Verschillende producten. Of toch niet..
Veel mensen weten niet dat er ook in cosmeticaland heel veel identieke tweelingen wonen. Met andere woorden; de schappen staan vol met producten met dezelfde ingrediënten maar heel verschillende namen. Heel grappig als je het eenmaal door hebt…
Het kan zo maar zijn dat de ingrediëntenlijst van een wat goedkopere product ook te zien is op het etiket van z’n 300% duurdere tweelingbroertje. Niet zelden komen de producten dan uit dezelfde fabriek.
Een hele puzzel
Om het ons wélastiger te maken zijn er soms een minuscule hoeveelheden van ingrediënten toegevoegd (Angel dusting wordt dat genoemd…) of is een basisingrediënt vervangen door een vergelijkbaar ingrediënt met een andere naam. Om het nog verwarrender te maken zie je ook regelmatig vrijwel identieke ingrediëntenlijsten verschijnen bij producten die een verschillende functie hebben. Denk aan de formules van een dagcrème, nachtcrème, oogcrème of soms zelfs bodylotion of handcrème.
Omdat ik het niet kan laten hieronder een voorbeeld van twee producten die wel erg op elkaar lijken. Lancôme is met een verkoopprijs van bijna 70 euro (voor 30 ml) meer dan 45 euro duurder dan Youth code van L’oréal. En dat terwijl het product van L’oréal eigenlijk meer actieve ingrediënten bevat dan het product van Lancôme. Goed nog even te vermelden dat beide producten een hoge concentratie alcohol bevatten; voor een droge en/of gevoelige huid zijn beide producten dus minder geschikt….
Water, Bifida Ferment Lysate, Glycerin, Alcohol Denatured, Dimethicone, Hydroxyethylpiperazine Ethane
Sulfonic Acid, Sodium Hyaluronate , PEG-20 Methyl Glucose Sesquistearate, Palmitoyl
Oligopeptide, Palmitoyl Tetrapeptide 7, Adenosine, Ammonium Polyacrylatedimethyl Taurate, N Hydroxysuccinimide, Sodium Benzoate, Xanthan Gum, Chrysin, Caprylyl Glycol, Disodium EDTA, Octyldodecanol, Citric Acid, Limonene, Fragrance
Wate, Bifida Ferment Lysate, Sodium Hyaluronate, Phenoxyethanol, PEG-20 Methyl Glucose Sesquistearate,
PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Salicyloyl Phytosphingosine, Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate, Xanthan Gum, Caprylyl Glycol, Disodium EDTA, Octyldodecanol, Citric Acid, Citronellol, Limonene, Fragrance
2 (of meer zelfs!) vliegen in één klap
Prettig om te weten dat veel cosmetica producten meerdere functies hebben; dat scheelt weer centen. En moet je voorstellen wat een ruimte jij in je koffer overhoudt als je je milde shampoo gebruikt als zeep voor het lichaam, je conditioner voor het haar als scheerschuim voor je benen en dat olieachtig product voor het lichaam ook in bad als badolie gebruikt…..
Kunnen die 10 paar schoenen volgend jaar toch gewoon nog mee op vakantie 😉
Groeten Jetske
(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)
Lees ook:
‘de veiligheid van cosmetica; wie regelt het eigenlijk?“,
“onderzoekt toont aan dat…“,
“Mythe; een nachtcrème is alleen voor s nachts“,
“Is een dure moisturizer beter?“,
“Werken antioxidanten ook echt in een crème?” en
“Antirimpel crèmes“.
11 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
martha augustus 17, 2015 (14:43)
ik heb dus blue therapy van biotherm maaaar niet meer te betalen is loreal ook goed. Ik brn 70 jr en normale huidtype.
-
martha augustus 17, 2015 (14:39)
ik ben 70 jaar en gebruik blue therapie voor normale huidtype. Is loreal net zo goed ik voel me soms een dief van eigen portemonnee het is bijna niet meer te betalen. Hoop op een reactied
-
Jetske september 3, 2015 (10:00)
Beste Martha,
Als ik het goed begrijp gebruik je blue therapy van Biotherm? Volgens mij zit dit product in een potje. Ik zie liever huidverzorging in luchtdichte verpakkingen, zoals een pompje. Op de volgende blog vind je producten die ik adviseer: https://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/obj7777444.
Groetjes Jetske
-
-
Jetske februari 15, 2012 (12:57)
Beste Cato,
Graag verwijs ik je naar onderstaande blogs die mijn gastblogger Dr. Peter Velthuis voor me schreef: de werkzaamheid van een creme en een tussenvorm; cosmeceuticals .
Wanneer actieve ingredienten in een wat vettere creme zitten zullen ze minder gemakkelijk door de huid opgenomen worden dan als de creme wat vloeibaarder is. Dit heeft niet alleen te maken met het eerste ingredient in een product maar ook bijvoorbeeld hoe hoog de concentratie is en wat er verder nog allemaal in een product zit verwerkt. Bepaalde stoffen zijn overigens ook weer vet-oplosbaar (zoals salicylzuur) waardoor deze ook bijvoorbeeld in de porien werkzaam zijn waar andere ingredienten dit weer niet zijn. Plantaardige olien hydrateren de huid vooral en kunnen daarnaast werken als een antioxidant. Hierbij is het weer wat minder belangrijk dat ze erg diep in de huid doordringen.
Ingewikkelde materie maar als je nog meer wilt weten hoor ik het graag.
Groeten Jetske -
Jetske februari 3, 2012 (14:24)
Beste Emma,
Het is wat laat om je een gezond 2012 te wensen maar dank voor je bericht. Fijn om te lezen en succes!
Groeten Jetske -
Jetske februari 3, 2012 (14:23)
Beste Zana,
Geen dank hoor, doe het graag en ben zeker van plan ook dit jaar wederom veel blogs te schrijven ïŠ.
Als je goed naar de ingredienten kijkt zul je zeker vaker overeenkomsten tegenkomen…Groeten Jetske
-
Jetske februari 3, 2012 (14:17)
Beste Marjolet,
Vaseline of lanettecreme zal vooral zorgen dat de huid goed gehydrateerd wordt of blijft. Een gehydrateerde huid zal irritaties of infecties wat minder de kans geven. Voor een gevoelige en rode huid is het ook belangrijk te zorgen dat de barrierefunctie weer intact is. Barriereherstellende stoffen – de naam zegt het al – zorgen hiervoor, bijvoorbeeld in combinatie met kalmerende stoffen.
Ik ben benieuwd of de producten je bevallen!
Groeten Jetske
-
Cato januari 11, 2012 (22:04)
Hallo Jetske,
Zou je mij wat meer duidelijkheid kunnen geven over de penetratiediepte van huidverzorgingsprodukten?
Een hydraterende creme gaat niet verder de huid in dan de in de hoornlaag toch?
( waardoor een hydraterend produkt met vitamine C ( in water oplosbaar) de vitamine C ook niet diep de huid inbrengt.*Hoe diep kan een creme de huid in komen als “aqua” het eerstgenoemde ingredient op het potje is?
**Heel vaak krijg je de info dat een creme wel tot in de basaalcellenlaag kan komen maar klopt dat wel????? En welke ingredienten heb je hier dan voor nodig?
*** Hoe diep kunnen plantaardige olien de huid in komen?
Ben heel benieuwd naar je antwoord.
-
Marjolet januari 2, 2012 (06:53)
Goedemorgen,
Ik ben nog in (hoopvolle afwachting) van de bestelling Uncover Skincare.
Ik heb een overgevoelige couperose huid , ik ben nu gestopt met de DR.Baumann lijn, na jaren gebruik hier van. Mijn huid werd steeds roder en gevoeliger. Op dit moment heel droog en trekkerig. Lanette creme of vasaline brengt geen verbetering?? Wel geweldige informatie verkregen via je website!!! Ik hoop dat ik goed reageer op je verzorgings lijn.
Vr.gr.
Marjolet -
Zana januari 1, 2012 (12:49)
Hoi Jetske,
de allerbeste wensen voor 2012!
Een bedankje voor alle bruikbare informatie die je met ons deelt.
Heel erg bedankt daarvoor.Wederom een interessant artikel, ik denk dat dit het meest voorkomt bij merken die onder hetzelfde moederbedrijf vallen. (Lancome is van Loreal) Zo ook La Roche-Posay, Biotherm… Biotherm heeft bijvoorbeeld een groene en roze (gel)creme Aquasource en Loreal heeft iets soortgelijks ook met die kleuren en bestemd voor hetzelfde huidtype(maar dan bij de drogist als Hydrafresh), waarschijnlijk ook een kopie met hooguit een minuscuul verschil die niet eens merkbaar is voor de huid, alleen voor de portemonnee.
Groet,
-
emma januari 1, 2012 (12:48)
Geachte mevrouw Ultee,
Vandaag las ik uw eerste nieuwsbrief (ik heb me pas aangemeld).
Wat hoopgevend: het leven wordt hiermee wat goedkoper.
Maar voor mij vooral minder gecompliceerd.
Verder wens ik u een gezond en voorspoedig 2012.
Vriendelijke groet,
Emma