voelt je huid droog en trekkerig aan na het wassen, dan is het product te sterk voor jouw huid. Je hebt wel een product nodig wat de huid ook echt schoonmaakt, vandaar dat Sodium laureth sulphate ook gebruikt wordt.
Je zou eens een kijkje kunnen nemen op: http://www.jetskeultee.nl/productadvies. Hier staan veel producten (waaronder cleansers) die ik aanraad.Groeten Jetske
-
Jetske mei 10, 2012 (11:27)
Beste Barbara,
Ik heb nog geen concrete plannen om een shampoo op de markt te brengen! Maar nu je het zegt….☺
Groeten Jetske
-
joke april 17, 2012 (15:02)
Beste Jetske,
Ik weet niet waar ik nu deze vraag het beste kan neerzetten,
mijn dochter heeft altijd last van transparatie-vlekken.
Ze heeft intussen een assortiment van verschillende deodorants staan,
maar geen van allen is doeltreffend.
Kun je ons opweg helpen met wat advies hierover?
Dank je!Groet van joke
-
Hasse april 15, 2012 (09:30)
Hoi Jetske,
Leuk artikel! Ik ben ook heel erg benieuwd naar je huidboek. Lijkt me bijzonder informatief 😀
Wel heb ik nog een vraag over SLS en SLES…
Ik heb nu shampoo en conditioner van moroccan oil. En daar zit het volgende in: Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Sodium Lauryl Sulfoacetate,
Deze woorden lijken enorm op sls en sles. Maar zijn ze het nu ook? Of is dit echt iets anders??
Welke haarproducten zou jij trouwens aanraden?
Alvast bedankt!
Groetjes,
Hasse -
Lydia april 14, 2012 (15:57)
Hoi Jetske,
Ik gebruik beide bodylotions, die van Neutral en die van Vaseline. Mijn voorkeur gaat, misschien onterecht, uit naar die van Neutral omdat het lijkt of daar (meer) antioxidanten inzitten. Misschien vind jij de hoeveelheid antioxidanten wel verwaarloosbaar, waardoor je de Vaseline, die toch meer vochtvasthoudende ingredienten bevat (?) toch beter vindt?
Hier de ingredienten van Neutral:
Aqua, Isohexadecane, Isopropyl Palmitate, Glycerin, Octyldodecanol, PEG-30 Dipolyhydroxystearate, ascorbyl Palmitate, Tocopherol, Lecithin, Magnesium Sulfate, Magnesium Stearate,Lactic Acid, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate.en die van Vaseline Intensive Rescue:
Ingredienten
Water, Glycerin, Petrolatum, Stearic Acid, Glycol Stearate, Dimethicone, Isopropyl Isostearate, Tapioca Starch, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Magnesium Aluminum Silicate, Carbomer, Ethylene Brassylate, Triethanolamine, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, Titanium Dioxide (CI 77891)Groetjes, Lydia
-
Jetske april 13, 2012 (16:29)
Klopt Kitty, bedankt voor je bijdrage!
groeten jetske
-
Jetske april 13, 2012 (16:22)
Bedankt voor de tips, Lydia!
-
Jetske april 13, 2012 (13:55)
Bedankt voor je tips, Stephanie!
-
Dirk april 12, 2012 (20:20)
Dank je voor je uitleg Jetske!
-
Stephanie april 12, 2012 (15:59)
Ik gebruik trouwens de shampoo van Neutral en daar zit ook geen parfum in. Ook gebruik ik hier de bodylotion van (maar die vind ik niet zo fijn) dus stap ik weer over naar die van Vaseline Intensive Rescue (ook geen parfum), deze vind ik wel fijn.
Groetjes,
Stephanie -
Stephanie april 12, 2012 (15:55)
Hoi Fimke,
Ik bedoel inderdaad SLES. Maar ook hierover wordt gezegd het niet te veel te gebuiken.. Aangezien ik dagelijks douche met veel producten waar het in zit vraag ik me af of dit niet schadelijk is..
Groetjes,
Stephanie -
Kitty april 12, 2012 (12:14)
Hi,
SLES komt inderdaad het meest voor in NL. En zoals ik het begrijp, hoef je SLES niet te mijden, tenzij je een (heel) gevoelige huid hebt.
SLS komt helaas ook nog voor, recent zat ik het op het bekendse merk anti-roosshampoo staan (ja, H&S).
Ik zelf probeer ook SLES te vermijden. Na een lange internet zoektocht heb ik een shampoo gevonden zonder SL(E)S, parfum en andere mogelijke irriterende ingredienten. Het is de Urtekram no perfume baby shampoo. Er zitten zelfs geen silliconen in (die wil ik ook niet meer in mijn haar hebben). Overigens is het echt zo dat je elke variant van een merk apart moet bekijken. Het ene product kan goed zijn terwijl het andere product bomvol irriterende stoffen zijn!
Verder hebben de Kruidvat extra sensitive babyproducten ook geen
SL(E)S en parfum. Jetske heeft eerder voor mij de bodylotion daarvan beoordeeld en positief bevonden 🙂Vriendelijke groet,
Kitty
-
Lydia april 11, 2012 (22:34)
Hoi,
Het merk: Yes to Carrots (Etos, De Tuinen) heeft een douchegel en een shampoo zonder SLS/SLES.
Ook het merk Dr. Organic heeft bijvoorbeeld diverse washgels zonder.Deze producten bevatten dan wel weer iets van parfum.
Gr., Lydia
-
Lydia april 11, 2012 (22:22)
Hallo,
Een fijne shampoo en bijbehorende conditioner is die van Dermolin.
Ook Decubal heeft een goede parfumvrije shampoo maar die schuimt iets minder. Het is wat je fijner vindt.Lydia
-
Fimke april 11, 2012 (11:36)
Stephanie, ben jij niet in de war met SLES? SLS komt bijna niet voor in de prducten in NL. Tenminste niet in mijn badkamer en in de Etos om de hoek 😉 En SLES is dus niet zo erg.
Een lastiger zoektocht is shampoo en conditioner zonder parfum….
-
Stephanie april 11, 2012 (11:28)
Hoi Jetske,
Zijn er ook al producten voor onder de douche (douchegel, shampoo, scheergel) op de markt in NL zonder SLS? Ik schrok me gisteren rot, echt in al mijn producten zit het, zelfs in die van Neutral (die ik dus ben gaan gebruiken na het lezen van jou blogs) maar ik vraag me af of dit wel zo goed is als dat ze ons willen laten geloven. Heb jij enig idee?
Trouwens in 1 product zat het niet.. En dat was in jouw facewash.. 😉
Groetjes,
Stephanie -
Jetske april 10, 2012 (23:02)
Fijn te horen dat je het artikel over SLS leuk vond Lis!
groeten Jetske
-
Anoniem april 10, 2012 (13:49)
Beste Jetske,
Heel helder en duidelijk dit artikel. Ik gebruikte altijd huidverzorging met SLS. Het zat zelfs in ALLE producten in onze badkamer. Dat is ook een van de redenen dat ik gestopt ben met synthetische cosmetica na mijn Roaccutane kuur. Na deze zware kuur zag ik het echt niet zitten weer last te krijgen van acne. Ik had precies wat in dit artikel staat. Een droge, schilferige huid met acne en rode vlekken.
-
Jetske april 10, 2012 (11:48)
Beste Dirk,
Werken met glycolzuur is een beetje balanceren. Als je het goed gebruikt en bij het goede huidtype zie je snel hele mooie resultaten. Als je verkeerde producten gebruikt, het te vaak smeert of in een te hoge concentratie, of als je basishuidconditie slecht is zal het je huidbarriere juist verder kunnen verzwakken. Dat is ook tevens de reden waarom ik mijn producten niet in de winkel wil verkopen; ik vind het advies essentieel. Glycolzuur in cosmeticaproducten lost niet de natuurlijke vetlaag op, maar de dode huidcellen (of eigenlijk de verbinding daartussen). Die dode huidcellen zitten alleen in het alleroppervlakkigste laagje van de opperhuid. Onder die laag dode huidcellen heeft glycolzuur een antioxidant- en een hydraterende werking; juist belangrijk dus voor een goede functie van de huid. Ik hoop dat ik het met mijn antwoord wat heb kunnen verduidelijken….
groeten Jetske
-
Jetske april 9, 2012 (11:43)
Beste Fimke,
Ben ik het helemaal mee eens. Of SLES je huid echt irriteert hangt heel erg af van de samenstelling van het product en je huidconditie. Op zich is SLES een prima reinigende stof…
groeten Jetske
-
Jetske april 9, 2012 (11:13)
Hi Barbara,
Ik zal er eens over denken 🙂
groeten Jetske
-
Sanne april 8, 2012 (23:06)
Hallo Jetske,
In sommige producten die ik gebruik zit Laureth-2 of Sodium Lauroyl Sarcosinate. Valt dit hiermee te vergelijken of zijn deze ingredienten totaal anders?
Groetjes, Sanne
-
Barbara april 3, 2012 (13:28)
Dag Jetske,
Maak me blij en zeg dat jouw fantatische productlijn binnenkort wordt uitgebreid met een fijne shampoo! Ik kijk er naar uit.
-
Fimke april 3, 2012 (12:46)
Beste Jetske en de rest,
Wat een fantastisch en vooral verhelderend stukje weer!
Ik concludeer hieruit dat men altijd SLS moet vermijden. Gelukkig vind je dat ook (bijna) nergens in. Heb de schappen van de drogist (shampoo, conditioner, douchegel, bodylotion…) eens nagekeken 🙂 dus dat is een kleine zorg minder. Zoals Brenda al noemt, zit het wel in een aantal tandpasta s…
Daarentegen vind ik SLES echt overal, volgens mij is dat gewoon niet of zeer moeilijk te vermijden. Overigens denk ik dat het per persoon verschillend is hoe men erop reageert.
Groetjes Fimke
-
C Ernst april 3, 2012 (12:01)
Beste Jetske
Ik heb uit eerder publicatie begrepen dat sodium laureth sulfate irriteert.
Maar jij raadt wel het product Aloe gentle facial wash sensitive skin aan.
In dit product zit wel de stof sodium laureth sulfate. Ik heb dit product gebruikt en mijn gezicht werd behoorlijk rood en trekkerig. Ligt dit nu aan de stof sls, zo ja kun jij een betere cleanser aanbevelen voor een droge huid. Alvast bedankt. Groet Catja -
Floriske april 3, 2012 (11:06)
Hallo Jetske,
Het valt mij op dat deze stoffen bijna overal in verwerkt zitten.
Zelfs in de producten van bijvoorbeeld neutral etc. Wat is een goed
alternatief? Kan je ook productlijnen noemen waar dit niet
in zit?Groet,
Floriske -
Brenda april 2, 2012 (10:31)
Hoi Jetske,
Hoewel dit blog gaat over alles wat met de huid te maken heeft, wil ik toch even iets zeggen over het gebruik van sodium lauryl sulfate (SLS) in tandpastaAs. Elke keer als ik tandpastaAs (verschillende merken) gebruik waarin dat ingredient verwerkt zit krijg ik last van een soort vervelling van de binnenkant van mijn mond (slijmvlies) en lippen. Zodra ik overschakel op een tandpasta zonder SLS heb ik nergens last van. Door jouw blog weet ik nu zeker dat die vervelling in feite uitdroging en schilfering is, en eigenlijk ook heel logisch want het slijmvlies is nog gevoeliger dan de huid. Vanaf nu ga ik dus alle tandpastaAs waarin SLS verwerkt zit vermijden.
Dank je wel voor je uitleg!!
-
Anoniem maart 29, 2012 (20:42)
Fijn, ik vind het toch net iets duidelijker dan de uitleg van Cynthia. Ik gebruik nu een tijdje de anti-vet shampoo van Guhl, daar zit ook SLS in, helaas. Na een tijd begin ik het ook te merken, mijn haar is nu van de bovenkant een stuk minder vet (maar met veel roos) en de puntjes zijn heel pluizig…
-
Dirk maart 29, 2012 (12:29)
Hallo Jetske,
Dank voor de heldere uitleg!
Over natuurlijk huidvet gesproken … zou je iets kunnen uitleggen over de werking van glycolic acid op de huidbarriere?
Als vitamine B3 de beschermende huidlaag versterkt (o.a. de huid stimuleert tot de aanmaak van ceramides), doet het gebruik van glycolzuur (het oplossen van de buitenste huidlaag) dit effect dan eigenlijk niet weer teniet?Alvast dank voor je reactie!