• Vitamine A

Vitamine A, welke gebruik je?

Die fronsrimpel op je voorhoofd? De kraaienpootjes rondom je ogen of de hangende huid van je wangen? Nee, die kun je helaas niet wegsmeren. Echt niet. Maar dat betekent niet dat je je huid er niet jonger uit kunt laten zien met huidverzorging. Het vergt wat uithoudingsvermogen, maar het kan écht. En wist je dat vooral pigmentvlekken en een doffe grauwe tint je ouder doen lijken? Om te voorkomen dat je een fortuin uit gaat geven aan zinloze producten, zal ik een aantal blogs schrijven over ingrediënten waarvan aangetoond is dat ze huidverjongend werken. En dan begin ik met het ingrediënt waarnaar het meeste onderzoek is gedaan: vitamine A.

Wat doet vitamine A nu eigenlijk?

Van het vitamine A-zuur dat alleen op recept te krijgen is, staat onomstotelijk vast dat het huidverjongend werkt. Het ingrediënt verbetert de huidstructuur; rimpels als gevolg van zonbeschadiging nemen af in diepte en in aantal. De stof stimuleert namelijk een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Daarbij worden MMP’s (enzymen die collageen en elastine afbreken) geremd. Zeer waarschijnlijk verlengt vitamine A-zuur ook de levensduur van fibroblasten. Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen vervelende pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Een nadeel van de medicinale vorm van vitamine A-zuur is dat het de huid flink kan irriteren. Maar de laatste jaren is er ook veel duidelijk geworden over de werking van allerlei varianten van de vitamine. Om je wegwijs te maken, heb ik de bekendste onder elkaar gezet. Wat doen deze stoffen voor je huid en hoeveel moet er in je product zitten?

Retinylpalmitaat: de minst efficiënte vorm

Dit is naar mijn mening de minst efficiënte vorm van vitamine A. Dit ingrediënt moet drie keer door de huid omgezet worden voordat het zijn werk kan doen. En grofweg geldt: hoe meer omzettingen nodig zijn, hoe minder werkzaam een stof. Retinylpalmitaat is bovendien extreem gevoelig voor zonlicht. Onder invloed van zonlicht loopt de werking niet alleen snel terug, er kunnen ook vrije, schadelijke radicalen in de huid ontstaan. Heb je een product met retinylpalmitaat, gebruik het dan liever alleen ’s nachts. Ondanks deze nadelen kiezen veel producenten uiteindelijk toch voor het ingrediënt omdat deze variant beter bestand is tegen warmte dan bijvoorbeeld het meer bekende retinol. Desondanks is de stabiliteit beperkt; de houdbaarheid varieert in onderzoeken tot maximaal een half jaar na productie. Als je perse dit ingrediënt wilt gebruiken, kies dan een product waaraan ook antioxidanten toegevoegd zijn. En bedenk: hoe minder water in het product zit, hoe beter. Uiteraard is het ook een must dat  een airless verpakking is gebruikt. De wat betere onderzoeken waarin een verjongend effect werd aangetoond, gebruikten concentraties van rond de 1%. In Europa wordt echter in gezichtsproducten een concentratie van 0.3% geadviseerd, en het zal niet lang duren voordat hoger ook niet meer is toegestaan.

Retinylpropionaat: beperkt onderzocht

Ook bij deze vorm van vitamine A zijn er drie omzettingen in de huid nodig. Toch lijkt het een betere keuze dan retinylpalmitaat omdat dit ingrediënt makkelijker in de huid dringt. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de grootte van het molecuul. Voor de gevoelige huid die niet tegen de andere derivaten van vitamine A-zuur kan, is het mogelijk een goede optie. Het onderzoek naar de effectiviteit van dit ingrediënt is echter gering. Het enige onafhankelijke onderzoek bij mensen dateert van 1998, en liet geen significante werking zien bij rimpels; wel bij acne.

Retinol: ga alleen voor vers

Retinol kan huidverjongend werken. Van alle vormen van vitamine A die in cosmetica gebruikt mogen worden, is er naar retinol het meeste onderzoek gedaan. Maar de catch is wel dat de goed uitgevoerde onderzoeken zijn gedaan met ‘vers’ retinol en in concentraties van 0.4%-1% of hoger (het is zo’n tien tot twintig keer minder werkzaam dan tretinoïne). En in Nederland geldt net als voor retinylpalmitaat een bovenmarge van 0.3% voor gezichtsproducten. Daar komt nog eens bij dat de kans dat  retinol nog werkzaam is als het uiteindelijk in je badkamer staat, niet erg groot is. Deze vorm van vitamine A doet alleen wat voor de huid als je het gebruikt voordat het geoxideerd is; en dat is razendsnel. Dat gebeurt niet alleen door lucht en licht, maar ook door zon, water en zelfs door de oxidatie van oliën. Gebruik retinol daarom ook niet overdag. De meeste kans op resultaat heb je trouwens als retinol ingekapseld is. Als er dan ook wat meer olie dan water én wat extra antioxidanten zijn toegevoegd, houdt het ingrediënt misschien wel een paar maanden – mits koel bewaard en goed verpakt. Bij ingekapselde retinol kun je overigens nooit een echt hoge concentratie in je product krijgen. Staat er op de verpakking  ‘met 1% ingekapseld retinol’ dan komt dit waarschijnlijk overeen met slechts  0.07% retinol. Niet-ingekapseld is retinol bij kamertemperatuur in verkeerde verpakking soms al na enkele dagen afgebroken. In een goede formule, en ingekapseld, kan er bij kamertemperatuur na een jaar nog 40% over zijn. Maar dan is wel sprake van compleet zuurstofvrije en beschermde omstandigheden. In een ander onderzoek was er bij ingekapseld retinol na drie maanden, en bewaard bij 4 graden, nog maar veertig procent activiteit over. Bij kamertemperatuur was dat nog slechts twintig procent. In een simpele emulsie (crème) was na drie maanden alles afgebroken. (zie studies 1, 2, 3) Mijn advies kortom: laat producten met retinol lekker staan, tenzij je zeker weet dat het vers is.

Retinaldehyde: in theorie heel werkzaam

Retinaldehyde hoeft maar een keer omgezet te worden voordat het zijn huidverjongende werk kan doen. Dat maakt het in theorie werkzamer dan retinol. Ik zeg ‘in theorie’ omdat het nog niet zo lang bestaat, en er nog niet zoveel onderzoek naar dit ingrediënt is gedaan. In twee gerandomiseerde onderzoeken bij respectievelijk 229 en 125 mensen had 0.5% retinaldehyde een vergelijkbaar effect als 0.05% tretinoïne met minder irritatie. Er is nog weinig onderzoek naar de stabiliteit gedaan, maar het lijkt stabieler te zijn dan retinol. Toch zal het ingrediënt nog wel gevoelig zijn voor oxidatie, dus het moet wel verpakt zijn in een airless dispenser, koel bewaard zijn, en snel na productie gebruikt worden. Retinaldehyde wordt nog werkzamer als je het gebruikt in combinatie met glycolzuur volgens een onderzoek.

Retinyl retinoate: nieuwkomer

Dit is ook een nieuwe variant van de vitamine. Buiten het feit dat we weten dat het maar een keer omgezet hoeft te worden, is er weinig bekend over de effectiviteit en stabiliteit in vergelijking met retinaldehyde. De enige onderzoeken zijn afkomstige van de makers zelf uit Korea. Retinyl retinoate is wel stabieler dan retinol. Theoretisch zijn beide ingrediënten een betere keuze dan retinol en retinylpalmitaat.

Hydroxypinacolone retinoate: stabiele, milde vorm

Hydroxypinacolone retinoate is een van de nieuwste vormen van vitamine A. Het verschilt van de eerder besproken ingrediënten, in het vermogen om direct op de receptor aan te grijpen, en kan dus net als tretinoïne direct zijn werk doen. Maar door zijn moleculaire opbouw is deze stof een stuk stabieler en minder irriterend. Naar hydroxypinacolone retinoate is nog weinig onderzoek gedaan. Maar je kunt wel veel meer over de werking vinden als je in medische artikelen zoekt naar de werking van picolinic  acid-substituted  esters van 9-cis retinoic acid. (wat hydroxypinacolone retinoate is). Uit dergelijke onderzoeken komt bijvoorbeeld naar voren dat deze ester wondgenezing versnelt en collageenopbouw stimuleert, afbraak van elastine en collageen voorkómt en de vorming van MMP’s vermindert, en dat alles zonder de irritatie. Ondanks dat hydroxypinacolone retinoate veel stabieler lijkt te zijn dan de andere vitamine A-vormen, ligt oxidatie nog steeds op de loer.

Geduld…

Als laatste is het heel goed je te realiseren dat de werking van vitamine A-zuur ook heel afhankelijk is van jouw huid. Waar dat exact aan ligt, weten we niet goed, maar het is soms gewoon uitproberen. Heb dan wel even geduld, het echte huidverjongende effect treedt meestal pas na vier tot zes weken smeren op.

Tips om te onthouden:

  • Een product met vitamine A-zuur hoort luchtdicht verpakt te zijn.
  • Een vitamine A-zuur is stabieler als er minder water en meer olie/siliconen zijn toegevoegd. Bij voorkeur geen heel hoge concentratie plantaardige olie in verband met het risico op oxidatie.
  • Parfum is niet alleen slecht voor je huid, maar beïnvloedt ook de stabiliteit van vitamine A-zuur. Kies voor ongeparfumeerd dus.
  • Ga voor een product waaraan ook nog kalmerende stoffen/antioxidanten zijn toegevoegd.
  • Hoe koeler je het product bewaart, hoe beter het behouden blijft.

Groetjes, Jetske Onderzoekarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

141 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Julia november 15, 2019 (15:12)

    Hai Jetske, wat geweldig dat je steeds zo trouw en uitgebreid reageert! Ik heb ook een vraag, ik gebruik nu ongeveer een jaar retinol van Medik8. Ik vind mijn huid qua zuiverheid verbeterd, maar helaas merk ik verder weinig. Ik zie juist meer veroudering. Nu ben ik 32, dus dat kan, maar ik vroeg me af of retinol het ook juist kan versnellen? Ik gebruik wel altijd spf. Heb overigens nooit last gehad van enige bijwerkingen.
    Nu heb ik een tube retin-a gekregen van een vriendin, maar ik ben een beetje bang het te gebruiken. Ik kwam de volgende horror verhalen tegen: https://www.medhelp.org/posts/Dermatology/NEVER-USE-TRETINOIN–RETIN-A–MY-WORST-NIGHTMARE/show/1396217

    Is het waar dat je op de lange termijn juist heel veel schade kunt aanrichten? Of heeft dit slechts te maken met onvoorzichtig gebruik…? Ik hoop dat je tijd hebt om te antwoorden.
    Ik ben ook benieuwd naar jullie huidanalyse. Zouden jullie dan kunnen bekijken of de staat van mijn huid bij mijn leeftijd past?

    Bedankt!!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 26, 2019 (15:03)

      Hoi Julia, leuk om te lezen dat je mijn blog volgt! Vitamine A-zuur is eigenlijk het enige ingrediënt waarvan onomstotelijk vast staat dat het huidverjongend kan werken. Retinol is niet mijn favoriete vorm van Vitamine-A omdat het helaas irritatie kan veroorzaken en instabiel is. Ben je al bekend met mijn Vitamin A Serum? Hierin heb ik gebruik gemaakt van hydroxypinacolone retinoate. Daar waar retinol eerst in de huid in een actieve vorm moet worden omgezet om zijn werk te kunnen doen in de cel, kan dit actieve ingrediënt direct in de cel binden. Dit maakt het zeer effectief maar ook minder irriterend.

      Tretinoïne kun je ook gebruiken. Mijn advies is om dit dan via de huisarts aan te vragen. Meer aanvullende informatie kun je lezen in mijn blog:
      https://www.dr-jetskeultee.nl/vitamine-a-welke-smeer-jij/

      Wellicht tot ziens in het Skincare Centre 🙂

  • Laura juli 9, 2019 (15:21)

    Hallo Jetske,

    Ik ben geintereseerd in producten van The Ordinary. Het gaat om retinoid, ik wil het product graag gebruiken voor donkere vlekjes van puistjes en alvast ter preventie voor huidveroudering (ik ben in my late twenties). Welk product zou jij aanraden uit de volgende twee opties?

    Granactive Retinoid 2% Emulsion
    INGREDIËNTEN:
    Aqua (Water), Glycerin, Ethyl Linoleate, Propanediol, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetearyl Isononanoate, Bisabolol, Hydroxypinacolone Retinoate, Retinol, Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract, Dimethyl Isosorbide, Inulin Lauryl Carbamate, Glyceryl Stearate, Ceteareth-12, Ceteareth-20, Cetearyl Alcohol, Carrageenan, Xanthan Gum, Acacia Senegal Gum, Cetyl Palmitate, Sucrose Laurate, Polysorbate 20, Behentrimonium Chloride, Potassium Citrate, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Disodium EDTA, Dehydroacetic Acid, Benzoic Acid, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.

    Of

    Granactive Retinoid 2% in Squalane
    INGREDIËNTEN:
    Squalane, C12-15 Alkyl Benzoate, Bisabolol, Dimethyl Isosorbide, Hydroxypinacolone Retinoate, Solanum Lycopersicum (Tomato) Fruit Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juli 10, 2019 (06:34)

      Bedankt voor je reactie! Toevallig gister ook nog iemand beantwoord over deze producten. Ze schijnen allebei in pipet flesje verkocht te worden. Zelf zou ik dat niet aanraden met zo’n gevoelige stof als vitamine A… En je weet ook niet wat de productiedatum is geweest, denk ik..? Maar als je echt een van de twee wilt, kies dan in ieder geval voor de tweede waar geen retinol in zit.

      • Laura juli 10, 2019 (11:25)

        Beste Jetske, hartelijke bedankt voor je reactie. Ik kijk dan even verder. Ik heb gezien dat je ook producten verkoopt, is de vitamine a luchtdicht verpakt? Ik heb nu verder rondgekeken. Welk product zou jij aanraden specifiek voor donkere vlekjes en wellicht preventie van huidveroudering?

        1. Een watervrije, stabiele oplossing met 30% puur L-ascorbinezuur. Geurvrij.
        Ingrediënten: Dimethicone, Ascorbic Acid, Polysilicone-11, PEG-10 Dimethicone.

        of

        2. Een stabiele azelaïnezuuroplossing.
        Ingrediënten: Aqua (Water), Isodecyl Neopentanoate, Dimethicone, Azelaic Acid, Dimethicone/Bis-Isobutyl PPG-20 Crosspolymer, Dimethyl Isosorbide, Hydroxyethyl Acryalte/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Polysilicone-11, Isohexadecane, Tocopherol, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Isoceteth-20, Polysorbate 60, Triethanolamine, Ethoxydiglycol, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.

        Alvast bedankt voor je reactie. Ik hoor graag of er wellicht andere stoffen zijn voor donkere vlekjes en preventie van huidveroudering.

  • Sandra juli 9, 2019 (09:18)

    Wow wat een snelle reactie, dankjewel! Ik gebruik de moisturizer alleen in de avond, als ik deze 2x per dag gebruik is het (nog?) te veel. Dus ik dacht dan misschien in de ochtend een serum met niacinamide (ivm wat pigmentvlekken ook)?

    wat betreft de HPR: Ik ga het navragen! Als het inderdaad 2% van de oplossing is, werkt het dan? Ze hebben ook 5% (ingrediëntenlijst verder hetzelfde). Is dat dan beter?
    Zo lastig allemaal, die samenstellingen :(.

  • Sandra juli 8, 2019 (08:45)

    Hoi Jetske, zou je misschien hier eens naar willen kijken? Het is een product van The Ordinary wat ook HPR bevat ipv retinol, en een niacinamide serum van 10(?!) %. Ik heb een oudere (ben 48), onzuivere, vettige doch vochtame huid, met zichtbare poriën, en ik denk uit al jouw info begrepen te hebben dat deze stoffen goed voor me kunnen zijn. Ik gebruik jouw moisturizer voor normale tot vette huid, en salycil in mijn dagelijkse verzorging (buiten reinigen en tonic).

    VIT A
    This water-free solution contains a 2% concentration of an advanced retinoid active complex called Granactive Retinoid that has been shown to offer better results against multiple signs of aging than retinol without any of the irritation and drawbacks common with retinol. Granactive Retinoid, an active technology from Grant Industries, is a solubilized system of Hydroxypinacolone Retinoate, a highly-advanced form of retinoid which is, in fact, a non-prescription ester of all-trans direct retinoic acid that offers a multi-fold better effect against signs of aging than retinol, retinyl palmitate and nearly all other forms of non-prescription retinoid.

    Ingredients
    Squalane, C12-15 Alkyl Benzoate, Bisabolol, Dimethyl Isosorbide, Hydroxypinacolone Retinoate, Solanum Lycopersicum (Tomato) Fruit Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil.

    NIACINAMIDE 10%+ zinc 1%
    Niacinamide (Vitamin B3) is indicated to reduce the appearance of skin blemishes and congestion. A high 10% concentration of this vitamin is supported in the formula by zinc salt of pyrrolidone carboxylic acid to balance visible aspects of sebum activity.

    Contraindications: If topical Vitamin C (L-Ascorbic Acid and/or Ethylated L-Ascorbic Acid) is used as part of skincare, it should be applied at alternate times with this formula (ideally Vitamin C in the PM and this formula in the AM). Otherwise, Niacinamide can affect integrity of the Vitamin C.

    Notes: While Niacinamide and Zinc PCA reduce the look of blemishes and balance visible sebum activity, neither is a treatment for acne. For persistent acne-related conditions, we recommend the use of Benzoyl Peroxide and/or Retinoic Acid. DECIEM doesn’t recommend ongoing use of BHA such as Salicylic Acid for persistent blemishes. For temporary improvement in appearance of blemishes, Salicylic Acid would help. This formulation can be used alongside acne treatments if desired for added visible skin benefits.

    Independent studies suggest Niacinamide is also an effective ingredient for brightening skin tone.

    Ingredients
    Aqua (Water), Niacinamide, Pentylene Glycol, Zinc PCA, Dimethyl Isosorbide, Tamarindus Indica Seed Gum, Xanthan gum, Isoceteth-20, Ethoxydiglycol, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.

    Hele lap tekst, sorry :(.
    Hoop op je reactie en eventueel advies voor mijn huid.

    Groetjes,
    Sandra

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juli 9, 2019 (08:01)

      Mooie stoffen inderdaad! Het is alleen een beetje misleidend dat ze zeggen dat er 2% van HPR bevat. Dat kan helemaal niet. Waarschijnlijk bedoelen ze 2% van de oplossing of iets dergelijks. Misschien zou je dat nog eens kunnen navragen bij The Ordinary. Het product met niacinamide ziet er goed uit. Wist je wel al dat er ook 5% niacinamide in de Moisturizer zit?

      • Peter juli 9, 2019 (18:46)

        Eerder waren ze daar heel onduidelijk, maar nu staat het wel op de website vermeld. Ze gebruiken 2% of 5% Granactive Retinoid, en in de beschrijving staat 0.2% HPR en 0.5% HPR respectievelijk, dus dat zou kunnen kloppen.

        • Peter juli 9, 2019 (18:47)

          Maar is HPR wel stabiel genoeg dan in een pipetflesje?

          • author-avatar
            dr. Jetske Ultee juli 10, 2019 (06:16)

            In een pipetflesje zou ik het niet aanraden nee… Helemaal niet als je ook niet weet wanneer het geproduceerd is. Vind ik zo zonde altijd!

  • Guido juni 26, 2019 (22:11)

    Hallo Jetske, mijn schoonheidsspecialist raadt mij de vitamine a crème aan van PH formula. Nu twijfel ik tussen deze en jouw vitamine a serum. Ken jij het product van PH formula? Er zit 1,5% retinol complex in.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 28, 2019 (09:35)

      Hoi Guido,
      Nee, ik ken het product niet. Zou je mij de ingrediëntenlijst kunnen sturen? Dan kijk ik het voor je na 🙂

  • Ella juni 21, 2019 (20:25)

    Hi Jetske, is hydroxypinacolone retinoat ook te gebruiken tegen acne? Of eigenlijk alleen voor huidverjonging? Ik hoor het graag!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 25, 2019 (09:15)

      Hoi Ella bedankt voor je bericht,
      Jazeker, hydroxypinacolone retinoate is ook geschikt om te gebruiken bij acne. Puistjes genezen sneller en je hebt minder snel last van littekentjes.
      Het algehele huidbeeld, denk aan vlekjes en structuur, zal er naar verloop van tijd beter uit gaan zien.
      Omdat deze vorm van vitamine A zo mild is, is de kans op irritatie klein.

  • Jose juni 15, 2019 (19:40)

    Hoi jetske voor gistpuistjes zit ik nu aan de itraconazol. Omdat ik nu toch bij de arts loop voor mijn gezicht wil ik hierna om een recept vitamine a zuur vragen. Ik heb vaak een vette t zone, vochtarme huid en rosacea… wel vitamine a zuur raadt je aan om een recept voor te vragen.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 18, 2019 (07:05)

      Aha, ben wel benieuwd. Heb je het idee dat itraconazol al helpt? Voor tretinoinecrème zou ik je aanraden te starten met 0,02%. En heel rustig opbouwen…

      • Jose juni 18, 2019 (07:19)

        Ik slik de capsules nu 6 dagen, nog 8 te gaan. Ik heb het idee dat het sinds gisteren ietswat weg trekt op mijn voorhoofd maar ik juich nkg niet te hard. Op mijn kaak zie ik nog geen verschil maar dat zijn ook grotere puitjes, mogelijk meer te maken met hormonen. Mocht dit geen resultaat geven dan stappen we over op een creme maar welke weet ik niet. Bedankt voor de aanbeveling van a zuur creme.

  • Anne juni 11, 2019 (12:37)

    Ik ontdekte net dat Clinique nu ook ‘Fresh pressed Retinol’ verkoopt, in navolging van de Fresh pressed Vitamine C. Zou dit type verpakking de retinol vers genoeg houden? Heel benieuwd!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 12, 2019 (06:02)

      Ooh ik ook! Weet je toevallig waar het basis product dan uit bestaat? Wel benieuwd ook hoe je ervoor zorgt de juiste concentratie te bereiken. Ze willen dat je het nog in je creme mengt dacht ik te zien.

  • Annieke mei 9, 2019 (21:11)

    Beste Jetske,
    Is her raadzaam omen welke vitamine A creme te gebruiken voor grote lidtekens na een operatie, om groei van “wild vlees” tegen te gaan?

  • Emma mei 6, 2019 (06:59)

    Beste Jetske,
    Bedankt voor alle evidence based informatie.
    Alweer een tijd terug heb ik daarom het vitamine A serum gekocht. Omdat ik overtuigd was van je verhaal dat het licht en lucht dicht verpakt moet zijn om nog optimaal werkzaam te zijn.
    Wat mij opviel in het gebruik is dat er in de doseerpen weldegelijk lucht komt als er product gebruikt is. Logisch want anders trekt hij vacuüm maar ik dacht dat de bodem mee omhoog zou bewegen om geen lucht toe te laten maar dat gebeurt dus niet. Ik zie dus geen verschil met een glazen flesje met pipet die je na gebruik weer dichtschroeft qua luchtdichtheid.
    Kan je hier misschien wat over vertellen want ik voelde me bekocht nadat ik die luchtbel groter zag worden met gebruik.

    Bedankt alvast voor je reactie!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee mei 6, 2019 (12:22)

      Beste Emma,
      Goed dat je je ervaring met ons deelt. Wanneer je het Serum niet gebruikt is het volledig licht- en luchtdicht. Het enige deel van het Serum dat met licht en lucht in aanraking komt is het kleine beetje Serum dat zich in het pipet gedeelte bevindt, tijdens het gebruik. Wanneer je de dop na gebruik terugplaatst, is ook dit gedeelte licht- en luchtdicht (zie eventueel het kleine dopje in de dop, als je begrijpt wat ik bedoel 🙂

      De fles is dus licht- en luchtdicht. De pomp, die je aan de onderkant indrukt, zorgt ervoor dat de binnenbodem van de fles omhoog beweegt. Er komt door het pompen dus geen lucht de fles in.

      • Emma mei 7, 2019 (02:23)

        Bedankt Jetske voor je snelle antwoord!
        Bij mijn pen pomp kwam de bodem niet omhoog. Ik had het vorig jaar gekocht dus misschien was dat een oud model?

        • author-avatar
          dr. Jetske Ultee mei 21, 2019 (12:44)

          Graag gedaan Emma, een ander model heb ik alleen niet gehad.

  • Claudia mei 4, 2019 (20:50)

    Hoi Jetske,
    Bedankt voor bovenstaande info. Maar om eerlijk te zijn ben ik de kluts nu wel een beetje kwijt. Tot 5 jaar geleden gebruikte ik nav jouw blog vitamine a crème/serum. Dit kocht ik op internet want had geen trek in discussie met mijn huisarts omdat er voor mij slechts cosmetische redenen waren voor het gebruik. Destijds had je op je blog ook een link opgenomen naar een site waar je dit kon bestellen. Door zwangerschappen en borstvoeding ben ik de afgelopen jaren gestopt met het gebruik. Nu dit voorbij is denk ik er aan weer te beginnen. Maar ik begrijp uit het bovenstaande dat het erg lastig is om het goede product te vinden. Ik ga misschien maar niet meer iets via het internet bestellen. Maar hoe weet ik nou of dat wat mijn huisarts eventueel voorschrijft goed is? En ik wil best een keer een afspraak maken voor een huidanalyse maar hoe weet jij dat wat jezelf of je medewerkers voorschrijven goed is? Het komt tenslotte niet uit je eigen fabriek. Terzijde, ik ben een groot fan van je fantastische lijn!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee mei 9, 2019 (18:45)

      Hoi Claudia,

      Via je huisarts en je apotheek hier in Nederland kun je het wel gerust vertrouwen hoor. Het is alleen de laatste tijd erg lastig te krijgen heb ik begrepen. En als je het hebt, zorg dat je goed bewaard en na drie maanden gebruik kun je het beter weggooien (als het nog niet op is), en een nieuwe halen.

  • Niek maart 5, 2019 (19:28)

    Beste Jetske,

    Heb je ook ervaring met A313 (uit de Franse Pharmacie)? Dit is een synthetische vitamine A. Ik vraag mij af of dit wat met je huid doet. Ik hoop dat je mijn vraag wilt beantwoorden. Op de verpakking staat het volgende: Vitamine A synthetique (concentraat). Form huilesse: 200.000 U.I.
    Alvast bedankt voor je reactie

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee maart 11, 2019 (11:15)

      Hoi Niek, bedankt voor je bericht :). Zo te zien bevat dit product retinol, heb daar ook een stukje over geschreven in deze blog…

      • Niek maart 12, 2019 (19:25)

        Bedankt voor je reactie. Ik ga direct even lezen.

  • Paul maart 5, 2019 (10:38)

    Hoi Jetske,

    Ik had ook nog even naar de full text gekeken (heb toegang via de universiteit van Adam). Opvallend dat adapalene er wel goed vanaf kwam wat betreft eventuele bijwerkingen tov tretinoine. Dus wellicht een mildere optie?
    Merk nu na een tijdje smeren zelf best wel wat roodheid van de huid en vooral een droge huid. Er zit ook propylene glycol in de Differin gel helaas. Dus smeer nu wat vaseline na de moisterizer op mijn gezicht om het vochtgehalte optimaal te stimuleren.

    Bedankt in ieder geval voor je tijd en antwoorden. Wordt zeker gewaardeerd!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee maart 7, 2019 (08:40)

      Dat viel mij ook op inderdaad! Bouw het wel alsnog echt heel rustig op. Start bijvoorbeeld met om de twee dagen, en eventueel eerst een laagje moisturizer en daaroverheen pas de differin gel. Succes!

  • Paul februari 24, 2019 (07:29)

    Hoi Jetske,

    Bedankt voor je antwoord en voor je advies!
    Ik wil het gebruiken als anti-aging product. Is in dat geval de werkzaamheid ook net zo goed? Ik zal ook even kijken of ze daar in die studie iets over zeggen.

    Groet,

    Paul

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee maart 1, 2019 (10:01)

      Hoi Paul,
      Daar gaan ze in het onderzoek zo te zien jammer genoeg niet op in. Ik verwacht wel ook dat het daarin vergelijkbaar resultaat gaat geven. In ieder geval voor in de tussentijd de moeite waard om te gebruiken, totdat tretinoine crème weer verkrijgbaar is.

  • Paul februari 12, 2019 (08:42)

    Hoi Jetske,

    Bedankt dat je de tijd en moeite neemt om alle vragen te beantwoorden. Zelf zit ik met de volgende situatie:
    Ik dacht slim te zijn en bij de dokter te vragen naar tretinoine creme. Ik kreeg zonder problemen een recept. Net als eerder beschreven gaf ook mijn apotheek aan helemaal geen tretinoine creme meer te kunnen leveren. Ze kwamen met een alternatief: differin gel met als werkzame stof adapaleen. Ik zag vervolgens in het farmacotherapeutisch kompas dat deze stof wel tot dezelfde familie van retinoiden behoort als tretinoine. In plaats van 0,02 of 0,05 betreft het bij deze gel 1,0 mg/g.
    Mijn vraag is of jij dit een goed alternatief vindt voor tretinoine creme? En is het handig om na het aanbrengen van deze gel de moisterizer aan te brengen? Of is het beter om dat ervoor te doen?

    Alvast bedankt voor het beantwoorden.

    Groet,

    Paul

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee februari 15, 2019 (09:07)

      Hoi Paul,
      Bedankt voor je berichtje. Wil je het gebruiken als anti-aging of tegen acne? Er is toevallig echt net een onderzoek gepubliceerd wat laat weten dat er weinig verschil in effectiviteit bij acne lijkt te zijn tussen adapalene, tretinoine en tazarotene: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40257-019-00423-z
      Mijn advies is om nadat je de gel hebt aangebracht de Moisturizer te smeren. Laat wel de gel een minuut of 10 intrekken voordat je dit doet.

  • Anne december 2, 2018 (22:10)

    Hoi Jetske,

    Ik heb van de huisarts tretinoïncrème voorgeschreven gekregen (tegen acne). Nu las ik ergens dat deze crème niet in combinatie gebruikt mag worden met een exfoliant. Ik gebruik die van Uncover, allebei al jaren. Ik wissel ze een beetje af. Is het beter om hiermee te stoppen? Ook gebruik ik benzoylperoxide (altijd icm de salicylzuur variant). Kan ik dit nu ook beter laten staan?

    Alvast bedankt!

    Groet,

    Anne

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee december 3, 2018 (16:01)

      Hoi Anne,
      Wanneer je nog aan het opbouwen bent met de tretinoïnecrème mag je op de dagen dat je deze niet gebruikt ’s avonds exfolieren. Wanneer je huid aan de tretinoïncrème gewend is en je gebruikt het elke dag dan kan je als stapje extra ’s ochtends exfolieren. Denk er dan wel aan je huid goed te beschermen tegen de zon met een zonnebrandcrème. Ik zou je willen adviseren benzoylperoxide voor nu even achterwege te laten…

  • Karen november 16, 2018 (18:34)

    Klopt, ik heb intussen inderdaad een mail gekregen. Bedankt!!

  • Karen november 13, 2018 (14:00)

    Hallo Jetske,

    Ik heb 5 nov een vraag gesteld over de tretinoinecreme.
    Heb je die misschien over het hoofd gezien?

    Bedankt!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 15, 2018 (08:22)

      Hoi Karen,
      Bedankt voor je berichtje. Klopt het dat je ook een mail had gestuurd hierover? Er is als het goed is ook van de week een mail naar je gestuurd, dat tretinoïne eigenlijk helemaal niet oplosbaar is in cetomacrogol crème… Misschien nog even een goede vraag om bij de apotheker neer te leggen.

  • Karen november 5, 2018 (14:25)

    Dag Jetske,
    Ik woon in België. Na heel wat te hebben gelezen op jouw fantastische blog, wilde ik vit a zuur beginnen gebruiken. Ik heb via een cosmetisch arts een recept gekregen met volgende samenstelling: (12.5mg tretinoine + alcohol gedenatureerd 94° 6gr + butylhydroxytolueen 20mg) in cetomacrogol crème ad 50g.
    Toen ik dit bij de apotheker wilde halen, meldde zij me dat ze het bestanddeel ‘butylhydroxytolueen’ speciaal voor mij zou moeten bestellen, waardoor de crème uiteindelijk op zo’n €50 zou uitkomen. Ze vroeg of ze de crème kon maken met enkel de 2 bestanddelen 12.5mg tretinoine in 50g cetomacrogol crème, dus zonder de alcohol en butylhydroxytolueen.
    Ik heb toegestemd, maar vraag me nu af of dit geen effect heeft op de stabiliteit van de crème? Ook heeft ze de crème afgeleverd in een potje (zoals de gekende blauwe Nivea pot), maar dit is dan toch helemaal niet luchtdicht?
    De crème heeft me uiteindelijk toch ruim €25 gekost. Als deze niet werkzaam is gezien het ontbreken van de bestanddelen en de manier van verpakken, vind ik dit wel erg zonde van het geld…
    Bedankt voor je deskundig advies!

  • Ester oktober 31, 2018 (10:26)

    Hallo Jetske,
    Van de Niacinamide en vit c heb geen last.
    Wat zou ik nog meer kunnen proberen tegen de fijne lijntjes?
    Groet Ester

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 31, 2018 (11:06)

      Hoi Ester,
      Fijn! En gebruik je ook al elke dag een spf? Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkst. En wist je dat ik zelf ook een serum heb met vitamine A? Ik omschrijf deze vorm altijd als het milde alternatief op vitamine-A-zuur. Naast een heel effectieve, maar veel mildere vorm van vitamine A bevat het ook nog extra kalmerende ingrediënten. Hier vind je ‘m: https://www.uncover-skincare.nl/blog/mooimakers-vitamin-a-serum/

  • Ester oktober 29, 2018 (16:29)

    Hallo Jetske,

    Ik heb 20 okt een vraag gesteld over de tretinoinecreme.
    Heb je die misschien over het hoofd gezien?

    Groet Ester

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 31, 2018 (08:24)

      Hoi Ester,
      Je zou eventueel ook eens mijn Repair Cream kunnen proberen met daaroverheen tretinoïncrème. Maar als het dan alsnog erge schilfering geeft vrees ik dat jullie geen goede match zijn… Gaat het wel goed met vitamine C en niacinamide op de huid?

  • Peter oktober 26, 2018 (18:15)

    Heel erg bedankt voor je reactie. Het product van Indeed Labs is dus misschien iets beter, maar nog steeds niet optimaal. Natuurlijk als je iets koopt wat, vanwege instabiliteit, niet meer werkt is het weggegooid geld, terwijl dat niet zo is bij Uncover, maar Uncover is gewoon helaas te duur voor mij. Dus als er geen goede vitamine C, vitamine A of ander antioxidanten serum bestaat, moet ik het maar houden bij zonnebrandcreme, en een simpele moisturizer en reiniger. Lijkt mij interessant meer op jouw blog te lezen over de stabiliteit en werkzaamheid van andere actieve stofjes zoals je op 9 april hierboven zei, zeker gezien de reacties van de bedrijven zelf zoals ik op 26 maart heb geplaatst.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 1, 2018 (15:25)

      Hoi Peter,
      Lastig hè allemaal… Ik zal haast maken met de nieuwe blogs 🙂

  • Peter oktober 24, 2018 (20:49)

    Hoi Jetske,
    Is Indeed Labs Retinol Reface bv goed? Deze bevat 0.1% Hydroxypinacolone Retinoate in een airless pompje.
    Of zou je bijvoorbeeld The Ordinary 2% Granactive Retinoid dat in een flesje zit kunnen kopen en overgieten in een airless pompje. Is het dan wel goed in jouw ogen?

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 26, 2018 (08:38)

      Hoi Peter, Indeed gebruikt drie soorten vitamine A zie ik. Er zal dan toch wel iets overblijven wat nog werkzaam is eenmaal thuis zou je zeggen 😉
      Wat betreft je andere vraag. Nee, eigenlijk niet. Ik zou het zelf in ieder geval nooit doen. En bedenk dat er in de periode tussen productie en het moment van openen het product ook al een hele tijd blootgesteld is aan zuurstof…

  • Ester oktober 20, 2018 (10:51)

    Beste Jetske,
    Ik heb al vele jaren steeds geprobeerd de tetreoinecreme opnieuw op te bouwen, zowel de 0,02 als de 0,05, maar mijn huid blijft heel erg schilferen op, onder en naast de neus en op mijn kin.
    Ook als ik het maar 1x in de week gebruik.
    Ik heb het geprobeerd met een Moisturizer er gelijk na te smeren en ook eerst de Moisturizer en daarna de tetreoine.
    Ik ben 48 en heb een dunne huid, met beginnende fijne lijntjes.
    Als ik ermee stop zijn de schilfertjes na 3 wkn helemaal weg.
    Verder gebruik ik ook Niacinamide en Vit. C in mijn huidverzorging sinds een jaar.
    Heb jij een advies voor mij?

    Groet Ester

  • katrien oktober 17, 2018 (09:46)

    Hallo,
    ik vraag me af of er iemand ervaring heeft met de Skin EssentiA Vita-Antioxidant AVST Moisturiser van Environ? Ik gebruik die makkelijk al een jaar of tien! Best een prijzig product dus als het geen goed vitamine A-product is, dan wil ik er toch mee ophouden. Ik vind tussen de ingrediënten ‘Retinyl Acetate’ terug….en die zie ik niet in het lijstje in deze de blog staan.

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 18, 2018 (12:03)

      Hoi Katrien,
      Ik kan zo snel even geen ingrediëntenlijst vinden via internet. Heb je misschien een foto van de inci, die kan je sturen naar: info@dr-jetskeultee.nl

  • Sanja oktober 14, 2018 (22:44)

    Bedankt! Ga ik doen. Maar als ik het goed begrijp is dus alleen in d e ochtend voldoende?
    Bijsmeren is i n de winter niet nodig?

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 16, 2018 (07:41)

      Hoi Sanja,

      Een keer smeren is in principe voldoende tijdens de wintermaanden. Mocht je erop uitgaan en het is een hele zonnige dag kun je altijd een keer extra smeren.

  • sanja oktober 7, 2018 (13:33)

    Dank je wel Jetske weer voor je antwoord. Ik ga binnenkort beginnen met de Spaanse retirades 0,025%. Ben heel benieuwd. Hoop dat ik een beetje lang doe over 1 tube want ik heb er maar 2 tot volgende zomer 🙂

    Andere vraag met betrekking tot vitamine A zuur en zonnebrandcreme:

    Ik begrijp dat je heel goed moet smeren, dagelijks en ook in de winter. Dat ben ik ook van plan (doe ik nu al om te “oefenen”). Maar nou vraag ik me af: op dagen dat ik werk, zie ik eigenlijk amper de zon/ buitenlucht. Ik vertrek s ochtends met de auto naar mijn werk, ben dan de dag binnen en kom met de auto weer thuis en blijf dan meestal ook binnen. Ik ben dan max 2x 2 minuten buiten in totaal. Is het op zon dag dan ook nodig om nog zonnebrandcreme te smeren? Gaat het puur om het zonlicht, of heb je de bescherming ook nodig tegen bv licht dat door de ramen naar binnen schijnt of lamplicht of zo?

    En ik smeer nu factor 30 in de ochtend. Moet je dat ook in de winter dan in het begin van de middag weer smeren? En op van die werkdagen dat ik de hele dag binnen ben ook?

    Alvast bedankt weer!

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 9, 2018 (12:33)

      Hoi Sanja,
      Zonnebrandcrème blijft belangrijk in het najaar, zeker wanneer je met vitamine A-zuur crème smeert. De huid is dan gevoeliger voor de zon. Hoewel de zon nu steeds minder krachtig wordt, is uv-A-straling het gehele jaar door aanwezig. Bescherm je huid daar iedere ochtend uit gewoonte tegen, dan kan je ook niet verrast worden door een prachtige nazomerse dag. Een product met een factor 15 zoals de Suncare SPF 15 is nu voldoende.

  • sanja september 28, 2018 (18:02)

    Hoi Jetske,

    Ben ik weer, ik ben inmiddels door je blogs veranderd in iemand die nooit iets met zijn huid deed, tot een echte skin care fan! 🙂

    Ik wil graag vitamine A zuur gaan gebruiken en mijn huisarts heeft dit voorgeschreven. Helaas blijkt het momenteel in Nederland echter niet te krijgen (de Acid A vit) in de 0,05% variant. Ik ben toen wat verder gaan kijken en zag dat je het ook gewoon in Spanje en Portugal kunt kopen en een vriendin was zo lief het in Portugal voor mij te kopen. In Portugal heet het: Ketrel en die is er alleen in de 0,05% variant. De ingrediënten zijn:
    (sorry denk wel in het Portugees, weet niet of het internationale ingrediëntennamen zijn)

    Miristato de isopropilio, Carbopol 1382tm, Polissorbato 80, Miglyol 812tm, Glicerol, Parafina liquida, Butil-hidroxitolueno (BHT), Butil-hidroxianisol (BHA), Para-hidroxibenzoato de metilo, Para-hidroxibenzoato de propilo, Hidróxido de sodio, Agua purificada.

    Mijn schoonouders in Spanje nemen ook wat mee, dat is Reterides. Deze is in zowel de sterkte 0,025% als in 0,05% te krijgen. De ingrediënten daarvan zijn:

    List of excipients
    De-ionised water, lactic acid, cetyl alcohol, decyl oleate, isopropyl myristate, non- selfemulsifying glycerol monostearate, sodium chloride 20% concentration, acetylated lanolin alcohol, perfume vertalina 72, ceteareth-30, proline, PEG-400 monostearate, urea, collagen, sodium citrate, methylparaben, propylparaben, vitamin E.

    De ingredientenlijst van de Nederlandse Acid A vit 0,05% is:

    De werkzame stof in dit middel is tretinoïne: 0,5 mg in 1 g crème.
    – De andere stoffen in dit middel zijn glycerolstearaat/Ceteareth 20, sorbitoloplossing (E 420), cetylesterwas, perhydrosqualeen, butylhydroxyanisol (E 320), Na EDTA, magnesiumsulfaat, benzoëzuur (E 210) en gezuiverd water.

    De apotheker in Portugal wilde het eigenlijk niet zonder recept verkopen, omdat hij aangaf dat er “cortison” in zou zitten. Ik kan dit alleen niet terug vinden in de ingrediëntenlijst, dacht ik? Of is de tretinoin zelf een corticosteroïde ofzo?

    Verder vroeg ik me af of je op basis van de ingredientenlijsten een van beide cremes boven de andere zou adviseren. De Portugese is veel goedkoper met 3,20 per tube tegen 15 euro per tube in Spanje. Ik weet niet of dit verschil ook terug te vinden is in bv de samenstelling? En de Nederlandse is nu dus niet verkrijgbaar…

    De Portuguese Ketrel heeft geen 0,025%, waar ik eigenlijk mee wilde beginnen. Stel dat ik begin met de Spaanse Retirides 0,025%, kan ik daarna eventueel overstappen op de Portugese of Nederlands 0,05%? Of moet mijn huid dan weer opnieuw wennen aan de andere samenstelling?

    Reden voor gebruik is vooral tegen gaan van huidveroudering en verder heb ik alleen rond mijn menstruatie wat hormonale pukkels. Ik heb denk ik een droge-normale huid.

    Ten slotte nog iets wat ik me af vraag: bij allen zie ik water staan, maar ik lees bij jou juist dat Vitamine A zuur beter niet in een waterhoudende creme kan zitten… Waarom is dit dan het geval? Of is de hoeveelheid water verwaarloosbaar?

    Alvast heel erg bedankt voor je antwoord!

    • Peter september 28, 2018 (18:52)

      Is die nederlandse niet van Pierre Fabre? Die levert mijn apotheek ook niet meer, ze hebben alleen van De Magistrale Bereider, maar die bevatten Geketoneerde Alcohol. BHA is ook niet zo goed volgens mij. Alle tretinoine zit niet in airless pompjes, terwijl Jetkse zegt dat dat wel nodig is, wel raar. Daar denken ze toch wel over na bij het maken van medicijnen zou je zeggen.

      • sanja oktober 3, 2018 (10:01)

        Hoi Peter,

        Ik weet niet of die Nederlandse van Pierre Fabre is, volgens mij is het merk Acid A vit… De 0,02 hebben ze nog wel in de apotheek, die bereiden ze dan dacht ik zelf. Die is dan alleen erg duur en wordt niet vergoed. Dus aangezien hij niet vergoed wordt, dacht ik hem beter in Spanje te kopen, waar hij de helft van de prijs is. Ik snap dat van het niet in airlesspompjes zitten ook niet helemaal, maar het zit wel in een aluminium tube, wat volgens Jetske dacht ik na een airless pompje, de eerste keuze is.
        De reden dat de Avid A vit nu, naar ik begrijp al langere tijd, niet of bijna niet verkrijgbaar is, heeft volgens mijn apotheek te maken met dat ze de verpakking veranderd hebben en dat het daarom opnieuw geregistreerd moet worden. Ik ben wel benieuwd wat voor verpakking het dan straks zal zijn. Maar daardoor ga ik er eigenlijk ook van uit dat er dus een registrerende instantie is, die bekijkt of een middel, inclusief de verpakking, wel werkzaam is/ blijft… Of is dat naïef?

        Je schrijft dat BHA slecht is, maar ik dacht dat ook juist een zuur met peelende werking was? Of is dat een ander soort BHA? In de reacties zie ik dat mensen juist iets met bv 2% BHA gebruiken bv.

        Benieuwd naar jouw mening!

        • Peter oktober 3, 2018 (19:28)

          Nee ik bedoel butylhydroxyanisol (ook wel BHA), dat is een conserveringsmiddel (iets anders dan de BHA in een exfoliant dus). Ik dacht dat dat nog iets minder goed is dan BHT.

          • Sanja oktober 7, 2018 (13:27)

            ok, dank je! Dan zou die uit Spanje dus eigenlijk de beste keus zijn? Als ik het zo lees heeft de Nederlandse uitsluitend BHA, de Portugese BHA en BHT (dus das misschien beter dan, omdat het percentage BHA dan waarschijnlijk lager is?) en de Spaanse geen BHA. Maar die heeft, net als de Portugese, dan wel weer parabenen…
            En de Spaanse heeft ook nog vitamine E. Dat is misschien ook wel een fijne toevoeging, die maakt dat er minder andere conserveringsmiddelen nodig zijn?
            Welke zou jij zelf kiezen Peter?

            Bedankt weer!!

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 2, 2018 (06:57)

      Hoi,

      Bedankt voor je berichtje! Wat een vreemd verhaal dat ze geen tretinoïne crème voor je hebben hier bij de apotheek? Ik kan op deze lijst ook geen corticosteroïden vinden, maar ook geen tretinoïne. Waarschijnlijk vermelden ze de actieve ingrediënten apart. Ik zou je willen adviseren toch gewoon even te wachten tot je de crème hier in Nederland kunt bestellen. Het is maar de vraag hoe lang die crèmes al in de schappen liggen in Spanje/Portugal en hoe werkzaam het dan nog is als het uiteindelijk bij jou is. Groetjes!

      • sanja oktober 3, 2018 (10:10)

        Hallo Jetske,

        bedankt voor je antwoord! Ik vond het ook vreemd, maar het is echt zo en in momenteel geen enkele apotheek te verkrijgen. Mijn apotheek gaf aan dat ze bezig zijn met het herregistreren van de verpakking ofzo. Maar een andere zei weer dat er een partij was afgekeurd en dat het daarom moeilijk leverbaar is. Het kan in elk geval echt nog wel maanden gaan duren volgens mij (dat duurt het namelijk ook al begreep ik). Ik weet niet of ik nog zo veel geduld kan hebben… 🙂

        Je schrijft dat je twijfelt aan de werkzaamheid van de crèmes uit Spanje en Portugal. Is het niet zo dat zo lang de tubes dicht zijn (en dus luchtdicht) ik gewoon van de uiterste houdbaarheidsdatum kan uit gaan? Mijn schoonouders bewaren het voor me in de koelkast (hebben het vorige week gehaald en ik krijg het over een paar weken). Zou dat voldoende zijn? Hoe lang kan ik volgens jou een dichte tube maximaal bewaren?

        Ze vermelden inderdaad de werkzame ingrediënten apart bij de Portugese creme. Daar op staat nog er boven: elke tube van 30 gr bevat: actieve substantie Tretoina 0,015 g.

        Los van de eventuele houdbaarheid, zou jij op basis van de ingrediënten nog de voorkeur geven aan een van de 3 crèmes boven de andere?

        Alvast bedankt weer! Je hebt me erg enthousiast gemaakt (daarom wil ik ook niet meer wachten, ha ha!)

        • author-avatar
          Dr. Jetske Ultee oktober 5, 2018 (14:35)

          Hoi Sanja!

          Snap ik heel goed! Wat vervelend zeg dat het dus echt helemaal niet meer te krijgen is hier, vind het maar een raar verhaal… Probeer dan straks rustig die crème uit die je schoonouders al hebben liggen zou ik zeggen. Het is meer ook dat je geen idee hebt hoe lang het al in de schappen heeft gelegen in Spanje. Weet niet zo goed hoe de controle daar is.

  • Peter september 26, 2018 (21:09)

    Hoi Jetske,
    Weet jij enkele voorbeelden van producten met Retinol of HPR die volgens jou wel goed zijn? Ik zie geen enkel product met HPR in een airless verpakking. Bij retinol werkt het alleen als het vers is, gekoeld bewaard is en in een airless verpakking zit. Ik vind het zo gek dat zoveel merken Retinol, en ook Ascorbine Zuur, toch in een flesje doen, terwijl voor een cosmetisch chemicus het dan toch volstrekt duidelijk zal zijn dat dat niet stabiel blijft. Ook beweren alle merken dat de producten stabiel en effectief zijn, snapt niemand het dan? Zijn alle wetenschappelijke onderzoeken naar Retinol dan ook niet zinloos als geen enkel merk het op de juiste manier formuleert en verpakt?

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 12, 2018 (07:37)

      Hoi Peter,

      Jammer genoeg geven veel producenten gewoon niet altijd even goed aan hoe het zit, en wat ze nu écht precies hebben gebruikt. Ik heb dan ook geen lijstje voorbeelden beschikbaar.

      • Peter oktober 14, 2018 (11:13)

        Hoe snel degradeert Hydroxypinacolone Retionate nadat het geformuleerd is, gewoon bij kamertemperatuur als het niet luchtdicht verpakt wordt?

        • author-avatar
          Dr. Jetske Ultee oktober 15, 2018 (14:32)

          Hoi Peter,

          Dat is jammer genoeg niet zo te zeggen, ligt ook aan de formulering zelf.

  • Sandra september 26, 2018 (07:46)

    Beste Jetske,

    Ik ben opzoek naar een product voor onder mijn ogen. Ik heb donkere kringen en er zijn fijne lijntjes aanwezig. Ik zou hier graag een product voor willen aanschaffen die goed werkt voor beide. Nu kwam ik een product tegen, waarvan ik denk dat het een goede samenstelling heeft. Maar ik zou heel erg graag jouw visie hierop willen hebben! Dank!

    Full Ingredient List: Water, Caprylic/Capric Triglycerides, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Syn-Eye (Peptide: Water-Panthenol-Sodium Hyaluronate Acid-Palmitoyl Tripeptide-5), Niacinamide, Glycerin, Glyceryl Stearate, Isopropyl Palmitate, Shea Butter (Butyrospermum Parkii) , Vitamin E (Tocopherol), Vitamin C (Sodium Ascorbyl Phosphate), Squalane (vegan), Phenethyl Alcohol, Caprylyl Glycol, Ethylhexyl Glycerin, Matrixyl Synthe ‘6 (Peptide: Glycerin-Aqua-Hydroxypropyl Cyclodextrin-Palmitoyl Tripeptide-38), Regu-Age (Peptide: Glycine Soja [Soybean] Protein-Hydrolyzed Rice Protein-Superoxide Dismutase), Potassium Sorbate, Sorbic Acid, Xanthan Gum, White Tea (Camellia Sinensis Extract), Steam Distilled Lime (Citrus Aurantifolia Extract), Argan Oil (Argania Spinosa), Ceramide 3, Hydrolyzed Wheat Protein, Chamomile (Matricaria Recutita Flower Extract), Pomegranate Seed Oil (Punica Granatum)

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee september 28, 2018 (07:22)

      Hoi Sandra,

      Het product bevat zeker fijne en werkzame stoffen zoals vitamine C (ben wel benieuwd hoeveel er nu inzit hiervan…), niacinamide en hyaluronzuur. Maar jammer genoeg ook Citrus Aurantifolia Extract. Geurstoffen kunnen voor irritatie zorgen en voor rondom de ogen wil je dit al helemaal niet natuurlijk. Wat gebruik je nu voor je gezicht? Ik ben eigenlijk van mening dat je helemaal geen aparte oogcrème hoeft te gebruiken… Lees ook hier: https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/is-aparte-oogcreme-nodig

  • Sandra september 25, 2018 (10:00)

    Beste Jetske, wat vind jij van dit produkt van Mad Hippie. Ipv van retinol bevat het HPR. Ik gebruik zelf jouw vitamine A serum maar een vriendin heft een wat kleiner budget en dus zijn we aan het zoeken gegaan. Zouden heel graag je mening horen.

    Ingrediënten (INCI):
    Deionized Water, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Potassium Cetyl Phosphate, Glycerin, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Dimethyl Isosorbide, Vitamin A (HPR:Hydroxypinacolone Retinoate), Phenethyl Alcohol, Caprylyl Glycol, Ethylhexyl Glycerin, Coconut Oil (Cocos Nucifera Oil), Xanthan Gum, Sodium Hyaluronate (Hyaluronic Acid), Citric Acid, Steam Distilled Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil, Oat Beta-Glucan, Phytoceramide (Soybean Palmitate), Acetyl Glucosamine

    Verdere info:
    Vitamine A-serum bevat o.a.
    Bevat o.a.

    HPR (revolutionaire nieuwe vorm van vitamine A die direct biologisch beschikbaar is)
    Haver bèta glucan (hydrateert, versterkt en kalmeert de huid)
    Alfa liponzuur (krachtige antioxidant, vermindert de zichtbaarheid van rimpels)
    Aloë Vera (beschermt en hydrateert de huid)

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee september 25, 2018 (12:21)

      Hoi Sandra,

      Het product van Mad Hippie bevat inderdaad ook dezelfde vorm van vitamine A. Leuk om te zien, ik kom die niet vaak tegen. Wat ik alleen dus zo gek en jammer vindt, is dat het in een flesje zit wat zo makkelijk aan licht en zuurstof blootgesteld wordt. Ik vraag me af hoe werkzaam het nog is na een paar weken… Bovendien bevat het ook nog een essentiële olie.

  • Inge mei 11, 2018 (20:22)

    Misschien een beetje laat en een dubbele vraag; maar wat is nou precies jou mening over de paula’s choice Clinical 1% Retinol Treatment?
    Dit zijn de ingrediënten:
    Aqua, Dimethicone (skin-softening), Glycerin (skin-replenishing), Butylene Glycol (hydration), Isononyl Isononanoate (emollient), Castor Isostearate Succinate (skin-softening), Glyceryl Stearate (texture enhancer), C12-15 Alkyl Benzoate (emollient), Dimethicone Crosspolymer (texture enhancer), PEG-33 (stabilizer), Polysorbate 20 (texture enhancer), Behenyl Alcohol (texture enhancer), Tetrahexyldecyl Ascorbate (vitamin C/antioxidant), PEG-100 Stearate (texture enhancer), Pentaerythrityl Tetraisostearate (stabilizer), Polymethylsilsesquioxane (texture enhancer), Retinol (skin-restoring), Ceramide NG (skin-replenishing), Palmitoyl Tripeptide-1 (skin-restoring), Palmitoyl Tetrapeptide-7 (skin-restoring), Palmitoyl Hexapeptide-12 (skin-restoring), etanorulayH muidoS (skin-replenishing), Dipotassium Glycyrrhizate (antioxidant plant extracts/skin-soothing), Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract (antioxidant/skin-soothing), Avena Sativa (Oat) Kernel Extract (antioxidant/skin-soothing), Arctium Lappa (Burdock) Root Extract (antioxidant/skin-soothing), xilaS Alba (Willow) Root Extract (antioxidant/skin-soothing), Glycine Soja (Soybean) Sterols (antioxidant/skin-softening), Lecithin (skin-restoring), Allantoin (skin-soothing), Tocopheryl Acetate (vitamin E/antioxidant), Hydrolized Soy Protein (antioxidant/skin-softening), Sorbitan Laurate (texture enhancer), Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester (skin-soothing), Disodium EDTA (stabilizer), Hydroxyethylcellulose (texture enhancer), Sodium Hydroxide (pH adjuster), Tribehenin (emollient), Caprylyl Glycol (skin-softening), Ethylhexylglycerin (skin-softening), Pentylene Glycol (hydrating), PEG-75 Shea Butter Glycerides (emollient), PPG-12/SMDI Copolymer (stabilizer), PEG-10 Phytosterol (fatty acid-based emollient), PEG-8 Dimethicone (skin-softening), PEG-14 (texture enhancer), Magnesium Aluminum Silicate (texture enhancer), Arachidyl Glycoside (texture enhancer), Sclerotium Gum (texture enhancer), Arachidyl Alcohol (texture enhancer), Benzoic Acid (preservative), Carbomer (gel-based texture enhancer), Phenoxyethanol (preservative)

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee mei 28, 2018 (13:40)

      Beste Inge,
      Zoals ik ook in deze blog heb verteld, mijn advies over retinol in het kort is: laat producten met retinol lekker staan, tenzij je zeker weet dat het vers is.

  • Marianne mei 6, 2018 (08:47)

    Hallo dr.Jetske :-))
    Ik had een vraag over een link die wetenschappelijk is bevestigt , dat als iemand rookt, geen vitaminen mag gebruiken….ook niet uit de voeding….en verzorgings producten…..vele Mensen weten nu niet meer wat ze moeten doen vwg het gevaar wat ze kunnen aan richten….
    Ik hoop dat U hier wat uitleg over kan geven?
    Bedankt….de link zal ik er bij zetten…..
    https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140129_00954373

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee mei 24, 2018 (08:36)

      Beste Marianne,
      Bij rokers is inderdaad aangetoond dat het innemen van een hoge dosis ‘beschermend’ bètacaroteen juist vaker leidt tot longkanker.
      Maar zo’n dosering is niet via huidverzorging of voeding te realiseren. Sterker nog, voeding met een hoge concentratie aan bèta caroteen lijkt juist weer de kans op longkanker te verminderen. Dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Het is natuurlijk wel een ander verhaal als je met hoog geconcentreerde supplementen aan de slag gaat.

  • E. mei 1, 2018 (00:37)

    Beste dr. Ultee,

    Al bijna mijn hele leven heb ik last van acné en voor mij een verademing dat ik pas dit jaar uw blog heb ontdekt.
    Mijn vraag is of ik vitamine a crème of een exfoliant op basis van salicylzuur moet gebruiken. Beiden hebben toch een exfoliërende werking?

    Alvast dank voor uw reactie.
    Met vriendelijke groet!

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee mei 24, 2018 (06:42)

      Beste E, een exfoliant op basis van salicylzuur zorgt ervoor dat dode huidcellen gemakkelijker loslaten en dat poriën diep gereinigd worden. Vitamine A zorgt er weliswaar ook voor dat het laagje dode huidcelen afneemt. Maar dat gebeurt in dit geval doordat de celdeling van binnenuit wordt gestimuleerd. Voor een egale, goed gehydrateerde huid met een jonge, stevige uitstraling is het daarom het beste om zowel een exfoliant met salicylzuur als vitamine A crème te gebruiken. Daarbij blijven kalmeren, voeden, beschermen en mild reinigen nog steeds belangrijke aanvullingen.

  • Laura april 23, 2018 (20:28)

    Hoi Jetske,

    Ik gebruik jouw vitamine A serum (en moisterizer) sinds een aantal maanden. Ik bewaar beiden producten altijd in de koelkast (dagelijks gebruik).
    Is dit goed of eerder slecht? Omdat ik lees dat jij juist adviseert om alleen producten die je niet vaak gebruikt of op voorraad hebt, in de koelkast te bewaren.

    PS: Zou je hydrochinon ook in de zomermaanden adviseren? Ik ga nooit echt zonnen of onder de zonnebank. Dan kan ik namelijk mijn pigment wat “bijhouden”.

    Bedankt voor je advies!

  • yvonne april 11, 2018 (19:34)

    Beste Jetske
    Graag zou ik uw advies willen hebben over de vit a zuur creme die je via de huisarts kan verkrijgen.
    Bij de tretinoine creme 0.02 % zit geketoneerde alcohol en butylhydroxytolueen en decyloleaat verwerkt
    In de TRETINOINE 0.05% zijn de ingredienten
    BENZOËZUUR (E 210)
    BUTYLHYDROXYANISOL (E 320)
    CETYLESTERS WAS
    DINATRIUMEDETAAT 2-WATER
    GLYCEROLMONOSTEARAAT 40-55 (E 471)
    MACROGOLCETOSTEARYLETHER
    MAGNESIUMSULFAAT 7-WATER (E 518)
    SORBITOL, VLOEIBAAR, NIET-KRISTALLISEERBAAR (E 420)
    SQUALEEN
    WATER, GEZUIVERD.
    Vooral de alcohol lijkt mij niet echt goed voor de huid. Heb de apotheek gebeld maar het kan niet bereid worden zonder de alcohol. Grag uw mening hierover
    Alvast erg bedankt !!

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 19, 2018 (12:30)

      Hoi Yvonne, dat blijf ik ook jammer vinden inderdaad aan de manier waarop tretinoïne crème geformuleerd wordt door de apotheek… Maar in Nederland heb je inderdaad geen alternatief. Zorg dus ook dat je het gebruik heel voorzichtig opbouwt en goede verzorgende producten ernaast gebruikt.

  • Eveline april 11, 2018 (11:15)

    Kan uw vitamine A serum dan ook het beste in de koelkast bewaard worden? Ik maak me toch een beetje “zorgen” over mijn flacon, ik heb die circa 1 jaar geleden gekocht en gewoon opgeborgen in de kast maar het kan in mijn appartement soms wel heel warm worden. Ik had het eigenlijk eerder moeten opmaken maar ik vond het niet zulk fijn spul om te smeren (grotendeels gewoon luiheid).. dus heb deze stap in m’n routine een beetje laten versloffen, nu heb ik spijt. 🙁

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 19, 2018 (12:27)

      Beste Eveline, ik adviseer inderdaad om het vitamine A Serum (wat je in voorraad hebt) op een koele plek te bewaren, het liefst in de koelkast. Op die manier blijven de actieve stoffen in optimale conditie en loopt de werkzaamheid niet ongemerkt terug. Volgende flacon kan je dus beter koel bewaren…

  • Caroliene april 6, 2018 (09:29)

    Beste Jetske,

    Ik heb behoorlijk last gehad van acne, en nu is het nog steeds niet helemaal weg. Dus ik dacht aan een vitamine a serum. Alleen heb ik een heel gevoelige huid en gebruik ik nu sinds ongeveer een half jaar al allerlei producten terwijl ik daarvoor mijn huid alleen af en toe met water waste. Dus mijn gedachte is of ik mijn huid niet wat meer rust moet gunnen, ook omdat ik de laatste tijd ineens last krijg van eczeem (terwijl ik echt alleen goede producten gebruik zonder troep) en mijn huid vanwege de acne nog gevoeliger is geworden en ik al jaren last heb van coupereuse. Ik heb al eens gedacht aan rosacea, ook omdat het in de familie zit, maar ik ben nog maar 18 en vraag me af of je dat ok al op zo’n jonge leeftijd kan hebben( + ik heb geen last van een branderig gevoel, wel dat ik snel rood word) Ik weet wel zeker dat ik echt last heb van acne en het geen bultjes zijn die je kan hebben bij rosacea omdat er ook echt pus uitkomt. Dus kan het zo zijn dat ik ook rosacea heb? en is het wel verstandig om nu ook nog het vitamine a serum te gaan gebruiken, naast salicylzuur 2 keer per dag en de rest van de routine?

    Alvast bedankt!!

    Groetjes

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 9, 2018 (07:17)

      Beste Caroliene,
      Soms is het makkelijker om een foto erbij te hebben voordat advies gegeven wordt. Zou je daarom een foto willen e-mailen naar uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl? Zij kunnen je verder helpen.

  • Charlotte april 5, 2018 (14:26)

    Dag Jetske,

    Ik volg al een tijdje je blogs, erg leuk en interessant om te lezen!
    Ik smeer sinds ongeveer een week met vitamine a-zuur (0,025 %) omdat ik heb gelezen dat dit je huid iets dikker maakt en ik vind het zo vervelend dat (doordat ik zo’n dunne huid heb) ik altijd last heb van rode wangen. Op zich merk ik nog niet echt verschil (wat denk ik logisch is aangezien ik het pas zo kort gebruik), echter vraag ik mij af of je huid er (uiteindelijk) niet erg afhankelijk van wordt? Ik ben 38 en heb nog vrijwel geen rimpels, maar ben bang dat wanneer ik stop met deze creme, mijn huid “lui” is geworden en ik opeens rimpels zal krijgen.
    Misschien een beetje een rare gedachtengang, haha, maar ik wil het graag toch even aan je vragen.
    Alvast bedankt voor je reactie!

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 19, 2018 (12:10)

      Hoi Charlotte, helemaal niet raar hoor! Krijg dit wel vaker als vraag 🙂
      Je huid zal na een week inderdaad nog niet dikker geworden zijn. Geef dit zeker een half jaar de tijd hoor. Ook zal je huid echt niet lui worden. Je zet geen processen stil of iets dergelijks. Geen zorgen dus!

  • Maartje april 3, 2018 (18:44)

    Beste Jetske,

    In het boek ‘De Huid’ van Duitse dermatoloog Yael Adler stond beschreven hoe olie (amandel, jojoba) juist niet op de huid moet worden gesmeerd. Het zou de huideigen vetten zo uit de huid spoelen. Het volgende stuk komt uit een artikel van de online Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/boeken/smeren-helpt-niet-seks-wel~a4460715/

    “Nu denkt u natuurlijk: ben ik even goed bezig met natuurlijke oliën als amandel- of arganolie. Lees dit boek dan misschien maar níét. Want Adler helpt ook u hardhandig uit de droom. ‘Olie is een agressief reinigingsmiddel. Ze bindt aan onze waardevolle opperhuidlipiden en spoelt ze domweg uit.’ Olie is prima. Om te eten. ‘Verzorging van binnen uit.'”

    Wat is jouw mening daarover? En maakt dat uit voor het serum? Na het lezen hiervan heb ik het serum aan een vriendin gegeven. Maar na het lezen van deze blog, vraag ik me af of de olie in het serum de vetten uit de huid wegspoelt?

    Hartelijk dank!

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 9, 2018 (09:35)

      Hoi Maartje,

      Ik vind dat een vreemde uitspraak aangezien het totaal niet ondersteund wordt door onderzoek. Van heel veel plantaardige oliën zijn juist hele gunstige eigenschappen op de huid aangetoond, zoals een ontstekingsremmende of een barrière herstellende werking. Zie bv 2 recente review artikelen op pubmed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28707186 & https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29280987

      Soms kunnen oliën inderdaad ook niet goed zijn voor de huid, maar dat ligt dan meer aan de samenstelling van de betreffende olie. Een voorbeeld daarvan is olijfolie, deze olie zou mogelijk ten gevolge van de hogere concentratie oleic acid de barrièrefunctie juist weer wat kunnen verminderen in plaats van verbeteren. Maar dat ligt dus niet aan het feit dat de olie de huideigen vetten zou oplossen.

      Een ander verhaal is als er aan een olie, water en surfactants (zeep achtige stoffen) zijn toegevoegd. Dat zijn die schuimende producten die je gebruikt om je gezicht te wassen. Dan kan als je te vaak of met een te sterk reinigend product wast wel gebeuren wat Adler beschrijft. Daarom moet je ook altijd voor een mild, weinig schuimend product kiezen en een die past bij jouw huidtype…

  • Veerle april 3, 2018 (17:07)

    Hey Jetske,

    Is er toevallig een vitamine B complex dat je zou kunnen aanraden (een bepaald merk ofzo?). Ik zou dit graag eens proberen om te zien of het helpt tegen mijn onrustige huid.
    Weet je of vitamine B, net als bijvoorbeeld vitamine C, een pro-oxidant kan worden eens je er te veel van hebt, of is dat niet het geval bij vitamine B?

    Alvast bedankt,
    Veerle

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 4, 2018 (14:58)

      Hoi Veerle,

      Eigenlijk niet. Te veel vitamine B12 kan juist puistjes veroorzaken, ik zou persoonlijk alleen vitamine B nemen als je vegetarisch bent of er echt tekorten zijn aangetoond. Een te hoog vitamine B gehalte tgv supplementen kan zelfs klachten van het zenuwstelsel geven…

      • Veerle april 10, 2018 (13:54)

        Hoi Jetske,

        Bedankt voor de informatie. Vitamine B is dan waarschijnlijk toch niet zo’n goed idee.
        In een vorige blog van je las ik dat je het hebt over omega 3 supplementen. Misschien kan ik dat eens proberen? Ik heb er gevonden bij Solgar, er zit wel ook wat vitamine E in (om het goed te houden geloof ik), is dat oké, of is er een ander merk dat je beter geschikt lijkt?
        Verder lees ik ook dat je jojoba olie aanbeveelt om aan te brengen als de huid wat droog en gevoelig is. Ik kan kiezen tussen glas of plastic wat betreft de verpakking, is er een voorkeur?

        Groetjes,
        Veerle

        • author-avatar
          Dr. Jetske Ultee april 19, 2018 (12:12)

          Hoi Veerle, die van Solgar is een prima optie hoor. En geen voorkeur tussen glas of plastic. Let er wel op dat je het donker en koel bewaard.

  • Annelot april 1, 2018 (16:52)

    Beste Jetske,
    Ik ben 15 jaar en heb last van puistjes. Ik zit er best wel mee en zou graag willen dat het overgaat. Ik ben naar de dokter gegaan en die zei dat als ik echt wat wilde proberen dat ‘Acid a vit creme 0,5 MG/G’ zou kunnen helpen. Maar in u artiekel lees ik dat een te hoge concentratie niet goed is en u heeft het vooral over de oudere huid, is dit product dan wel iets voor mij?

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 3, 2018 (07:48)

      Beste Annelot, vitamine A zuur is erg effectief bij puistjes. Als je met deze crème begint kan je het beste de crème rustig opbouwen, begin bijvoorbeeld met 1 keer per 2 dagen een dun laagje op je huid. Op deze manier kan je huid er rustig aan wennen. Veel succes! En als je vragen hebt kan je altijd contact opnemen met de klantenservice (uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl).

  • Denise maart 31, 2018 (11:35)

    Even een andere vraag. Jullie hebben hoogstwaarschijnlijk een nieuws gehoord dat er een asbest in gezichtspoeder zit, verhoogt deze stof het risico op kanker. Talk is een klein deel van asbest, begrijp ik goed?

    https://www.hetkanwel.net/2013/05/25/6-giftige-ingredienten-die-je-moet-vermijden-in-cosmetica/

    Mvg

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 9, 2018 (12:54)

      Hoi Denise,

      Het is heel zorgelijk dat er bij Claire’s sporen van asbest zijn aangetroffen. Hoewel asbest niet door de huid dringt, kan het mogelijk wel huidirritatie veroorzaken. Inademen van asbest is wel gevaarlijk. Maar talk kan gewoon zo gezuiverd worden dat het vrij is van asbest. Dus het is niet waar dat talk en asbest altijd samen gaan.

  • Peter maart 29, 2018 (20:41)

    Hoi Jetske,

    Kloppen die percentages degradatie van retinol wel. “Niet-ingekapseld is retinol bij kamertemperatuur in verkeerde verpakking soms al na enkele dagen afgebroken”. Echter retinol in liposomen bij kamertemperatuur is na 8 dagen nog 50% over (3). “In een goede formule, en ingekapseld, kan er bij kamertemperatuur na een jaar nog 40% over zijn”. Maar als je naar de meest stabiele formule kijkt (LC-037) is er nog 70% over, bij 5 graden zelfs na een jaar nog bijna 90% (2). “In een ander onderzoek was er bij ingekapseld retinol na drie maanden, en bewaard bij 4 graden, nog maar veertig procent activiteit over.” Echter de meest stabiele vorm was nog 70% over (1). “In een simpele emulsie (crème) was na drie maanden alles afgebroken”. Maar met lecithin was er nog 20% over (1). Misschien lees ik het verkeerd hoor.

    In ieder geval wat ik uit deze beperkte studies opmaak: Retinol is erg onstabiel, dat is een probleem, maar stabiliteit hangt ook heel sterk van de viscositeit, temperatuur, O/W ratio, pH, encapsulatie en stabilisatoren af. Veel merken gebruiken airless pompjes, speciale licht- en luchtcondities bij vullen, lecithin/ceramides/bht, encapsulatie. En dan is retinol ook nog onstabieler dan hydroxypinacolone retinoate. Is het daadwerkelijk zo somber gesteld met alle andere producten op de markt, of bestaan er ook wel merken die het wel goed doen?

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 1, 2018 (12:19)

      Beste Peter,
      Ik heb toen ik het stuk schreef meerdere wetenschappelijke artikelen geraadpleegd en voeg de referenties eigenlijk altijd pas later toe. Het kan goed zijn dat ik daarom een paar referenties gemist heb waar ik naar verwijs, ik zal het nog even goed checken. Ik ben met je eens dat er heel veel factoren zijn die van invloed zijn op de stabiliteit maar mijn bedoeling is het vooral om de grote lijn duidelijk te maken; vitamine A zuur derivaten zijn eigenlijk gewoon niet zo geschikt om in reguliere cosmetische producten te verwerken. Bijna alle producenten produceren minimaal jaarvolumes (maar vaak voor een langere periode) en een nieuwe productie vindt in de regel pas plaats als er nog voldoende voorraad is! Daar komt bij dat de meeste fabrikanten als ze de bulk gemaakt hebben deze in containers bewaren en pas in een later stadium (soms zelfs na maanden) de producten afvullen. En als dan ook nog de definitieve verpakkingen en omstandigheden waarbij het product bewaard wordt slecht zijn dan is de kans op werkzaamheid echt miniem. Om er achter te komen of een product nog werkzaam vitamine A heeft zijn er een aantal dingen die je kunt doen; goed kijken naar de ingrediëntenlijst en verpakking, informeren bij de producent onder welke omstandigheden de producten geproduceerd en bewaard worden en het vervolgens gewoon zelf uitproberen.

      • Peter april 2, 2018 (20:21)

        Ik vind het echt ongelofelijk dat bedrijven dan toch nog dergelijke producten op de markt durven te zetten, en dan ook nog glashard liegen over de stabiliteit van de actieve stofjes. Geen enkel merk zal producten in een koelkast bewaren, en ik vermoed dat geen enkel product verser is dan een maand. Zeker producten van een internationaal merk zoals Paula’s Choice, dat kan nooit echt vers zijn.

        Klopt het dus dat je producten met Ascorbinezuur, Retinol en Groene Thee Extract, altijd beter links kunt laten liggen? En hoe zit het met alle andere actieve stofjes zoals Ascorbyl Glucoside, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Azelaic Acid, Peptides, Tocopherol, Resveratrol, Niacinamide, Zoethoutwortel etc. Hoe producten geproduceerd en bewaard worden, en stabiliteitsstudies die gedaan zijn van het betreffende product, kan ik bij geen enkel bedrijf precies achterhalen. Behalve dat PC retinol producten onder speciale omstandigheden vult. Dus ja, dan komt het er eigenlijk op neer dat je eigenlijk alle producten met actieve stofjes van andere merken beter niet kan gebruiken? Of zijn er voorbeelden die wel goed zijn?

        • author-avatar
          Dr. Jetske Ultee april 9, 2018 (12:49)

          Hoi Peter,

          Ik wil niet beweren dat iedere cosmeticaproducent die producten heeft met retinol of ascorbic acid de boel voor de gek houdt, alleen heb je er als consument gewoon geen enkele controle op. Eerlijk gezegd vermoed ik dat veel producenten dit ook gewoon helemaal niet weten! Soms zal er nog wat werkzaamheid over zijn, soms ben je geld kwijt aan een product dat niet meer werkzaam is en soms irriteer je je huid met een product doordat het inmiddels geoxideerd is. Het meest bizarre vind ik producten met bruine of oranje kleurstoffen zodat je als consument niet doorhebt dat je crème of serum oxideert en verkleurt!
          Het zou fijn zijn als producenten zelf aangeven op hun website wat ze doen om hun producten actief en stabiel te houden. Naar mijn mening en mijn huidige kennis is het onmogelijk om producten met retinol en vitamine C ongekoeld, niet airless verpakt en niet in kleine batches geproduceerd goed te houden. Omdat ik geloof in de werkzaamheid van vitamine C en retinol had ik deze stoffen in het verleden heel graag aan mijn producten toe willen voegen maar zelfs in kleine batches en gekoeld en airless bewaard leverde dat problemen op. Daarom heb ik (inmiddels) gekozen voor varianten/derivaten die overigens nog steeds lastig zijn om stabiel te houden. Zet mijn moisturizer maar eens een tijdje voor de verwarming, dan wordt hij hartstikke bruin! Ik zal op mijn blog de komende tijd ingegaan op de stabiliteit en werkzaamheid van de verschillende stoffen die je noemt.

          • Peter april 9, 2018 (20:03)

            Bedankt voor je reactie. Ben heel erg benieuwd naar je blog over de stabiliteit van de andere actieve stofjes!

        • Emma april 25, 2018 (16:25)

          Hi Peter,
          I read that you don’t recommend putting retinoids on eyelids and under eyes. I did that for a long time with the Ordinary 2% retinoid. Wouldn’t it make the skin thicker? What actives/products do you use (as anti-aging) on the eyelids and under eyes in the evening/night? Thanks

  • Mia maart 27, 2018 (07:04)

    Waarom zit er benzophenone-4 in mijn cleansing lotion? Ik dacht dat het alleen in een zonnebrandcreme voor kwam.

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee maart 29, 2018 (12:29)

      Beste Mia,
      je kan dat het beste navragen bij de fabrikant van het product.

  • Caroliene maart 26, 2018 (17:38)

    Even ontopic; maar is het zo dat de zogenaamde skin-identical ingredienten zoals glycerine en amino acids beter zijn voor een gevoelige huid dan andere ‘goedgekeurde’ ingredienten?

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 1, 2018 (12:11)

      Hoi, dat zijn zeker mooie milde ingrediënten! Ceramiden en hyaluronzuur zijn ook goede voorbeelden van ingrediënten die ook in je huid voorkomen en heel effectief kunnen zijn in een crème. Maar het is niet zo dat het per se beter is dan andere ingrediënten die niet van nature ook in de huid voorkomen hoor. Wordt ook lastig een crème maken als je alleen ingrediënten wil gebruiken die ook in de huid voorkomen 😉

  • Lydia maart 25, 2018 (06:17)

    Overigens is het logisch…goede marketing!

    • Monique maart 29, 2018 (09:37)

      Dag Lydia,
      Gedeeltelijk herkenbaar(ik ben dit blog gaan lezen toen uncover producten al bestonden, de nobelprijs gaat me te ver daar vind ik rimpels niet ernstig genoeg voor i.t.t. een hoop andere drama’s). Echter misschien heeft Jetske wel het beste vitamine A product ontwikkeld van dit moment ter wereld. Als dat zo is dan ben ik trots op haar! Ik denk dat mensen die net zoals haar gespecialiseerd zijn in deze materie daar meer over kunnen zeggen.
      Als Jetske allerlei congressen af gaat om kennis op te doen en besluit om een eigen lijn te beginnen kan ik invoelen dat ze dat stapsgewijs doet. Gedeeltelijk is er dus logischerwijs een vooropgezet plan en de rest moet groeien. Deels is het marketing en deels een gedoseerde wijze van delen van (toenemende) kennis en inzichten. Op mij komt het nog steeds integer over doch de meeste producten die ik tot nu toe gebruik zijn niet van uncover. Jetskes intentie is volgens mij goed doch dat geld ook voor andere mensen met een eigen productenlijn. Geld is lang niet altijd de (hoofd)reden, bezieling speelt vaak ook mee. Dit is volgens mij helemaal haar ding. Ze heeft daarbij succes. Prima, lezers zijn vrij om zelf hun keuzes te maken(ook m.b.t. wat ze willen lezen).

      • author-avatar
        Dr. Jetske Ultee april 1, 2018 (12:11)

        Bedankt voor je reactie Monique!

  • Lydia maart 25, 2018 (06:06)

    Sinds de uncover producten op de markt zijn vind ik dat veel van de stukken op deze blog over doeltreffende huidverzorging..soms heel subtiel…maar met dezelfde strekking worden geschreven…aan elk ander merk zit wel een nadeel. Soms wordt dat nadeel naar het lijkt terloops genoemd. Maar net voldoende om de lezer die dat niet doorheeft te laten twijfelen. Wanneer al die andere merken de plank misslaan met hun producten dan wordt het toch tijd dat met de uncover producten de nobelprijs wordt gewonnen. De wetenschappelijke artikelen die ter onderbouwing aangehaald worden..je zult er waarschijnlijk net zoveel kunnen vinden die daar weer het tegendeel van beweren.

  • Sam maart 24, 2018 (11:08)

    Jetske, kun je ook nog budgetvriendelijke Vitamine A-producten aanraden? Het serum van Uncover is namelijk veel te duur voor mij.

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 9, 2018 (12:55)

      Hoi,

      Het is voor mij ook eigenlijk niet te beoordelen of een vitamine A product van een fabrikant goed is. Dat is zo afhankelijk van het productieproces, de toegepaste concentratie, de versheid van het product en de manier waarop het product bewaard is. Je zou je huisarts kunnen vragen om een recept vitamine A zuur voor te schrijven en eventueel kan je ook een afspraak maken voor een huidanalyse in mijn kliniek. Dan kunnen we ook een recept voorschrijven.

  • Bente maart 23, 2018 (22:54)

    Ik gebruik heel af en toe de advanced retinoid 2% van the ordinary. Meer om de prijs. Ik heb de hele lijn van Uncover gebruikt voor meer dan een jaar (miss wel 2 jaar al) maar merk geen verschil en ik kan het niet langer betalen. Ik gebruikte beide lijnen (vette en droge huid) afhankelijk van de behoefte van m’n huid. Ik gebruik dit nog steeds maar heb geen nieuwe exfolianten aangeschaft sinds ze op zijn vanwege mijn budget. Wil graag het serum proberen, maar heb bovenstaande van the ordinary nog staan, en die is toch een stuk liever voor m’n budget.. 🙁
    Ik ben nu voor alle producten op zoek naar een meer betaalbaar alternatief. Tot nu toe merk ik nog t meeste verschil door de peelings die ik eens per maand, anderhalf maand ‘onderga’.

  • Peter maart 23, 2018 (19:48)

    Eigenlijk komt het er dus om neer dat er geen enkel goed product op de markt bestaat, behalve die van Uncover. Andere merken zoals The Ordinary, Mad Hippie, Thomas Roth, Biretix die HPR gebruiken zijn niet airless en niet gekoeld bewaard, en bevatten ook nog vaak plantaardige olien. Paula’s Choice gebruikt Retinol in airless verpakkingen, maar de meeste producten hebben 0.01%. Het resist serum bevat 0.1% en is watervrij, maar als het zelfs dan maar 3-4 maanden houdbaar is, die producten zijn zeker ouder rekening houdend met verscheping. Al die merken die Retinol gebruiken, eigenlijk is het dus zinloos. Tretinoine is 4 maanden houdbaar in de koelkast, zonder airless verpakking. HPR is veel stabieler. Vind je een product als The Ordinary dus niet goed, wat is jouw mening daarover? Het is jammer dat Uncover zo duur is..

    • Liesbeth maart 23, 2018 (21:35)

      Ik was eigenlijk wel verbaasd te lezen dat retinol kennelijk zo weinig stabiel en dus weinig effectief zou zijn. Hoe worden dan de positieve veranderingen in de huid verklaard bij gebruik van toch als goed en stabiel genoemde retinol produkten zoals jij die noemt? Mensen denken dus een goed retinol product te hebben, zien positieve veranderingen in de huid maar het is kennelijk schijn? Wishful thinking? Ik ben al meer dan 10 jaar actief op een bekend “skincare forum” en die smeren dus allemaal met dure retinol produkten voor niets? Dat vind ik heel moeilijk te geloven. Het volgende heb ik gevonden:
      “Stability of different retinol grades differ in respect to used antioxidant systems and ranged between 6–24 months, if stored below 15–20 °C.
      Retinol in cosmetic formulations is stable for ≥6 months.” https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_199.pdf
      Overigens hebben de meeste mensen Tretinoine Gel- of Creme die niet koel bewaard hoeft te worden en met een tht datum tot ver na een jaar na opening. Schijnt ook dan nog prima te werken.

      • author-avatar
        Dr. Jetske Ultee maart 26, 2018 (09:53)

        @ Peter, Liesbeth & Lydia

        Jullie hebben eigenlijk wel gelijk. Ik heb daarom de verwijzing naar mijn product in de blog ook weggehaald. Ik probeer een zo objectief mogelijk verhaal te geven maar dat ben ik (zonder dat ik het me daar echt van bewust ben) natuurlijk niet helemaal. Ik weet zelf dat ik kleine batches maak en alles in koelkasten bewaar voor verkoop en ik weet niet goed hoe andere producenten dit doen. Dat maakt advies lastig. De belangrijkste boodschap die ik probeer te geven bij vitamine A in producten is dat weliswaar werkzaam maar ook verschrikkelijk instabiel is en heel moeilijk toe te passen in producten. Een andere en goedkopere optie is om het zelf te maken, dus een vitamine A derivaat in olie op te lossen. Je moet het dan wel snel gebruiken en een hele kleine hoeveelheid maken. En combineren met andere stoffen is dan wat lastiger maar als die al in je moisturizer zitten is dat niet zo’n probleem. Pas wel heel erg op voor irritatie van de huid!

        • Peter maart 26, 2018 (19:08)

          Als de informatie klopt vind ik het geen probleem dat je ook je eigen producten noemt, daar heb je heel veel werk en tijd in gestopt, en het is fijn om te horen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Ik vind het wel echt heel jammer dat schijnbaar dus alle merken die Ascorbinezuur, Groene Thee Extract of vitamine A derivaten gebruiken, niet eerlijk zijn over de producten. Als je 60 euro voor een product met Retinol betaalt, terwijl de Retinol al lang gedegradeerd is wanneer je met het product begint, dat is niet eerlijk. Zeker niet als je het specifiek vraagt en ze echt beweren dat de actieve stofjes stabiel zijn en niet gedegradeerd zijn, Paula’s Choice vult de producten onder speciaal licht zeggen ze om de stofjes stabiel te houden.

          SkinActives zegt: “We tested the current formulation and found that at room temperature storage conditions in a clear container a six month formula retained activity similar to the reducing power of a serum made the day before the test…..I can’t see why they need three more palmitates! Maybe, as usual, for patent purposes…. there is very little in the scientific literature suggesting that this derivative is any better than the “older” vitamin C”

          PC: “Peter, we do exhaustive testing on every product and batch to ensure the ingredients are kept stable, and our packaging is designed to keep them so. I am 100% positive we only use ingredients that remain stable in our products/packaging and that is backed by thorough, ample research. I can assure you that Paula’s formulas are cutting-edge and remain potent for the entirety of their PAO. I can assure you however, if you purchase from Paula’s Choice in the Netherlands, and receive a toner with antioxidants and Green Tea, Resveratrol as well as any other we use, it will
          remain potent and stable for the amount of time on the P.A.O on the back of the container.”

          Drunk Elephant: “Our most recent testing, May and June 2017, shows that the C-Firma maintains a measurement 15 % l-ascrobic acid for at least the first month. The opaque, airless packagaging protects the formula very well.”

          The Ordinary: “Our stability under UV, air and heat has shown a near-zero effect on product! We are confident that our packaging does not compromise the product’s effect. ….With that in mind we’ve formulated this products to preserve their integrity even when expose to air regularly…… By “stable” my colleague meant that our formulations are made to not degrade when exposed to air for short periods of time….being derivatives they are less likely to oxidize in water. They are bottled in UV packing to further protect their integrity.”

          • Peter maart 26, 2018 (19:37)

            Trouwens nog iets van Deciem, die dus wel vindt dat ascorbine zuur niet werkt in water:
            “We have sent several samples at different times to labs for testing. So far, a water solution of 15% Vitamin C contained less than 2% Vitamin C after 14 day incubation in original packaging…Even patents files on stabilizing it show a maximum of about 15% improvement. The further issue is that you would not know how long a product has been on the shelf or in transit before you purchase the product…..human study showed 0 irritation at 75% Propanediol and we tested the final formula through HRIPT with no material irritation in any of our formulas..Propylene glycol causes an irritation repsonse of 8% at 25%, 21% at 50% and 22% at 75%. Propanediol causes an irritation response of 0%……We use proprietary technologies developed to increase stability of these ingredients (Superoxide Dismutase and Epigallocatechin Gallate)..

            Timeless: “We make it as ordered and our vitamin C formula lasts 3 months without refrigeration & up to 6 months when refrigerated”.

            Verwarrend allemaal hoor.

      • author-avatar
        Dr. Jetske Ultee maart 26, 2018 (11:57)

        Beste Liesbeth,

        Ze refereren in dit rapport niet echt duidelijk aan onderzoeken naar de stabiliteit van verschillende vormen van vitamine A zuur in cosmetische producten dus ik weet niet goed hoe ze aan deze informatie gekomen zijn. Ik vermoed dat ze zich een beetje vergissen; een stabiliteit tot 2 jaar kan gelden voor vitamine A derivaten die niet verwerkt zijn in cosmetische producten. Ik heb deze informatie ook zo in de folder van een fabrikant zien staan dus wellicht hebben ze het daar uit gehaald. In alle peer reviewed wetenschappelijke literatuur die ik heb kunnen vinden (en dan heb ik het dus niet over patenten van fabrikanten maar over wetenschappelijk studies) heb ik een kortere stabiliteit gevonden. Soms zelfs van maar een paar dagen. Wat overigens ook verwarrend is dat wij het nu over de stabiliteit van een ingrediënt hebben. Cosmetische producenten/fabrikanten testen hun producten ook altijd op stabiliteit en dan is het product stabiel als het bij 3 maanden in een hogere temperatuur niet gaat schiften. Een producent kan dan zeggen dat het product 2 jaar stabiel is bij kamertemperatuur maar dat hoeft dan niet direct te betekenen dat de ingrediënten in de formule dan nog werkzaam zijn. Eigenlijk wil je dus weten hoeveel er afgebroken is na een bepaalde periode, dan hebben we het dus over de “degradatie” van een ingrediënt. De meeste onderzoeken geven aan dat in een gewone emulsie (crème op waterbasis) retinol bij kamertemperatuur binnen een paar weken afgebroken is, indien niet beschermd tegen zuurstof/warmte/licht is het zelfs een kwestie van dagen…. Overigens wordt er bij deze onderzoeken niet afgewacht tot het ingrediënt volledig afgebroken is maar we weten wel uit onderzoek dat als circa de helft van het ingrediënt gedegradeerd is het proces ineens heel snel gaat. Wat lastig is bij vitamine A producten dat de concentraties van vitamine A in een product laag zijn, oxidatie van de vitamine A zal het product dus ook geen bruine kleur geven.

    • esther oktober 17, 2018 (12:01)

      Zein Obagi heeft ook hele goede retinol producten met 0,5% retinol en 1% retinol

      • Peter oktober 17, 2018 (17:31)

        Paula’s Choice heeft ook (goedkopere) producten met 1% retinol. Maar het probleem blijft dat je niet weet hoe vers de producten zijn, en het is onwaarschijnlijk dat ze gekoeld worden bewaard tijdens transport en in de opslag. Volgens Jetske kan je ze dan beter laten staan.

  • jannet maart 23, 2018 (19:15)

    goedenavond Jetske, ik ben zeer benieuwd wat je van vitamin a zuur van het merk circadia vind? wat is precies het verschil met uw vit a serum?

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee maart 27, 2018 (07:24)

      Beste Jannet,

      Helaas kan ik zonder ingrediëntenlijst niets zeggen over een product. Als je de ingrediëntenlijst hebt dan kan ik er even naar kijken.

  • Liesbeth maart 23, 2018 (17:28)

    Ik gebruik al zo’n 2,5 jaar Tretinoine Creme (Retin-A) 0.02% op recept van mijn huisarts (gewoon zelf gevraagd, tegen huidveroudering). Mijn creme komt in een tube van 30 gram en ik moet hem in de koelkast bewaren en na 4 maanden weggooien (als hij dan nog niet op is).
    Ik heb een zeer (zon)gevoelige, droge huid met Rosacea maar gelukkig verdraagt mijn huid deze Tretinoine Creme uitstekend; ik heb nog nooit last gehad van bijwerkingen als roodheid, droogheid of schilferen. Maar ik heb wel heel langzaam en voorzichtig opgebouwd, mix hem nog steeds met een beetje basis-moisturizer (Avene Tolerance Extreme Creme) en ik smeer maximaal 3-4 avonden per week. Ik smeer ook rond mijn ogen en neem mijn hals ook mee. Overdag bescherm ik mijn huid natuurlijk goed tegen de zon. Mijn huid is ongelooflijk zacht, glad en porie-vrij, ik heb nog nauwelijks rimpels (ik ben 48) en ik hoef zelfs geen Metronidazole Creme (tegen Rosacea pukkels) meer te gebruiken! En het kost me nauwelijks iets (ik betaal €15 per tube) dus ik blijf lekker smeren;-)
    Hiervoor heb ik 8 jaar lang Avene Eluage Creme (Retinaldehyde) gebruikt zonder problemen.

  • Margo maart 23, 2018 (16:32)

    Ik gebruik uw vitamine a nu ruim anderhalve maand. Of ik jonger lijk weet ik niet. Ik ben 61 en gebruik de exfoliant en vitamine a allebei één keer per week. Ik heb een maand lang drie vlekjes gehad en een pukkel an de linkerkant van mijn gezicht. Nu trekken ze weg.

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 1, 2018 (12:10)

      Leuk dat u mijn Vitamin A Serum bent gaan gebruiken 🙂 In het Engels hebben ze er een mooi woord voor: purging. Ofwel: alle verstoppingen die ‘op de loer lagen’, komen ineens bijna tegelijkertijd omhoog. Vitamine A stimuleert namelijk het vernieuwingsproces van de huid. Bij de een zullen er best veel verstoppingen omhoogkomen in het begin, terwijl de ander er misschien helemaal geen last van krijgt. En zoals u heeft gemerkt, dit duurt maximaal maar een paar weken.

  • Charlot maart 23, 2018 (15:24)

    Beste mevrouw Ultee,

    Bedankt deze informatieve blog. Ik heb enorm veel moeite met het vinden dat een goed alternatief op uw vitamine A serum. Dit serum is namelijk iets te duur voor mij (studentenbudget). Heeft u misschien alternatieven?

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 1, 2018 (12:09)

      Hoi,
      Nou, ik ook 😉 Het is voor mij ook eigenlijk niet te beoordelen of een vitamine A product van een fabrikant goed is. Dat is zo afhankelijk van het productieproces, de toegepaste concentratie, de versheid van het product en de manier waarop het product bewaard is. Je zou je huisarts kunnen vragen om een recept vitamine A zuur voor te schrijven en eventueel kan je ook een afspraak maken voor een huidanalyse in mijn kliniek. Dan kunnen we ook een recept voorschrijven.

  • Leyla maart 23, 2018 (15:23)

    ik gebruik Acid A Vit van de apotheek. deze hoeft ook niet in de koelkast bewaard te worden itt de originele vitamine a zuur creme. Maar moet deze echt luchtdicht verpakt zijn?

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee april 1, 2018 (12:09)

      Een goed gecoate aluminium tube is na een airless pomp of tube de beste verpakking van een vitamine A zuur product omdat er bij gebruik vrijwel geen lucht bijkomt. Ik zou een vitamine A zuur altijd koel bewaren als je het niet gebruikt en het is ook aan te raden om het tijdens hoge temperaturen in de zomer in de koelkast te bewaren. En aangezien tretinoine zo slecht tegen licht kan, adviseer ik om het direct voordat je gaat slapen op de huid aan te brengen.

  • Cathy maart 23, 2018 (14:24)

    Ik gebruik een serum met Retinol erin van PC (kan alleen nergens terugvinden hoeveel procent er in zit), moet zeggen dat ik het erg fijn vind! Al ben ik nog jong (26) maar een frons begint tegenwoordig te weigeren om weg te gaan van mijn voorhoofd. Is vitamine A wel goed in combinatie met BHA 2%?

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee maart 27, 2018 (07:19)

      Beste Cathy,
      Als je BHA wilt combineren met vitamine A smeer je BHA in de ochtend en vitamine A in de avond. Smeer je de huid wel goed in met zonnebrandcrème!

      • Eunice maart 28, 2018 (15:29)

        Beste mevrouw Ultee,

        Ik wissel uw exfoliant af met de vitamine a serum. Om en om dus.
        Word het teveel voor mijn huid als ik daarna rozenbottel olie op smeer?
        Rozenbottel olie bevat ook vitamine a had ik begrepen?

        Groetjes!

      • annemie maart 29, 2019 (16:12)

        Beste,
        Ik gebruik vit A zuur crème en houd me zoveel mogelijk uit de zon. Mag ik alsnog gebruik maken van autobronzage?
        Dank je.

        • author-avatar
          dr. Jetske Ultee april 4, 2019 (12:32)

          Hoi Annemie, deze combinatie is niet ideaal. Een zelfbruiner werkt in op de dode huidcellen en zorgt ervoor dat de dode cellen van de bovenste laag van de huid bruin verkleuren. Vitamine A-zuur zorgt ervoor dat dode huidcellen eerder loslaten. Hierdoor zal je niet veel effect merken.
          .

    • Peter maart 28, 2018 (19:45)

      Cathy, voor de percentages kan je hier kijken: https://bit.ly/2J1Ys49
      Alleen de 1% clinical producten bevatten een effectief percentage (volgens Jetske 0.4-1%), maar Jetske geeft ook aan dat Retinol niet stabiel genoeg is om te gebruiken in cosmetica producten.

      • Cathy april 13, 2018 (14:50)

        Dankjewel Peter!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!